Den Haag met kids: kindvriendelijke tips

In de Hofstad kun je zo veel leuke dingen doen met kinderen! Ik verzamelde hier alles bij elkaar: musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, kinderboerderijen, actieve uitjes, winkels, restaurants en meer. Veel plezier in Den Haag met kids!

In theorie ben ik geboren en getogen in Den Haag, maar aangezien ik halverwege mijn jeugd verhuisde klopt dat niet helemaal. Toch ben ik de stad wel altijd heel leuk blijven vinden en we komen er ook best vaak aangezien er veel vrienden en familie wonen. Omdat we de stad de komende tijd wat meer willen ontdekken vroeg ik op Facebook en Instagram alvast wat tips en ik kreeg heel veel leuke suggesties.

Inhoudsopgave

Slapen in Den Haag
De stad ontdekken
Het centrum van Den Haag
Zeeheldenkwartier, Archipelbuurt en Duinoord
Het Statenkwartier
Scheveningen
Duindorp, de Vogelbuurt, de Bloemenbuurt en de Bomenbuurt
Kijkduin, Loosduinen en Ockenburgh
Wassenaar
Voorburg, Rijswijk en Leidschendam
Festivals in Den Haag

Den Haag met kids: uitjes, musea, speeltuinen, zwemplekken, kinderboerderijen, winkels, restaurants en meer

Slapen in Den Haag

BizStay heeft een aantal hippe kindvriendelijke appartementen vlakbij het strand in Scheveningen: in de haven, in de winkelstraat Keizersstraat en niet ver van het Kurhaus.

Stayokay Den Haag (Scheepmakersstraat 27) heeft privé kamers voor twee, drie, vier, vijf of zes personen en kinderbedjes.

Bilderberg hotel Europa (Zwolsestraat 2) is een kindvriendelijk hotel bij het strand, met familiekamers, kinderstoelen, oppasservice en speeltoestellen naast het hotel.

Vakantiepark Kijkduin (Machiel Vrijenhoeklaan 450 in Kijkduin), hier kun je slapen in een strandhuisje, de zogenaamde Haagse strandhuisjes, overdag lekker met de kids spelen op het strand en in de avond lekker rustig de zon in de zee zien zakken.

Attractiepark Duinrell (Duinrell 1, Wassenaar) heeft ook de mogelijkheid om te blijven slapen, door een weekendje te gaan heb je uitgebreid de tijd om het attractiepark te ontdekken, te zwemmen in het Tikibad en om nog even Den Haag in te gaan.

Den Haag met kids: uitjes, musea, speeltuinen, zwemplekken, kinderboerderijen, winkels, restaurants en meer

De stad ontdekken

Een hele leuke manier de stad te leren kennen is op de fiets, je kunt zo’n fietstocht bijvoorbeeld boeken via Bajabikes, een kinderzitje of kinderfiets kun je bijboeken. Je kunt ook allerlei verschillende boottochten door de grachten doen.

Den Haag heeft in het zomerseizoen een Tourist Tram, een museumtram. De tram is een mooie oude tram, eigendom van het Haags Openbaar Vervoermuseum. De tram rijdt een rondje en stopt op 14 haltes, je kunt zo vaak je wil in- en uitstappen, de tram gaat ieder half uur.

Met wat grotere kinderen kun je meedoen bij de Engelstalige Free Walking Tour, een wandeltocht die vertrekt vanaf het standbeeld van Haagse Harry op de Grote Markt.

Het centrum van Den Haag

politiek Den Haag

Het centrum van Den Haag ademt natuurlijk politiek, je kunt de kinderen hier het Binnenhof laten zien. Naast het binnenhof ligt Museum de Gevangenpoort (Buitenhof 33), leuk voor stoere kids, het geeft een indrukwekkend beeld van de wijze waarop gevangenen in ons land vroeger werden opgesloten, berecht en gestraft.

Aan het Plein ligt de ingang van de Tweede Kamer, maar ook heel veel terrassen. Het Mauritshuis (Plein 29) toont de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Kinderen gratis naar binnen en kunnen zelf op pad gaan met het Familie-doe-pakket of de Gouden Tour.

Als je via de Lange Vijverberg naar de Dennenweg loopt kun je op de bankjes even genieten van het uitzicht over de Hofvijver naar de Tweede Kamer en het Torentje van de premier. Op het Korte Voorhout is iedere zomer een kunstcollectie in de open lucht te bewonderen. Wil je iets bijzonders doen, dan kun je chique brunchen met taartjes bij Hotel Des Indes.

winkelen op stand

De grootste winkelstraten van Den Haag zijn de Vlamingstraat, de Spuistraat en de Grote Marktstraat. Op de Grote Markt staat het standbeeld van Haagse Harry. Ten zuiden van de Grote Marktstraat vind je de Haagse China Town vol Chinese winkels en restaurants.

Chique winkelen doe je rond het Noordeinde, je vindt hier ook de keurige merken voor babykleding en kinderkleding. Daarnaast ligt hier Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning. Erachter ligt de Paleistuin aan de Prinsessewal, waar je lekker even kunt uit te blazen of een potje voetbal doen. Escher in het Paleis (Lange Voorhout 74) is leuk voor iets grotere kinderen, het toont de bekendste werken van de 3d tekenaar.

leuke uitjes

Het Kinderboekenmuseum (Prins Willem-Alexanderhof 5) is een echt kindermuseum, het is leuk voor kleine en grote kinderen, er zijn allerlei interactieve spelletjes. In ABC met de dieren mee ontmoeten kleintjes al klimmend, klauterend en vooral spelend de kinderboekenfiguren. Iets oudere kinderen helpen Inktvraat verslaan en redden Papiria, geholpen door kinderboekenhelden als Dolfje Weerwolfje, Minoes en Pippi Langkous.

De Kinderwerkplaats (Spui 216a) is een techniekcentrum voor basisschoolkinderen, ze kunnen hier knutselen en proefjes doen en ook een kinderfeestje geven.

Kids Eiland (Van der Kunstraat 119) is een binnenspeeltuin waar kinderen vanaf vijf jaar ook zonder ouders kunnen spelen, er is dan toezicht.

Eten en drinken

Bij de Boomhuttenclub kun je ontbijten, lunchen of borrelen terwijl de kinderen heerlijk spelen en klimmen in de “boomhutten” binnen. Dudok (Hofweg 1) is bekend bij politiek Den Haag, maar ook geschikt voor kinderen, met tuin, kinderstoelen en een heuse kinderkaart. Vapiano (Buitenhof 45) is een self-service concept met Italiaans eten (pizza, pasta), waar je je gerecht zelf kunt samenstellen. Anne & Max (Kerkplein 4) is fijn voor koffie of lunch. Bij Happy Tosti (Korte Poten 5) hebben ze heel veel verschillende tosti’s. Bij Florencia (Torenstraat 55) vind je echte Italiaanse ijsjes en koffie. Vietnamees restaurant Little V (Rabbijn Maarsenplein 21) zit aan een pleintje met een speeltuin, vlakbij de Grote Marktstraat.

Slapen

Stayokay Den Haag (Scheepmakersstraat 27) heeft privé kamers voor twee, drie, vier, vijf of zes personen en kinderbedjes.

Den Haag met kids: kinderboekenmuseum
Den Haag met kids: de Boomhuttenclub

Zeeheldenkwartier, Archipelbuurt en Duinoord

Deze buurt heeft een aantal leuke musea. Beeld en Geluid Den Haag (Zeestraat 82) is een museum voor nieuws en journalistiek. Panorama Mesdag (Zeestraat 65) is het bekende lange schilderij, verschillende lezers vertelden dat het ook heel leuk is voor kinderen, Miriam vertelt dat het als kind echt een strand is wat je binnenstapt.

In Den Haag zeg je geen gebakjes maar taartjes en de lekkerste koop je bij Maison Kelder, een begrip in Den Haag en omstreken. Mijn opa en oma kochten vroeger altijd de hazelnootgebakjes op verjaardagen, je kunt me er nog steeds voor wakker maken. Maison Kelder heeft verschillende verstigingen (waaronder Weissenbruchstraat 1) en wordt ook in sommige andere winkels verkocht.

Eten en drinken

Appeltje Eitje (Prins Hendrikstraat 69) is een kindvriendelijk en vrolijk ingericht ontbijt- en brunchrestaurant. Gastropub en Brouwerij Van Kinsbergen (Prins Hendrikplein 15) ligt prachtig in het Zeeheldenkwartier en is ook leuk met kids. Wafels en ijsjes kun je eten Bij Lotje (Elandstraat 55).

Den Haag met kids: Maison Kelder

Het Statenkwartier

Buiten het centrum vind in het Statenkwartier je de Frederik Hendriklaan, de Fred, een statige winkelstraat met bijzondere winkeltjes en leuke restaurants.

Het is ook de buurt van een aantal leuke musea. In het Kunstmuseum, voorheen Gemeentemuseum, (Stadhouderslaan 41) zijn de Wonderkamers leuk voor kinderen. Ze kunnen hier dwalen, ontdekken, spelen, leren en je compleet laten verrassen, in een wereld vol beeldende kunst, fotografie, toegepaste kunst, architectuur en mode. De museumgame is een mix van digitale en niet digitale opdrachten in thematische kamers rondom het labyrint.

Museon-Omniversum is een populair-wetenschappelijk museum en grootbeeldfilmtheater. Museon gaat over volkenkunde, geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde en techniek. Met leuke exposities en activiteiten voor kinderen. Omniversum toont films op een koepelscherm zo groot als een half voetbalveld. Denk aan films over het heelal, dinosaurussen, de zee of de noordpool.

Er vlakbij zit Planet Jump (Stadhoudersplantsoen 28), waar kids kunnen springen op trampolines.

In een hofje achter de Laan van Meerdervoort, tussen de Reinkenstraat, de Obrechtstraat en de Koningin Emmakade zit een leuk autovrij parkje met een speeltuin, genaamd Sunny Court.

Eten en drinken

Bij Kicking Horse café in boekhandel Villa Paagman (Frederik Hendriklaan 217) kun je fijn met kids wat drinken of eten, voor kinderen zijn er boeken en een computer. Anne & Max (Frederik Hendriklaan 166) is fijn voor koffie of lunch. Op en rond de Frederik Hendriklaan zitten ook leuke kleine winkels.

Den Haag met kids: uitjes, musea, speeltuinen, zwemplekken, kinderboerderijen, winkels, restaurants en meer

Scheveningen

Miniatuurpark Madurodam (George Maduroplein 1) ligt in de Scheveningse Bosjes. Dit typisch Nederlandse uitje is tegenwoordig veel meer dan alleen de miniatuurstad. Er zijn ook indoor attracties, doe dingen en twee toffe speeltuinen.

Bij Koomans Poppentheater (Frankenstraat 66) kun je op woensdag en zaterdag een kindervoorstelling bekijken, het is zo’n schattig klein theatertje.

het strand 

De Pier is een paar jaar geleden helemaal opgeknapt, compleet met een reuzenrad met uitzicht. Ook de boulevard aan het strand is opgeknapt en autovrij geworden.

Aan de boulevard vind je aquarium Sea Life (Strandweg 13) met onvoorstelbaar veel vissen. Maar ook otters, roggen, zeepaardjes en nog veel meer.

De Boulevardtrein vertrekt vanaf de Pier. Daarnaast zit hier ook Legoland Discovery Centre.

In het zomerseizoen vind je hier heel veel strandtenten. Strandclub WIJ (Strandweg 1) is heeft een uitgebreide kinderkaart. The Fat Mermaid (Strandweg 19) is een stijlvolle strandtent met fijne muziek en kindermenu, met zo veel mogelijk biologische producten. Solbeach (Strandweg 20) is een mooie strandtent met kindermenu, waar je ook zelf dingen kunt bereiden op je privé barbecue. Bora Bora (Strandweg 29) is een kleurrijke strandtent met kindermenu, maar de rest van de kaart is ook heel geschikt.

In de winter worden bijna alle de strandtenten opgeruimd, maar Hart Beach Surfrestaurant (Strandweg 3b) is een strandtent die wel in de winter open is, met een kaart met heel veel dingen voor kids, van ontbijt tot lunch en van fingerfood tot diner. Naast de strandtent is een speeltuin.

Het Zwarte Pad ligt iets verder van de boulevard en is daardoor minder toeristisch. Beachclub Culpepper (Strand Noord 60, Zwarte Pad) heeft een kindermenu met daarop leuke toegankelijke dingen dingen als een boterham met pindakaas, Nutella of hagelslag, een pakje appelsap, fristi of chocomel, een gietertje limonade, knakworstjes, pizza en een kleine Pasta Bolognese. Patagonia Beach (Zwarte Pad 57a) is een strandtent met stoere houten banken en uitgebreid kindermenu.

Slapen

Bilderberg hotel Europa (Zwolsestraat 2) is een kindvriendelijk hotel bij het strand, met familiekamers, kinderstoelen, oppasservice en speeltoestellen naast het hotel. BizStay heeft een aantal hippe kindvriendelijke appartementen vlakbij het strand in Scheveningen: in de haven, in de winkelstraat Keizersstraat en niet ver van het Kurhaus.

Eten en drinken

Pasta Company, Dr. Lelykade 24a in Den Haag, in Scheveningen Haven: met uitzicht op de bootjes in de haven lekker ontbijten, lunchen of pasta eten. Op de Pier zit een vestiging van Friterie Par Hasard, met traditionele verse friet.

De winkelstraat van Scheveningen is de Keizersstraat.

Den Haag met kids: Scheveningen met de pier
Den Haag met kids: Scheveningen met Hart Beach

Duindorp, de Vogelbuurt, de Bloemenbuurt en de Bomenbuurt

Het strand bij Duindorp is veel rustiger dan het nabijgelegen Scheveningen. Je vindt er maar een paar strandtenten, waaronder Strandpaviljoen Zuid (Zuiderstrand 3), met op de kaart “serieuze” gerechten voor kinderen.

In de duinen vind je hier een paar leuke speeltuinen. ’t Speelduin (Wieringsestraat 266) is een leuke houten speeltuin in de duinen bij Duindorp. Een stukje verderop vind je nog een leuke houten speeltuin in de duinen: Westerduinpark (Kwartelpad).

In de Vogelwijk zijn alle straatnamen vernoemd naar vogels. Iedere straat heeft zijn eigen mozaiek stoeptegel. Die op de foto is bijvoorbeeld van de Koetlaan. Het is erg leuk om ze te zoeken met kids!

Eten en drinken

Restaurant Pex (Evert Wijtemaweg 5) in de Bosjes van Pex heeft pannenkoeken en eetcafé gerechten op de kaart en buiten een terras met speeltuin. In de Bloemenbuurt vind je een Bagels & Beans (Thomsonlaan 53) met kinderhoek en tuin met zon. Anne & Max (Fahrenheitstraat 472) is fijn voor koffie of lunch. Bij Koffie en Kind (Laan van Poot 38 ) kan je kind een aantal ochtenden per week spelen terwijl jij koffie drinkt. Het heeft allerlei speelhoeken zoals een blokkenhoek met een treintafel en auto’s, een poppenhoek met poppen en knuffels, een huisje met keukentje en een boekenhoek met zitkussens, een glijbaan en verkleedkleren. Buiten is een natuurtuin met klimrek, glijbaan en tunnels.

Den Haag met kids: Vogelwijk met mozaiektegels
Den Haag met kids: Duindorp

Kijkduin, Loosduinen en Ockenburgh

Avonturia De Vogelkelder (Kerketuinenweg 3) is de grootste dierenwinkel van Nederland, maar er is ook een kleine dierentuin. Je kunt er lessen krijgen, je verjaardagsfeestje vieren en wat eten in de brasserie.

Het strand van Kijkduin is minder bekend dan Scheveningen, maar ook hier vind je een aantal strandtenten. Beachclub Titus (Zuiderstrand 12, Kijkduin) heeft een speeltuin op het strand en een kindermenu. Beachclub At Sea (Zuiderstrand 13, Kijkduin) heeft een mooie Ibiza stijl inrichting en een kindermenu.

Slapen

Bij Vakantiepark Kijkduin (Machiel Vrijenhoeklaan 450 in Kijkduin) kun je slapen in een strandhuisje, overdag lekker met de kids spelen op het strand en in de avond lekker rustig de zon in de zee zien zakken.

Eten en drinken

Pluk! Den Haag (Loosduinse Hoofdstraat 1184a) is een biologische stadstuin met binnen een lunchroom met een grote kinderhoek en buiten zijn er dieren en een zandbak, door de heemtuin kunnen kids lekker struinen.

Den Haag met kids: Den Haag aan zee

Wassenaar

In het bos in Wassenaar ligt attractiepark Duinrell (Duinrell 1), met binnenzwembad en buitenzwembad het Tikibad. Je kunt hier ook blijven slapen, door een weekendje te gaan heb je uitgebreid de tijd om het attractiepark te ontdekken. ’s Avonds zijn de attracties dicht, maar het park is gewoon open, dus na het eten kun je nog even rustig naar de speeltuin, of een wandeling maken naar het uitkijkpunt.

Museum Voorlinden (Buurtweg 90) is een museum voor moderne en hedendaagse kunst op het Landgoed Voorlinden. Binnen zie je allerlei moderne kunst, buiten loop je over een prachtig landgoed. Bij Louwman Museum (Leidsestraatweg 57, Den Haag) kunnen autofans heel veel oude auto’s bekijken, voor kinderen is er de interactieve game Louwman Museum Mysterie.

Eten en drinken

Er lijkt sinds mijn jeugd weinig veranderd aan Meyendel. Het Monkeybos is een heel leuk speelbos in dit natuurgebied. Er zijn houten apen, waterspeelplaats, kabelbaan, uitkijktoren en meer. Daarnaast ligt even verderop de Pannenkoekenboerderij Meyendel, met ernaast de waterspeeltuin van het bezoekerscentrum.

Brasserie de Badmeester (Wassenaarseslag 15, Wassenaar) is een van de weinige strandrestaurants die het hele jaar open is.

Weekend Duinrell met kleine kinderen: de leukste dingen om te doen met peuter, kleuter en onderbouw kids
Den Haag met kids: Wassenaar

Voorburg, Rijswijk en Leidschendam

Voorburg heeft een mooi oud centrum, met een geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat. De Herenstraat is een gezellige winkelstraat, naast de kerk lopen vaak schapen. Een stukje verder zit park Vreugd en Rust, met een leuke kinderboerderij (ten zuiden van het Oosteinde) en een speeltuin (ten noorden van het Oosteinde).

Aan een zijpad van de Rodelaan in Voorburg zit Stadskinderboerderij Essesteijn (Essepad 8), met een leuke speeltuin voor kleintjes. Hier staat ook de Molen de Vlieger. Vroeger stond de molen in het Noteboompark, maar toen daar appartementen kwamen werd de Vliegermolen verplaatst.

Tussen Voorburg en Leidschendam ligt Familiepark Drievliet (Laan van ‘s-Gravenmade 81, Den Haag), een grote speeltuin met attracties.

Den Haag met kids: Voorburg

Festivals in Den Haag

☆In juli is theaterfestival de Parade in Den Haag, met overdag kinderprogramma

☆Van november tot en met januari is het Cool Event Scheveningen, met de overdekte schaatsbaan Kurhausplein on Ice.

☆In december is de Royal Christmas Fair op het Lange Voorhout in Den Haag, waar je kerst in koninklijke sferen kunt doorbrengen.

Den Haag met kids: uitjes, musea, speeltuinen, zwemplekken, kinderboerderijen, winkels, restaurants en meer

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids