Tips: kinderen onderweg vermaken én op de vakantiebestemming

Het is soms best een uitdaging om de kinderen te vermaken. Of het nou op de achterbank, in het vliegtuig, in de trein of op de vakantiebestemming zelf is. Ik verzamelde tips en trucs om kinderen onderweg en op de vakantiebestemming te vermaken.

Tips om de kids onderweg én op de vakantiebestemming te vermaken, voor kinderen in de auto op de achterbank, in de trein en in het vliegtuig

Kinderen onderweg vermaken in de auto of vliegtuig: vermaak

Boeken om kinderen onderweg te vermaken

Met een vakantie-doeboek kunnen kinderen eindeloos bezig zijn. Ideaal dus om de kinderen onderweg te vermaken. Ik zette de leukste vakantie doeboeken op een rijtje.

Je kunt leesboeken meenemen, of eBooks op een telefoon of tablet zetten.

Luisterboeken zijn ideaal voor onderweg. Luisterboeken zijn ook ideaal voor kinderen die wagenziek worden als ze niet uit het raam kijken. Cathelijne is ook fan van luisterboeken, ze vertelt: “In deze periode zijn ze vaak voor een paar euro bij Kruidvat en dat zijn echt leuke boeken. Wij hebben de hele reeks van Roald Dahl al! Ouderwets, maar perfect voor onderweg: een discman, voor luisterboeken of muziek.”

Vakantieklets is een boekje met 48 kletskaarten met opdrachten voor onderweg en op de vakantiebestemming (zoals autobingo, grappen voor in het vliegtuig, een kaart om je stop-plek te beschrijven, getallen om de spotten, een bucketlist voor kinderen, weetjes, gekke bekken, dingen om na te tekenen, kennis over sterren kijken). Vakantieklets is van het eigen merk van Gezinnig, er zijn meerdere delen, te koop bij Gezinnig en Bol.com.

De leukste vakantieboeken en doeboeken voor het hele gezin

Schermpjes om kinderen onderweg te vermaken

Veruit onze beste aanschaf voor onderweg in de auto: dvd spelers voor in de auto, waarmee de kinderen zich heel lang vermaken. Wij wilden een combinatie van twee schermpjes met twee dvd spelers (vaak is het één speler met twee schermpjes) zodat de kinderen apart kunnen kiezen welke film ze kijken.

Wij hebben de Autovision AV 1900IR Duo van Bol.com, met twee schermpjes, twee dvd spelers en één stekker die werkt op de sigarenaansteker, maar ook in huis op een stopcontact. We kochten er een blauwe en een rode koptelefoon van JBL bij Bol.com bij.

Vergeet niet voldoende dvd’s mee te nemen. Een vriendin gaf een goede tip: kinderen die wagenziek worden als ze niet uit het raam kijken, kunnen vaak wel naar de dvd speler kijken, omdat ze dan ook naar een vast punt kijken.

Spelletjes op de smartphone of tablet zijn voor de meeste kids perfect om ze een tijdje zoet te houden, bij ons gaat er per kind een oude smartphone mee. Check wel welke spelletjes, filmpjes of luisterboeken ook zonder internetverbinding werken, in het vliegtuig heb je geen bereik en met een oude smartphone in de auto heb je meestal ook geen bereik.

Ik maakte een lijstje met mijn favoriete apps voor baby’s, peuters en kleuters, nu mijn kinderen ouder zijn doen de Lego en Playmobil apps het heel goed.

Leuke dingen doen onderweg

Travelbingo is ideaal om de kinderen een tijdje bezig te houden. Op de kaart staan 25 dingen die de kinderen onderweg kunnen zoeken. Dit is ook handig voor kinderen die misselijk worden in de auto, want ze kijken hierdoor uit het raam. Een van de leukste vakantie cadeautjes voor onderweg dus! Travelbingo is te koop bij Bol.com en Gezinnig.

Spelletjes voor onderweg kun je natuurlijk ook zelf bedenken: ik zie ik zie wat jij niet ziet, verzin een plaatsnaam met de eindletter van de vorige (Parijs – Sienna – Amsterdam), gele auto’s tellen, stewardessen tellen, landen verzamelen op basis van de nummerborden van auto’s, zoveel mogelijk automerken verzamelen, galgje, boter kaas en eieren, verzin het maar.

Neem geprinte kleurplaten of kleurboeken mee en vergeet potloden of uitwasbare stiften niet. Voor kleintjes is een uitwisbaar tekenbord handig, I love speelgoed en Bol.com hebben er verschillende.

Tips om kinderen onderweg én op de vakantiebestemming te vermaken. Travelbingo is ideaal om de kinderen een tijdje bezig te houden in de auto.

Nog meer tips om kinderen onderweg te vermaken

Print van tevoren de route, zodat de kids kunnen zien hoe ver jullie zijn, het is leuk om te kunnen volgen waar je bent. Wat oudere kinderen kun je een kaart(enboek) geven, waarop ze zelf de route kunnen volgen.

Op veel Amerikaanse blogs zie ik multomapjes vol geprinte spelletjes en kleurplaten, maar ook met mapjes met speelgoed, daar gaan wij ook voor. Bij Mama Papa Bubba zie ik bijvoorbeeld zulke mapjes. Allerlei spelletjes om de map mee te vullen vind je bij Moms Minivan, daarnaast kun je natuurlijk kleurplaten en lege blaadjes toevoegen.

Ik ben niet zo van het speelgoed achterin de auto, want dat ligt binnen de kortste keren op de grond, waardoor wij ons in de gekste bochten moeten wringen om het onder de voorstoel vandaan te vissen.

Wil je kind wel graag speelgoed achter in de auto, ga dan op zoek naar magnetisch speelgoed. Bij Bol.com vind je bijvoorbeeld een magnetisch reisspel. Op zoek naar meer spelletjes? Bekijk dan onze spelletjestips voor alle leeftijden.

Wordt het een zooitje achter in de auto met al die spullen voor de kinderen, dan kun je een stoel-organizer kopen voor achter aan de voorstoel, bijvoorbeeld bij Bol.com.

In de auto of in het vliegtuig: praktisch

Slapen jullie kinderen graag onderweg, dan kan een kussentje of dekentje handig zijn.

Stop voldoende en dan bij voorkeur op een leuke parkeerplek of in een mooi dorp. Je kunt van tevoren leuke parkeerplaatsen of restaurants zoeken en bewaren in Google Maps op je telefoon (hiervoor moet je inloggen). Leuke parkeerplaatsen in Duitsland vind je hier. Wij komen vaak toch weer bij een McDonald’s met speeltuin binnen of buiten uit, ook omdat je daar nooit lang hoeft te wachten.

Je kunt ook speelgoed meenemen voor op de parkeerplaats: een voetbal, springtouw of stoepkrijt.

Boek indien nodig onderweg een hotel, dat kan eventueel ook nog onderweg. Zo heeft Booking.com de optie “Zoek in de buurt voor vanavond” als je met je smartphone zoekt.

Eten en drinken

Neem lekker eten mee, zo kom je die file door of die vertraging op het vliegveld. Evergreens, gesmeerde broodjes, snoepkomkommers, snoepjes, wat jullie lekker vinden. Mijn moeder nam altijd winegums mee op vakantie, als ik ze zie krijg ik al een vakantiegevoel.

Snoetenpoetsers of iets dergelijks zijn handig om bij de hand te hebben.

Neem in de auto ook voldoende drinken mee, in het vliegtuig mag dat helaas niet. Met een koelbox of koeltas en koelelementen houd je het koud.

Denk alvast na over wat je de eerste avond gaat eten. Neem iets simpels om daar klaar te maken, neem in de koelbox een koude pastasalade of tabouleh mee of boek alvast een restaurant op locatie of onderweg. Hongerige kinderen terwijl je niks te eten hebt zijn geen fijn begin van de vakantie.

Nog meer praktische tips

Leg wagenziektepilletjes in het dashboardkastje. Ook kinderen die nooit ergens last van hebben kunnen in de warmte of op een bergweggetje opeens misselijk worden.

Schaf voor in de auto ook van tevoren zonneschermpjes voor op de ramen aan, zodat de kinderen niet in de volle zon zitten, bij Bol.com vind je allerlei verschillende.

Zorg dat de reservekleding en een vestje bij de hand hebt, niet onderin de koffer of kofferbak. Hetzelfde geldt voor luiers en billendoekjes. Is je kind net zindelijk, dan kan het handig zijn om voor de zekerheid een luier aan te doen.

Op de vakantiebestemming

Speelgoed en spelletjes

Neem voldoende speelgoed mee waar je kinderen graag mee spelen, voor zover dat in je koffer of achterbak past natuurlijk. Wij nemen altijd strandspeelgoed, jeu-de-boules, een voetbal, opblaasbare strandbal, duikbril, opblaasbaar speelgoed voor in het zwembad, stiften, potloden, kleurboeken, spelletjes en wat oude Playmobil mee.

Neem je Lego mee, dan kun je een klein koffertje meenemen, op Pinterest zie je de leukste zelfgemaakte voorbijkomen, zoals deze van Mama Papa Bubba.

Bij vakantie horen spelletjes, wij nemen altijd een flinke verzameling mee, bij voorkeur in reisversie, want die zijn wat kleiner. Allerlei verschillende reisspelletjes vind je bij Bol.com. Bekijk hier mijn tips voor de leukste (bord)spelletjes voor peuters, kleuters en basisschoolkinderen.

Vakantie is hét moment om hutten te bouwen. Gewoon van een parasol, een paar stoelen en een berg handdoeken. Wil je echt professioneel aan de slag, dan kun je deze hutten-bouw-set meenemen.

smartgames smart farmer

De hort op

Wij nemen op vakantie vaak onze inklapbare stepjes mee, waarmee de kinderen veel grotere afstanden kunnen afleggen dan lopend, ideaal als je een stad wil bezoeken. Let er wel op dat steden in het buitenland vaak steile hellingen bevatten, kinderen moeten wel kunnen remmen. Lees hier welk stepje wij uitzochten.

Print voordat je op vakantie gaat een leuke generieke speurtocht, zoals deze van Zondag Bosdag en van Tinyme. Een leuke manier om de camping te verkennen, het park, het strand of de achtertuin.

Laat de kinderen leuke foto’s nemen en bewerken met een oude telefoon. Je kunt ze ook specifieke opdrachten geven. Ik maakte een lijstje met mijn favoriete apps om foto’s te bewerken.

Op de vakantiebestemming kun je bloemetjes verzamelen en drogen, je kunt ze bewaren in een herbarium. Je kunt zelf een herbarium maken. Of maak een scrapbook, waarin je allerlei herinneringen van de vakantie kunt plakken.

Geocaching is een hit bij veel kinderen en kun je ook op je vakantiebestemming doen. Download thuis alvast een app (voor Android heb ik c:geo) en bekijk alvast welke routes je kunt doen.

Fijn eten

Ga samen picknicken, tijdens een road trip, of gewoon op de camping. Wil je een echt lekkere picknick, kijk dan even naar deze picknick recepten.

Organiseer een barbecue, eventueel met de ouders van camping vriendjes. Daarbij mogen marshmallows natuurlijk niet ontbreken.

Ga je uit eten, neem dan wat te spelen mee. Wij nemen altijd dit speel- en oefenboek mee. Een kleurboek met stiften werkt ook.

Nog meer tips

Ga je naar een drukke bestemming of gaan jouw kinderen er wel eens vandoor? Bestel dan van tevoren SOS armbandjes met je telefoonnummer er op.

Ga je naar een bestemming waar het ook slecht weer kan zijn, vergeet dan niet om regenkleding mee te nemen, ik verzamelde hier de leukste laarzen, regenbroeken en regenjassen. Maar vergeet ook niet een paar leuke sandalen mee te nemen!

Tips om kinderen onderweg én op de vakantiebestemming te vermaken. Dit zijn onze favoriete stepjes

Vakantie is het ideale moment om alvast te zwemmen voor zwemles, met deze tips bereid je je kind alvast voor op zwemles. Is er een zwembad op de vakantiebestemming, dan zijn deze sokjes handig om te voorkomen dat kleintjes uitglijden op de gladde tegels van het zwembad.

En oh ja, vervelen is ook helemaal niet erg, het is zelfs goed voor kinderen, op de Leukste Kinderen lees je waarom.

Tips om de kids onderweg én op de vakantiebestemming te vermaken, voor kinderen in de auto op de achterbank, in de trein en in het vliegtuig #leukmetkids #vakantie

Verder lezen

Naast tips om de kinderen onderweg te vermaken, hebben we tips als je gaat vliegen met kids en mijn checklist wat je moet meenemen voor de hele familie. Lees hier nog veel meer over vakantie en uitjes. Of klik op een van de onderstaande plaatjes.

De leukste vakantieboeken en doeboeken voor het hele gezin
Tip: leuk en leerzaam doeboek voor onderweg en op vakantie

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids