101 boeken voor peuters en kleuters: prentenboeken en voorleesbundels

Wat zijn er veel leuke boeken voor peuters en kleuters! In dit artikel deel ik onze favoriete kinderboeken, van prentenboeken tot voorleesbundels en meer. 

Het is weer kinderboekenweek, tijd om nog meer voor te lezen! Voorlezen is super leuk, als je tenminste leuke kinderboeken hebt. Daar zijn er gelukkig heel veel van. Mooie boeken voor peuters en kleuters, met een bijzonder verhaal of iets grappigs. Scroll lekker door de lijst, of klik meteen door naar prentenboeken met een harde bladzijden, prentenboeken met een zachte bladzijden, liedjesboeken, voorleesbundels en doeboeken.

101 prentenboeken en voorleesbundels voor peuters en kleuters


PRENTENBOEKEN MET ZACHTE BLADZIJDEN


De Wereld van de Gorgels is geschreven door cabaretier Jochem Meijer, over een jonge Gorgel genaamd Bobba. Hij gaat naar school waar hij leert hoe hij mensenkinderen kan beschermen tegen Brutelaars, de wezentjes die zorgen dat kinderen griep krijgen. Het is echt een prentenboek voor kleuters en onderbouw kinderen, met behalve heel veel mooie tekeningen ook behoorlijk veel tekst, dus voor veel peuters is het nog wat te ingewikkeld. Ik schreef er een review over.

De boeken van Richard Scarry zijn van die leuke plaatjesboeken met bij van alles een woordje, zoals Mijn Leuk Woordenboek.

Mijn leuk woordenboek van Richard Scarry

De gele ballon is het woordenloze wereldzoekboek met de mooie tekeningen, op iedere pagina staat een mooie prent met heel veel details, waarin je onder meer de gele ballon moet vinden, maar ook de boef en een busje. Ook Nederland van Charlotte Dematons (de auteur) is een erg mooi boek.

101 prentenboeken en voorleesbundels voor peuters en kleuters

Boeken voor peuters en kleuters over dieren in het bos

Diep in het bos is een mooi kleurrijk prentenboek, over een huisje in het bos, waar steeds meer dieren in willen wonen.

101 prentenboeken en voorleesbundels voor peuters en kleuters

Hertstikke Ongeduldig is een boek met prachtige illustraties in pastelkleuren en een lief verhaal. Het gaat over een hertje dat ongelukkig is, omdat hij graag een gewei wil hebben, net als papa. Alle dierenvriendjes in het bos helpen hem om een gewei te krijgen. De pinguïn geeft hem een gewei van ijs, het konijn een gewei van worteltjes, de giraf een gewei van takken, de bever een gewei van boomstammen en de beer een gewei van honing. Net als het hertje denkt dat het niet meer goed komt, dan schrikt hij opeens van de bulten op zijn kop. Ik schreef er een review over.

Boekentip: prentenboek Hertstikke ongeduldig

Mama Kwijt gaat over een uiltje dat uit het nest valt en samen met andere dieren zijn mama zoekt. De kinderen kunnen er geen genoeg van krijgen, waarschijnlijk door de grappige herhaling die er in het boek zit. Ik zelf kan geen genoeg krijgen de mooie tekeningen.

boekje uiltje mama kwijt

Boeken voor peuters en kleuters over dieren op de boerderij

We hebben er een geitje bij gaat over Mik die op de kinderboerderij naar het pasgeboren geitje gaat kijken, waar alle dieren enthousiast zijn. Geen wonder dat dit het prentenboek van 2016 is, dochterlief wil deze wel honderd keer gelezen.

101 prentenboeken en voorleesbundels voor peuters en kleuters

In Eend op de fiets gaat eend stiekem fietsen op de fiets van een jongetje. De andere dieren vinden dat heel gek, totdat ze zelf ook een fiets vinden.

101 prentenboeken en voorleesbundels voor peuters en kleuters

Boeken voor peuters en kleuters over dieren in en rond huis

Er ligt een krokodil onder mijn bed! is een fijn en leerzaam voor peuters die een beetje bang zijn voor het slapen gaan, want monsters ben je dus gewoon de baas, net als peuter Lotje die een krokodil temt! Lotje vindt een krokodil onder haar bed en is er niet bang voor, maar laat de krokodil juist allemaal leuke dingen doen. Ik schreef er een review over.

Er ligt een krokodil onder mijn bed!

Eén muisje kan geen optocht zijn gaat over Willemijn die graag een optocht wil vormen. Terwijl ze treurig is omdat haar moeder zegt dat dit niet kan in je eentje, merkt ze niet dat zich achter haar een bonte optocht vormt. Het is ook een leuk boek om op een speelse manier te leren tellen.

101 prentenboeken en voorleesbundels voor peuters en kleuters

Welterusten, Kleine Beer is fijn voor kids die bang zijn in het donker. Grote Beer brengt Kleine Beer naar bed en denkt eindelijk even rustig te kunnen gaan zitten om een boek te lezen. Maar Kleine Beer vindt het veel te donker in zijn bed en komt er uit. Uiteindelijk kan Grote Beer pas rustig lezen als Kleine Beer in slaap valt en zich helemaal lekker veilig voelt. Te koop bij Bol.com.

Welterusten Kleine Beer

In de verhalen van Kikker en zijn vrienden zit altijd een wijze les voor kinderen, vaak iets over emoties. Ze zijn favoriet bij onze kinderen, niet in de laatste plaats door de herkenbare en vrolijk getekende karakters Kikker, Eend, Haas, Varkentje, Rat en Beertje. In Kikker is Kikker kijkt onze kleine groene vriend in het begin van het boek narcistisch naar zijn eigen spiegelbeeld en vindt zichzelf het allermooiste. Vervolgens wordt hij onzeker, omdat hij denkt dat hij niets kan. Tot de wijze haas hem laat zien dat iedereen zichzelf is en iets bijzonders kan, want “Kikker is Kikker”. Ik schreef er een review over.

Boekentip: Kikker is Kikker

Het Muizenhuis bestaat echt, het is een gigantisch poppenhuis voor muizen (het staat in de bibliotheek in Amsterdam). De foto’s in het boek zijn van dit echte muizenhuis, de verhalen over de brutale Julia en de verlegen Sam vinden onze kinderen fantastisch.

101 prentenboeken en voorleesbundels voor peuters en kleuters

Boeken voor peuters en kleuters over voertuigen

Het grote treinenboek vertelt aan de hand van prachtige tekeningen over de geschiedenis van de trein. Hij is eigenlijk vanaf 6 jaar, maar onze treinenfan vond het met 4 jaar ook al fantastisch.

101 prentenboeken en voorleesbundels voor peuters en kleuters

In Kom uit die kraan klimt een klein jongetje in een hijskraan op een bouwplaats. Terwijl hij een ravage lijkt aan te richten verricht hij eigenlijk een heldendaad.

101 prentenboeken en voorleesbundels voor peuters en kleuters


LIEDJESBOEKEN


Voor het prentenboek Poesje Mauw maakte Mies van Hout mooie kleurrijke tekeningen bij allerlei kinderliedjes met dieren. Kleintjes zijn gek op boekjes met felle prints, zeker als er dieren in staan, en als je er dan ook nog uit kunt zingen, dan is het helemaal leuk.

Boekentip: Poesje Mauw, een prachtig prentenboek met kinderliedjes

Omdat dochterlief (en ik) Poesje mauw zo leuk vonden, kreeg ze ook twee andere liedjesboeken “Daar buiten loopt een schaap” en “Op een grote paddestoel”. Beide boekjes beginnen en eindigen met een grapje: bij het ene boekje loopt er een muisje door het boek naar zijn huisje, bij het andere een spinnetje. Daarnaast zie je veel figuren uit het ene liedje ook weer in de tekening van het andere liedje terugkomen en je ziet telkens nieuwe dingen. Ik schreef er een review over.

De leukste liedjesboekjes voor babies, peuters en kleuters


PRENTENBOEKEN MET HARDE BLADZIJDEN


Wij zijn fan van Vos en Haas. Kinderen kunnen deze boeken al vrij zelf kunnen lezen en toch zijn het leuke boeken. Maar ze zijn ook heel leuk om voor te lezen, zoals het Feestboek van Vos en Haas. Voor peuters en kleuters is er een leuk kartonboek: Vos en Haas Aa Bee See. Hierin maken ze kennis met de letters van het alfabet. Iedere letter heeft een leuk speels rijmpje en een mooie tekening. Te koop bij Bol.com en bij Libris.

Boekentip: Vos en Haas

De Gruffalo gaat over een muisje dat zichzelf in veiligheid brengt door grote dieren bang te maken met verhalen over een zelfverzonnen monster, maar dan blijkt het monster echt te bestaan… Dit is een van de absolute favorieten bij ons thuis, ik schreef er een recensie over.

Boekentip: prentenboek de Gruffalo

Deze vrolijke kartonboekjes van de makers van de Gruffalo, die moesten wel leuk zijn, en dat zijn ze ook! De flapjesboeken over de bewoners van het Eikenbos zijn erg mooi geïllustreerd, in dezelfde stijl als de Gruffalo, onze peuter herkende dat ook en was dus meteen enthousiast, ook hier schreef ik een recensie over.

wpid-boekentip-kartonboekjes-over-de-avonturen-in-het-e.jpg.jpeg

De boekjes van Nijntje of andere boekjes van Dick Bruna zijn goed voor het taalgevoel van je kind. Het schijnt dat er over de intonatie van de boekjes zo is nagedacht dat ook baby’s het al leuk vinden en inderdaad, zoonlief was er helemaal gek op.

Je peuter voorbereiden op de komst van een baby broertje of zusje

De De Mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept heeft een pop-up versie en het verhaal spreekt alle kinderen aan. Waar het over gaat kun je wel raden 🙂

Boe! staat vol met boerderijdieren. Dit is bij ons thuis een favoriet boek vanwege alle aaibare buikjes, uitklapbare en beweegbare plaatjes en niet te vergeten het geluid van de eend.

20130707-120051.jpg

Amsterdamse Dingen is een bijzonder boekje met alledaagse Amsterdamse plaatjes.

20130707-120234.jpg


VOORLEESBUNDELS


 

Annie M.G. Schmidt blijft fantastisch. Pluk van de Petteflet is officieel vanaf 5 jaar, maar wordt bij ons vanaf 4 jaar al enorm gewaardeerd.

101 prentenboeken en voorleesbundels voor peuters en kleuters

Erg leuk, van Jip en Janneke bij de Hema zijn nog steeds dezelfde bundels te koop die we ook zelf lazen.

Gouden boekjes zijn voor veel ouders nostalgisch. Er zijn mooie voorleesbundels van te krijgen: het Gouden boek voor jongens en het Gouden boek voor meisjes.

Gouden boek voor jongens De leukste kraamcadeaus voor de geboorte van een babyGouden boek voor meisjes De leukste kraamcadeaus voor de geboorte van een baby


DOEBOEKEN


Memorykonijn is een boek en memory spel ineen. Het boek gaat over een konijn dat “het andere konijn” zoekt. Bij zijn zoektocht komt hij allerlei andere dieren tegen, maar ook een koning, een auto en een vliegtuig. Alle figuren komt hij alleen tegen, maar ze vinden telkens snel hun dubbelganger, behalve konijn. Achter in het boek zitten memory kaartjes met alle figuren uit het boek. Je kunt de kaartjes ook weer in het boek opbergen. Ik schreef er een review over.

wpid-boekentip-memorykonijn-boek-en-spel-ineen.jpg.jpeg

Relaxklets! staat vol met speelse yoga en meditatie oefeningen, massages, creatieve ideeën en actieve spelletjes om samen te doen. Alles is per seizoen ingedeeld en er staat bij vanaf welke leeftijd het geschikt is, beginnend vanaf twee jaar. Bij alle oefeningen staan onderwerpen om te bespreken met je kind. Ik schreef er een review over.

Boekentip: Relaxklets voor kids

Dit zijn twee leuke boeken over de hoofdstad. Het Kleur- en Speurboek Amsterdam is een kleurboek met prachtige kleurplaten vol details, van allerlei mooie plekken in de stad. Het is daarnaast een speurboek, Sam en Nora en hun hond Diesel nemen je mee op avontuur door de stad. In Amsterdam bezoekt de familie Jansen de stad. Je leest en kijkt mee over wat ze allemaal zien en meemaken, maar ook over de mooiste plekken van de stad en belangrijke personen uit de geschiedenis.

boekentips-amsterdam-een-verhalenboek-en-een-kleur.jpg.jpeg

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids