Apps voor kleine kinderen: baby, peuter en kleuter op tablet en smartphone

Er zijn heel veel apps voor kleine kinderen. Dit vinden wij de leukste apps voor baby’s, peuters en kleuters, op tablet en smartphone. 

De meningen zijn verdeeld over het gebruik van tablets en smartphones door jonge kinderen. Het is waarschijnlijk net zoiets als TV, ook dit mediagebruik moet je begeleiden. Dat betekent dus de juiste apps uitzoeken. Hieronder vind je een aantal leuke en leerzame apps voor kleine kinderen, mits met mate gebruikt 🙂 Het zijn apps voor iPad, iPhone en Android.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

Apps voor kleine kinderen: baby, peuter en kleuter op tablet en smartphone. Er zijn heel veel apps voor kleine kinderen. Dit vinden wij de leukste apps voor baby’s, peuters en kleuters, op tablet en smartphone.

Veilig filmpjes kijken

Op YouTube staat heel veel content waarvan je niet wil dat je kinderen die tegenkomen. Eerlijk gezegd is dat bij ons nog nooit gebeurd. Het algoritme van YouTube werkt wat dat betreft goed. Toch kan dat natuurlijk een keer misgaan. Daarom is er tegenwoordig YouTube Kids, voor Android en iOS, met content die geschikt is voor kinderen. Dat wil niet zeggen dat je altijd blij bent met de content, unboxing filmjes kunnen ze bijvoorbeeld gewoon kijken.

De Chromecast vind ik ook een fijne manier om kinderen veilig filmpjes te laten kijken. Het is een betaalbaar apparaatje waarmee je van je gewone televisie een smart tv maakt. Je plugt het in je televisie, zet de app op je smartphone of tablet en vervolgens kun je bijvoorbeeld YouTube op televisie kijken. Of hele playlists. Ideaal om kinderfilmpjes op je televisie af te spelen zonder dat de kinderen zelf kunnen doorklikken, maar ook voor papa en mama natuurlijk heel fijn. Ik schreef een review over de Chromecast, je koopt hem bijvoorbeeld Bol.com.

Apps van de omroepen

In de app van Zappelin kun je behalve filmpjes kijken, ook verhaaltjes lezen, spelletjes doen, tekenen en liedjes luisteren. Als je de filmpjes download zijn ze ook offline beschikbaar.

Telekids heeft een app waarin je kind heel veel filmpjes kan bekijken.

Sesamstraat heeft een leuke mobiele site. Daarop kun je filmpjes kijken, liedjes luisteren, spelletjes doen en een kleurplaat kleuren. Maak een bookmark van de site op je startscherm van je mobiele apparaat en het is net een app.

Woorden en letters leren

Soundtouch is een leuke app voor kleintjes. De app heeft verschillende schermen met plaatjes, met allerlei thema’s: boerderijdieren, wilde dieren, vogels, voertuigen! muziekinstrumenten en spullen in huis. Als je op een plaatje drukt van een dier zie en hoor je het dier op het plaatje, niet telkens dezelfde dier, maar vijf verschillende. Je kunt ook instellen dat je het woord ook hoort. Leuk om met je peuter te doen, maar ook met een baby is het al erg leuk. De app heeft een gratis versie en een betaalde versie. In de betaalde versie zit geen reclame en meer plaatjes. De app is er voor Android en iOS.

Voor wat oudere kindjes is LetterSchool een leuke app om letters mee te leren. Stap voor stap leren kinderen de letters schrijven. Er is een gratis en een betaalde versie. De app is beschikbaar voor Android en iOS.

Boekje lezen of luisteren

Uitgeverij Gottmer heeft apps gemaakt van een aantal boeken. Zo is er een app van Nippertje, die altijd te laat komt. Nippertje is in de app te zien als filmpje en als bladerboek met voorleesstem. Verder kun je zelf een filmpje maken, tekenen en kleuren, tel- en zoekspelletjes, puzzels en een memospel doen. Zowel voor iOS als voor Android is er een aantal Gottmer boeken apps.

De boekjes van Borre ken je misschien wel van school. Zowel voor Android als voor iOS heeft Borre apps waarmee kinderen speels leren lezen.

Ook van andere boeken zijn er apps. Boet de beer is er voor iOS en Android. Een huis voor Harry, het prentenboek van 2019, is er voor Android en iOS.

Apps met dieren 

Dr. Panda heeft heel leuke spelletjes apps. Je kind helft de panda in het dierenziekenhuis, in een restaurant of in de trein. Er zijn allerlei apps voor Android en iOS.

Hoedaapje is van Chris Haughton, bekend van het iconische boek Mama Kwijt, met het uiltje. In deze app heeft het kleine aapje hulp nodig bij alledaagse dingen in huis huis. Er is een app voor Android en iOS.

Sago Mini World heeft apps voor iOS en Android. Het zijn allemaal kleine gezellige spelletjes die er vrolijk en aansprekend uitzien. Zo is er een spelletje met verschillende huisjes waar een dier in zit, dat die kun je dan helpen. Een paar spelletjes zijn gratis, andere kun je kopen.

Bekende karakters

Nijntje heeft heeft apps voor Android en iOS, maar ook de website werkt ongeveer als een app. Je kunt er filmpjes mee kijken, spelletjes doen, dierengeluiden herkennen en boekjes lezen.

Bobo ken je waarschijnlijk van het leerzame tijdschrift of van televisie. Er is ook een leuke Bobo app voor iOS en Android. Daarmee kun je spelletjes doen, kleuren en filmpjes kijken.

Er zijn heel veel apps waarin je kunt tekenen, dat kan bijvoorbeeld ook in de Zappelin app. Maar Peppa Pig: Paintbox is wel de populairste bij ons thuis. Er zijn apps voor Android en iOS.

LEGO Duplo en Playmobil apps

Er zijn heel apps van LEGO Duplo voor Android en iOS, ideaal voor kleine kinderen. Een dierentuin app, een treintje app, verzin het maar. De meeste zijn betaald, maar sommige zijn gratis. Leuk zijn bijvoorbeeld de dierentuin waar je doorheen loopt met dieren en de trein die je vult en door het landschap laat rijden. Worden ze iets groter, dan zijn er natuurlijk ook LEGO apps.

Ook Playmobil heeft allerlei verschillende apps voor Android en iOS. Denk aan prinsessen, ridders, politie, ziekenhuis en andere thema’s.

Yoga en meditatie apps voor kinderen

Veel kinderen vinden mediteren fijn, omdat ze er rustig van worden. Stilzitten als een Kikker is een app met meditatie oefeningen voor kinderen op Android en iOS. Deze app is te gebruiken vanaf een jaar of vijf, als je kind er voor open staat.

Apps voor kleuters die uitdaging nodig hebben

Heb je het idee dat je kind wat extra oefening nodig heeft of is het juist super leergierig? Dan kun je met de docent overleggen of Squla of Oefenweb wat is. Kinderen kunnen op de tablet of smartphone per leeftijd spelletjes doen, om zo te oefenen met leerstof op school, vanaf groep 1.

Leren programmeren is super nuttig en het stimuleert creatief denken, volgens sommige experts is het zelfs onmisbaar voor kinderen van nu. Osmo Coding is een iPad app om spelenderwijs te leren programmeren voor kinderen tussen 5 en 12 jaar. Wij vinden dit spel erg leuk, lees hier onze review.

Apps voor kleine kinderen: baby, peuter en kleuter op tablet en smartphone. Er zijn heel veel apps voor kleine kinderen. Dit vinden wij de leukste apps voor baby’s, peuters en kleuters, op tablet en smartphone.

Nog meer apps

Naast dit artikel met apps voor kleine kinderen, vind je op Leuk met kids nog meer artikelen met apps.

De beste apps voor foto bewerking op Android, iPhone en iPad 10 must have apps voor drukke ouders ontwikkeling van je baby voor iPhone en Android zwangerschap

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids