Deventer met kinderen en tieners: uitjes, restaurants en hotels

Wat een leuke stad is Deventer, heel gezellig voor een paar dagen weg kinderen en tieners. Met een mooi stadsstrand, toffe speeltuinen, interessante musea, street art routes, leuke restaurants en fijne winkels. En natuurlijk ook een prachtige oude binnenstad.

Als kind kwam ik regelmatig in Deventer, want ik groeide in de buurt op. Inmiddels woont mijn vader in het centrum van Deventer en komen we er weer regelmatig. Tijd voor een artikel dus met tips voor gezinnen, want wat een leuke stad is Deventer.

Inhoudsopgave: Deventer met kinderen en tieners

Deventer met kinderen en tieners: uitjes, restaurants en hotels. Wat een leuke stad is Deventer, heel gezellig voor een paar dagen weg kinderen en tieners. Met een mooi stadsstrand, toffe speeltuinen, interessante musea, street art routes, leuke restaurants en fijne winkels. Oh ja en een prachtige oude binnenstad.

Deventer uitjes voor kinderen en tieners

Wat te doen in Deventer met kinderen en tieners? Er zijn veel leuke kindvriendelijke uitjes in Deventer.

Strand en speeltuinen

Aan de overkant van de IJssel, aan de zuidwestzijde, ligt een leuk gebied. Wij maakten een wandeling vanuit het Rijsterborgherpark over de Spoorbrug (het wandelpad heet Zwarte Pad) en terug over de Wilhelminabrug. Je kunt ook oversteken met een pontje, dat een paar euro kost.

Aan deze kant van de IJssel vind je het vroegere Worpplantsoen en de stadscamping. Daarnaast ligt natuurspeelplaats Woeste Willem. Hier kunnen kinderen lekker met water kliederen. Een reserve setje kleding is in deze speeltuin wel een must.

Aan de overkant van de IJssel, aan de zuidwestzijde, ligt het vroegere Worpplantsoen. Naast Stadscamping Deventer ligt natuurspeelplaats Woeste Willem. Hier kunnen kinderen lekker met water kliederen. Een reserve setje kleding is in deze speeltuin wel een must. 

Een stukje verderop ligt het Deventer Stadsstrand. Zwemmen is er helaas verboden, zoals overal in de IJssel (in sommige uiterwaarden mag je wel zwemmen).

Aan de overkant van de IJssel, aan de zuidwestzijde, ligt het Deventer Stadsstrand. In het zomerseizoen is Meadow een leuke popup strandtent. Rondom de strandtent is gras waar kinderen lekker kunnen spelen. 

Op het Deventer Stadsstrand ligt in het zomerseizoen Meadow, een leuke popup strandtent. Rondom de strandtent is gras waar kinderen lekker kunnen spelen. Ook hier heb je uitzicht op de stad, maar ook op de Bolwerksmolen.

Aan de overkant van de IJssel, aan de zuidwestzijde, ligt het Deventer Stadsstrand. In het zomerseizoen is Meadow een leuke popup strandtent. Rondom de strandtent is gras waar kinderen lekker kunnen spelen. 

In Colmschate aan de oostkant van Deventer ligt De Ulebelt. Dit is een natuur- en milieucentrum met kinderboerderij en natuurspeeltuin in het Gooikerspark.

Deventer met kinderen en tieners: uitjes, restaurants en hotels. In Colmschate aan de oostkant van Deventer ligt De Ulebelt. Dit is een natuur- en milieucentrum met kinderboerderij in het Gooikerspark.

Even buiten Deventer in Twello ligt Buitenpost (review), een groene idyllische en duurzame plek. We hebben het blotevoetenpad gelopen, dat duurt ongeveer een uur. Daarna spelen de kids in de speeltuin en zit je zelf op het terras. Er is namelijk ook een restaurantje in een kas, met brouwerij. Je kunt ook kamperen op de camping.

Deventer met kinderen en tieners: uitjes, restaurants en hotels. Buitenpost in Twello is een groene idyllische plek bij Deventer. We hebben het blotevoetenpad gelopen, dat duurt ongeveer een uur. Daarna spelen de kids in de speeltuin en zit je zelf op het terras. Er is namelijk ook een restaurantje in een kas, met brouwerij. Je kunt ook kamperen op de camping.

Zwembad in Deventer

Het Borgelerbad is een openluchtzwembad aan de noordkant van Deventer. Maar een vriendin tipte Zwembad De Schaeck in Twello en de Boskoele in Gorssel, omdat ze vaak wat rustiger zijn.

In Colmschate ligt ook de Scheg, hier vind je een subtropisch zwemparadijs en een schaatsbaan. Het subtropisch zwemparadijs werd begin jaren ’90 gebouwd. Het heeft een wildwaterbaan, een wildwaterglijbaan en een paar glijbanen. Onze kids hebben zich de hele middag vermaakt op de wildwaterglijbaan. Voor peuters en kleuters heeft het zwembad een apart deel. Ook is er boven een lounge café met uitzicht op het zwembad.

Wat ik heel fijn vind aan het subtropisch zwemparadijs van de Scheg: tegen bijbetaling kun je naar het Badhuis. Dat heeft sauna’s, infraroodsauna, Turks stoombad, bubbelbad, dompelbad en relaxstoelen. Naar de sauna terwijl je kids zwemmen. Je krijgt een badje waarmee je kunt in- en uitlopen, dus je kunt ook om de beurt met je partner naar de sauna en je kids in de gaten houden.

In Colmschate ligt ook de Scheg, hier vind je een subtropisch zwemparadijs en een schaatsbaan. Wat ik heel fijn vind aan het subtropisch zwemparadijs van de Scheg: tegen bijbetaling kun je naar het Badhuis. Dat heeft sauna's, infraroodsauna, Turks stoombad, bubbelbad, dompelbad en relaxstoelen. Naar de sauna terwijl je kids zwemmen. Je krijgt een badje waarmee je kunt in- en uitlopen, dus je kunt ook om de beurt met je partner naar de sauna en je kids in de gaten houden.

Go Ahead Eagles

Midden in een woonwijk in Deventer ligt de Adelaarshorst, het stadion van Go Ahead Eagles. Wij hadden mazzel, net toen we er waren was de fanstore open. Dus konden we een rondje over het terrein lopen en op het veld spieken. Dat vond onze voetbalfan al heel cool.

Midden in een woonwijk in Deventer ligt de Adelaarshorst, het stadion van Go Ahead Eagles. Wij hadden mazzel, net toen we er waren was de fanstore open. Dus konden we een rondje over het terrein lopen en op het veld spieken.

Musea met kinderen in Deventer

In het Speelgoedmuseum zien kinderen heel veel speelgoed van vroeger. Maar er is ook veel speelgoed van nu, om lekker mee te spelen. Daarnaast is er een buitenspeelroute, door de mooie oude stad Deventer.

Speelgoedmuseum in Deventer: uitje met speelgoed van vroeger en nu. Voor de kinderen is het heel leuk om te zien waar kinderen vroeger mee speelgoed. Maar de meeste tijd brachten we door in de delen van het Speelgoedmuseum waar je lekker zelf kunt spelen. Zoals de grote ruimte met bouwspeelgoed, waaronder KAPLA.

Het Geert Groote Huis is geen specifiek museum voor kinderen, maar toch vonden onze kids het interessant om er even rond te kijken. Geert Groote kwam in opstand tegen de rijkdom van de kerk. In het museum komen thema’s als ongelijkheid, de pest en het leven in een middeleeuwse stad aan bod. Zoonlief die net de 100-jarige oorlog trilogie van Thea Beckman had beluisterd, herkende er van alles in. De 3D tour hielp daar zeker bij.

Het Geert Groote Huis is geen specifiek museum voor kinderen, maar toch vonden onze kids het interessant om er even rond te kijken. Geert Groote kwam in opstand tegen de rijkdom van de kerk. In het museum komen thema's als ongelijkheid, de pest en het leven in een middeleeuwse stad aan bod. Zoonlief die net de 100-jarige oorlog trilogie van Thea Beckman had beluisterd, herkende er van alles in. De 3D tour hielp daar zeker bij. 

Deventer is een oude Hanzestad en dat zie je terug in de binnenstad. Museum de Waag op de Brink laat de geschiedenis van Deventer zien. We zijn hier nog niet binnen geweest. Aangezien het om de hoek van het Speelgoedmuseum zit, kun je het goed combineren.

Deventer is een oude Hanzestad en dat zie je terug in de binnenstad. Museum de Waag op de Brink laat de geschiedenis van Deventer zien. Aangezien het om de hoek van het Speelgoedmuseum zit, kun je het goed combineren.

De Lebuinuskerk kun je beklimmen voor een prachtig uitzicht over Deventer. Ook dat staat nog op onze planning.

Festivals met kinderen in Deventer

Er zijn verschillende festivals in Deventer, die leuk zijn met wat grotere kinderen.

In juli is straattheaterfestival Deventer op Stelten, op pleinen en straten in de binnenstad. Zoonlief maakte deze Instagram reels video vanaf het terras van St. Tropez. Terwijl wij een prachtig uitzicht hadden op het spektakel, ging onze kleine cameraman op pad.

In december is het Dickens Festijn in Deventer. Bijna 1000 personages uit de boeken van Dickens lopen rond in het oude Bergkwartier.

Deventer met kinderen en tieners: uitjes, restaurants en hotels. Er zijn verschillende festivals in Deventer, die leuk zijn met wat grotere kinderen. Dit us Deventer op Stelten in de zomer. In de winter is het Dickens Festijn.

Winkelen in Deventer

Deventer heeft opvallend veel leuke winkels. Zelf ga ik altijd op zoek naar vintage kledingwinkels, die zijn er veel. Zo heeft de ReShare Store Deventer tweedehands kleding voor dames, heren en kinderen. Appel & Ei heeft leuke vintage kleding voor dames en heren.

Deventer heeft opvallend veel leuke winkels. Zelf ga ik altijd op zoek naar vintage kledingwinkels, die zijn er veel, ook voor kinderkleding. Zo heeft de ReShare Store Deventer tweedehands kleding voor dames, heren en kinderen. Appel & Ei heeft leuke vintage kleding voor dames en heren.

Daarnaast zijn er heel veel bijzondere speciaalzaken, zoals bordspellenwinkel Koning Willem. Nog een aanrader: Gewoon Griet, met een kleurrijke mengeling van nieuw en tweedehands. Ook kun je er lunchen en koffie drinken, naast een speelhoek. OK, nog een aanrader dan: Hoge Ramen heeft kleurrijke cadeaus, keukenspullen, planten, kleding, accessoires en nog veel meer. Met veel mooie en kwalitatief goede merken.

Deventer met kinderen en tieners: uitjes, restaurants en hotels. Een aanrader: Gewoon Griet, met een kleurrijke mengeling van nieuw en tweedehands. Ook kun je er lunchen en koffie drinken, naast een speelhoek.

De Lange Bisschopstraat is de hoofdstraat en daar zitten de ketens. Veel leuker vind ik de Kleine Overstraat en de Grote Overstraat. Ook het gebied rond de Engestraat, de Broederenstraat en de Nieuwstraat is leuk. Verder is de Walstraat in het Bergkwartier een mooie winkelstraat. Een handig overzicht van alle winkels vind je op de website inDeventer van de VVV.

Deventer met kinderen en tieners: uitjes, restaurants en hotels. Deventer heeft opvallend veel leuke winkels. Zelf ga ik altijd op zoek naar vintage kledingwinkels, die zijn er veel, ook voor kinderkleding. Daarnaast zijn er heel veel bijzondere speciaalzaken

Wandeling door Deventer, ook voor tieners

Bij de VVV op de Brink kun je souvenirs kopen, maar ook wandelingen. Die zijn niet alleen maar leuk voor kleintjes, maar ook voor tieners.

Zo wordt onder de noemer Street Art Streets straatkunst in Deventer in beeld gebracht. De wandeling langs die straatkunst koop je onder meer bij de VVV. Wij hebben de wandeling gedaan, we gebruikten restaurant PUNT in het Havengebied als startplek, daarover hieronder meer.

Daarnaast kun je via Escape Tours een interactieve game doen in Deventer. Je gaat op zoek naar “de geheime uitgang” van de stad.

Deventer met kinderen en tieners: uitjes, restaurants en hotels. Zoals de graffiti route Street Art Streets langs straatkunst in de Hanzestad.

Er zijn verschillende wandelingen door het Bergkwartier in Deventer, een om met kinderen te doen en een met tieners. Wij kochten de wandeling voor kinderen.

Bij de VVV op de Brink kun je souvenirs kopen, maar ook wandelingen. Er zijn verschillende wandelingen door het Bergkwartier in Deventer, een om met kinderen te doen en een met tieners. Wij kochten de wandeling voor kinderen. Het Bergkwartier is de mooie oude wijk aan de voet van de Bergkerk. Hier dwaal je door idyllische straatjes. 

Het Bergkwartier is de mooie oude wijk aan de voet van de Bergkerk. Hier dwaal je door idyllische straatjes, sommige gebouwen dateren van zelfs uit de middeleeuwen, zoals de kerk zelf.

Bij de VVV op de Brink kun je souvenirs kopen, maar ook wandelingen. Er zijn verschillende wandelingen door het Bergkwartier in Deventer, een om met kinderen te doen en een met tieners. Wij kochten de wandeling voor kinderen. Het Bergkwartier is de mooie oude wijk aan de voet van de Bergkerk. Hier dwaal je door idyllische straatjes. 

Aan de hand van de mooie oude gebouwen die je tegenkomt leer je van alles over de geschiedenis van Deventer.

Bij de VVV op de Brink kun je souvenirs kopen, maar ook wandelingen. Er zijn verschillende wandelingen door het Bergkwartier in Deventer, een om met kinderen te doen en een met tieners. Wij kochten de wandeling voor kinderen. Het Bergkwartier is de mooie oude wijk aan de voet van de Bergkerk. Hier dwaal je door idyllische straatjes. 

Maar een grapje zoals deze toffe moderne stoel kunnen de kids ook erg waarderen!

Bij de VVV op de Brink kun je souvenirs kopen, maar ook wandelingen. Er zijn verschillende wandelingen door het Bergkwartier in Deventer, een om met kinderen te doen en een met tieners. Wij kochten de wandeling voor kinderen. Het Bergkwartier is de mooie oude wijk aan de voet van de Bergkerk. Hier dwaal je door idyllische straatjes. 

Kindvriendelijke restaurants in Deventer

Dit plekje word je toch meteen verliefd op? Parkcafé Mees ligt op het Vogeleiland. Super idyllisch en toch midden in het centrum van Deventer, vlakbij het station. Terwijl je op het terras aan het water zit, spelen de kids op het Vogeleiland. Aanrader voor ontbijt, koffie, lunch en borrel.

Parkcafé Mees op het Vogeleiland in Deventer: kindvriendelijk restaurant. Super idyllisch en toch midden in het centrum van Deventer. Want Parkcafé Mees ligt op het Vogeleiland, op wandelafstand van het station in Deventer. Terwijl je op het terras aan het water zit, spelen de kids op het Vogeleiland. Aanrader!

Restaurant NuNu is een idyllisch kindvriendelijk plekje in Schalkhaar boven Deventer. Het ligt in het groen, heeft een toffe ouderwetse speeltuin en is in Australische strand stijl.

NuNu: kindvriendelijk restaurant met speeltuin bij Deventer

Jackies New York Cuisine is een hip restaurant in een bijzondere Amerikaanse stijl.

Jackies New York Cuisine is een hip restaurant in een bijzondere Amerikaanse stijl. Het terras op de Grote Poot is in voetgangersgebied. Leuk met wat grotere kids.  

Ernaast zit het bijbehorende brunchrestaurant No. 11. Het terras van beide is op de Grote Poot in voetgangersgebied. Beide met wat grotere kids en tieners.

Deventer met kinderen en tieners: uitjes, restaurants en hotels. Zoals brunchrestaurant No. 11 in Deventer. Het terras is op de Grote Poot in voetgangersgebied. Leuk met wat grotere kids en tieners.

Op de Brink, een mooi plein, vind je heel veel terrassen. Zo is St. Tropez een leuke gastrobar, met speelhoekje. Er is Franse muziek, leuke zitplekjes, een goede kaart, fijne cocktails en mocktails en Franse les op het toilet. De Brink is een wandelgebied en de plek waar de markt plaatsvindt. Hier vlakbij zit ook de bekende ijssalon Talamini.

De Nieuwe Markt en het Grote Kerkof bij de Lebuinuskerk zijn ook leuke pleinen. Hier ligt bijvoorbeeld het terras van St. Maxime, met binnen een speelhoekje. Lekkere ijsjes en koffie hebben ze bij Gio’s Gelateria.

Happy Tosti zit in verschillende steden, je kunt er kiezen uit heel veel verschillende tosti’s. De Happy Tosti in Deventer zit in de drukste winkelstraat de Lange Bisschopstraat, maar heeft ook een terras in de relaxte binnentuin. En natuurlijk de kenmerkende schommels binnen. Een fijne lunchplek met kinderen en tieners in Deventer dus. Ook fijn: er werken hier mensen met een arbeidsbeperking. Klik rechts op de foto voor meer foto’s.

Nog een leuke plek, maar iets verder buiten het centrum: PUNT in het Havenkwartier. Zowel binnen als buiten kun je lunchen en voor kinderen is er alle ruimte. Je kunt hier ook de street art route aanschaffen en starten. Het water is niet afgeschermd, dus minder geschikt voor ondernemende ukkies. Niet ver hiervandaan ligt kringloopwinkel Het Goed, een van mijn favorieten. Klik rechts op de foto voor meer foto’s.

Meer street art routes.

Overnachten met kinderen en tieners in Deventer

Zelf hebben we tot nu toe overnacht bij familie in Deventer. Maar we kennen natuurlijk wel veel leuke plekken om te slapen.

Kindvriendelijke hotels in en rond Deventer

Het hippe boutique hotel Finch ligt in het centrum en heeft familiekamers. Naast een terras is er ook een bar met cocktails.

Shanti B&B ligt niet ver van het centrum van Deventer. Het heeft twee pipowagens in de pastorietuin van een voormalige katholieke kerk. In de tuin staan picknicktafels en fruitbomen.

Wil je een hotel met zwembad? Van der Valk Hotel Deventer heeft naast een zwembad ook een welness en een fitness ruimte. Het ligt naast de snelweg aan de rand van de stad.

Stayokay ligt in Kring van Dorth, niet ver van Deventer. Dit hostel is een oud Noors jachthuis en heeft een bijzondere houten buitenkant. Er is een terras en tuin met veel faciliteiten voor kinderen, zoals een speelplaats, sportveld en tafeltennis. Binnen is er daarnaast een binnenspeelruimte met onder meer een tafelvoetbaltafel, sjoelbak, boeken en spelletjes. Je kunt slapen in familiekamers of in een wikkelhouse in het groen. Bekijk ook onze blog over Stayokay Gorssel.

Stayokay Gorssel: mooi hostel in het groen. Een betaalbaar hotel op de grens van Gelderland en Overijssel, bij Deventer en Zutphen. Dit hostel ligt midden in groen.Kinderen hebben dus alle ruimte om te ravotten en de speelplek heeft speeltoestellen en sportfaciliteiten. Een speelplek voor kinderen en voor tieners dus. Zo zijn er een kabelbaan, nestschommel, wipwap en klimrek. Maar ook een voetbalveldje en een tafeltennistafel. Er is ook een terras naast dit speelveld.
Kindvriendelijke huisjes in en rond Deventer

Natuurhuisje in Epse in het bos vlakbij Deventer is een stijlvol huisje, ontworpen door Piet Hein Eek. Je kunt hier slapen met 8 personen. Daarnaast is er een trampoline, schommel en buitenkachel met pizza-oven.

Sallandshoeve in Nieuw Heeten boven Deventer is een vakantiepark. Met speeltuinen, speelveld, speelvijver, midgetgolf, tafeltennis en interactieve voetbalmuur. Ook is er een binnenzwembad en bowlingbaan. Daarnaast is er een brasserie. Je kunt ook safaritenten en huisjes huren.

Landal de Vlinderhoeve in Kring van Dorth ligt vlakbij Deventer. Het park heeft een binnenzwembad en sportveld. Ook kun je er fietsen huren.

Landal Heideheuvel in Beekbergen is een vakantiepark op de Veluwe. Met een fantastisch atelier waar kinderen kunnen knutselen en spelen. Verder is er een binnenzwembad, bowlingbaan en restaurant. Buiten zijn er verschillende speeltuinen, airtrampoline, midgetgolf en sportveld. Ik schreef hier over Landal Heideheuvel.

De speeltuin van Landal Heideheuvel op de Veluwe.
Campings in en rond Deventer

Het Wesselink bij Deventer is een BoerenBed met tenthuisjes aan de bosrand. Het is een melkveehouderij, je kunt een kijkje nemen in de stal. Daarnaast zijn er een dierenweide, skelters, reuze schommel en een knuffelschuur.

Stadscamping Deventer ligt vlakbij het centrum, aan de zuidwestzijde van de IJssel. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de oude stad. Met een voetveer ga je naar de oude binnenstad, of over de brug een stukje verderop.

Hierboven had ik al wat laten zien van Buitenpost in Twello, ook daar kun je kamperen.

Bekijk hier al onze camping tips.

Stadscamping Deventer ligt vlakbij het centrum, aan de noordzijde van de IJssel. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de oude stad. Met een voetveer ga je naar de oude binnenstad, of over de brug een stukje verderop.

Met de trein naar Deventer

In het centrum kan het in het weekend behoorlijk druk zijn, met een rij naar de parkeergarage. We zijn daarom laatst eens met de trein gegaan en dat beviel goed. Vanzelfsprekend kom je vlakbij het oude centrum aan. Voor mij een plek vol jeugdherinneringen: als student kwam ik hier regelmatig aan met de trein om opgehaald te worden door mijn ouders.

met de trein

Weet je dat kinderen tot 11 jaar gratis met de trein kunnen reizen? Voor oudere kinderen kun je een dagkaart kopen. Hier vertel ik meer over gratis en goedkoop reizen met de trein voor kinderen en tieners. Vanuit de trein kijk je bij aankomst alvast uit over Deventer en de IJssel, hoe leuk is dat?

met de trein over de spoorbrug

Ennuh… vergeet om niet op de stoplichten te letten 😉

Ennuh... vergeet om niet op de stoplichten te letten ;-)

Verder lezen

Op Leuk met kids vind je nog meer uitjes met kids. Daarnaast delen we op Instagram regelmatig leuke uitjes.

Deventer met kinderen en tieners: uitjes, restaurants en hotels. Wat een leuke stad is Deventer, heel gezellig voor een paar dagen weg kinderen en tieners. Met een mooi stadsstrand, toffe speeltuinen, interessante musea, street art routes, leuke restaurants en fijne winkels. Oh ja en een prachtige oude binnenstad.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids