Tips voor een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuin

Als je vanuit je woonkamer op je tuin kijkt, dan is het leuk als hij altijd mooi is. In de zomer, maar ook in de winter. Ik deel hier mijn tips voor een kindvriendelijke tuin die het hele jaar groen is. En ook altijd bloemen en bessen heeft. 

We hebben een stadstuintje, dat is bijna onderdeel van de woonkamer. Een grauwe kale wintertuin is dan best wel jammer. We willen daarom het hele jaar door een groene tuin, met in ieder seizoen bloemen en kleurrijke bessen. En veel eetbare planten. Daarnaast willen we genoeg plek voor de kinderen om te spelen. In deze blog laat ik zie hoe we dat aanpakken. En af en toe voeg ik wat nieuwe foto’s toe.

Tips voor een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuin. Als je vanuit je woonkamer op je tuin kijkt, dan is het leuk als hij altijd mooi is. In de zomer, maar ook in de winter. Ik deel hier mijn tips voor een kindvriendelijke tuin die het hele jaar groen is. En ook altijd bloemen en bessen heeft.

Planten tips voor een groenblijvende kindvriendelijke tuin

De keuze aan planten is natuurlijk enorm. Kijk bij vrienden in de tuin, op straat, het tuincentrum of een openbare tuin als de Tuinen van Appeltern. Dan merk je vanzelf wat je mooi vindt. Daarnaast merk je in de loop van de jaren wat werkt in jouw tuin. Een tuin moet groeien, die is niet in één keer af, of misschien wel nooit.

Heb je echt kleine kinderen, dan is het belangrijk om te checken of planten, bloemen of bessen giftig zijn. Veel kleintjes stoppen immers van alles in hun mond.

Ik vind het heerlijk om lekker rond te dolen in een tuincentrum. Ook een bezoek aan een kwekerij is fijn. Maar soms heb je daar gewoon even geen tijd voor. Dan kun je online bijvoorbeeld planten bestellen bij Tuinplant.nl en bij Plantenwinkel.nl.

Lekker veel groen

Planten geven je tuin een groene uitstraling. We gebruiken zo veel mogelijk groenblijvende planten. Natuurlijk hebben we ook planten die in de winter kaal worden. Maar die wisselen we af voor groenblijvende planten.

De grond kun je groen maken met bodembedekkers. Mooie bloeiende en wintergroene bodembedekkers zijn bijvoorbeeld maagdenpalm, tijm, klokjesbloem en ooievaarsbek (wilde geranium).

De schutting is een groot vlak en meestal niet mooi. Die laten we dus begroeien met een groenblijvende heg. Door die groene heg zie je in de tuin overal groen. Wij hebben klimop en jasmijn gebruikt. Klimop groeit lekker snel. Jasmijn groeit minder snel, maar bloeit heerlijk ruikend. Je kunt Toscaanse jasmijn en winterjasmijn afwisselen. Vlakbij het huis hebben we ook een druif en een passiebloem tegen de schutting, die blijven niet groen, maar zien er in de zomer wel heel leuk uit.

Planten zijn niet alleen mooi, ze zorgen er ook voor dat je tuin minder warm wordt. Je ziet dan ook steeds meer mensen die tegels inruilen voor groen. In een kleine tuin is dat vaak niet of maar beperkt mogelijk. Bij ons in de tuin hebben we om het terras overal borders gemaakt, die vol staan met planten. Daarnaast kun je op andere manieren vergroenen. In de stad is verticaal tuinieren populair, tegen de schutting of pergola aan. Ook bedekt het groen van een boompje een groter oppervlak dan het op de grond inneemt.

Staat er een leuke plant in de tuin, waarvan je de naam niet weet? Daarvoor is de PlantNet app ideaal. Je maakt een foto en de app noemt één of meer planten die het kunnen zijn. De PlantNet app is beschikbaar op iOS en Android. De kinderen vinden deze app ook heel leuk, op straat zoeken ze bloemen op met mijn telefoon.

Tips voor een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuin. Als je vanuit je woonkamer op je tuin kijkt, dan is het leuk als hij altijd mooi is. In de zomer, maar ook in de winter. Ik deel hier mijn tips voor een kindvriendelijke tuin die het hele jaar groen is. En ook altijd bloemen en bessen heeft.
Groen dak

Je tuin oogt in een keer veel groener met een groen sedum dak op je schuurtje. Zeker als je er vanuit je huis op uitkijkt. Maar een groen dak op je schuurtje of huis helpt ook om de opwarming van je tuin en de stad tegen te gaan. Bovendien vinden dieren het fijn en is het goed voor de luchtkwaliteit. Zeker als je het samen met je buren doet en samen inkopen kan het ook goedkoper maken.

Het oogt in een keer veel groener met een groen sedum dak op je schuurtje. Zeker als je er vanuit je huis op uitkijkt. Maar een groen dak op je schuurtje of huis helpt ook om de opwarming van de stad tegen te gaan. Bovendien vinden dieren het fijn en is het goed voor de luchtkwaliteit. Zeker als je het samen met je buren doet.
Bloeiende planten

Bij het kiezen van planten, proberen we te zorgen dat er in ieder seizoen wat bloeit. Daarvoor kun je het beste een tuinkalender kopen of maken. Ik heb zelf een excel gemaakt, met daarin alle planten die we mooi vinden. In de kalender zien we wanneer alles bloeit. Maar ook wanneer we moeten snoeien en zaaien.

Voor bloeiers kun je kiezen uit eenjarige planten en vaste planten. Wil je snel iets bloeiends, dan zijn eenjarige planten handig, die bloeien vaak heel uitbundig. Zeker het eerste jaar is dat een handige manier om snel een kleurrijke tuin te krijgen. We kiezen zo veel mogelijk vaste planten en eenjarige planten waarvan we de zaden kunnen verzamelen om opnieuw te zaaien. Of natuurlijk wintervaste bollen, die ieder jaar opkomen. Dat scheelt geld en is duurzamer.

In de lente, zomer en herfst kun je kiezen uit heel veel verschillende bloeiende planten. Voor de winter zijn er bijvoorbeeld kerstroos (helleborus), winterviooltjes, winterheide, sneeuwklokjes, krokussen, winterjasmijn, camelia, toverhazelaar en mahonia.

Grote planten zet je achteraan in de border, kleintjes vooraan, anders zie je de bloemen niet. Klimmers doen het goed tegen een schutting, maar ook onderaan een boom. Door het verschil in hoogte ontstaat er ook meer dimensie in je tuin. Daarnaast probeer ik altijd wat bloeiende planten vlakbij het raam te hebben staan, dan zie je die ook vanuit de woonkamer.

Tips voor een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuin
Zaaien en stekken

Wil je de tuin een beetje betaalbaar houden, dan is stekken en zaaien handig. Bovendien is het heel leuk, ook om samen met de kinderen te doen. Veel kennis is niet nodig. Bij iedere plant die ik wil vermeerderen zoek ik online op hoe en wanneer je een plant kunt stekken, afleggen of zaaien. En lukt het niet, dan probeer je het gewoon opnieuw. Bij stekken gebruik ik stekpoeder (Bol.com), dan is de kans dat het lukt groter.

Voor bloeiers wordt vaak aangeraden uitgebloeide bloemen er uit te halen, zodat ze nieuwe bloemen aanmaken. Toch laat ik altijd een paar zitten, om zaadjes te maken. Ook op straat en uit tuinen van vriendinnen neem ik zaden mee. Met sommige vriendinnen wissel ik ook regelmatig zaden uit.

Niet alle zaden ontkiemen even makkelijk binnen. In het voorjaar laat ik de zaden in een mini kasje binnen ontkiemen. Als ze sterk genoeg zijn, dan gaan ze naar buiten.

Weet je dat je veel zaden ook al in oktober kunt zaaien? Dat is ook niet zo gek, in de natuur blijven de zaden immers ook buiten. Ik zoek per plant online op welke ik in het najaar al kan zaaien.

Wil je meer weten over zaaien? Dan is het boek Pluk Tuin een aanrader.

Voor mijn verjaardag kreeg ik van manlief en de kids deze groene bloembak op wieltjes. Die gebruik ik om allerlei plantjes in te kweken. Hij heeft een geïntegreerd waterreservoir, waardoor de plantjes in de zon minder snel uitdrogen. Bovendien is hij vorstbestendig voor de winter, maar binnen past de bak ook prima. Ook belangrijk: de bak is van gerecycled kunststof gemaakt, dus duurzaam. De Greenville bloembak is van Elho (bij Bol.com en Fonq), wij hebben de variant van 80 centimeter lang. De rode pot is een hergebruikt exemplaar, net als het rekje dat er in zit. Dat hoorde eerst bij een klimplant, maar is ook ideaal om sperziebonen tegenaan te laten klimmen.

PTips voor een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuin. Deze groene bloembak op wieltjes heeft een geïntegreerd waterreservoir, waardoor de plantjes in de zon minder snel uitdrogen. Bovendien is hij vorstbestendig voor de winter, maar binnen past de bak ook prima. Ook belangrijk: de bak is van gerecycled kunststof gemaakt. De Greenville bloembak is van Elho, wij hebben de variant van 80 centimeter lang.
Kleur in de winter

Sommige planten krijgen in de winter bessen. Het is dus een leuke manier om in de winter kleur in je tuin aan te brengen. Bovendien vinden vogels die bessen lekker, ook gezellig. Veel bessen zijn wel giftig, dus daar moet je goed op letten met kleine kinderen.

Daarnaast hebben sommige planten kleurrijke takken, die juist opvallen als het blad afgevallen is. Zo heeft witte kornoelje opvallende rode takken.

We zijn vaak geneigd uitgedroogde bloemen weg te halen. Maar sommige uitgedroogde bloemen en grassen zijn in de winter heel decoratief in je tuin.

sommige planten kleurrijke takken, die juist opvallen als het blad afgevallen is. Zo heeft witte kornoelje opvallende rode takken.
Groenten, fruit en kruiden

Groente, fruit en kruiden in je eigen tuin kweken is heel leerzaam voor kinderen. Als het uit de eigen tuin komt, vinden ze het bovendien veel leuker om dingen te proberen. Zo vinden onze kinderen kruiden nu opeens heerlijk, we maakten zelfs kruidensiroop.

Fruitbomen zijn leuk om in de tuin te hebben staan. Zo hebben we een appelboompje, een druivenstruik en een grote vijgenboom. Oh ja en een zelf gekweekte citroenboom, maar die is nog mini. Veel fruitbomen bloeien eerst prachtig, voordat ze vruchten krijgen. De vijg niet, daar zijn de vruchten officieel de bloemen. En weet je dat veel passiebloemen ook eetbare passievruchten hebben? Check dat wel goed.

Daarnaast hebben we veel kruiden, waarvan een groot deel ook groen blijft in de winter. Bovendien bloeien kruiden als rozemarijn, tijm, oregano, wilde basilicum, citroenmelisse, munt en lavendel heel mooi. Maar ook salie en peterselie zijn leuk in de tuin. Rozemarijn, munt en lavendel ruiken daarnaast heel sterk. Munt gaat wel enorm woekeren, die kun je het beste in een pot of afgebakend stukje tuin zetten.

Een moestuin is natuurlijk ook heel leuk. Bij ons is de ruimte beperkt, maar ook dan zijn er mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan cherrytomaten, paprika en aardbeien. Wil je kinderen er meer over leren? Dan is Het geheim van de tuin een heel tof boek.

Ook zijn er veel eetbare bloemen, die zijn leuk om in je kruidentuin te zetten. Zo kocht ik bij Dille & Kamille een zakje zaadjes voor eetbare bloemen. Denk bijvoorbeeld aan goudsbloem, Oost-Indische kers en korenbloem, maar er zijn er nog veel meer.

zelfgemaakte limonadesiroop met kruiden
Dieren in de tuin

Een tuin wordt extra leuk als hij bewoond wordt door vogels, vlinders en bijen. Vogels zijn gek op bessen en fruit in struiken en bomen. Let wel op dat je je moestuin of kruidentuin niet onder een boom zet waar vogels gek op zijn. Vogelpoep op je zelf gekweekte lekkernijen is wat minder leuk. Wil je kinderen meer leren over vogels in de tuin? Dan is het boek De tuin van Jacob en Thomas een aanrader.

Vlinders zijn gek op bloemen. Een vlinderstruik trekt bijvoorbeeld heel veel vlinders aan en hij bloeit heel mooi.

Bijen hebben het liefst bloemen die ze in het wild ook tegenkomen. Een insectenhotel is ook voor bijen.

Helaas zijn er ook plaagdieren waar je minder op zit te wachten. Maar vaak kun je die bestrijden met hun natuurlijke vijanden, of natuurlijke middelen. Zo kochten we larven van lieveheersbeestjes om de bladluizen op te eten. Al die lieveheersbeestjes in de tuin zijn heel gezellig. Mieren kun je bestrijden door een beetje zelfrijzend bakmeel in de buurt van het nest te strooien (niet op je tegels). Slakken houden niet van bier en koffiedik, daarnaast helpt het om ruwe stenen of schelpen om een kwetsbaar plantje heen te leggen. En wespen houden niet van een bakje kruidnagel op tafel. Heb je echt last van een plaag, dan kun je het beste professionele hulp zoeken.

Tips voor een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuin

De indeling van je tuin

In een kindvriendelijke wil je zo veel mogelijk ruimte om te spelen. We hebben het terras daarom flexibel ingedeeld. De plek van de tuintafel is min of meer vast, maar hij kan een stuk opschuiven. De overige meubels zijn makkelijk te verplaatsen om plaats te maken voor speelgoed of een zwembadje.

Tegelijkertijd willen we zoveel mogelijk groen in de tuin. Daarom hebben we aan alle kanten een flinke border. Ook zijn de schuttingen begroeid met groen. En de schuur is groen gebeitst.

Zonnige tuintegels

Het was nog best een zoektocht om mooie tuintegels te vinden. We wilden het liefst speelse, kleurrijke tuintegels, in de stijl van Portugese tegels. Tegelijkertijd willen we ook kwaliteit. “Keramisch op beton” adviseerde de tuinman, want dat gaat het langste mee, maar dat beperkt je keuze. Uiteindelijk gingen we voor tegels van MBI GeoCeramica, in 60 bij 60. De patroon tegels heten GeoCeramica Porto Azzurro, de grijze GeoCeramica Concrete Silver.

Voor de plek van de tafel gingen we voor de patroontegel Porto Azzuro. Daar maakten we een soort tapijt van. Een stuk groter dan de tafel, zodat we die kunnen verplaatsen.  Er omheen ligt de effen tegel Concreet Silver. Helemaal achterin de tuin liggen klinkertjes, daar hebben we ook een trapje mee gemaakt.

Onze tegels zijn heel licht. De vloer in het huis heeft bijna de zelfde kleur als de tuintegels, waardoor het lijkt alsof de woonkamer doorloopt. Dat betekent natuurlijk dat je sneller vuil ziet. We vinden dat zelf niet zo erg, maar dat is wel iets om rekening mee te houden.

We hebben aan alle kanten van de tuin borders. Ze zijn bij ons laag en omsloten met een klein stenen randje. Een hoge border heeft als voordeel dat je de planten vanuit het huis makkelijker ziet. Bovendien kunnen planten mooi over de rand groeien. Een lage border staat daarentegen wat natuurlijker. Bovendien stoot je je er er minder snel aan, fijn voor de kinderen.

Tips voor een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuin. De tuintegels zijn van MBI GeoCeramica, genaamd Porto Azzurro. Het was nog best een zoektocht om mooie tuintegels te vinden. We wilden het liefst speelse, kleurrijke tuintegels, in de stijl van Portugese tegels. Tegelijkertijd willen we ook kwaliteit. "Keramisch op beton" adviseerde de tuinman.
Kleurrijke schuur 

Een kale schuur en schutting zijn de winter vaak heel grauw. Ons schuurtje hebben we daarom groen geverfd. Overal waar je kijkt is de tuin nu groen. Aan de zijkanten is de schutting begroeid met klimop, achterin staat het groene schuurtje.

De binnenkant van de schuur is meestal een zooitje. Niet iets waar je tegenaan wil kijken dus. Daarom hingen we een vliegengordijn op, dat staat een stuk gezelliger. Zulke vliegengordijnen zijn te koop bij Leenbakker en Bol.com.

De binnenkant van de schuurdeur hebben we met krijtverf geverfd. Zo hebben de kinderen een krijtbord in de tuin. Daar kunnen ze telkens een nieuw kunstwerk mee maken. Omdat het zo’n groot oppervlak is, krijten ze met stoepkrijt.

Schuur verven en opknappen: zo heb je altijd groen en kleur in de tuin
Een gepimpte schutting

Een schutting van hout is vaak al niet erg stijlvol als hij nieuw is. Maar een verzakte scheve en groen geworden schutting is helemaal niet mooi. Daarom besloten we onze houten schutting te verven met een patroon. Makkelijk én mooi.  In de zomer zie je het patroon nauwelijks meer, dan wordt het van bovenaf bedekt door de druif en van onderaf door munt en jasmijn. In de winter komt het patroon weer meer naar voren. (En inmiddels is de schutting grotendeels begroeid met jasmijn).

Houten schutting verven en opknappen: een kleurrijke blikvanger in de tuin

Aankleding

Naast de natuurlijke tips en de indeling van de tuin, helpt aankleding ook bij een kindvriendelijke tuin die het hele jaar groen is.

Kleurrijke meubels

Leuke weerbestendige meubels geven je tuin het hele jaar kleur. Wil je vanuit je woonkamer een mooi zicht op een kleine tuin? Zet je tafel een stukje van het raam af, dan heb je beter zicht op je planten.

Als we nieuwe meubels nodig hebben, dan kopen we kleurrijke aluminium tuinmeubels. Het lijkt prijzig, maar doordat ze veel langer meegaan, valt dat uiteindelijk waarschijnlijk wel mee. We hebben een groene tafel en gekleurde stoelen, van ons favoriete merk Fermob. De stoelen zijn uit de serie Luxembourg, die hebben we al tien jaar. Deze stoelen staan ook in de Jardin du Luxembourg in Parijs. De tafel is uit de serie Oleron, vernoemd naar een eiland voor de Franse westkust. Fermob is online te koop bij Fonq. Lees hier meer over deze kleurrijke duurzame aluminium Fermob tuinmeubels uit de Jardin du Luxembourg.

Kleurrijke meubels zorgen dat je tuin er het hele jaar vrolijk uitziet. De stoelen uit de Luxembourg serie van Fermob kreeg ik ruim tien geleden cadeau van al mijn vrienden. Die blijven zo lang mooi, daarom kopen we iedere keer weer wat van dit merk. Ze lijken prijzig, maar doordat ze veel langer meegaan, valt dat uiteindelijk waarschijnlijk wel mee. En hoe leuk is het om dezelfde stoelen te hebben als in de Jardin du Luxembourg in Parijs?

We hebben voor losse lounge stoelen gekozen, die we makkelijk kunnen verplaatsen. Om plaats te maken voor kinderspeelgoed, of om naar de zon of schaduw te verplaatsen. Een loungebank is natuurlijk heerlijk, maar die zet je niet zo maar even weg. In eerste instantie hadden we plastic stoelen, die zie je op een aantal foto’s ook staan, maar die versleten snel. Nadat ze op waren hebben we besloten te investeren in de lage fauteuils van Fermob Luxembourg, in de kleur cactus. Ze zijn te koop bij Fonq. We vertellen hier meer over deze duurzame tuinmeubels.

In een zonnige tuin is een grote parasol natuurlijk een must. Wij hebben geïnvesteerd in een parasol van drie meter doorsnede, die lang meegaat. De voet is verzonken in de grond, zodat die geen ruimte in neemt. In de winter gaat de parasol naar binnen.

We zochten een beige/taupe kleurige parasol en ook parasolhoes uit. Dat past mooi bij de andere kleuren in de tuin. Daardoor lijkt de ingeklapte parasol minder groot.

Kleurrijke meubels zorgen dat je tuin er het hele jaar vrolijk uitziet. De stoelen uit de Luxembourg serie van Fermob kreeg ik ruim tien geleden cadeau van al mijn vrienden. Die blijven zo lang mooi, daarom kopen we iedere keer weer wat van dit merk. Ze lijken prijzig, maar doordat ze veel langer meegaan, valt dat uiteindelijk waarschijnlijk wel mee. En hoe leuk is het om dezelfde stoelen te hebben als in de Jardin du Luxembourg in Parijs?
Potten, kussentjes, vogelhuisjes en andere decoratie

Een paar kleurrijke potten staan altijd leuk in de tuin. Bovendien hebben sommige planten een pot nodig. Bijvoorbeeld omdat ze in de winter naar binnen moeten. Of omdat ze anders je hele tuin door woekeren, zoals bamboe of munt. We kopen meestal de Loft Urban bloempotten van Elho, te koop bij Fonq en Bol.com. Ze hebben een water reservoir, waardoor planten wat minder snel uitdrogen in de zon. Bovendien zijn ze te koop in zomerse kleuren.

De buitenkant van onze schuur hangt vol met vogelhuisjes en insectenhotels. De meeste vogelhuisjes zijn al wat ouder, een deel daarvan hebben we roze geverfd. Een deel van de insectenhotels is zelfgemaakt. Het zwarte bijenhotel is van Capi Europe, ze hebben een lijn met recyclebare vogelhuisjes en insectenhotels, te koop bij Bol.com.

Deze toffe muurcirkels en buitenkussens kregen we van Zoedt. Een paar speelse elementen in de tuin zijn sowieso leuk voor de kinderen. Zo vinden onze kinderen de bizarre hoeveelheid vogelhuisjes fantastisch. Ook de mediterende kikker die ik ooit van collega’s kreeg vinden ze heel leuk.

Tips voor een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuin, accessoires van Zoedt

Deze toffe tuinposter kreeg ik van HIP ORGNL. De Garden Dreams collectie is UV- en waterbestendig. Er zijn verschillende prints en verschillende formaten te koop, wij kregen deze prachtige koraal. Hiermee geef je een saai hoekje makkelijk kleur, ook in de winter.

HIP ORGNL heeft sinds kort een collectie tuinposters! Er zijn verschillende prints en verschillende formaten te koop. Hiermee geef je een saai hoekje makkelijk kleur, ook in de winter.
Een zelfgemaakte palletbak

We konden nog wel een leuke plantenbak gebruiken en ik kwam op straat een pallet-plantenbak tegen. Zo’n pallet garden is stoer en neemt weinig ruimte in. Net toen ik me afvroeg waar ik een oude pallet kon vinden, zetten de buren er een achter het huis neer, alsof het ervoor was!

Kleine meis vond het een perfect vakantieproject om samen te doen, met papa én mama. Dus toen haar broer een dagje weg ging, gingen we aan de slag. Ze timmerde en verfde zelf, het is een ideaal project om dat te leren. En trots dat ze is!

Plantenbakken voor moestuintjes: ideeën om te knutselen en uit de winkel. Deze bak maakten we van pallets.
Lampjes in de tuin

Lampjes maken je tuin extra gezellig. Het is in de zomer leuk als je ’s avonds in het donker in de tuin zit. Maar ook in de winter is het leuk om je tuin in de avond zichtbaar te maken. Op het stroompunt hebben we een prikkabel lampjessnoer gehangen. Wij hebben een wit snoer gekozen, maar je vindt ze in allerlei kleuren, bijvoorbeeld bij Bol.com. Het lampjessnoer kunnen we vanaf binnen aanzetten. Daarnaast hebben we een paar lampjes op zonne-energie, die gaan automatisch aan als het donker wordt.

Tips voor een kindvriendelijke en groenblijvende tuin die altijd bloeit

Daarnaast hebben we deze solar lampjes van Fatboy, met de toepasselijke naam Prêt a Racket. Ze zijn niet goedkoop, maar hopelijk gaan deze lampen op zonne-energie nou eens wat langer mee. Want die simpele doen het vaak niet langer dan een seizoen. Deze van Fabboy zien er stevig en kwalitatief goed uit, dus dat komt vast goed!

Tips voor een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuin. Zo hebben we deze solar lampjes (op zonne-energie), de Prêt a Racket van Fatboy. Ze zijn niet goedkoop, maar hopelijk gaan deze lampen op zonne-energie nou eens wat langer mee. Want die simpele doen het vaak niet langer dan een seizoen. Deze van Fabboy zien er stevig en kwalitatief goed uit, dus dat komt vast goed!

Te leuk om niet even een filmpje van te maken van hoe ze er overdag en ’s avonds uitzien, dus bij deze 🙂

Buiten leven en spelen

Spelen in de tuin 

Zoals gezegd is de tuin zo ingedeeld dat we makkelijk plaats kunnen maken voor speelgoed. Echt groot is het niet, maar toch kunnen de kinderen lekker hun gang gaan. Een hut bouwen, met de waterbak spelen, poedelen in het zwembad, klittenband darts doen of gewoon rommelen.

Achterin de tuin is een rommelplekje, daar maakt zoonlief allerlei constructies van oude buizen enzo. Daar kan hij ook lekker klooien met water, zonder dat we een modderstroom door de tuin krijgen.

Aan de schuur hangt een haak voor de hangmat, die we ooit op een markt in de Provence kochten. De kinderen vinden het lekker om daar een tijdje in te chillen. Maar de haak blijkt ook een hele handige plek te zijn voor het klittenband dartspel.

Vinden jouw kids het lastig om zich in de tuin te vermaken? Kort geleden schreef ik een artikel met tips om kids te stimuleren om buiten te spelen in eigen tuin.

Tips voor een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuin
Een plek voor het zwembad

We hebben een plek waar het zwembadje kan staan. Meestal staan daar de tuinstoelen, maar die kunnen we makkelijk verplaatsen. Omdat de tuin niet heel groot is, hebben we gekozen voor een rond zwembad van Intex bij Bol.com. Een rond zwembad neemt wat minder ruimte in de tuin in. Bovendien heeft het maar één opblaasrand, dat is een stuk minder pompen.

Om het water een beetje schoon te houden, hebben we er een afdekhoes bij. We hebben een solar afdekzeil gekozen, die leg je onder de rand, dat ziet er minder slordig uit. Bovendien versterkt de hoes de stralen van de zon en warmt het water op. Voor ons zwembad was hij niet op maat te koop, dus we hebben een te grote gekocht en die op maat geknipt.

Ook hebben we een buitendouche, een hele simpele van Gardena bij Bol.com. Daar kunnen de kinderen lekker onder afkoelen, of buiten douchen als ze in de buurt gezwommen hebben.

Tips voor een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuin. We hebben een plek waar het zwembadje kan staan. Meestal staan daar de tuinstoelen, maar die kunnen we makkelijk verplaatsen. Ook hebben we een buitendouche, een hele simpele. Daar kunnen de kinderen lekker onder afkoelen, of buiten douchen als ze in de buurt gezwommen hebben.
Stoffen slingers voor binnen en buiten

Engelpunt heeft al jaren mooie kleurige stoffen vlaggetjes. De vlaggetjes die je binnen ziet hangen zijn uit een oude collectie, die waren van katoen. Maar de nieuwe collectie stoffen slingers is gemaakt van gerecyclede petflessen en binnen en buiten te gebruiken. Wij hebben Sun slinger in de maat large, er zijn verschillende maten en patronen, te koop bij Bol.com. Door ook in de tuin een slinger te hangen, vergroot je feestruimte optisch. En zelfs in de winter wordt de tuin super kleurrijk van een vlaggetjeslijn.

De leukste slingers voor je kind: vlaggetjes voor binnen en buiten. Deze slinger van Engelpunt is van gerecyclede petflessen gemaakt, dus duurzaam. En ook in de tuin te gebruiken.
Dit speelgoed is bij ons favoriet

In een artikel met tips voor een kindvriendelijke tuin mag buitenspeelgoed natuurlijk niet ontbreken. Daarom maakte ik een lijstje met ons favoriete buitenspeelgoed.

Bij ons vragen de kinderen bij de eerste zonnestraal al om de Aquaplay. Het is een waterbaan waarmee je allemaal kanalen kunt maken. Er zijn sets te koop en extra onderdelen, het groeit dus mee. Wij kochten in eerste instantie een koffer, dat is makkelijk om op te ruimen. Later kochten we allerlei extra onderdelen, waarmee je de waterbaan groter maakt. Aquaplay is te koop bij Bol.com. Ik schreef ook een review over Aquaplay.

Het klittenband dartspel van BS is bij ons de grote hit in de tuin. Ook kleintjes kunnen leuk mee doen, door de regel hoe ouder hoe verder weg je moet staan. Alleen die regel moet niet voor mij gelden, want ik word zo al dik ingemaakt 😉 In het spel zit een opblaasbare schijf, je kunt het dus ook plat op vakantie meenemen. Ik kocht het spel bij Bol.com.

De tennispaal of swingball kun je op een redelijk kleine ruimte gebruiken. Zolang je maar niks raakt met het racket. Er zijn ook vergelijkbare systemen met een voetbal of basketbal. Swingball is te koop bij Bol.com

Alles waar je hutten mee kunt bouwen wordt veel gebruikt. Bijvoorbeeld stick-lets, dat is speelgoed waarmee kinderen hun eigen hut of zelfs heel kamp kunnen bouwen van takken. Maar ook de tipi tent gaat vaak naar buiten.

We hebben een rond opzetzwembad. Een ronde loop je wat makkelijker omheen. We hebben er eentje met alleen een opblaasrand aan de bovenkant, dat scheelt pompen. Het zwembad komt van Bol.com. Tip: koop een goede bijpassende afdekhoes, dan blijft het water langer schoon.

In een artikel met tips voor een kindvriendelijke tuin mag buitenspeelgoed natuurlijk niet ontbreken. Daarom maakte ik een lijstje met onze favorieten, zoals deze tennispaal.
Een zelfgemaakt koffie- en ijsbarretje

Onze kids zijn inmiddels wat te groot voor een zandbak. Maar kleine meis speelt zo graag met deze koffiekopjes en ijsjes, iedere keer pakt ze ze uit de schuur. Daarom gaven we het een plekje, in een saai hoekje van de tuin. Bij de de kraan, tuinslang en tuindouche. Het is een kinderkeukentje in een klein hoekje van de tuin, of eigenlijk een koffie- en ijsbarretje. Dat hoekje ziet er nu veel vrolijker uit. En als kleine meis er over een paar jaar te groot voor wordt, dan gebruiken we het voor tuinspullen. Hier lees je hoe je dit ijsbarretje van een pallet maakt. De tuinposter kregen we van HIP ORGNL, die maakt het hoekje af.

Een kinderkeukentje voor de tuin knutselen van een pallet
Buiten eten 

Zo fijn: in de zomer buiten barbecueën. In eerste instantie zochten we naar een gewone barbecue, of zelfs een tuinhaard. Maar nadat we opgezocht hadden wat de milieu impact was besloten we snel dat het een gas-barbecue moest worden. We kochten de Boretti Addizio Gasbarbecue bij Bol.com. Omdat je de drie gaspitten apart kunt bedienen en omdat het vet in een handig opvangbakje komt. Maar natuurlijk ook omdat deze bbq zo stoer is. En omdat je er allerlei handige extra’s bij kunt kopen.

Heb je heel kleine kinderen, zorg dan voor een veilig plekje voor de barbecue. Voor ons is dat niet meer nodig, ze helpen regelmatig mee.

Wat is de beste bbq? Wij zijn heel blij met onze barbecue: Boretti Addizio stijlvolle Gasbarbecue. Een relatief duurzame keuze.

De tuin in de winter 

Een kleine update, we zijn inmiddels een winter verder. Hoe wintergroen was de tuin in de winter? Voor de eerste winter vond ik dit helemaal geen slecht resultaat, dit was rond kerst. Hopelijk is volgend jaar ook het laatste stukje schutting begroeid met klimop.

groene tuin in de winter

Een paar maanden laten ging het ook nog sneeuwen. Een prachtig winters sneeuwplaatje toch?

Tips voor een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuin. De tuin in de sneeuw in de winter.

Twee jaar na de start van de tuin, maakte ik in de winter dit filmpje. We zijn echt super blij hoe ver we in twee jaar gekomen zijn. Nou moet ik toegeven dat het deze winter nog niet echt koud is geweest. Dus veel planten zijn hun bladeren nog steeds niet verloren. Maar we zijn heel tevreden!

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Maud | Leuk met kids blog (@leukmetkids)

Deze foto is van half maart, dus het einde van de winter en het begin van de lente.

Zo maak je een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuin. Vorige week liet ik de tuin zien en kreeg ik veel berichtjes met vragen. Waar zijn de kleurrijke tuinmeubels van? En de Portugese tuintegels? Hoe kan het dat de tuin al zo groen is en in de zomer en winter groen blijft? Wat is leuk speelgoed voor kinderen in een kleine tuin? Hoe maak je een mini tuintje voor kids? Bekijk onze kleurrijke stadstuin voor veel inspiratie. Deze foto is van half maart, dus het einde van de winter en het begin van de lente.

Ook in de rest van het artikel voeg ik af en toe nieuwe foto toe. De tuin is natuurlijk in ontwikkeling, er komt af en toe wat bij. En nog belangrijker: de planten worden steeds groter.

Tips voor een kindvriendelijke, kleurrijke en groenblijvende tuin. Als je vanuit je woonkamer op je tuin kijkt, dan is het leuk als hij altijd mooi is. In de zomer, maar ook in de winter. Ik deel hier mijn tips voor een kindvriendelijke tuin die het hele jaar groen is. En ook altijd bloemen en bessen heeft.

Verder lezen 

Op Leuk met kids vind je nog veel meer inspiratie voor in je tuin, maar ook voor de rest van het huis. Daarnaast delen we op Instagram veel interieur inspiratie.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids