101 leuke gratis uitjes met de kinderen

Uitjes met kids hoeven helemaal niet duur te zijn, heel veel leuke dingen kosten niks. Daarom verzamelde ik deze lijst met leuke gratis uitjes met kinderen. Honderd en één zijn het nog niet, dus de lijst is nog niet af en tips zijn natuurlijk welkom onder aan dit bericht.

Lees ook de Leuk met kids agenda, voor festivals en andere uitjes!

101 gratis uitjes met de kinderen

Uitjes buitenshuis

*Kinderboerderijen zijn bijna altijd gratis en er zijn heel veel leuke, kijk eens naar dit lijstje.

*Veel festivals zijn gratis en er zijn heel veel leuke festivals voor kinderen.

*Een stedentrip saai? Nee hoor, als je het een ontdekkingsreis noemt vinden kinderen het opeens heel leuk. Vanaf een jaar of drie kun je met kinderen samen een stad beleven. Gewoon lekker door een stad struinen en kijken wat je tegenkomt. Het voordeel is dat het ook heel goedkoop is.

*Aan het einde van de zomer en het begin van de herfst kun je in veel boomgaarden appels, peren en als der fruit plukken. Vaak betaal je alleen voor het fruit. Corrien ging naar de Olmenhorst en deelde haar prachtige foto’s en handige tips.

*Die speeltuin in de buurt kennen jullie nu wel, maar een speeltuin net wat verder weg is een hele belevenis voor de kinderen. Je vindt heel veel speeltuinen in mijn overzicht met de leukste buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen in heel Nederland.

*Wandelen is gratis en het kan een ware ontdekkingsreis voor de kinderen zijn. Blote voetenpaden zijn natuurlijk helemaal een avontuur en ze zijn er op steeds meer plekken. Je vindt er veel in mijn overzicht met blotevoetenpaden.

*Zet een speurtocht uit voor de kinderen.

*Zon, zee, zand: ieder kind vindt het strand heerlijk. Of het nou strandweer is of niet, zo’n grote zandbak is altijd leuk. Ga lekker picknicken op het strand, naar een strandtent (klik hier voor de leukste kindvriendelijke strandtenten in NL) of lekker wandelen en onderweg schelpjes verzamelen.

*Maak een fototocht met de kinderen, waarbij je samen foto’s maakt, rond een bepaald thema, of gewoon van mooie dingen, in je eigen buurt of juist ergens anders.

Uitjes voor slecht weer 

*Bibliotheken hebben vaak leuke activiteiten voor kinderen, kijk eens wat jouw bibliotheek organiseert. De centrale bibliotheek op het Oosterdokseiland in Amsterdam is een uitje op zich. Er zijn allerlei leuke hoeken om boekjes te lezen en op de bovenste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de stad.

*Ga vliegtuigen kijken op Schiphol… en als je het nog leuker wil maken dan ook nog met de trein erheen. Of op een kleinere vliegbasis, op Vliegveld Teuge tussen Apeldoorn en Deventer kun je bijvoorbeeld vanuit Restaurant Take Off vliegtuigjes zien opstijgen en landen (voor hele kleine kinderen is het wat minder handig, vanwege de open haarden). In plaats van vliegtuigen kun je natuurlijk ook treinen, auto’s of wat dan ook kijken.

*Sommige winkels hebben een binnenspeeltuin, dan kun je gelijk even shoppen, misschien niet leuk, maar wel praktisch. Sommige speelgoedwinkels zijn zo groot dat ze goed zijn voor urenlang vermaak. Zo is er bij ons in de buurt een speelgoedwinkel waar de kids eindeloos kunnen kijken naar de Playmobil vitrines en spelen in het buitenspeelgoed dat in het midden van de winkel staat opgesteld.

*Stiekem is een middagje Ikea best leuk en als je er een spelletje van maakt vermaken de kids zich ook: “Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is…”

*Houden jullie van snuffelen? Kijk dan of er bij jou in de buurt een vlooienmarkt wordt georganiseerd, of ga schatzoeken bij de lokale kringloopwinkel.

Er zijn super veel leuke gratis uitjes voor kinderen. Zoek je nog meer inspiratie? Kijk dan even naar al onze andere tips voor uitjes met kids.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids