AH moestuintjes laten groeien: zo zorg je dat ze het dit jaar beter doen

Albert Heijn heeft weer moestuintjes om te sparen! Dat is natuurlijk extra leuk in een jaar dat we veel thuis zijn. Veel gezinnen vonden het afgelopen jaren lastig om de moestuintjes te laten groeien. Met deze tips zorg je dat de plantjes dit jaar opkomen én blijven leven.

AH moestuintjes laten groeien: zo zorg je dat ze het dit jaar beter doen. Albert Heijn heeft weer moestuintjes om te sparen! Dat is natuurlijk extra leuk in een jaar dat we veel thuis zijn. Veel gezinnen vonden het afgelopen jaren lastig om de moestuintjes te laten groeien. Met deze tips zorg je dat de plantjes dit jaar opkomen én blijven leven. Albert Heijn heeft weer moestuintjes om te sparen! Dat is natuurlijk extra leuk in een jaar dat we veel thuis zijn. Veel gezinnen vonden het afgelopen jaren lastig om de moestuintjes te laten groeien. Met deze tips zorg je dat de plantjes dit jaar opkomen én blijven leven.

De kinderen zijn heel enthousiast dat AH weer moestuintjes uitdeelt. Bij de eerste moestuintjes die binnen kwamen wilden ze allebei graag helpen. Ik heb heel benieuwd of dat zo blijft 😉

Dit jaar heten de moestuintjes moestuinmaatjes, want Albert Heijn heeft combinaties van plantjes gemaakt. Die combinaties zijn niet toevallig, de planten helpen elkaar. Zo lokt Juffertje-in-‘t-groen hommels naar de pompoenplant, die de bestuiving regelen.

AH moestuintjes laten groeien: zo zorg je dat ze het dit jaar beter doen

Aan de binnenkant van de wikkel van de moestuintjes staat heel veel informatie. Natuurlijk de uitleg hoe je de moestuintjes moet zaaien. Maar ook weetjes en kweektips en waarom muist deze plantjes bij elkaar passen. Het is dus handig om de wikkels te bewaren.

Daarnaast kun je bij Albert Heijn een poster krijgen. Daarop zie je precies hoeveel weken het duurt voor de plantjes ontkiemen, wanneer je ze kunt verpotten, na hoeveel weken ze bloeien en wanneer je ze kunst oogsten. De poster kun je ook downloaden op de site van Albert Heijn.

moestuin poster

Zorg dat de moestuintjes voldoende nat zijn

Voorkom dat de plantjes te nat worden, maar laat ze ook niet uitdrogen. Dat begint al bij het aanmaken van de aarde, doe er niet te veel water bij. Wordt het toch erg vochtig en worden de papieren bakjes nat, laat die dan eerst drogen voor je ze bij elkaar. Daarmee gaan de bakjes minder snel schimmelen. Overigens is een beetje schimmel niet erg.

De aarde moet altijd licht vochtig zijn. Als het potje lichtbruin is geworden, dan is het te droog. Giet het water niet direct op de plantjes met een gieter. Met een gieter geef je in het begin al snel te veel water. Bovendien maak je de kleine plantjes kapot. Je kunt water op het schoteltje onder het plantje gieten, of eventueel een plantenspuitje gebruiken.

Zet de moestuintjes op een goed zichtbare plek. Zo kan het hele gezin in de gaten houden of ze water nodig hebben. Bij ons zijn de kinderen er erg mee bezig, die kijken mee.

AH moestuintjes laten groeien: zo zorg je dat ze het dit jaar beter doen

Een lichte plek

Zet de plantjes goed in het licht, maar niet in de volle zon. Een vensterbank op het noorden is prima, op het zuiden wordt het te warm. Als de tafel een stukje van het raam staat kan dat ook een prima plek zijn. Of wellicht heb je in de keuken een mooi plekje.

Bij ons staan de moestuintjes op het dressoir, naast de televisie. Zo vergeten we niet om ze water te geven. En kunnen de kinderen kunnen makkelijk kijken of er al iets gegroeid is.

Als de plantjes naar het licht gaan groeien, draai ze dan af en toe. Dan groeien ze mooi evenwichtig.

AH moestuintjes laten groeien: zo zorg je dat ze het dit jaar beter doen

Gebruik een moestuinbak met deksel

Je kunt bij Albert Heijn een verzamelbak kopen, maar persoonlijk ben ik daar geen fan van. Waarschijnlijk gooi je die plastic bak aan het einde van het het seizoen weg, zonde. Bovendien is in de bak voor ieder moestuinmaatje één plekje. In de praktijk kweken we van sommige plantjes heel veel, van andere geen. Daarnaast vind ik die bak persoonlijk best wel lelijk. Vorige keer hebben we de bak gepimpt met masking tape, dit keer gaan we een duurzamere bak gebruiken.

We gebruiken een aantal kweekbakjes van Elho (bij Bol.com en Fonq), die we toch al hadden. Daar zit een deksel bij, zodat het een soort kas is. In zo’n minikasje groeien komen de plantjes veel sneller op. Bovendien kun je de moestuintjes er sneller in laten groeien. Het water verdampt veel minder snel en het is binnenin lekker warm, net als bij een echte kas.

Daarnaast gebruik ik vershoudbakjes van Mepal, want we hebben straks veel meer moestuintjes dan er in onze kweekbakjes passen. De deksel ligt er los op, zodat er wel lucht bij kan. Als de plantjes straks opgekomen zijn, dan gaat de deksel er af.

Een lege plastic verpakking werkt ook goed. Het handigste is een rechthoekige bak, bijvoorbeeld van druiven. Als er gaatjes in de bodem zitten moet er wel een bord of dienblad onder. Je kunt ook een ander laag bakje met een rechte bodem gebruiken. Er overheen leg je een lege plastic verpakking, zodat je ook een soort kas hebt.

Of nog beter: plant ze direct in de bak waarin je ze later in de tuin wil zetten, maar daarover hieronder meer.

Mepal Cirqula multikom als moestuin kweekbak

Niet te snel naar buiten 

Op de poster van Albert Heijn staat precies hoe groot de plantjes moeten zijn voor je ze mag verpotten. Maar zet de plantjes niet te snel buiten. Kruiden en groenten kunnen niet tegen vorst, zeker niet als ze nog zo klein zijn. De traditionele regel voor alle jonge plantjes is: niet naar buiten voor voor IJsheiligen. Dat is half mei, want daarvoor kan het nog vriezen.

Toch komt er een moment dat je de plantjes moet verpotten, zeker als de wortels uit de bakjes groeien. Idealiter verpot je de plantjes maar één keer. Ik heb ze daarom alvast in een bak gezet die straks naar buiten kan. Tot IJsheiligen staat die bak binnen, daarna zet ik hem aan de andere kant van het raam.

Voor mijn verjaardag kreeg ik van manlief en de kids deze groene bloembak op wieltjes. Hij heeft een geïntegreerd waterreservoir, waardoor de plantjes in de zon minder snel uitdrogen. Bovendien is hij vorstbestendig voor de winter, maar binnen past de bak ook prima. Ook belangrijk: de bak is van gerecycled kunststof gemaakt. De Greenville bloembak is van Elho (bij Bol.com en Fonq), wij hebben de variant van 80 centimeter lang.

De plantjes staan bij ons relatief dicht op elkaar. Het is wellicht wat te dicht op elkaar, maar waarschijnlijk overleven niet alle plantjes het. Mocht dat toch zo zijn, dan kan ik altijd nog wat verpotten.

De blauwe potjes van Mepal zijn eigenlijk bedoeld voor kruidenpotjes (bij Bol.com). Deze blauwe potjes hebben ook een waterreservoirtje, door een touwtje dat je in de binnenpot steekt. Er groeien een pompoenplant en een courgetteplant in, met de bijbehorende bloemen.

AH moestuintjes laten groeien: zo zorg je dat ze het dit jaar beter doen

Toch is het eigenlijk zonde om de plantjes te moeten verpotten, veel plantjes overleven dat niet. Volgend jaar ga ik een deel van de plantjes daarom direct in deze bak zaaien. Om te zorgen dat ze niet te dicht op elkaar staan knip ik de papiertjes met zaden dan in stukjes. Ook op zo’n grote bak kun je een deksel maken, bijvoorbeeld van een doorzichtige plastic zak. Dan kunnen de plantjes binnen groeien en als ze al flink sterk zijn naar buiten.

AH moestuintjes laten groeien: zo zorg je dat ze het dit jaar beter doen

De moestuintjes buiten planten

Na 15 mei mogen de plantjes dus naar buiten als ze groot genoeg zijn. De meeste groenten hebben behoorlijk veel zon nodig, zoek dus een mooi plekje in de zon uit. Dat kan in de tuin zijn, maar misschien heb je alleen een balkon. Zelf hebben we een stadstuin, maar die staat al vol met mooie (vaste) planten. Die vaste planten zien er in de winter ook mooi uit, terwijl een moestuin dan kaal is. Een deel van de moestuintjes planten we daarom in de tuin, maar een groot deel in bakken.

Plantenbakken en potten op het terras zijn ook prima geschikt om groente in te kweken. Kies wel een grote pot, anders hebben de moestuintjes niet genoeg ruimte om te groeien en drogen ze snel uit. Sowieso moet je planten in potten vaker water geven dan in de volle grond.

Kies welke planten in jouw tuin of op je balkon passen. Sommige groenten hebben behoorlijk veel ruimte nodig, dus als je die ruimte niet hebt moet je keuzes maken. Zo gaan wij één pompoenplant en één courgetteplant kweken, voor meer hebben we geen ruimte. Een deel van de groenten kun je tegen een muur met een groeirek zetten, dan heb je minder ruimte nodig.

Je kunt de plantjes uit de kartonnen bakjes halen voordat je ze plant. Vaak overleven plantjes dat niet, zeker als het door kinderhandjes gebeurt. Je kun de moestuintjes ook prima met bakje en al in de grond stoppen. Terwijl de moestuintjes door het bakje heen groeien, verteert het bakje. Voor wortels en radijzen is dit niet zo handig, die moet je uit het bakje halen.

Sommige plantjes kunnen wel al eerder dan 15 mei naar buiten. Zo heb ik de zonnebloemen en een deel van de peultjes al buiten gezet, die groeien in april al prima buiten.

peultjes mogen al in april naar buiten

Moestuintjes beschermen 

Slakken zijn gek op plantjes, als je niet oppast eten ze je prachtige moestuintjes op. Zeker als ze nog klein zijn, dan zijn ze heel kwetsbaar, dus je kunt ze beter beschermen. Dat kan door iets om het plantje heen te leggen waar slakken niet van houden. Gebroken eierschillen, grove stenen en scherpe schelpen vinden slakken niet fijn. Als je die om je plantje heen legt zorg je dat ze je plantjes met rust laten. We kochten daarnaast ook wat kopertape om op de pot te plakken, daar houden slakken niet van (Bol.com).

Lege bakjes van snoepgroenten zijn ook ideaal om jonge plantjes te beschermen tegen slakken. Bovendien zorg je dat je plantje niet overwoekerd wordt door andere planten. Ik heb de bodem er uitgeknipt, als de plantjes groter worden kan ik het bakje er voorzichtig afschuiven. Als het regent komt er wel wat minder makkelijk water in, dus je moet goed checken of de grond voldoende vochtig blijft.

Een voorjaarsstorm kan ook veel schade aanrichten aan je plantjes. Jonge plantjes zijn vaak heel dun en knakken makkelijk om. Met een bamboestokje of een satéprikker zorg je dat ze steviger staan.

jonge moestuin plantjes beschermen tegen slakken

Overgebleven moestuintjes hergebruiken

Wie al zijn boodschappen bij Albert Heijn doet, verzamelt behoorlijk veel moestuintjes. Die kun je weggeven aan vrienden die bij een andere supermarkt boodschappen doen, of aan de school van je kids.

De bakjes kun je ook hergebruiken, dit jaar of volgend jaar. Bijvoorbeeld door er andere zaadjes in te kweken, want misschien zijn er nog wel veel meer planten die je graag wil kweken. Of door er stekjes in te maken.

De meeste bloemenzaadjes kun je ook direct in de grond zaaien vanaf eind april of begin mei. Dus heb je binnen weinig ruimte, dan kun je ze in je tuin zaaien. Of ergens in de buurt, wel zo vrolijk. Van de aarde en de zaadjes maak je een mengsel dat je uitstrooit.

Verder lezen

Behalve ideeën moestuintjes te laten groeien, lees je op Leuk met kids nog veel meer over tuinieren met kids. Bijvoorbeeld leuke plantenbakken voor je moestuintjes, om zelf te knutselen of uit de winkel.

Plantenbakken voor moestuintjes: ideeën om te knutselen en uit de winkel

Bijvoorbeeld onze tips voor een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuin. Daarnaast delen we op Instagram regelmatig tuin inspiratie.

Tips voor een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuin

Sinds we een tuin hebben vinden de kinderen het heel leuk om te helpen. En dan willen ze er natuurlijk ook graag over leren. Ik ging daarom op zoek naar boeken, spelletjes en apps om kinderen te leren over tuinieren en planten.

Kinderen leren over tuinieren en planten: boeken, spelletjes en apps

Kinderen leren over tuinieren en planten: boeken, spelletjes en appsTips voor een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuinAH moestuintjes laten groeien: zo zorg je dat ze het dit jaar beter doen

De Leuke Update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Dit keer vol tips voor drukke moeders. Fijne tips om te relaxen, met en zonder kids. Maar ook mooie en handige spullen voor je werk en onderweg. En natuurlijk ook weer allerlei ander nieuws, ideeën, musthaves en uitjes voor ouders en kids.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids