Buitenspelen in je eigen tuin: tips om kinderen te stimuleren

Nu je thuis moet blijven wil je graag dat de kinderen in je eigen tuin spelen. Maar veel kinderen vinden het moeilijk om zich in de tuin te vermaken, zeker als het een kleine tuin is. Als kids jong zijn spelen ze graag nog in eigen tuin, naarmate ze ouder worden hebben ze er vaak geen zin meer in. Met deze tips maak je buitenspelen in eigen tuin leuk voor kinderen.

Dagelijks frisse lucht krijgen is heel belangrijk. Het verkleint de kans dat je griep krijgt. Bovendien maakt het je hoofd leeg na schoolwerkzaamheden. We spelen dus lekker veel buiten. Maar terwijl onze kinderen normaal veel met buurkinderen spelen, kan dat nu niet. Als ze nu op straat spelen gaan we dus mee. Maar ja, naast thuisonderwijs en buitenspelen moeten we ook nog werken. En een beetje tijd voor jezelf is ook broodnodig.

Daarom probeer ik de kinderen te verleiden tot buitenspelen in onze eigen tuin. En dat lukt gelukkig goed, ook al is onze stadstuin best klein. Hopelijk hebben jullie kinderen ook wat aan deze tips voor buitenspelen in eigen tuin! Heb je een balkon? Ook dan vind je hier tips, al is niet alles haalbaar op het balkon.

Je weet nooit van tevoren waar de kids die dag zin in hebben. Zorg daarom dat ze het speelgoed makkelijk zelf kunnen vinden. Veelgebruikt speelgoed staat bij ons in bakken naast de achterdeur. Maar ook de in schuur kunnen ze de rest van het buitenspeelgoed makkelijk vinden. Ik zie ook dat mensen een invitation to play maken, daarbij zet je iets zodanig neer dat het je kind uitnodigt om ermee te spelen. Soms helpt het ook om eerst even samen ergens mee te spelen, dan weten ze weer hoe leuk het is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

Buitenspelen in je eigen tuin: met deze tips kun je kinderen stimuleren

Balspellen in de tuin

Bij buitenspelen in je eigen tuin denk je er misschien niet aan dat je kinderen ook balspellen kunnen doen. Sommige balspelletjes kun je wel degelijk ook prima in een wat kleinere tuin doen. Al ligt het er natuurlijk wel aan hoe klein je tuin is.

Grote en kleine ballen

Je hebt relatief weinig ruimte nodig voor catchball. Dat is dat spel met een tennisbal en klittenband. Catch ball is te koop bij Bol.com.

Een wedstrijdje hockey of voetbal is in de meeste tuinen niet haalbaar. Maar misschien kun je wel oefenen met hooghouden of panna.

Ook een tennispaal of swingball kun je op een kleine ruimte gebruiken, zolang je maar niks raakt met het racket. Er zijn ook vergelijkbare systemen met een voetbal of basketbal. Swingball is te koop bij Bol.com

Tennisballen mikken in bakken kan best ingewikkeld zijn. Voor kleintjes zet je een grote bak of emmer vlakbij. Grotere kinderen moeten mikken in een kleinere bak die verder weg staat. Je kunt ook meerdere bakken neerzetten, voor de voorste krijg je minder punten dan voor de achterste.

Voor jeu de boules of een kegelset heb je ook niet veel ruimte nodig. Bij I love speelgoed en Bol.com heb je verschillende varianten. De echte stalen ballen, maar ook plastic voor kleintjes en hout voor wie het graag stijlvol houdt 😉

Jongleren is ook leuk. Je begint te oefenen met twee ballen, als je dat kan drie. Het kan met tennisballen of met speciale jongleerballen.

Buitenspelen in je eigen tuin: tips om kinderen te stimuleren

Balspelletjes met flessen

Met oude plastic flessen en een bal kun je heel leuk spelen.

Bij flessen voetbal ga je allemaal voor je gevulde waterfles staan. Dan probeer je de fles van de andere(n) om te schieten. Als je fles leeg is ben je af.

Voor flessen kegelen vul je vijf flessen met water. Zet ze vervolgens in een driehoek achter elkaar. Probeer zo veel mogelijk flessen om te gooien met een bal.

Nog meer balspellen

Om te knikkeren kun je een gat naast een tuintegel gebruiken. Of natuurlijk zo’n los knikkerpotje. Knikkers zijn te koop bij Bol.com.

Rond Pasen is het leuk om paaseieren te verstoppen in de tuin. Maar de rest van het jaar kun je natuurlijk ook van alles voor de kids verstoppen. Poppetjes, balletjes of wat je maar hebt liggen.

Darten kan ook in de tuin. Voor grote kids is een echt dartbord misschien een optie. Dartborden zijn te koop Bol.com. Voor kleinere kinderen kun je een dartbord met balletjes en klittenband overwegen, het is bij ons de grote hit in de tuin. Ook kleintjes kunnen leuk mee doen, door de regel hoe ouder hoe verder weg je moet staan. In het spel zit een opblaasbare schijf, je kunt het dus ook plat op vakantie meenemen. Ik kocht het klittenband dartspel van BS bij Bol.com.

klittenband dart

Lekker springen enzo

Voor springen hebben kinderen weinig ruimte nodig, als je ze in je eigen tuin wil laten buitenspelen is dat dus een goede optie. Bijvoorbeeld met deze spelletjes en speelgoed ideeën.

Voor een springtouw of springelastiek heb je weinig ruimte nodig. Een groot springtouw kun je aan een schutting of schuur vastmaken, dan heb maar twee personen nodig. Springtouwen en elastieken zijn te koop bij I love speelgoed en Bol.com.

Bedenk een springparcours door de tuin. Of een hinkelpad. Wie het verste komt krijgt het meeste punten.

Op een Skippybal kun je door de tuin stuiteren. De Skippykoe is een soort skippybal annex koe. Daar kun je op door de tuin springen, maar je kunt hem ook als knuffel “verzorgen”. Skippyballen en skippydieren vind je bij Bol.com.

Hoelahoepen of hoepelen is niet alleen populair bij kinderen, maar ook bij moeders. Zo blijf je nog een beetje sporten 🙂 Voor kinderen zijn er exemplaren in alle kleuren van de regenboog. Hoepels zijn te koop bij Blokker en Bol.com.

Een alternatief is een dancing wheel of enkelhoelahoep. Leuk om trucjes mee te doen. Ze zijn te koop bij Bol.com en Blokker.

Wat een nostalgie: die goede oude lolobal. Gemakshalve vergeet ik dan dat ik dat helemaal niet zo goed kon, maar ik had dan ook geen eigen lolobal. Het is iets waar je flink op moet oefenen, daar ben je dus lekker lang zoet mee. Een lolobal is te koop bij Bol.com.

Een trampoline is als je groot genoeg woont natuurlijk fantastisch voor kinderen, Bol.com heeft allerlei verschillende. Helaas is onze tuin daar niet groot genoeg voor, voor je het weet springen de kids over de heg bij de buren in de tuin 😉

Buitenspelen in je eigen tuin: tips om kinderen te stimuleren
Buitenspelen in je eigen tuin: met deze tips kun je kinderen stimuleren

Crea bea in de tuin

Veel grotere kinderen vinden het leuk om te fotograferen. Dat kun je perfect in de tuin doen. Maak foto’s van elkaar, van de planten, de vogels of wat je ook ziet. Gebruik de tuin als onderwerp, of als achtergrond. Als je klaar bent kun je ze bewerken met een leuke foto app. Wil je samen meer leren over foto’s maken? Snap! is echt een fantastisch boek om beter te leren fotograferen met je smartphone.

Met een kwast en water kunnen kleintjes “schilderen in de tuin”. Als je schilderij opgedroogd en verdwenen is begin je gewoon weer opnieuw.

Met takken, blaadjes, dennenappels, stenen en andere natuurlijke materialen in de tuin kun je leuke dingen doen. Voor school moest kleine meis de B maken, want dit was de letter van de week. Je kunt ook allerlei andere figuren maken. Ook een spelletje kun je maken met natuurlijke materialen. Maak bijvoorbeeld boter-kaas-en-eieren: de strepen maak je van takken, de rondjes zijn dennenappels en de kruisjes zijn stenen. Of je beschildert stenen met rondjes en kruisen.

Lees ook: leuke ideeën voor lente en zomer knutselen 

Buitenspelen in je eigen tuin met deze tips kun je kinderen stimuleren - spelen met takken en blaadjes

Spelen met krijt

In bijna iedere tuin of balkon kun je wel krijten. Woon je klein? Hang dan een krijtbord op waarop ze zich kunnen uitleven. Met stoepkrijt zijn de kinderen lekker lang bezig. Zelf bestelde ik een grote set van Crayola bij Bol.com, daar kunnen we even mee voor uit.

Met stoepkrijt kun je dingen krijten om je mee te vermaken:

  • Hinkelbaan om op te hinkelen.
  • Autoparcours van stoepkrijt.
  • Evenwichtsbalk voor trucjes.
  • Het “veld” voor je balspel.
  • Twister op de grond getekend.
  • Galgje of Boter-kaas-en-eieren met krijt.

Stoepkrijttekeningen kunnen ook echte kunstwerkjes zijn. Een kunstwerkje waar je even van kunt genieten, tot de regen ze wegspoelt. Dan is het tijd voor een nieuwe stoepkrijt tekening! Ik verzamelde heel veel mooie ideeën voor stoepkrijt tekeningen.

Stoepkrijt tekeningen maken: toffe tips en ideeën

Hutje spelen 

Hutje bouwen

Sommige kinderen zijn gek op hutten bouwen. In een grote tuin kan dat vaak met takken en andere materialen, in een stadstuin is dat was lastiger. Daar kun je natuurlijk wel van lakens een hut onder de tuintafel bouwen.

Onze oudste is een echte bouwer. Voor in de tuin heeft hij een Stick-lets set. Dat zijn een soort rubberen ringen waarmee je een hut kunt bouwen, met takken of bamboe.

Tuintegels in de stijl van Portugese tegels. keramisch op beton gaat het langste mee, dit is de Porto Azzuro, van MBI Geoceramica

Hutje neerzetten

Niet ieder kind houdt van bouwen, zo speelt onze jongste liever. Zij heeft graag dat wij een hut neerzetten, dan kan zij er verhalen in verzinnen.

Een tipitent is met mooi weer ook leuk om buiten mee te spelen. Wij hebben er een van Nobodinoz, die is te koop bij I love speelgoed. Een klein popup koepeltentje kan natuurlijk ook.

Als je een grote tuin hebt kun je natuurlijk ook voor een speelhuisje gaan. Bol.com heeft er veel.

spelen in de tipi tent

Winkeltje spelen

In ons vorige huis maakten we van een oude plantenbak een ijswinkeltje annex koffiebar. Daarmee kon kleine meis met vormpjes uit de zandbak eindeloos koffie en ijsjes langs brengen.

DIY voor tuin of balkon: ijs- en koffiebarretje voor de kinderen

Ook in onze huidige tuin maakten we zo’n hoekje. Kleine meis speelt zo graag met deze koffiekopjes en ijsjes, iedere keer pakt ze ze uit de schuur. Daarom gaven we het een plekje, in een saai hoekje van de tuin. Bij de de kraan, tuinslang en tuindouche. Het is een kinderkeukentje in een klein hoekje van de tuin, of eigenlijk een koffie- en ijsbarretje. Dat hoekje ziet er nu veel vrolijker uit. En als kleine meis er over een paar jaar te groot voor wordt, dan gebruiken we het voor tuinspullen. Hier lees je hoe je dit ijsbarretje maakt. 

Een kinderkeukentje voor de tuin knutselen van een pallet

Zandbak

Voor kleintjes is een zandbak met bijbehorend zandbakspeelgoed leuk.

Met een zand- en watertafel kunnen kinderen eindeloos klooien. Als het wat kouder is doe je er zand in, in de zomer doe je er water in. Toen de kinderen klein waren hadden we onderstaande van Exit bij Bol.com.

Heb je nog een zandbak maar wordt er weinig meer mee gespeeld? Grotere kinderen kunnen een gracht graven in de zandbak, met allemaal stroompjes. Dat kan ook met aarde in de tuin, maar dat wordt wel een bende.

zandtafel en watertafel

Buitenspelen met water

Zodra het warm genoeg is willen de kinderen met water spelen. Lekker kliederen en elkaar nat maken.

Bij ons vragen de kinderen bij de eerste zonnestraal al om de Aquaplay. Het is een waterbaan waarmee je allemaal kanalen kunt maken. Er zijn sets te koop en extra onderdelen, het groeit dus mee. Wij kochten in eerste instantie een koffer, dat is makkelijk om op te ruimen. Later kochten we allerlei extra onderdelen, waarmee je de waterbaan groter maakt. Aquaplay is te koop bij Bol.com. Ik schreef ook een review over Aquaplay.

Een wedstrijdje waterdragen kan hilarisch zijn. Vul twee bakken met water en zet twee lege bakken aan de andere kant van de tuin. Geef beide kinderen een onbreekbare beker. Wie kan het snelst zijn water naar de andere kant van de tuin verplaatsen? Als je ze echt lang wil bezighouden kan dit ook met lepels 😉

Eendjes om uit een bak water te vangen zijn heel leuk. We hebben een set van Janod, die hebben ook veel andere leuke visspelletjes. Ze zijn te koop bij I love speelgoed en Bol.com. Dat eendjes vangen is moeilijker dan je denkt!

Met plastic flessen kun je leuke dingen doen. Maak bijvoorbeeld gaatjes in de onderkant van een fles en sluit hem aan op de tuinslang, zo heb je een douche. Of maak een verticale waterbaan, die maak je van plastic flessen die je met elkaar verbindt.

Bellenblaas is er in allerlei vormen. Je hebt vast nog wel een simpele bellenblaas ergens in de kast liggen. Of een giga bellenblaas, bellen tennis, bellen pistool, bellenblaaszwaard en nog veel meer varianten. Bol.com heeft er veel.

Aquaplay waterbaan: ons favoriete waterspeelgoed

Als het echt warm is

Als we het opblaasbare zwembad neerzetten, dan bedenken de kids meestal zelf wel een of ander spel. En weet je dat het heerlijk is om zelf met je voeten in het water te zitten? Toen de kids nog klein waren, zetten we de plastic glijbaan in het badje voor eindeloos plezier. Zwembadjes zijn in heel veel formaten te koop. Heb je een kleine tuin, dan kun je een zwembadje met opzetrand in plaats van een dikke opblaasrand zoeken. Woon je heel groot, dan kun je voor een groot opzetzwembad gaan. Bol.com heeft zwembaden in alle maten. Tip: koop een goede bijpassende afdekhoes, dan blijft het water langer schoon.

Als het warm genoeg is mogen de kinderen met hun waterpistool. Wij hebben een Super Soaker, te koop bij Bol.com. Je kunt een watergevecht doen, maar er zijn veel meer opties. Je kunt ook een autorace doen: met een waterpistool laat je autootjes rijden.

Splash ballen zijn een milieuvriendelijk alternatief voor waterballonnen, te koop bij Bol.com. Je kunt er allemaal spelletjes mee doen. Je kunt ze overgooien, als je ze niet vangt word je nat. Tikkertje is bij warm weer heel leuk met splash balls, wie een afdruk van de bal op zijn kleding heeft is getikt. Ook kun je jongleren met splash balls.

Speeltuin in je tuin

Als je wat groter woont kun je de speeltuin naar je tuin halen. Dan wordt buitenspelen in je eigen tuin voor de kinderen bijna hetzelfde als naar de speeltuin gaan. Je kunt complete speeltoestellen aanschaffen. Kleine speelhuisjes voor kleintjes, maar ook grotere speelrekken. Bol.com heeft er veel.

Dat is niet voor iedereen haalbaar, maar misschien kan een enkel speelonderdeel wel. Een losse schommel staat ook heel gezellig in je tuin. Voor kleintjes kun je eventueel ook voor een dichte babyschommel kiezen. Allerlei verschillende schommels vind je bij Bol.com en I love speelgoed. Turnringen, trapezes, duikelstangen en klimtouwen nemen ook niet zo veel ruimte in. Bij slecht weer kun je ze eventueel ook binnen ophangen. Bol.com heeft verschillende.

schommel in je achtertuin

Tuinieren voor  kids 

Grotere kinderen hebben misschien geen zin meer in buitenspelen, maar met hun kun je weer andere leuke dingen doen in je eigen tuin. Tuinieren, klussen, vogels spotten of gewoon lekker buiten leven.

De hele zomer en lente hebben planten en bloemen in de tuin wat aandacht nodig. Daarnaast kun je op verschillende momenten zaadjes en bollen planten. Veel kids helpen daarbij graag mee.

Je eigen moestuin is leuk en leerzaam, wij hebben een moestuinbak. Het is een leuke manier om te zien hoe planten groeien en de groenten op je bord worden er meteen leuker van. Je kunt kinderen ook een eigen stukje tuin geven dat ze mogen verzorgen.

Tuinieren met kids: vierkante meter moestuinbak

Vogels en insecten spotten

Veel kinderen zijn enorm geïnteresseerd in vogels. Misschien herken jij de meeste tuinvogels ook wel. Toch weten de meeste ouders er niet zo veel van. En wat nou het verschil tussen een pimpelmees en een koolmees is… In De Tuin van Jacob en Thomas leer je van alles over vogels.

Zondag Bosdag heeft een leuke gratis download: de Vogel Bingo. Zien jullie alle vogels in de tuin?

Voor nieuwsgierige kinderen is er leuk onderzoeksspeelgoed voor in de tuin. Haba heeft onder andere een vergrootglas, zakmesje en verrekijker (bij I love speelgoed en Bol.com). Kids at work heeft bijvoorbeeld gereedschap, vergrootglazen, zakmessen en katrolletjes voor een kabelbaantje (bij Bol.com en I love speelgoed).

Een vogelhuisje of een insectenhotel kun je samen knutselen voor in de tuin.

Buitenspelen in je eigen tuin: met deze tips kun je kinderen stimuleren - vogelhuisje of insectenhotel zelf knutselen

Samen klussen

Als je kinderen wat ouder zijn kun je nog veel meer klusprojecten doen. Na de winter zijn er vast wel klusjes die nog moeten gebeuren. Een mooie gelegenheid om de kinderen te leren met gereedschap om te gaan. Vaak kunnen ze meer dan je denkt. Maar het is natuurlijk wel heel belangrijk dat je ze goed begeleidt.

Bijna iedereen heeft wel een verfproject dat nog gedaan moet worden. Dat kun je mooi samen doen in de buitenlucht.

Heb je nog oud hout en andere materialen liggen? Daar kunnen de kinderen wat moois van timmeren. Een hut, een katapult, pijl en boog en nog veel meer.

Buitenspelen in je eigen tuin: met deze tips kun je kinderen stimuleren - leren klussen met oud hout

Buiten leven

Als het mooi weer is kun je van het hele leven naar buiten verplaatsen. Het lijkt misschien koud, maar als je in de zon uit de wind zit is het vaak heerlijk.

Zo lunchen we buiten zodra we kunnen. Als het even kan borrelen we ook buiten. Ook leuk: een picknick in je eigen tuin.

Zelfgemaakt ijs is het allerlekkerste, hier vind je lekkere recepten voor ijsjes.

Op sommige dagen is al warm genoeg om te barbecueën! Is het in de avond nog te koud, dan is het misschien wel lekker om in het weekend te barbecueën bij de lunch. En marshmallows roosteren kan natuurlijk de hele dag! Hier vind je lekkere BBQ recepten.

Ook dat spelletje spelen is heerlijk om buiten te doen. Als het spelletje tenminste geen onderdelen heeft die weg kunnen waaien 😉 Kijk ook even naar het overzicht met de leukste spelletjes voor alle leeftijden.

Veel kinderspeelgoed van binnen kan ook best naar buiten, zeker als het van plastic is.

spelletje spelen in de tuin

Even lekker chillen

Een boekje lezen kan ook prima in de tuin. Of je favoriete muziek op je koptelefoon. In een fijne relaxstoel.

Heb je een hangmat of hangstoel? Dan is dit het moment om die op te hangen in de tuin.

Verder lezen

Je kunt natuurlijk niet de hele dag buitenspelen in je eigen tuin, maar we hebben nog meer tips om kinderen te vermaken. Bijvoorbeeld 101 tips om kinderen thuis te vermaken tijdens de Corona uitbraak, zowel binnenshuis als rondom het huis.

Kinderen thuis vermaken tijdens de Corona uitbraak: 101 tips binnen en rondom huis

Deze meivakantie wordt een staycation, we zijn allemaal thuis met kinderen. Met deze tips maak je er samen een een leuke staycation van.

Staycation meivakantie: tips voor een leuke vakantie thuis met kinderenDe school van je kind verwacht dat je thuis tijdens de Corona uitbraak thuisonderwijs geeft. Dat betekent niet dat er nu verwacht wordt dat je thuis hetzelfde programma draait als op school. Maar het is wel handig om een plan te maken. Alleen al omdat veel kinderen het beste gedijen bij een vaste structuur. Met deze tips kun je thuisonderwijs voor iedereen een beetje leuk houden.

Thuisonderwijs Corona: tips om met je kind thuis te werken voor school

De lockdown vanwege het Corona virus stimuleert mensen om creatieve oplossingen te bedenken. Zo verschijnen er opeens heel veel leuke workshops, veelal gratis. Ik maakte daarom een lijstje met de leukste online workshops en activiteiten.
Online cursus voor kinderen: de leukste Corona workshops en activiteiten

Kleine meis was jarig tijdens de Corona uitbraak. Het is een hele rare tijd om jarig te zijn. Toch had ze ondanks de Corona beperkingen een hele leuke verjaardag!

Verjaardag vieren tijdens Corona, zo is je kind toch echt jarig

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids