De leukste Sinterklaasintochten van 2018 in heel Nederland


We kijken natuurlijk allemaal naar de intocht van Sinterklaas en de Pieten, live of op televisie. Dit jaar is de intocht op zaterdag 17 november in de gemeente Zaanstad, op en rond de beroemde Zaanse Schans in Zaandijk. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen zijn er nog veel meer leuke intochten en evenementen. Daarom vind je hier de leukste op een rijtje. Heb jij nog tips? Laat ze dan onder het bericht als reactie achter!

Wil je op televisie kijken? Dat kan op NPO Zapp (NL3) op zaterdag 17 november en op zappelin.nl is de intocht jaarlijks met gebarentolk te bekijken.

Lees ook:
☆de feestdagenkalender voor november én december
De leukste Sinterklaasintochten en Sinterklaas evenementen in in heel Nederland

De Leuke Update #6 | Alles over Sinterklaas

Sinterklaas intochten

In Amsterdam komt Sinterklaas natuurlijk op heel veel plekken. De hoofdintocht in Amsterdam is op zondag 18 november, dan komt Sinterklaas over de Amstel de stad binnenvaren en aanleggen bij het Scheepvaartmuseum, daarna volgt er een tocht door de stad. In Haarlem komt de Sint zondag 18 november over de mooie oude Spaarne aanvaren. Mijn collega uit Haarlem vertelde me dat de intocht in Spaarndam altijd zo heerlijk kneuterig en gezellig is, deze wordt georganiseerd door de speeltuinvereniging.

In Rotterdam vaart Sinterklaas op zaterdag 17 november binnen, met een hele show er omheen. In Den Haag komt Sinterklaas op zaterdag 17 november aan in de haven van Scheveningen en maakt een rijtoer door de stad. Daar vlakbij komt Sinterklaas op zaterdag 17 november ook aan in de Sluis in Leidschendam, waarna hij ‘s middags doorgaat naar de Huygenshaven in Voorburg, om vervolgens door het mooie oude centrum te rijden.

In Utrecht vaart de Sint op zondag 18 november vanaf het Ledig Erf naar de Weerdsluis voor een vaartocht door de Oude Gracht, daarna is er de optocht door de stad en het kinderevenement op het Domplein. Bovendien logeert Sinterklaas van 17 november t/m 5 december in het Museum Catharijneconvent, waar kinderen op bezoek kunnen komen in het Huis van Sinterklaas.

Op verschillende plekken komt de Sint ‘s avonds aan, super gezellig met allemaal lichtjes. Dit is bijvoorbeeld zo in de haven van Elburg, waar de Sint ‘s avonds op zaterdag 17 november aankomt, overdag is er ook een kinderprogramma, het Sinterklaasfeest. In Kaatsheuvel is de verlichte intocht op zondag 18 november, zaterdag 24 november is er een Pietentocht door het centrum en zondag 25 november is het Grote Sinterklaasfeest. Ook op Urk krijgt “Suunterkloas” ook een avond intocht, op zaterdag 17 november. Als het donker wordt komt Suunterklaos met pieten de haven binnenvaren en daarna is er een lichtjes optocht door Urk. Weet je dat er ook een eigen Urker Sinterklaasjournaal is? In Volendam komt de Sint op zondag 18 november aan op een verlichte boot en wordt ontvangen met een heus vuurwerk. Esther vertelt dat je er ook heel veel beroemde Volendammers kunt spotten.

In Sneek komt de Sint natuurlijk ook per boot, niet zo gek in een watersportgebied, dit jaar op zaterdag 17 november. In het pitoreske Heusden komt het Sint in de Stadshaven over het water aan, op zondag 18 november.

Op zaterdag 17 november komt Sinterklaas aan in Nijmegen op de Waalkade, op 24 en 25 november kun je gaan varen met de Sint en zijn Pieten en op 1 en 2 december wordt de Lindenberg omgetoverd tot een Pepernotencircus met podiumpieten en een spannend verhaal.

Nog een paar optochten: op zaterdag 17 november komt Sinterklaas aan in Groningen, in Leeuwarden, in Assen, in Enschede, in Lelystad, in Arnhem, in Amersfoort, in Middelburg en in Maastricht. Op zondag 18 november komt Sinterklaas aan in Den Bosch.

Sinterklaas evenementen

Sinterklaas komt niet alleen maar aan met de stoomboot, maar ook met de stoomtrein, je hebt tenslotte niet overal evenveel water. Op zaterdag 24 november en zaterdag 1 december maakt de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM tussen Beekbergen en Eerbeek een reis met Sinterklaas. Je moet hier wel reserveren.

In allerlei steden kun je op bezoek bij het Huis van Sinterklaas of het Pietenhuis, bijvoorbeeld in Broek op Langedijk, DordrechtHarderwijk, Leeuwarden, LeidenOosterhoutUtrecht en Weert.

Van 20 tot en met 25 november is Slot Assumburg in Heemskerk het Grote Sinterklaashuis, kinderen kunnen hier ervaren hoe het is om in Sinterklaastijd tussen de Pieten te zitten. Er zijn allerlei themakamers, muziek en een speurtocht en je kunt hier zelfs logeren.

Musea
☆Van 12 november tot en met 5 december is de Chocoladefabriek van Sint in het Zaans Museum, kinderen kunnen hier een chocoladewikkel knutselen en helpen de fabrieksmijter van de Sint terug te vinden.
☆Van 17 november tot en met 5 december kunnen kinderen Sinterklaas helpen in het Maritiem Museum in Rotterdam, samen met Professor Plons. De inpakpieten zijn vier chocoladeletters kwijt die in één van de containers in de haven zitten en kinderen kunnen helpen, daarnaast is er een Pietenschool.
☆Van 18 november tot en met 5 december logeert Sinterklaas in Museum ‘t Oude Slot in Veldhoven.
☆Van 20 november tot en met 5 december wordt het Limburgs Museum in Venlo omgetoverd tot het Pakhuis van Sinterklaas.
☆Op 24 en 25 november strijkt Sinterklaas neer in het Muiderslot, in Muiden vlakbij Amsterdam.
☆Op 24 en 25 november heeft het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een Pietendorp.
☆Op 24 en 25 november en 1 en 2 december wordt het Archeon in Alphen aan den Rijn de Stad van Sinterklaas.

Pretparken
☆Bij De Julianatoren in Apeldoorn is het Mega Sint Spektakel op zaterdag 24 en zondag 25 november, met een Mega Sint Show en op het park kun je Sinterklaas, al zijn Pieten en zijn paard Amerigo ontmoeten.
Duinrell in Wassenaar wordt op zaterdag 24 en zondag 25 en zaterdag 1 en zondag 2 december omgetoverd tot het Landgoed van Sinterklaas. Als het koud is kun je achteraf gewoon lekker gaan opwarmen in het Tikibad.

Op Leuk Met Kids vind je nog veel meer leuke ideeën voor Sinterklaas: de leukste leukste intochten, heel veel boeken over Sinterklaas, knutselideeën, YouTube tips, de favoriete schoencadeaus van Sinterklaas, ideeën voor pakjesavond, lekkere recepten om te maken en nog heel veel meer, snel verder lezen dus!


volg Leuk met kids ook op instagram
Meer over Leuk met kids blog 💫 Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief 💌  Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.

2 Comments
Daphne

Heel leuke tips. Misschien gaan we wel in Den Bosch. Dichtbij vanuit Kaatsheuvel. Hier hebben wij op zondag altijd een lichtjestocht. Ook heel leuk! Maar op zaterdag vind ik Heusden ook leuk, klein en authentiek.

Maud

Hi Daphne, dank je, dat klink heel leuk, die intochten ga ik nog even toevoegen! Groetne, Maud

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.