Kinder yoga om kids onspannen te laten te slapen: zo doe je dat

Je kent het wel: je kind stuitert van de energie, maar het moet wel gaan slapen. Sommige kinderen hebben het iedere avond, sommige maar af en toe. Of je kind slaapt gewoon een periode niet goed, bijvoorbeeld doordat het een nieuwe fase doormaakt. 1001 smoezen trekt het uit de kast om telkens weer uit bed te komen, terwijl je kind die slaap zo goed kan gebruiken. En tja, wat doe je dan als ouder? Probeer deze ontspanningsoefening eens! Het is bij ons inmiddels een vast ritueel geworden, als ik de ontspanningsoefening een keer vergeet vraagt zoonlief er zelf om “anders kan ik ECHT niet slapen, mama”.

kinder yoga om te slapen

Wie zelf yoga heeft gedaan kent de oefening waarschijnlijk: de bodyscan, waarbij je je lichaamsdelen één voor één ontspant. Deze oefening kan je kind met jouw hulp ook doen, pas het aan op de belevingswereld en taalkennis van je kind. En wat is er fijner dan om te zien hoe jouw kind met jouw hulp heerlijk ontspannen wordt? Wil je het dagelijks doen, maar ben je niet altijd thuis? Neem jezelf dan op met je telefoon, dan kan de oppas het ook doen.

Laat je kind lekker gaan liggen in zijn bed, het maakt niet uit hoe, als het maar lekker ligt. Laat het alle spieren aanspannen: “Nu gaan we alle spieren aanspannen, zo hard mogelijk, eerst je kuiten, dan bovenbenen, je billen, je buik, je armen, je doet je ogen en mond zo hard mogelijk dicht”. (Tijdens het praten raak je je kind aan op het lichaamsdeel waar je het over hebt, zodat het voor je kind makkelijker is om te bedenken wat je bedoelt.) Laat je kind zijn spieren ontspannen en daarna nog een keer aanspannen.

Laat je kind daarna een paar keer diep in- en uitademen. “En nu adem je heel diep in en uit.” Doe mee, dat helpt je kind om te begrijpen wat het is. Als je kind niet perfect in- en uitademt maakt dat helemaal niet uit. Gaat het gapen? Perfect, dat ontspant.

Daarna begint het echte ontspannen. Begin met de voeten en eindig met het hoofd. Leg je hand op de voeten van je kind en zeg: “Laat nu je voeten lekker in het matras zakken, laat ze zacht worden… Laat nu je kuiten lekker zacht worden, voel maar hoe ze lekker op je matras liggen.” Zo ga je door tot je bij het hoofd bent, vergeet ook de armen en handen niet. Telkens raak je het lichaamsdeel aan dat je kind gaat ontspannen. Snapt het een woord niet? Maakt niet uit, verzin een ander woord. Bij het hoofd aangekomen aai je je kind een tijdje over zijn hoofd, dat ontspant enorm: “Tover nu een glimlach op je mond, laat je ogen lekker rustig worden en je wangen heel zacht.”

Nu is alles een keer ontspannen. “Nu ben je helemaal ontspannen, het is net alsof je op een wolkje ligt, een lekker zacht wolkje. Geniet maar lekker van je wolkje.” Laat je kind eventueel inbeelden dat ook zijn vriendjes op hun eigen wolkje langs komen, de vriendjes waar hij die dag mee gespeeld heeft.

Herhaal daarna het onspannen nog een keer, ga alle lichaamsdelen nog eens langs. Als je kind een keer erg gespannen is herhaal je het eventueel nog een keer, maar meestal is dat niet nodig.

Fijne avond!

 

Verder lezen

De leukste rugzakken voor kinderen - Sass en Belle Boekentip: Relaxklets voor kids cadeautips voor de tweede verjaardag Tanden poetsen: tips om het makkelijker te maken met baby en kind Voor jou gespot: de allerleukste tipi tenten voor kinderen Hoe je kleine kinderen aan het eten krijgt: het recept voor baby, peuter en kleuter wpid-moestuintje-2.0.jpg.jpeg Verjaardagscadeau voor kids van 4 jaar of 5 jaar: leuke cadeau tips voor kleuters Smoothies van fruit en/of groente als vitamineboost voor kleine groenteweigeraars Traktaties voor kinderen op crèche of school

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids