Amsterdam Oost met kinderen

Amsterdam Oost is een heel divers deel van de stad en er is van alles te doen voor kinderen. Je hebt hier gezellig oude stadswijken, maar ook nieuw hippe wijken in het Oostelijke Havengebied en IJburg. 

Oostelijk Havengebied

Overal in het Oostelijk Havengebied zie je de scheepvaarthistorie terug, alleen al daarom is het leuk om er doorheen te wandelen, langs de oude pakhuizen en woonboten. Eens in de vijf jaar vindt hier ook Sail plaats. Er zitten verschillende kleine speeltuintjes, bijvoorbeeld in de Tosarituin en op de hoek KNSM-laan/Levantkade. Op de kop van Java-eiland bij de Tosaristraat zit ook een skateparkje. Vanaf het Azartplein gaat het pontje naar Amsterdam Noord, een heerlijk vaartochtje voor kleine kinderen.

Het Muziekgebouw aan het IJ (Piet Heinkade 1) programmeert heel veel concerten voor kinderen, in verschillende leeftijden, zelfs vanaf 2 jaar. In het SoundLAB worden workshops georganiseerd met bijzondere muziekinstrumenten.

Slapen

Vlakbij Amsterdam Centraal zit Hotel Jakarta Amsterdam (Javakade 766). Het is ingericht in hippe Indonesische stijl, heeft een zwembad en ligt op het mooie Java-eiland.

Eten en drinken

Lunchen met een fantastisch uitzicht kun je bij de Kompaszaal (KNSM-laan 311). In dit gebied zie je de historie overal terug: er staan oudere kranen en liggen veel woonboten, leuk om met de kids langs te lopen.

Winkels

Kids en Koters (C. van Eesterenlaan 46) heeft tweedehands en nieuwe kinderkleding, speelgoed en positiemode voor zwangeren, maar vooral heel veel tweedehands. Sissy Boy (KNSM-Laan 19) heeft kinderkleding en speelgoed en een leuke koffiehoek. Pols Potten (KNSM-Laan 39) is een prachtige interieurwinkel, met soms wat leuke dingen voor de kinderkamer.

Amsterdam met kinderen, Oostelijke eilanden

Indische Buurt

Het Flevopark is een mooi groot park en in het park zit een speeltuin. Je kunt hier ook zwemmen in het Nieuwe Diep, of in het buitenzwembad van het Flevoparkbad. Naast dit park ligt Jeugdland (Valentijnkade 131), een natuurspeeltuin met kinderboerderij en moestuinen, met heel veel activiteiten, ik schreef er hier meer over. Als je in Amsterdam woont kun je er aan een van de picknicktafels een kinderfeestje vieren, dat ziet er ’s zomers heel gezellig uit.

Het Oosterpark is een wat kleiner stadspark met speeltuin en zwemvijver. In het Oosterpark zit een hele leuke kleurrijke speeltuin, aan de kant van Hotel Arena (‘s-Gravesandestraat 55). Even verderop zit bij het Generator Hostel ook een houten speeltuin. Naast het Oosterpark ligt het Tropenmuseum, waar je onder de noemer Tropenmuseum Junior (Linnaeusstraat 2) de kinderactiviteiten en een speciale tentoonstelling voor kinderen vindt (je moet hier wel reserveren).

In de de Javastraat komen steeds meer leuke winkels. Studio/K (Timorplein 62) is een leuke kleine bioscoop met eetcafé, waar vaak kinderfilms draaien. Op de Borneostraat zitten meerdere speeltuintjes, op de hoek van de Eerste Atjehstraat en de Sumatrastraat zit er ook een.

Slapen

Een prima plek om te slapen met kids is Stayokay Zeeburg (Timorplein 21), met privé kamers voor twee, vier, vijf of zes personen en kinderbedjes.

Camping Zeeburg (Zuider IJdijk 20) ligt aan de rand van de Indische Buurt, een prima uitvalsbasis om de stad te bezoeken. De tentenvelden staan vol jongeren, letterlijk met de scheerlijnen door elkaar. De caravanvelden en pipowagens zijn veel rustiger. Aan de rand van de stad, met supermarkt en leuk restaurant met terras en kinderspeelgoed.

Eten en drinken

Bij La Fucina (Javastraat 99) eet je een pizza en er is er voor de kinderen een speelhoek. Het Badhuis (Javaplein 21) zit in een oud badhuis uit de tijd dat mensen nog geen douche hadden, nu kun je er lekker eten en er is voor kinderen een kindermenu en speelgoed. De Coffee Company (Javaplein 14) zit aan een plein met een fontein (het ligt wel aan een drukke weg).

Winkels

Blitskikker (Javastraat 117) is winkel met speelgoed en wat kleding voor kinderen van 0 tot 12 jaar kinderkapper in een. Bij de Balkonie (Javastraat 115) vind je naast spulletjes voor je balkon ook heel veel mooie planten voor binnen en buiten.

Indische Buurt met kinderen

Oost Watergraafsmeer

Vroeger was park Frankendael de stadskwekerij die groenten kweekte voor Amsterdammers, het is nog steeds een prachtig park. In park Frankendael is een houten speelkasteel met een loopbrug (naast de Kas), helemaal leuk als er ook nog tegelijkertijd Pure Markt is.

In oost zit de Jaap Edenbaan (Radioweg 64), waar je kunt schaatsen. En bij Jumpsquare (Daniël Goedkoopstraat 1) kun je trampolinespringen.

Slapen

Het Volkshotel (Wibautstraat 150) is een superhip hotel in het oude Volkskrantgebouw in Amsterdam Oost naast metrostation Wibautstraat, met vierpersoonskamer en een sauna met hottub met uitzicht over de stad.

Bij Marina Parcs (in de nieuwe wijk Amstelkwartier) slaap je in een havenlodge op het water.

Eten en drinken

De internationale pizzeria keten l’Osteria (Korte Ouderkerkerdijk 16) zit naast een speeltuintje en een groot grasveld, waar in de zomer iedereen uitkijkt over het water. Het Melksnor familiecafé (Wibaatstraat 105) heeft enorm veel speelgoed, broodjes, pannenkoeken, koffie en biertjes, kleine kinderen kunnen zich hier helemaal uitleven. Lunchroom Lastig (Christiaan Huygensplein 33) is een soort huiskamer met een speelhoek. Bij het Oostpoortje (Oranje Vrijstaatkade 69) kun je de hele dag wat eten of drinken, er is een speelhoekje en een tafel vol tijdschriften.

Winkels

Bij Waar (Middenweg 31) koop je heel veel leuke verantwoorde cadeaus, ook voor kinderen. & Klevering Oost (Middenweg 38) is een hippe kadowinkel met spulletjes voor volwassenen en kids. Lemonade (Middenweg 46) heeft kinderkleding en cadeaus van merken als Bellerose, Name It, Salt Water Sandals, Done by Deer, Anectdote en Sebra. In winkelcentrum Oostpoort zit een aantal winkels met kinderkleding, waaronder H&M, C&A, Zeeman, Coolcat en Hema. Neverland Toys (Waldenlaan 8) is mooie speelgoedwinkel, met bijzonder speelgoed, waaronder veel hout. Het Faire Oosten (Waldenlaan 208) heeft fairtrade cadeaus, waaronder wat dingen voor kinderen. Op de Wibautstraat vind je Itemz (Wibautstraat 45) met allerlei leuke cadeaus en hebbedingen, onder meer voor kids. Lekker lunchen doe je bij Beter & Leuk (1e Oosterparkstraat 91), waar je ook nog wat cadeautjes kunt kopen.

Amsterdam Oost Watergraafsmeer met kinderen

IJburg en Zeeburgereiland

IJburg is een nieuwe wijk van Amsterdam, die geheel bestaat uit eilanden. Naast IJburg vind je het Diemerpark, een groot park dat wel wat weg heeft van een duinpark. In de zomer is het vol wilde bloemen. Let op de putdeksels in het park: er staan allemaal poëtische uitspraken op, leuk om met de kids naar te zoeken. Midden in de wijk ligt het Theo van Goghpark, met vier speeltuinen en een kunstgrasveld.

Op de overgang tussen Centrumeiland en Strandeiland ligt inmiddels het definitieve strand, met toiletten. Het Diemerparkstrandje is wat kleiner dan strand Blijburg en heeft geen toilet of horeca.

Daarnaast heeft IJburg een mooie haven waar je heerlijk over het water kunt turen, met verschillende restaurants. In de zomer vertrekt vanuit de haven een ferry naar Forteiland Pampus, maar je kunt er ook met een eigen boot heen.

Theater Vrijburcht (Jan Olphert Vaillantlaan 143) is een klein schattig theatertje, met regelmatig kindervoorstellingen en -films.

Zeeburgereiland ligt tussen IJburg en de rest van Oost. De komende jaren wordt deze wijk verder ontwikkeld. Midden in deze wijk ligt de grootste skatebaan van Nederland. Met prachtige Delfts Blauwe patronen er op. Het is onderdeel van een groen binnenplein, de Urban Sport Zone. Er is hier ook nog een rode speeltuin en kabelbaan.

Eten en drinken

Tussen Zeeburg en IJburg ligt Camping Zeeburg (Zuider IJdijk 20), waar je ook als je er niet kampeert lekker kunt eten, midden in het groen. De kids kunnen buiten spelen en even een kijkje nemen op de camping, wat altijd enorm tot de verbeelding spreekt.

Haddock (IJdijk 8) is een heerlijke plek om met de kinderen te gaan eten. ’s Zomers zit je met je wijntje aan de picknicktafels naast de zandbak met speeltuintje. Daarnaast is er een voetbalveld voor de deur, ook leuk voor tieners. ’s Winters kunnen de kinderen binnen spelen in een grote speelkamer.

N.A.P. (Krijn Taconiskade 124) zit in de haven van IJburg, met een mooi terras en heeft kinderstoelen, kleurplaten en wat speelgoed. Bij Boerenjongens (Talbotstraat 3) haal je heel veel lekkere dingen om mee te nemen, meestal uit de regio. Bij Il Sogno (IJburglaan 905) eet je een heerlijke en snelle pizza aan een grote tafel tussen de olijfbomen. De Espressofabriek (IJburglaan 1489) is een van de beste koffiebars van Amsterdam. Het terras is aan een drukke weg, dus iets minder handig met kids, maar je latte to go kun je meenemen naar het Theo van Goghpark, waar de kids kunnen spelen. Even verderop zit Stijldepartment (Pampuslaan 23), een conceptstore met cadeaus, kleding, heerlijke koffie en een speelhoekje voor de kinderen.

Winkels

Dat IJburg een van de meest kinderrijke wijken van Amsterdam is zie je ook terug in het aanbod van winkels en horeca. Flo4Kidz (IJburglaan 1273) is een winkel met kleding en kado’s vanaf de geboorte, met kleding van bijvoorbeeld Bergstein, Petit Bateau, Tumble ‘n Dry, Kik-Kid, Kidscase en Kidz-Art. Stijldepartment (Pampuslaan 23) is een koffie- en modezaak ineen, met een speelhoekje voor de kinderen en een grote tafel met tijdschriften. Stitch (Pampuslaan 31) is een erg leuke winkel voor tweedehands kinder- en dameskleding, maar ook nieuwe dameskleding en leuke cadeaus voor kinderen en volwassenen. Vlakbij Stitch zit een vestiging van het IJscuypje (Pampuslaan 43) met super lekker ijs.

IJburg en Zeeburgereiland met kinderen

Amsterdam Zuidoost 

In Amsterdam Zuidoost is er steeds meer leuks te doen is en ook voor kinderen wordt er van alles georganiseerd.

Een beeldbepalend gebouw in Amsterdam Zuid Oost is de Amsterdam Arena, Ajax fans kunnen hier een rondleiding krijgen. Naast de hoofdingang vind je ook de Ajax fanshop (Arena Boulevard 1).

In Amsterdam Zuidoost kun je lekker zwemmen in de Recreatieplas Gaasperplas.

In juli en augustus wordt ieder jaar het Kwaku festival georganiseerd in Amsterdam Zuidoost.

Eten en drinken

House of Bird (Diemerbospad 1a in Diemen) is een kindvriendelijk restaurant in het groen van het Diemerbos, maar het is nog veel meer. Een proeflokaal voor bier van de Bird Brewery, dat door de eigenaars gebrouwen wordt. Een prachtig plekje in de natuur voor vogelspotters, daarom heet het ook Vogelhuis. Maar ook een heerlijke plek voor kinderen die van ravotten houden. En voor ouders die even lekker op het terras willen zitten. Op de rand van Diemen, Amsterdam, Weesp en Muiden.

Winkels

Rond het Bijlmerplein zit een H&M met kinderkleding (Bijlmerplein 148) en een Prenatal (Arena Boulevard 55). Het Bijlmerparktheater (Anton de Komplein 240) heeft veel kindervoorstellingen.