Sint Maarten corona proof vieren: leuke ideeën voor dit herfst feest

Op 11 november is het weer Sint Maarten. Het feest waarbij kinderen lampions knutselen en versieren, liedjes zingen en snoep krijgen. Maar hoe kun je het Sint Maarten feest dit jaar corona proof vieren? Fenne deelt leuke ideeën. 

Hoe het de komende tijd loopt weet niemand. Dat we voorzichtig moeten zijn is duidelijk. Maar hoe streng de maatregelen op 11 november zijn weten we natuurlijk nog niet. Daarom bedachten we verschillende leuke ideeën om Sint Maarten dit jaar corona proof te vieren.

Tijdens persconferentie van 3 november scherpte minister-president Rutte het beleid aan. Buiten mag je met maximaal twee volwassenen zijn. Maar ja, wat betekent dat nou precies in de praktijk?

Dat wisselt natuurlijk enorm per wijk. Er zijn kinderrijke wijken, waar drommen ouders en kinderen door de straten lopen. Daar lijkt Sint Maarten wel een mini festival en is afstand houden moeilijk. Dat zijn die buurten waar je in de loop van de avond ieder jaar briefjes ziet met “sorry het snoep is op!” In een andere wijk komen er misschien vijf setjes kinderen aanbellen en is afstand houden heel goed mogelijk.

De veiligheidsregio’s nemen ook verschillende standpunten in. De populariteit van het Sint Maarten feest is niet overal gelijk, maar de besmettingscijfers verschillen ook. In de Veiligheidsregio’s Noord-Holland Noord en Amsterdam-Amstelland wordt Sint Maarten lopen bijvoorbeeld actief afgeraden. Sommige andere regio’s raden het vooralsnog niet af. Kijk kort van tevoren wat het beleid in jouw veiligheidsregio is.

Sint Maarten corona proof thuis vieren

Wellicht is het door maatregelen helemaal niet mogelijk om de straat op te gaan. Of mag het wel, maar voel je je er zelf niet goed bij. Dan kun je als ouders een alternatief bedenken. Want anders voelt het afblazen van Sint Maarten waarschijnlijk als straf voor de kinderen. Dan is een alternatief dat gericht is op delen interessant. Dat is tenslotte de basisgedachte van Sint Maarten.

Een spelletje spelen

Warme chocolademelk of thee op tafel en spelen maar. En dan natuurlijk wel een bordspel waarbij je (gezonde) snoepjes kunt winnen. Bij Monopolie kun je bijvoorbeeld de briefjes vervangen voor verschillende soorten (voorverpakte) snoepjes. Ook kun je de pionnen bij een bordspel vervangen voor snoepjes.

Daarnaast is het leuk om te dobbelen, zoals met Dobbelklaas. Dan kun je dobbelen met snoep, mandarijnen en goede doelen briefjes. Iedereen moet iets inpakken voor het spel, maar ook iets wat hij wil weggeven aan een goed doel of iets wat je voor een ander gaat doen. Alles op een stapel en dobbelen maar!

Het is de heel gezellig om samen met het gezin te spelen. De winnaar moet wel de helft van zijn winst delen met de rest. Leren delen is tenslotte de kerngedachte van Sint Maarten.

Digitale liedjes zingen 

Je kunt nu misschien niet bij opa en oma langs, of bij die leuke buren. Maar je kunt natuurlijk wel een Sint Maarten liedje voor ze zingen. Life via videobellen of door een filmpje te sturen via whatsapp. Natuurlijk gaat het licht uit zodat de lampionnen goed zichtbaar zijn. En het liedje wordt extra leuk als je er muziekinstrumenten bij gebruikt. In de video kun je natuurlijk een donatie voor snoep vragen, waarbij je de helft aan een goed doel geeft.

Een goed doel steunen

Sowieso is het een mooi moment om een goed doel te steunen. Samen kun je een mooi doel uitzoeken. Zo helpt Oxfam Novib families in ontwikkelingslanden bij hun strijd tegen de corona crisis. In Nederland helpen het Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job gezinnen die het moeilijk hebben.

Sint Maarten corona proof vieren: leuke ideeën voor dit herfst feest

Sint Maarten corona proof buiten vieren

In sommige regio’s wordt Sint Maarten buiten vieren afgeraden. Ook in onze regio, dus wij blijven binnen. Maar wonen jullie in een regio waar dat nog wel kan, dan zijn dit misschien leuke opties.

Sint Maarten vieren in een afgesloten poort of gallerij

Je kunt Sint Maarten ook op een een wat kleinere schaal te vieren. Bijvoorbeeld in de poort achter de tuinen of op de galerij voor de appartementen. Op zo’n afgesloten plek is het aantal mensen overzichtelijk. Bovendien kun je afspraken maken. Over wie waar gaat staan en over of er alleen voorverpakt snoep mag worden uitgedeeld.

Zingen voor het goede doel 

Wil je geen snoep uitdelen? Hang een briefje op dat je geen snoep weggeeft dit jaar, maar geld geeft aan het goede doel. Dat je graag liedjes hoort en voor elk liedje geld overmaakt aan een goed doel.

Als bewijs hang je een groot vel papier op de binnenkant van de deur. Kinderen mogen een kruisje zetten als ze een liedje hebben gezongen. Of ze mogen kiezen welk doel ze willen steunen. Je kunt eventueel ook een extra spel element toevoegen met “goed gezongen”, “heel goed gezongen” en “extreem goed gezongen”.

Een instrument erbij 

Neem een gitaar of ukelele mee, dat geeft extra sfeer. Ook als de kinderen geen gitaar kunnen spelen, is het effect toch heel leuk. De klanken van de gitaar maken het extra vrolijk en de reacties van luisteraars zijn altijd blij verrast. Een blokfluit of triangel kunnen natuurlijk ook, een belletje aan de lampion is ook leuk.

Sint Maarten corona proof vieren: leuke ideeën voor dit herfst feest

Corona proof voorverpakt snoep en ander lekkers voor Sint Maarten

Normaliter proberen we zo min mogelijk voorverpakte dingen in huis te gebruiken. Maar met Sint Maarten is voorverpakt snoep nou juist wel hygiënisch. Zeker in tijden van corona.

Gelukkig is het makkelijk om corona proof voorverpakt snoep te vinden voor Sint Maarten. De Hema heeft allerlei kleurrijke voorverpakte traktaties, waaronder rozijntjes, gedroogde aardbeien, lollys, jelly beans en likkoekjes. Albert Heijn heeft heel veel verschillende soorten voorverpakt snoep en chocolade, maar ook kinderkoekjes. En op de kaasafdeling vind je per stuk verpakte Babybel en La Vache Qui Rit dippers.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor fruit, bijvoorbeeld mandarijntjes. Of BEAR Fruit Rolls, gemaakt van 100% fruit. Ik schreef er hier over, BEAR Fruit Rolls zijn te koop bij Albert Heijn.

Wel belangrijk: zorg dat de snoeppapiertjes niet op straat terecht komen, maar in de vuilnisbak. Nog beter zijn papieren wikkels. Zo heeft Anta Flu papieren wikkels om haar keelsnoepjes gemaakt. Nou zijn die keelsnoepjes misschien niet zo populair bij kinderen, dus tips voor andere snoepjes in papier zijn welkom!

BEAR fruit rolls fruit snacks alternatief voor snoep

Het huis versieren met een lampion voor Sint Maarten

Sint Maarten lampionnen zijn niet alleen leuk op straat, maar ook als versiering in huis. Hier vind je heel veel ideeën om zelf een lampion te knutselen voor Sint Maarten. Ook in je tuin of aan de voordeur staan lampionnen gezellig.

Sint Maarten lampion huisje knutselen

Verder lezen

Op Leuk met kids vind je daarnaast nog meer ideeën voor Sint Maarten en Halloween.

Sint Maarten corona proof vieren: leuke ideeën voor dit herfst feest

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids