Plantenbakken voor bloementuintjes en moestuintjes: leuke ideeën

Ieder jaar gaan we aan de slag met de bloementuintjes en moestuintjes van de Appie. Om ze te laten groeien, maar ook om ze een leuke plek en pot te geven. We besloten een aantal plantenbakken voor bloementuintjes en moestuintjes te knutselen, maar kochten ook een aantal in de winkel. Kijk mee naar al deze leuke potjes en bakken waar je de bloemen, kruiden en groenten in kan stoppen.

Als je voldoende ruimte hebt, dan kun je de moestuintjes natuurlijk in de tuin planten. Heb je een balkon, dan kan dat niet. Zelf hebben we een stadstuintje, dat al vol staat met mooie (vaste) planten. Die vaste planten zien er in de winter ook mooi uit, terwijl een moestuin dan kaal is. Een deel van de moestuintjes planten we daarom in de tuin, maar een groot deel in bakken en potten.

In dit artikel vind je leuke ideeën voor potten en plantenbakken. Let op: hoe kleiner de pot is, hoe vaker je water moet geven.

Plantenbakken voor bloementuintjes en moestuintjes: leuke ideeën. Ieder jaar gaan we aan de slag met de bloementuintjes en moestuintjes van de Appie. Om ze te laten groeien, maar ook om ze een leuke plek en pot te geven. We besloten een aantal plantenbakken voor bloementuintjes en moestuintjes te knutselen, maar kochten ook een aantal in de winkel. Kijk mee naar al deze leuke potjes en bakken waar je de bloemen, kruiden en groenten in kan stoppen.

Een pallet plantenbak voor moestuintjes knutselen 

Een pallet garden is erg stoer en neemt weinig ruimte in. Deze plantenbak van pallets kwamen we laatst tegen. Net toen ik me afvroeg waar ik een oude pallet kon vinden, zetten de buren er een achter het huis neer. Dat was natuurlijk enorm toeval, alsof het ervoor bedoeld was. Maar grote kans dat je er ook een vindt tijdens een rondje door de wijk op de avond dat het grofvuil wordt opgehaald.

Plantenbakken voor moestuintjes ideeën om te knutselen en uit de winkel. Deze plantenbak gemaakt van pallets is handig voor verticaal tuinieren, fijn als je weinig ruimte hebt.

Het is een simpel klusje, waarbij kinderen ook kunnen helpen. De onderkant van de bakken maakten we dicht met dunne plankjes. Kleine meis (7 jaar) mocht timmeren. Het hoeft in de diepte niet precies passend te zijn, dan kan het water er uit lopen.

Deze bak maakten we van pallets, een palletbak is makkelijk om te maken met kinderen.

Daarna verfden kleine meis en ik het samen. We gebruikten donkergroene tuinbeits, zodat het mooi in het groen past. Vervolgens legden worteldoek in de bakken, dat we vastzetten met kleine spijkers (van worteldoek kun je een biologische variant kopen). Daarna deden we de plantjes er in. Onderin de moestuintjes en bovenin ook een paar wat grotere plantjes uit de tuin. En nu maar groeien!

Plantenbakken voor moestuintjes: ideeën om te knutselen en uit de winkel. Deze bak maakten we van pallets, een palletbak is makkelijk om te maken met kinderen.

Lees ook: leuke ideeën om te knutselen met een pallet in de tuin 

Nog meer plantenbakken voor moestuintjes knutselen en hergebruiken

Kruiden kun je heel decoratief in een conservenblik stoppen. Gewoon een “kaal” blik staat al heel leuk. Wij gebruikten een oud restje plakfolie en plakten dat op het blik, je kunt ook een stuk papier of karton gebruiken. Hiervoor knip je een stukje folie uit dat in de lengte en breedte net wat te groot is. Plak het aan de bovenkant precies op zijn plek, aan de onderkant steekt het uit. Dit kun je voorzichtig afsnijden met een Stanleymes of aardappelschilmesje en vervolgens het folie in de rand van het blik duwen met het mesje. Let op: een blik kan heel scherp zijn, vijl de scherpe rand aan de binnenkant indien nodig eerst even glad. Het plantje op de foto is overigens niet home grown, maar zo gekocht. Ik gebruik ook een binnenpotje in het blik.

Plantenbakken voor moestuintjes: ideeën om te knutselen en uit de winkel

Deze auto kwamen we eens tegen op straat, hij maakte diepe indruk op zoonlief. De foto maakte ik in de winter, maar in de zomer ziet het er natuurlijk nog veel leuker uit. Zoonlief wil nu graag een auto gebruiken als plantenbak, wie weet vinden we zoiets bij kringloop. Ik denk dat het een wat kleinere auto wordt, maar dat is ook prima.

Plantenbakken voor de moestuintjes: ideeën om te knutselen en in de winkel. Planten in een oude speelauto zetten.

Ik hergebruik vaak oude plastic plantenpotjes. Die zijn natuurlijk best saai. We maakten met speciale markers stippels op de pot, dat ziet er toch veel leuker uit?

met stiften een plantenpot versieren

Plantenbakken voor moestuintjes uit de winkel

Wil je je moestuintjes wel in de tuin zetten, maar op een overzichtelijke plek? Dan is een moestuinbak handig, die overigens ook op een terras of balkon kan. Er zijn verschillende moestuinbakken te koop. Bakken op pootjes, hele grote en hele kleine bakken. Een vierkante meter moestuin heeft negen vakjes er in. Je kunt de bak zelf maken, maar ze zijn ook te koop bij Bol.com en Dille en Kamille. Meestal zit er al een worteldoek bij. Door de bodem van de bak te bedekken met worteldoek, zorg je dat andere planten niet via de wortels in je moestuinbak kruipen.

Tuinieren met kids: vierkante meter moestuinbak

Deze moestuinbakken op pootjes zijn ook handig. Er is ook een bijpassende deksel te koop, daarmee wordt het een mini-kas. Deze foto maakte ik bij de Tuinen van Appeltern, ze zijn te koop bij Bol.com en Fonq.

Plantenbakken voor moestuintjes: ideeën om te knutselen en uit de winkel. Moestuinbakken.

Ideaal als je geen landgoed achter je huis hebt, maar een balkon of stadstuintje: plantenbakken voor verticaal tuinieren. Het is een soort torentje van gestapelde plantenbakken. Handig, omdat je ieder plantje in een apart potje kunt stoppen. Het ene plantje krijgt meer zon dan het andere, ideaal aangezien niet alle kruiden tegen veel zon kunnen. Ook kunnen de plantjes mooi over de rand groeien. Misschien wel het belangrijkste: de kids vinden hem fantastisch. We hebben deze plantenbak al jaren, maar gaan hem dit jaar ook weer gebruiken. Deze plantenbak voor verticaal tuinieren is van Elho, de serie heet Corsica. Deze lichtroze kleur is niet meer te koop, maar wel andere kleuren (bij Bol.com en Blokker).

Plantenbakken voor moestuintjes ideeën om te knutselen en uit de winkel. Heb je weinig ruimte, dan zijn dit soort potten een ideale manier voor verticaal tuinieren.

Voor mijn verjaardag kreeg ik van manlief en de kids deze groene bloembak op wieltjes. Hij heeft een geïntegreerd waterreservoir, waardoor de plantjes in de zon minder snel uitdrogen. Bovendien is hij vorstbestendig voor de winter, maar binnen past de bak ook prima. Ook belangrijk: de bak is van gerecycled kunststof gemaakt, dus duurzaam. De Greenville bloembak is van Elho (bij Bol.com en Fonq), wij hebben de variant van 80 centimeter lang.

De rode pot is een hergebruikt exemplaar, net als het rekje dat er in zit. Dat hoorde eerst bij een klimplant, maar is ook ideaal om sperziebonen tegenaan te laten klimmen.

Plantenbakken voor moestuintjes: ideeën om te knutselen en uit de winkel. Deze groene bloembak op wieltjes heeft een geïntegreerd waterreservoir, waardoor de plantjes in de zon minder snel uitdrogen. Bovendien is hij vorstbestendig voor de winter, maar binnen past de bak ook prima. Ook belangrijk: de bak is van gerecycled kunststof gemaakt. De Greenville bloembak is van Elho, wij hebben de variant van 80 centimeter lang.

Bakken om de moestuintjes te laten ontkiemen

Om de plantjes te laten ontkiemen, gebruikten we een aantal kweekbakjes van Elho (bij Bol.com en Fonq). Daar zit een deksel bij, zodat het een soort kas is. In zo’n minikasje groeien komen de plantjes veel sneller op. Bovendien kun je de moestuintjes er sneller in laten groeien. Het water verdampt veel minder snel en het is binnenin lekker warm, net als bij een echte kas.AH moestuintjes laten groeien: zo zorg je dat ze het dit jaar beter doen

Je vensterbank of dressoir vol moestuintjes kan best wel een rommeltje worden. Vorige keer gebruikten we de Raskog trolley van Ikea, daar passen de moestuintjes perfect in. Als je de trolley binnen zet, is het wel handig om een dienblad onderin te leggen, om water op je vloer te voorkomen. Ik gebruikte kartonnen bekers om plantjes in te verpotten, handig als plantjes nog niet sterk genoeg zijn voor de kou buiten. In de bodem van de bekers maakte ik gaten, zodat het water er uit kan.

Plantenbakken voor moestuintjes ideeën om te knutselen en uit de winkel. `De Ikea Raskog trolley is ideaal om moestuintjes te kweken.

Verder lezen over tuinieren

Behalve ideeën moestuintjes te laten groeien, lees je op Leuk met kids nog veel meer over tuinieren met kids. Daarnaast delen we op Instagram regelmatig foto’s van onze tuin.

Plantenbakken voor moestuintjes: ideeën om te knutselen en uit de winkel. We zijn aan de slag gegaan met de moestuintjes van de Appie. Om ze te laten groeien, maar ook om ze een leuke plek en pot te geven. We besloten een aantal plantenbakken voor moestuintjes te knutselen, maar kochten ook een aantal in de winkel. Kijk mee naar al deze leuke potjes waar je de kruiden en groenten in kan stoppen Plantenbakken voor moestuintjes: ideeën om te knutselen en uit de winkel

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids