Thuis kunst voor kinderen: online workshops, boeken en knutselen

Zijn de kids gek op het museum? In dit artikel vind je heel veel leuke ideeën voor thuis kunst voor kinderen. Boeken, kinderfilms, online rondleidingen, workshops en knutseltips. 

Grappig is dat, vroeger vonden we een museum vrij saai. Tegenwoordig heeft bijna ieder museum zich aangepast aan kinderen. Er zijn leuke workshops en rondleidingen, allemaal leuk en begrijpelijk voor kinderen. Onze kinderen gaan dus graag naar een museum. Met deze kunst tips voor kinderen beleven ze musea ook thuis.

Thuis kunst voor kinderen: online workshops, boeken en knutselen. Zijn de kids gek op het museum? In dit artikel vind je heel veel leuke ideeën voor thuis kunst voor kinderen. Boeken, kinderfilms, online rondleidingen, workshops en knutseltips. 

Online workshops met thuis kunst voor kinderen

Je kunt virtueel een museum bezoeken. Ook delen musea leuke filmjes, boeken, workshops en nog veel meer.

Zo kun je door het Van Gogh Museum lopen. Ook zijn er allerlei activiteiten voor kinderen, met workshops tekenen en schilderen. Daarnaast zijn er kleurplaten en luisterboeken. Bekijk onze review van het Van Goghmuseum.

Ook het Rijksmuseum heeft allerlei activiteiten. Pdf opdrachten kunst maken en tekenen, spelletjes, kleurplaten en een tour door het museum. Ook zijn er magazines, waaronder Marten & Oopjen én Donald Duck in het Rijksmuseum. In de Rijksstudio kun je kunstwerken bekijken en downloaden. Bekijk onze review van het Rijksmuseum.

Bij Mauritshuis kun je een tour door het museum doen. Daarnaast zijn er workshops fotografie en schilderen. Maar ook doe-activiteiten en kleurplaten voor kinderen.

Het Teylersmuseum deelt workshops en kleurplaten online. Ook kun je er het interactieve voorleesboek Beer is los lezen.

Bij het Stedelijk Museum vind je allerlei creatieve workshops voor kinderen en jongeren. Vanzelfsprekend is dit gericht op moderne kunst.

Ook leuk: zelf een schilderij of een ander kunstwerk nabootsen. Bij Tussen kunst en quarantaine op Instagram vind je veel inspiratie.

Kunst voor kinderen thuis: online workshops, boeken en knutselen

Kinderfilms over kunst en musea

Jackie en Oopjen (6 jaar en ouder) 

Kun je je nog de Rembrandt schilderijen van Marten en Oopjen herinneren, die heen en weer reizen tussen musea in Nederland en Frankrijk? Daarover is nu deze kinderfilm gemaakt. De twee schilderijen van een man en vrouw hangen in het Rijksmuseum. Oopjen wil uit haar schilderij stappen, op zoek naar haar zusje Aaltje. In het museum komt ze Jackie tegen, wiens moeder in het museum werkt. Jackie besluit Oopjen mee naar huis te nemen, dat mag haar moeder natuurlijk niet weten. Terwijl het museum in paniek is vanwege het lege schilderij, beleven de dames avonturen. Oopjen went al snel aan de moderne tijd. Maar dan dreigt er gevaar. Een kunsthandelaar ontdekt wie Oopjen is en wil haar ontvoeren.

Het is een heerlijke film, opgenomen in het centrum van Amsterdam. Zo brengt deze film de geschiedenis prachtig tot leven. De jongens vonden het begin van de film vol clichés, maar vonden de film desalniettemin toch leuk. De meiden moesten juist lachen om die clichés. De film is thuis te huur en te koop via Pathé Thuis en via Bol.com

Night at the museum (6 jaar en ouder) 

In deze film komen beroemde historische figuren, die overdag te bewonderen zijn in een museum, in de nacht tot leven. Een kleitablet brengt deze historische figuren tot leven. Bewaker Larry (Ben Stiller) moet het mysterie van het kleitablet oplossen, om ervoor zorgen dat de figuren niet zullen sterven. Het zijn allerlei verschillendehistorische figuren, zoals Lancelot, Dzjengis Khan en Theodore Roosevelt (Robin Williams ), maar ook een oliedomme Neanderthaler. Samen met de bewaker lossen ze het mysterie op en vechten ze op tegen een tentoongestelde skeletten dinosauriërs.

Er is ook een NATM 2, met een heleboel extra andere historische figuren. Deze film is te huur en toop bij Pathé Thuis en bij Bol.com.

Je eigen kunstwerk maken

Kinderen zijn als een wervelwind in je interieur, althans die van ons wel. Gezellig hoor, maar niet echt een goed moment om kunst te kopen, nog los van de vraag of je er geld voor hebt. We besloten ons eigen DIY Mondriaan schilderij te maken, in onze eigen kleuren.

DIY: Mondriaan schilderij in jullie favoriete kleuren

Mijn nichtje maakte op de kleuterschool dit toffe kunstwerk. Het is een stuk zwerfhout dat ze geschilderd heeft. Daarna is het op een sokkel geplaatst van een boomstammetje en een satéprikker.

Thuis kunst voor kinderen: online workshops, boeken en knutselen. Mijn nichtje maakte op de kleuterschool dit toffe kunstwerk. Het is een stuk zwerfhout dat ze geschilderd heeft. Daarna is het op een sokkel geplaatst van een boomstam en een satéprikker. 

De werken van Kandinsky zijn leuk om na te maken met kinderen. Deze cirkels maakten mijn nichtje en haar klasgenoten. Je kunt ze maken met gewone potloden, of met aquarelpotloden.

Met aquarelpotloden teken je eerst iets met de potloden. Daarna ga je met een natte kwast er overheen. Het is dus een soort schilderen met potloden. En het geeft zo’n tof effect! Wat ook fijn is: het geeft wat minder rommel dan verf. Aquarelpotloden zijn te koop bij I love speelgoed en Bol.com.

Thuis kunst voor kinderen: online workshops, boeken en knutselen. De werken van Kandinsky zijn leuk om na te maken met kinderen. Deze cirkels maakten mijn nichtje en haar klasgenoten. Je kunt ze maken met gewone potloden, of met aquarelpotloden. 

Veel kunstwerken van Vincent van Gogh zijn leuk om na te maken. Wat denk je van deze Amandelbloesems van van Gogh?

Als kind vond ik de kunstwerken van Keith Haring al fascinerend. De klas van mijn nichtje maakte deze Keith Haring in echt formaat. Een van de kinderen ging liggen, een ander kind tekende de omtrek van het kind op een groot vel. Dat werd vervolgens ingekleurd door alle kinderen samen. Ook leuk om met stoepkrijt te doen!

Als kind vond ik de kunstwerken van Keith Haring al fascinerend. De klas van mijn nichtje maakte deze Keith Haring in echt formaat. Een van de kinderen ging liggen, een ander kind tekende de omtrek van het kind op een groot vel. Dat werd vervolgens ingekleurd door alle kinderen samen. Ook leuk om met stoepkrijt te doen!

Strijkkralen kunstwerken

Met strijkkralen kun je ook kunstwerken knutselen, we hebben hier een paar voorbeelden (strijkkralen zijn te koop bij Bol.com en Blokker). Maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf een kunstwerk uitkiezen. Het belangrijkste is dat het kunstwerk niet te veel detail nodig heeft. Want dat kun je niet namaken met strijkkralen, tenzij je een heel groot bord hebt.

Bij de meeste strijkkralenwerkjes, gebruiken we de achterkant, die niet gestreken is. Bij deze kunstwerken gebruiken we juist de kant die wel gestreken is, omdat de kleuren daarbij mooi in elkaar overlopen. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

kunstwerken namaken met strijkkralen - 101 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen

Hier maakten we het Meisje met de parel van Vermeer. Bij dit strijkkralenwerkje hebben we besloten de voorkant en achterkant te strijken. Daardoor lijkt het nog meer op verf.

kunstwerken namaken met strijkkralen - het meisje met de parel van Vermeer

De Zonnebloemen van Vincent van Gogh hebben veel detail. Maar dat kun je toch relatief makkelijk terugbrengen tot simpele lijnen.

kunstwerken namaken met strijkkralen - de zonnebloemen van Vincent van Gogh

De composities van Mondriaan zijn door de rechte lijnen ideaal om een strijkkralenwerkje van te maken

kunstwerken namaken met strijkkralen - Compositie 2 Mondriaan

Matroesjka poppen schilderen

Corrien beschilderde met haar dochters deze Matroesjka poppen voor de juffen. Ook een leuk cadeau voor de meester, opa, oma, papa of mama. Ze laat ons zien hoe je deze Matroesjka poppen kunt schilderen, kijk je mee?

Matroesjka poppen zelf beschilderen: leuk cadeau om te knutselen. Matroesjka poppen zijn leuk om zelf te beschilderen. Tof voor als je een cadeau wil knutselen voor de juf, de meester, opa, oma, papa of mama. Dit super leuke idee is van Corrien. Ze maakte samen met haar dochters deze Matroesjka's voor de juffen. 

Kinderboeken over kunst 

Alles is kunst

Alles wat je ziet, kan een kunstwerk worden, dus maak er iets van, is het motto van dit boek. Het laat zien hoe beroemde kunstenaars werden geïnspireerd en hoe kinderen zelf kunst kunnen maken. Door zelf kunst te maken, ga je het ook begrijpen.

Dit boek staat vol bekende kunstwerken. Bij ieder kunstwerk lees je wie het maakte, wat zijn of haar inspiratie was en wat het voorstelt. Klap je vervolgens de flap open, dan zie je hoe je er zelf mee aan de slag kunt. Niet precies zoals de kunstenaar dat deed, maar op een voor kinderen aansprekende manier. Het boek is ingedeeld in vier hoofdstukken: mensen, dieren, plaatsen en verhalen. Ik ging met beide kinderen aan de slag.

Dochterlief van bijna zes jaar zocht De slak uit, van Henri Matisse uit 1953. De slak is gemaakt van gekleurde stukken papier, je “verft” dus met gekleurd papier. Zoonlief van acht jaar zocht De Vogel uit, van Georges Braque, uit 1949. De suggestie van het boek was om met touw, spons en verf een afdruk te maken. Maar zoals het een echte kunstenaar betaamt, liet hij zich alleen maar inspireren daardoor en bedacht zijn eigen plan. De schildpad met rondjes, dat sprak hem aan. Die ging hij dus van stof maken.

Alles is kunst. 48 fantastische kunstprojecten is van Susie Brooks. Het is uitgegeven door Lemniscaat en te koop bij Bol.com.

Boekentip - Alles is kunst, met dit boek maken kinderen zelf kunst
Het Grote Kunst Doeboek

Het Grote Kunst Doeboek is weer eens een ander soort doeboek. Grotere kids kunnen het boek met de opdrachten zelf doen. Ik deed boek samen met de kinderen (op dat moment 5 en 7,5 jaar).

Je doet telkens eerst een opdracht en op de volgende bladzijde lees je meer informatie. Zo is er een zoekplaatje van een schilderij van Jan van Os, op de volgende bladzijde vind je het antwoord en lees je hoe deze schilder werkte. Ook kunnen kinderen op veel plekken zelf aan de slag om te tekenen en schilderen. Het filmpje hieronder geeft je een beeld, onze kids vonden het erg leuk.

Het Grote Kunst Doeboek is van Paul Thurlby. Het boek is uitgegeven door Lemniscaat en te koop bij Bol.com.

De Grote Vincent van Gogh Atlas junior editie

Vinden jullie kids Vincent van Gogh ook zo interessant? Dan is dit boek een aanrader. Het laat het leven van Vincent van Gogh zien, door de tijd heen. Zo zie je waar hij in zijn leven allemaal gewoond heeft en wat hij daar schilderde. De bladzijden staan vol schilderijen, maar ook foto’s, landkaarten en leuke illustraties. Daardoor zijn de stukjes tekst overzichtelijk voor kinderen, bovendien is het voor wat grotere kids toegankelijk geschreven.

De Grote Vincent van Gogh Atlas junior editie is geschreven in samenwerking met het Van Gogh Museum. Het is te koop bij Bol.com en Libris. Het Playmobil poppetje van Van Gogh kocht kleine meis in het van Van Gogh Museum.

Thuis kunst voor kinderen: online workshops, boeken en knutselen. Vinden jullie kids Vincent van Gogh ook zo interessant? Dan is dit boek een aanrader. Het laat het leven van Vincent van Gogh zien, door de tijd heen. Zo zie je waar hij in zijn leven allemaal gewoond heeft en wat hij daar schilderde. De bladzijden staan vol schilderijen, maar ook foto's, landkaarten en leuke illustraties. Daardoor zijn de stukjes tekst overzichtelijk voor kinderen, bovendien is het voor wat grotere kids toegankelijk geschreven.
Het geheim van de tuin

Dit boek is gemaakt om te vieren dat de schooltuinen in Amsterdam 100 jaar bestaan. Het boek is een heel leuk verhaal van Jan Paul Schutten, losjes gebaseerd op de geschiedenis van het Rijksmuseum. Nadat architect Pierre Cuypers het Rijksmuseum heeft gebouwd, schrijft hij een wedstrijd uit voor wie de kok van het bijbehorende restaurant mag worden. Het verhaal leidt kinderen door de tuin van Rijksmuseum, maar ook langs een aantal kunstwerken. Ondertussen leren ze ook van alles over eetbare planten.

Maar het is niet alleen een verhaal, het is ook een kookboek. Joris Bijdendijk, de huidige chef van Rijks, het restaurant van het Rijksmuseum, deelt zijn recepten. Voor deze recepten moet je de groenten- en kruidentuin in. Of natuurlijk naar de markt, als je geen moestuin hebt. Achterin het boek vind je ook nog wat informatie over zelf je moestuin beginnen. Ook zit er een zaai- en oogstkalender in.

Het geheim van de tuin is uitgegeven door Gottmer. Dit boek is geschreven door Jan Paul Schutten en Joris Bijdendijk. De prachtige illustraties zijn van Floor Rieder. Het is te koop bij Bol.com.

Het geheim van de tuin - een avontuurlijk kinderkookboek, verhaal en boek om kinderen te leren over de moestuin

Verder lezen

Thuis kunst voor kinderen is natuurlijk leuk, maar je wil ook naar het echte museum. Alvast nadenken over jullie volgende bezoekje aan een museum? Kijk dan even naar mijn lijstje met kindvriendelijke musea. Daarin vind je leuke musea in heel Nederland.

Museum met kids: de leukste kindermusea van Nederland

Willen jullie nog meer knutselen met strijkkralen? Kijk dan even naar mijn artikel met heel veel strijkkralen voorbeelden.

101 strijkkralen voorbeelden

Hebben jullie ook een enorme stapel kunstwerken liggen? Met deze ideeën kun je de knutselwerkjes op een leuke manier bewaren. Zonder dat ze in huis rondslingeren.

Knutselwerkjes bewaren: kunst aan de muur, in pronkkast of in plakboek

Veel plezier met samen kunst knutselen!

Thuis kunst voor kinderen: online workshops, boeken en knutselen

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids