25 weetjesboeken en andere kinderboeken voor nieuwsgierige kinderen

Heb jij nieuwsgierige kids, dan zijn kinderboeken vol weetjes leuk als cadeau. We verzamelen hier de leukste weetjesboeken voor kinderen in alle leeftijden. Kijk je mee?

Er zijn zo veel leuke weetjesboeken voor nieuwsgierige kinderen. Het is zo leuk om telkens die verwondering te zien. En weet je dat veel kinderen die niet zo graag lezen, wel graag weetjesboeken lezen?

Weetjesboeken en andere kinderboeken voor nieuwsgierige kinderen. Heb jij nieuwsgierige kids, dan zijn kinderboeken vol weetjes leuk als cadeau! We verzamelen de leukste weetjesboeken voor kinderen in alle leeftijden. Kijk je mee?

Bij alle boeken geef ik een leeftijdsindicatie. Het ligt natuurlijk heel erg aan het ontwikkelingsniveau en de interesse van je kind, wat er past. Dat hangt niet alleen met leeftijd samen, het is puur om een idee te geven.

Weetjesboeken en andere kinderboeken voor nieuwsgierige kinderen. Heb jij nieuwsgierige kids, dan zijn kinderboeken vol weetjes leuk als cadeau! We verzamelen de leukste weetjesboeken voor kinderen in alle leeftijden. Kijk je mee?

Een encyclopedie voor kinderen

Britannica Kinderencyclopedie

De Britannica Kinderencyclopedie is een prachtig naslagwerk voor kids. Dit boek bespreekt chronologisch de geschiedenis vanaf het ontstaan van het heelal, tot de wereld van morgen. Daarbij komen er heel veel feiten en vragen over de aarde, de ruimte en de wetenschap langs. Achterin zit vanzelfsprekend een index, waarin je dingen kunt opzoeken. Het boek bevat prachtige foto’s en tekeningen. De teksten zijn niet al te lang en er komen veel kaders met weetjes langs. Ook komen in korte kaders wetenschappers aan bod, erg leuk. Het boek is voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar, maar om het boek zelfstandig te gebruiken moet je wel echt goed kunnen lezen. Samen lezen kan dan natuurlijk wel. Te koop bij Bol.com en Libris.

De Britannica Kinderencyclopedie is een prachtig naslagwerk voor kids. Dit boek bespreekt chronologisch de geschiedenis vanaf het ontstaan van het heelal, tot de wereld van morgen. Daarbij komen er heel veel feiten en vragen over de aarde, de ruimte en de wetenschap langs. Achterin zit vanzelfsprekend een index, waarin je dingen kunt opzoeken. Het boek bevat prachtige foto's en tekeningen. De teksten zijn niet al te lang en er komen veel kaders met weetjes langs. Ook komen  in korte kaders wetenschappers aan bod, erg leuk. Het boek is voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar, maar om het boek zelfstandig te gebruiken moet je wel echt goed kunnen lezen. Samen lezen kan dan natuurlijk wel.

Echt serieus geweldige gids voor alles

Veel kids zijn gek op de boekenserie de Waanzinninge Boomhut én op weetjes. Dat komt goed uit, want de illustrator van deze boekenserie heeft nu een Echt serieus geweldige gids voor alles. Over het helal, de aarde, het leven op aarde, je eigen lichaam, geschiedenis, economie, uitvindingen en nog veel meer. Maar dan wel op de grappige manier van Terry Denton, met overal zijn bekende tekeningen. Daarnaast staan tussen de echte weetjes door natuurlijk ook weer wat grappen, zoals de planeet Cupcake. Want het moet wel leuk blijven! Dit is een van de weinige weetjesboeken voor jongere kinderen, het is leuk vanaf ongeveer 7 jaar, misschien zelfs wel wat eerder. Voor zelf lezen moet je natuurlijk wel goed kunnen lezen, maar de vele plaatjes zijn daarbij erg stimulerend. Te koop bij Bol.com en Libris.

Veel kids zijn gek op de boekenserie de Waanzinninge Boomhut én op weetjes. Dat komt goed uit, want de schrijver van deze boekenserie heeft nu een Echt serieus geweldige gids voor alles. Over het helaas, de aarde, het leven op aarde, je eigen lichaam, geschiedenis, economie, uitvindingen en de tijd. Maar dan wel op de grappige manier van Terry Denton, met overal zijn bekende tekeningen. Daarnaast staan tussen de echte weetjes door natuurlijk ook weer wat grappen, zoals de planeet Cupcake. Want het moet wel leuk blijven! 

De meest bizarre dingen op aarde

Dit boek vindt zoonlief fantastisch. Het staat namelijk vol met fascinerende weetjes over van alles. Denk aan spookplekken, monsters, griezelroutes, bizarre musea, gekke genezingen en nog veel meer. De woorden in het boek zijn complex en vaak ook Engels, dit boek is leuk vanaf ongeveer 10 jaar. Het boek is te koop bij Libris en Bol.com.

De meest bizarre dingen op aarde. Dit boek vindt zoonlief fantastisch. Het staat namelijk vol met fascinerende weetjes over van alles. Denk aan spookplekken, monsters, griezelroutes, bizarre musea, gekke genezingen en nog veel meer.

Over Alles

Nog eentje die niet mag ontbreken tussen de weetjesboeken voor nieuwsgierige kinderen. De onderwerpen zijn heel divers, bijvoorbeeld natuur(kundige) fenomenen, voertuigen, schrift, muziek, vormen, tijden en allerlei andere indelingen. Bij ieder onderwerp staat er links een tekst, vaak over de geschiedenis of het ontstaan van dingen. Rechts staat een kijkplaat met alle onderdelen benoemd. Het boek is zelf te lezen vanaf een jaar of 10, samen lezen kan natuurlijk altijd eerder. Te koop bij I love speelgoed en Bol.com.

Over Alles is een prachtig weetjesboek voor nieuwsgierige kinderen. De onderwerpen zijn heel divers, bijvoorbeeld natuur(kundige) fenomenen, voertuigen, schrift, muziek, vormen, tijden en allerlei andere indelingen. Bij ieder onderwerp staat er links een tekst, vaak over de geschiedenis of het ontstaan ervan. Rechts staat een kijkplaat met alle onderdelen benoemd.

Atlassen en andere kinderboeken over aardrijkskunde

De Atlas van Mizielinska en Mizielinski

Atlassen zijn natuurlijk prachtige weetjesboeken en er zijn mooie exemplaren voor kinderen. De Atlas van Daniel Mizielinski en Aleksandra Mizielinska is bijvoorbeeld erg mooi. Het is een boek vol kaarten om eindeloos in te bladeren. Net als in veel andere atlassen zie je telkens eerst de kaart van een werelddeel met daarna een aantal landen in het werelddeel. De kaarten bevatten niet alleen plaatsnamen, maar ook veel mooie tekeningen. De atlas is leuk vanaf ongeveer 8 jaar, door het gebruik van een alternatief lettertype en veel hoofdletters is het niet geschikt voor startende lezers. Te koop bij I love speelgoed en Bol.com.

De Atlas van Daniel Mizielinski en Aleksandra Mizielinska is erg mooi. Het is een boek vol kaarten om eindeloos in te bladeren. Net als in veel andere atlassen zie je telkens eerst de kaart van een werelddeel met daarna een aantal landen in het werelddeel. De kaarten bevatten niet alleen plaatsnamen, maar ook veel mooie tekeningen. De atlas is leuk vanaf ongeveer 8 jaar, door het gebruikv van een alternatief lettertype en veel hoofdletters is het niet geschikt voor startende lezers. Er is ook een bijbehorend tekenboek.

Wereldsteden

Grote steden spreken tot de verbeelding. En dat is precies waarom deze getekende atlas Wereldsteden zo leuk is, zowel voor kinderen als voor ouders. Van 30 wereldsteden is een prachtige plattegrond getekend, met de belangrijkste highlights én grappige weetjes erbij. Ook is er een kort tekstje per stad, met het aantal inwoners en de vlag. Dit boek kun je lezen vanaf ongeveer 8 jaar, samen lezen kan wat eerder. Te koop bij Bol.com en Libris, in mijn review vertel ik meer over Wereldsteden.

Grote steden spreken tot de verbeelding. En dat is precies waarom deze getekende atlas Wereldsteden zo leuk is, zowel voor kinderen als voor ouders. Van 30 wereldsteden is een prachtige plattegrond getekend, met de belangrijkste highlights én grappige weetjes erbij. Ook is er een kort tekstje per stad, met het aantal inwoners en de vlag.

Hoe werkt een stad

Dit is een uitklapboek over hoe een stad werkt, door de makers van Lonely Planet. Een boek vol weetjes, verstopt achter flapjes en uitklapbare bladzijden. Het boek laat alle aspecten van de stad zien op een voor kinderen toegankelijke manier, in aansprekende tekeningen en interessante teksten. Het is voor kinderen vanaf 7 jaar. Te koop bij Bol.com, in mijn review vertel ik meer over Hoe werkt een stad.

Hoe werkt een stad Dit is een uitklapboek over hoe een stad werkt, gemaakt door van Lonely Planet. Een boek vol weetjes, verstopt achter flapjes en uitklapbare bladzijden. Het boek laat alle aspecten van de stad zien op een voor kinderen toegankelijke manier, in aansprekende tekeningen en interessante teksten. Het is voor kinderen vanaf 7 jaar. 

Kinderboeken over geschiedenis

Tijdlijn van alles

Zoek je weetjesboeken over geschiedenis voor kinderen, dan is dit boek een must. Tijdlijn van alles is een encyclopedie annex geschiedenisboek voor kinderen. Zo’n heerlijk dik naslagwerk. Het is letterlijk een tijdlijn, die begint bij de oerknal en eindigt bij het internet. Hoe verder je in het boek komt, hoe recenter. Iedere dubbele bladzijde bevat een apart onderwerp. Natuurlijk komen de verschillende tijdperken en rijken uit de geschiedenis aan bod. Maar je leest ook over ook allerlei specifieke onderwerpen. Denk aan steden, dans, kastelen, sieraden, de trein, geneeskunde, de race naar de maan, de dino’s en nog veel meer. Om samen te lezen vanaf 8. Of om zelf te lezen vanaf ongeveer 10 jaar, de tekst is best complex. Het boek is te koop bij Libris en Bol.com.

Tijdlijn van alles is een encyclopedie annex geschiedenisboek voor kinderen. Zo'n heerlijk dik naslagwerk. Het is letterlijk een tijdlijn, die begint bij de oerknal en eindigt bij het internet. Hoe verder je in het boek komt, hoe recenter. Iedere dubbele bladzijde bevat een apart onderwerp. Natuurlijk komen de verschillende tijdperken en rijken uit de geschiedenis aan bod. Maar je leest ook over ook allerlei specifieke onderwerpen. Denk aan steden, dans, kastelen, sieraden, de trein, geneeskunde, de race naar de maan, de dino's en nog veel meer.

Lang geleden

Dit boek van Arend van Dam en Alex de Wolf vertelt de geschiedenis van lang geleden tot nu. In korte historische verhalen, op een manier die voor kinderen begrijpelijk is. Voor het overzicht zit er een tijdbalkposter bij. Voorlezen vanaf 6 jaar, maar om het zelf te lezen moet je goed kunnen lezen. Boek te koop bij I love speelgoed en Bol.com.

Dit boek van Arend van Dam en Alex de Wolf vertelt de geschiedenis van lang geleden tot nu. In korte historische verhalen, op een manier die voor kinderen begrijpelijk is. Voor het overzicht zit er een tijdbalkposter bij. Onze kinderen hebben het papieren boek, maar vinden het luisterboek ook leuk om te horen. Ze luisterden het boek vanaf 6 jaar, maar om het zelf te lezen moet je goed kunnen lezen.

Van nul tot nu

Dit was vroeger een van mijn eigen favorieten. In deze stripboeken lees je over de geschiedenis van Nederland. Een oude wijze man vertelt hierin een meisje geschiedenisverhalen. De stripboeken zijn los te koop, de eerste vier delen zijn er ook als bundel (Bol.com). We hebben de bundel, dat is een mooi groot boek. Het woordgebruik is best complex, het is vanaf ongeveer 10 jaar leuk.

In de stripboeken van Van nul tot nu lees je over de geschiedenis van Nederland. Een oude wijze man vertelt hierin een meisje geschiedenisverhalen. De stripboeken zijn los te koop, de eerste vier delen zijn er ook als bundel. We hebben de bundel al wel in huis, dat is een mooi groot boek. Het woordgebruik is best complex, het is vanaf ongeveer 10 jaar leuk.

Luister nooit naar je moeder

Gek genoeg zijn verreweg de meeste helden in boeken nog steeds jongens en mannen. Zonde, want verhalen over meisjes en vrouwen zijn zo leuk! Dit boek gaat over vrouwen die echt bestaan, of bestaan hebben. Annie M.G. Schmidt (van wie de quote is), Coco Chanel, Jane Austen, Maria Montessori, Astrid Lindgren, Jeanne d’Arc, Björk, Marie Curie en Angela Merkel. Maar ook heel veel namen die ik nog niet kende. Het boek vertelt over al die bijzondere vrouwen en hun wijsheden. Tussendoor vertelt het ook nog de verbanden tussen de vrouwen onderling, die elkaar vaak kenden. De taal in het boek is best wel ingewikkeld, ik schat in dat kinderen vanaf een 10 jaar het zelf kunnen lezen. Maar ondanks dat ze niet alle woorden begrijpen, is het ook fascinerend voor jongere kids. Te koop bij Libris en Bol.com.

Bekijk ook: kinderboeken over geschiedenis

Weetjesboeken voor kinderen over de natuur

Het dikke boek van onze bijzondere natuur en van alle bijzondere dieren

Dit zijn twee mooie kinderboeken, een boek over dieren en een boek over de natuur. Het dikke boek van alle bijzondere dieren gaat over 100 mooie dieren uit het dierenrijk. In het dikke boek van onze bijzondere natuur zie je allerlei aspecten van de natuur. Echt boeken voor nieuwsgierige kinderen dus, vanaf een jaar of 8. Te koop bij Bol.com, in deze review laten we beide boeken over dieren en de natuur zien.

Het dikke boek van onze bijzondere natuur en van alle bijzondere dieren. Dit zijn twee mooie kinderboeken, een boek over dieren en een boek over de natuur. Het dikke boek van alle bijzondere dieren gaat over 100 mooie dieren uit het dierenrijk. In het dikke boek van onze bijzondere natuur zie je allerlei aspecten van de natuur. Echt boeken voor nieuwsgierige kinderen dus, vanaf een jaar of 8..

Het dikke vaderlandse dierenboek

Wilde dieren heb je niet alleen in verre landen, maar ook in Nederland. Dit boek gaat over al die interessante Nederlandse dieren. Van ieder dier lezen kinderen eerst een informatief verhaal op rijm. Daarna volgt er een dubbele bladzijde vol weetjes. Die vier bladzijden per dier zijn lekker overzichtelijk, die je kind even kan lezen. En al die weetjes zijn fantastisch. Voorlezen kan vanaf ongeveer 6 jaar, voor zelf lezen moet je wel goed kunnen lezen. Het is te koop bij Bol.com en Libris.

Wilde dieren heb je niet alleen in verre landen, maar ook in Nederland. Dit boek gaat over al die interessante Nederlandse dieren. Van ieder dier lezen kinderen eerst een informatief verhaal op rijm. Daarna volgt er een dubbele bladzijde vol weetjes. Zoonlief is bepaald geen boekenwurm, maar dit boek heeft hij al een aantal keer uit zichzelf gepakt. Die vier bladzijden per dier zijn lekker overzichtelijk, die kan hij even lezen. En al die weetjes vindt hij fantastisch. Voorlezen kan vanaf ongeveer 6 jaar, voor zelf lezen moet je wel goed kunnen lezen.

Het Bosboek en het Zeeboek

Ga je naar het bos of naar zee? Dan zijn dit leuke boeken vol leuke weetjes, praktische tips en mooie tekeningen. Eigenlijk voor volwassenen, maar zeker ook leuk om met kinderen te delen. Alle hoofdstukken zitten vol plaatjes, om planten en dieren te leren herkennen. Ik schreef een review over het Bosboek, beide boeken zijn te koop bij Bol.com.

Ga je op vakantie naar het bos of de zee, dan zijn het Bosboek en het Zeeboek leuk om mee te nemen.

Het Bosboek begint met algemene tips voor als je het bos ingaat en leuke weetjes over de natuur. Daarna volgen hoofdstukken over bomen, planten, struiken en paddenstoelen, vogels, friemeldieren, reptielen, grotere dieren en hoe je sporen kunt zoeken. Het Zeeboek begint met een wat theoretischer hoofdstuk. Daarin leer je hoe eb en vloed werken en hoe duinen gevormd zijn. De hoofdstukken daarna laten alle planten en dieren in en om de zee zien. In dit filmpje laat ik meer zien.

Perronpapegaaien en krekelcriminelen

Bioloog Auke-Florian Hiemstra neemt kinderen mee op safari in de stad. Langs dieren en planten die je normaal misschien over het hoofd ziet. Ieder hoofdstuk heeft een grappige titel en een ondertitel die duidelijk maakt waar het hoofdstuk je precies mee naartoe neemt. Naar het station, hoog in de lucht, midden op straat, in de winkelstraat, rond de vuilnisbak, tussen de tegels, in het park, onder de grond, op de markt, op het water, in de gracht, rondom het huis en onder een lantaarnpaal. Op al die plekken vind je stadsnatuur.

Het boek bevat heel veel grappige verhalen, weetjes en tips. Alles geïllustreerd met mooie foto’s en tekeningen. Daarnaast vind je in kaders tips om zelf in actie te komen. Echt wat voor nieuwsgierige en ondernemende kids dus. En reken maar dat ze vanaf nu heel anders naar de stad om zich heen kijken! Te koop bij Bol.com en Libris. Op beide sites vind je ook een inkijkexemplaar van het boek.

Kinderboeken over de natuur: leuke cadeau ideeën voor kinderen. In Perronpapegaaien en krekelcriminelen neemt bioloog Auke-Florian Hiemstra kinderen mee op safari in de stad. Langs dieren en planten die je normaal misschien over het hoofd ziet. Cadeautip voor de kinderboekenweek met als thema Gi-ga-groen, oftewel gigagroen.

Het grote rif

It’s electrifying! Corrien vindt dit echt zo’n boek dat zich naar je toetrekt. Je waant je meteen in het Grote Rif, door de kleuren en de prachtige betekenisvolle illustraties van Lisk Feng. Auteur Helen Scales is zeebioloog en heeft heel wat uren rondgedoken op het rif. Haar kennis weet ze op een duidelijke en begrijpelijke manier over te brengen, waarbij de belangrijke onderwerpen aan bod komen. Zo leer je hoe het rif ontstond, wie er wonen, hoe het gaat en wat de uitdagingen zijn door klimaatverandering. Een koffietafelboek voor ongeveer 7 jaar en ouder. Te koop bij Libris en Bol.com.
Het grote rif. It’s electrifying! Corrien vindt dit echt zo'n boek dat je naar je toetrekt. Je waant je meteen in het Grote Rif, door de kleuren en de prachtige betekenisvolle illustraties van Lisk Feng. Auteur Helen Scales is zeebioloog en heeft heel wat uren rondgedoken op het rif. Haar kennis weet ze op een duidelijke en begrijpelijke manier over te brengen, waarbij de belangrijke onderwerpen aan bod komen. Zo leer je hoe het rif ontstond, wie er wonen, hoe het gaat en wat de uitdagingen zijn door klimaatverandering. Een koffietafelboek voor ongeveer 7 jaar en ouder.

Kalm aan, rust in een drukke wereld, 50 natuurwonderverhalen

Toen Rachel Williams haar dochter weer eens haastig naar de opvang bracht, bleef het meisje staan bij een bloem. ‘Mama,’ vroeg ze. ‘Wat doet die bij daar nou?’ Op dat moment realiseerde Williams zich dat ze de tijd niet meer nam om naar de kleine wonderen om haar heen te kijken. Een wake-upcall om kalmer aan te doen. Voor haar dochter, voor zichzelf en voor ons allemaal schreef ze daarom Kalm aan.
Op iedere dubbele bladzijde wordt iets uit de natuur beschreven en getekend. En rups die in een cocon tot vlinder transformeert. Onweer op een zomerdag. Hoe kikkerdril via een kikkervisje een kikker wordt. Kersenbloesems die groeien en vervolgens op de grond dwarrelen. En nog veel meer prachtige verhaaltjes, die je anders naar de natuur om je heen laten kijken. Dit boek is leuk vanaf ongeveer 6 jaar en te koop bij Bol.com en Libris. Ik maakte dit filmpje op Instagram, dat geeft nog wat meer een indruk.
Kalm aan, rust in een drukke wereld, 50 natuurwonderverhalen. Toen Rachel Williams haar dochter weer eens haastig naar de opvang bracht, bleef het meisje staan bij een bloem. 'Mama,' vroeg ze. 'Wat doet die bij daar nou?' Op dat moment realiseerde Williams zich dat ze de tijd niet meer nam om naar de kleine wonderen om haar heen te kijken. Een wake-upcall om kalmer aan te doen. Voor haar dochter, voor zichzelf en voor ons allemaal schreef ze daarom Kalm aan.

Bekijk ook: boeken, spelletjes en apps om kinderen te leren over tuinieren en planten

Kinderboeken over het heelal

Reis naar de Sterren

Dit is zo’n mooi boek vol informatie, over alles wat met de ruimte te maken heeft. Het boek staat vol weetjes. Denk aan planeten, raketten en astronauten, tot in de kleinste details. Het bevat heel veel mooie plaatjes, maar de teksten zijn best moeilijk. Zoonlief vond het met 7 jaar al heel mooi, hij is echt een feitjesliefhebber. Een foto vertelt niet genoeg bij een boek als dit, dus ik heb een filmpje gemaakt waarin je mee kunt kijken. Het is te koop bij Bol.com, daar is ook een inkijkexemplaar, met inhoudsopgave en dergelijke.

Kinderboeken over digitale media

What the hack

Het zal je maar gebeuren: je laat je kind een spelletje spelen op je laptop en opeens is alles geblokkeerd. Bam. Je schrikt je naar! Betalen of je bent al je bestanden kwijt. What the h@ck! Dat gebeurt alleen in een Netflix serie, maar niet bij jou thuis. Toch? Marijke las met haar zoon het boek What the hack. Een kinderboek dat vertelt hoe hackers werken en hoe je jezelf kunt beschermen tegen hackers. Dit boek mag dus niet ontbreken tussen de weetjesboeken voor oudere kinderen. Het boek is voor kids vanaf ongeveer 8 jaar, te koop bij Libris en Bol.com.
What the hack. Het zal je maar gebeuren: je laat je kind een spelletje spelen op je laptop en opeens is alles geblokkeerd. Bam. Je schrikt je naar! Betalen of je bent al je bestanden kwijt. What the h@ck! Dat gebeurt alleen in een Netflix serie, maar niet bij jou thuis. Toch? Marijke las met haar zoon het boek What the hack. Een kinderboek dat vertelt hoe hackers werken en hoe je jezelf kunt beschermen tegen hackers. Dit boek mag dus niet ontbreken tussen de weetjesboeken voor oudere kinderen.

Kinderboeken over politiek

Mama is minister-president

In dit boek wordt de moeder van Adam minister-president. Samen met zijn klasgenoten mag hij daarom op bezoek in het Torentje en de Tweede Kamer. Dan legt een hacker het hele land plat, alles loopt meteen vast. Grote paniek bij de grote mensen, maar Adam en zijn beste vriendin Kaat weten de hacker te vinden. Gelukkig had die hacker het helemaal niet zo slecht voor met het land.
Het boek is natuurlijk een spannend verhaal. Daarnaast laat het een paar hele mooie rolmodellen voor meisjes zien en leert het je ook van alles over politiek. Ook zijn de verbasterde namen hilarisch, zoals minister Gert Flappermuis, verslaggever Mary Fingelen en parlementariër mevrouw van Jetje. De prachtige tekeningen in het boek doen denken aan de stijl van Fiep Westendorp. Het boek is leuk vanaf ongeveer 7 jaar. Mama is minister-president is te koop bij Bol.com.
Mama is minister-president. In dit boek wordt de moeder van Adam minister-president. Samen met zijn klasgenoten mag hij daarom op bezoek in het Torentje en de Tweede Kamer. Dan legt een hacker het hele land plat, alles loopt meteen vast. Grote paniek bij de grote mensen, maar Adam en zijn beste vriendin Kaat weten de hacker te vinden. Gelukkig had die hacker het helemaal niet zo slecht voor met het land. Het boek is natuurlijk een spannend verhaal. Daarnaast laat het een paar hele mooie rolmodellen voor meisjes zien en leert het je ook van alles over politiek. Ook zijn de verbasterde namen hilarisch, zoals minister Gert Flappermuis, verslaggever Mary Fingelen en parlementariër mevrouw van Jetje. De prachtige tekeningen in het boek doen denken aan de stijl van Fiep Westendorp. 

Filosofieboeken voor kinderen

Geluk voor kinderen

Nog een boek dat absoluut thuishoort op de plank met weetjesboeken voor kinderen. Dit is een serie filosofieboeken voor kinderen. Naast een algemeen deel zijn verschillende delen, over geluk en vriendschap. Daarnaast zijn er boekjes voor peuters. Geluk voor kinderen 2: vriendschap gaat specifiek over wat vriendschap betekent. In ieder verhaal speelt een andere vogel de hoofdrol en wordt een ander aspect van vriendschap belicht. Het verhaal is ook echt gerelateerd aan hoe die vogels leven. Aan het einde wordt wat over de vogelsoort verteld en zijn er begrijpend lezen vragen over wat er gebeurde in het verhaal. Daarnaast zijn er vragen over wat het verhaal je leert over vriendschap en hoe je kind zelf met situaties om zou gaan. Het boek is best ingewikkeld, toch las ik het al samen met de kids vanaf 5 jaar. Het is te koop bij Bol.com en I love speelgoed.
Geluk voor kinderen is een serie filosofieboeken voor kinderen. Naast een algemeen deel zijn verschillende delen, over geluk en vriendschap. Daarnaast zijn er boekjes voor peuters. Geluk voor kinderen 2: vriendschap gaat specifiek over wat vriendschap betekent. In ieder verhaal speelt een andere vogel de hoofdrol en wordt een ander aspect van vriendschap belicht. Het verhaal is ook echt gerelateerd aan hoe die vogels leven. Aan het einde wordt wat over de vogelsoort verteld en zijn er begrijpend lezen vragen over wat er gebeurde in het verhaal. Daarnaast zijn er vragen over wat het verhaal je leert over vriendschap en hoe je kind zelf met situaties om zou gaan. 

Tips over gamen

Minecraft Creative Handboek en Minecraft Combat Handboek

De moderne klassieker Minecraft (Bol.com) is de favoriete game van veel kinderen, zo ook van zoonlief (Dennis vertelt er hier meer over). Wil je kind tips voor Minecraft? Dan zijn dit handige boeken. Het Minecraft Creative Handboek geeft tips over hoe je kunt bouwen. Daarnaast geeft het Minecraft Combat Handboek tips over hoe je het beste met monsters kunt vechten. Maar ook hoe je dieren kunt doden en over hoeveel levens dieren hebben en wat je ervoor krijgt. Zo krijg je schapenvlees als eten als je een schaap doodt. Ook een handige tip: geen rauwe kip eten, dan word je ziek, het lijkt het echte leven wel. Zoonlief speelt al een tijd Minecraft, maar heeft veel nieuwe dingen geleerd met deze boeken. De boeken zijn te koop bij Libris en Bol.com.
Minecraft Creative Handboek en Minecraft Combat Handboek, boeken met tips voor Minecraft survival en creative

Kinderboeken over kunst

De Grote Vincent van Gogh Atlas junior editie

Vinden jullie kids Vincent van Gogh ook zo interessant? Dan is dit boek een aanrader. Het laat het leven van Vincent van Gogh zien, door de tijd heen. Zo zie je waar hij in zijn leven allemaal gewoond heeft en wat hij daar schilderde. De bladzijden staan vol schilderijen, maar ook foto’s, landkaarten en leuke illustraties. Daardoor zijn de stukjes tekst overzichtelijk voor kinderen, bovendien is het voor wat grotere kids toegankelijk geschreven. Te koop bij Bol.com en Libris. Het Playmobil poppetje van Van Gogh kocht kleine meis in het van Van Gogh Museum.
Thuis kunst voor kinderen: online workshops, boeken en knutselen. Vinden jullie kids Vincent van Gogh ook zo interessant? Dan is dit boek een aanrader. Het laat het leven van Vincent van Gogh zien, door de tijd heen. Zo zie je waar hij in zijn leven allemaal gewoond heeft en wat hij daar schilderde. De bladzijden staan vol schilderijen, maar ook foto's, landkaarten en leuke illustraties. Daardoor zijn de stukjes tekst overzichtelijk voor kinderen, bovendien is het voor wat grotere kids toegankelijk geschreven.

Alles is kunst

Dit kunst-doeboek laat zien hoe beroemde kunstenaars werden geïnspireerd en hoe kids met die voorbeelden zelf kunst kunnen maken. Van alle bekende kunstwerken lees je wie het maakte en wat zijn of haar inspiratie was. Klap je vervolgens de flap open, dan zie je hoe je zelf kunst kunt maken. Dit boek kun je vanaf heel jong al samen gebruiken. In deze review vertellen we meer over Alles is kunst, het is te koop bij Bol.com.
Alles is kunst. Dit kunst-doeboek laat zien hoe beroemde kunstenaars werden geïnspireerd en hoe kids met die voorbeelden zelf kunst kunnen maken. Van alle bekende kunstwerken lees je wie het maakte en wat zijn of haar inspiratie was. Klap je vervolgens de flap open, dan zie je hoe je zelf kunst kunt maken. Dit boek kun je vanaf heel jong al samen gebruiken.

Het Grote Kunst Doeboek

Met dit boek van Illustrator Paul Thurlby kunnen grotere kids de opdrachten zelf doen, met jongere kids kun je het samen doen. Je doet telkens eerst een opdracht en op de volgende bladzijde lees je meer informatie. Zo is er een zoekplaatje van een schilderij van Jan van Os, op de volgende bladzijde vind je het antwoord en lees je hoe deze schilder werkte. Ook kunnen kinderen op veel plekken zelf aan de slag om te tekenen en schilderen. Het filmpje hieronder geeft je een beeld, onze kids vonden het erg leuk. In deze review vertellen we meer over het Grote Kunst Doeboek, het is te koop bij Bol.com.

Bekijk ook: de leukste boeken over knutselen

Bekijk ook: boeken en online workshops over kunst voor kinderen

Kinderboeken over sport en ontspanning

Relaxklets

Yoga en meditatie zijn ook goed voor kinderen, maar waar vind je iets leuks? Het boekje Relaxklets! van Gezinnig staat vol met speelse yoga en meditatie oefeningen, massages, creatieve ideeën en actieve spelletjes om samen te doen. Alles is per seizoen ingedeeld en er staat bij vanaf welke leeftijd het geschikt is, beginnend vanaf 2 jaar. Bij alle oefeningen staan onderwerpen om te bespreken met je kind. Een hele mooie manier om met elkaar bezig te zijn dus!
Yoga en meditatie zijn ook goed voor kinderen, maar waar vind je iets leuks? Het boekje Relaxklets! van Gezinnig staat vol met speelse yoga en meditatie oefeningen, massages, creatieve ideeën en actieve spelletjes om samen te doen. Alles is per seizoen ingedeeld en er staat bij vanaf welke leeftijd het geschikt is, beginnend vanaf twee jaar. Bij alle oefeningen staan onderwerpen om te bespreken met je kind. Een hele mooie manier om met elkaar bezig te zijn dus!

Kinderyoga

Dit boek staat vol ontspannende oefeningen en verhaaltjes. Het boek begint met een aantal handige tips voor yoga met kinderen. Daarna volgen 5 hoofdstukken met oefeningen, die je ook los kunt doen. Ieder hoofdstuk begint met een babbelmoment. Daarna volgt een serie oefeningen om samen te doen. En als laatste is er een massage. Het boekje staat vol schattige tekeningen, gericht op kleintjes. Een fijne manier om even wat tijd samen door te brengen! Het boek is van Evy Gruyaert van het Vlaamse blog Mamabaas, waar je de yoga filmpjes natuurlijk ook online kunt vinden. Het is te koop bij Bol.com.

bekijk ook: boeken, websites, apps en filmpjes over yoga voor kinderen

Outdoor Handboek

Op hun kampeeravontuur naar Luxemburg nam Roos dit boek mee als vakantieboek. Een leuk boek om in de vakantie te lezen en het inspireert enorm om erop uit te trekken, ze probeerden dan ook van alles. Het boek is met veel humor geschreven, met moderne verwijzingen voor de oeroude kunst van het overleven. In deze review vertelt Roos meer over het Outdoor Handboek. Dit boek is voor volwassenen, maar wel leuk om samen met de kids te doen. Het is te koop bij Bol.com.
Op hun kampeeravontuur naar Luxemburg nam Roos dit boek mee als vakantieboek. Een leuk boek om in de vakantie te lezen en het inspireert enorm om erop uit te trekken, ze probeerden dan ook van alles. Het boek is met veel humor geschreven, met moderne verwijzingen voor de oeroude kunst van het overleven.

Nog meer weetjesboeken voor kinderen

LEGO – echt alles wat je zou moeten weten – stapels LEGO weetjes

Dit is een heel tof boek voor grote en kleine LEGO fans, met alles wat je wil weten over de kleine gekleurde bouwsteentjes. In het boek wordt de eerst de ontstaansgeschiedenis van LEGO beschreven. Daarnaast wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van zowel de basissteentjes als de bomen, huisdieren en accessoires. Ook allerlei innovaties worden beschreven, zoals de power functie. Voor een kind van nu is het soms moeilijk voor te stellen dat er vroeger minder kon met LEGO. Vanaf 6 jaar is het boek leuk om samen te lezen, vanaf 8 jaar zelf. Dennis schreef een review over dit LEGO boek, het is te koop bij Bol.com.
LEGO – echt alles wat je zou moeten weten – stapels LEGO weetjes. Dit is een heel tof boek voor grote en kleine LEGO fans, met alles wat je wil weten over de kleine gekleurde bouwsteentjes. In het boek wordt de eerst de ontstaansgeschiedenis van LEGO beschreven. Daarnaast wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van zowel de basissteentjes als de bomen, huisdieren en accessoires. Ook allerlei innovaties worden beschreven, zoals de power functie. Voor een kind van nu is het soms moeilijk voor te stellen dat er vroeger minder kon met LEGO.

Verder lezen

Op Leuk met kids vind je naast weetjesboeken voor kinderen nog veel meer boekentips. Nieuwe boeken deel ik regelmatig in de Leuke Update en op Instagram.
Weetjesboeken en andere kinderboeken voor nieuwsgierige kinderen. Heb jij nieuwsgierige kids, dan zijn kinderboeken vol weetjes leuk als cadeau! We verzamelen de leukste weetjesboeken voor kinderen in alle leeftijden. Kijk je mee?

Weetjesboeken en andere kinderboeken voor nieuwsgierige kinderen. Heb jij nieuwsgierige kids, dan zijn kinderboeken vol weetjes leuk als cadeau! We verzamelen de leukste weetjesboeken voor kinderen in alle leeftijden. Kijk je mee?

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids