Thuisonderwijs Corona: tips om met je kind thuis te werken voor school

Thuisonderwijs Corona: tips om met je kind thuis te werken voor school

De scholen zijn dicht, maar dat betekent niet dat kinderen nu vakantie hebben. De school van je kind verwacht dat je thuis tijdens de Corona uitbraak thuisonderwijs geeft. Met deze tips kun je het voor iedereen een beetje leuk houden.

Het besluit om de scholen te sluiten ging opeens snel, maar toch waren veel scholen indrukwekkend goed voorbereid. Al in het weekend had onze school het thuisonderwijs voorbereid op intranet. We konden na het weekend dus meteen aan de slag. Misschien heeft de school van jouw kind het programma voor thuisonderwijs nog niet rond, de Corona maatregelen kwamen natuurlijk snel. Maar binnen een paar dagen is iedereen er klaar voor. Hulde aan al die docenten die zo keihard werken!

Voor kinderen vanaf vijf jaar geldt de leerplicht. Vandaar dat de school van je kind tijdens de Corona uitbraak zo snel mogelijk thuisonderwijs probeert aan te bieden. Dat is opeens even iets heel nieuws. Je hoort wel eens over homeschooling en nu word je opeens geacht om je ermee bezig te houden. Terwijl je zelf waarschijnlijk ook nog aandacht aan je werk moet besteden. Deze ideeën en tips helpen je hopelijk om het samen fijn te houden.

Thuisonderwijs Corona: tips om met je kind thuis te werken voor school

Thuisonderwijs Corona: tips om met je kind thuis te werken voor school

Keep calm

De school verwacht nu dus dat je met je kind aan de slag gaat, met het materiaal dat zij aanreiken. Maar ze verwachten niet dat je hetzelfde programma draait als op school. Dat kan ook helemaal niet. Je hebt waarschijnlijk nog je eigen baan, meerdere kinderen en allerlei andere dingen die je moet regelen. Oh ja en je bent ook geen docent, dat is een vak. Dit thuisonderwijs tijdens de Corona uitbraak is een unieke situatie, voor ouder, kind en school. Het gaat dus allemaal wat minder gestroomlijnd.

Met kinderen thuiswerken is wat anders dan alleen thuiswerken. Wil je het voor iedereen gezellig houden, dan moet je accepteren dat je zelf ook wat minder doet. Een goede werkgever zal dat ook accepteren, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

Dit artikel is zeker niet bedoeld om te zeggen wat je allemaal moet doen. Het is bedoeld om om leuke ideeën aan te reiken. Kies er uit waar je wat aan hebt en laat de rest lekker zitten. Voor werk en school geldt eigenlijk hetzelfde. Je doet je best en dat is goed genoeg!

Een school in huis creëren

Als je een aparte werkplek kunt creëren is dat ideaal. Daar doe je school dingen, als je klaar bent ruim je op en sluit je het af. Ik heb een kantoor aan huis, daar hebben we voor iedereen een plekje gemaakt. Als je die luxe hebt, dan is dat ideaal. Maar ook in de woonkamer kun je natuurlijk een fijne plek maken. Een krijtbord waar iedereen zijn schema op heeft is ook ideaal.

Veel kinderen missen school. Ze missen hun vriendjes en de juf en meester. Het kan dan helpen om thuis echt schooltje te spelen. Onze kinderen vinden het leuk om de termen die ze op school gebruiken, ook thuis te gebruiken. Denk aan de hoekenruimte, de klas, de pauze, gym, dat soort dingen. En wij heten opeens juf Mama en meester Papa. Prima, als ze zich er goed bij voelen.

Structuur in de dag

Veel kinderen gedijen het beste bij een vaste structuur. Ze weten nou eenmaal graag waar ze aan toe zijn. Bovendien zijn ze dat op school ook gewend. Wij hebben de structuur die ze op school hebben als basis genomen.

Ook voor jezelf is een structuur fijn. Zeker als je moet werken, want dan weet je door die structuur ook wanneer je zelf even door kunt werken. Voor je gevoel van ritme is op tijd opstaan ook bevorderlijk. Al mag natuurlijk best een beetje later dan normaal. De vraag is of je kinderen het daarmee eens zijn 😉

Dit is het schema dat wij hebben gemaakt voor de oudste (groep 4). De jongste (groep 2) hoeft nog niet echt wat te doen, maar wil dat wel graag. Zij heeft daarom een vergelijkbaar schema, zodat we met zijn allen pauze houden.

8:00 Ontbijt
9:00 Spelling
9:45 Fruit eten
10:15 Lezen
11:00 Met zijn allen buitenspelen
12:00 Lunch
12:30 Rekenen
13:15 Luisterboek en/of spelen
15:00 Wandelen
16:00 Luisterboek en/of spelen
18:00 Eten
18:30 Televisie

Waarschijnlijk zullen we het schema telkens een beetje aanpassen. Het is iets heel persoonlijks en dat moet zich vormen. Ook zal de dag de ene keer wat anders lopen dan de andere. Wij hebben zelf een digitaal schema gemaakt dat we hebben uitgeprint. Als je een krijtbord hebt dan is dat natuurlijk helemaal ideaal.

Gezinnig heeft een boel leuke gratis printables. Denk aan een kletskaarten, een opa en omaklets, thuisklets en een dagplanning.

Thuisonderwijs Corona: tips om met je kind thuis te werken voor schoolLesstof

Kinderen vanaf groep 3 hebben een min of meer vast programma op school. Voor deze groepen hebben veel scholen al snel werk gedeeld. Zeker voor scholen die veel digitale leermethodes gebruiken, is het nu relatief eenvoudig om dat naar huis te verplaatsen.

Voor kleuters is dat heel wat anders, die leren op school heel veel door te spelen. Ik merk dat onze jongste ook heel graag wat te doen wil hebben. Haar broer heeft opdrachten gekregen en zij wil ook. Voor haar gaan we dus dagelijks zelf een programma bedenken, dat hetzelfde ritme volgt als dat van haar broer. Waarschijnlijk krijgt zij ook inlogcodes van school, maar die hebben we voorlopig nog niet. Gelukkig is er genoeg beschikbaar.

SchoolTV komt terug, wat een nostalgie! Via de tv-zender NPO Zappelin extra kunnen basisschoolkinderen tijdelijk elke doordeweekse ochtend SchoolTV kijken. Daarnaast kun je via de NPO app en op de SchoolTV website heel veel uitzendingen bekijken.

Onze kinderen zijn gek op speel- en oefenboeken, die staan vol opdrachten die passen bij de leeftijd van je kind. Ook Denksport Puzzelboeken doen onze kinderen graag.

Allerlei websites bieden de mogelijkheid om lesmateriaal te oefenen. Zo kun je oefenen met lesstof van school bij Junior Einstein (betaald), Oefenweb (betaald, proefabonnement mogelijk) en Squla (betaald). Leestrainer.nl is een citotoets trainer. Op tafeldiploma.nl kun je de tafels oefenen met spelletjes. Bij redactiesommen.nl kun je sommen oefenen, van groep 3 tot en met groep 8. Uitgeverij Zwijsen heeft werkbladen voor kinderen van groep 1 tot en met groep 8. Spelen en leren heeft werkbladen voor rekenen en spelling, die je kunt printen. Bij SmartGames kun je online denkspelletjes doen. Al deze dingen zijn natuurlijk niet nodig, want scholen geven kinderen al werk.

Oefenen met lezen

Voor veel kinderen is het belangrijk om regelmatig te oefenen met lezen. Omdat ze net begonnen zijn met lezen, of omdat ze lezen moeilijk vinden. Op school bepalen ze welk AVI niveau je kind heeft, dan weet je welke boeken geschikt zijn. Onze school vraagt aan alle ouders om hun kind dagelijks te laten lezen.

Bij Yoleo kun je een boek meelezen, terwijl het ondertussen wordt voorgelezen. Voor kinderen die lezen lastig vinden is dit fijn. De boeken zijn ingedeeld op AVI niveau, dus je kunt een boek kiezen dat bij het niveau van je kind past. Je kunt gratis inloggen met een account voor openbare bibliotheek. Als je kind een boek leest krijgt het daarvoor punten, daar kan het later een spelletje mee spelen, als extra motivatie.

Veel kinderen lezen graag tijdschriften. Zo lezen onze kinderen graag de Donald Duck (Junior). Op magazine.nl vind je heel veel tijdschriften bij elkaar. Je kunt losse nummers of een abonnement kiezen.

Luisterboeken vind ik een ideaal. Wij hebben een luisterboeken abonnement van Storytel (tip: je kunt het eerst gratis proberen). Terwijl de kinderen spelen of knutselen, luisteren ze ondertussen een luisterboek. Kinderen die pas net kunnen lezen, kunnen de eerste jaren vaak nog niet echt leuke boeken lezen. Als ze cognitief wel aan die moeilijke boeken toe zijn, dan kunnen ze die boeken luisteren. Natuurlijk is zelf lezen belangrijk voor kinderen, maar van boeken luisteren leren ze ook heel veel. Ik vertel hier meer over hoe wij het gebruiken.

Bol.com heeft wat leuks georganiseerd: iedere week delen ze een paar gratis luisterboeken en e-books. Dat wil zeggen, de voorgelezen boeken zijn gratis, de luisterboeken en e-books zijn bijna gratis want die kosten 1 cent per boek.

Spelen is ook leren

Kinderen leren ook heel veel van spelen. Van alleen spelen, van met elkaar spelen en van met ouders spelen. Kinderen leren bijvoorbeeld veel van knutselen, bouwen met KAPLA en LEGO, rollenspel en gezelschapsspelletjes. Contact met de natuur is ook heel goed voor kinderen. Dat kan in de tuin, of tijdens een wandeling.

Voor bijna alle dingen die je samen met je kind doet geldt dat ze er veel van leren. Zo leert je kind van samen iets lekkers bakken of koken. Bijvoorbeeld rekenen door de hoeveelheden te verdubbelen en lezen door het recept zelf te lezen. Van een hut bouwen leer je heel veel over constructies. Er zijn vast leuke dingen die je kind graag doet, waar je ondertussen van leert. Leren hoeft niet altijd achter een bureau!

Gymles en buitenspelen

Vergeet de gymles en het buitenspelen niet! Kinderen spelen iedere schooldag, bij voorkeur ook buiten. Van bewegen leren kinderen ook heel veel én het is gezond. Bovendien hebben ze de speelpauze nodig om zich daarna weer te kunnen concentreren.

Kijk wat een fijne vorm van bewegen voor jullie allemaal is. Wij gaan met zijn allen buitenspelen als pauze. Normaal spelen de kinderen buiten veel met buurkinderen, dat kan nu niet. Onze tuin is vrij klein, doordat we zelf mee gaan naar buiten kunnen ze toch op straat spelen. Ook maken we iedere dag een wandeling.

Yoga voor kinderen is een fijne manier om even te ontspannen of om de dag te beginnen.

Dansen is ook leuk. Op YouTube heb ik verschillende playlists met leuke dansnummers voor kinderen, die streamen we met de Chromecast naar de televisie. De Switch spelcomputer is ook populair, met Just Dance 2020 gaan ze lekker dansen.

Thuisonderwijs Corona: tips om met je kind thuis te werken voor school

Creativiteit

Op school is creativiteit ook belangrijk. Knutselen, theater, zingen en dansen, kinderen vinden het bijna allemaal heel leuk op school.

Zoek je leuke ideeën om te knutselen? Kijk eens naar mijn overzicht met heel veel leuke knutselideeën of met knutselideeën voor lente en zomer of met ideeën met strijkkralen. Onze oudste zoekt ook vaak zelf knutselideeën op Pinterest. Kleurplaten zoek ik ook vaak op Pinterest.

Sommige docenten zijn begonnen met leuke online cultuurlessen, zo sympathiek! Zo geeft Buro Bis op Instagram dagelijks een theaterles, voor kinderen van groep 3 tot en met 5. Klik op IGTV en je kunt beginnen. De Muziekschool Amsterdam geeft op IGTV muziekles. Er zijn verschillende lessen voor groep 1/2, groep 3/4 en groep 5/6.

Onze kinderen tuinieren op school ook. Thuis hebben we een moestuinbak en ik zag al dat sommige plantjes alweer gezaaid kunnen worden. Het is een leuke manier om te zien hoe planten groeien en de groenten op je bord worden er ook meteen leuker van. Alleen nu moet ik wel eerst die moestuinzaadjes zien te vinden in onze kasten 😉 Wat wel al klaar ligt zijn de zomerbollen en zaadjes voor zomerbloemen, die gaan we dus snel planten.

Opeens bleek dat zoonlief op school geleerd had om met de naaimachine om te gaan. Dat doen we dus thuis nu ook. Hier vind je heel veel handwerk ideeën voor kinderen.

Online cursus of masterclass

Het Klokhuis gaat iedere dag een masterclass online zetten. De eerste masterclasses zijn bijvoorbeeld Varkentje Rund striptekenen, goochelen en gebaren leren.

Als kind heb ik wel eens een cursus blind typen gedaan, daar ben ik nog steeds blij mee. Destijds was de cursus heel saai, inmiddels zijn er leuke cursussen. Met de online typecursus van LOI Kidzz ga je op spionnenavontuur. Bij Duck Typen leer je typen met Donald Duck en zijn vrienden. Ook bij Bol.com kun je typecursussen bestellen, voor zowel kinderen als volwassenen.

Les krijgen van bioloog Freek Vonk, hoe cool is dat? Op zijn website deelt hij filmpjes, die hij ook op YouTube deelt.

Er zijn ook leuke taalcursussen voor kinderen. LOI Kidzz heeft er bijvoorbeeld een aantal. Bij de cursus Engels ontrafel je een mysterie. In de cursus Spaans versla je een heks.

Leren programmeren is ook super nuttig en het stimuleert creatief denken. Osmo Coding is bijvoorbeeld een iPad app om spelenderwijs te leren programmeren voor kinderen tussen 5 en 12 jaar, ik schreef er een review over. Sommige scholen hebben ook inlogs voor programmeer websites.

Lees ook: de leukste online workshops en activiteiten.

Peuters en kleuters

Voor de peuters en kleuters hebben de meeste scholen geen programma. En juist die kleintjes vermaken zichzelf vaak niet vanzelf. Bovendien willen ze vaak ook taakjes krijgen, net als hun grote broer of zus. Op Instagram kreeg ik de vraag of ik voor deze groep ook specifieke tips heb. Ik schreef eerder al een artikel over hoe je kleuters kunt helpen op school, daarin vind je ook veel tips die voor nu bruikbaar zijn.

Peuters en kleuters leren vooral heel veel van spelen, met elkaar en met volwassenen. Hoe leuk dat ook is, het kan een enorme uitdaging zijn als je ondertussen ook nog moet werken.

Voor kleintjes is een vaste dagstructuur fijn, net als voor grotere kinderen. Maar kleintjes kunnen nog niet of nauwelijks lezen, dus met een schema kunnen ze niet zoveel. Tenzij je dat schema met pictogrammen maakt!

De meeste kinderen zijn veel gezelliger als ze voldoende beweging krijgen en dat geldt zeker voor kleintjes. Je kunt bijvoorbeeld dansen, buitenspelen, (loop)fietsen en steppen. Monkey Moves heeft een free running avontuur voor peuters bedacht.

Boeken voor peuters en kleuters

Er zijn leuke kleurboekjes en doeboekjes die je samen kunt doen. Zo vinden wij deze speel- en oefenboeken erg leuk, voor kinderen vanaf 3 jaar.

Onze kinderen luisteren al vanaf heel jong naar luisterboeken met ons luisterboeken abonnement. Terwijl de ze spelen of knutselen, luisteren ze ondertussen een luisterboek. Kleintjes kunnen bijvoorbeeld Jip en Janneke of het Muizenhuis luisteren.

De gratis luisterboeken van Bol.com zijn er voor kinderen vanaf 2 jaar.

Filmpjes, websites en apps voor peuters en kleuters

SchoolTV heeft in de NPO app leerzame uitzendingen vanaf groep 1, die zijn ook voor veel kleuters als leuk.

De websites en apps om lesmateriaal te oefenen starten vanaf groep 1 of 2: Junior Einstein, Oefenweb en Squla. Dit is niet nodig, maar kan leuk zijn als je een leergierige kleuter hebt.

Er zijn heel veel leuke apps voor kleintjes. Ik maakte een lijstje met onze favoriete apps voor peuters en kleuters.

Tijd voor jezelf

Neem regelmatig een moment voor jezelf. 24 uur per dag alles samen doen houd je niet vol. Als je met je partner afspraken maakt heb je beide af en toe even niks te doen. Heb je geen partner, dan is er misschien wel iemand anders om taken mee te verdelen. Of kijken de kinderen gewoon net even wat meer naar een schermpje dan normaal. Want deze periode is niet normaal en iedereen moet het kunnen volhouden.

Verder lezen

Veel thuis zijn betekent natuurlijk ook gewoon lekker veel spelen. Op Leuk met kids vind je daar heel veel tips voor. Bijvoorbeeld 101 tips om kinderen thuis te vermaken tijdens de Corona uitbraak, zowel binnenshuis als rondom het huis.

Kinderen thuis vermaken tijdens de Corona uitbraak: 101 tips binnen en rondom huis

Deze meivakantie wordt een staycation, we zijn allemaal thuis met kinderen. Met deze tips maak je er samen een een leuke staycation van.

Staycation meivakantie: tips voor een leuke vakantie thuis met kinderen

Vinden jouw kids het lastig om zich in de tuin te vermaken, of zelfs op het balkon? En heb jij juist behoefte aan af en toe een momentje voor jezelf? Lees dan ook dit artikel: Buitenspelen in je eigen tuin: tips om kinderen te stimuleren.

Buitenspelen in je eigen tuin: met deze tips kun je kinderen stimuleren

Kleine meis was jarig tijdens de Corona uitbraak. Het is een hele rare tijd om jarig te zijn. Toch had ze ondanks de Corona beperkingen een hele leuke verjaardag!

Verjaardag vieren tijdens Corona, zo is je kind toch echt jarig

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer bomvol nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Maar dit keer ook heel veel tips voor de herfst! De Leuke Update