Afkoelen bij hitte: tips bij heel warm weer

Het klinkt leuk, zo’n hittegolf. Maar het wordt al snel te warm. Dit zijn mijn favoriete tips bij warm weer, zo kun je afkoelen van de hitte.

Afkoelen bij hitte: tips bij heel warm weer. Het klinkt leuk, zo'n hittegolf. Maar het wordt al snel te warm. Dit zijn mijn favoriete tips bij warm weer, zo kun je afkoelen van de hitte.

Tijdens een hittegolf kan het opeens heel warm worden. Maar ook tijdens een lange zomerse periode kan de temperatuur flink oplopen. En die periodes komen de laatste jaren vaker voor. Met deze tips kun je afkoelen bij hitte.

Hou overdag de ramen dicht. Doe bovendien gordijnen dicht of zonwering naar beneden als de zon er op staat. Investeren in goede zonwering kan echt de moeite waard zijn, maar daar heb je nu in deze hittegolf niks aan.

Kijk goed hoe warm het binnen en buiten is. Doe de ramen pas open als het buiten kouder is dan binnen. Zet zo veel mogelijk ramen tegenover elkaar open, zodat het door kan waaien.

Afkoelen bij hitte overdag

Zoek een koel plekje in huis of buitenshuis. Hou het huis lekker dicht, dan blijft het ook koel.

Zit je buiten, doe je voeten dan in een koel teiltje water. Dat scheelt zo veel.

Peuters en kleuters kunnen lekker afkoelen in een zwembadje. Waar jij dan weer met je voeten in zit.

Toen de kinderen jong waren, liet ik ze bij een hittegolf lekker met water spelen, met hun kleding aan. De natte kleding hielden ze gewoon aan, zo bleven ze koel (check wel of ze niet te koud worden). UV shirts en zwemshorts zijn op zo’n dag ideaal, een dun bloesje of jurkje werkt ook. Zodra ze droog waren en het weer te warm werd, begonnen we weer een watergevecht of sprongen ze in het zwembadje.

Zijn de kids ouder of wil je zelf koel blijven? Dan is een buitendouche in je tuin of op je balkon een prima alternatief voor een zwembadje. Dat hoeft niet duur te zijn, ze zijn er bijvoorbeeld ook van Gardena, dat is dat merk van de tuinslangen.

Heb je een achtertuin op het zuiden? Ga dan lekker voor de deur in de schaduw zitten. Gezellig met de buren.

Ook al zit je niet in je tuin, dan kan het nog steeds handig zijn om je parasol en zonnescherm uit te zetten. Dan warmen de tegels in je tuin minder op. Dat scheelt hitte in je huis.

De slaapkamer en kinderkamer koelen

Installeer in iedere slaapkamer een ventilator. Je kunt een plafondventilator met een lamp er in installeren in plaats van je plafondlamp, die neemt geen ruimte op de grond in. De ventilator zorgt dat het koeler voelt. Bovendien blaast hij koude lucht van buiten naar binnen. Het is natuurlijk verleidelijk om een airco te installeren, maar een ventilator kost een stuk minder energie(rekening).

Sommige kamers in huis worden gewoon heter dan andere. Als dat zo is kun je maar beter de matrassen verplaatsen naar de koelste slaapkamer(s). Ook wel gezellig, dat bij elkaar logeren.

Een kruik kun je ook in de zomer gebruiken. Laat hem bevriezen in de vriezer. Een koelelement kan ook. Heerlijk in bed! Zorg wel dat je huid geen direct contact maakt. En leg een handdoekje in bed onder de kruik.

Afkoelen met eten en drinken

Drink ieder uur een glas water als je wil afkoelen bij hitte, ook als je geen dorst heb. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je kinderen, die zelf vaak vergeten te drinken. Alcohol kun je juist beter overslaan.

Van pittig eten koel je af. Dat komt omdat je bloedvaten verwijden. Daarvan ga je zweten en vervolgens koel je af.

Hetzelfde geldt voor warm eten of drinken. Je kunt dus prima thee drinken of een lichte soep eten.

Maar van lang koken warmt je huis wel op, dat is minder handig. Dat is dus een goede smoes voor een lekkere bbq in de schaduw, of om buiten te koken op een campinggasje. Anders kun je misschien een kliekje of soep uit de vriezer opwarmen. En anders toch maar een salade eten.

Sommige soorten groenten, fruit en kruiden schijnen tegen de warmte te helpen:

  • Groente als sla, komkommer, bleekselderij, radijs, spinazie, courgette, tomaat, broccoli en avocado. Alleen al het water uit groente helpt natuurlijk.
  • Fruit als watermeloen, honingmeloen, appel, sinaasappel, peer, citroen, mango, kiwi, ananas, blauwe bessen en blauwe druiven zijn heerlijk met warm weer. Ook lekker in zelfgemaakt fruitwater.
  • Kruiden als munt, citroenmelisse, gember, rozemarijn en kamille zijn ook verkoelend. Lekker in thee of in een kan water. (Niet alle kruiden zijn geschikt voor jonge kinderen en zwangeren).
Zelfgemaakt fruitwater: de lekkerste combinaties. Een paar jaar geleden was het er opeens in alle kroegjes bij ons in de buurt: fris fruitwater. Het is lekker, gezond en ziet er vrolijk uit. Dus dat idee hebben we mee naar huis genomen. Je kunt eindeloos veel combinaties bedenken, afhankelijk van wat jullie lekker vinden. Ik verzamelde onze favorieten zelfgemaakt fruitwater!

Kleding voor warm weer

Kleding kan je helpen afkoelen bij hitte, of zorgen dat je minder opwarmt. Bij warm weer kun je het beste lichte kleding kiezen, geen zwart.

Kies natuurlijke stoffen, zoals katoen, linnen, bamboe, modal of eventueel viscose. Daarvan ga je minder snel zweten.

Korte kleding is niet per se kouder dan lange kleding. In warme landen dragen mensen vaak juist lange kleding van natuurlijke stoffen.

Met een hoed of petje houd je je hoofd koel.

Doe je lange haar vast, dat voelt net wat minder heet.

Nog meer tips

Pas je ritme aan de hittegolf aan, in het zuiden hebben ze niet voor niks een siësta. Midden op de dag sporten is even niet haalbaar, of misschien überhaupt niet. En halve dagen werken kan ook geen kwaad, of misschien kun je vroeger beginnen.

Dit is de perfecte dag voor een kindvriendelijk museum. Het is er waarschijnlijk lekker rustig en doorgaans juist lekker koel.

Zoek een uitje in de natuur met veel schaduw en/of water. Bijvoorbeeld een speelbos of waterspeeltuin.

Ga je zwemmen? Doe dat dan niet op het heetst van de dag met de rest van het land. Dan ben je lekker binnen aan het chillen.

Waait het aan zee? Dat scheelt vaak een paar graden. Check wel even of er file staat.

Afkoelen bij hitte: tips bij heel warm weer. Het klinkt leuk, zo'n hittegolf. Maar het wordt al snel te warm. Dit zijn mijn favoriete tips bij warm weer, zo kun je afkoelen van de hitte.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids