Tanden poetsen bij baby en kind: 8 tips om het makkelijker te maken

Het is ingewikkeld om de tanden van je kind goed te poetsen, of het nou een baby, peuter of kleuter is. Maar er zijn trucs om het veel makkelijker te maken, mede met dank aan mijn tandarts 🙂

Tanden poetsen: tips om het makkelijker te maken met baby en kind

*Laat je kind op bed liggen, eventueel met het hoofd op een kussen, dan kun je niet alleen de onderkaak goed zien, maar ook de bovenkaak.

*Begin altijd ’s ochtends met de onderkant en ’s avonds met de bovenkant (of andersom). Dan weet je zeker dat beide delen minimaal eens per dag goed gebeuren. Veel kinderen verliezen na één kant hun geduld, dat is niet zo erg als je weet dat de andere keer de andere kant goed gebeurt. Vanaf 2 jaar moet je de tanden 2 keer per dag poetsen.

*Als jij het gebit van je kind goed gepoetst hebt mag je kind zelf ook nog even poetsen. Het duurt lang voor je kind zelf echt goed kan poetsen, pas vanaf ongeveer 10 jaar. Tot die tijd zijn kinderen nog niet goed in staat om alle hoeken en gaten goed te poetsen. Je kunt op een gegeven moment wel je kind 1 keer per dag zelf laten poetsen en het 1 keer per dag poets jij.

*Er zijn speciale tandenborstels en tandpasta te koop voor kinderen, van A-merken en van huismerken, meestal met figuren er op. Kies iets wat je kind leuk vindt, dat maakt het tandenpoetsen gelijk leuker. Kindertandpasta heeft een smaakje dat kinderen lekker vinden, maar is ook zo gemaakt dat het niet erg is als je kind het doorslikt.

*Overweeg een elektrische tandenborstel. Op de verpakking staat vanaf 5 jaar, maar onze tandarts vertelde dat het al veel eerder kan. Een elektrische tandenborstel poetst veel efficiënter, omdat het meerdere bewegingen per seconde maakt. In die korte tijd dat je kind bereid is stil te zitten maak je dus veel beter schoon. Bovendien vinden veel kinderen een elektrische tandenborstel reuze interessant. Wij kochten de Oral-B Vitality Kids, er is er eentje met Cars en eentje met prinsessen, maar de print staat alleen op het borsteltje, dus het thema is redelijk makkelijk te vervangen (ook handig als je meer kinderen hebt). Oral B heeft ook een versie met Mickey Mouse met wat extra opties. Bestron Kiddy Cat is een goedkope elektrische tandenborstel.

*Je kunt iedere avond hetzelfde liedje zingen, zoals dit liedje.

*Leg het nut van tandenpoetsen uit, zodra je kind kan praten is dat mogelijk. Een leuk boek over tanden poetsen kan helpen, bijvoorbeeld Johhny Joker houdt zijn tanden op elkaar of Poets je tanden met Dora. Dit filmpje van het Zandkasteel spreekt ook veel kinderen aan.

https://youtu.be/xEgs-PnHtRo

*Poets je voor het eerst? Neem je kind dan op schoot en probeer rustig te poetsen. Wil je kind met de tandenborstel spelen? Laat dat dan de eerste keren tijdens het poetsen toe, het is voor een baby best een gek iets, geen wonder dat het wil spelen. Na een paar keer kun je je kind aanleren dat het na het poetsen nog even mag spelen. Voor baby’s is er van Difrax ook een tandenborstel te koop die je op je vinger kunt zetten. Ik vond het best een eng idee dat ik kon uitschieten met die lange tandenborstel, de oudste is nogal beweeglijk, bij de jongste koop ik gewoon een normale tandenborstel, waarschijnlijk ook omdat ik inmiddels aan het fenomeen kindertanden poetsen gewend ben 😉

Verder lezen

kinder yoga om te slapen cadeautips voor de tweede verjaardag Voor jou gespot: de allerleukste tipi tenten voor kinderen Hoe je kleine kinderen aan het eten krijgt: het recept voor baby, peuter en kleuter Wat een leuk waterspeelgoed is dat Aquaplay wpid-moestuintje-2.0.jpg.jpeg Verjaardagscadeau voor kids van 4 jaar of 5 jaar: leuke cadeau tips voor kleuters Smoothies van fruit en/of groente als vitamineboost voor kleine groenteweigeraars Traktaties voor kinderen op crèche of school Inspiratie voor jongenskapsels

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids