De leukste ideeën voor een kinderfeestje thuis en buitenshuis

Ieder jaar is het weer een uitdaging: een leuk verjaardagsfeestje bedenken. Hoeveel kinderen mogen er komen, welke kinderen dan, vieren we het thuis of ergens anders en waar dan precies? Hier vind je de leukste ideeën voor een kinderfeestje thuis en buitenshuis. 

Ik maakte een lijstje met leuke verjaardagsfeestjes, voor zowel thuis als buitenshuis. In de meeste gevallen noem ik geen organisaties, want die zijn bijna altijd lokaal georganiseerd.

Een van de moeders van school had laatst een mooie wijsheid: “Wij ouders willen te vaak wat ‘origineels’. De kinderen willen gewoon met hun vrienden zijn.”

Heb jij nog leuke ideeën voor kinderfeestje thuis of buitenshuis die hier niet mogen ontbreken? Stuur dan een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl!

De leukste ideeën voor een kinderfeestje thuis en buitenshuis

Kunst en cultuur

Een graffiti workshop. Zo organiseert Graffitifun graffiti feestjes in heel Nederland, een vriendje van mijn zoontje deed dit een keer, daar maakte onze kleine man een heus kunstwerk, hij was helemaal trots.

Theaterles: zelf een voorstelling maken die alle ouders vervolgens kunnen bekijken. In heel Nederland zijn er jeugdtheaterscholen die dit organiseren.

Naar een theatervoorstelling: bij veel jeugdtheaters kun je een voorstelling bezoeken en daar je feestje vieren, al dan niet verkleed. Zo gingen beide kids een keer naar Theater de Toverknol in Amsterdam, maar het is ook op heel veel andere plekken.

Naar de bios: met zijn allen naar een film en vooraf taart eten in een leuk restaurantje, of juist thuis.

Museum: heel veel musea hebben een leuk programma voor kinderfeestjes. Ik maakte een lijst met kindvriendelijke musea.

Kookles: samen met je vriendjes en vriendinnetjes koken of taartbakken.

Dansles: een workshop streetdance of hiphoppen is erg leuk, vaak wordt er ook een video van gemaakt.

Fotoshoot: leuk voor modelletjes in de dop.

Dierentuin: bij dierentuinen kun je vaak leuke kinderfeestjes doen.

Pottenbakken of kaarsenmaken: oude beroepen zijn helemaal niet saai, ik deed beide ooit als kind en vond het fantastisch, je krijgt ook een aandenken mee.

Buiten en binnen spelen

Naar een (natuur)speeltuin: bij veel speeltuinverenigingen kun je je feestje vieren, dat is vaak heel goedkoop of zelfs gratis. Soms zijn er ook leuke workshops mogelijk.

Naar een binnenspeeltuin: als kinderen mogen kiezen noemen ze vaak een indoor speeltuin, zoals Monkey Town, Ballorig, Candy Castle, Chimpie Champ, Dartel Dome of een lokale binnenspeeltuin. Ga je met kleintjes, ga dan zo vroeg mogelijk, dan zijn er vaak nog niet zo veel grotere kinderen. Voor grotere kinderen zijn er vaak extra activiteiten als lasergamen. Ik maakte een lijstje met leuke binnen- en buitenspeeltuinen in heel Nederland.

Lasergamen of paintballen: leuk voor wat oudere kinderen, voor iets jongere kinderen kun je lasergamen boeken als onderdeel van een feestje bij een binnenspeeltuin.

Naar een boerderij: met wat jongere kids is een kinderboerderij, speelboerderij of kaasmakerij heel leuk om te doen.

De leukste ideeën voor een kinderfeestje thuis en buitenshuis

Sporten

Klimmen: zoonlief ging een keer naar een klimhal, waar kinderen goed gezekerd worden en tegen allerlei wanden kunnen klimmen, alle aanwezige jongetjes vonden het fantastisch.

Apenkooien: in het weekend staan gymzalen vaak leeg, dan kun je ze vaak huren voor feestjes.

Skaten: skateshops organiseren op allerlei plekken in Nederland skate-les.

Schaatsen: rondjes zwieren op een kunstijsbaan, of zelfs les volgen. In de kantine kun je vaak prima taart eten.

Zwemmen: als alle vriendjes en vriendinnetjes een zwemdiploma hebben dan kun je gaan zwemmen.

Outdoor sporten: voor wat grotere kinderen is outdoor sporten leuk, denk aan kanoën, survivallen, freerunnen, landzeilen, vlotten bouwen en BMX fietsen.

Voetbalstadion: een rondleiding bij je favoriete club en natuurlijk ook zelf even voetballen.

Nog meer actieve feestjes

Trampoline springen: er komen steeds meer trampoline hallen, waar stuiterballen eindeloos kunnen springen.

Bowlen: een klassieker, zeker discobowlen.

Boottocht: bij voorkeur naar een plek waar ook nog wat leuks te doen is. Met de Veerdienst Amsterdam kun je bijvoorbeeld een boottocht maken, naar Pampus of naar het Muiderslot.

Escaperoom: samen ontsnappen geeft een band.

Circus feestje: met zijn allen trucs uithalen, dit soort feestjes worden door allerlei organisaties aangeboden, vaak door circusscholen.

AMAZE van ID&T is een verrassende reis langs licht- en geluidsshows in verschillende ruimtes. Je bepaalt voor een deel zelf hoe de reis gaat, wat het heel spannend maakt. Amaze is voor volwassenen en kids vanaf 10 jaar. Zoonlief en ik gingen er heen, in deze review van AMAZE vertellen we meer. Je kunt er ook als tienerfeestje heen.

Feestjes in restaurants

In een restaurant: veel restaurants organiseren kinderfeestjes, ik maakte een lijst met kindvriendelijke restaurants, een deel daarvan organiseert ook feestjes. Ideaal als je kind niet in de zomer jarig is, maar je toch een gezellige ruimte wil.

McDonalds: als kind ging ik ooit naar een verjaardagsfeestje bij McDonalds, compleet met spelletjes en Happy Meal, mijn ouders vonden het niks, maar ik vond het fantastisch. Ik heb het mijn kids nog niet verteld 😉

Feestjes thuis en in de buurt van huis

Kinderen vragen er al jong om: een pyjamafeestje. Hartstikke leuk als ze wat ouder zijn, maar voor jonge kinderen toch nog wat lastiger. Cindy bedacht de ideale oplossing: een pyjamafeestje overdag.

Een speurtocht: nadat je thuis taart hebt gegeten doe je een speurtocht in de buurt. Voor wat grotere kinderen zijn de spionnenfeestjes van Spyctive cool.

Een themafeestje: ieder kind heeft wel iets waar hij of zij gek op is, treinen, Lego, eenhoorns, dino’s, zeemeerminnen, Freek Vonk, voetbal, verzin het maar. Alles kan in het thema: de taart, bordjes, bekers, slingers, posters, schmink, spelletjes, een film, verzin het maar. Meer ideeën voor een themafeestje vind je hier.

Heb je geen tijd om het zelf te organiseren? Dan kun je bijvoorbeeld een kant en klaar feestje of een feestbox boeken bij Pippi Partijtjes in Hoorn.

Een kookfeestje: kan ook heel goed thuis, bijvoorbeeld pizzabakken of cupcakes maken en versieren.

Oud-Hollandse spelletjes: good old koekhappen enzo.

Lego feestje: je kunt iemand inhuren voor thuis, of juist op locatie, er zijn allerlei organisaties in Nederland die dit aanbieden. Of je organiseert het LEGO feestje zelf.

Slaapfeestje: met zijn allen film kijken en dan in de woonkamer slapen.

Wetenschapsfeestje: voor kleine onderzoekers, dit wordt bijvoorbeeld georganiseerd door Mad Science.

Disco feestje: draai een discolamp in de plafondlamp, maak een playlist van Kinderen voor Kinderen of K3 en het feest is compleet.

Een spelletjes marathon: wie is er niet gek op spelletjes? Ik maakte een overzicht welk bordspelletje vanaf welke leeftijd leuk is.

Nog wat ideeën

Zoek je spulletjes voor een kinderfeestje thuis (denk aan uitnodigingen, spelletjes, themafeestje en schmink), dan kun je terecht bij I Love SpeelgoedBol.com, de Hema en Fun & Feest.

Wil je iedereen een aandenken meegeven? Dan is een polaroid foto super leuk. Tegenwoordig kun je die maken met een Instax camera, een soort nieuwe vorm van Polaroid, te koop bij Bol.com, met of zonder fotopapier erbij.

Een zelfgemaakte uitnodiging is natuurlijk het allerleukste, hier vind je een paar voorbeelden van zelfgemaakte uitnodigingen.

Heb jij nog leuke ideeën voor kinderfeestje thuis of buitenshuis die hier niet mogen ontbreken? Stuur dan een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl.


Meer inspiratie voor verjaardagen


Op Leuk Met Kids vind je nog veel meer leuke ideeën voor verjaardagen: cadeaus voor kinderen in allerlei leeftijden, heel veel inspiratie voor traktaties, de leukste vlaggetjes en andere ideeën om je huis te versieren, voorbeelden van verjaardagsfeestjes, lekkere dingen om te maken, zelf een uitnodiging voor je feestje maken en nog heel veel meer, snel verder lezen dus!

 

Sinterklaas tips

Sinterklaas komt er aan! Je vindt hier natuurlijk super veel leuke tips voor Sinterklaas. Toffe knutseltips, lekkere recepten, fijne Sinterklaasboeken en Sinterklaasfilms, de leukste intochten en andere Sinterklaas uitjes, cadeau ideeën, tips voor pakjesavond, surprise ideeën en nog veel meer.

 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids