5 tips: zo zorg je dat de moestuintjes het dit jaar beter doen


Joehoe, we kunnen weer moestuintjes sparen! Met deze tips zorg je dat de plantjes dit jaar opkomen én blijven leven! En oh ja, zoonlief en ik hebben de bak van de moestuintjes ook een beetje gepimpt 🙂

5 tips: zo zorg je dat de moestuintjes het dit jaar beter doen

Tip 1: voorkom dat de plantjes te nat worden. Dat begint al bij het aanmaken van de aarde, zorg dat je er niet te veel water bij doet, dan gaat het schimmelen. Wordt het toch erg vochtig en worden de papieren bakjes nat, laat die dan eerst drogen voor je ze in de verzamelbak zet. Met een gieter geef je in het begin al snel te veel water, met een plantenspuitje kun je beter doseren. Je kunt water ook op het schoteltje onder het plantje gieten. AH zegt overigens zelf dat schimmel geen kwaad kan, maar het ziet er natuurlijk niet fijn uit.

Tip 2: voorkom dat de plantjes uitdrogen. Dat is best lastig, ze moeten niet te nat en niet te droog zijn, het beste is het als de aarde licht vochtig is. De verzamelbak van de Appie helpt daarbij, je kunt water in de bak gieten, zorg dat er telkens een laagje water onder in de bak zit, maar dat kan natuurlijk ook in een andere bak. Daarnaast is het handig om in het begin plastic folie over de bak te doen, je creëert dan een soort broeikasje,  daardoor verdampt het water minder snel. Als de plantjes zijn opgekomen dan mag het plastic folie er af.

Tip 3: zet het plantje niet te snel buiten. Het eerste jaar begon de actie wat eerder, toen hebben veel mensen de plantjes te snel buiten gezet. Kruiden en groenten kunnen niet tegen vorst, zeker niet als ze nog zo klein zijn. De traditionele regel voor alle jonge plantjes is: niet naar buiten voor voor IJsheiligen, dat is half mei, want daarvoor kan het nog vriezen.

Tip 4: zet de plantjes goed in het licht, bijvoorbeeld in de vensterbank. Als ze naar het licht gaan groeien draai ze dan af en toe. Bij de verzamelbak van de Appie zit een gigantisch scherm om achter de plantjes te zetten, dat houdt veel licht tegen. Onze vensterbank is niet super zonnig, dat heb ik dus afgeknipt, zodat dat scherm niet al het licht weghoudt.

5 tips: zo zorg je dat de moestuintjes het dit jaar beter doen

Tip 5: die verzamelbak van de Appie is dan wel praktisch, maar niet mooi, die mag dus wel gepimpt worden, dat is een mooi knutselproject om samen met de kinderen te doen. Wij gingen aan de slag met duct tape en masking tape, natuurlijk in de favoriete kleuren van zoonlief 🙂

Op Leuk met kids vind je nog veel meer leuke tips. Bijvoorbeeld om de kids te vermaken in en om huis. thuis tips