Kinderboeken over de natuur: leuke boeken tips voor kinderen

Op zoek naar leuke cadeau ideeën voor kinderen? Kijk dan eens naar deze kinderboeken over de natuur!

Kinderboeken over de natuur: ideeën voor de Kinderboekenweek. Op zoek naar leuke cadeau ideeën voor kinderen? Kijk dan eens naar deze kinderboeken over de natuur! Extra leuk: in 2022 is het thema van de Kinderboekenweek Gi-ga-groen. Daar passen deze boekentips dan ook prachtig bij.

Inhoudsopgave

Kinderboeken over de natuur: ideeën voor de Kinderboekenweek. Op zoek naar leuke cadeau ideeën voor kinderen? Kijk dan eens naar deze kinderboeken over de natuur! Extra leuk: in 2022 is het thema van de Kinderboekenweek Gi-ga-groen. Daar passen deze boekentips dan ook prachtig bij.

Weetjesboeken over de natuur

De vrolijke plantenencyclopedie

Er zijn natuurlijk allerlei encyclopedie kinderboeken over de natuur. Maar de vrolijke plantenencyclopedie is een anders dan anders encyclopedie. Het is dan ook een encyclopedie voor kinderen. Dus hij staat niet vol met tekst, maar met kleurrijke tekeningen van planten en hun namen. Heel veel planten, meer dan 750 namelijk.

De planten zijn ingedeeld in “plantenfamilies”. Zo zie je de plant dus samen met vergelijkbare planten. Denk aan “de waterminnaars”, “de smaakmakers”, “de klimmers”, “de stekeligen”, “de geneeskrachtigen” en nog heel veel meer. Dit is echt zo’n boek om naast de bank te leggen en iedere dag even in te bladeren. De vrolijke plantenencyclopedie is uitgegeven door Querido en te koop bij de lokale boekhandel of bij Bol.com.

De vrolijke plantenencyclopedie is een anders dan anders encyclopedie. Het is dan ook een encyclopedie voor kinderen. Dus hij staat niet vol met tekst, maar met kleurrijke tekeningen van planten. 
Dikke boek van bijzondere dieren + dikke boek van de natuur

Dit zijn twee mooie kinderboeken over de natuur, in een prachtige uitgave met gouden letters. Het dikke boek van alle bijzondere dieren gaat over 100 mooie dieren uit het dierenrijk. In het dikke boek van onze bijzondere natuur zie je allerlei aspecten van de natuur.

Voor ieder dier of natuurverschijnsel is een dubbele bladzijde. De foto’s zijn prachtig en vol detail, je kunt daar eindeloos naar kijken. Daarnaast staan er toegankelijke teksten met informatie over het dier. Denk aan hoe het dier er uit ziet, hoe hij leeft, waar hij leeft en wat hij eet. Ook staat er altijd een leuk weetje bij, zoals “Poema’s kunnen niet brullen, maar wel spinnen zoals een poes.”

Om het zelf te kunnen lezen moet je kind goed kunnen lezen, want namen van natuur, dieren en landen zijn nou eenmaal vaak best ingewikkeld. Samen lezen kan natuurlijk al eerder. Hier laten we meer van deze boeken over dieren en de natuur zien. Beide boeken van Ben Hoare zijn te koop bij Bol.com.

Boekentips: het dikke boek van alle bijzondere dieren + het dikke boek van onze bijzondere natuur
Perronpapegaaien en krekelcriminelen

Bioloog Auke-Florian Hiemstra neemt kinderen mee op safari in de stad. Langs dieren en planten die je normaal misschien over het hoofd ziet. Ieder hoofdstuk heeft een grappige titel en een ondertitel die duidelijk maakt waar het hoofdstuk je precies mee naartoe neemt. Naar het station, hoog in de lucht, midden op straat, in de winkelstraat, rond de vuilnisbak, tussen de tegels, in het park, onder de grond, op de markt, op het water, in de gracht, rondom het huis en onder een lantaarnpaal. Op al die plekken vind je stadsnatuur.

Het boek bevat heel veel grappige verhalen, weetjes en tips. Alles geïllustreerd met mooie foto’s en tekeningen. Daarnaast vind je in kaders tips om zelf in actie te komen. Echt wat voor nieuwsgierige en ondernemende kids dus. En reken maar dat ze vanaf nu heel anders naar de stad om zich heen kijken! Te koop bij Bol.com en Libris. Op beide sites vind je ook een inkijkexemplaar van het boek.

Kinderboeken over de natuur: leuke cadeau ideeën voor kinderen. In Perronpapegaaien en krekelcriminelen neemt bioloog Auke-Florian Hiemstra kinderen mee op safari in de stad. Langs dieren en planten die je normaal misschien over het hoofd ziet. Cadeautip voor de kinderboekenweek met als thema Gi-ga-groen, oftewel gigagroen.
Het grote rif

It’s electrifying! Corrien vindt dit echt zo’n boek dat zich naar je toetrekt. Want je waant je meteen in het Grote Rif, door de kleuren en de prachtige betekenisvolle illustraties van Lisk Feng. Auteur Helen Scales is zeebioloog en heeft heel wat uren rond gedoken op het rif. Haar kennis weet ze op een duidelijke en begrijpelijke manier over te brengen, waarbij de belangrijke onderwerpen aan bod komen. Zo leer je hoe het rif ontstond, wie er wonen, hoe het gaat en wat de uitdagingen zijn door klimaatverandering. Te koop bij Libris en Bol.com.

Het grote rif. It’s electrifying! Corrien vindt dit echt zo'n boek dat je naar je toetrekt. Je waant je meteen in het Grote Rif, door de kleuren en de prachtige betekenisvolle illustraties van Lisk Feng. Auteur Helen Scales is zeebioloog en heeft heel wat uren rondgedoken op het rif. Haar kennis weet ze op een duidelijke en begrijpelijke manier over te brengen, waarbij de belangrijke onderwerpen aan bod komen.
Groene Planeet

Een van de meest bekende televisieprogramma’s over de natuur mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje met kinderboeken. Je kent The Green Planet waarschijnlijk wel, ingesproken door Sir David Attenborough. Dit boek Groene Planeet is afgeleid van deze BBC serie. Het laat zien hoe planten vechten met dieren, maar ook samenwerken, of ze verleiden om voor ze te werken. Planten in de tropen, de woestijn, onder en boven water, het komt allemaal aan bod. Met dit boek leren kinderen heel veel leuke weetjes over planten. Te koop bij Bol.com en Libris.

Kinderboeken over de natuur: leuke cadeau ideeën voor kinderen. Je kent misschien The Green Planet wel, ingesproken door Sir David Attenborough. Dit boek Groene Planeet is afgeleid van deze BBC serie. Het laat zien hoe planten vechten met dieren, maar ook samenwerken, of ze verleiden om voor ze te werken.
Het dikke vaderlandse dierenboek

Wilde dieren heb je niet alleen in verre landen, maar ook in Nederland. Dit boek gaat dan ook over al die interessante Nederlandse dieren. Van ieder dier lezen kinderen eerst een informatief verhaal op rijm. Daarna volgt er een dubbele bladzijde vol weetjes. Die vier bladzijden per dier zijn lekker overzichtelijk, die kan je kind even tussendoor lezen. Want al die weetjes zijn fantastisch. Het is te koop bij Bol.com en Libris.

Kinderboeken over de natuur: leuke cadeau ideeën voor kinderen. Zoals Het dikke vaderlandse dierenboek. Wilde dieren heb je niet alleen in verre landen, maar ook in Nederland. Dit boek gaat over al die interessante Nederlandse dieren.
De meest bizarre dingen op aarde

Dit boek vindt zoonlief fantastisch. Het staat namelijk vol met fascinerende weetjes over van alles. Denk aan spookplekken, monsters, griezelroutes, bizarre musea, gekke genezingen en nog veel meer. De woorden in het boek zijn complex en vaak ook Engels. Het boek is te koop bij Libris en Bol.com.

De meest bizarre dingen op aarde. Dit boek vindt zoonlief fantastisch. Het staat namelijk vol met fascinerende weetjes over van alles. Denk aan spookplekken, monsters, griezelroutes, bizarre musea, gekke genezingen en nog veel meer.
De Grote Vincent van Gogh Atlas junior editie

Vincent van Gogh schilderde heel vaak de natuur. De Grote Vincent van Gogh Atlas junior editie laat het leven van Vincent van Gogh zien, door de tijd heen. Zo zie je waar hij in zijn leven allemaal gewoond heeft en wat hij daar schilderde. De bladzijden staan vol schilderijen, maar ook foto’s, landkaarten en leuke illustraties. Daardoor zijn de stukjes tekst overzichtelijk voor kinderen, bovendien is het voor wat grotere kids toegankelijk geschreven. Te koop bij Bol.com en Libris. Het Playmobil poppetje van Van Gogh kocht kleine meis in het van Van Gogh Museum. Bekijk hier onze tips om te knutselen met Van Gogh en andere kunstenaars.

Thuis kunst voor kinderen: online workshops, boeken en knutselen. Vinden jullie kids Vincent van Gogh ook zo interessant? Dan is dit boek een aanrader. Het laat het leven van Vincent van Gogh zien, door de tijd heen. Zo zie je waar hij in zijn leven allemaal gewoond heeft en wat hij daar schilderde. De bladzijden staan vol schilderijen, maar ook foto's, landkaarten en leuke illustraties. Daardoor zijn de stukjes tekst overzichtelijk voor kinderen, bovendien is het voor wat grotere kids toegankelijk geschreven.

Boeken om mee te nemen in de natuur

Outdoor Kids boeken

Er zijn verschillende Outdoor Kids boekjes: Huttenbouwen, Strand en Zee, Spoorzoeken en Weer Voorspellen, Vogelspotten en Sterrenkijken. Zo leer je in Strand en Zee van alles over zeewater, eb en vloed, zeedieren, zand, duinen, schelpen en strandjutten. In Huttenbouwen leer je welke gereedschappen je nodig hebt en hoe je goed kunt timmeren en zagen. Maar ook hoe je sjorringen en knopen maakt en wat voor hutten je kunt bouwen. Om de boekjes zelfstandig te kunnen lezen, moet je echt goed kunnen lezen. Ze zijn te koop bij Bol.com en Libris.

Kinderboeken over de natuur: leuke cadeau ideeën voor kinderen. Zoals de Outdoor Kids boekjes. Er zijn verschillende soorten: Huttenbouwen, Strand en Zee, Spoorzoeken en Weer Voorspellen, Vogelspotten en Sterrenkijken. Zo leer je in Strand en Zee van alles over zeewater, eb en vloed, zeedieren, zand, duinen, schelpen en strandjutten. In Huttenbouwen leer je welke gereedschappen je nodig hebt en hoe je goed kunt timmeren en zagen. Maar ook hoe je sjorringen en knopen maakt en wat voor hutten je kunt bouwen.

Leuk voor oudere kids en tieners: het Outdoor handboek. Het is extra leuk om zo’n soort boek in een outdoor setting te lezen. Het is hilarisch geschreven en je kijkt ineens heel anders naar de natuur op je wandelingen. Ineens valt je op dat er veel tondel (brandbaar materiaal) is te vinden, waarmee je op je route kunt vuur kunt maken. Of je ziet opeens een mooie shelter onder een rotsformatie. Meer over het Outdoor handboek lees je hier.

Outdoor Handboek: dit is niet zomaar een boek, dit is het begin van een avontuur
Het Bosboek en het Zeeboek

Ga je naar het bos of naar zee? Dan zijn dit leuke kinderboeken vol leuke weetjes, praktische tips en mooie tekeningen over de natuur. Eigenlijk voor volwassenen, maar zeker ook leuk om met kinderen te delen. Alle hoofdstukken zitten vol plaatjes, om planten en dieren te leren herkennen. Beide boeken zijn te koop bij Bol.com.

Het Bosboek begint met algemene tips voor als je het bos ingaat en leuke weetjes over de natuur. Daarna volgen hoofdstukken over bomen, planten, struiken en paddenstoelen, vogels, friemeldieren, reptielen, grotere dieren en hoe je sporen kunt zoeken. Het Zeeboek begint met een wat theoretischer hoofdstuk. Daarin leer je hoe eb en vloed werken en hoe duinen gevormd zijn. De hoofdstukken daarna laten alle planten en dieren in en om de zee zien.

Kinderboeken over de natuur: leuke cadeau ideeën voor kinderen. Ga je op vakantie naar het bos of de zee, dan zijn het Bosboek en het Zeeboek leuk om mee te nemen.

Filosofieboeken over de natuur

Geluk voor kinderen

Dit is een serie filosofieboeken voor kinderen, waarbij vogels de hoofdrol spelen. Naast een algemeen deel zijn verschillende delen, over geluk en vriendschap. Zo gaat Geluk voor kinderen 2 specifiek over wat vriendschap betekent. In ieder verhaal speelt een andere vogel de hoofdrol en wordt een ander aspect van vriendschap belicht. Het verhaal is ook echt gerelateerd aan hoe die vogels leven. Aan het einde wordt wat over de vogelsoort verteld en zijn er begrijpend lezen vragen over wat er gebeurde in het verhaal. Daarnaast zijn er vragen over wat het verhaal je leert over vriendschap en hoe je kind zelf met situaties om zou gaan. Het is te koop bij Bol.com en I love speelgoed.

Geluk voor Kinderen zijn filosofieboeken voor kinderen. Naast een algemeen deel zijn verschillende delen, over geluk en vriendschap. Daarnaast zijn er boekjes voor peuters. Geluk voor kinderen 2: vriendschap gaat specifiek over wat vriendschap betekent. In ieder verhaal speelt een andere vogel de hoofdrol en wordt een ander aspect van vriendschap belicht. Het verhaal is ook echt gerelateerd aan hoe die vogels leven. Aan het einde wordt wat over de vogelsoort verteld en zijn er begrijpend lezen vragen over wat er gebeurde in het verhaal.
Kalm aan, rust in een drukke wereld, 50 natuurwonderverhalen

Wat een prachtig boek is dit: Kalm aan, rust in een drukke wereld, 50 natuurwonderverhalen. Toen Rachel Williams haar dochter weer eens haastig naar de opvang bracht, bleef het meisje staan bij een bloem. ‘Mama,’ vroeg ze. ‘Wat doet die bij daar nou?’ Op dat moment realiseerde Williams zich dat ze de tijd niet meer nam om naar de kleine wonderen om haar heen te kijken. Een wake-upcall om kalmer aan te doen. Voor haar dochter, voor zichzelf en ook voor ons allemaal schreef ze daarom Kalm aan.

Op iedere dubbele bladzijde wordt iets uit de natuur beschreven en getekend. En rups die in een cocon tot vlinder transformeert. Onweer op een zomerdag. Hoe kikkerdril via een kikkervisje een kikker wordt. Kersenbloesems die groeien en vervolgens op de grond dwarrelen. En nog veel meer prachtige verhaaltjes, die je anders naar de natuur om je heen laten kijken. Dit boek is te koop bij de lokale boekhandel en bij Bol.com. Ik maakte dit filmpje op Instagram, dat geeft nog wat meer een indruk.

Kinderboeken over de natuur: leuke cadeau ideeën voor kinderen. Zoals Kalm aan, rust in een drukke wereld, 50 natuurwonderverhalen

Leesboeken over de natuur

De boeken over de Gorgels

Uit de boeken over de Gorgels spreekt enorm veel liefde voor de natuur. Of het nou de natuur op het Eiland is of de natuur in de Bergen is. Geen wonder dat zijn kinderboeken over de natuur gaan, want Jochem Myjer is bioloog. De boeken van de Gorgels zijn onder meer te koop bij Libris en Bol.com.

Wil je alles weten over de Gorgels? Lees dan ook al onze weetjes over de Gorgels.

Kinderboeken over de natuur: leuke cadeau ideeën voor kinderen. Uit de boeken over de Gorgels spreekt enorm veel liefde voor de natuur. Of het nou de natuur op het Eiland is of de natuur in de Bergen is. Geen wonder, want Jochem Myjer is bioloog.
De Waanzinnige Boomhut

Deze boeken gaan over een hele bijzondere boomhut, compleet met zwembad, laboratorium en snoepjesmachine. Deel 1 is de De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen, deel 2 heeft 26 verdiepingen en zo gaat het door. Regelmatig verschijnt er een nieuw deel. Alhoewel er best wat moeilijke woorden in zitten, zijn de verhalen toch al snel te lezen, ook door de vele plaatjes. Ik hoor om me heen dat veel kinderen die niet van lezen houden, deze boeken wel leuk vinden. De kids vinden alle grapjes zo leuk, bijvoorbeeld over katnaries en onderbroek etende haaien. Ook zit er veel fantasie in de boeken, de absurde verhalen doen het hier heel goed. Te koop bij Bol.com.

De Leuke Update #37 | nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids| de waanzinnige boomhut met 13 verdiepingen
De boeken van Annie M.G. Schmidt

Veel kinderboeken van Annie M.G. Schmidt gaan over kinderen die de natuur willen beschermen. Zo praat Otje met vogels, maar de vogels helpen haar ook. Maar ook Pluk van de Petteflet wil het bos en de vogels redden. De boeken zijn te koop bij Bol.com, ook vaak als luisterboek. Daarnaast zitten er heel veel boeken van Annie M.G. Schmidt in het luisterboeken abonnement van Bookbeat. Een leuk detail: de luisterboeken zijn voorgelezen door Flip van Duijn, de zoon van Annie.

Pluk van de Petteflet
De Gruffalo 

Dit boek gaat over een muisje dat zichzelf in veiligheid brengt door grote dieren bang te maken met verhalen over een zelfverzonnen monster, maar dan blijkt het monster echt te bestaan… Het was altijd een van de absolute favorieten bij ons thuis, ik schreef er een recensie over. Het is leuk om voor te lezen, maar ook al vrij snel zelf te lezen. Te koop bij Bol.com en als luisterboek bij Bookbeat.

Boekentip: prentenboek de Gruffalo
Vos en Haas

Wij zijn fan van Vos en Haas, omdat kinderen deze boeken al vanaf het begin zelf kunnen lezen, ieder boek heeft een AVI classificering. Veel van de AVI boekjes voor de eerste leesjaren zijn heel saai, maar de boeken Vos en Haas zijn gewoon echt leuk. De boeken spelen zich af in het bos en er komen allerlei verschillende dieren in voor. Te koop bij Bol.com.

Boekentip voor jonge lezers: het feestboek van Vos en Haas
Superjuffie

De boeken Superjuffie gaan altijd over dieren. Superjuffie is namelijk gek op dieren. In het dagelijks leven is ze juf Josje, maar als er een dier in nood is, verandert ze in Superjuffie. Natuurlijk helpt haar klas daarbij. Te koop bij Bol.com.

Superjuffie en het apencircus
De Thule reeks van Thea Beckman

Vond jij de boeken van Thea Beckman ook zo fantastisch? Zoonlief (10 jaar) en ik hebben de boeken samen geluisterd en dat is echt een aanrader! Het mooiste vonden we de trilogie over Thule, die start bij Kinderen van Moeder Aarde. Wij luisterden de boeken, de luisterboeken en leesboeken zijn te koop via Bol.

Vond jij de boeken van Thea Beckman ook zo fantastisch? Zoonlief (10 jaar) en ik hebben de boeken samen geluisterd en dat is echt een aanrader! Het mooiste vonden we de trilogie over Thule, die start bij Kinderen van Moeder Aarde.

Bloemen verzamelen in een herbarium

Mooie bloemen die je ziet, kun je ook drogen en bewaren in je eigen herbarium. Lees hier hoe je zelf een herbarium maakt. Of bekijk onze andere knutseltips.

DIY herbarium

Verder lezen

In 2022 was het thema van de kinderboekenweek Gigagroen. Daar passen deze kinderboeken over de natuur natuurlijk prachtig bij.

Naast kinderboeken over de natuur, vind je op Leuk met kids nog veel meer boekentips. Ook over de natuur en dieren delen we vaak blogs. Daarnaast vind je op Instagram regelmatig tips.

Kinderboeken over de natuur: ideeën voor de Kinderboekenweek. Op zoek naar leuke cadeau ideeën voor kinderen? Kijk dan eens naar deze kinderboeken over de natuur! Extra leuk: in 2022 is het thema van de Kinderboekenweek Gi-ga-groen. Daar passen deze boekentips dan ook prachtig bij.

Heb je tips voor boeken, spelletjes en apps om kinderen te leren over tuinieren en planten? Dan ontvang ik graag een mail op info [at] leukmetkids.nl.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids