Fabeltjeskrant boottocht voor kinderen bij het Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival hoort voor ons echt bij de feestdagen. De stad wordt prachtig verlicht, met eindeloos veel kerstlampjes en met lichtkunstwerken. Dit jaar is er bij het Amsterdam Light Festival een boottocht voor kinderen, die in het teken staat van de Fabeltjeskrant. De audio tour is namelijk ingesproken door niemand minder dan Meneer de Uil!

Fabeltjeskrant boottocht voor kinderen bij het Amsterdam Light Festival

Fabeltjeskrant boottocht voor kinderen bij het Amsterdam Light Festival

De Fabeltjeskrant boottocht

Corrien en ik mochten deze Kids Cruise van Blue Boat bijwonen met onze kids. Jut en Jul gingen allebei verkleed op pad, als vos en zebra, geheel in stijl. Vertelt u maar, Meneer de Uil!

Fabeltjeskrant boottocht voor kinderen bij het Amsterdam Light Festival

Aan boord kregen de kinderen meteen “de Fabeltjeskrant”. Hierin staat precies vermeldt wat de kunstwerken betekenen, maar er zit ook een routekaart in en een kleurplaat. Aan boord kun je zoals altijd wat te eten en drinken kopen. Dat je de dichte beker van de Fabeltjeskrant mee naar huis mag nemen is natuurlijk extra tof. Ik besloot ook nog een poppenkast pop mee te nemen voor mijn kleine meisje, dat door griep helaas niet mee kon.

Fabeltjeskrant boottocht voor kinderen bij het Amsterdam Light Festival

Tijdens de boottocht gaat het licht in de rondvaartboot uit, zodat je de lichtjes buiten extra goed kunt zien. Op tafel staat een klein lampje, zodat je toch de krant kunt lezen.

Fabeltjeskrant boottocht voor kinderen bij het Amsterdam Light FestivalBij ieder kunstwerk geeft de stem van Meneer de Uil uitleg, op een manier die voor kinderen begrijpelijk is. Let je even niet op, dan kun je alle uitleg ook nog later in de Fabeltjeskrant teruglezen.

Amsterdam Light Festival vanaf het water

Alleen al de boottocht door de Amsterdamse wateren is heel bijzonder in het donker. Lekker naar binnen kijken bij al die verlichte huizen, woonboten en hotels is leuk. Ook het Amsterdam Light Festival ziet er heel anders uit vanaf het water, je ziet de kunstwerken veel dichterbij.

Fabeltjeskrant boottocht voor kinderen bij het Amsterdam Light Festival - Kunstwerk Nachttekening bij de Magere Brug

De route van het Amsterdam Light Festival is dit jaar aan de oostkant van het centrum, in de buurt van Artis. Het thema is Disrupt, oftewel Verstoor. Alle kunstwerken hebben te maken met verstoringen. Zo heeft de kunstenaar die de bovenstaande Nachttekening maakte bij de Magere Brug de bestaande lijnen van de brug gewijzigd.

Fabeltjeskrant boottocht voor kinderen bij het Amsterdam Light Festival - kunstwerk Butterfly Effect met vlinders in het water

Een van de mooiste kunstwerken vonden ze Butterfly Effect, met vlinders die in het water geland zijn. Dit kunstwerk is net een sprookje.

Kunstwerk Nobody tijdens het Amsterdam Light Festival bij NEMO

Ook het kunstwerk Nobody, de schaduw van een persoon die op NEMO geprojecteerd lijkt te zijn, maakt veel indruk. Op de achtergrond zie je de verlichte masten van de Museumhaven.

Het kunstwerk Neighbourhood leidt tot hilariteit tijdens het Amsterdam Light Festival

Het kunstwerk Neighbourhood leidt tot hilariteit, het verlichte wasgoed op de woonboot lijkt wel echt te wapperen in de wind. Ik zou hier natuurlijk alle kunstwerken kunnen laten zien, maar dat is zonde, die kun je beter zelf gaan bekijken!

Meer weten over de boottocht

Op de website van Blue Boat vind je meer informatie over de Kids Cruise tijdens het Amsterdam Light Festival. De  Kids Cruises varen tot en met 18 januari op vrijdag en zaterdag om 17:00 en 17:30. In de schoolvakantie kun je ook op doordeweekse dagen gaan. Vergeet niet van tevoren te reserveren.

Fabeltjeskrant boottocht voor kinderen bij het Amsterdam Light Festival

Ga je de boottocht maken, neem dan een warme jas mee. Binnen in de boot zit je lekker warm, maar het is ook leuk om af en toe even naar het achterdek buiten te gaan. Daar zie je het namelijk net weer anders. Het is wel verstandig om met de kinderen mee naar buiten te gaan.

Fabeltjeskrant boottocht voor kinderen bij het Amsterdam Light Festival

De Kids Cruise is gericht op kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 11 jaar. Vorig jaar kreeg ik op Instagram van verschillende mensen de vraag vanaf hoe oud ik de boottocht zou aanraden, maar dat ligt heel erg aan je kind. Voor een drukke peuter of kleuter is anderhalf uur in een boot te veel. Maar er zijn ook rustigere kleintjes die prima stil kunnen zitten op schoot van papa of mama, bovendien kunnen ze rondlopen. Ook is er een toilet aan boord.

Nog even wat eten in de stad

Het opstappunt van de boottocht is aan de Stadhouderskade, ter hoogte van het Weteringcircuit. Je kunt dus even wat gaan eten in de Pijp.

pannenkoekenrestaurant De Carrousel aan het Weteringcircuit

Omdat de kinderen best moe waren, gingen we naar het dichtstbijzijnde restaurant, De Carrousel (Weteringcircuit). Mijn vooroordeel was het een tourist trap was, maar dat viel mee. De pannenkoeken waren prima en de houten paarden in het midden van de carrousel zorgden dat de kids zich een tijdje konden vermaken. Ook was er nog een heus miniatuur winterlandschap, zoals je ze bij tuincentra ziet, dat vonden ze prachtig.

pannenkoekenrestaurant De Carrousel aan het Weteringcircuit

Ga je deze Fabeltjeskrant boottocht doen en zoek je nog meer tips voor kinderen in Amsterdam? Kijk dan even op mijn overzichtspagina over Amsterdam met kids.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids