32x Sint Maarten lampion maken: leuke ideeën om te knutselen

Op 11 november is het weer Sint Maarten, dus kinderen maken lampionnen. Als het donker wordt gaan ze zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. Daarom vind je in dit artikel allerlei verschillende lantaarns, om mee te nemen of om neer te zetten voor het huis, in de tuin of op het balkon. Heel veel leuke ideeën en tips om een Sint Maarten lampion te knutselen.

In dit artikel vind je ideeën voor een Sint Maarten lampion voor alle leeftijden. Makkelijke lampions voor peuters en kleuters, maar ook moeilijker lampions voor kinderen in groep 7 en 8. Met veel dank aan de créche en school, waar ze bijna ieder jaar weer een creatieve lampion knutselen met Sint Maarten. Maar ook thuis vinden we het heel gezellig om samen een mooie lantaarn te maken.

Scroll door de lijst of klik meteen door om een Sint Maarten lampion te maken met:

32x Sint Maarten lampion of lantaarn maken: leuke ideeën. Op 11 november is het weer Sint Maarten, dus kinderen maken lampionnen. Als het donker wordt gaan ze zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. Daarom vind je in dit artikel allerlei verschillende lantaarns, om mee te nemen of om neer te zetten voor het huis, in de tuin of op het balkon. Heel veel leuke ideeën en tips om lampionnen te knutselen.

Sint Maarten lampion maken van papier

Deze ster is leuk om te gebruiken met Sint Maarten. Maar hij kan ook gezellig in huis blijven hangen tot ver na kerst. Deze lampion is wat moeilijker, ik knutselde hem met mijn dochter in groep 4. Om de lampion zelf te maken moeten kinderen wat ouder zijn. Voor sommige kinderen is dat groep 5 of 6, voor anderen is dat in groep 7 of 8 als tieners.

De basis van de ster is bruin inpakpapier. Om deze lampion met Sint Maarten ook buiten te kunnen gebruiken, hebben we hem bewerkt met mod podge. Dat is een soort lijm die een beschermend laagje over de lampion zet. Lees hier hoe we deze ster lampion hebben gemaakt.

Mooie Sint Maarten lampion of lantaarn knutselen: heel veel ideeën. Deze ster lampion is leuk om te knutselen met lampje, voor Kerst of Sint Maarten.

Super veel kleur krijg je door een groot vel te kleuren met ecoline (Bol.com). De kids gingen er op school als kleuters in groep 1 en 2 mee aan de slag. Het idee voor deze Sint Maarten lampion is dan ook heel simpel. Als het droog is kun je er met wasco op tekenen. Ecoline maakt vlekken, dus kinderen moeten goed begeleid worden of het moeten wat oudere kinderen zijn.

Mooie Sint Maarten lampion of lantaarn knutselen: heel veel ideeën. Zoals deze lampion van papier en ecoline.
Chinese lantaarn knutselen als Sint Maarten lampion

Deze lampions ofwel Chinese lantaarns zijn makkelijk zelf te maken. Dit is ook een prima last minute lampion. Ook veel kinderen in groep 3 en 4 zullen deze lampion zelf kunnen maken.

Mooie Sint Maarten lampion of lantaarn knutselen: heel veel ideeën. Een Chinese lantaarn kun je heel snel maken van gekleurd papier en een pijpenrager ofwel chenille draad.

De zoon van Miriam maakte deze lampion van karton met kartelschaar als kleuter in groep 2 op de BSO. Hiervoor moet je eerst knippen voordat je de lampion in een rondje vouwt.

Mooie Sint Maarten lampion of lantaarn knutselen: heel veel ideeën. De zoon van Miriam maakte deze lampion van karton met kartelschaar op de BSO. Hiervoor moet je eerst knippen voordat je de lampion in een rondje vouwt.

Dit is nog een leuke Chinese lampion. Hiervoor heb je stevig gekleurd A4 papier nodig en ronde vouwblaadjes

Mooie Sint Maarten lampion of lantaarn knutselen: heel veel ideeën. Een Chinese lantaarn is leuk om te knutselen als Sint Maarten lampion. Deze is gemaakt van gekleurd papier.
Sint Maarten lampion maken met glas in lood

Deze Sint Maarten lampion heeft een glas in lood effect. Ze worden ook wel gebruikt als Ramadan lantaars of laterna magica, vanwege het 1001 nachten effect. We gebruikten hiervoor een A4 vel glitterpapier en stukjes doorzichtig vliegerpapier in verschillende kleuren.

Eerst tekenden we op de achterop het glitterpapier een glas in lood patroon. Zorg dat je de balkjes breed die over blijven genoeg maakt, want daar plak je straks het vliegerpapier op. Zet kruisjes op de stukjes die je wil uitsnijden. Met een stanleymes sneed ik de vakjes er uit (geen klusje voor kleintjes, we hebben zo’n klein stanleymes.

Vervolgens knipte mijn dochter (groep 5) stukjes vliegerpapier en plakte ze op de achterkant van het glittervel. Voor het hengsel maakten we twee gaatjes met een perforator. Het hengsel is gemaakt van chenilledraad. Daar kan het fietslampje ook aan hangen.

Kleine meis wil de lampion graag bewaren na Sint Maarten. Daarom lamineerden we de lampion met een lamineerapparaat. Dat is ook handig als het regent tijdens Sint Maarten. Klik rechts op de foto voor de uitleg foto’s.

Bekijk hier meer Ramadan knutsel ideeën.

Ons meisje knutselde deze lantaarn in groep 5 op school. Ze maakte hem ongeveer op dezelfde manier, maar dan zonder te plastificeren.

Ons meisje knutselde deze lantaarn in groep 5 op school. Ze maakte hem ongeveer op dezelfde manier, maar dan zonder te plastificeren.
1001 nachten lantaarn knutselen voor Sint Maarten

Voor deze 1001 nachten lantaarn heb ik een gratis printable download gemaakt. Leuk voor Sint Maarten, maar ze staan ook super gezellig gezellig met kerst.

Mooie Sint Maarten lampion of lantaarn knutselen: 30 leuke ideeën. Zoals deze 1001 nachten lantaarn.
Een lantaarn in de vorm van een vis

Kleine meis knutselde deze lampion in de vorm van een vis op school in groep 4. Ze heeft hem gemaakt van karton. De kleuren op de vis en de slierten van de staart heeft ze gemaakt van vliegerpapier. Daarnaast maakte ze een oog van wit en zwart papier. Tot slot maakte ze een hengsel van een pijpenrager of chenilledraad, dat ze heeft vastgemaakt met een nietje.

Mooie Sint Maarten lampion of lantaarn knutselen: heel veel ideeën. Zoals in de vorm van een vis, gemaakt van gekleurd papier, pijpenrager of chenilledraad en vliegerpapier.

Deze simpele lampion is ook heel makkelijk en snel te maken met een dreumes of peuter. Mijn zoon maakte hem op de babygroep van de crèche, maar is ook leuk voor groep 1 en 2. Ze gebruikten dik gekleurd papier. Teken een vis, knip er daar twee van uit. Maak een rondje voor de buik en ogen, knip dat uit. Plak er vervolgens doorzichtig papier achter, dat heet vliegerpapier. Touwtje er aan en klaar!

Een vis van papier
Minecraft Sint Maarten lampion maken

De zoon van Jessica maakte deze lampion in de vorm van een Minecraft Creeper Hoofd. Ze hebben blokjes groen gekleurd papier geknipt en die op een sheet geplakt. Dat is zo’n sheet uit een overheadprojector. Vanwege het weer hadden ze er ook nog een sheet overheen geplakt, zo bleef hij goed tijdens de regen. Ter versteviging hebben ze aan de binnenzijde nog houten stokjes geplakt, zo bleef hij mooi vierkant.

In plaats van een sheet uit een overheadprojector kun je ook lamineervellen gebruiken en ze lamineren. Daarvoor heb je een lamineerapparaat nodig.

Sint Maarten lampion maken: leuke ideeën om te knutselen. De zoon van Jessica maakte deze lampion in de vorm van een Minecraft Creeper Hoofd.
Spiderman lampion maken

Rossina vond op Pinterest inspiratie voor deze Spiderman lampion, voor haar kleuter jongen in groep 1. Ze tekende de Spiderman zelf op rood gekleurd papier, indrukwekkend! Daarna plakte ze hem op zwart papier en knipte het uit. De ogen knipte ze ook uit, erachter zit vliegerpapier.

Sint Maarten lampion maken: leuke ideeën om te knutselen. Rossina vond op Pinterest inspiratie voor deze Spiderman lampion. Ze tekende de Spiderman zelf op rood gekleurd papier
Pokemon Pikachu lampion maken

Dochterlief bedacht deze Pokemon Pikachu lampion in groep 5. Ze maakte hem van gekleurd papier en chenilledraad.

Mooie Sint Maarten lampion of lantaarn knutselen: heel veel ideeën. Zoals een Pokemon Pikachu lampion.

Sint Maarten lampion maken met papieren bordjes en bekers

Een eenhoorn lampion knutselen voor Sint Maarten

Mijn dochter en ik maakten deze roze eenhoorn lampion samen toen ze in groep 4 zat. Op dezelfde manier kun je natuurlijk ook een paarden lampion maken.

We gebruikten twee kleine papieren bordjes. Het midden knipten we er uit, dit maakten we weer dicht met wit doorzichtig vliegerpapier. Met een permanentstift tekenden we daar oogjes op. Daarna plakten we de randen van beide bordjes op elkaar. Ter hoogte van waar de oortjes later zouden komen, maakten we met een perforator twee gaatjes en knoopten het touwtje er aan.

De hoorn knipten we uit een goudkleurig stuk verpakkingsmateriaal. Langs plakten we de rand een gouden chenilledraad. Voor de oren gebruikten we zilverpapier, waar we driehoekjes uitknipten. De hoorn en oortjes plakten we vervolgens vast.

Voor de bloemetjes knipten we blaadjes uit gekleurd papier. Met een pons drukten we rondjes uit goudkleurig papier. Gewoon een rondje knippen kan ook. De blaadjes plakten we met lijmstift voorzichtig op het rondje. Tot slot plakten we de bloemetjes op de eenhoorn.

Meer paarden en eenhoorns tekenen en knutselen

Mooie Sint Maarten lampion of lantaarn knutselen: heel veel ideeën. Zoals een roze eenhoorn of paarden lampion knutselen, een mooie lantaarn voor Sint Maarten, gemaakt van een papieren bord, gekleurd papier . Unicorn lantern crafting.
Sint Maarten lampion Rupsje Nooitgenoeg

Ieder jaar werd er op onze crèche mooie lampionnen gemaakt, zeker in de peutergroep. Deze peuter lampion van Rupsje Nooitgenoeg maak je met twee kartonnen borden. Knip eerst het midden er uit. Daarna verf je ze, bijvoorbeeld met afwasbare verf. Als de verf droog is plak je er doorzichtig vliegerpapier achter. Daarna lijm ze aan elkaar. Met gekleurd papier maak je tot slot het takje met blaadje en het rupsje.

Mooie Sint Maarten lampion of lantaarn knutselen: heel veel ideeën. Zoals deze rupsje nooitgenoeg van een kartonnen bordje.
Nog meer Sint Maarten lampionnen met papieren bordjes maken

Nog een leuke lampion om te maken met je baby, dreumes of peuter. De peuter jongen van Cathelijne maakte deze deze lampion op de crèche van een kartonnen bord. Het hengsel is een pijpenrager.

De mond werd geknipt door de juf. Maar de peuter kan vervolgens schilderen, vormpjes lijmen of stickers plakken. Je moet er vanzelfsprekend bij blijven.

Nog een leuke lampion om te maken met je baby, dreumes of peuter. De peuter jongen van Cathelijne maakte deze lampion van een kartonnen bord op de crèche.

De kids van Viola maakten deze lampionnen van een kip en een panda ook van papieren bordjes. Haar kinderen zaten in groep 1 en groep 5. Er zitten er twee tegen elkaar aan geplakt, met het lampje er tussen. In de borden hebben ze kleine gaatjes gemaakt om het licht door te laten. Om de dieren af te maken gebruikten ze gekleurd papier en wiebeloogjes. Klik rechts op de foto voor de andere lampion.

Een Sint Maarten lampion van een kartonnen beker knutselen

Deze lampion maak je van een kartonnen beker. Ik maakte deze makkelijke lampion samen met dochterlief toen ze peuter was. De beker die we gebruikten had al een patroon van sterren en stippen. We maakten een gaatje in de bovenkant voor het lichtje en verfden de lampion. De dikke rand aan de onderkant rolden we open, zodat we met een pons sterrengaten er in konden maken. Ook plakten we er gekleurde sterren op, gemaakt met de pons.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën. Deze lampion maak je van een kartonnen beker en gekleurd papier.

Sint Maarten lampion knutselen met materialen uit de natuur maken

Een Sint Maarten lampion knutselen van een herfst blad

Met een groot herfstblad kun je een mooie lampion maken. Deze maakte zoonlief toen hij in groep 6 zat. Hiervoor hebben we twee grote bladeren gebruikt. Allereerst hebben we met een pons mini sterretjes uit het blad gedrukt, daar kan het licht doorheen schijnen. Heb je geen pons, dan kun je ook met een grove naald gaatjes in het blad maken. Vervolgens hebben we de bladeren oranje geverfd met kinderverf. Nadat de verf droog was hebben we het blad met een kwastje ingesmeerd met mod podge. Daarmee is het blad beter beschermd tegen regen. Bovendien wordt het blad door de mod podge wat steviger.

De houder van het lichtje is gemaakt van een leeg plastic vitaminepotje. Daarin hebben we een gat geboord (geen kinderklusje), daar kon het stokje doorheen. We hebben het stokje vastgemaakt door wat houtlijm in het potje te laten lopen. Daarna hebben we het potje oranje geverfd. Met contactlijm hebben we de bladeren één voor één vastgezet (ook geen klusje voor kleintjes). Daarna kan er een fietslampje in. Deze lampion past prachtig bij de herfst! Klik rechts op de foto om de uitleg te zien of bekijk mijn Instagram filmpje.

Nog meer bladeren

Deze prachtige Sint Maarten lampion met bladeren kwam ik op straat tegen. Je plakt de bladeren op vliegerpapier. Die vouw je vervolgens rond. Daarna plak je nog een strook steviger gekleurd papier aan de bovenkant en onderkant.

Tot slot hang je er een slinger kerstlampjes op batterij in (bij de kringloopwinkel). De lampion hangt gewoon aan een stok.

Als het regent kun je de lampion eventueel nog verstevigen met mod podge.

Mooie Sint Maarten lampion of lantaarn knutselen: heel veel ideeën. Deze prachtige Sint Maarten lampion met bladeren kwam ik op straat tegen. Je plakt de bladeren op vliegerpapier.

Sint Maarten lampion maken van oude materialen en verpakkingen

Een Sint Maarten lampion van wc rollen knutselen

Met een toiletrolletje kun je snel een lampion voor een peuter of kleuter knutselen voor Sint Maarten. Wij wikkelden er gekleurd papier omheen en plakten er een herfstblaadje op. We maakten er sterretjes in met een pons en plakten masking tape achter de sterretjes. We maakten twee ronde gaatjes met een priem en regen daar een touwtje doorheen. Dat dikke touw is van Zpagetti, een soort dikke katoenen wol. Aan het touwtje maakten we een fietslampje. Met stickers, stiften en glitters kun je de boel natuurlijk nog veel meer versieren.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen voor kinderen - DIY Lantern crafting for kids - toiletrol wc rol
Paddenstoel lampion van een lege keukenrol maken

Deze paddenstoel lampion maakten we met een witgeverfde lege keukenrol. We hebben gelijmd met een lijmpistool , met gewone lijm heb je meer geduld nodig. Klik rechts op de foto voor meer foto’s en de uitleg.

Op een rood vouwblaadje maakten we witte stippen met een Pilot Pintor verfstift. We knipten het vouwblaadje halverwege in en vouwden een rond dakje. Uit het midden knipten we een klein rondje.

Van een stukje karton maakten we een klein buisje, veel kleiner dan de keukenrol. Net wat groter dan het rondje, groot genoeg om het lampion lampje in te hangen. Het buisje plakten we in het rood met witte dakje van de paddenstoel. Het rode rondje knipten w e licht in en plakten we naar binnen, zodat het steviger werd.

Allereerst hebben we de keukenrol wit geverfd. Daarna sneden we een streep uit de keukenrol en plakten er vliegerpapier achter. Daarna plakten we keukenrol ook in het dakje van de paddenstoel. Tot slot maakten we een haakje van een stukje chenilledraad dat we vast plakten.

Een lantaarn van een melkpak knutselen

Een kleuter meisje uit de buurt maakte deze prachtige uiltjes lampion van een geschilderd melkpak. De ogen maakte ze van papieren cupcake vormpjes en grote wiebelogen. Voor de rest gebruikte ze gekleurd papier. Het hengsel is een pijpenrager.

Sint Maarten lampion maken: leuke ideeën om te knutselen. Een kleuter meisje uit de buurt maakte deze prachtige uiltjes lampion van een melkpak.

Deze lampionnen van melkflessen knutselde Viola voor Halloween in Amerika. Ze schreef een uitgebreid artikel met ideeën voor Halloween.

Halloween spookflessen knutselen

Deze melkpak huisjes zijn leuk om neer te zetten, maar ook om een Sint Maarten lampion mee te knutselen. Ik maakte deze samen met mijn zoon toen hij in groep 4 zat.

Mooie Sint Maarten lampion of lantaarn knutselen: heel veel ideeën. Zoals dit lampion huisje knutselen, leuk voor Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst.
Een Sint Maarten lampion van een bubbeltjes envelop knutselen

De kinderen van Yvette maakten deze pauw van een bubbeltjes envelop. Daarop plakte ze gekleurd papier, een papieren bol, allerlei veertjes en pompons.

Mooie Sint Maarten lampion of lantaarn knutselen: heel veel ideeën. Zoals deze pauw van gerecycled materiaal.
Een Sint Maarten lampion van een petfles

Een petfles is ook heel geschikt om een lampion van te maken, wij gebruikten een fles van een halve liter. We plakten masking tape op het vlakke deel, maakten met een stanleymes verticale strepen over het tape en vouwden de ontstane strepen dubbel zodat hij mooi wijd gaat staan (geen klusje voor een klein kind, , we hebben zo’n klein stanleymes van Bol.com). Aan het oranje plastic rondje aan de bovenkant maakten we een paperclip om de lampion aan het lampionstokje vast te maken. Deze lampion maakte ik samen met mijn zoon toen hij in groep 3 zat.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën. Zoals deze lampion van een plastic petfles.

Dees bedacht met haar meisje in groep 6 deze bijzondere Sint Maarten lampion van Olaf van Frozen. Ze gebruikten hiervoor een grote spa rood fles. Die petfles moet je halveren. Daarna insmeren met sterke lijm en vol plakken met watten. Een draagkoord kun je ook vastplakken, of vastknopen in gaatjes.

Even een nachtje drogen en daarna kunnen het gezicht, de takjes en knoopjes er op. Op Pinterest vond Dees een handige printable voor de onderdelen van het gezicht van Olaf.

Sint Maarten lampion maken: leuke ideeën om te knutselen. Dees bedacht met haar meisje in groep 6 deze bijzondere Sint Maarten lampion van Olaf van Frozen.

Bibi maakte met haar tieners deze spooklampion. Je kunt deze lampion maken met een petfles. Er omheen zit papier. Leuk voor Sint Maarten of Halloween.

Sint Maarten lampion maken: leuke ideeën om te knutselen. Bibi maakte met haar tieners deze spooklampion. Je kunt deze lampion maken met een petfles. Er omheen zit papier. Leuk voor Sint Maarten of Halloween.
Sint Maarten lampion van een blik maken

Bibi maakte deze lampion van een conservenblik met haar tieners. De blik lampion kan goed tegen de regen en wind en kan tot ver na kerst gezellig blijven staan.

Je vult het blik met water en zet het in de vriezer. Als het bevroren is sla je er met een hamer gaatjes in. Door het ijs blijft het blik mooi rond, heel handig. Als het ijs gesmolten is, kun je de lampion gebruiken. Met een ijzerdraad of koordje maak je het hengsel.

Sint Maarten lampion maken: leuke ideeën om te knutselen. Bibi maakte deze lampion van een conservenblik met haar tieners. De blik lampion kan goed tegen de regen en wind en kan tot ver na kerst gezellig blijven staan.
Een Sint Maarten lampion knutselen met ijsstokjes

Deze prachtige Sint Maarten lampion is gemaakt met ijsstokjes, we kwamen hem op straat tegen. Deze lampion wordt ook wel gebruikt als Ramadan lampion. Het frame is gemaakt met ijsstokjes. Dat is vastgeplakt met een lijmpistool. Daarna is er vliegerpapier opgeplakt. Het handvat is gemaakt van chenilledraad .

Een lijmpistool is heel fijn voor het betere knutselwerk. Maar alleen voor grote kids en onder begeleiding.

Bekijk hier meer Ramadan knutsel ideeën.

Mooie Sint Maarten lampion of lantaarn knutselen: heel veel ideeën. Deze prachtige Sint Maarten lampion is gemaakt met ijsstokjes.

Sint Maarten lampion knutselen met ballonnen

Met een ballon, wol en behangerslijm maak je deze lampion. Je kunt speciale papier maché knutsellijm (Bol.com en Pipoos) daarvoor kopen, maar behangerslijm (Bol.com) werkt ook. Blaas de ballon op, maak een draad aan de ballon, hang hem op en bekleed hem met wollen draden (Bol.com) die je vastplakt. Daarna laat je hem drogen, prik je de ballon lek en verwijder je de ballon. Hang een fietslampje in je lampion en hij is klaar.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen. Met een ballon, wol en behangerslijm of papier maché knutsellijm maak je deze lampion.

Deze lampion is leuk voor je dreumes, peuter of kleuter, in de peutergroep of kleuterklas. Voor deze lampion blaas je een ballon zachtjes op. Neem een oud vierkant stuk textiel en drapeer dit over de ballon. Het tuutje van de ballon wijst naar boven zodat je hem kunt ophangen. Plak de stof met kinderlijm over de ballon zodat een spookje ontstaat.

Teken met kinderviltstiften gekleurde strepen op het spookje. Laat het ergens hoog drogen waar de kinderen er niet kunnen. Als het droog is kun je de ballon doorprikken en bovenin een gat maken waar het lampje in kan. Met een touwtje of chenilledraad maak je een handvat.

lantaarn in de vorm van een spookje

Nog een leuke spook lampion. Yvette maakte deze spookjeslampion van een ballon. De ballonnen zijn led lampionnen en komen van de Kruidvat. Je kunt natuurlijk ook proberen zelf een lampje in een ballon te priegelen.

lampion voor Sint Maarten knutselen: spook

Een Sint Maarten lampion van lamineerfolie

Voor deze lampionnen heb je een lamineerapparaat nodig. In het lamineerfolie stop je een stukje papier, sterretjes, gedroogde bladeren of wat dan ook. Vervolgens lamineer je het en vouw je het tot een cilinder. Met een perforator maakt je gaatjes voor het touwtje. Een gelamineerde lampion is handig als er slecht weer en regen voorspeld wordt tijdens Sint Maarten. Ons meisje maakte deze lampion als kleuter in groep 1 of groep 2.

Mooie Sint Maarten lampion of lantaarn knutselen: heel veel ideeën.

Onze jongen maakte deze spookjes lampion van papier en lamineerfolie op school in groep 8. Ze hadden hier extra grote lamineervellen. Het hengsel is een pijpenrager.

Onze jongen maakte deze lampion van papier en lamineerfolie op school in groep 8.

Zijn vriendje besloot deze spooky Sint Maarten lampion in pompoen thema te maken, ook leuk voor Halloween.

Sint Maarten lampion in pompoen thema maken, ook leuk voor Halloween.
Een pompoen als lantaarn

Dit is eigenlijk een Halloween lampion, maar ook leuk voor Sint Maarten. Hij is niet zo lichtgewicht als papier, dus meer voor in de vensterbank of tuin dan om mee te nemen. Zo’n lampje voor de deur of in het raam is ook een leuke manier om kinderen te laten zien dat je mee doet aan Sint Maarten. De werkbeschrijving vind je hier. 

Zoonlief besloot dat hij deze absoluut voor Sint Maarten wilde. Gelukkig liep hij met 6 jaar nog maar een klein rondje 🙂

Halloween pompoen maken met een lichtje er in

Luci maakte dit pompoen lampje met uitgesneden bloemen. Met een mooi dekseltje er op. Wat een sprookjesachtig plaatje!

Luci maakte dit pompoen lampje met uitgesneden bloemen. Wat een sprookjesachtig plaatje!

De tiener kinderen van Karin maakten deze toffe pompoenen op een regenachtige herfstdag. Dat is het leuke van tieners, als je ze zelf laat knutselen ontstaan de mooiste dingen!

De tiener kinderen van Karin maakten deze toffe pompoenen.

Nog meer lantaarns om te knutselen

Lantaarn om thuis neer te zetten

Ook leuk zijn zelfgemaakte waxinelichthouders. Niet om mee te nemen, maar wel mooi voor in de tuin of voor het raam. Glazen potjes kun je heel makkelijk versieren met permanent stiften

Winter waxinelichthouder knutselen: gezelligheid rond Sinterklaas en kerst

Deze Ramadan lantaarn is ook leuk om te knutselen. Je kunt hem voor het raam zetten als lampje voor Sint Maarten. Zo weten kinderen dat ze bij jullie kunnen aanbellen.

Deze Ramadan lantaarn is ook leuk om te knutselen.

Toch lampionnen kopen 

Heb je geen tijd om te knutselen en wil je toch een lampion voor Sint Maarten kopen? Bol.com heeft allerlei verschillende lampions en ook lampionstokjes.

Een mooie tussenvorm: een lampion kopen en versieren. Op de lampion plakten we kleine stukjes vliegerpapier. Dat is van dat doorzichtige papier. De witte lampion en is te koop bij Bol.com.

Een lantaarn versieren.

Praktische tips voor Sint Maarten 

☆Kinderen nemen natuurlijk een tas mee. Een mooi mandje of tasje staat gezellig. Met textielstiften (bij Bol.com en bij Pipoos) kun je een tasje versieren. Dat kan een stevige kartonnen tas zijn of een stoffen boodschappentasje (bij Dille & Kamille). Als je een doorschijnend tasje hebt, is het ook leuk om er een fietslampje in te stoppen.

☆Vergeet de handschoenen en muts niet, het kan in de avond snel kouder worden. Een felgekleurde jas staat vrolijk en is makkelijker zichtbaar in de drukte.

☆Het is heel leuk om een muziekinstrument mee te nemen. Onze kids willen altijd hun gitaar mee. Alhoewel de kinderen geen gitaar kunnen spelen, is het effect toch heel leuk. De klanken van de gitaar maken het extra vrolijk en de reacties van luisteraars zijn altijd blij verrast. Een blokfluit of triangel kunnen natuurlijk ook, een belletje aan de lampion is ook leuk.

☆Zoek je nog leuke liedjes? Kijk dan even bij deze Sint Maarten liedjes.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën. Op 11 november is het weer Sint Maarten, dus kinderen knutselen lampionnen. Als het donker wordt gaan ze zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. Daarom vind je in dit artikel allerlei verschillende lantaarns, om mee te nemen of om neer te zetten voor het huis, in de tuin of op het balkon. Heel veel leuke ideeën en tips om lampionnen te knutselen.

Dit heb je nodig om een Sint Maarten lampion te maken

Gekleurd papier voor een lantaarn

Om een Sint Maarten lampion te knutselen, heb je natuurlijk gekleurd papier nodig. Ook handig: crêpepapier. En vliegerpapier is van dat doorzichtige papier.

Verf om een lantaarn te maken

Daarnaast kun je plakkaatverf en waterverf gebruiken. Voor grotere kinderen is ecoline erg leuk om mee te werken.

Met permanent stiften kun je op allerlei materialen tekenen. Denk bijvoorbeeld aan plastic, glas en schelpen. Ook leuk om mee te versieren: masking tape.

Het hengsel van de lantaarn

Het hengsel van de lampion maken we vaak van chenilledraad oftewel pijpenragers. Om dit te bevestigen maken we een gaatje aan twee kanten van de bovenkant. Daarvoor kun je de plek rondom het gaatje het beste een beetje verstevigen met extra karton. Het (fiets)lampje maken we ook vast aan deze chenilledraad, dan heb je geen stokje nodig. Als je de lampion niet meer gebruikt kun je het chenilledraad weer terug stoppen bij de knutselspullen.

Het lampje in de lantaarn

Er zijn lampionstokjes waar een lampje aan zit, maar ik vind de kwaliteit vaak tegenvallen. Wij gebruiken fietslampjes, dat is ook gelijk een mooi moment om te checken of we nog werkende fietslampjes hebben. In plaats van een stokje maken we zoals hierboven beschreven een touwtje of chenilledraad als handvat aan de lampion. Je kunt ook zelf een stokje van bamboe maken.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën. Op 11 november is het weer Sint Maarten, in sommige delen van het land breed gevierd, in andere delen totaal onbekend. Kinderen gaan zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. Daarom vind je in dit artikel allerlei verschillende lantaarns, om mee te nemen of om neer te zetten voor het huis, in de tuin of op het balkon. Want ieder jaar knutselen we weer een lampion met Sint Maarten :-)

Verder lezen

Op Leuk met kids vind je naast lampionnen, nog veel meer ideeën voor Sint Maarten. Kijk bijvoorbeeld eens bij de blogs hieronder.

Wil je je kinderen meer vertellen over Sint Maarten? Dan zijn deze boeken erg leuk om samen te lezen.

Op Leuk Met Kids vind je ook veel leuke ideeën voor Sinterklaas: de leukste leukste intochten, heel veel boeken over Sinterklaas, knutselideeën, YouTube tips, de favoriete schoencadeaus van Sinterklaas, ideeën voor pakjesavond, lekkere recepten om te maken en nog heel veel meer, snel verder lezen dus!

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids