Wandelen met kinderen: onze favoriete wandelingen

Wandelen met kinderen saai? Onze kinderen vinden wandelen leuk. Maar we zoeken wel plekken waar ze ook wat te doen hebben. Dit zijn onze favoriete wandelingen en wandelgebieden in Nederland. De meeste met restaurant en speeltuin.

Wie ons op Instagram volgt ziet regelmatig wandelingen langskomen. In steden, maar zeker ook in natuurgebieden.

Wandelen met kinderen: onze favoriete wandelingen. Wandelen met kinderen saai? Onze kinderen vinden wandelen leuk. Maar we zoeken wel plekken waar ze ook wat te doen hebben. Dit zijn onze favoriete wandelingen en wandelgebieden in Nederland. De meeste met restaurant en speeltuin.

Wandelen met kinderen in een natuurpark en langs dieren

Natuurpark Lelystad in Flevoland is een prachtig gebied om te wandelen of fietsen met kinderen. In Natuurpark Lelystad zie je namelijk allerlei verschillende wilde dieren in hun eigen leefgebied. Daarnaast zijn er een speeltuin en een restaurant met terras.

Wandelen met kinderen: onze favoriete wandelingen. Natuurpark Lelystad: wilde dieren, speeltuin, fietsen en restaurant. Wij kwamen wilde zwijnen tegen, een moeder met kleintjes.

De Amsterdamse Waterleidingduinen (review) bij Heemstede en Haarlem: een tof gebied om te wandelen met kinderen. Allereerst vanwege de herten, die je van behoorlijk dichtbij kunt bekijken. Maar ook vanwege het weidse van het bos achter de duinen. Daarnaast is er ook een restaurant met speeltuin.

Wandelen met kinderen: onze favoriete wandelingen. Zoals de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Heemstede en Haarlem: een tof gebied om te wandelen met kinderen. Allereerst vanwege de herten, die je van behoorlijk dichtbij kunt bekijken. Maar ook vanwege het weidse van het bos achter de duinen. Daarnaast is er ook een restaurant met speeltuin.

Bij Stadslandgoed De Kemphaan in Almere in Flevoland zit van alles. Waaronder Stichting Aap met de apeneilanden en de stadsboerderij. Maar ook een klimparcours en labyrint. Daarnaast zit Almere Jungle hier, met op alle werelddelen bijzondere dieren en bloemen.

Uitje met kids: dieren kijken op alle werelddelen in Almere Jungle, Stadslandgoed de Kemphaan

Wandeling bij een speelbos

Het Docus de Das Avonturenpad in Schaik bij Oss In Noord Brabant is een speelbos. Met opdrachten in de natuur die kinderen doen tijdens een wandeling. Aan het einde kun je ook nog wat eten en drinken op het terras bij De Boshut bij Hartje Groen.

Docus de Das avonturenpad

In het Diemerbos bij Amsterdam ligt speelbos Banjerbossie. Met vlakbij House of Bird, een brouwerij met kindvriendelijk restaurant.

Wandelen met kinderen: onze favoriete wandelingen. Wandelen met kinderen saai? Onze kinderen vinden wandelen leuk. Maar we zoeken wel plekken waar ze ook wat te doen hebben. Dit zijn onze favoriete wandelingen en wandelgebieden in Nederland. De meeste met restaurant en speeltuin.

Meijendel in Wassenaar bij Den Haag in Zuid Holland is een natuurgebied. Met speelbos Monkeybos en even verderop Pannenkoekenboerderij Meyendel met de waterspeeltuin van het bezoekerscentrum.

Wandelen met kinderen: onze favoriete wandelingen. Het Monkeybos in Wassenaar bij Den Haag in Zuid Holland is een speelbos in natuurgebied Meijendel. Met even verderop Pannenkoekenboerderij Meyendel, daarnaast de waterspeeltuin van het bezoekerscentrum.

Naar de Sahara

De Sahara ligt bij Ommen in Overijssel. Ja heus, de Sahara, maar dan in Nederland. Deze zandverstuiving is indrukwekkend, het ruikt er bijzonder en het voelt er heel weids. Wij volgden een wandelroute doro zand en bos, de kids liepen grote delen op hun blote voeten.

Bij Ommen in Overijssel ligt de Sahara. Ja heus, de Sahara, maar dan in Nederland. Deze zandverstuiving is indrukwekkend, het ruikt er bijzonder en het voelt er heel weids. Wij volgen hier een wandelroute die zowel over de Sahara liep, als door het bos er omheen. 

De Soesterduinen bij Soest in Utrecht zijn zandduinen, leuk om hier te wandelen met kinderen. Soesterdal in Soesterberg is een mooi restaurant in dit gebied, met een terras én grote houten speeltuin rondom. Er vlakbij ligt het Nationaal Militair Museum en de Vliegbasis Soesterberg, dus je ziet ook regelmatig vliegtuigjes vertrekken, leuk voor kleine vliegtuig fans.

Wandelen met kinderen: onze favoriete wandelingen. De Soesterduinen in Utrecht zijn zandduinen, leuk om hier te wandelen met kinderen. Soesterdal in Soesterberg is een mooi restaurant in dit gebied, met een terras én grote houten speeltuin rondom.

Blotevoetenpad lopen met kids

Buitenpost (review) in Twello is groene idyllische plek bij Deventer in Overijssel. We hebben het blotevoetenpad gelopen, dat duurt ongeveer een uur. Daarna spelen de kids in de speeltuin en zit je zelf op het terras. Er is namelijk ook een restaurantje in een kas, met brouwerij. Je kunt ook kamperen op de camping.

Wandelen met kinderen: onze favoriete wandelingen. Buitenpost in Twello in Overijssel is een groene idyllische plek bij Deventer. We hebben het blotevoetenpad gelopen, dat duurt ongeveer een uur. Daarna spelen de kids in de speeltuin en zit je zelf op het terras. Er is namelijk ook een restaurantje in een kas, met brouwerij. Je kunt ook kamperen op de camping.

De Koppel in Hardenberg in het Vechtdal in Overijssel is een natuuractiviteitencentrum aan de Vecht. Wij liepen hier het blotevoetenpad met de kinderen. Struinen door het gras, water en allerlei paadjes.

Bij natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg is een blotevoetenpad, aan de Vecht. De kinderen vonden het erg leuk om hier doorheen te struinen. 

Wandelen langs het water met kinderen

Bij de Toolenburger Plas in Hoofddorp in Noord Holland kun je een heel leuk rondje om de plas wandelen. Dan kom je langs speeltuinen, speelnatuur en strandjes.

In Hoofddorp ligt tussen de woonwijken een enorme plas: de Toolenburger Plas. Je kunt een leuk rondje rondom de plas wandelen. Aan de zuidoostkant van de plas liggen eilandjes waar je via stapstenen op komt. Er zijn twee strandjes, op Strand Noord vind je verschillende speeltuintjes. Ook vind je naast restaurant Lieveling een speeltuin en een skatebaan (onze kids namen stepjes mee). Aan de oostkant van de plas zijn een voetbalkooi en fitnesstoestellen. In de zomer zijn er toiletten en kiosken, die waren toen wij er in de winter waren dicht, alleen restaurant Lieveling had een soort afhaal snackbar. Naast de Toolenburger Plas ligt ook speeltuin Jeugdland Hoofddorp (dicht tijdens de lockdown). 

Het Twiske in Oostzaan is een mooi waterrijk natuurgebied net boven Amsterdam in Noord Holland. Met twee speeltuinen, strandjes, klimpark en pannenkoekenrestaurant.

Het Twiske in Amsterdam Noord

Speelnatuur Tiengemeten onder Rotterdam in Zuid Holland staat nog op onze wensenlijst. Het is een natuureiland, een gigantisch natuurlijk speelterrein. Tinyparks Cast Away heeft hier ook een glamping locatie.

Street art routes

In Rotterdam in Zuid Holland worden regelmatig street art kunstenaars uitgenodigd, die kunstwerken aanbrengen op oude gebouwen. Zo is een toffe sfeer ontstaan in deze buurten. Waar dit soort straatkunst in veel steden in een bepaalde buurt is geconcentreerd, is het in Rotterdam in veel buurten zichtbaar. Deze street art routes leiden je langs deze prachtige graffiti, zowel in het centrum als daarbuiten.

Wandelen met kinderen: onze favoriete wandelingen. Wij zijn gek op street art routes. Het is een leuke creatieve manier om te wandelen met kids. En er komen steeds meer leuke street art routes bij. In dit artikel verzamelen we de leukste street art routes voor kinderen en tieners. Zoals hier in Rotterdam.

Wandelen in een mooi oud bos

In ‘s Graveland bij Hilversum in Noord Holland is een prachtig wandelgebied van Natuurmonumenten: de ’s Gravelandse Buitenplaatsen. Bij Oerrr Speelnatuur naast restaurant Brambergen kunnen kinderen lekker klooien in de natuur, met modder, water, boomstammen en beestjes.

Wandelen met kinderen: onze favoriete wandelingen. In ‘s Graveland bij Hilversum is een prachtig wandelgebied van Natuurmonumenten: de 's Gravelandse Buitenplaatsen. Bij Oerrr Speelnatuur naast restaurant Brambergen kunnen kinderen lekker klooien in de natuur, met modder, water, boomstammen en beestjes.

In Lage Vuursche op de Utrechtse Heuvelrug kun je prachtig wandelen, over de hei en door het bos. Vanaf de Kuil van Drakensteyn kun je een leuke route lopen. Boswachterspad Stulp en Kasteeltuin van Staatsbosbeheer bestaat uit de witte route Stulp van 3,1 kilometer en de rode route Nonnenland van 2,4 kilometer. Je kunt beide combineren of er een kiezen. Voor wat lekkers ga je naar restaurant Buiten in de Kuil. Er is hier geen speeltuin, maar in de natuur kun je prachtig spelen.

Wandelen met kinderen: onze favoriete wandelingen.. In Lage Vuursche kun je prachtig wandelen, over de hei en door het bos. Vanaf de Kuil van Drakensteyn kun je een leuke route lopen. Boswachterspad Stulp en Kasteeltuin van Staatsbosbeheer bestaat uit de witte route Stulp van 3,1 kilometer en de rode route Nonnenland van 2,4 kilometer. Je kunt beide combineren of er een kiezen. Voor wat lekkers ga je naar restaurant Buiten in de Kuil. 

Het Nationaal Park Dwingelderveld met De Bospub in Dwingelo bij Hoogeveen in Drenthe staat nog op onze wensenlijst. Na een wandeling eet je hier pannenkoeken of iets anders. Alles ademt de sfeer van het bos.

Een kabouterpad wandelen met peuters en kleuters

Voor kleintjes is het vaak best lastig om een flink stuk te lopen, ze zijn snel moe. Een Kabouterpad wandelen in het bos is een mooie motivatie om kinderen te stimuleren om op ontdekking te gaan.

Bij Speelbos de Zevensprong in het Horsterwold in Zeewolde in Flevoland kun je met kleintjes het kabouterpad doen. Heb je grotere kids, dan plak je er het avonturenpad en speurpad aan vast. Op de route kom je naast kabouters ook allerlei speeltoestellen tegen.

Wandelen met kinderen: onze favoriete wandelingen. Het Horsterwold is een prachtig gebied om te bezoeken met kinderen. Wij gingen naar Speelbos de Zevensprong, dat heeft leuke kids wandelroutes en speeltuinen. Met kleintjes kun je het kabouterpad doen. Heb je grotere kids, dan plak je er het avonturenpad en speurpad aan vast. Op de route kom je naast kabouters ook allerlei speeltoestellen tegen.

Escape tour voor tieners

Wil je wandelen met tieners? Dan kun je Escape Tours doen in verschillende Nederlandse en Belgische steden. Tijdens deze interactieve game gaan deelnemers op zoek naar “de geheime uitgang” van hun favoriete stad. 

Wandelen over de heide

Van wandelen over de heide word je lekker rustig. Een van onze favoriete heidewandelingen is over de Bussumerheide in Bussum in Noord Holland. De heide is hier heel weids, maar je kunt ook door het bos lopen. Paviljoen Heidezicht ligt aan de rand van de Bussumerheide. Bij het restaurant is een grote houten omheide speeltuin, die zowel voor kleine als grote kids leuk is. Oh ja en er zijn ook nog mooie herten.

Wandelen met kinderen: onze favoriete wandelingen. De heide is zo prachtig voor een wandeling! Dit zijn onze favoriete heidegebieden voor een heidewandeling. Zoals de Bussumse Heide met restaurant Heidezicht.

In Huizen in Noord Holland is de heide rondom natuurreservaat Groeve Oostermeent prachtig. Je komt hier ook stukken bos tegen, met kleine zandverstuivingen. Daarnaast kom je nog langs een heemtuin. Met kleintjes kun je stoppen bij Kinderboerderij de Warande. Wij stopten bij de waterspeeltuin daar vlakbij, want onze kids zijn gek op klooien met water. Er vlakbij ligt Landal Gooise Heide. 

Wandelen met kinderen: onze favoriete wandelingen.. De heide is zo prachtig voor een wandeling! Dit zijn onze favoriete heidegebieden voor een heidewandeling. Zoals de Bussumse Heide met restaurant Heidezicht. In Huizen is de heide rondom natuurreservaat Groeve Oostermeent prachtig.

Door een tuin lopen

Bij de Tuinen van Appeltern in Gelderland tussen Tiel en Nijmegen doe je wandelend inspiratie op voor je tuin, terwijl je kinderen spelen. Er zijn meerdere speeltuinen, waaronder een natuureiland. Maar ook in de gewone tuinen kunnen kinderen zich goed vermaken.

De Tuinen van Appeltern: Wilde Weelde Wereld

Wandelend door de Hortus Botanicus in Amsterdam in Noord Holland leren kids over planten. Maar ook over kikkers, wormen, vlinders, bijen en andere insecten. Wil je een langere wandeling, maak dan nog een rondje door de plantagebuurt.

Wandelen met kinderen: onze favoriete wandelingen. Zoals leren over planten in de Hortus.

Wandelen door de duinen

In Schoorl in Noord Holland vind je het klimduin. Bibi heeft een extra reden om in de Schoorlse Duinen te gaan wandelen met haar tieners. Dat is disc golf: een soort frisbee parcours.

Wandelen met kinderen: onze favoriete wandelingen. In Schoorl vind je het klimduin. Maar Bibi heeft een extra reden om in de Schoorlse Duinen te gaan wandelen met haar tieners. Dat is disc golf: een soort frisbee parcours.

Vanaf camping Geversduin bij Castricum in Noord Holland kun je een prachtige wandeling of fietstocht maken door de duinen naar zee. We sliepen er in dit bijzondere huisje.

De meest bijzondere plek waar we ooit geslapen hebben: de Duin Onder op camping Geversduin. Half onder de grond slapen, net als een vos of konijn. Vanaf camping Geversduin bij Castricum in Noord Holland kun je een prachtige wandeling of fietstocht maken door de duinen naar zee. We sliepen er in dit bijzondere huisje.

Langs een pyramide lopen

Pyramide van Austerlitz in Woudenberg bij Zeist in Utrecht is de bekende groene piramide, gebouwd voor Napoleon. Hier kun je een mooie wandeling maken, op bordjes worden verschillende afstanden aangegeven. Ook is er een een restaurant met ouderwetse speeltuin en daarnaast een treintje, botsauto’s en zweefmolen. Het is een mooie plek om een wandeling te combineren met de speeltuin.

De Pyramide van Austerlitz in Woudenberg bij Zeist: bij de bekende groene piramide kun je een mooie wandeling maken, op bordjes worden verschillende afstanden aangegeven. Ook is er een een restaurant met ouderwetse speeltuin en daarnaast een treintje, botsauto’s en zweefmolen.

Een lichtjeswandeling in de winter

In de winter wandelen we graag een lichtjeswandeling of lichtjesroute, zoals het Amsterdam Light Festival.

Amsterdam Light Festival.

Tips voor wandelen met kinderen

In veel natuurgebieden staan weinig bordjes, of ze zijn niet erg duidelijk. Wij zorgen daarom altijd voor een volle telefoon en gebruiken Google Maps om de wandeling te maken. In Google Maps kun je ook je parkeerplek als locatie bewaren, zodat je de auto of fiets weer terug vindt.

Vaak gebruiken we de wandelknooppuntennetwerken. Je kunt een wandeling uitstippelen tussen verschillende knooppunten. Die wandeling volg je dan via de paaltjes met gekleurde pijlen. Op veel parkeerplaatsen bij wandelgebieden zie je deze wandelroutes staan. Je kunt ze ook online zoeken of zelf uitstippelen bij de ANWB of bij Wandelnet. Met kids is het erg fijn om van tevoren te weten hoe ver een wandeling is.

Sommige speeltuinen zijn het hele jaar open, andere sluiten in de winter. Daarnaast wisselen de openingstijden van de horeca (to go). Het is dus altijd verstandig van tevoren even op hun website te kijken.

Onderweg nemen we vaak wat lekkers mee om te picknicken. Onze broodtrommels en isoleerflessen zitten vol lekkere dingen.

Bij veel restaurants en cafés kun je vaak wat lekkers halen, fijn tijdens een wandeling. Sommige restaurants hebben daarbij ook hun speeltuin opengesteld. Op Leuk met kids vind je een lijst met kindvriendelijke restaurants in heel Nederland.

Verder lezen over wandelen met kinderen

Hieronder vind je nog meer tips voor wandelen met kinderen en tieners.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids