12 tips om de ochtendspits met kinderen rustiger te laten verlopen

Voor de meeste ouders is het een flinke uitdaging: de ochtendspits. Eigenlijk wil je je relaxt nog een keer omdraaien en de kids hebben ook geen zin om er uit te komen. Met deze tips wordt de ochtendspits met kinderen een stuk rustiger. 

10 tips om de ochtendspits rustiger te laten verlopen

Voorbereiding de dag van te voren

☆Smeer het brood van tevoren en zet de broodtrommel in de vriezer of koelkast. Als onze kids uit school komen hebben ze meestal honger. Terwijl zij eten smeren wij de boterhammen voor de volgende schooldag(en). Ook na het avondeten is een goed moment, meestal doen de kinderen toch langer over hun eten dan wij. In de tijd dat zijn hun bord leegeten smeren wij aan tafel boterhammen.

☆Dek de tafel de avond van te voren, voor zover mogelijk natuurlijk. Dan hoef je ’s ochtends alleen nog maar de spullen uit de koelkast te halen.

☆Leg de kleding van tevoren klaar. Voorheen hing ik op een rustige avond de kleding voor de komende dagen klaar, nadat ik het weerbericht had bekeken. Om te onthouden wat voor welke dag is kun je deze DIY kleding organizers gebruiken. Als de kids gym hebben legde ik bijvoorbeeld makkelijke kleding klaar. Over kleding hadden we een hele simpele regel: op schooldagen kies ik, in het weekend mogen ze zelf kiezen. Inmiddels zijn onze kids groot genoeg om ’s ochtends hun eigen kleding te kiezen. Die hangen ze ’s avonds na het douchen klaar.

☆Lange haren borstelen is een absolute ramp in de ochtendspits. Sinds we dochterlief met een staart of vlecht laten slapen heeft ze veel minder klitten. Daarom is het haren borstelen een stuk gezelliger.

☆Geef de schooltassen en gymtassen een vaste plek, waar de kinderen hem zelf ophangen als ze uit school komen. De broodtrommels en flessen zetten de kids zelf bij de afwasmachine.  Dan hoef je ’s ochtends niet te zoeken.

12 tips om de ochtendspits met kinderen rustiger te laten verlopen

Tijdens de ochtendspits met kinderen

☆Hoe moeilijk het ook is, op tijd opstaan doet wonderen. Liever net wat tijd te veel, zodat je rustig een kop koffie kunt drinken, dan net wat tijd te weinig, zodat je te laat en bezweet op school komt. Helaas is dit niet mijn sterkste punt, gelukkig is Dennis hier wel heel goed in…

☆Laat kinderen zichzelf aankleden, dat kunnen ze vaak al eerder dan je denkt. Het is even een tijdsinvestering om het te leren, maar het scheelt uiteindelijk heel veel tijd. Kleine kinderen kun je laten aankleden na het ontbijt, zodat ze niet meteen vlek maken op hun kleding en weer moeten omkleden. Onze kids kleden zich juist eerst aan, om daarna rustig te kunnen ontbijten. Douchen of in bad doen we in de avond.

☆Na het aankleden gooien de kids hun pyjama in bed of in de wasmand. Met deze gemarkeerde wasmanden weten kinderen in welke wasmand het moet.

☆Als kinderen klein zijn kan het heel handig zijn om de televisie aan te zetten, zodat je even rustig alles kunt doen. Nu ze wat groter zijn blijft de televisie in de ochtendspits juist uit. We hebben geen discussie meer of de kids een programma mogen afkijken. Na het ontbijt spelen de kinderen even op hun kamer of lezen op de bank iets, waardoor ze heel relaxed aan de dag beginnen.

☆Wil je kleintjes meer eigen verantwoordelijkheid geven dan is de checkpad van Gezinnig handig. Bij de checkpad krijg je een vel vol magneetjes, die plak je op de lege vakjes in van de checkpad. Je kunt hem dus helemaal inrichten hoe het voor jouw kind handig is. De checkpad heeft een voorkant en een achterkant, dus voor de ochtendspits en avondspits. Als je kind iets gedaan heeft draait hij het balkje om en gaat het volgende doen. De checkpad is te koop via Bol.com en Gezinnig.

10 tips om de ochtendspits rustiger te laten verlopen

Op weg naar school

☆De weg naar school kan een moment zijn om de dag voor te bespreken, de terugweg juist om na te bespreken. Woon je vlakbij school dan kun je wandelend even rustig de tijd voor een gesprek nemen. Als je verder weg woont dan is de fietstocht misschien handiger. Zo’n wandeling met frisse lucht, daglicht, beweging en aandacht voor elkaar, is voor iedereen een gezonde manier om de dag te beginnen. Dit is mijn favoriet in deze lijst met tips om de ochtendspits met kinderen rustiger te maken. Na een gezellig gesprek met de kids én een rustige wandeling terug, begin ik mijn werkdag namelijk ook veel fijner!

De eerste dag na de vakantie

☆Na de vakantie moet iedereen weer even wennen. Prik aan het einde van de vakantie  een moment om samen de planning door te nemen. Hoe ziet de agenda er wekelijks uit? Wat verwachten jullie van elkaar? Vinden de kids het nieuwe schooljaar en sportseizoen spannend? Dat soort vragen. Door het samen te bespreken creëer je rust. De moeite waard om de podcast te luisteren.

12 tips om de ochtendspits met kinderen rustiger te laten verlopen. Voor de meeste ouders is het een flinke uitdaging: de ochtendspits. Eigenlijk wil je je relaxt nog een keer omdraaien en de kids hebben ook geen zin om er uit te komen. Met deze tips wordt de ochtendspits met kinderen een stuk rustiger.

Niet zo perfect 

Nou vraag je je misschien af of het bij ons allemaal zo vlekkeloos verloopt. Dat doet het vanzelfsprekend niet. We hebben doorgaans geen zin om op te staan, de kinderen zijn wel eens chagrijnig en soms schiet het gewoon niet op. Gelukkig is Dennis heel efficiënt op het moment zelf en heb ik het door deze tips de ochtendspits met de kinderen toch net wat rustiger kunnen maken 😉

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids