AH bloementuintjes en moestuintjes laten groeien: zo doen ze het beter

Vorig jaar had Albert Heijn moestuintjes om te sparen, dit jaar zijn het bloementuintjes! Veel gezinnen vinden het lastig om de AH bloementuintjes te laten groeien. Met deze tips zorg je dat de plantjes dit jaar opkomen én blijven leven.

AH bloementuintjes en moestuintjes laten groeien: zo doen ze het beter. Vorig jaar had Albert Heijn moestuintjes om te sparen, dit jaar zijn het bloementuintjes! Veel gezinnen vinden het lastig om de AH bloementuintjes te laten groeien. Met deze tips zorg je dat de plantjes dit jaar opkomen én blijven leven.

De kinderen zijn altijd heel enthousiast als de Appie weer tuintjes uitdeelt. Het is super leuk om te zien hoe plantjes opkomen en groeien.

In 2022 heten de tuintjes van AH bloementuintjes. De Appie heeft gekozen voor inheemse bloemen, die bijen aantrekken. Ze hebben de bloementuintjes per kleur gemaakt.

In 2021 had AH de moestuinmaatjes, oftewel moestuintjes. Dit waren combinaties van plantjes. Die combinaties zijn niet toevallig, de planten helpen elkaar. Zo lokt Juffertje-in-’t-groen hommels naar de pompoenplant, die de bestuiving regelen. Veel van jullie hebben waarschijnlijk nog ongebruikte moestuintjes liggen. Die kun je natuurlijk alsnog proberen te kweken.

AH bloementuintjes en moestuintjes laten groeien: zo doen ze het beter

Lees de binnenkant van de wikkel

Aan de binnenkant van de wikkel van de bloementuintjes staat heel veel informatie. Natuurlijk de uitleg hoe je de bloementuintjes moet zaaien, maar ook leuke weetjes.

Daarnaast kun je bij Albert Heijn een poster krijgen, met een kleurplaat op de achterkant. Daarop zie je precies hoeveel weken het duurt voor de plantjes ontkiemen, wanneer je ze kunt verpotten en na hoeveel weken ze bloeien. De poster kun je ook downloaden op de site van Albert Heijn.

Houd bloementuintjes voldoende nat

Voorkom dat de plantjes te nat worden, maar laat ze ook niet uitdrogen. Dat begint al bij het aanmaken van de aarde, doe er niet te veel water bij. Wordt het toch erg vochtig en worden de papieren bakjes nat, laat die dan eerst drogen voor je ze bij elkaar. Daarmee gaan de bakjes minder snel schimmelen. Overigens is een beetje schimmel niet erg.

De aarde moet altijd licht vochtig zijn. Als het potje lichtbruin is geworden, dan is het te droog. Giet het water niet direct op de plantjes met een gieter. Met een gieter geef je in het begin al snel te veel water. Bovendien maak je de kleine plantjes kapot. Je kunt water op het schoteltje onder het plantje gieten, of eventueel een plantenspuitje gebruiken.

Zet de bloementuintjes op een goed zichtbare plek. Zo kan het hele gezin in de gaten houden of ze water nodig hebben. Bij ons zijn de kinderen er erg mee bezig, die kijken mee.

AH bloementuintjes en moestuintjes laten groeien: zo doen ze het beter

Een lichte plek

Zet de plantjes goed in het licht, maar niet in de volle zon. Een vensterbank op het noorden is prima, op het zuiden wordt het te warm. Als de tafel een stukje van het raam staat kan dat ook een prima plek zijn. Of wellicht heb je in de keuken een mooi plekje.

Bij ons staan de bloementuintjes op het dressoir, naast de televisie. Zo vergeten we niet om ze water te geven. En kunnen de kinderen kunnen makkelijk kijken of er al iets gegroeid is.

Als de plantjes naar het licht gaan groeien, draai ze dan af en toe. Dan groeien ze mooi evenwichtig.

AH bloementuintjes en moestuintjes laten groeien: zo doen ze het beter

Gebruik een moestuinbak met deksel

Je kunt bij Albert Heijn meestal een verzamelbak kopen, maar persoonlijk ben ik daar geen fan van. Waarschijnlijk gooi je die plastic bak aan het einde van het het seizoen weg, zonde. Bovendien is in de bak voor ieder moestuinmaatje één plekje. In de praktijk kweken we van sommige plantjes heel veel, van andere geen. Daarom gebruiken we duurzamere bakken.

Nadat je de plantjes gezaaid hebt, kun je het beste een doorzichtige deksel gebruiken. Zo’n doorzichtige deksel fungeert als een mini kasje. Daardoor komen de plantjes sneller op. Bovendien komen er meer plantjes op. Het water verdampt veel minder snel en het is binnenin lekker warm, net als bij een echte kas. Als de plantjes opgekomen zijn, dan gaat de deksel er af.

We gebruiken een aantal kweekbakjes van Elho (Bol.com en Fonq), die we toch al hadden. Daar zit een deksel bij, zodat het een soort kas is.

Daarnaast gebruik ik vershoudbakjes van Mepal (Bol.com), want we hebben veel meer bloementuintjes dan er in onze kweekbakjes passen. De deksel ligt er los op, zodat er wel lucht bij kan.

Een lege plastic verpakking werkt ook goed. Het handigste is een rechthoekige bak, bijvoorbeeld van druiven. Als er gaatjes in de bodem zitten moet er wel een bord of dienblad onder. Je kunt ook een ander laag bakje met een rechte bodem gebruiken. Er overheen leg je een lege plastic verpakking, zodat je ook een soort kas hebt.

Mepal Cirqula multikom als moestuin kweekbak

Niet te snel naar buiten

Op de poster van Albert Heijn staat precies hoe groot de plantjes moeten zijn voor je ze mag verpotten. Maar zet de plantjes niet te snel buiten. Net ontkiemde bloemen kunnen niet tegen vorst, zeker niet als ze nog zo klein zijn. De traditionele regel voor alle jonge plantjes is: niet naar buiten voor voor IJsheiligen. Dat is half mei, want daarvoor kan het nog vriezen.

Toch komt er een moment dat je de plantjes moet verpotten, zeker als de wortels uit de bakjes groeien. Idealiter verpot je de plantjes maar één keer. Ik heb ze daarom vorig jaar al snel in een bak gezet die later naar buiten kon. Tot IJsheiligen stond die bak binnen, daarna zette ik hem aan de andere kant van het raam.

De plantjes staan bij ons relatief dicht op elkaar. Het is wellicht wat te dicht op elkaar, maar waarschijnlijk overleven niet alle plantjes het. Mocht dat toch zo zijn, dan kan ik altijd nog wat verpotten.

De blauwe potjes van Mepal zijn eigenlijk bedoeld voor kruidenpotjes (te koop bij Bol.com). Deze blauwe potjes hebben ook een waterreservoirtje, door een touwtje dat je in de binnenpot steekt. Zo voorkom je makkelijker dat de plantjes uitdrogen.

Je kunt ook nog even wachten met de bloementuintjes laten groeien. Als je ze bijvoorbeeld pas eind april zaait, dan kun je na half mei in de tuin zetten.

AH bloementuintjes en moestuintjes laten groeien: zo doen ze het beter

De plantjes meteen in een grote bak

Voor mijn verjaardag kreeg ik vorig jaar van manlief en de kids deze groene bloembak op wieltjes. Hij heeft een geïntegreerd waterreservoir, waardoor de plantjes in de zon minder snel uitdrogen. Bovendien is hij vorstbestendig voor de winter, maar binnen past de bak ook prima. Ook belangrijk: de bak is van gerecycled kunststof gemaakt. De Greenville bloembak is van Elho (bij Bol.com en Fonq), wij hebben de variant van 80 centimeter lang.

Toch is het eigenlijk zonde om de plantjes te moeten verpotten, veel plantjes overleven dat niet. Ik had me daarom voorgenomen om dit jaar een deel van de plantjes direct in deze bak zaaien. Maar die bak staat nu in de tuin en is al vol met stekjes van de vijgenboom 🙂 Bovendien vind ik het met bloemen wel zo leuk om ze overal in de tuin te hebben.

Wil je de zaadjes meteen in de definitieve pot zaaien? Knip knip dan de papiertjes met zaden in stukjes, om te zorgen dat ze niet te dicht op elkaar staan. Ook op zo’n grote bak kun je een deksel maken, bijvoorbeeld van een doorzichtige plastic zak. Dan kunnen de plantjes binnen groeien en als ze al flink sterk zijn naar buiten.

AH bloementuintjes en moestuintjes laten groeien: zo doen ze het beter

De bloementuintjes buiten planten

Na 15 mei mogen de plantjes dus naar buiten als ze groot genoeg zijn. De meeste bloemen hebben behoorlijk veel zon nodig, zoek dus een mooi plekje in de zon uit. Dat kan in de tuin zijn, maar misschien heb je alleen een balkon. Zelf hebben we een stadstuin, maar die staat al vol met mooie (vaste) planten. Een deel van de bloementuintjes planten we daarom in de tuin, maar een groot deel in bakken.

Plantenbakken en potten op het terras zijn ook prima geschikt om bloemen in te kweken. Kies wel een grote pot, anders hebben de bloementuintjes niet genoeg ruimte om te groeien en drogen ze snel uit. Sowieso moet je planten in potten vaker water geven dan in de volle grond.

Je kunt de plantjes uit de kartonnen bakjes halen voordat je ze plant. Vaak overleven plantjes dat niet, zeker als het door kinderhandjes gebeurt. Je kun de bloementuintjes ook prima met bakje en al in de grond stoppen. Terwijl de bloementuintjes door het bakje heen groeien, verteert het bakje.

Heb je geen tuin of kweek je heel veel bloementuintjes? Dan kun je natuurlijk ook de bloementuintjes op straat planten. Dat heet guerrilla gardening, daarmee maak je de buurt vrolijker.

Je kunt de meeste bloemen ook vanaf mei meteen buiten zaaien. Dan duurt het wat langer voor ze opkomen. Waarschijnlijk doen we dat met een deel van de bloementuintjes.

De bloementuintjes beschermen

Slakken zijn gek op plantjes, als je niet oppast eten ze je prachtige bloementuintjes op. Zeker als ze nog klein zijn, dan zijn ze heel kwetsbaar, dus je kunt ze beter beschermen. Dat kan door iets om het plantje heen te leggen waar slakken niet van houden. Gebroken eierschillen, grove stenen en scherpe schelpen vinden slakken niet fijn. Als je die om je plantje heen legt zorg je dat ze je plantjes met rust laten. We kochten daarnaast ook wat kopertape om op de pot te plakken, daar houden slakken niet van (Bol.com).

Lege bakjes van snoepgroenten zijn ook ideaal om jonge plantjes te beschermen tegen slakken. Bovendien zorg je dat je plantje niet overwoekerd wordt door andere planten. Ik heb de bodem er uitgeknipt, als de plantjes groter worden kan ik het bakje er voorzichtig afschuiven. Als het regent komt er wel wat minder makkelijk water in, dus je moet goed checken of de grond voldoende vochtig blijft.

Een voorjaarsstorm kan ook veel schade aanrichten aan je plantjes. Jonge plantjes zijn vaak heel dun en knakken makkelijk om. Met een bamboestokje of een satéprikker zorg je dat ze steviger staan.

jonge plantjes beschermen tegen slakken

Overgebleven bloementuintjes en moestuintjes hergebruiken

Wie al zijn boodschappen bij Albert Heijn doet, verzamelt behoorlijk veel bloementuintjes. Die kun je weggeven aan vrienden die bij een andere supermarkt boodschappen doen, of aan de school van je kids.

De bakjes kun je ook hergebruiken, dit jaar of volgend jaar. Bijvoorbeeld door er andere zaadjes in te kweken, want misschien zijn er nog wel veel meer planten die je graag wil kweken. Of door er stekjes in te maken.

De meeste bloemenzaadjes kun je ook direct in de grond zaaien vanaf eind april of begin mei. Dus heb je binnen weinig ruimte, dan kun je ze in je tuin zaaien. Of ergens in de buurt, wel zo vrolijk. Van de aarde en de zaadjes maak je een mengsel dat je uitstrooit.

Insectenhotel

Dat het slecht gaat met de bij weten bijna alle kinderen, dankzij het liedje van Kinderen voor Kinderen. Als er dan toch vlinders en bijen op al die bloemen in de tuin afkomen, is het leuk om ze een plekje te geven. Namelijk in een insectenhotel. Die kun je zelf maken of kopen.

Verder lezen

Behalve ideeën bloementuintjes en moestuintjes te laten groeien, lees je op Leuk met kids nog veel meer over tuinieren met kids. Daarnaast delen we op Instagram regelmatig foto’s van onze tuin.

AH bloementuintjes en moestuintjes laten groeien: zo doen ze het beter. Vorig jaar had Albert Heijn moestuintjes om te sparen, dit jaar zijn het bloementuintjes! Veel gezinnen vinden het lastig om de AH bloementuintjes te laten groeien. Met deze tips zorg je dat de plantjes dit jaar opkomen én blijven leven.

Krijgt Albert Heijn in 2023 weer bloementuinjes of moestuintjes? We zijn heel benieuwd!

AH bloementuintjes en moestuintjes laten groeien: zo doen ze het beter. Vorig jaar had Albert Heijn moestuintjes om te sparen, dit jaar zijn het bloementuintjes! Veel gezinnen vinden het lastig om de AH bloementuintjes te laten groeien. Met deze tips zorg je dat de plantjes dit jaar opkomen én blijven leven.

Tips voor Pasen

Weet je dat je hier ook heel veel leuke tips voor Pasen vindt? Ideeën om te knutselen, gezellige ideeën voor in huis, de leukste recepten, toffe lente uitjes met kids en nog veel meer.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids