101 lente en zomer uitjes met kinderen – lekker naar buiten

Wat is het toch fijn als je lekker naar buiten kunt met de kinderen. En er zijn zo veel leuke uitjes om te ondernemen met je kids als het mooi weer is. Of als het tenminste droog is en niet koud 🙂 Ik verzamelde de leukste uitjes met kinderen voor de lente en zomer.

Het voordeel van de van de lente en zomer is dat er veel meer uitjes leuk zijn om met kinderen te doen. Het is mooi weer, dus we kunnen weer lekker naar buiten! Want dat vind ik nu toch wel het fijnste: uitjes buitenshuis.

Mis jij jouw favoriete lente en zomer uitjes voor kinderen in deze lijst? Stuur dan een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

101 lente en zomer uitjes met kinderen

 “101 lente en zomer uitjes met kinderen

Zwemmen en het strand

☆Zomer betekent naar het strand gaan. Of het nou aan zee is of aan een meer of rivier. Zelfs de grote steden hebben tegenwoordig hele leuke stadsstranden. En er zijn in heel Nederland heel veel leuke kindvriendelijke strandtenten. Ga je naar het strand, kijk dan ook even naar mijn lijstje met het leukste strandspeelgoed.

☆Wil je de kinderen even lekker uitlaten, dan is het Klimduin in Schoorl leuk. Restaurant de Zilte Zoen ligt onderaan het Klimduin en heeft binnen een speelhoek. Hotel Jan van Scorel ligt er vlakbij en heeft familiekamers, binnenzwembad, sauna, speeltuin en restaurant.

☆Is het lekker zwemweer en wil je zwemmen in een meer, plas of rivier? Een overzicht van alle officiële zwemwater plekken in Nederland staat op Zwemwater.nl. Er zijn natuurlijk veel meer meren, plassen en rivieren, maar van die zwemplekken weet je niet of er bijvoorbeeld blauwalg in het water zit.

☆Gaat je kleine binnenkort op zwemles? Dan zijn deze tips handig en leuk om je kind alvast voor te bereiden op zwemles.

☆Op de bucketlist voor iedere zomer: picknicken! Lekkere recepten vind je hier.

☆Huur een kano, een waterfiets of een fluisterbootje.

strand in Castricum bij Deining aan zee

Buiten spelen

☆Er zijn zo veel leuke speeltuinen! Dus neem emmertjes, schepjes en ballen mee en ga naar de speeltuin. Vind je het saai om altijd naar dezelfde speeltuin te gaan? Dan is er vast wel een andere leuke in de buurt. In mijn overzicht met buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen vind je de leukste in heel Nederland.

☆Attractieparken zijn ook erg leuk met mooi weer. Denk bijvoorbeeld aan de Julianatoren in Apeldoorn, de speeltuin in het Amstelpark in Amsterdam, Duinrell in Wassenaar, Speelpark Oud Valkeveen in Naarden, de Witte Wieven in Zwiep bij Lochem en speel- doe- en ontdekpark De Spelerij in Dieren. De Efteling met het sprookjesbos blijft ook heel erg leuk. Ook leuk: wilde dieren kijken in safaripark Beekse Bergen.

☆Ga naar het park, zet een tentje op en ga lekker “net alsof” kamperen. Of ga echt een weekendje kamperen.

☆Een speurtocht doen is heel leuk. Een zelfgemaakte speurtocht, uit een boekje of van Pinterest.

☆Ga de hort op om foto’s te maken, gewoon met een oude smartphone, of met een echte camera. Kinderen bekijken de wereld op een heel andere manier, dat is heel leuk om te zien.

☆Op verschillende plekken in Nederland kun je een wandeling maken over een blotevoetenpad. Je vindt er veel in mijn overzicht met blotevoetenpaden.

speeltuin in Amsterdam Oost

De natuur ontdekken

☆Een wandeling door bos of heide is altijd leuk. Vaak kun je beginnen en eindigen bij een restaurant met speeltuin, nog leuker!

☆In het bos kun je eindeloos hutten bouwen, met deze deze set om hutten te bouwen met takken.

☆Bij de buitencentra van Staatsbosbeheer kun je een wandeling over een Kabouterpad maken, compleet met kaboutermuts en knapzak. Natuurmonumenten heeft de Oerrr speelnatuur op verschillende plekken in Nederland, kinderen kunnen hier eindeloos spelen in de natuur.

☆In Amsterdam kunnen kinderen mee op bootexcursie om plastic uit de grachten te vissen, van het plastic worden weer nieuwe bootjes gemaakt.

De Wildste Tuin bij Emmeloord heeft zwemstrandjes, strandtent, camping, natuurspeeltuin en bamboejungle. Het is heel leuk voor kinderen die graag ravotten in de natuur.

☆Overal in Nederland vind je ze: pluktuinen. Daar mag je wel bloemetjes uit de tuin plukken!

☆Er zijn heel veel leuke boeken over de natuur ontdekken. Met de Natuurspeurboeken van de Gruffalo gaan de kids lekker op pad in de natuur. Het Bosboek bevat heel veel weetjes over het bos. Het Outdoor Handboek geeft tips om te overleven in de wildernis. Het Dikke boek van alle bijzondere dieren bevat prachtige plaatjes en informatieve teksten.

Oerrrr speelnatuur van Natuurmonumenten

Planten en dieren kijken

☆Bij De Tuinen van Appeltern doe je inspiratie op voor je tuin, terwijl je kinderen spelen. Er zijn meerdere speeltuinen, maar ook in de gewone tuinen vermaken ze zich goed.

☆Een ander leuk uitje is de Hortus Botanicus, kinderen leren er over planten, maar ook over kikkers, wormen, vlinders, bijen en andere insecten.

☆Fruittuinen zijn ook heel leuk. Landgoed de Olmenhorst vind je in Lisse. In Amsterdam is er de Fruittuin van West, waar je behalve fruit ook plek om te spelen, kippen, een restaurant en een winkeltje hebt. Philips Fruittuin in Eindhoven is aangelegd door Anton Philips, nu is er een pannenkoekenhuis met speelhoek en speeltuin.

Uitje met kids: appels plukken op een mooie herfstdag

Dieren kijken

☆De dierentuin en kinderboerderij zijn toch het allerleukste met lekker weer. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit lijstje met de leukste kinderboerderijen.

Ouwehands Dierenpark in Rhenen: deze dierentuin ken je misschien van de panda’s. Maar Ouwehands heeft natuurlijk nog veel meer dieren en speeltuinen. Buiten is er de Afrikaanse speelsafari. Binnen is er daarnaast de overdekte klim en klauterspeelplek RavotAapia, met een restaurantje voor de ouders. Kom je toch voor de panda’s? Xing Ya en Wu Wen hebben allebei een eigen tempel. Daarnaast is er een pandaknuffelmuur en een Aziatisch restaurant.

Ouwehands Dierenpark in Rhenen: deze dierentuin ken je misschien van de panda's. Maar Ouwehands heeft natuurlijk nog veel meer dieren en speeltuinen. Buiten is er de Afrikaanse speelsafari. Binnen is er daarnaast de overdekte klim en klauterspeelplek RavotAapia, met een restaurantje voor de ouders. Kom je toch voor de panda's? Xing Ya en Wu Wen hebben allebei een eigen tempel. Daarnaast is er een pandaknuffelmuur en een Aziatisch restaurant.

☆In de lente en zomer stellen veel echte boerderijen hun deuren ook een keer open voor publiek. In het begin van de lente zijn er overal in het land lammetjesdagen. Bij excursieboerderij Melk-Drive in Genderen kun je het hele jaar terecht.

☆Bij Almere Jungle kun je op alle werelddelen bijzondere dieren en prachtige bloemen kijken en lekker spelen.

☆Voor dino fans zijn er verschillende parken waar je heen kunt. Dinoland in Zwolle, het Oertijdmuseum in Boxtel, Historyland in Hellevoetsluis en het Dinopark bij Dierenpark Amersfoort.

☆In Zelhem vind je Ezelstal de Edelingen waar je een ezeltje kunt huren. Dat ezeltje gaat gezellig een of meerdere dagen met je mee om te wandelen.

Uitje met kids: dieren kijken op alle werelddelen in Almere Jungle

Sprookjes

☆ Bij Sprookjeswonderland in Enkhuizen leren kleintjes traditionele sprookjes kennen in het sprookjesbos, daarnaast is er een speeltuin en leuke attracties voor jonge kinderen. Het sprookjesbos van de Efteling is natuurlijk ook heel leuk.

Op het terras zitten

☆Steeds meer restaurants zijn kindvriendelijk en sommige hebben ook hele fijne terrassen. Ik maakte een lijstje met heel veel kindvriendelijke restaurants in heel Nederland.

☆Een paar leuke plekken zijn bijvoorbeeld deze. House of Bird ligt in het Diemerbos, op het terras is een grote zandbak en heel veel plek om te ravotten. Bij pannenkoekenrestaurant het Jagershuis in het Gooi spelen de kinderen in een fantastische houten speeltuin, terwijl je zelf lekker in het zonnetje zit. Bij de Gerrithoeve in Brabant kunnen ze behalve buiten spelen ook binnen in een heuse zandspeeltuin spelen en je kunt er wat eten. Bij de Bistro van Camping het Goeie Leven in Eerde bij Veghel kun je lekker eten op een prachtig terras met zandbak en groot grasveld waar de kinderen lekker kunnen ravotten. Verderop is de speeltuin van de camping en naast de bistro is de speelruimte.

☆Ontbijten op het strand, met koffie en croissant genieten van de stilte en een fijn ochtendzonnetje. Daarna voor de echte drukte weer weg.

Gooise pannenkoeken met waterspeeltuin

De stad in

☆Ga een dagje naar Amsterdam, naar Rotterdam of naar Den Haag.

☆Den Haag heeft een hop-on-hop-off tram. Amsterdam heeft een museumtramlijn. Maar ook een hop-on-hop-off dubbeldekker bus (via Tours & Tickets en via Get Your Guide) en natuurlijk ook rondvaartboten (bij Lovers en bij I Amsterdam). De ideale manier om met kids te stad te zien, want grote afstanden lopen is voor kleintjes vaak nog zwaar.

☆Wist je dat je kind gratis met de trein mee kan? Hoe je dat regelt lees je hier op Leuk met kids.

☆Een stedentrip saai? Nee hoor, als je het een ontdekkingsreis noemt vinden kinderen het opeens heel leuk. Vanaf een jaar of drie kun je met kinderen samen een stad beleven. Museum in museum uit vinden ze waarschijnlijk niet leuk, maar gewoon lekker door een stad struinen en kijken wat je tegenkomt en waar je nu weer heen gaat vinden ze heerlijk.

Plantagebuurt in Amsterdam bij Artis

Cultuur enzo

☆De lente en zijn zomer zijn de tijd van de festivals en markten, heel veel festivals en markten hebben een speciaal programma voor kinderen. Zoek je festivals voor de komende tijd, kijk dan even in de Leuk met kids agenda voor een lijstje.

☆Op verschillende plekken zijn leuke creatieve markten, zoals de Sunday Market op het Westergasterrein in Amsterdam en het Swan Market Festival in Tilburg, Rotterdam, Antwerpen, Utrecht en Den Haag.

kindvriendelijke musea

☆Een kasteel is voor kinderen heel tof om te bekijken en er ligt vaak een kasteeltuin of landgoed omheen. Wij gingen bijvoorbeeld naar het Muiderslot, waar je een hele leuke speurtocht kunt doen, leuk vanaf een jaar of vijf. Kasteel de Haar in Haarzuilens schijnt ook heek leuk te zijn, die staat nog op onze bucketlist.

☆Bij het Maritiem Museum in Rotterdam is er buiten een leuke speeltuin. Nadat je binnen van alles over de haven hebt geleerd, kun je daar lekker uitrazen. Zoek je nog meer leuke musea, kijk dan even naar dit lijstje met de leukste musea met kinderen in heel Nederland.

☆In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is er de familietentoonstelling Zee vol verhalen. Zoonlief vond het erg tof, omdat er zo veel doe-dingen zijn. Kids leren er op een leuke interactieve manier over het voormalige Zuiderzeegebied. Naast deze vaste tentoonstelling, is er ook een wisselende tentoonstelling. Van begin april tot eind oktober is ook het Buitenmuseum open. Dan wandel je over klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee. We schreven een review over het Zuiderzeemuseum.

☆Weet je dat Madurodam tegenwoordig behalve een miniatuurstad ook indoor attracties, doe dingen en speeltuinen heeft? Nieuwsgierige kinderen kunnen er al spelend van alles leren over Nederlandse geschiedenis, typisch Nederlandse technologie en zelfs over voetbal.

Lees ook: kindvriendelijke musea in heel Nederland 

Maritiem Museum in Rotterdam

Boten, vliegentuigen en treinen

☆Ga vliegtuigen kijken op Schiphol… en als je het nog leuker wil maken dan ook nog met de trein erheen. Of op een kleinere vliegbasis, bijvoorbeeld op Vliegveld Teuge tussen Apeldoorn en Deventer kun je vanuit Restaurant Take Off vliegtuigjes zien opstijgen en landen (voor hele kleine kinderen is het wat minder handig, vanwege de open haarden). Ook leuk voor vliegtuigfans: Aviodrome in Lelystad, je kijkt er vliegtuigen, er zijn speeltoestellen en er is een uitkijktoren.

☆In Beekbergen kun je bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij heel veel oude stoomtreinen bekijken en er zijn regelmatig evementen.

☆Met wat grotere kinderen is een boottocht heel leuk. Bij de Veerdienst Amsterdam kun je een vaartocht maken naar het eiland Pampus.

vliegtuig spotten

Toffe weekendjes weg

☆Stel je voor: slapen in een Safaripark, in een lodge met uitzicht op leeuwen of giraffen. Daarvoor hoef je niet naar Afrika, want dat kan sinds kort bij de Beekse Bergen. Wij bezochten dit Safari Resort en we waren erg onder de indruk. Kijk voor meer informatie en foto’s naar onze review van Safari Resort Beekse Bergen.

☆Wij bezochten de laatste jaren een aantal hele fijne vakantieparken van Landal. Hof van Saksen in Drenthe, Amerongse Berg in Utrecht, Landal Rabbit Hill op de Veluwe en Mont Royal in Duitsland. Heerlijk om er even helemaal tussenuit te zijn.

☆De Efteling is erg leuk om een weekendje heen te gaan, je kunt namelijk ook overnachten in Efteling sfeer. Ook bij attractiepark Duinrell in Wassenaar kun je blijven slapen.

☆Wil je een weekendje luxe kamperen? Bij Farmcamps slaap je op boerderijen in Nederland en vaak mogen kinderen meehelpen en dieren knuffelen. Camping Bakkum is waarschijnlijk de bekendste camping van Nederland, het is een soort gezellig dorp vlakbij zee. Camping Geversduin in Castricum is een leuke gezinscamping in het duin- en bosgebied van het Noordhollands Duinreservaat, dichtbij het ‘stilste strand van Nederland’ bij Heemskerk. De Lemeler Esch bij Ommen is heel erg gericht op de natuur en heeft speeltuintjes op de velden, zwembad, speelnatuur, vliegerveld en een Boscafé. Kijk ook even naar mijn artikel met de leukste idyllische campings in Nederland.

Slapen in Safari Resort Beekse Bergen en ontbijten met uitzicht op de leeuwen en giraffen

Korting op uitjes

Met een beetje mazzel kun je korting op je tickets voor een uitje krijgen. Zeker als je flexibel bent wanneer je wil gaan of wat je precies gaat doen. Zoek je een ticket met korting, kijk dan eens bij Tours & Tickets, bij Vakantieveilingen, bij Tripper, bij Dagtickets of bij Ticketoo.

Nog meer leuke dingen tijdens lente zomer uitjes met kinderen

☆Op stap met kinderen is soms best een onderneming. Ik maakte een lijstje met alle manieren om je kind mee te nemen op de fiets. Van fietsstoeltje en moederfiets tot bakfiets en alles wat daar tussenin zit. Ik maakte ook een lijstje met de handigste lichtgewicht buggy keuzes.

☆Wist je dat je kind gratis met de trein mee kan? Hoe je dat regelt lees je hier op Leuk met kids.

101 lente en zomer uitjes met kinderen – lekker naar buiten

Weet jij nog leuke lente en zomer uitjes met kinderen? Stuur dan een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl!

Tips voor Pasen

Weet je dat je hier ook heel veel leuke tips voor Pasen vindt? Ideeën om te knutselen, gezellige ideeën voor in huis, lekkere recepten en leuke lente uitjes voor kids.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids