AH moestuintjes laten groeien: zo zorg je dat ze het dit jaar beter doen

AH moestuintjes laten groeien: zo zorg je dat ze het dit jaar beter doen

Albert Heijn heeft weer moestuintjes om te sparen! Dat is natuurlijk extra leuk in een jaar dat we veel thuis zijn. Veel gezinnen vonden het afgelopen jaren lastig om de moestuintjes te laten groeien. Met deze tips zorg je dat de plantjes dit jaar opkomen én blijven leven.

De kinderen zijn heel enthousiast dat AH weer moestuintjes uitdeelt. Bij de eerste moestuintjes die binnen kwamen wilden ze allebei graag helpen. Ik heb heel benieuwd of dat zo blijft 😉

Dit jaar heten de moestuintjes moestuinmaatjes, want Albert Heijn heeft combinaties van plantjes gemaakt. Die combinaties zijn niet toevallig, de planten helpen elkaar. Zo lokt Juffertje-in-‘t-groen hommels naar de pompoenplant, die de bestuiving regelen.

Aan de binnenkant van de wikkel van de moestuintjes staat heel veel informatie. Natuurlijk de uitleg hoe je de moestuintjes moet zaaien. Maar ook weetjes en kweektips en waarom muist deze plantjes bij elkaar passen. Het is dus handig om de wikkels te bewaren.

Daarnaast kun je bij Albert Heijn een poster krijgen. Daarop zie je precies hoeveel weken het duurt voor de plantjes ontkiemen, wanneer je ze kunt verpotten, na hoeveel weken ze bloeien en wanneer je ze kunst oogsten. De poster kun je ook downloaden op de site van Albert Heijn.

moestuin poster

Zorg dat de moestuintjes voldoende nat zijn

Voorkom dat de plantjes te nat worden, maar laat ze ook niet uitdrogen. Dat begint al bij het aanmaken van de aarde, doe er niet te veel water bij. Wordt het toch erg vochtig en worden de papieren bakjes nat, laat die dan eerst drogen voor je ze bij elkaar. Daarmee gaan de bakjes minder snel schimmelen. Overigens is een beetje schimmel niet erg.

De aarde moet altijd licht vochtig zijn. Als het potje lichtbruin is geworden, dan is het te droog. Giet het water niet direct op de plantjes met een gieter. Met een gieter geef je in het begin al snel te veel water. Bovendien maak je de kleine plantjes kapot. Je kunt water op het schoteltje onder het plantje gieten, of eventueel een plantenspuitje gebruiken.

Zet de moestuintjes op een goed zichtbare plek. Zo kan het hele gezin in de gaten houden of ze water nodig hebben. Bij ons zijn de kinderen er erg mee bezig, die kijken mee.

AH moestuintjes laten groeien: zo zorg je dat ze het dit jaar beter doen

Een lichte plek

Zet de plantjes goed in het licht, maar niet in de volle zon. Een vensterbank op het noorden is prima, op het zuiden wordt het te warm. Als de tafel een stukje van het raam staat kan dat ook een prima plek zijn. Of wellicht heb je in de keuken een mooi plekje.

Bij ons staan de moestuintjes op het dressoir, naast de televisie. Zo vergeten we niet om ze water te geven. En kunnen de kinderen kunnen makkelijk kijken of er al iets gegroeid is.

Als de plantjes naar het licht gaan groeien, draai ze dan af en toe. Dan groeien ze mooi evenwichtig.

AH moestuintjes laten groeien: zo zorg je dat ze het dit jaar beter doen

Gebruik een moestuinbak met deksel

Je kunt bij Albert Heijn een verzamelbak kopen, maar persoonlijk ben ik daar geen fan van. Waarschijnlijk gooi je die plastic bak aan het einde van het het seizoen weg, zonde. Bovendien is in de bak voor ieder moestuinmaatje één plekje. In de praktijk kweken we van sommige plantjes heel veel, van andere geen. Daarnaast vind ik die bak persoonlijk best wel lelijk. Vorige keer hebben we de bak gepimpt met masking tape, dit keer gaan we een duurzamere bak gebruiken.

We gebruiken een aantal kweekbakjes van Elho (bij Bol.com en Fonq), die we toch al hadden. Daar zit een deksel bij, zodat het een soort kas is. In zo’n minikasje groeien komen de plantjes veel sneller op. Bovendien kun je de moestuintjes er sneller in laten groeien. Het water verdampt veel minder snel en het is binnenin lekker warm, net als bij een echte kas.

Daarnaast gebruik ik vershoudbakjes van Mepal, want we hebben straks veel meer moestuintjes dan er in onze kweekbakjes passen. De deksel ligt er los op, zodat er wel lucht bij kan. Als de plantjes straks opgekomen zijn, dan gaat de deksel er af.

Een lege plastic verpakking werkt ook goed. Het handigste is een rechthoekige bak, bijvoorbeeld van druiven. Als er gaatjes in de bodem zitten moet er wel een bord of dienblad onder. Je kunt ook een ander laag bakje met een rechte bodem gebruiken. Er overheen leg je een lege plastic verpakking, zodat je ook een soort kas hebt.

Mepal Cirqula multikom als moestuin kweekbak

De moestuintjes buiten planten

Op de poster van Albert Heijn staat precies hoe groot de plantjes moeten zijn voor je ze mag verpotten. Maar zet de plantjes niet te snel buiten. Kruiden en groenten kunnen niet tegen vorst, zeker niet als ze nog zo klein zijn. De traditionele regel voor alle jonge plantjes is: niet naar buiten voor voor IJsheiligen. Dat is half mei, want daarvoor kan het nog vriezen.

De meeste groenten hebben behoorlijk veel zon nodig, zoek dus een mooi plekje in de zon uit. Dat kan in de tuin zijn, maar die staat misschien al vol, of misschien heb je alleen een balkon. Plantenbakken en potten op het terras zijn ook prima geschikt om groente in te kweken, al moet je ze wel vaker water geven. Kies wel een grote pot, anders hebben de moestuintjes niet genoeg ruimte om te groeien en drogen ze snel uit.

Kies welke planten in jouw tuin of op je balkon passen. Sommige groenten hebben behoorlijk veel ruimte nodig, dus als je die niet hebt moet je keuzes maken. Een deel van de groenten kun je tegen een muur met een groeirek zetten, dan heb je minder ruimte nodig.

Je kunt de plantjes uit de kartonnen bakjes halen voordat je ze plant. Vaak overleven plantjes dat niet, zeker als het door kinderhandjes gebeurt. Je kun de moestuintjes ook prima met bakje en al in de grond stoppen. Terwijl de moestuintjes door het bakje heen groeien, verteert het bakje. Voor wortels en radijzen is dit niet zo handig.

AH moestuintjes laten groeien: zo zorg je dat ze het dit jaar beter doen

Overgebleven moestuintjes hergebruiken

Wie al zijn boodschappen bij Albert Heijn doet, verzamelt behoorlijk veel moestuintjes. Die kun je weggeven aan vrienden die bij een andere supermarkt boodschappen doen, of aan de school van je kids.

De bakjes kun je ook hergebruiken, dit jaar of volgend jaar. Bijvoorbeeld door er andere zaadjes in te kweken, want misschien zijn er nog wel veel meer planten die je graag wil kweken. Of door er stekjes in te maken.

De meeste bloemenzaadjes kun je ook direct in de grond zaaien vanaf eind april. Dus heb je binnen weinig ruimte, dan kun je ze in je tuin zaaien. Of ergens in de buurt, wel zo vrolijk. Van de aarde en de zaadjes maak je een mengsel dat je uitstrooit.

AH moestuintjes laten groeien: zo zorg je dat ze het dit jaar beter doen

Verder lezen

Behalve ideeën moestuintjes te laten groeien, lees je op Leuk met kids nog veel meer over tuinieren met kids. Bijvoorbeeld onze tips voor een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuin. Daarnaast delen we op Instagram regelmatig tuin inspiratie.

Tips voor een kindvriendelijke en groenblijvende tuin die altijd bloeit

AH moestuintjes laten groeien: zo zorg je dat ze het dit jaar beter doen
Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer bomvol nieuwtjes, musthaves en ideeën voor kids. Maar dit keer ook heel veel tips voor de lente! Lente uitjes die wel kunnen, boeken voor de lente, tips voor de moestuintjes, lenteknutsels en ideeën voor Koningsdag. De Leuke Update Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief, dan ontvang je regelmatig leuke nieuwe tips. nieuwsbrief aanmelding