Ideeën voor een kindvriendelijke kerstboom, ook duurzame keuzes

Ik was al gek op kerstversiering, maar met kids is het nog leuker. Alleen… lang niet alles kan meer! Zeker met een baby, peuter of kleuter moet je oppassen. Maar ook met een ouder kind is niet alles handig. Daarom verzamelde ik een heleboel leuke ideeën voor een kindvriendelijke kerstboom, waaronder een aantal duurzame keuzes. 

Wat kindvriendelijk is, wisselt natuurlijk per kind en per leeftijd. Bij een baby, peuter of kleuter moet je echt nog oppassen wat je onder handbereik zet. Maar ook als kinderen grotere worden gaat er nog wel eens wat om. En dat is helemaal niet erg. Daarom vind je hier verschillende ideeën voor een kindvriendelijke kerstboom. Voor veel opties geldt wel nog steeds: buiten bereik van kleintjes zetten, maar wel op een plek waar ze ernaar kunnen kijken.

Ideeën voor een kindvriendelijke kerstboom, ook duurzame keuzes. Ik was al gek op kerstversiering, maar met kids is het nog leuker. Alleen... lang niet alles kan meer! Zeker met een baby, peuter of kleuter moet je oppassen. Maar ook met een ouder kind is niet alles handig. Daarom verzamelde ik een heleboel leuke ideeën voor een kindvriendelijke kerstboom, waaronder een aantal duurzame keuzes. 

Ideeën voor een kindvriendelijke kerstboom

Zijn je kids nog echt klein, kies dan voor onbreekbare ballen. Daarmee voorkom je scherpe scherven op de grond. Bovendien zet je de boom gewoon weer rechtop als je peuter er aan gaat hangen. Naast kunststof, zijn er ook allerlei andere onbreekbare materialen. Dille en Kamille heeft bijvoorbeeld veel mooie (duurzame) hangers van hout en vilt. Bij Bol.com kun je filteren op materiaalsoort.

Zelf hebben we een witte kunstkerstboom van bijna twee meter. We hebben hier wat allergieën, dan is een kunstboom fijn. Maar inmiddels weten we ook dat een kunstboom duurzamer is. Als je tenminste een exemplaar kiest waar je lang mee kunt doen. Mooie kunstbomen vind je bijvoorbeeld bij Bol.com. Als je mazzel hebt kun je er ook een bij de kringloop vinden, maar dan moet je vaak al ruim voor Sinterklaas op zoek gaan.

Ideeën voor een kindvriendelijke kerstboom, ook duurzame keuzes, voor baby, peuter, kleuter en oudere kinderen -

Ga je voor een echte boom, dan zijn er allerlei dingen waar je op kunt letten. Allereerst natuurlijk een exemplaar dat niet te veel prikt. Ook zijn er duurzaam gekweekte kerstbomen. Een boom met kluit kun je na kerst in een pot in de tuin zetten en volgend jaar weer gebruiken. Je kunt dan het beste een in de pot gekweekte boom kiezen. Bij het uitgraven van een kerstboom worden de wortels namelijk snel beschadigd. Voordat de boom de tuin in gaat, kun je hem het beste eerst aan de kou laten wennen in een schuur of bijkeuken. Er zijn ook kerstbomenbossen waar je kerstboom na kerst kan staan en volgend jaar weer opgehaald worden. Je weet vast wel een plek in de buurt waar ze kerstbomen verkopen en anders kun je zelfs bij Bol.com kopen.

Ideeën voor een kindvriendelijke kerstboom, ook duurzame keuzes. Ik was al gek op kerstversiering, maar met kids is het nog leuker. Alleen... lang niet alles kan meer! Zeker met een baby, peuter of kleuter moet je oppassen. Maar ook met een ouder kind is niet alles handig. Daarom verzamelde ik een heleboel leuke ideeën voor een kindvriendelijke kerstboom, waaronder een aantal duurzame keuzes. 

Onze witte kerstboom gaat al jaren mee en we zijn er super blij mee. Alleen de onderkant is niet mooi. Bovendien is onze oppashond er regelmatig, dan is het niet handig als er ballen onderdoor rollen. Daarom kochten we deze kerstboomrok, die de onderkant van de boom bedekt. Het staat veel rustiger en sfeervoller. Deze kerstboomrok is van House of Seasons, in verschillende kleuren te koop bij Bol.com.

Ideeën voor een kindvriendelijke kerstboom, ook duurzame keuzes. Wil je de onderkant van de kerstboom verstoppen? Dan is een kerstboomrok een mooie oplossing.
Mini kerstboom

Heb jij zo’n peuter die alles omver trekt? Of kinderen die zo gezellig stoeien rond de kerstboom? Dan kun je een klein boompje kopen dat je hoog kunt zetten. Koop je een nepper, dan kan de kleine die later op zijn of haar eigen kamer zetten met kerst.

Deze kleine boompjes kocht ik voor op tafel. In het voorjaar zetten we buiten in een grote pot, met een beetje mazzel hebben we volgende winter een paar flinke exemplaren voor in de tuin. Of een paar jaar later! De review van het boek vind je in ons artikel over kinderboeken voor kerst.

Kinderboek Kies een kerstboom

Een houten kerstboom

Een houten kerstboom is een heel duurzame optie, zeker als hij van verantwoord hout gemaakt is. De houten boom is leeg ook al heel leuk, maar je kunt er ook nog wat ballen, lintjes of slingers in hangen.

Dit boompje kocht ik bij de kringloop. Houten kerstbomen in allerlei formaten vind je bij Dille en Kamille en Bol.com.

Ideeën voor een kindvriendelijke kerstboom, ook duurzame keuzes, voor baby, peuter, kleuter en oudere kinderen - houten kerstboom

Dit kerstboompje van hout en papier is ook leuk. Hij is van Jurianne Matter, te koop bij Bol.com.

Ideeën voor een kindvriendelijke kerstboom, ook duurzame keuzes. Dit kerstboompje van hout en papier is ook leuk. Hij is van Jurianne Matter.

Daarnaast heeft Bloompost ook leuke mini kerstboompjes, in allerlei kleuren. Je kunt ze ook als cadeautje laten bezorgen.

Bloompost heeft leuke mini kerstboompjes, in allerlei kleuren. Je kunt ze ook als cadeautje laten bezorgen.

Een kerstboom van lampjes in de heg of aan de schuur

Deze kerstboom kwam ik op straat tegen. In de heg is een patroon van lampjes gemaakt in de vorm van een kerstboom. De lampjes zijn vastgezet met grote knijpers. Ook hangen er grote onbreekbare ballen in de heg, die moet je wel goed vastzetten.

Heb je geen heg, maar wel een schuur of schutting? Ook aan je schuur kun je lampjes ophangen in de vorm van een kerstboom. Kerstlichtjes voor buiten vind je bij Bol.com.

kerstboom van lampjes in de heg

Een kerstboom van masking tape op de muur

Met masking tape kun je een kerstboom op de muur of op het raam maken. Wij maakten hem hier op een lelijke buis op de muur, maar het kan natuurlijk overal.

Let wel op dat je goed masking tape koopt, zodat je je muur niet beschadigt. Goedkoop masking tape laat vaak te makkelijk los, of juist helemaal niet. Probeer altijd even een klein stukje op een muur die je niet ziet. Plak het masking tape daar en kijk of je het een dag later nog makkelijk kunt verwijderen.

Mooi masking tape vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed en Bol.com.

kerstboom van masking tape op muur of ruit

Een stoffen kerstboom wanddecoratie

Je ziet de meest prachtige kerst posters langskomen, van papier, hout of stof. Ik besloot zelf een kerst poster te maken, van stof. Zo’n stoffen kerstboom staat heel gezellig en geeft een warm gevoel aan een winterse woonkamer. Hier vertel ik hoe je deze kerst poster zelf kunt maken.

Kerst poster zelf maken: kerstboom DIY op stoffen doek

Een speelgoed kerstboom

Ook leuk: een boompje van LEGO of Duplo. Ook met Kapla kun je leuke kerstbomen maken. Deze bouwden wij thuis, de piek is een bloempje. Build with Bricks laat je allerlei mogelijke vormen zien.

Ideeën voor een kindvriendelijke kerstboom, ook duurzame keuzes, voor baby, peuter, kleuter en oudere kinderen - LEGO of Duplo boompje

Een kerstboom als decoratie aan de muur

Met een paar takken en touw kun je een mooie simpele kerstboom maken, die prachtig staat op een rustige muur. Wel buiten bereik van ondernemende kleintjes. Hier lees je hoe je deze kerstboom met takken kunt knutselen.

Kerst DIY: alternatieve kerstboom met lichtjes knutselen van takken

Een kerstboom knutselen van wc rolletjes

Een veel bontere boom kan natuurlijk ook. Deze kerstboom knutselden we van wc rollen, compleet met kerstlichtjes en kerstballen. De uitleg van de kerstboom van toiletrollen vind je hier.

Kerstboom knutselen van wc rollen, compleet met kerstlichtjes en kerstballen

Een kerstboom van strijkkralen

Met strijkkralen kun je hele leuke dingen knutselen, zoals deze kerstboom. Aan de onderkant begin je met 13 kralen op een rijtje, daarna ga je omhoog 🙂

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen 3d kerstboom

Kerstdecoratie als alternatief voor een kerstboom

Een stolp met kerstlichtjes en engeltje geven vanaf een kast ook een feestelijk gevoel. Deze moet wel hoog staan, want hij is breekbaar. Het engeltje is een Sonny Angel poppetje van Bol.com, er zijn ook speciale kerst exemplaren. Een mooie stolp vind je ook bij Bol.com.

Ideeën voor een kindvriendelijke kerstboom, ook duurzame keuzes, voor baby, peuter, kleuter en oudere kinderen

Takken met kerstversiering

Gewoon een paar geschilderde takken in een vaas zijn ook een prima kerstboom en de rest van het jaar ook gezellig (en met Pasen een Paasboom). De vaas is van Ikea (helaas niet meer te koop), de takken zo gekocht bij de bloemist. De houten hangers en kerstballen zijn al heel oud.

Ideeën voor een kindvriendelijke kerstboom, ook duurzame keuzes, voor baby, peuter, kleuter en oudere kinderen

Kerststukje

Een kerststukje is een soort mini kerstboom. En kerststukjes zijn zo leuk om te maken. Ze zien er prachtig uit, het is makkelijk om ze samen met kinderen te maken en ze ruiken ook nog heerlijk. Hier leg ik uit hoe je zelf een kerststukje kunt maken. Voor kleintjes moet je ze wel buiten bereik zetten.

Kerst knutselen: zelf een kerststukje maken

Verder lezen

Naast ideeën voor een kindvriendelijke kerstboom, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor kerst. Tips voor het kerstdiner thuis en op school, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY en knutselideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer.

Ideeën voor een kindvriendelijke kerstboom, ook duurzame keuzes, voor baby, peuter, kleuter en oudere kinderen

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids