Yoga en meditatie voor kinderen: leuke boeken, websites, apps en filmpjes

Als ik yoga thuis doe, dan doen de kinderen graag mee, maar wat zijn nou leuke boeken en filmpjes voor kinderyoga? Van yoga en meditatie worden kinderen lekker rustig, soms hebben ze daar echt even behoefte aan, maar dan moeten ze het wel leuk vinden. Ik ging daarom de afgelopen jaren op zoek naar leuke yoga en meditatie oefeningen voor kinderen.

Yoga en meditatie voor kids: de leukste boeken, websites en youtube filmpjes voor kinderen


Boeken


Boeken met yoga oefeningen voor kinderen

Relaxklets! staat vol met speelse yoga en meditatie oefeningen, massages, creatieve ideeën en actieve spelletjes om samen te doen. Alles is per seizoen ingedeeld en er staat bij vanaf welke leeftijd het geschikt is, beginnend vanaf twee jaar. Bij alle oefeningen staan onderwerpen om te bespreken met je kind. Een hele mooie manier om met elkaar bezig te zijn dus!

Yoga en meditatie zijn ook goed voor kinderen, maar waar vind je iets leuks? Het boekje Relaxklets! van Gezinnig staat vol met speelse yoga en meditatie oefeningen, massages, creatieve ideeën en actieve spelletjes om samen te doen. Alles is per seizoen ingedeeld en er staat bij vanaf welke leeftijd het geschikt is, beginnend vanaf twee jaar. Bij alle oefeningen staan onderwerpen om te bespreken met je kind. Een hele mooie manier om met elkaar bezig te zijn dus!

Het Dansende Dierenbos is een boek voor kinderyoga, met een bijbehorende liedjes cd. Het is een kleurrijk boek met mooie tekeningen, met in yoga-oefeningen waarin kids dieren en bomen nadoen. Bij ieder dier is er zowel een losse yoga oefening, als een serie met verschillende bewegingen. Voor peuters en kleuters is de losse yoga oefening leuk, voor wat oudere kinderen is daarnaast ook de serie bewegingen leuk om te doen.

Yoga en meditatie voor kids: de leukste boeken, websites en YouTube filmpjes voor kinderen - Het Dansende Dierenbos

Kinderyoga staat vol met onstpannende oefeningen en verhaaltjes. Het boek begint met een aantal handige tips voor yoga met kinderen. Daarna volgen 5 hoofdstukken met oefeningen, die je ook los kunt doen. Ieder hoofdstuk begint met een babbelmoment. Daarna volgt een serie oefeningen om samen te doen. En als laatste is er een massage. Het boekje staat vol schattige tekeningen, gericht op kleintjes. Een fijne manier om even wat tijd samen door te brengen! Het is te koop bij Bol.com.

Kinderyoga

Boeken met meditatie oefeningen voor kinderen

Een juf op school vertelde me over het boek Stilzitten als een kikker, met bijbehorende CD. De oefeningen op de CD zijn inmiddels een begrip bij ons thuis. Ik heb ze ingeladen in een oude smartphone, die ik naast het bed van de kids kan leggen als ze ’s avonds onrustig zijn. De kikker helpt ze dan met ontspannen in slaap vallen na een drukke dag. Het boek met cd is onder meer te koop bij Bol.com.

Yoga en meditatie voor kids: de leukste boeken, websites en youtube filmpjes voor kinderen / stilzitten als een kikker

Onder de noemer Relax Kids zijn er een aantal boekjes verschenen met korte meditatie oefeningen voor kinderen. Het zijn meditaties in de vorm van een leuk verhaaltje. Ze zijn te koop bij Bol.com.

Relaxkids


Websites en apps


Je kent het wel: je kind stuitert van de energie, maar het moet wel gaan slapen. Sommige kinderen hebben het iedere avond, sommige maar af en toe. Of je kind slaapt gewoon een periode niet goed, bijvoorbeeld doordat het een nieuwe fase doormaakt. 1001 smoezen trekt het uit de kast om telkens weer uit bed te komen, terwijl je kind die slaap zo goed kan gebruiken. En tja, wat doe je dan als ouder? Probeer deze ontspanningsoefening op Leuk met kids eens!

Yoga en meditatie voor kinderen: leuke boeken, websites, apps en filmpjes

Healthline geeft zes kalmerende oefeningen voor kinderen: een warrior, kat en koe, hond, boom, happy baby en slaaphouding.

Today’s Parent geeft zes oefeningen met dieren: een slang, flamingo, kameel, kikker en vlinder helpen met ontspannen.

Visualistan heeft een verzameling van 24 verschillende yoga oefeningen voor kinderen.

Posters voor yoga

Tip: verzamel de oefeningen die je fijn vindt en print ze uit als poster. Hang de poster op of lamineer hem. Dan kan je kind de poster er zelf bij pakken als het nodig is.

Childhood 101 heeft een leuke poster: Garden yoga for kids. Weliswaar in het Engels, maar de plaatjes spreken voor zich. Een boom, een kikker, een zaadje, een vlinder en een bloem.

Caroline Ellerbeck maakte een mooie yoga poster met andere een zonnegroet.

Apps voor yoga en meditatie

Van het boek Stilzitten als een Kikker is ook een meditatie app voor Android en iOS.

Mijn favoriete yoga app is… YouTube! Ik heb nog geen goede Nederlandstalige apps voor kinderyoga gezien.


Youtube filmpjes


Nederlandstalige yogafilmpjes voor kinderen

YogaPlaza heeft een verzameling filmpjes met yoga en kinderontspanning. De verhaaltjes met Puck en Job zijn heel fijn als de kids moeilijk in slaap vallen. Maar ook voor overdag hebben ze leuke filmpjes.

Het Vlaamse Pure Child Magazine heeft een aantal fijne yoga filmpjes. Bijvoorbeeld deze ontspannende nidra yoga voor kinderen.

DeKinderYogaJuf heeft ook hele leuke korte speelse yoga oefeningen voor kinderen. Dit is vanaf heel jong al leuk.

Engelstalige yogafilmpjes voor kinderen

Yoga Today heeft heel veel yoga filmpjes, bijvoorbeeld Yoga for Kids.

Verder lezen

Op Leuk met kids vind je nog veel meer artikelen over yoga en meditatie.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids