Sint Maarten corona proof vieren: leuke ideeën voor dit herfst feest

Sint Maarten corona proof vieren: een paar leuke ideeën voor dit feest

Op 11 november is het weer Sint Maarten. Het feest waarbij kinderen lampions knutselen en versieren, liedjes zingen en snoep krijgen. Maar hoe kun je het Sint Maarten feest dit jaar corona proof vieren? Fenne deelt leuke ideeën. 

Hoe het de komende tijd loopt weet niemand. Dat we voorzichtig moeten zijn is duidelijk. Maar hoe streng de maatregelen op 11 november zijn weten we natuurlijk nog niet. Daarom bedachten we verschillende leuke ideeën om Sint Maarten dit jaar corona proof te vieren.

Update: in een aantal regio’s wordt Sint Maarten lopen inmiddels afgeraden

Sint Maarten corona proof buiten vieren

Sint Maarten vieren in een afgesloten poort

In sommige buurten is het wellicht prima mogelijk om afstand te houden tijdens Sint Maarten. Maar in zeer kinderrijke straten, is het vaak erg druk met Sint Maarten. Dat zijn die buurten waar je in de loop van de avond ieder jaar briefjes ziet met “sorry het snoep is op!”

Je kunt Sint Maarten ook op een een wat kleinere schaal te vieren. Bijvoorbeeld in de poort achter de tuinen of op de galerij voor de appartementen. Op zo’n afgesloten plek is het aantal mensen overzichtelijk. Bovendien kun je via de buurt whatsapp misschien afspraken maken. Over wie waar gaat staan en over of er alleen voorverpakt snoep mag worden uitgedeeld.

Zingen voor het goede doel 

Wil je geen snoep uitdelen? Hang een briefje op dat je geen snoep weggeeft dit jaar, maar geld geeft aan het goede doel. Dat je graag liedjes hoort en voor elk liedje geld overmaakt aan een goed doel.

Als bewijs hang je een groot vel papier op de binnenkant van de deur. Kinderen mogen een kruisje zetten als ze een liedje hebben gezongen. Of ze mogen kiezen welk doel ze willen steunen. Je kunt eventueel ook een extra spel element toevoegen met “goed gezongen”, “heel goed gezongen” en “extreem goed gezongen”.

Sint Maarten corona proof vieren: leuke ideeën voor dit herfst feest

Sint Maarten corona proof thuis vieren

Wellicht is het door maatregelen helemaal niet mogelijk om de straat op te gaan. Of mag het wel, maar voel je je er zelf niet goed bij. Dan kun je als ouders een alternatief bedenken. Want anders voelt het afblazen van Sint Maarten waarschijnlijk als straf voor de kinderen. Dan is een alternatief dat gericht is op delen interessant. Dat is tenslotte de basisgedachte van Sint Maarten.

Een spelletje spelen

Warme chocolademelk of thee op tafel en spelen maar. En dan natuurlijk wel een bordspel waarbij je (gezonde) snoepjes kunt winnen. Bij Monopolie kun je bijvoorbeeld de briefjes vervangen voor verschillende soorten (voorverpakte) snoepjes. Ook kun je de pionnen bij een bordspel vervangen voor snoepjes.

Daarnaast is het leuk om te dobbelen, zoals met Dobbelklaas. Dan kun je dobbelen met snoep, mandarijnen en goede doelen briefjes. Iedereen moet iets inpakken voor het spel, maar ook iets wat hij wil weggeven aan een goed doel of iets wat je voor een ander gaat doen. Alles op een stapel en dobbelen maar!

Het is de heel gezellig om samen met het gezin te spelen. De winnaar moet wel de helft van zijn winst delen met de rest. Leren delen is tenslotte de kerngedachte van Sint Maarten.

Digitale liedjes zingen 

Je kunt nu misschien niet bij opa en oma langs, of bij die leuke buren. Maar je kunt natuurlijk wel een Sint Maarten liedje voor ze zingen. Life via videobellen of door een filmpje te sturen via whatsapp. Natuurlijk gaat het licht uit zodat de lampionnen goed zichtbaar zijn. En het liedje wordt extra leuk als je er muziekinstrumenten bij gebruikt. In de video kun je natuurlijk een donatie voor snoep vragen, waarbij je de helft aan een goed doel geeft.

Een goed doel steunen

Sowieso is het een mooi moment om een goed doel te steunen. Samen kun je een mooi doel uitzoeken. Zo helpt Oxfam Novib families in ontwikkelingslanden bij hun strijd tegen de corona crisis. In Nederland helpen het Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job gezinnen die het moeilijk hebben.

Corona proof voorverpakt snoep en ander lekkers voor Sint Maarten

Normaliter proberen we zo min mogelijk voorverpakte dingen in huis te gebruiken. Maar met Sint Maarten is voorverpakt snoep nou juist wel hygiënisch. Zeker in tijden van corona.

Gelukkig is het makkelijk om corona proof voorverpakt snoep te vinden voor Sint Maarten. De Hema heeft allerlei kleurrijke voorverpakte traktaties, waaronder rozijntjes, gedroogde aardbeien, lollys, jelly beans en likkoekjes. Albert Heijn heeft heel veel verschillende soorten voorverpakt snoep en chocolade, maar ook kinderkoekjes. En op de kaasafdeling vind je per stuk verpakte Babybel en La Vache Qui Rit dippers.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor fruit, bijvoorbeeld mandarijntjes. Of BEAR Fruit Rolls, gemaakt van 100% fruit. Ik schreef er hier over, BEAR Fruit Rolls zijn te koop bij Albert Heijn.

Wel belangrijk: zorg dat de snoeppapiertjes niet op straat terecht komen, maar in de vuilnisbak. Nog beter zijn papieren wikkels. Zo heeft Anta Flu papieren wikkels om haar keelsnoepjes gemaakt. Nou zijn die keelsnoepjes misschien niet zo populair bij kinderen, dus tips voor andere snoepjes in papier zijn welkom!

Sint Maarten corona proof vieren: leuke ideeën voor dit herfst feest

Het huis versieren met een lampion voor Sint Maarten

Sint Maarten lampionnen zijn niet alleen leuk op straat, maar ook als versiering in huis. Hier vind je heel veel ideeën om zelf een lampion te knutselen voor Sint Maarten. Ook in je tuin of aan de voordeur staan lampionnen gezellig.

Op Leuk met kids vind je daarnaast nog meer ideeën voor Sint Maarten en Halloween.

Sint Maarten corona proof vieren: leuke ideeën voor dit herfst feest

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer bomvol nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Maar dit keer ook heel veel tips voor de herfst! De Leuke Update