De Leuke Update #5 | Sint Maarten

Wat was de herfstvakantie leuk! Wij gingen een paar dagen naar Hamburg, een stad die al heel lang op onze “to go list” stond en het was nog leuker dan we al dachten! Stoere oude pakhuizen, een hippe nieuwe havenwijk, toffe speeltuinen, gave attracties voor gezinnen, een fijn hotel en een leuke sfeer. We gingen drie nachten, maar we waren allevier nog niet lang uitgekeken, we hadden wel een week willen blijven. Onderstaande foto is genomen in het stadspark Planten un Blomen, de kids konden geen genoeg krijgen van deze speeltuin. Maandag kun je hier meer lezen over onze reis, met heel veel tips voor kids in Hamburg.

De Leuke Update #5 | Sint Maarten en heel veel leuke kids uitjes

Leuk park met speeltuin voor kids in Hamburg: Planten un Blomen

In Amsterdam ontdekten we een nieuw museum dat erg leuk is voor kinderen: het Museum of Amsterdam Illusions, dankzij de tip van Wilma. Het museum heeft 3D kunstwerken waar je hele toffe foto’s mee kunt maken, ik laat je natuurlijk onze leukste foto’s zien. De rest van de vakantiedagen hebben we juist een paar dagen lekker rustig aan gedaan, door studiedagen duurde de vakantie extra lang, dus we hadden gelukkig veel tijd. We hebben veel geknutseld, we maakten bijvoorbeeld een kleurplaat van een foto en versierden cupcakes.

Dakgoot en skyline in Museum of Amsterdam Illusions

Cindy is vandaag naar de babybeurs We Are Pregnant in de hippe industriële Werkspoorkathedraal in Utrecht, tot en met 4 november verzamelen zich hier de hipste en leukste merken op het gebied van baby’s en kleine kinderen. Het is leuk om kennis te maken met grote en vooral ook kleine labels, waar je letterlijk met de maker in contact komt. Je kunt je hier oriënteren op de grote aankopen voor de babykamer of je kinderwagen. Cindy vertelt: “Er zijn veel leuke kleertjes en spulletjes, levensgevaarlijk als je zwanger bent omdat je bijna alles mee wilt nemen als je broeds bent 😉 Ook superleuk om kraamcadeaus te scoren. Het is een leuk half dagje uit voor iedereen die zwanger is of in de ukkiefase zit, zoals ik!” Cindy doet vandaag met heel veel foto’s verslag op Instagram stories, je kunt het vinden in mijn Instragram profiel (het rondje naast IGTV).

De Leuke Update #5 | Sint Maarten en heel veel leuke kids uitjes

Kids zijn gek op de feestdagen, maar ze worden er ook wel onrustig van, want wanneer zijn Sint Maarten, de Sinterklaas intocht, pakjesavond, Kerst en Oud en Nieuw nou precies? Tijd voor een beetje overzicht dus met een feestdagenkalender voor november én december, voor de kids en voor jezelf, je kunt hem downloaden en printen.

Sint Maarten

Op zondag 11 november is het weer Sint Maarten, op sommige plekken op zaterdag 10 november. Onze kinderen zingen al weken liedjes, het leeft hier enorm. Voor wie het niet kent: als het donker wordt gaan kinderen zingend met lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. Natuurlijk kom je onderweg heel veel vriendjes tegen, dus dat is enorm gezellig.

Wie was de heilige Sint Maarten of Sint Martinus eigenlijk? Hij werd geboren in 316 na Christus in Hongarije en wordt ook wel Martinus van Tours genoemd. Hij was Romeins soldaat, deelde zijn mantel met een bedelaar die een verschijning van Jezus op aarde bleek te zijn, bekeerde zich tot het Christendom en werd uiteindelijk bisschop van de Franse stad Tours. Hij stierf op 11 november 397, vandaar dat hij op 11 november herdacht wordt. Hij is de beschermheilige van heel veel Nederlandse steden, onder andere Utrecht, waar Sint Maarten grootst gevierd wordt. En oh ja, tegenwoordig is hij beschermheilige van de snoepjes 😉 Wil je nog meer weten, kijk dan even op Wikipedia.

Het is natuurlijk het leukste om zelf een lampion te knutselen, wij hebben inmiddels een flinke verzameling ideeën aangelegd. Het is wel handig om een reserve lampion in huis te hebben, bij ons sneuvelden de geknutselde lampionnen vorig jaar op het laatste moment 😉

Ik verzamelde ook de leukste liedjes voor Sint Maarten, een beetje afwisseling kan geen kwaad. In dit artikel geef ik ook nog wat tips om het extra leuk te maken. Zo nemen wij altijd een gitaar/ukele mee, dat klinkt fantastisch, ook al kunnen de kinderen er helemaal niet echt op spelen. Ook doe ik de kids altijd een felgekleurde jas aan, het staat vrolijk, maar wat belangrijker is: je kunt ze makkelijker zien in de drukte.

Ik heb me voorgenomen om dit jaar eerst te eten, voor we naar buiten gaan, anders gaat er natuurlijk geen hap meer naar binnen. Ik denk dat we erwtsensoep maken, de eerste keer dit jaar, mooi symbolisch toch?

Bij ons in de buurt is Sint Maarten volledig ongeorganiseerd, het is er gewoon. Op sommige plekken wordt er wat extra’s georganiseerd. In Utrecht is in de Domkerk het Sint Maartensfeest, je moet de kinderen hiervoor opgeven, ze kunnen hier zingen, knutselen, eten en drinken. Na afloop gaan de kids met zelfgemaakte lampionnen langs de huizen rond de Dom in de Sint Maartensparade. In Amsterdam Oost is er de Lichtjesparade op het Ambonplein in de Indische Buurt en bij de Dapperschool in de Dapperbuurt.

De Leuke Update #5 | Sint Maarten en kids uitagenda

Fijn weekend allemaal!

Wil jij wat delen of wat vragen? Laat het onder dit artikel weten bij de reacties of stuur me een mailtje via info [at] leukmetkids.nl.

Ontvang je de nieuwsbrief van Leuk met kids al? Dan ontvang je een keer per maand alle nieuwe artikelen en een keer per maand een special, bijvoorbeeld met tips voor een vakantie, kinderkamer inrichting, Sinterklaas of koken voor kinderen. Als je je nog niet hebt ingeschreven kun je dat hier doen.

Wil je eerdere updates teruglezen? Dat kan hier in het archief van de Leuke Update.

Droom jij alweer over de volgende vakantie? Mont Royal is niet ver weg en bij deze haard zouden wij wel weer willen zitten deze winter 🙂

Landal Mont Royal: spelen, zwemmen en wijnproeven met een panoramisch uitzicht - restaurant Woods

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids