10 dingen die je wil weten als je zwanger bent of net een kindje hebt

Zodra je moeder bent, ben je ervaringsdeskundige voor vriendinnen om je heen die na jou moeder worden. Net als veel andere moeders bemoei ik me graag met andere moeders met minder ervaring en gelukkig heb ik ook vriendinnen die dat handig vinden. Ik besloot de belangrijkste tips maar eens op een rijtje te zetten, dan stuur ik ze volgende keer gewoon dit blogbericht. Gelukkig blijft er dan nog genoeg over om me spontaan tegen aan te bemoeien 😉

10 dingen die je wil weten als je zwanger bent of net een kindje hebt

TIJDENS JE ZWANGERSCHAP

APPS: Er zijn veel apps voor zwangere vrouwen op zoek naar info over de ontwikkeling van hun ongeboren kindje. De Zwanger en eten app vond ik erg handig, even snel opzoeken of je iets wel of niet mag. De app Zwanger en Baby van Sanoma vertelt je iedere dag hoe ver je bent en hoe je kindje zich ontwikkelt. Ongeveer hetzelfde maar dan veel uitgebreider doet de Engelstalige app van Babycenter, met ontzettend goede info.

BOEKEN: Er is echt een enorme wildgroei aan babyboeken en zwangerschapsboeken, maar lang niet allemaal even nuttig. Gelukkig had ik een vriendin die precies wist wat fijn is, dus kreeg ik een aantal goede boekentips.

Uw zwangerschap week na week vertelt in detail wat er allemaal gebeurt, fijn als je alles wil weten, al werd ik wel wat zenuwachtig van alle mogelijke complicaties die beschreven werden, die sloeg ik dus vaak over. Alle boeken van Ouders van Nu vind ik heel fijn, het tijdschrift trouwens ook.

Zwanger met Ouders van Nu is niet meer nieuw te koop, maar wel tweedehands. Ik vond het een fijn luchtig feelgood book. Iedere week staat beschreven in een paar pagina’s, met informatie over je baby en over jezelf.

Ook handig in dezelfde reeks zijn De Bevalling Van Je Eerste Kind en Omgaan Met Je Kind, ook alleen tweedehands te koop, maar dat scheelt dan ook weer veel geld.

Buskruit met muisjes over “alles wat je (niet) wilt weten over het krijgen van een baby”, is een fijn nuchter boek met heel veel informatie die je niet wil missen.

Vet man zo’n baby is een handig boek voor sportieve dames die hun lijf graag terug willen na de bevalling.

ALCOHOL VRIJ: Het is even zoeken, maar er zijn lekkere alcoholvrije drankjes, zodat je tijdens je zwangerschap, kraamtijd en borstvoedingsperiode gezellig een drankje kunt doen. Ik ken niemand die enthousiast wordt van gewoon alcoholvrij bier, maar alcoholvrij witbier is prima, je proeft het verschil niet, van merken als Wieckse Witte, Hoegaarden en Bavaria. Wieckse Radler 0.0% is heel fris witbier met citroensmaak, lekker fris en licht zoet maar niet te. Een goede alcoholvrije wijn of bubbel vinden is pas echt een uitdaging, een positieve uitzondering is Pasdutout van Grapedistrict. Persoonlijk drink ik ook graag Crodino, maar niet iedereen is even gek op dit bitterzoete Italiaanse aperitief, het is een bijzondere smaak.

OUTFIT: Als je zwanger bent heb je opeens een hele nieuwe outfit nodig, die de meesten niet heel lang gebruiken. Het is daarom fijn als het een beetje betaalbaar is. Daarom vind je hier tips hoe je een goede zwangerschapsgarderobe bij elkaar shopt en bij welke winkels je dat betaalbaar kunt doen. Inspiratie voor hippe zwangerschapsoutfits vind je hier.

MISSELIJKHEID: Zwangerschapsmisselijkheid kan behoorlijk beperkend zijn, maar gelukkig zijn er manieren om het te verlichten. Dat werkt voor iedereen anders, dus het is even proberen. Allereerst kun je het beste veel kleine porties eten, want van een lege maag wordt je misselijk, maar van teveel eten ook. Begin de dag, terwijl je nog in bed ligt, met een beschuit, cracker of Baby Liga. Het klinkt heel vies, maar zure dingen werken goed. Citroenlimonade kun je verspreid over de dag telkens een slokje van drinken, maar doe het niet te lang en liefst met een rietje, want het is slecht voor je tanden, maar het werkt heel goed. Cola light met mate werkt ook. Inmiddels snap ik ook waarom zwangere vrouwen van oudsher augurk eten: ook dit werkt goed, net als piccalilly op brood. Droge voedingsmiddelen als geroosterd brood, beschuit, rijstwafels,
crackers, Baby Liga, Evergreen of soepstengels. Andere opties: yoghurt, ontbijtkoek, kauwgom, appel, amandelen, eieren, zoute drop of Stophoest, bouillon, watermeloen, gember en vanillevla. Ten slotte kan de huisarts je medicijnen voorschrijven als dit soort oplossingen onvoldoende werken.

MAAGZUUR: Nog zo’n fijne kwaal: brandend maagzuur aan het einde van je zwangerschap. Ook hiervoor geldt dat je het beste veel kleine porties kunt eten. In bed helpt het om je hoofd wat hoger te leggen met één of meer extra kussens. Op je rug liggen werkt vaak beter dan op je zij, leg dan wel een kussen onder je benen. Op je linkerzijde liggen werkt beter dan op je rechterzijde. Ook een dagelijkse wandeling helpt. Vooroverbukken kun je het beste vermijden. Dingen die bij veel vrouwen maagzuur veroorzaken zijn: (te veel) koffie en thee, chocolade, kauwgom, sinaasappels en andere citrusvruchten, sappen, frisdrank, vet eten, knoflook, uien en scherp eten. Neem zwangerschapsvitamines niet ’s ochtends vroeg of ’s avonds na het eten. Water drinken is goed, maar niet tijdens het eten. Wat wel werkt zijn amandelen, volkorenbrood, vanillevla, melk en kamille thee. In overleg met je arts kun je maagzuurremmers als Rennies gebruiken. De meeste vrouwen hebben ’s avonds het meeste last, je kunt dit beperken door na het avondeten niet meer te eten en niet te snel na het avondeten te gaan liggen. Heb je in bed last van maagzuur, dan kunnen kleine slokjes melk helpen. Vaak wordt het maagzuur weer minder als je kindje ingedaald is en minder op je mag drukt.

VOORBEREIDING OP DE KOMST VAN DE BABY

SLAPEN: Niets is zo beangstigend voor een jonge ouder als een kindje dat vredig ligt te slapen. Koop producten die jou een veilig gevoel geven over je kindje. De beste uitvinding vond ik toch wel de Nannycare, een matje dat onder het matrasje ligt en gaat loeien als je kindje stopt met ademen. Of als je je kindje er uithaalt en het matje niet uitzet, maar dat leer je snel genoeg af. Veel moeder gaan aan hun kindje voelen of het nog wel ademt en vervolgens wordt het kindje wakker. Dat was met dit matje niet nodig, want je ziet een lampje rustig knipperen op het ritme van de ademhaling. Ook fijn is de Aerosleep bij Bol.com, een matrasbeschermer met kleine gaatjes, waardoor je kindje als het er met zijn neus in gaat liggen rustig door ademt.

Iedereen raad je aan om dekentjes en lakentjes te kopen, het idee bestaat dat een kind eerst een tijd daarmee moet slapen. Geen idee waarom, de meeste kinderen zijn al snel beweeglijk en gooien die dekens van zich af. Ik ben dus op zoek gegaan naar een mini slaapzakje. Het belangrijkste is dat de neksluiting niet over het hoofd kan, het kind mag niet in zijn geheel in de slaapzak terecht komen. Een klein maatje vinden is nog niet zo makkelijk, maar ze zijn heel betaalbaar bij de Hema, maat 50-62. lang niet alle varianten zijn er in deze maat, maar er is er altijd wel eentje.

Als je een deken gaat kopen zijn gebreide of gehaakte dekentjes van katoen het fijnste, die zijn de eerste tijd ook fijn in kinderwagen en box, omdat ze makkelijk vouwbaar zijn en later zijn ze lekker op de bank als de kleine ziek is, of in bed over de slaapzak heen als het koud is (bijvoorbeeld van de Hema of van Koeka bij Bol.com). Koop ze op ledikant formaat, zodat je hem lang kunt gebruiken.

ROMPERS: Investeer in goede rompers. Ik heb er persoonlijk wel spijt van dat ik goedkopere rompers heb gekocht, die al snel niet meer mooi zitten, een zeer wijde hals krijgen of waar zelfs gaten in vallen. Ik vind de rompers van Petit Bateau (te koop bij Kleertjes.com) heel goed, al zijn die voor sommige kinderen te smal. Toegegeven, ze zijn duur, maar als je de meest simpele in een setje koopt gaat het nog wel. Ook zijn er outlets van Petit Bateau. Een andere optie is Marktplaats, vaak worden ze daar nog in een goede staat aangeboden, maar dat moet je natuurlijk wel willen. In het begin zijn overslagrompers trouwens heel fijn, die hoeven niet over het hoofdje, later zijn ze minder handig.

NAGELS: Het knippen en vijlen van babynagels is doodeng, die kleine nageltjes die je moet knippen en niet de vingers. Ik vond de Buzz B baby nagel trimmer van Zoli echt een uitkomst, daarmee kun je rustig de nageltjes vijlen en als je het vingertje raakt is er niks aan de hand, het kietelt hooguit een beetje.

KINDERWAGEN: Als je snel meerdere kinderen achter elkaar wil, denk dan eens over een kinderwagen die is om te bouwen tot duowagen, dat voorkomt dat je na een jaar je dure kinderwagen alsnog moet inruilen voor een duowagen. The Joolz Geo bij Babypark is een duowagen die niet breder is dan een gewone kinderwagen. De Bugaboo Donkey bij Bol.com is juist in breedte verstelbaar.

WIEG: Een wieg is niet echt nodig, maar in sommige gevallen wel handig, bijvoorbeeld als je kind wat langer bij jullie op de kamer slaapt. Ook is het natuurlijk schattig. Bedenk je wel dat een kind maximaal zes maanden in een wieg kan, dus dat een dure wieg misschien zonde van het geld is. Bovendien betekent een wieg dat je ook een extra matras, hoes, en evt aerosleep moet kopen, dus het is sowieso best duur. Wiegjes met stoffen zijkanten zijn heel schattig en worden massaal verkocht, maar worden uit veiligheidsoogpunt (verstikkingsgevaar) niet aangeraden door veel kraamhulpen. Bedbumpers, kussens langs de zijkant van de wieg of ledikant, worden al helemaal afgeraden. Alles waar een kind zijn neus in kan leggen is niet verstandig.

MARKTPLAATS: Kijk eens op Marktplaats voor babyspullen. Ik heb er destijds nooit bij stil gestaan, maar er zijn heel veel dingen die je maar kort gebruikt en die je prima kunt reinigen en dus op Marktplaats kunt kopen. Net als ik bedenken de meeste moeders zich dat pas veel later en dus is het aanbod voor pasgeboren baby’s enorm en zijn de prijzen laag. Zelfs hele babykamers zijn zeer betaalbaar.

MAMA MARKETING: winkels proberen je vaak de duurste producten aan te smeren en onder invloed van hormonen vind je alleen het beste goed genoeg, maar meestal is dat onzin. Een kind heeft doorgaans een goede rug en hoeft geen superduur matras, om maar een voorbeeld te noemen.

NA DE GEBOORTE

VOEDING: Op veel plekken zijn informatieavonden voor zwangeren over borstvoeding, die zijn vaak een goede efficiënte voorbereiding. Als de voeding in de kraamperiode slecht op gang komt, laat dan een lactatiekundige langskomen voor advies, veel verzekeringen vergoeden dit.

Veel vrouwen produceren ’s ochtends meer borstvoeding dan ’s avonds. Het gevolg is dat baby’s bij de avondvoeding relatief weinig binnenkrijgen en snel weer wakker worden en jij dus ook. Als de voeding na een aantal weken goed loopt kun je dit oplossen door de laatste voeding gekloft in een fles te geven, je weet dan precies wat je baby binnenkrijgt. Deze gekolfde melk verzamel je door ’s avonds de laatste voeding te kolven en ’s ochtends ook wat te kolven nadat je je kind gevoed hebt, dan produceert je lijf vaak meer dan je baby drinkt. Doordat je baby een lekker vol buikje heeft zal het meer uur achter elkaar kunnen slapen en sneller gaan doorslapen.

ONTZWANGEREN: Ontzwangeren gaat bij de meesten van ons niet vanzelf, kijk hier eens voor tips.

SPEEN: Een speen heeft ons zo veel nachtrust gescheeld… even het speentje geven en weer lekker doorslapen. Op een gegeven moment viel de speen regelmatig uit bed, maar daar is een speenbeestje dan weer de oplossing voor, waardoor het niet zo makkelijk door de spijlen valt. Als je kindje de speen niet accepteert kun je nog wat andere merken proberen, veel kinderen zijn daar erg kieskeurig in, al zijn er natuurlijk ook kinderen die helemaal geen speen willen. Nog steeds ben ik erg blij met de speen, die inmiddels in principe in bed blijft. Tenzij we bijvoorbeeld uit eten gaan of naar andere openbare plekken waar ik geen zin in gedoe heb, dan gaat hij mee. In het Engels heet het ding “pacifier” en een betere omschrijving bestaat niet. Geef een hysterisch kind een speen en het kalmeert, heel fijn in het openbaar. En wil je de speen weer afleren? Daar zijn allerlei trucs voor, bijvoorbeeld door je kind de speen te laten “weggeven” aan een pasgeboren baby.

MUZIEK: Muziek doet wonderen. Veel kinderen hebben huiluurtjes zo aan het eind van de avond, als je zelf doodmoe bent. Muziek op YouTube doet wonderen, bijvoorbeeld deze slaapliedjes van Fisher Price. In dit artikel staan nog veel meer leuke liedjes.

BERG: zijn een soort plakkerige geel witte schilfers op het hoofd van je baby en het stinkt naar schimmelkaas. Het is soms behoorlijk hardnekkig. Je kunt het heel voorzichtig verwijderen door regelmatig flink te borstelen of door een credit card heel voorzichtig over het hoofdje te schrapen, nadat je het ingesmeerd hebt met olie. Bij ons werkten de middelen van Zarqa heel goed, dat is sowieso een fijn natuurlijk merk voor je kind en jezelf. Het geheim zat hem vooral in regelmatig onderhoud…

MAMA: Leuk om te lezen: Waarom je jezelf opeens “mama” noemt en waarom dat nuttig is.

KINDERMATEN: Geen idee wanneer een kind welke maat heeft? Dan is dit overzicht van kindermaten handig. Nog een tip: capuchontruien zijn zo schattig, maar zooooo onhandig, die moet je namelijk telkens rechtleggen voordat je je hummel kunt neerleggen en die ligt dan op die dikke capuchon. Ze worden pas handig als je kind kan zitten.

BOEKEN EN APPS: De klassieker van Spock, Baby- en kinderverzorging & opvoeding, is erg handig als naslagwerk. Oei ik groei kreeg ik van een buurvrouw, om me heen merkte ik vrouwen het vaak fantastisch of verschrikkelijk vinden. Persoonlijk vond ik het wel handig om te snappen wat je kind meemaakt, maar de informatie in het boek herhaalt zich veel te veel voor mij. De app voor op je smartphone vond ik handiger, daarin is de informatie beperkt tot het strikt noodzakelijke.

LEESTIPS ZWANGERSCHAP
(klik op het plaatje)
20140116-123413.jpg 20140116-170216.jpg 20131025-185257.jpg 20140203-135751.jpg 20140203-140344.jpg

Herfst tips

Het is weer herfst, dus je vindt hier weer leuke herfst tips. Gezellige uitjes voor binnen en buiten, herfst knutsel tips, lekkere recepten, tips tegen griep, nachtjes weg, spelletjes en meer. 

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids