5 simpele tips voor een betere weerstand en tegen griep

We zitten weer midden in het griepseizoen. Ik ging dus op zoek naar tips voor een betere weerstand en tegen griep. Sommige voor het hele gezin, sommige voor alleen jullie als ouders.

Voor kinderen schijnt het goed te zijn om af en toe griep te hebben, zo bouwen ze weerstand op. Helaas neem je als ouder die griepjes vaak over, zeker als de kinderen je ’s nachts ook nog af en toe wakker houden. Helemaal voorkomen kun je het niet, maar deze tips tegen griep helpen je hopelijk toch een beetje!

5 simpele tips voor een betere weerstand om griep te voorkomen. We zitten weer midden in het griepseizoen. Ik ging dus op zoek naar tips voor een betere weerstand en tegen griep. Sommige voor het hele gezin, sommige voor alleen jullie als ouders.

1 Buitenlucht

Ga naar buiten, ook in de winter. We zijn bang om kou te vatten. Maar iedere arts zal je inmiddels vertellen dat kou vatten niet bestaat, griep krijg je van een virus. Naar buiten gaan is juist heel goed voor je, frisse lucht is onmisbaar. De speeltuin is misschien soms wel erg koud, dan is een wandeling een goed alternatief. Kinderen kunnen op een (loop)fiets of step lekker hun energie kwijt.

Ook voor kinderen is buitenlucht heel belangrijk. De Belgische krant De Morgen beschreef een Britse wetenschapper die zelfs meent dat kinderen te vaak binnen zijn en daarom meer kans op depressies, angst of obesitas lopen. Dat komt gelukkig niet zo vaak voor, voor de meeste kinderen en hun ouders is buitenlucht “gewoon” gezond.

Zo blijf je warm als het buiten koud is.

Buiten afspreken met vrienden: zo blijf je warm bij wandelen en in de tuin

2 Meditatie

In sommige culturen weten ze het al heel lang, maar inmiddels tonen ook wetenschappers aan dat mediteren werkt. Een bekende wetenschapper is John Kabat-Zin, hij legde zijn patiënten uit hoe ze meditatie en mindfulness konden gebruiken en onderzocht de effecten. Dit artikel in The Washington Post beschrijft wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat meditatie stress vermindert en zelfs de structuur van je hersenen jonger maakt. Mediteren is goed voor je gezondheid, maar je gaat er ook beter van slapen. Alles bij elkaar is het dus niet zo gek dat meditatie goed voor je gezondheid is.

Er zijn allerlei apps om je te helpen om te leren om te mediteren. Zo is er bijvoorbeeld Headspace, een app die je eerst 10 dagen gratis kunt gebruiken, daarna is hij behoorlijk prijzig. Buddhify is ook een fijne app met veel verschillende oefeningen.

Ben jij ook zo iemand die afdwaalt tijdens de meditatie, dan is dit misschien een fijne oefening. Yogaplaza heeft sowieso veel fijne oefeningen, ook ontspanningsoefeningen voor kinderen.

3 Koud afdouchen

Niet een van de fijnste tips, maar is wel een bewezen middel tegen griep. Uit recent onderzoek van het AMC blijkt dat koud afdouchen je weerstand verhoogt, op timemanagement.nl wordt het samengevat. Na de warme douche blijkt 30 seconden koud douchen voldoende te zijn.

Ik doe het inmiddels een paar maanden en ik moet zeggen dat het snel went, na een week eigenlijk al. De eerste paar dagen is het heftig en warmt je lichaam moeilijk op, ik had het na het douchen nog uren koud. Na een week was dat over, kennelijk leert je lichaam snel om weer op te warmen. Nu voel ik me juist lekker fris na die korte koude douche. Ik heb dit jaar minder griep dan vorig jaar, maar dat kan ook komen omdat de jongste ouder wordt en minder griep heeft.

4 Vitamines

De meningen zijn verdeeld over hoe zinvol het is om vitamines te slikken en welke je dan precies moet slikken. Voor kleine kinderen wordt vitamine D aangeraden, veel mensen om mij heen hebben ook baat bij vitamine D in de winter.

Een multivitamine kan een goede manier zijn om te zorgen dat het hele gezin alle vitamines voldoende binnenkrijgt, ook als kinderen niet alle soorten gezond eten even lekker vinden. Vraag eventueel je huisarts om advies.

Een groente- en fruitshake is ook een goede aanvulling. Onze oma’s wisten daarnaast wat ze tegen griep moesten doen als ze het eenmaal hadden, namelijk kippensoep maken, bijvoorbeeld met dit recept voor kippensoep. Ook fijn: dit recept vol verse groenten en kruiden. En als het niet meteen werkt, dan is het in ieder geval fijn comfort food als je griep hebt 😉

5 simpele tips voor een betere weerstand en tegen griep

5 Ademen

Het is super belangrijk voor je gezondheid, maar de meeste van ons ademen te snel, terwijl je dit kunt oefenen. Ademen is ook een van de beste tips tegen griep. Hier schrijf ik meer over goed ademen, ik kreeg deze week een fantastische training op mijn werk. Meer informatie lees je in dit artikel in The New York Times via Blendle – Breathe. Exhale. Repeat.

Het beschrijft waarom ademen goed is tegen stress en voor je weerstand en geeft wat oefeningen: “Consciously changing the way you breathe appears to send a signal to the brain to adjust the parasympathetic branch of the nervous system, which can slow heart rate and digestion and promote feelings of calm as well as the sympathetic system, which controls the release of stress hormones like cortisol.” Klinkt goed!

Deze video van Max Strom, een combinatie van ademhalingsoefeningen en yoga, vind ik ook erg fijn.

De Leuke Update

In de Leuke Update vind je nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes. Toffe vakantie locaties, uitjes, knutsel inspiratie, kinderkamer inrichting, boeken, films en nog veel meer tips voor kinderen en tieners. 

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids