Amsterdam Light Festival: boottocht voor kids

Iedere winter wordt het Amsterdam Light Festival georganiseerd in december en januari. Verspreid over de Amsterdamse grachten vind je dan allerlei lichtkunstwerken. Een paar jaar geleden liepen we de route al eens. Dit jaar maakten we een boottocht, want vanaf het water zie je de kunstwerken van het Amsterdam Light Festival op een heel andere manier. 

Cindy en ik mochten dit weekend de boottocht doen met onze oudste kids van 6 en 7 jaar. We deden de Kids Cruise van Blue Boat, deze boottocht is speciaal voor gezinnen. De lichtjes van het Amsterdam Light Festival gaan aan als het schemerig wordt. Je kunt kiezen tussen de vroege vaart om 16u45 en de late vaart om 19u00. Op Instagram kreeg ik al van verschillende mensen de vraag vanaf hoe oud ik de boottocht zou aanraden, maar dat ligt heel erg aan je kind. Voor mijn drukke kleuter is anderhalf uur in een boot te veel. Maar er zijn ook rustigere kleintjes die prima stil kunnen zitten op schoot van papa of mama. Naast ons zat een gezin met wat kleinere kinderen, die gingen af en toe buiten kijken en dat werkte prima.

Amsterdam Light Festival: boottocht voor kids

Amsterdam Light Festival: boottocht voor kids

Amsterdam Light Festival met boottocht 

Kinderen krijgen een verrekijker en een kleurplaat. Op weg naar de route van het lichtjesfestival konden ze de kleurplaat inkleuren. Toen we eenmaal op de route waren gingen de lichten in de boot uit, zodat je de lichtjes buiten beter kunt zien. Tijdens de boottocht wordt de informatie over de kunstwerken verweven in de geschiedenis van de Amsterdamse jongen Claes. Onze kids waren wat te ongeduldig om echt naar het verhaal te luisteren. Ze pikten er vooral wat informatie over kunstwerken uit, maar voor iets oudere kinderen is dat denk ik heel leuk.

een kleurplaats inkleuren vanaf de boot lampjes kijken vanuit de boot

De kinderen waren unaniem over het mooiste kunstwerk: ze vonden de grote spin op de brug het mooist. De spin bestaat uit kleinere spinnen, dat maakt indruk. Zelf vonden we de Van Gogh van licht ook heel mooi.

Amsterdam Light Festival: boottocht voor kids Amsterdam Light Festival: boottocht voor kids

Over het kunstwerk Light a Wish had ik in lokale media al meer gehoord. Het zijn een soort verlichte paardenbloempluisjes boven de gracht. Deze pluisjes staan synoniem voor een wens. Daarom heeft Blue Boat dit kunstwerk gesponsord. Daarnaast doneren ze aan de stichting Make-a-Wish, die de wensen van zieke kinderen laat uitkomen. Mooi initiatief!

Amsterdam Light Festival: boottocht voor kids

Meer informatie over de Kids Cruise tijdens het Amsterdam Light Festival vind je op de website van Blue Boat. Daar kun je ook meer informatie vinden over Make-A-Wish. Ga je de boottocht maken, neem dan een warme jas mee. In de boot staat de verwarming aan, maar het is ook heel leuk om af en toe op het achterdek te gaan kijken.

blauwe bootAmsterdam Light Festival: boottocht voor kids

Nog even de stad in

Je kunt de boottocht eventueel combineren met de wandeling van het Amsterdam Light Festival, of gewoon een bezoekje aan Amsterdam. Het opstappunt van de boottocht is aan de Stadhouderskade ter hoogte van het Weteringcircuit. Je kunt dus je kunt ook even lekker wat gaan eten in de Pijp.

Op sommige plekken maakte ik een video, dat geeft nog wat meer een idee van het hoe het was. Ik zou natuurlijk nog veel meer mooie foto’s kunnen delen, maar eigenlijk moet je het natuurlijk gewoon zelf gaan bekijken, want het Amsterdam Light Festival is het mooiste live.

Verder lezen

Zoek je nog meer toffe uitjes? Kijk dan eens naar dit artikel met heel veel uitjes voor kinderen in Nederland en België.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids