Wandelen met kinderen in de buurt van Amsterdam: plekken met speeltuin

We gaan heel vaak wandelen met de kids, maar we zorgen altijd dat er iets leuks op de route is. Veel mensen vragen me dan ook om tips om te wandelen met kinderen in de omgeving van Amsterdam, liefst met speeltuin. Daarom besloot ik de kindvriendelijke wandelgebieden in de regio Amsterdam eens op een rijtje te zetten.

Wie ons op Instagram volgt ziet regelmatig wandelingen langskomen. In steden, maar zeker ook in natuurgebieden.

In veel natuurgebieden staan weinig bordjes, of ze zijn niet erg duidelijk. Wij zorgen daarom altijd voor een volle telefoon en gebruiken Google Maps om de wandeling te maken. In Google Maps kun je ook je parkeerplek als locatie bewaren, zodat je de auto of fiets weer terug vindt.

Vaak gebruiken we de wandelknooppuntennetwerken. Je kunt een wandeling uitstippelen tussen verschillende knooppunten. Die wandeling volg je dan via de paaltjes met gekleurde pijlen. Op veel parkeerplaatsen bij wandelgebieden zie je deze wandelroutes staan. Je kunt ze ook online zoeken of zelf uitstippelen bij de ANWB of bij Wandelnet. Met kids is het erg fijn om van tevoren te weten hoe ver een wandeling is.

Sommige speeltuinen zijn het hele jaar open, andere sluiten in de winter. Daarnaast wisselen de openingstijden van de horeca (to go). Het is dus altijd verstandig van tevoren even op hun website te kijken.

Wandelen met kinderen in de buurt van Amsterdam: plekken met speeltuin. We gaan heel vaak wandelen met de kids, maar we zorgen altijd dat er iets leuks op de route is. Veel mensen vragen me dan ook om tips om te wandelen met kinderen in de omgeving van Amsterdam, liefst met speeltuin. Daarom besloot ik de kindvriendelijke wandelgebieden in de regio Amsterdam eens op een rijtje te zetten.

Inhoudsopgave

Amsterdam Noord
Ten noorden van Amsterdam
Amsterdam Oost
Ten oosten van Amsterdam
Amsterdam West
Ten westen van Amsterdam
Amsterdam Zuid
Ten zuiden van Amsterdam
Amsterdam Centrum

Wandelen met kinderen in de buurt van Amsterdam: plekken met speeltuin

Amsterdam Noord

Het NDSM-terrein

Het NDSM-terrein was vroeger een industriegebied, dat zie je nog heel goed terug. Het is een combinatie van oude scheepshistorie en nieuwe hippe dingen. Wij vinden het heerlijk om hier te wandelen. Het is ook een prachtig gebied om foto’s van je kinderen te maken, overal zie prachtige achtergronden. Dit gebied in Amsterdam Noord is heel leuk om te wandelen met kinderen, maar er is hier geen speeltuin.

NDSM werf in Amsterdam Noord
De dijkjes van Amsterdam Noord

In Amsterdam Noord zijn nog heel veel mooie oude dijken. Hartstikke leuk om langs te fietsen of te wandelen.

De Buiksloterdijk kun je beginnen bij de Marjoleinstraat, hier vlak achter ligt Buiksloterkerk, een mooie oude kerk uit 1609. Daarna kun je door het Noorderpark wandelen. Het Noorderpark is een samenvoeging van twee oude parken: het Florapark en het Volewijckspark. Aan de zuidkant van het Noorderpark zit een leuke speeltuin. Een stukje ten noorden van het park ligt Krijtmolen d’Admiraal prachtig aan het water.

De Nieuwendammerdijk staat vol met mooie oude dijkhuisjes. Een deel van dijk is aan twee kanten bebouwd, een deel maar aan een kant waardoor de bewoners uitkijken op de met gras begroeide dijk. Veel bewoners hebben picknicktafels neergezet, heel idyllisch. Op het meest oostelijke puntje van de Nieuwendammerdijk zit een speeltuintje. Achter de Nieuwendammerdijk ligt het kleinste kerkje van Amsterdam. Ten oosten van de Nieuwendammerdijk ligt de Schellingwouderdijk, daar kun je lekkere dingen kopen bij de Landmarkt.

Wandelen met kinderen in de buurt van Amsterdam: plekken met speeltuin - Nieuwendammerdijk in Noord

Wandelen ten noorden van Amsterdam

Net boven Amsterdam, in Oostzaan, ligt Het Twiske. Dit is een heel leuk wandelgebied, vol meertjes en slootjes. Er zijn twee toffe speeltuinen: de Avonturenspeelplaats en de Speelsloot. De eerste kan heel druk zijn, de tweede is vaak minder druk. Bij de Avonturenspeelplaats is een horeca gelegenheid waar je wat kunt afhalen.

Als je parkeert bij de Avonturenspeelplaats kun je een leuke wandeling naar de Speelsloot maken, langs de oostkant van de Stootersplas. Je komt dan langs de Twiske Stuwdam, de grazende bizons en het Kure-Jan Strand. Onderweg staan verschillende bankjes waar je kunt picknicken. Als je heen en terug dezelfde route loopt is het ongeveer 5 kilometer wandelen. Als je een rondje om de Stootersplas loopt is het bijna 10 kilometer lopen.

Bij het hippe pannenkoekenrestaurant de Appel staat buiten een caravan waar de kids in kunnen spelen. Het ligt vlakbij Klimpark Twiske.

Wandelen met kinderen in de buurt van Amsterdam: plekken met speeltuin - Het Twiske in Amsterdam Noord

Amsterdam Oost

Het Flevopark

Het Flevopark is een mooi groot park en in het park zit een speeltuin voor kleintjes. Je kunt hier ook zwemmen in het Nieuwe Diep. Naast het park ligt Jeugdland, een natuurspeeltuin met moestuin, met heel veel activiteiten, ik schreef er hier meer over.

Diemerpark en Diemerzeedijk

Naast IJburg vind je het Diemerpark, een groot park dat wel wat weg heeft van een duinpark. In de zomer is het vol wilde bloemen. Let op de putdeksels in het park: er staan allemaal poëtische uitspraken op, leuk om met de kids naar te zoeken. Rond de sportvelden is een aantal openbare fitnessplekken. In het Diemerpark ligt ook het Diemerparkstrandje.

Alleen het Diemerpark is al groot genoeg voor een flink rondje, maar je kunt het ook combineren met een wandeling over IJburg. Steigereiland heeft bijzondere waterwoningen en zelfbouwwoningen, je vindt een leuke natuurspeeltuin en voetbalkooi in het Proefeilandpark. Op Haveneiland liggen de haven en het Theo van Goghpark met vier speeltuinen. Rieteiland Oost heeft achter de tennisbaan een leuke natuurspeeltuin. Een koffie to go kun je halen bij de Vrijburcht op Steigereiland en bij de Espressofabriek en Stijldepartment op Haveneiland.

Wandelen met kinderen in de buurt van Amsterdam: plekken met speeltuin. Nieuwe speeltuin in het Theo van Goghpark op IJburg.
Zeeburgereiland

Zeeburgereiland is een nieuwe wijk in aanleg, tussen IJburg en de rest van Oost. Midden in deze wijk ligt de grootste skatebaan van Nederland, met prachtige Delfts Blauwe patronen er op. Het is onderdeel van een groen binnenplein, de Urban Sport Zone. Dit plein kan op vrije dagen wel heel druk zijn. Er is hier ook nog een rode speeltuin en kabelbaan. Bij Haddock in de rode loods of de Espressofabriek in het oude Slibvijzelgemaal kun je koffie en wat lekkers halen.

Wil je een wandeling van ongeveer vijf kilometer maken, loop dan vanaf Haddock naar het noorden over de Zuider IJdijk. Onderweg kijk je eerst over het water uit op de Oranjesluizen, daarna op KNSM-eiland, Sporenburg, Borneo-eiland en Cruquiuseiland. Normaal kun je helemaal langs het water lopen of fietsen tot ongeveer Eiburgh Snacks. Dat is nu vanwege bouwwerkzaamheden afgesloten, daarom moet je nu ongeveer dezelfde route teruglopen onder aan de dijk.

Urban Sport Zone Amsterdam: skatebaan en speeltuin Zeeburgereiland

Wandelen ten oosten van Amsterdam

Diemerbos in Diemen

Net buiten Amsterdam vind je leuke gebieden om te wandelen met kinderen en naar de speeltuin te gaan. Het Diemerbos is onderdeel van natuurgebied Gaasp en Diem, beheerd door Staatsbosbeheer. Alhoewel hier heel lang geleden al een bos was, is het huidige bos in de jaren ’90 aangeplant. Het is dus geen oud statig bos, zoals je ze even verderop in het Gooi ziet. Ook hoor je de snelweg een beetje, je zit immers aan de rand van de stad. Maar het is wel een fijne plek om uit te waaien. Er groeien heel veel wilde bloemen, we maken er een sport van om ze te herkennen. Daarnaast lopen er rondom het natuurgebied schapen, koeien en paarden. En je ziet en hoort natuurlijk heel veel vogels.

In het Diemerbos ligt een speelbos genaamd het Banjerbossie. Het is een leuke houten natuurspeeltuin, met onder meer een kabelbaan, speelveer en een klankspeeltuin. Echt zo’n plek waar je goed vies kunt worden. Een paar reserve schoenen en een reserve broek zijn hier wel een aanrader. House of Bird heeft in de zomer een fijn terras. In de winter kun je er ook wat lekkers voor onderweg halen, of voor thuis.

Wandelen met kinderen in de buurt van Amsterdam: plekken met speeltuin - Banjerbossie in het Diemerbos
Wandelen in het Gooi

De Bussumerheide is een mooi heidegebied vlakbij Amsterdam. De heide is hier heel weids, maar je kunt ook door het bos lopen. Paviljoen Heidezicht ligt aan de rand van de Bussumerheide. Bij het restaurant is een grote houten omheide speeltuin, die zowel voor kleine als grote kids leuk is. Oh ja en er zijn ook nog mooie herten.

De Bussumerheide is een mooi heidegebied vlakbij Amsterdam. De heide is hier heel weids, maar je kunt ook door het bos lopen. Paviljoen Heidezicht ligt aan de rand van de Bussumerheide. Bij het restaurant is een grote houten omheide speeltuin, die zowel voor kleine als grote kids leuk is. Oh ja en er zijn ook nog mooie herten.

De Limitische Heide en de Vliegheide zijn prachtig. Parkeren kan bij parkeerplaats Nieuw Bussumerheide. In de herfst bloeit de heide prachtig en worden de bramen langzaam rijp, maar er staat ook veel brem die in het voorjaar bloeit. Wij liepen de paarse wandelroute, langs heide, een zandverstuiving, bos en een wilde bloemenveld. We weken alleen even van de paarse route af voor een tussenstop bij theehuis Bos En Hei. Dat heeft een terras met toffe speeltuin voor kleintjes. Er is een klimhuisje, trampoline en een half overdekte zandbak vol zandbakspeelgoed. Even verderop ligt Schaapskooi Tafelberg.

De Limitische Heide en de Vliegheide zijn prachtig, je parkeert bij parkeerplaats Nieuw Bussumerheide. In de herfst bloeit de heide prachtig en worden de bramen langzaam rijp, maar er staat ook veel brem die in het voorjaar bloeit. We liepen de paarse wandelroute, langs heide, een zandverstuiving, bos en een wilde bloemenveld. We weken alleen even van de paarse route af voor een tussenstop bij theehuis Bos En Hei. Dat heeft een terras met toffe speeltuin voor kleintjes. Er is een klimhuisje, trampoline en een overdekte zandbak vol zandbakspeelgoed.

Op de Tafelbergheide in Blaricum kun je prachtig wandelen. Restaurant de Eendracht kijkt uit over de Tafelbergheide. Naast een terras met tafeltjes, hebben ze een aantal fijne overdekte loungeplekken, waar ook een houtkachel aan kan. Op het terras is een speelrek en er liggen ballen waarmee je op de heide kunt spelen.

Wandelen met kinderen in de buurt van Amsterdam: plekken met speeltuin. Op de Tafelbergheide in Blaricum kun je prachtig wandelen. Restaurant de Eendracht kijkt uit over de Tafelbergheide. Naast een terras met tafeltjes, hebben ze een aantal fijne overdekte loungeplekken, waar ook een houtkachel aan kan. Op het terras is een speelrek en er liggen ballen waarmee je op de heide kunt spelen.

Vanaf Landal Gooise Heide kun je een leuke wandeling naar Huizen maken. Je komt langs een kinderboerderij en een waterspeeltuin. Restaurant ’t Nennetje heeft een terras met uitzicht op de speeltuin. In de ochtend kun je ontbijten of koffie drinken in het naastgelegen Koffiehuys (beide in de winter dicht).

Bij de receptie van Landal Gooise Heide kun je een route halen voor een wandeling van ongeveer 5 kilometer, speciaal voor gezinnen. Deze route gaat langs een paar leuke plekken. Met kleintjes kun je stoppen bij Kinderboerderij de Warande. Wij stopten bij de waterspeeltuin daar vlakbij. Onderweg kom je stukken bos tegen, met kleine zandverstuivingen. De heide rondom natuurreservaat Groeve Oostermeent is ook prachtig. Ook kom je nog langs een heemtuin.

In ‘s Graveland bij Hilversum is een prachtig wandelgebied van Natuurmonumenten: de ’s Gravelandse Buitenplaatsen. Bij restaurant Brambergen kun je terecht voor wat lekkers (to go). Je kunt er lekker spelen bij de Oerrr Speelnatuur.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteitenIn ‘s Graveland bij Hilversum is een prachtig wandelgebied van Natuurmonumenten: de 's Gravelandse Buitenplaatsen. Bij restaurant Brambergen kun je terecht voor wat lekkers (to go).
Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

In Lage Vuursche kun je prachtig wandelen, over de hei en door het bos. Vanaf de Kuil van Drakensteyn kun je een leuke route lopen. Boswachterspad Stulp en Kasteeltuin van Staatsbosbeheer bestaat uit de witte route Stulp van 3,1 kilometer en de rode route Nonnenland van 2,4 kilometer. Je kunt beide combineren of er een kiezen. Voor wat lekkers ga je naar restaurant Buiten in de Kuil. Er is hier geen speeltuin, maar in de natuur kun je prachtig spelen.

Wandelen met kinderen in de buurt van Amsterdam: plekken met speeltuin. In Lage Vuursche kun je prachtig wandelen, over de hei en door het bos. Er is hier geen speeltuin, maar in de natuur kun je prachtig spelen.

Amsterdam West

Van Amsterdamse Bodem heeft met chef en kookboekenschrijver Samuel Levie De Grote Smaken Speurtocht door Amsterdam-West gemaakt. Een gratis routekaart langs zijn favoriete culinaire adressen in Westerpark en Bos en Lommer.

In Amsterdam West zit het Street Art Museum Amsterdam, een (gratis) street art route. In de wijken Geuzenveld en Slotermeer. Bekijk meer street art routes.

De Fruittuin van West

De Fruittuin van West is een heuse biologische boomgaard in Amsterdam West. In het oogstseizoen kunt hier fruit plukken, spelen, kippen verzorgen, koffie drinken, een broodje eten en lekkere dingen kopen voor thuis. Niet echt een wandeling dus, maar wel een plek om lekker te struinen in het fruitseizoen.

Boerderij in Amsterdam: fruit plukken bij de Fruittuin van West

Wandelen ten westen van Amsterdam

Spaarnwoude

Recreatiegebied Spaarnwoude ligt ten noordwesten van Amsterdam. Het ligt onder de vliegroute van Schiphol, dus echt rustig is het er niet. Je vindt er Pannenkoekenboerderij Onder de Platanen, die in de lockdown een loket heeft om wat lekkers af te halen. Normaal kun je er ook meekijken op de zorgboerderij met melkvee- en schapenhouderij. Ook is er een speeltuin met toestellen voor verschillende leeftijden. In het bos achter het spinnenhuisje ligt nog een deel verstopt, met een flink touwklimrek en een klankspeeltuin.

Wandelen met kinderen in de buurt van Amsterdam: plekken met speeltuin. Recreatiegebied Spaarnwoude ligt ten noordwesten van Amsterdam.Je vindt er Pannenkoekenboerderij Onder de Platanen, die in de lockdown een loket heeft om wat lekkers af te halen. Ook is er een speeltuin met toestellen voor verschillende leeftijden. In het bos achter het spinnenhuisje ligt nog een deel verstopt, met een flink touwklimrek en een klankspeeltuin.

Amsterdam Zuid

Amstelpark

Aan de oostkant van Buitenveldert vind je het Amstelpark. Met daarin een gigantische speeltuin en een paar attracties, waaronder een treintje en wat autootjes om in te rijden. Daarnaast is er ook een kinderboerderij. Deze zijn op dit moment helaas gesloten.

Het park zelf is ook de moeite waard. Dit was begin jaren ’70 het Floriadepark en je vindt er dus allerlei bijzondere planten. Erg leuk om een rondje in te wandelen dus. Ten zuiden van het park ligt de Riekermolen.

Wandelen met kinderen in de buurt van Amsterdam: plekken met speeltuin - Amstelpark

Wandelen ten zuiden van Amsterdam

Amsterdamse Bos en de Poel in Amstelveen

Aan de westkant van Buitenveldert ligt het Amsterdamse Bos. Er zijn hier verschillende speeltuinen en zwemvijvers. Op vrije dagen kan het hier erg druk zijn.

Ten zuiden van het Amsterdamse Bos ligt de Poel. Als je parkeert bij het Gemeentehuis van Amstelveen kun je een leuk rondje wandelen. Er zit daar een natuurspeeltuin met een kabelbaan. Even verderop ligt ook het Bloesempark. Een rondje om de poel is ongeveer 4 kilometer wandelen.

De Poel in Amstelveen
De Toolenburger Plas in Hoofddorp

In Hoofddorp ligt tussen de woonwijken een enorme plas: de Toolenburger Plas. Je kunt een leuk rondje rondom de plas wandelen. Aan de zuidoostkant van de plas liggen eilandjes waar je via stapstenen op komt. Er zijn twee strandjes, op Strand Noord vind je verschillende speeltuintjes. Ook vind je naast restaurant Lieveling een speeltuin en een skatebaan (onze kids namen stepjes mee). Aan de oostkant van de plas zijn een voetbalkooi en fitnesstoestellen. In de zomer zijn er toiletten en kiosken, die waren toen wij er in de winter tijdens de lockdown waren dicht, alleen restaurant Lieveling had een soort afhaal snackbar. Naast de Toolenburger Plas ligt ook speeltuin Jeugdland Hoofddorp.

Wandelen met kinderen in de buurt van Amsterdam: plekken met speeltuin. Zoals de Toolenburger Plas in Hoofddorp, je kunt een heel leuk rondje om de plas wandelen. Dan kom je langs speeltuinen, speelnatuur, fitnessplekken, een voetbalkooi, een skatebaan en strandjes. Ook is er een restaurant.

Amsterdam Centrum

Bij een wandeling denk je misschien niet meteen aan het centrum van Amsterdam. Natuurlijk is eigenlijk heel Amsterdam leuk om doorheen te wandelen met kinderen en je vindt overal wel een speeltuin. Gewoon lekker struinen over de grachten. Of langs de chique huizen van Amsterdam Zuid. Of deze twee gebieden aan de zijkanten van het centrum.

Westelijke eilanden en het Westerpark

Ten westen van Centraal Station vind je de Westelijke Eilanden. Deze zijn in de zeventiende eeuw aangelegd als pakhuizen voor de scheepvaart en nu dus een prachtig oud gebied. Realeneiland, Bickerseiland en Prinseneiland zijn daarom leuk om met kinderen te wandelen en de oude pakhuizen te bekijken. Kijk eens naar de pakhuizen en woningen. Vergeet daarbij niet de ook de mooie gevelstenen te bekijken. Vergeet niet om even de gele onderzeeboot in de Bickersgracht te bewonderen. De Zuiderspeeltuin is een mooie speeltuin een klein stukje verderop.

Zijn jullie nog niet moe, dan kun je doorlopen naar het Westerpark. Natuurspeeltuin het Woeste Westen zit in de noordwesthoek van het park. Aan de noordkant vind je de Spartelvijver, een kinderbadje. Wat lekkers halen kan bij de Espressofabriek en de Bakkerswinkel.

Wandelen met kinderen in de buurt van Amsterdam: plekken met speeltuin - Bickerseiland op de Westelijke Eilanden
Oostelijk Havengebied

Overal in het Oostelijk Havengebied zie je de scheepvaarthistorie terug. Alleen al daarom is het leuk om er doorheen te wandelen, langs de oude pakhuizen en woonboten. Er zitten verschillende kleine speeltuintjes, bijvoorbeeld in de Tosarituin en op de hoek KNSM-laan/Levantkade. Op de kop van Java-eiland bij de Tosaristraat zit ook een skateparkje. Bij de Quarantine haal je wat lekkers to go.

Naast leuke plekken om te wandelen met speeltuin in Amsterdam, vind je op Leuk met kids nog veel meer ideeën voor kinderen. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze andere kindvriendelijke tips in en rond Amsterdam.

Wandelen met kinderen in de buurt van Amsterdam: plekken met speeltuin. We gaan heel vaak wandelen met de kids, maar we zorgen altijd dat er iets leuks op de route is. Veel mensen vragen me dan ook om tips om te wandelen met kinderen in de omgeving van Amsterdam, liefst met speeltuin. Daarom besloot ik de kindvriendelijke wandelgebieden in de regio Amsterdam eens op een rijtje te zetten.

Wat lekkers voor onderweg

Onderweg nemen we vaak wat lekkers mee om te picknicken. Onze broodtrommels en isoleerflessen zitten vol lekkere dingen.

Bij veel restaurants en cafés kun je vaak wat lekkers halen, fijn tijdens een wandeling. Sommige restaurants hebben daarbij ook hun speeltuin opengesteld. Op Leuk met kids vind je een lijst met kindvriendelijke restaurants in heel Nederland.

Buiten afspreken met vrienden: zo blijf je warm bij wandelen en in de tuin

Bekijk ook: zo blijf je buiten warm, net als de Scandinaviërs

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids