De leukste Sinterklaas intochten en andere Sint uitjes in 2019


We kijken natuurlijk allemaal naar de intocht van Sinterklaas en de Pieten, live of op televisie. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen zijn er nog veel meer leuke intochten en uitjes. Als die Sinterklaas intochten en andere uitjes vind je hier de leukste op een rijtje.

De landelijke intocht is dit jaar op zaterdag 16 november in Apeldoorn. Omdat de boot niet kan aanmeren in Apeldoorn, komt Sinterklaas met de stoomtrein. Wil je op televisie kijken? Dat kan bij de NTR op NPO Zapp / Nederland 3 op zaterdag 16 november vanaf 12 uur. Op zappelin.nl is de intocht jaarlijks met gebarentolk te bekijken.

Heb jij nog tips voor leuke Sinterklaas intochten en andere uitjes? Stuur dan een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl!

Lees ook:
☆de feestdagenkalender voor november én december

De leukste Sinterklaas intochten en andere Sint uitjes in 2019

De leukste Sinterklaas intochten en andere Sint uitjes in 2019

Sinterklaas intochten

De grote steden

De intocht in Amsterdam is op zondag 17 november. Dan komt Sinterklaas over de Amstel de stad binnenvaren en aanleggen bij het Scheepvaartmuseum. Daarna volgt er een tocht door de stad. In Haarlem komt de Sint zondag 17 november over de mooie oude Spaarne aanvaren. Mijn oud collega uit Haarlem vertelde me dat de intocht in Spaarndam altijd zo heerlijk kneuterig en gezellig is, georganiseerd door de speeltuinvereniging.

In Rotterdam vaart Sinterklaas op zaterdag 16 november binnen, met een hele show er omheen. In Den Haag komt Sinterklaas op zaterdag 16 november aan in de haven van Scheveningen en maakt een rijtoer door de stad. Daar vlakbij komt Sinterklaas op zaterdag 16 november ook aan in de Sluis in Leidschendam, waarna hij ‘s middags doorgaat naar de Huygenshaven in Voorburg, om vervolgens door het oude centrum te rijden.

In Utrecht vaart de Sint op zondag 17 november de stad binnen, daarna is er de optocht door de stad en het kinderevenement op het Domplein. Daarnaast logeert Sinterklaas ook van 16 november t/m 5 december in het Museum Catharijneconvent, waar kinderen op bezoek kunnen komen in het Huis van Sinterklaas.

Nog een paar optochten: op zaterdag 16 november komt Sinterklaas aan in Groningen, in Leeuwarden, in Assen, in Enschede, in Lelystad, in Arnhem, in Middelburg en in Maastricht. Op zondag 17 november komt Sinterklaas aan in Den Bosch.

Mooie waterrijke intochten

In Sneek komt de Sint op zaterdag 16 november natuurlijk ook per boot, niet zo gek in een watersportgebied. Op zaterdag 16 november komt Sinterklaas ook aan op Texel, in de haven van Oudeschild. In het pittoreske Heusden komt het Sint in de Stadshaven over het water aan, op zondag 17 november. Ook in Muiden komt Sinterklaas op zondag 17 november in de mooie oude haven binnenvaren, met op de achtergrond het Muiderslot.

Sint in de avond

Op verschillende plekken komt de Sint ‘s avonds aan, super gezellig met allemaal lichtjes. Dit is bijvoorbeeld zo in de haven van Elburg, waar de Sint ‘s avonds op zaterdag 16 november aankomt, overdag is er ook een kinderprogramma, het Sinterklaasfeest. In Kaatsheuvel is de verlichte intocht op zondag 17 november, zaterdag 23 november is er een Pietentocht door het centrum. Ook op Urk krijgt “Suunterkloas” ook een avond intocht, op zaterdag 17 november. Als het donker wordt komt Suunterklaos met pieten de haven binnenvaren en daarna is er een lichtjes optocht door Urk. Weet je dat er ook een eigen Urker Sinterklaasjournaal is?

Sinterklaas evenementen

Van 20 november tot en met 1 december is Slot Assumburg in Heemskerk het Grote Sinterklaashuis. Kinderen kunnen hier ervaren hoe het is om in Sinterklaastijd tussen de Pieten te zitten. Er zijn allerlei themakamers, muziek en een speurtocht en je kunt hier zelfs logeren.

In allerlei steden kun je op bezoek bij het Huis van Sinterklaas of het Pietenhuis. Bijvoorbeeld in Broek op Langedijk, Dordrecht, Harderwijk, Leiden, Nijmegen, Oosterhout, Utrecht en Weert.

De Club van Sinterklaas is jarig en viert hun 20e verjaardag met een Club van Sinterklaas theatertour. Ze komen naar Terneuzen, Middelburg, Rotterdam, Groningen en Utrecht.

22, 23 en 24 november is Sint on Ice in Den Bosch. Holiday on Ice meets Sinterklaas, met Jim Bakkum en Bettina Holwerda.

23 en 24 november is het Zapp Sinterklaasfeest in de Jaarbeurs in Utrecht.

Pretparken en andere attracties

16 en 17 november is het Mega Sint Spektakel in De Julianatoren in Apeldoorn.

Op 23, 24 en 30 november en 1 december wordt Duinrell in Wassenaar omgetoverd tot het Landgoed van Sinterklaas.

Sinterklaas komt niet alleen maar aan met de stoomboot, maar ook met de stoomtrein. Op 23 en 30 november maakt de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM tussen Beekbergen en Eerbeek een reis met Sinterklaas. Je moet hier wel reserveren.

Musea

16 november tot en met 5 december is de Chocoladefabriek van Sint in het Zaans Museum. Kinderen kunnen hier een chocoladewikkel knutselen en helpen de fabrieksmijter van de Sint terug te vinden.

16 november tot en met 5 december is in het Limburgs Museum in Venlo de Sinterklaastentoonstelling Het avontuur van SuperSint. Maranke Rinck en Martijn van der Linden maakten in opdracht van het museum ook het boek SuperSint. Corrien en haar dochters vinden het boek SuperSint echt SuperLeuk.

Op 23 en 30 november maakt de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM tussen Beekbergen en Eerbeek een reis met Sinterklaas.

23 en 24 november en op 1 december heeft  Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft een Pietendorp. In het  buitenmuseum zijn allerlei activiteiten, zo is er een pepernotenbakkerij en een vliegende pieten race.

23, 24 en 30 november en 1 december strijkt Sinterklaas neer in het Muiderslot in Muiden. Ook de Club van Sinterklaas strijkt hier altijd neer.

23, 24 en 30 november en 1 december wordt het Archeon in Alphen aan den Rijn de Stad van Sinterklaas.

Op 23, 24, 29 en 30 november en 1 december is het Sinterklaasmuseum in Westzaan. Dit pop-up museum is maar een paar dagen per jaar open.

1 december Sint op de Haar in Kasteel de Haar bij Utrecht.

Nog meer Sinterklaas

Op Leuk Met Kids vind je nog veel meer leuke ideeën voor Sinterklaas: de leukste leukste intochten, heel veel boeken over Sinterklaas, knutselideeën, YouTube tips, de favoriete schoencadeaus van Sinterklaas, ideeën voor pakjesavond, lekkere recepten om te maken en nog heel veel meer, snel verder lezen dus!

Heb jij nog tips voor leuke Sinterklaas intochten en andere uitjes? Stuur dan een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl!

Heb je onze zomervakantie tips al gezien? Heel veel leuke tips, voor thuis en op vakantie. zomervakantie tips