Lerarenstaking: uitjes voor kinderen én leuke activiteiten voor thuis

Binnenkort staken de leraren weer. Hoe vermaak je de kids op deze dagen? Ik verzamelde uitjes én leuke activiteiten voor thuis, om met kinderen te doen tijdens de lerarenstaking.

Het tekort aan leraren wordt steeds groter en op veel scholen is dat zichtbaar. Kinderen worden naar huis gestuurd of ouders staan een dagje voor klas. Dat kan natuurlijk een keer gebeuren, maar op veel scholen is het al niet meer een keertje. Bovendien verdienen die lieve mensen die er dagelijks zijn voor onze kinderen een goed salaris. De meeste ouders steunen de lerarenstaking dan ook, blijkt uit een peiling van RTL. Maar onhandig is zo’n staking natuurlijk wel. Ook omdat de buitenschoolse opvang geen plek heeft om al die kinderen op te vangen.

Op donderdag en vrijdag zijn de meeste kinderen dus thuis. Dan kun je er maar beter een leuke dag van maken. Daarom deel ik in dit artikel ideeën om tijdens de lerarenstaking met de kinderen te doen, waaronder uitjes, maar ook dingen voor thuis.

Lerarenstaking: uitjes voor kinderen én leuke activiteiten voor thuis

Lerarenstaking: uitjes voor kinderen én leuke activiteiten voor thuis

Uitjes voor kinderen tijdens de lerarenstaking

Een stedentrip is altijd leuk. Bijvoorbeeld naar Amsterdam of Den Haag.

Ook op regenachtige dagen is het meestal niet de hele dag nat. Een kleddernatte speeltuin vind ik in de winter niet heel relaxed. Maar als het droog is pakken de kids hun step en maken we wandeling. Onderweg drinken we ergens wat lekkers.

Wordt het rotweer, dan zijn er gelukkig genoeg uitjes binnen. Ik verzamelde overdekte uitjes in heel Nederland.

Een museum is altijd leuk. Zoek je een kindvriendelijk museum bij jou in de buurt, kijk dan even naar mijn lijstje met musea. Zelf gingen we de afgelopen jaren naar allerlei musea. Bijvoorbeeld naar Villa Zebra in Rotterdam, Nemo in Amsterdam, Naturalis en Boerhaave (daar nam ik de foto) in Leiden, het Maritiem Museum in Rotterdam, het Watermuseum in Arnhem, het DAF Museum in Eindhoven, het Muiderslot in Muiden en het Nijntje Museum in Utrecht.

Gezellig naar de film, in een grote zaal, of juist in het buurthuis. Veel bioscopen hebben een speciaal programma met films voor kinderen. Vergeet niet om kaartjes te reserveren.

Gratis uitjes

Tijdens de vorige lerarenstaking waren sommige grote uitjes gratis toegankelijk. Het aantal bezoekers was op veel van deze plekken overweldigend. Zo ontving dierentuin Blijdorp een record aantal bezoekers. Dit keer heb ik dan ook nog geen grote attracties gezien die gratis toegankelijk zijn. Met kleine kinderen is een overvolle attractie ook niet fijn. Ik heb wel wat lokale attracties gezien die gratis zijn, die verwachten waarschijnlijk wat minder drukte.

Sommige musea zijn voor kinderen altijd gratis, dan betaal je alleen voor volwassenen. Daarnaast zijn veel zijn musea gratis als je een Museumkaart hebt.

Wist je dat je kind gratis met de trein mee kan? Hoe je dat regelt lees je hier.

Bibliotheken hebben vaak leuke activiteiten voor kinderen, wie weet organiseert jouw bibliotheek ook wat.

Leuke activiteiten voor thuis tijdens de lerarenstaking

knutselen

Knutselen is altijd leuk. Knutsel bijvoorbeeld een hartje voor de juf of meester, want die helden kunnen wel een hart onder de riem gebruiken. Of kijk eens naar deze ideeën om te knutselen.

Ook leuk: handwerken. Met naald en draad iets maken. Of samen met de naaimachine om leren gaan. Hier vind je heel veel handwerk ideeën voor kinderen.

Met textielstiften kun je een kledingstuk of tas versieren. Ook handig: een vlek of andere beschadiging verbergen. In dit artikel delen we leuke ideeën om kleding te versieren met textielstiften.

Eens in de zoveel tijd komt er een stapel kunstwerkjes mee van school. Bij de meeste mensen liggen die op een stapel. De mooiste tekeningen kun je in een plakboek plakken. Van knutselwerkjes die te groot zijn om in te plakken kun je een foto maken om in te plakken. En de rest gaat weg.

Heel Holland Bakt

Het Heel Holland Bakt virus is ook bij kinderen terecht gekomen. Of misschien was het er altijd al. Super gezellig om samen koekjes of een taart te bakken. Hier vind je heel veel recepten, bijvoorbeeld hartjes koekjes voor Valentijnsdag.

Ook fijn: samen warme chocolademelk maken voor het ultieme wintergevoel.

Ga samen naar de supermarkt en koop spullen om gezellig een high tea te houden… of een pannenkoekenfeestje… of een borrel…

Spelen

Gewoon lekker spelen is altijd fijn. Bij ons wordt er waarschijnlijk met KAPLA gebouwd, zoonlief deelde toffe voorbeelden van KAPLA bouwwerken.

Maak een hut: onder de tafel, achter de gordijnen of in de kast. Wij hebben het huttenbouw systeem van PL-UG.

Verkleden is altijd leuk. En als je dan verkleed bent kun je voorstelling maken. Of dansen op Kinderen voor Kinderen. En een fotoshoot doen, met de meest gekke outfits.

Tijdens het spelen (en tijdens het tekenen) gaat bij ons altijd een luisterboek aan. Zoals dat gaat bij kinderen: heel vaak hetzelfde boek.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids