De Leuke Update #11 | onze favoriete (voor)leesboeken

Wie mij op Instagram volgt weet dat ik stiekem alweer een beetje uitkeek naar de lente, dat heb ik eigenlijk altijd in januari. Nu er vorst wordt voorspeld vind ik dat toch ook wel weer heel leuk. Zouden we volgende week kunnen schaatsen en sneeuwpoppen bouwen? Of het nou vriest of niet, we zijn in de winter een stuk vaker binnen en lezen dus veel boeken, in deze update vind je onze favorieten. 

Iedereen is weer terug in het school- en werkritme, maar juist dan is het fijn om even één op één aandacht voor de kinderen te hebben. Met zoonlief moest ik toch in de stad zijn, dus besloten we er een leuke middag van te maken. Omdat we toch in de buurt waren gingen we eens naar het Stedelijk Museum. Normaal is er een lab voor kids, maar dat bleek tijdelijk dicht. Er was een Familiespoor, waarbij je samen een kunstwerk bekijkt en vragen beantwoordt, maar het bijbehorende kunstwerk vond zoonlief doodeng (zijn eigen woorden). Op de website staat dat er meer Familiesporen zijn, maar het was er op dit moment helaas eentje. Gewoon aandachtig de collectie moderne kunst bekijken is iets te veel gevraagd voor een kind van zeven jaar, zoonlief had vooral oog voor de het bijzondere gebouw, lachspiegels, grappige doorkijkjes en giga roltrappen. Maar wat maakt het uit, we hebben een museumkaart en we hadden een super gezellige woensdagmiddag met zijn tweeën.

De Leuke Update #11 | onze favoriete (voor)leesboeken & kids uitagenda

De Leuke Update #11 | onze favoriete (voor)leesboeken & kids uitagenda

Toen ik dochterlief vroeg wat ze graag wilde doen, antwoordde ze dat ze in de stad lekkere dingen wilde kopen, ze is nu al een foodie 😉 We besloten naar de Czaar Peterstraat op de rand van het centrum van Amsterdam te gaan, want daar zitten veel delicatessenzaakjes. We wilden even een koffietje doen bij Helena Primakov, maar dat blijkt sinds de jaarwisseling niet meer te bestaan. Het voordeel is dat ik een ander leuk tentje ontdekte: Olie & Zo. Aan de voorkant op de Czaar Peterstraat is het een delicatessenwinkel, aan de achterkant op de Conradstraat zit een heel fijn café vol mooie planten, met kinderstoelen en een tafel vol spelletjes. De kleuter en ik vonden het een heerlijke plek! Daarna bekeken we de leuke cadeauwinkels op de Czaar Peterstraat en haalden we nog wat lekkers voor het avondeten.

De Leuke Update #11 | onze favoriete (voor)leesboeken & kids uitagenda

Ook ging ik even bijkletsen met een oud collega. We aten bij de Pizza Heart Bar, een hippe pizzeria vlakbij het Amstel Station in Amsterdam. Ze hebben er geen speciale kinderfaciliteiten, maar als je die niet meer nodig hebt is het een prima plek om met kinderen te eten. Na het etentje pakte ik mijn afscheidscadeau er weer eens bij: toen ik afscheid nam van mijn collega’s maakten ze een boekje met de hilarische titel “Leuk zonder kids”. Zo leuk als collega’s zo’n boekje voor je maken, vol verhalen, foto’s, lijstjes en quotes. Deze quote staat ook in het boekje, prachtig als doel voor dit jaar 🙂 Het is inmiddels ruim een half jaar geleden dat ik mijn baan opzegde om fulltime te gaan bloggen, deze leuke collega’s mis ik natuurlijk wel, maar desondanks bevalt het heel goed.

De Leuke Update #11 | onze favoriete (voor)leesboeken & kids uitagenda

De winter is de tijd om lekker samen te cocoonen, veel quality time samen. Maar wat doe je dan eigenlijk? Ik maakte een lijstje om samen met de kinderen dingen te doen, voor echte quality time samen. De ochtendspits ervaren de meeste ouders doorgaans niet als quality time, dus ik maakte een lijstje met tips om ochtendspits rustiger te laten verlopen. Ook zo’n potentieel stress moment: kinderfeestjes en dan vooral de vraag wat je gaat doen, ik maakte daarom een lijstje met leuke kinderfeestjes, zowel thuis als buitenshuis.

In de vorige Leuke Update vertelde ik al over onze plannen voor de zomervakantie. Het afgelopen jaar ontdekten we Duitsland en Denemarken als bestemming voor gezinnen en ik ging op zoek naar meer leuke plekken, want wij gaan vaker! Het resultaat vind je in mijn artikel over kindvriendelijke campings en vakantiehuisjes in deze twee landen.

Onze favoriete (voor)leesboeken

We hebben altijd een paar favoriete boeken, sommige willen ze honderd keer horen, die luisteren ze dus meestal als luisterboek. Zoonlief leest inmiddels ook zelf, dochterlief kan nog niet lezen. 

Zoonlief is gek op historische verhalen. Miriam raadde hem Lang geleden van Arend van Dam & Alex de Wolf aan, dat vond hij als luisterboek fantastisch en inmiddels heeft hij ook het papieren boek, zodat hij het kan meelezen. Het vertelt de geschiedenis van nul tot nu, op een manier die voor kinderen begrijpelijk is. Het is te koop bij Bol.com. Julius Zebra is een andere favoriet, in grappige spannende verhalen met veel tekeningen leer je over de geschiedenis van de Romeinen (deel 1), de Britten (deel 2), de Egyptenaren (deel 3) en de Grieken (deel 4 verschijnt in maart). Te koop bij Bol.com.

Lotte en Roos van Marieke Smithuis gaat over twee zusjes en de kinderavonturen die ze beleven. Het is heel vrolijk geschreven heeft leuke illustraties, beide kinderen lezen en luisteren de boeken vaak. Ze zijn te koop bij Bol.com.

Diep in het bos van Christopher Corr is een mooi kleurrijk prentenboek, over een huisje in het bos, waar steeds meer dieren in willen wonen. Te koop bij Bol.com.

De muis Geronimo Stilton is een schrijver die het liefst een beetje rust wil, maar telkens weer in avonturen terecht komt. Te koop bij Bol.com. Er zijn boeken voor verschillende leeftijden, bij Bol kun je selecteren op leeftijd. Voor startende lezers zijn er AVI boeken, voor wat oudere kinderen juist de Fantasia reeks.

Annie M.G. Schmidt blijft fantastisch, we hebben heel veel boeken en luisteren ze ook vaak als luisterboek. Pluk van de Petteflet is officieel vanaf 5 jaar, maar wordt bij ons vanaf 4 jaar al enorm gewaardeerd. Te koop bij Bol.com.

Er ligt een krokodil onder mijn bed! van Dieter en Ingrid Schubert is een fijn en leerzaam voor peuters die een beetje bang zijn voor het slapen gaan, want monsters ben je dus gewoon de baas, net als peuter Lotje die een krokodil temt! Lotje vindt een krokodil onder haar bed en is er niet bang voor, maar laat de krokodil juist allemaal leuke dingen doen. Ik schreef er een review over, te koop bij Bol.com.

Dummie de Mummie gaat over Goos, die een mummie in zijn bed vindt. Deze mummie is per ongeluk in het nu terecht gekomen en Goos en zijn vader proberen hem te beschermen, dat leidt natuurlijk tot allerlei grappige avonturen, inmiddels een hele serie. Te koop bij Bol.com.

Het Muizenhuis bestaat echt, het is een gigantisch poppenhuis voor muizen (het staat in de bibliotheek in Amsterdam). De foto’s in het boek zijn van dit echte muizenhuis, de verhalen over de brutale Julia en de verlegen Sam vinden onze kinderen fantastisch. We hebben inmiddels verschillende delen en ze worden ook vaak als luisterboek opgezet. Te koop bij Bol.com.

De Waanzinnige Boomhut gaat over een hele bijzondere boomhut, compleet met zwembad, labaratorium en snoepjesmachine. Deel 1 is de De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen, deel 2 heeft 26 verdiepingen en zo gaat het door, binnenkort verschijnt deel 8 met 104 verdiepingen. Te koop bij Bol.com.

De Gruffalo gaat over een muisje dat zichzelf in veiligheid brengt door grote dieren bang te maken met verhalen over een zelfverzonnen monster, maar dan blijkt het monster echt te bestaan… Dit is een van de absolute favorieten bij ons thuis, ik schreef er een recensie over. Het is leuk om voor te lezen, maar ook al vrij snel zelf te lezen. Te koop bij Bol.com.

Wij zijn fan van Vos en Haas, omdat kinderen deze boeken al vanaf het begin zelf kunnen lezen, ieder boek heeft een AVI classificering. Veel van de AVI boekjes voor de eerste leesjaren zijn heel saai, maar de boeken Vos en Haas zijn gewoon echt leuk. Te koop bij o.a. Bol.com.

Veel kinderen kennen de oude sprookjes niet, zonde! De dertige mooiste verhalen van de sprookjesverteller van Thé Tjong-Khing vertelt bekende sprookjes, met prachtige tekeningen. Te koop bij Bol.com.

De Gorgels worden door zoonlief heel vaak geluisterd, inmiddels heeft hij ook zijn zusje het eerste boek laten luisteren (het tweede deel is wat mij betreft nog een beetje te spannend voor onze kleuter). Er is ook een prentenboek, leuk om mee te beginnen. Marijken en ik schreven ook een artikel met alles wat je wil weten over de Gorgels. De boeken en het luisterboek van het eerste Gorgels boek zijn te koop bij Bol.com.

Je vraagt je misschien af waarom ik het de hele tijd over luisterboeken heb. Dat is omdat we ze hier thuis heel vaak luisteren, ik schreef ook een artikel over het luisterboekenabonnement dat we hebben, waarin ik vertel hoe we het gebruiken, waarom we het fijn vinden en welke boeken we lezen.

De Leuke Update #11 | onze favoriete (voor)leesboeken & kids uitagenda

Fijn weekend allemaal!

Wil jij wat delen of wat vragen? Laat het onder dit artikel weten bij de reacties of stuur me een mailtje via info [at] leukmetkids.nl.

Ontvang je de nieuwsbrief van Leuk met kids al? Dan ontvang je een keer per maand alle nieuwe artikelen en een keer per maand een special, bijvoorbeeld met tips voor een vakantie, kinderkamer inrichting, boeken of koken voor kinderen. Als je je nog niet hebt ingeschreven kun je dat hier doen.

Wil je eerdere updates teruglezen? Dat kan hier in het archief van de Leuke Update.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids