Boeken tips voor bovenbouw kinderen van 9, 10, 11 of 12 jaar

Zoek je leuke boeken tips voor bovenbouw kinderen van 9, 10, 11 of 12 jaar? Ik verzamel hier de leukste boeken voor oudere kinderen en jonge tieners.

In de bovenbouw kunnen de meeste kinderen boeken lekker zelf lezen. Maar niet alle bovenbouw kinderen vinden alle boeken even leuk. Daarom vind je hier leesboeken voor echte lezers, maar ook informatieve boeken voor kinderen die niet zo van lezen houden. En natuurlijk boeken voor bovenbouw kinderen met verschillende interesses en voor jongens en meiden.

Boeken tips voor bovenbouw kinderen van 9, 10, 11 of 12 jaar. Zoek je leuke boeken tips voor bovenbouw kinderen van 9, 10, 11 of 12 jaar? Ik verzamel hier de leukste boeken voor oudere kinderen en jonge tieners.

De regels van Floor – 2023

De serie De regels van Floor gaat over grappige en vaak onhandige situaties in het leven van Floor. Ook haar ouders Jan en Irma en broer Kees spelen altijd een rol, naast haar beste vriendin Margreet en soms ook juf Marja. Het zijn super grappige boeken, die heel herkenbaar zijn voor kinderen van 9 tot 12 jaar.

Is jouw kind ook zo gek op De regels van Floor? Naast boeken is er inmiddels ook een heus journal voor Floor fans. Ons meisje van 9 jaar is fan en maakte deze recensie. De boeken zijn te koop bij Libris en bij Bol.

Boeken tips voor bovenbouw kinderen van 9, 10, 11 of 12 jaar. Is jouw kind ook zo gek op De regels van Floor? Naast boeken is er inmiddels ook een heus journal voor Floor fans.

Het Ministerie van Oplossingen – 2023

Zoonlief is gek op het Ministerie van Oplossingen, van kinderboekenschrijfster en politicologe Sanne Rooseboom. De vader van Nina is postbode, hij weet niet wat hij aan moet met een brief van Ruben. Die vraagt namelijk hulp aan het Ministerie van Oplossingen, maar dat bestaat niet meer. Nina en haar vrienden willen er dan ook voor zorgen dat het weer geopend wordt. 

Er zijn inmiddels vier delen van het Ministerie van Oplossingen, in ieder boek worden andere problemen opgelost. Onze jongen heeft de boeken eerst geluisterd, maar vond ze zo leuk dat hij ze allemaal voor zijn verjaardag vroeg toen hij 10 jaar werd. Leuke boeken voor nieuwsgierige bovenbouw kinderen. Ze zijn te koop bij Bol en bij Libris.

Het dekbed is van SNURK Amsterdam.

Boeken tips voor bovenbouw kinderen van 9, 10, 11 of 12 jaar. Zoek je leuke boeken tips voor bovenbouw kinderen van 9, 10, 11 of 12 jaar? Ik verzamel hier de leukste boeken voor oudere kinderen en jonge tieners. Zoals de boekenserie het Ministerie van Oplossingen, van kinderboekenschrijfster en politicologe Sanne Rooseboom.

Alles over sociale media – 2022

Heb je een (bijna) tiener, dan is Alles over sociale media een enorme aanrader! Een samenwerking tussen een communicatiewetenschapper, schrijver en illustrator. Dat zie je: het boek heeft diepgang, leest vlot weg en heeft mooie toepasselijke illustraties.

Samen met onze jongen van 11 jaar lees ik het boek, om de beurt een stukje. Ondertussen bespreken we wat we lezen. Daarbij komen echt alle onderwerpen aan bod die je kunt bedenken. Heel belangrijk: er is een mooie balans tussen het positieve en het negatieve van sociale media. En de voorbeelden en quizjes zijn natuurlijk erg aansprekend. Te koop bij Libris en bij Bol.

Boeken tips voor bovenbouw kinderen van 9, 10, 11 of 12 jaar. Heb je een tiener, dan is Alles over sociale media een enorme aanrader! Dit boek is een samenwerking tussen een communicatiewetenschapper, een schrijver en een illustrator. Dat zie je: het boek heeft diepgang, leest vlot weg en heeft mooie toepasselijke illustraties. Samen met zoonlief lees ik het boek, om de beurt een stukje. Ondertussen bespreken we wat we lezen. Daarbij komen echt alle onderwerpen aan bod die je kunt bedenken. De voorbeelden en quizjes zijn natuurlijk erg aansprekend. Heel belangrijk: er is een mooie balans tussen het positieve en het negatieve van sociale media.

Perronpapegaaien en krekelcriminelen – 2022

Bioloog Auke-Florian Hiemstra neemt kinderen in Perronpapegaaien en krekelkriminelen mee op safari in de stad. Langs dieren en planten die je normaal misschien over het hoofd ziet. Wat ons betreft mag dit niet ontbreken op een lijstje met boeken voor bovenbouw kinderen.

Ieder hoofdstuk heeft een grappige titel en een ondertitel die duidelijk maakt waar het hoofdstuk je precies mee naartoe neemt. Naar het station, hoog in de lucht, midden op straat, in de winkelstraat, rond de vuilnisbak, tussen de tegels, in het park, onder de grond, op de markt, op het water, in de gracht, rondom het huis en onder een lantaarnpaal. Op al die plekken vind je stadsnatuur.

Het boek bevat heel veel grappige verhalen, weetjes en tips. Alles geïllustreerd met mooie foto’s en tekeningen. Daarnaast vind je in kaders tips om zelf in actie te komen. Echt wat voor nieuwsgierige en ondernemende kids dus. En reken maar dat ze vanaf nu heel anders naar de stad om zich heen kijken! Te koop bij Bol en bij Libris. Op beide sites vind je ook een inkijkexemplaar van het boek.

Boeken tips voor bovenbouw kinderen van 9, 10, 11 of 12 jaar. In Perronpapegaaien en krekelcriminelen neemt bioloog Auke-Florian Hiemstra kinderen mee op safari in de stad. Langs dieren en planten die je normaal misschien over het hoofd ziet.

Grote Vincent van Gogh Atlas junior editie – 2022

Vinden jullie kids Vincent van Gogh ook zo interessant, net als ons meisje van 8 jaar? Dan is de Grote Vincent van Gogh Atlas junior editie een aanrader. Het laat het leven van Vincent van Gogh zien, door de tijd heen. Zo zie je waar hij in zijn leven allemaal gewoond heeft en wat hij daar schilderde.

De bladzijden staan vol schilderijen, maar ook foto’s, landkaarten en leuke illustraties. Daardoor zijn de stukjes tekst overzichtelijk voor kinderen, bovendien is het voor wat grotere kids toegankelijk geschreven. Het is te koop bij Bol en bij Libris.

Het Playmobil poppetje van Van Gogh kocht ons meisje in het van Van Gogh Museum.

Boeken tips voor bovenbouw kinderen van 9, 10, 11 of 12 jaar. Vinden jullie kids Vincent van Gogh ook zo interessant? Dan is dit boek een aanrader. Het laat het leven van Vincent van Gogh zien, door de tijd heen. Zo zie je waar hij in zijn leven allemaal gewoond heeft en wat hij daar schilderde. De bladzijden staan vol schilderijen, maar ook foto's, landkaarten en leuke illustraties. Daardoor zijn de stukjes tekst overzichtelijk voor kinderen, bovendien is het voor wat grotere kids toegankelijk geschreven.

De Gorgels – 2022

Bijna alle kinderen vinden de boeken van de Gorgels leuk. Waarschijnlijk zijn dit de meest populaire boeken voor bovenbouw kinderen. Voor wie ze al heeft zijn er ook allerlei andere dingen van de Gorgels. Ze zijn te koop bij Libris en bij Bol.

We schreven trouwens ook een overzicht van alles wat je wil weten over de Gorgels.

De Gorgels boeken en Bobba en Belia knuffels.

Het ultra coole Meester Jesper boek – 2022

Jij kent Meester Jesper misschien nog niet, maar je tiener kent hem waarschijnlijk wel. Deze meester is bekend van zijn TikTok, YouTube en Instagram kanalen. Daar laat hij nuttige tips, grappige filmpjes en combinaties van beide zien. En hij maakt ook toffe boeken voor bovenbouw kinderen.

Het ultra coole Meester Jesper boek bevat vergelijkbare inhoud. Rekenhacks, taalhacks, lifehacks, trucjes en energizers. Tips over hoe je om moet gaan met social media. Maar ook challenges en leuke verhalen. Heel veel dingen die interessant zijn voor kids, maar ook voor ouders dus. Te koop bij Bol en bij Libris.

Boeken tips voor bovenbouw kinderen van 9, 10, 11 of 12 jaar. Jij kent Meester Jesper misschien nog niet, maar je tiener waarschijnlijk wel. Deze meester is bekend van TikTok, YouTube en Instagram kanalen. Daar laat hij nuttige tips, grappige filmpjes en combinaties van beide zien. Het ultra coole Meester Jesper boek bevat vergelijkbare inhoud. Rekenhacks, taalhacks, lifehacks, trucjes en energizers. Tips over hoe je om moet gaan met social media. Maar ook challenges en leuke verhalen.

Groene Planeet – 2022

Een van de meest bekende televisieprogramma’s over de natuur mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje met boeken voor bovenbouw kinderen. Je kent The Green Planet waarschijnlijk wel, ingesproken door Sir David Attenborough.

Dit boek Groene Planeet is afgeleid van deze BBC serie. Het laat zien hoe planten vechten met dieren, maar ook samenwerken, of ze verleiden om voor ze te werken. Planten in de tropen, de woestijn, onder en boven water, het komt allemaal aan bod. Met dit boek leren kinderen heel veel leuke weetjes over planten. Te koop bij Bol en bij Libris.

Je kent misschien The Green Planet wel, ingesproken door Sir David Attenborough. Dit boek Groene Planeet is afgeleid van deze BBC serie. Het laat zien hoe planten vechten met dieren, maar ook samenwerken, of ze verleiden om voor ze te werken.

Dokter Corrie geeft antwoord – 2021

Je kent Dokter Corrie misschien wel van het gelijknamige tv programma voor seksuele voorlichting. Het boek Dokter Corrie geeft antwoord – Over puberteit, ssss ssseks ssseksualiteit en relaties heeft dezelfde toon. Want Dokter Corrie kan super grappig vertellen, op een voor kinderen en jonge tieners toegankelijke toon.

Dat is dus compleet met uitklap piemel en vagina en blootmemory. Maar ook met serieuze stukjes over gender en identiteit en over grenzen stellen. Van verliefdheid tot onderwerpen waar ouders wat minder makkelijk over praten. Fijn als Dokter Corrie dat ongegeneerd voor je doet. Te koop bij Bol en bij Libris. In beide winkels vind je ook een inkijkexemplaar, waardoor je echt een beeld krijgt.

Boeken tips voor bovenbouw kinderen van 9, 10, 11 of 12 jaar. Je kent Dokter Corrie misschien wel van het gelijknamige tv programma over seksuele voorlichting. Het boek Dokter Corrie geeft antwoord - Over puberteit, ssss ssseks ssseksualiteit en relaties heeft dezelfde toon. Want Dokter Corrie kan super grappig vertellen, op een voor kinderen en jonge tieners toegankelijke toon.

Britannica Kinderencyclopedie – 2021

De Britannica Kinderencyclopedie is ook een prachtig boek voor nieuwsgierige kids. Het bespreekt chronologisch de geschiedenis vanaf het ontstaan van het heelal, tot de wereld van morgen. Daarbij komen er heel veel feiten en vragen over de aarde, de ruimte en de wetenschap langs.

De teksten zijn niet al te lang en er komen veel kaders met weetjes langs. Ook komen in korte kaders wetenschappers aan bod, erg leuk. Het boek is voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar, maar om het boek zelfstandig te gebruiken moet je wel echt goed kunnen lezen. Te koop bij Bol.

Boeken tips voor bovenbouw kinderen van 9, 10, 11 of 12 jaar. De Britannica Kinderencyclopedie is een prachtig naslagwerk voor kids. Dit boek bespreekt chronologisch de geschiedenis vanaf het ontstaan van het heelal, tot de wereld van morgen. Daarbij komen er heel veel feiten en vragen over de aarde, de ruimte en de wetenschap langs. Achterin zit vanzelfsprekend een index, waarin je dingen kunt opzoeken. Het boek bevat prachtige foto's en tekeningen. De teksten zijn niet al te lang en er komen veel kaders met weetjes langs. Ook komen  in korte kaders wetenschappers aan bod, erg leuk. Het boek is voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar, maar om het boek zelfstandig te gebruiken moet je wel echt goed kunnen lezen. Samen lezen kan dan natuurlijk wel.

Kalm aan, rust in een drukke wereld – 2021

Wat een prachtig boek is dit: Kalm aan, rust in een drukke wereld, 50 natuurwonderverhalen. Op iedere dubbele bladzijde wordt iets uit de natuur beschreven en getekend. Een rups die in een cocon tot vlinder transformeert. Onweer op een zomerdag. Hoe kikkerdril via een kikkervisje een kikker wordt. Kersenbloesems die groeien en vervolgens op de grond dwarrelen. En nog veel meer prachtige verhaaltjes, die je even rustig naar de natuur om je heen laten kijken. Dit boek is te koop bij Bol.

Boeken tips voor bovenbouw kinderen van 9, 10, 11 of 12 jaar. Zoals Kalm aan, rust in een drukke wereld, 50 natuurwonderverhalen

Mama is minister-president – 2021

In dit boek wordt de moeder van Adam minister-president. Samen met zijn klasgenoten mag hij daarom op bezoek in het Torentje en de Tweede Kamer. Dan legt een hacker het hele land plat, alles loopt meteen vast. Grote paniek bij de grote mensen, maar Adam en zijn beste vriendin Kaat weten de hacker te vinden. Gelukkig had die hacker het helemaal niet zo slecht voor met het land.

Het boek is natuurlijk een spannend verhaal. Daarnaast laat het een paar hele mooie rolmodellen voor meisjes zien en leert het je ook van alles over politiek. Ook zijn de verbasterde namen hilarisch, zoals minister Gert Flappermuis, verslaggever Mary Fingelen en parlementariër mevrouw van Jetje. De prachtige tekeningen in het boek doen denken aan de stijl van Fiep Westendorp. Mama is minister-president is te koop bij Bol.

Mama is minister-president. In dit boek wordt de moeder van Adam minister-president. Samen met zijn klasgenoten mag hij daarom op bezoek in het Torentje en de Tweede Kamer. Dan legt een hacker het hele land plat, alles loopt meteen vast. Grote paniek bij de grote mensen, maar Adam en zijn beste vriendin Kaat weten de hacker te vinden. Gelukkig had die hacker het helemaal niet zo slecht voor met het land. Het boek is natuurlijk een spannend verhaal. Daarnaast laat het een paar hele mooie rolmodellen voor meisjes zien en leert het je ook van alles over politiek. Ook zijn de verbasterde namen hilarisch, zoals minister Gert Flappermuis, verslaggever Mary Fingelen en parlementariër mevrouw van Jetje. De prachtige tekeningen in het boek doen denken aan de stijl van Fiep Westendorp. 

Minecraft Creative Handboek en Combat Handboek – 2021

De moderne klassieker Minecraft (Bol.com) is de favoriete game van veel kinderen, zo ook van zoonlief (Dennis vertelt er hier meer over). Wil je kind tips voor Minecraft? Dan zijn dit handige boeken.

Het Minecraft Creative Handboek geeft tips over hoe je kunt bouwen. Daarnaast geeft het Minecraft Combat Handboek tips over hoe je het beste met monsters kunt vechten. Maar ook hoe je dieren kunt doden en over hoeveel levens dieren hebben en wat je ervoor krijgt. Zo krijg je schapenvlees als eten als je een schaap doodt. Ook een handige tip: geen rauwe kip eten, dan word je ziek, het lijkt het echte leven wel.

Zoonlief speelt al een tijd Minecraft, maar heeft veel nieuwe dingen geleerd met deze boeken. De boeken zijn te koop bij Libris en Bol.

Minecraft Creative Handboek en Minecraft Combat Handboek, boeken met tips voor Minecraft survival en creative

Het dikke boek van alle bijzondere dieren – 2020

Het dikke boek van alle bijzondere dieren gaat over 100 mooie dieren uit het dierenrijk. In Het dikke boek van onze bijzondere natuur zie je allerlei aspecten van de natuur. Te koop bij Bol, in deze review laten we beide boeken over dieren en de natuur zien.

Boekentips: het dikke boek van alle bijzondere dieren + het dikke boek van onze bijzondere natuur

Tijdlijn van alles – 2020

De Tijdlijn van alles is een encyclopedie annex geschiedenisboek voor kinderen en tieners. Zo’n heerlijk dik naslagwerk. Het is letterlijk een tijdlijn, die begint bij de oerknal en eindigt bij het internet. Hoe verder je in het boek komt, hoe recenter. Iedere dubbele bladzijde bevat een apart onderwerp.

Natuurlijk komen de verschillende tijdperken en rijken uit de geschiedenis aan bod. Maar je leest ook over ook allerlei specifieke onderwerpen. Denk aan steden, dans, kastelen, sieraden, de trein, geneeskunde, de race naar de maan, de dino’s en nog veel meer. Het boek is te koop bij Libris en bij Bol.

Boeken tips voor bovenbouw kinderen van 9, 10, 11 of 12 jaar. Tijdlijn van alles is een encyclopedie annex geschiedenisboek voor kinderen en tieners.

De vrolijke plantenencyclopedie – 2020

Deze Vrolijke plantenencyclopedie is een anders dan anders encyclopedie. Het is dan ook een encyclopedie voor kinderen. Dus hij staat niet vol met tekst, maar met kleurrijke tekeningen van planten en hun namen. Heel veel planten, meer dan 750 namelijk.

De planten zijn ingedeeld in “plantenfamilies”. Zo zie je de plant dus samen met vergelijkbare planten. Denk aan “de waterminnaars”, “de smaakmakers”, “de klimmers”, “de stekeligen”, “de geneeskrachtigen” en nog heel veel meer. Dit is echt zo’n boek om naast de bank te leggen en iedere dag even in te bladeren. De vrolijke plantenencyclopedie is te koop bij Bol.

De vrolijke plantenencyclopedie is een anders dan anders encyclopedie. Het is dan ook een encyclopedie voor kinderen. Dus hij staat niet vol met tekst, maar met kleurrijke tekeningen van planten. 

Outdoor Kids boeken – 2020

Er zijn verschillende Outdoor Kids boekjes: Huttenbouwen, Strand en Zee, Spoorzoeken en Weer Voorspellen, Vogelspotten en Sterrenkijken.

Zo leer je in Strand en Zee van alles over zeewater, eb en vloed, zeedieren, zand, duinen, schelpen en strandjutten. In Huttenbouwen leer je welke gereedschappen je nodig hebt en hoe je goed kunt timmeren en zagen. Maar ook hoe je sjorringen en knopen maakt en wat voor hutten je kunt bouwen. Om de boekjes zelfstandig te kunnen lezen, moet je echt goed kunnen lezen. Ze zijn te koop bij Bol en bij Libris.

Outdoor Kids boekjes. Er zijn verschillende soorten: Huttenbouwen, Strand en Zee, Spoorzoeken en Weer Voorspellen, Vogelspotten en Sterrenkijken. Zo leer je in Strand en Zee van alles over zeewater, eb en vloed, zeedieren, zand, duinen, schelpen en strandjutten. In Huttenbouwen leer je welke gereedschappen je nodig hebt en hoe je goed kunt timmeren en zagen. Maar ook hoe je sjorringen en knopen maakt en wat voor hutten je kunt bouwen.

Coco of het kleine zwarte jurkje – 2019

Toen we in de Hermitage / H’ART waren kochten we dit sprookje over Coco Chanel. Ze klom op van weesmeisje tot de meest bekende modeontwerpster ooit. Als kind had ik ook een fascinatie voor deze ontwerpster, ik hield zelfs een keer een spreekbeurt over haar. Mijn kleine fashionista is helemaal verliefd op het kunstprentenboekje en wil het telkens lezen. Coco of het kleine zwarte jurkje is te koop bij Bol.com.

kinderboek Coco of het kleine zwarte jurkje

De meest bizarre dingen op aarde – 2019

Dit boek De meest bizarre dingen op aarde staat vol met fascinerende weetjes over van alles. Denk aan spookplekken, monsters, griezelroutes, bizarre musea, gekke genezingen en nog veel meer.

De woorden in het boek zijn complex en vaak ook Engels. Daarom is dit boek leuk vanaf ongeveer 10 jaar. Het boek is te koop bij Libris en bij Bol.

Boeken tips voor bovenbouw kinderen van 9, 10, 11 of 12 jaar. Zoals het boek De meest bizarre dingen op aarde, voor nieuwsgierige tieners

Het Grote Kunst Doeboek – 2019

Met het Grote Kunst Doeboek van Illustrator Paul Thurlby kunnen grotere kids de opdrachten zelf doen, met jongere kids kun je het samen doen. Je doet telkens eerst een opdracht en op de volgende bladzijde lees je meer informatie.

Zo is er een zoekplaatje van een schilderij van Jan van Os, op de volgende bladzijde vind je het antwoord en lees je hoe deze schilder werkte. Ook kunnen kinderen op veel plekken zelf aan de slag om te tekenen en schilderen. Het filmpje hieronder geeft je een beeld, onze kids vonden het erg leuk. In deze review vertellen we meer over het Grote Kunst Doeboek, het is te koop bij Bol.

Het Bosboek en het Zeeboek – 2019

Ga je naar het bos of naar zee? Dan zijn het Bosboek en het Zeeboek leuke boeken vol leuke weetjes, praktische tips en mooie tekeningen. Eigenlijk voor volwassenen, maar zeker ook leuk om met kinderen te delen.

Alle hoofdstukken zitten vol plaatjes, om planten en dieren te leren herkennen. Ik schreef een review over het Bosboek, beide boeken zijn te koop bij Bol.

Ga je op vakantie naar het bos of de zee, dan zijn het Bosboek en het Zeeboek leuk om mee te nemen.

Luister nooit naar je moeder – 2019

Gek genoeg zijn verreweg de meeste helden in boeken nog steeds jongens en mannen. Zonde, want verhalen over meisjes en vrouwen zijn zo leuk! Luister nooit naar je moeder gaat over vrouwen die echt bestaan, of bestaan hebben. Annie M.G. Schmidt (van wie de quote is), Coco Chanel, Jane Austen, Maria Montessori, Astrid Lindgren, Jeanne d’Arc, Björk, Marie Curie en Angela Merkel. Maar ook heel veel namen die ik nog niet kende.

Het boek vertelt over al die bijzondere vrouwen en hun wijsheden. Tussendoor vertelt het ook nog de verbanden tussen de vrouwen onderling, die elkaar vaak kenden. De taal in het boek is best wel ingewikkeld, ik schat in dat kinderen vanaf een 10 jaar het zelf kunnen lezen. Maar ondanks dat ze niet alle woorden begrijpen, is het ook fascinerend voor jongere kids. Te koop bij Libris en bij Bol.

LEGO – echt alles wat je zou moeten weten – 2018

Dit is een heel tof boek voor grote en kleine LEGO fans, met alles wat je wil weten over de kleine gekleurde bouwsteentjes. In LEGO – echt alles wat je zou moeten weten wordt de eerst de ontstaansgeschiedenis van LEGO beschreven. Daarnaast wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van zowel de basissteentjes als de bomen, huisdieren en accessoires. Ook allerlei innovaties worden beschreven, zoals de power functie.

Voor een kind van nu is het soms moeilijk voor te stellen dat er vroeger minder kon met LEGO. Dit boek is leuk om zelf te lezen voor kinderen vanaf 8 of 9 jaar. Dennis schreef een review over dit LEGO boek, het is te koop bij Bol.

LEGO – echt alles wat je zou moeten weten – stapels LEGO weetjes. Dit is een heel tof boek voor grote en kleine LEGO fans, met alles wat je wil weten over de kleine gekleurde bouwsteentjes. In het boek wordt de eerst de ontstaansgeschiedenis van LEGO beschreven. Daarnaast wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van zowel de basissteentjes als de bomen, huisdieren en accessoires. Ook allerlei innovaties worden beschreven, zoals de power functie. Voor een kind van nu is het soms moeilijk voor te stellen dat er vroeger minder kon met LEGO.

Wereldsteden – 2017

Grote steden spreken tot de verbeelding. En dat is precies waarom deze getekende atlas Wereldsteden zo leuk is, zowel voor kinderen als voor ouders.

Van 30 wereldsteden is een prachtige plattegrond getekend, met de belangrijkste highlights én grappige weetjes erbij. Ook is er een kort tekstje per stad, met het aantal inwoners en de vlag. Te koop bij Bol, in mijn review vertel ik meer over Wereldsteden.

Grote steden spreken tot de verbeelding. En dat is precies waarom deze getekende atlas Wereldsteden zo leuk is, zowel voor kinderen als voor ouders. Van 30 wereldsteden is een prachtige plattegrond getekend, met de belangrijkste highlights én grappige weetjes erbij. Ook is er een kort tekstje per stad, met het aantal inwoners en de vlag.

Over Alles – 2016

Dit boek Over Alles is een prachtig weetjesboek voor nieuwsgierige kinderen. De onderwerpen zijn heel divers, bijvoorbeeld natuur(kundige) fenomenen, voertuigen, schrift, muziek, vormen, tijden en allerlei andere indelingen.

Bij ieder onderwerp staat er links een tekst, vaak over de geschiedenis of het ontstaan ervan. Rechts staat een kijkplaat met alle onderdelen benoemd. Het boek is zelf te lezen vanaf 10 of 11 jaar, samen lezen kan natuurlijk altijd eerder. Te koop bij Bol.

Over Alles is een prachtig weetjesboek voor nieuwsgierige kinderen. De onderwerpen zijn heel divers, bijvoorbeeld natuur(kundige) fenomenen, voertuigen, schrift, muziek, vormen, tijden en allerlei andere indelingen. Bij ieder onderwerp staat er links een tekst, vaak over de geschiedenis of het ontstaan ervan. Rechts staat een kijkplaat met alle onderdelen benoemd.

Geluk voor kinderen – 2016

Geluk voor kinderen is een serie filosofieboeken voor kinderen. Naast een algemeen deel zijn verschillende delen, over geluk en vriendschap.

Zo gaat Geluk voor kinderen 2 specifiek over wat vriendschap betekent. In ieder verhaal speelt een andere vogel de hoofdrol en wordt een ander aspect van vriendschap belicht. Het verhaal is ook echt gerelateerd aan hoe die vogels leven. Aan het einde wordt wat over de vogelsoort verteld en zijn er begrijpend lezen vragen over wat er gebeurde in het verhaal. Daarnaast zijn er vragen over wat het verhaal je leert over vriendschap en hoe je kind zelf met situaties om zou gaan. Het is te koop bij Bol.

Geluk voor kinderen is een serie filosofieboeken voor kinderen. Naast een algemeen deel zijn verschillende delen, over geluk en vriendschap. Daarnaast zijn er boekjes voor peuters. Geluk voor kinderen 2: vriendschap gaat specifiek over wat vriendschap betekent. In ieder verhaal speelt een andere vogel de hoofdrol en wordt een ander aspect van vriendschap belicht. Het verhaal is ook echt gerelateerd aan hoe die vogels leven. Aan het einde wordt wat over de vogelsoort verteld en zijn er begrijpend lezen vragen over wat er gebeurde in het verhaal. Daarnaast zijn er vragen over wat het verhaal je leert over vriendschap en hoe je kind zelf met situaties om zou gaan. 

De Atlas – 2013

Deze Atlas van Daniel Mizielinski en Aleksandra Mizielinska is een mooi boek vol kaarten, om eindeloos in te bladeren. Net als in veel andere atlassen zie je telkens eerst de kaart van een werelddeel met daarna een aantal landen in het werelddeel.

De kaarten bevatten niet alleen plaatsnamen, maar ook veel mooie tekeningen. De atlas is leuk vanaf ongeveer 8 of 9 jaar. Te koop bij Bol.

De Atlas van Daniel Mizielinski en Aleksandra Mizielinska is erg mooi. Het is een boek vol kaarten om eindeloos in te bladeren. Net als in veel andere atlassen zie je telkens eerst de kaart van een werelddeel met daarna een aantal landen in het werelddeel. De kaarten bevatten niet alleen plaatsnamen, maar ook veel mooie tekeningen. De atlas is leuk vanaf ongeveer 8 jaar, door het gebruikv van een alternatief lettertype en veel hoofdletters is het niet geschikt voor startende lezers. Er is ook een bijbehorend tekenboek.

Lang geleden – 2007

Dit boek van Arend van Dam en Alex de Wolf vertelt de geschiedenis van lang geleden tot nu. In korte historische verhalen, op een manier die voor kinderen begrijpelijk is. Voor het overzicht zit er een tijdbalkposter bij.

Onze kinderen hebben het papieren boek van Lang Geleden, maar vinden het luisterboek ook leuk om te horen. Dit boek is te koop bij Bol.

Dit boek van Arend van Dam en Alex de Wolf vertelt de geschiedenis van lang geleden tot nu. In korte historische verhalen, op een manier die voor kinderen begrijpelijk is. Voor het overzicht zit er een tijdbalkposter bij. Onze kinderen hebben het papieren boek, maar vinden het luisterboek ook leuk om te horen. Ze luisterden het boek vanaf 6 jaar, maar om het zelf te lezen moet je goed kunnen lezen.

De Thule reeks – 1985

Vond jij de boeken van Thea Beckman ook zo fantastisch? Zoonlief van 10 jaar en ik hebben de boeken samen geluisterd en dat is echt een aanrader! Het mooiste vonden we de trilogie over Thule, die start bij Kinderen van Moeder Aarde.

Wij luisterden de boeken, de luisterboeken en leesboeken zijn te koop via Bol. Officieel vanaf 12 jaar, maar vaak ook al leuk met 9, 10 of 11 jaar.

Vond jij de boeken van Thea Beckman ook zo fantastisch? Zoonlief (10 jaar) en ik zijn ze nu aan het luisteren en dat is echt een aanrader! Eerst Kruistocht in Spijkerbroek en de 100-jarige oorlog trilogie, die laatste was overigens gewelddadiger dan ik me kon herinneren. En nu luisteren we de boeken over Thule, die ik misschien wel het allermooiste vind.

Van nul tot nu – 1982

In deze stripboeken Van nul tot nu lees je over de geschiedenis van Nederland. Een oude wijze man vertelt hierin een meisje geschiedenisverhalen. De stripboeken zijn los te koop, de eerste vier delen zijn er ook als bundel (Bol).

We hebben de bundel, dat is een mooi groot boek. Het woordgebruik is best complex, het is voor kinderen vanaf ongeveer 10 of 11 jaar leuk. Deze boeken zijn een aanrader voor wat oudere nieuwsgierige bovenbouw kinderen.

In de stripboeken van Van nul tot nu lees je over de geschiedenis van Nederland. Een oude wijze man vertelt hierin een meisje geschiedenisverhalen. De stripboeken zijn los te koop, de eerste vier delen zijn er ook als bundel. We hebben de bundel al wel in huis, dat is een mooi groot boek. Het woordgebruik is best complex, het is vanaf ongeveer 10 jaar leuk.

Verder lezen

Naast boeken voor bovenbouw kinderen, vind je hier ook leuke cadeau ideeën voor kinderen van 9, 10, 11 of 12 jaar. Daarnaast delen we op Instagram regelmatig tips.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids