101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België

Wat kun je toch veel leuke uitjes met kinderen doen in Nederland en België! Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel binnen als buiten uitjes tussen. 

We hebben de afgelopen jaren zo veel toffe uitjes bezocht, maar ook nog zo veel op onze wensenlijst staan. Naast al onze eigen favorieten, vroeg ik op Facebook en Instagram wat jullie favoriete uitje is. Dankzij jullie is mijn wensenlijstje dan ook nog veel langer geworden 😉

Heb jij nog favoriete uitjes met kinderen die ook niet mogen missen? Stuur dan een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl!

Lees ook de Leuke Update, vol kids nieuwtjes en musthaves

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België

Inhoudsopgave


De leuke uitjes met kinderen liggen in heel Nederland. Je kunt er lekker doorheen bladeren, of doorklikken naar jouw provincie:

Groningen
Friesland
Drenthe
Overijssel
Gelderland
Utrecht
Flevoland
Noord Holland
Zuid Holland
Zeeland
Noord Brabant
Limburg
België: Vlaanderen
België: Wallonië


Korting op uitjes


Met een beetje mazzel kun je korting op je tickets voor een uitje krijgen. Zeker als je flexibel bent wanneer je wil gaan of wat je precies gaat doen. Zoek je een ticket met korting, kijk dan eens bij Tiqets, bij Groupon, bij Uitjeskrant en bij Tours & Tickets.


Leuke uitjes met kinderen in heel Nederland


Het hele jaar door zijn er festivals en markten met kinderprogramma. Zoek je festivals voor de komende tijd, kijk dan ook even in de Leuk met kids agenda voor een lijstje.

Steeds meer restaurants zijn kindvriendelijk en sommige hebben ook hele fijne terrassen. Op Leuk met kids vind je een lijst met kindvriendelijke restaurants in heel Nederland.

Bij strandtenten kun je heerlijk spelen, of het nou aan zee is of aan een meer of rivier. Zelfs de grote steden hebben tegenwoordig hele leuke stadsstranden. Ik maakte een lijstje met kindvriendelijke strandtenten.

Er zijn klimbossen op heel veel verschillende plekken: lekker buiten klimmen voor klauteraars. Wij gingen bijvoorbeeld naar Fun Forest, die zitten in verschillende steden.

Op een druilerige dag is een binnenspeeltuin ideaal, daarom ik maakte een lijstje met leuke binnenspeeltuinen en buitenspeeltuinen.

Voor peuters, kleuters en grotere kinderen zijn er leuke theatervoorstellingen. Op de site van Cultuurbarbaartjes vind je wat er nu speelt in de theaters.

Wist je dat je kind gratis met de trein mee kan? Hoe je dat regelt lees je hier op Leuk met kids.

De natuur in

Het bos is altijd wel in de buurt. Lekker laarsjes aan en stampen maar, maar ook vanuit de kinderwagen is er al genoeg te zien. Bij de buitencentra van Staatsbosbeheer kun je een wandeling over een kabouterpad maken, compleet met kaboutermuts en knapzak.

Aan het einde van de zomer en het begin van de herfst kun je in veel boomgaarden appels, peren en ander fruit plukken. Vaak betaal je alleen voor het fruit. Landgoed de Olmenhorst vind je in Lisse. De Fruittuin van West heeft ook plek om te spelen, kippen, een restaurant en een winkeltje. Philips Fruittuin in Eindhoven is aangelegd door Anton Philips, nu is er een pannenkoekenhuis met speelhoek en speeltuin.

Natuurmonumenten heeft de Oerrr speelnatuur op verschillende plekken in Nederland. Kinderen kunnen hier eindeloos spelen in de natuur.

Wandelen kan een ware ontdekkingsreis voor de kinderen zijn. Blotevoetenpaden zijn natuurlijk helemaal een avontuur en ze zijn er op steeds meer plekken. Google eens voor een locatie bij jou in de buurt, of kijk even naar dit handige overzicht van De Wandeldate.


Groningen


Sint Vitusholt in Winschoten: kleurrijke speeltuin. Met een kiosk en een speciaal deel voor kleintjes.

De Leeuwenborg in Nieuw Scheemda: indoor speelparadijs, lopen op een bal in het water en midget golf.

Het Groninger Museum: ligt vlak naast het station van Groningen en is daar echt een eye catcher. Naast een collectie over de geschiedenis en cultuur van Groningen, vind je er moderne kunst, fotografie, mode en design. Er is daarnaast een ontdekkingsruimte voor allerlei activiteiten en een atelier waar je zelf creatief aan de slag kunt gaan.

Storyworld in Groningen is het museum voor strips, animatie en games. Voorheen was dit het Stripmuseum.

Familiepark Nienoord in Leek tussen Groningen en Roden: landgoed met allerlei faciliteiten. Er is een speeltuin buiten, apenkooi binnen, kinderboerderij, bioscoop, binnenzwembad, treintje buiten en daarnaast miniatuurwereld met treinen binnen.

Radio- en Speelgoedmuseum in Onstwedde, tussen Stadskanaal en Bourtange: de naam vat prachtig samen wat je daar kunt bekijken 😉

Landgoed Tenaxx in Wedde bij Veendam: heeft onder meer een dinopark, bomenpark, miniatuurpark, speeltuin en treintje.


Friesland


De Kruidhof in Buitenpost bij Dokkum: bij deze prachtige “hortus van Fryslân” zijn er twee natuurlijke speeltuinen. Er is een kleine speeltuin voor kleintjes, met zandbak met klimheuvel en glijbaan. Daarnaast is er er een grote speeltuin voor wat grotere kinderen, met klimtoren, kabelbaan, watertoestellen en kookpot. In het Tuincafé eet je verse streekproducten.

Speelbos Sparjebird in Hemrik bij Drachten: speelnatuur van Staatsbosbeheer, waar je kunt eten bij de Blokhut.

Het Friese Museumdorp in Allingawier bij Makkum: openluchtmuseum in karakteristieke terpdorp. Je kunt er ook naar het restaurant, een speurtocht doen, kabouters zoeken en naar de speeltuin.

Kameleondorp Terherne bij Sneek: spelen in het teken van Hielke en Sietse uit de Kameleon boeken. Het ligt in een waterrijk gebied, met Avonturen Eiland, overdekt boerenspeelerf en rondvaart.

Kinderboerderij Sneek: deze kinderboerderij heeft behalve dieren ook een terras, speeltuin, zandbak, airtrampoline, tractoren en een watertuin. Voor slecht weer is er daarnaast een speelzolder.

Duinen Zathe in Appelscha: klein attractiepark, met onder andere een verkeerscircuit, botsbootjes en octopus.


Drenthe


Boomkroonpad in Drouwen: op dit pad van Staatsbosbeheer loop je letterlijk tussen de hoge boomtoppen door. Je vindt hier ook Speelbos Lorken.

Gevangenismuseum in Veenhuizen bij Assen: een oude veenkolonie. Voor kinderen zijn er speurtochten, een klauterbajes, ritje met de Boevenbus en kleuren en tekenen in de tekencel.

Museumdorp Orvelte: dorpje met oude Drentse boerderijen. Daarnaast is er een kinderboerderij met speeltuin en een kindvriendelijk restaurant.

De Kleine Moere in Grollo bij Assen: outdoor belevenissenpark, voor kinderen die van buiten ravotten houden. Met onder meer klimbos, boulderen, suppen, kanoën, vlotten bouwen, mountainbiken en hindernisbaan. Ook is er een strandpaviljoen aan de waterplas met strand en houten speeltuin.

Rijk der Kabouters in Eext bij Stadskanaal: kabouterbos met speeltuin. Je kunt ook een speurtocht doen.

Kabouterland in Exloo tussen Stadskanaal en Emmen: verschillende speeltuinen binnen en buiten, geheel in het teken van kabouters, trollen en dieren. Met restaurant en terras.

De Bospub in Dwingelo bij Hoogeveen: ligt in het Nationaal Park Dwingelderveld. Na een wandeling eet je hier pannenkoeken of iets anders. Alles ademt de sfeer van het bos.

Paviljoen Nijstad in Hoogeveen: strandtent aan het water van recreatiegebied Nijstad. Op de kaart staan verse en lokale producten.

Plopsa Indoor in Dalen bij Coevorden: grote binnenspeeltuin met bekende karakters. Denk aan Maya de Bij, K3, Wickie de Viking en allerlei anderen.


Overijssel


Dinoland in Zwolle: speelpark voor dinosaurus fans. Buiten zijn er een speurtocht, klimparcoursen voor verschillende leeftijden, minigolf en een speeltuin. Binnen is er een t-rex expeditie, dino show, paleolab, lasergamen en een speelhal.

De Wolventuin in Stegeren bij Ommen: binnenspeeltuin met veel hout en groen. Je kunt het combineren met het restaurant. Daarnaast is er in de zomer een binnenzwembad en buitenzwembad.

De Flierefluiter in Raalte tussen Zwolle en Deventer: binnenspeeltuin, buitenspeeltuin en kinderboerderij. In de buitenspeeltuin zijn trampolines, skelters, een waterspeeltuin en speeltoestellen. Op de kinderboerderij kun je ook ponyrijden en er is een kleine camping met uitzicht op de speeltuin.

Speelgoedmuseum in Deventer: kinderen zien hier heel veel oud speelgoed. Deventer is ook een mooie oude stad om lekker buiten rond te lopen.

NuNu in Schalkhaar bij Deventer: fijn restaurant met mooie speeltuin. Er is een idyllische tuin met terras en relax stoelen, met uitzicht op een leuke ouderwetse speeltuin en een opvallende tent.

Kinderboerderij Dondertman in Holten: gigantisch terrein, waar je van de ene groep dieren naar de andere wandelt. Voor de kids staan er bolderkarren. Behalve een kinderboerderij is er ook een speeltuin en een restaurant met speelkelder.

Twente

Erve Kuiper in Denekamp: hier kun je kijken bij de koeien, spelen in de speeltuin en ook genieten van het ijs van de IJskuip.

Klein Afrika in Oldenzaal: restaurant met speeltuin buiten en binnenspeelruimte, waar alles in het teken staat van de dieren en natuur in Afrika.

Oyfo Kunst & Techniek in Hengelo is leuk voor kleine uitvinders, je mag er met alles spelen en alles aanraken. Regelmatig zijn er doemiddagen, waarbij kinderen onder leiding van een docent aan de slag kunnen.

Spoorfietsen in Hengelo: met een gezinsfiets over een oud spoortraject fietsen.

Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen en Boekelo bij Enschede: hier kun je een ritje maken met een historische locomotief.

Museumfabriek in Enschede: museum in de voormalige textielfabriek Het Rozendaal. Het is een natuurhistorisch museum, kunstmuseum, oudheidkamer en techniekmuseum in één. Je leert er over geschiedenis en toekomst van Twente. Je kunt zelf aan de slag met 3D printers en lasercutters in de Makerspace. In de toren van het museum zit een Sterrenwacht.


Gelderland


De Veluwe

A.Vogel Tuinen in Het Harde bij Zwolle en Elburg: even lekker de natuur in. Lopen over het Blotevoetenpad, kruiden proeven in de Smultuin en wat drinken in het Kruidentheehofje.

De Julianatoren in Apeldoorn: een combinatie van een speeltuin en een klein pretpark, lekker overzichtelijk en met een stuk bos erbij.

Klimbos Veluwe in Apeldoorn: lekker buiten klimmen voor klauteraars.

Kinderparadijs Malkenschoten in Apeldoorn: wat vroeger een kinderboerderij was zit nu een beetje tussen een speeltuin en een attractiepark in. Dieren zijn er nog steeds, maar bijvoorbeeld ook een speelweide, klimparcours, verkeerspark, junglepad, minigolf, waterparcours en waterfietsen.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in In Beekbergen: heel veel oude stoomtreinen en je kunt ook nog een rit maken met een stoomtrein.

Maisdoolhof Voorthuizen: doolhof met een grote speeltuin.

Vliegveld Teuge tussen Apeldoorn en Deventer: vanuit Restaurant Take Off kun je vliegtuigjes zien opstijgen en landen. Voor hele kleine kinderen is het wat minder handig, vanwege de open haarden.

‘t Jagersnest in Ermelo: familierestaurant met allerlei faciliteiten voor kinderen. Buiten is er een Speel- en Doepark, binnen is er een speelhoek. In de zomer is er ook een zwembad. Bij een kinderpannenkoek mogen de kinderen zelf hun pannenkoek met snoep versieren.

De Achterhoek en Liemers

Restaurant en spelerij De Witte Wieven in Zwiep bij Lochem: in de Achterhoek bestaat de legende van de Witte Wieven, over heksen die in de nacht in het bos dwalen. Deze speeltuin met de houten poppen in het heksenbos bestaat dan ook al heel lang. Inmiddels is er in het restaurant ook een binnenspeeltuintje.

Erve Brooks in Gelselaar bij Lochem: pannenkoekenboerderij met binnenspeeltuintje in een hooiberg, buitenspeeltuin met veel water, avonturenpad en blotevoetenpad.

Klimbos Achterhoek in Ruurlo: lekker buiten klimmen voor klauteraars. Ernaast zit ook Doolhof Ruurlo.

De Spelerij in Dieren: bijzondere speeltuin waar kinderen spelend ontdekken hoe dingen werken. Denk aan spelen met een hijskraan of broodjes bakken. De Uitvinderij is er daarnaast voor kinderen die het leuk vinden om met hun handen te werken, met stoere materialen en machines.

Ezelstal de Edelingen in Zelhem: hier kun je met een ezeltje huren. Dat ezeltje gaat gezellig een of zelfs meerdere dagen met je mee om te wandelen.

Arnhem en Nijmegen 

Hof van Kaatje in Wijchen: recreatieboerderij voor kinderen tot 8 jaar. Er is een speeltuin, kinderboerderij, huifkar, boerengolf, jeu de boules en terras.

Zandziebar in Slijk-Ewijk bij Nijmegen en Arnhem: strandje met gratis toegankelijk speeleiland. Er is een kiosk met een terras, waar je wat te eten of drinken kunt halen. Verder kun je er waterfietsen, SUP-planken en kano’s huren.

Maisdoolhof in Malden bij Nijmegen: hier kun je dolen in het doolhof en daarnaast met allerlei ander groot speelgoed spelen.

Watermuseum in Park Sonsbeek in Arnhem: kinderen ontdekken en leren hier van alles over water. Daarnaast kunnen ze zelf proefjes doen. Erg leuk voor nieuwsgierige kids die van techniek houden. Als het regent of koud is kun je binnen van alles doen. In de zomer kun je er ook leuke dingen buiten doen, waaronder de waterspeeltuin.

Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem: hier waan je je terug in de tijd, het is een soort dorp met verhalen uit allerlei tijden. Ook kun je er workshops doen of gewoon lekker spelen.

De Betuwe 

Geofort Herwijnen bij Leerdam en Culemborg is een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar alles in het teken staat van kaarten en navigatie. Binnen in het mooie oude fort zie je van alles over cartografie en navigatie. Buiten zijn doolhoven en kan je jezelf met een pontje over een drijvende kaart van Nederland trekken.

Tuinen van Appeltern bij Tiel: je doet hier inspiratie op voor je tuin, terwijl je kinderen spelen. Er zijn meerdere speeltuinen, waaronder een natuureiland, maar ook in de gewone tuinen kunnen ze zich goed vermaken.


Utrecht


Verkeerstuin in Amersfoort: op het oude NS-terrein Wagenwerkplaats kunnen kinderen lekker rondracen op fietsjes en skelters.

Dierenpark Amersfoort: deze dierentuin heeft ook een Dinobos, een Expeditie-rivier, een klimroute en een Stad der Oudheid.

Pyramide van Austerlitz in Woudenberg bij Zeist: bij de bekende groene piramide is een restaurant en een speeltuin met treintje, botsauto’s en zweefmolen.

Het Jagershuis in Lage Vuursche, pannenkoekenrestaurant in het Gooi. De kinderen spelen in een fantastische houten speeltuin, terwijl je zelf lekker in het zonnetje zit.

Klimbos Gooi-Eemland in Lage Vuursche: lekker buiten klimmen voor klauteraars.

Kasteel de Haar in Haarzuilens: mooi kasteel, ook vanwege de prachtige tuinen. Kinderen kunnen er een speurtocht doen.

De stad Utrecht

Spoorwegmuseum: voor jongetjes en meisjes die gek zijn op treinen. Een deel van de collectie van het Spoorwegmuseum is buiten, waardoor je met mooi weer ook lekker even in de zon kan zitten, terwijl de kinderen een rondje rijden in een treintje. Voor grotere kinderen is er ook een spannende treinrit.

Nijntje Museum: leuk voor peuters en kleuters. Je moet wel van tevoren reserveren. Mijn tip: ga op een vrije doordeweekse ochtend, wanneer het relatief rustig is in het Nijntje Museum. Ik ging met de peuter, terwijl de kleuter op school zat.

Geertjeshoeve in Haarzuilens bij Utrecht: biologisch restaurant bij recreatieve geitenboerderij. Kinderen kunnen dieren knuffelen, er is een speeltuintje, een overdekte zandbak, boeren mini golf en er zijn allerlei fietsjes.


Flevoland


Wildste Tuin bij Emmeloord: park met zwemstrandjes, strandtent, camping, natuurspeeltuin en bamboejungle. Het is heel leuk voor kinderen die graag ravotten in de natuur.

De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest bij Emmeloord: behalve tropische planten en dieren is er ook het Mangrovebos Speelparadijs. Dat is een waterrijke overdekte speeltuin waar je kunt spelen alsof je buiten speelt in de tropen.

Walibi in Biddinghuizen: het attractiepark voor wie gek is op spectaculaire achtbanen. Je kunt er ook blijven slapen.

Natuurpark Lelystad: een natuurrijk recreatiegebied. Je kunt dieren hier van dichtbij zien in hun eigen leefgebied. Het is ontstaan omdat Artis behoefte had aan extra ruimte voor grote hoefdieren.

Aviodrome in Lelystad is een leuk museum voor kinderen die gek zijn op vliegtuigen. Je kijkt er vliegtuigen, er zijn speeltoestellen en er is een uitkijktoren.

Belevenissenbos in Lelystad: grote natuurspeelplek in het groen, met waterpartijen, speelrekken en wandelroutes.

Almere en Zeewolde

Stadslandgoed De Kemphaan in Almere: hier zit van alles, waaronder Stichting Aap met de apeneilanden, de stadsboerderij, een klimparcours en labyrint. Ook Almere Jungle zit hier, daar kun je op alle werelddelen bijzondere dieren en prachtige bloemen kijken en lekker spelen.

PIT Veiligheidsmuseum in Almere: museum vol prachtige oude en nieuwe politieauto’s, ambulances en brandweerwagens. Alleen dat was al voldoende voor de kleuterjongetjes die wij bij ons hadden. Voor oudere kinderen en volwassenen is er daarnaast veel informatie over het werk van hulpdiensten.

Fun Forest in Almere: klimbos in Almere Hout. Lees ook onze review over Fun Forest.

Hans en Grietje in Zeewolde: pannenkoekhuis in sprookjesthema. Buiten zijn er sprookjeshuisjes, speeltuin, trampoline en skelters. Binnen gebeurt er van alles: een pop die op een orgel speelt, er zijn glijbanen en de tafels draaien. Het is eigenlijk een binnenspeeltuin en buitenspeeltuin waar je ook pannenkoeken kunt eten.


Noord Holland


De kop van Noord Holland

De Zee Leeft: vanaf vanaf Den Oever ga je de Waddenzee op, om te kijken naar het leven in en op de zee.

Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna bij Den Helder: landgoed in de Anna Paulownapolder met kleinschalige dierentuin.

Land van Fluwel in Sint Maartenszee: natuurspeeltuin, skelterbaan, natuurlijk avonturen speelparadijs, verstoppertjesbos, blote voetenpad, uitkijktoren, klimparcours, speelvijver en restaurant.

Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn: kleinschalig dierenpark, dat verdeeld is in verschillende werelddelen. Er is ook een speeltuin, naast een terras.

Speelpark de Swaan in Oudkarspel. ruim opgezette speeltuin met verschillende velden, in de zomer kun je er met water spelen en er zijn waterfietsen. Er is een restaurantje en meerdere kiosken.

Klimduin in Schoorl: leuk om de kinderen even uit te laten. Restaurant de Zilte Zoen ligt onderaan het Klimduin en heeft binnen een speelhoek. Hotel Jan van Scorel ligt er vlakbij en heeft familiekamers, binnenzwembad, sauna, speeltuin en restaurant.

Het midden van Noord Holland

Bakkum aan zee: even lekker naar het strand. Eten bij Deining aan Zee, dit strandpaviljoen heeft buiten een speeltuintje en binnen een speelhuisje. Overnachten kan bij Camping Bakkum en Camping Geversduin.

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is er de familietentoonstelling Zee vol verhalen. Zoonlief vond het erg tof, omdat er zo veel doe-dingen zijn. Kids leren er op een leuke interactieve manier over het voormalige Zuiderzeegebied. Naast deze vaste tentoonstelling, is er ook een wisselende tentoonstelling. Van begin april tot eind oktober is ook het Buitenmuseum open. Dan wandel je over klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee. We schreven een review over het Zuiderzeemuseum.

Sprookjeswonderland in Enkhuizen: kinderen leren er traditionele sprookjes kennen in het Sprookjesbos dat een beetje aan de de Efteling doet denken. Daarnaast zijn er leuke attracties voor jonge kinderen en een grote speeltuin. Het is heel mooi aangelegd, vol bloemen. Een deel van de winter is het dicht, maar rond kerst wordt het omgetoverd tot Sprookjeswinterland.

Zaanse Schans in Zaandam: ziet er nog uit als in de 18e en 19e eeuw. Met prachtige houten huisjes en molens, een bakkerijmuseum, klompenmakerij, kaasmakerij, tingieterij en allerlei winkeltjes. Het Zaans Museum heeft daarnaast de Verkade experience, waar je je eigen chocoladereepwikkel maakt. Naar de Zaanse Schans kun je ook een tour boeken bij Tours & Tickets, leuk als familie uitje.

Haarlem en De Haarlemmermeer 

Boerderij Zorgvrij in Velsen-Zuid bij Haarlem: informatieboerderij in recreatiegebied Spaarnwoude. Je kunt koeien aaien, melktappen, kaasmaken en er is een speeltuin. Ernaast ligt pannenkoekenboerderij Onder de Platanen.

Natuurspeeleiland in Haarlem: lekker vies worden. Er is een moestuin, insectenhotel, midgetgolfbaan, vlindertuin, bouwdorp en daarnaast nog veel meer.

Heimanshof in Hoofddorp: botanische tuin, met leuke activiteiten voor kinderen.

Linnaeushof in Bennebroek: naar eigen zeggen Europa’s grootste speeltuin, met 350 speeltoestellen en attracties. Er zijn speeltuinen, trampolines, een hindernisbaan, doolhof, waterfietsen, fitnesskoepel, botsauto’s en midgetgolf.

Schiphol: op de luchthaven kun je vliegtuigen kijken, leuk voor kids die gek zijn op voertuigen.

Van Reeuwijk in Abbenes bij Hoofddorp: fruitplukken, waaronder kersen, frambozen en aardbeien.

‘t Gooi

Beeld en Geluid in Hilversum: leidt je door de wereld van televisie en radio. Je gaat zelf aan de slag met media, stapt in de schoenen van een maker, ontdekt hoe invloedrijk media zijn en kijkt terug op de Nederlandse mediageschiedenis. De allerkleinsten kunnen op avontuur in Media Ukkie Land.

Oerrr Speelnatuur in ‘s Graveland bij Hilversum: naast een speeltuin is er ook nog 0,5 hectare bos. Je kunt hier lekker klooien in de natuur, met modder, water, boomstammen en beestjes, allemaal ontzettend mooi aangelegd. Bij restaurant Brambergen kun je wat eten.

Speelbos ‘t Laer in Laren: speelbos van IVN.

Speelpark Oud Valkeveen in Naarden: klein attractiepark annex speeltuin. In het meer kun je zwemmen. Bij slecht weer kun je naar de Onderwaterwereld, het Playmobil Speelplein, het theater en de bios.

Pluimgraaf in Naarden: leuke kinderboerderij aan de rand van Naarden Vesting, met naast dieren heel veel driewielers. Als de kids moe zijn na het bezoek aan de kinderboerderij kun je een mooie wandeling om de vesting heen maken en lekker koffie drinken in Naarden Vesting, waar ook wat leuke winkeltjes zitten.

Spelekids in Loosdrecht: overzichtelijke indoor speeltuin die wat minder druk en lawaaiig is dan de meeste andere. Niet te groot en niet te druk, prima dus. Drankjes zitten bij de prijs inbegrepen.

Rondom Amsterdam 

House of Bird in Diemen is een kindvriendelijk restaurant in het groen van het Diemerbos, maar het is nog veel meer. Een proeflokaal voor bier van de Bird Brewery, dat door de eigenaars gebrouwen wordt. Een prachtig plekje in de natuur voor vogelspotters, daarom heet het ook Vogelhuis. Maar ook een heerlijke plek voor kinderen die van ravotten houden. En voor ouders die even lekker op het terras willen zitten. In het Diemerbos ligt ook een speelbos genaamd het Banjerbossie. Het is een leuke houten natuurspeeltuin, met onder meer een kabelbaan, speelveer en een klankspeeltuin. Echt zo’n plek waar je goed vies kunt worden. Een paar reserve schoenen en een reserve broek zijn hier wel een aanrader.

Muiderslot in Muiden: hier beleef je hoe het vroeger moet zijn geweest in een oud kasteel. Voor kinderen zijn er speurtochten, in de zomer is er een valkenier en in de vakanties zijn er familievoorstellingen en meespeeltheater. Er is ook een mooie tuin. Miriam schreef er een verslag over.

Aan de westkant van Amstelveen ligt de de Poel, ten zuiden van het Amsterdamse Bos. Als je parkeert bij het Gemeentehuis van Amstelveen kun je een leuk rondje wandelen. Er zit daar een natuurspeeltuin met een kabelbaan en even verderop ligt ook het Bloesempark. Speelboerderij Elsenhove ligt op de Bankrasweg ligt juist aan de oostkant van Amstelveen. Het is een kinderboerderij met een grote speeltuin voor verschillende leeftijden.


Noord Holland: Amsterdam


Een dagje Amsterdam is altijd leuk. Ik zette alle kindvriendelijke tips in Amsterdam met kids op een rijtje. Denk aan uitjes zoals musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, kinderboerderijen, actieve uitjes, winkels, restaurants, weetjes, enzovoorts.

Amsterdam ontdekken

Wil je met kinderen gelijk veel zien, dan kun je meerdere uitjes in Amsterdam combineren met behulp van de fiets, bus of boot.

De fiets is een leuke manier om de stad te ontdekken. Het is tof voor kinderen en je ziet in korte tijd grote delen van de stad. Of juist het platteland rondom Amsterdam. Bij Bajabikes kun je een tour doen óf fietsen huren zonder gids. Een kinderzitje of kinderfiets kun je bijboeken. Bij de fietstocht van Tours & Tickets geef je de leeftijd van de kinderen op, zodat ter plekke kinderfietsen of zitjes worden geregeld.

Met een een rode dubbeldekker door de stad, waarin je bij mooi weer zelfs boven in het open deel kunt gaan zitten, hoe tof is dat? Deze Hop on Hop of Bus is een fijne manier om de stad te leren kennen met kinderen. Je koopt een ticket voor 24 of 48 uur, eventueel in combinatie met een boot ticket. De bus brengt je van de ene naar de andere attractie, je kunt zo vaak je wil in en uitstappen. Je kunt de Hop on Hop of Bus boeken via Tours & Tickets.

Een rondvaartboot is een ideale manier om de stad te ontdekken met jonge kinderen, want ze hoeven niet te lopen. Bij I Amsterdam kun je verschillende rondvaarten boeken. Je boekt online een Canal Cruise Ticket en kunt het digitale ticket bij alle grote rondvaartbedrijven gebruiken, waar je niet van tevoren hoeft te reserveren.

Je kunt ook voor één of meer dagen de I Amsterdam City Card kopen. Daarmee krijg je onbeperkt gebruik van openbaar vervoer, gratis entree tot musea en attracties, een gratis rondvaart en allerlei kortingen.

Amsterdam centrum

Tunfun: indoor speelparadijs in een oude tunnel in het centrum. De wanden zitten vol met stoere graffiti, ik vind dit een van de leukere indoor speeltuinen.

OBA: de centrale bibliotheek op het Oosterdokseiland is een uitje op zich. Je kunt er het echte Muizenhuis van dichtbij bekijken. Daarnaast zijn er leuke hoeken om boekjes te lezen. Ook heb je op de bovenste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Wetenschapsmuseum Nemo: fascinerend gebouw vol met toffe apparaten, constructies, weetjes en proefjes. Zo’n museum vol nieuwe dingen om te leren, maar dan wel op een manier die kinderen fantastisch vinden. Op het dak van NEMO kunnen kids in de zomer daarnaast spelen in de waterspeeltuin, terwijl ouders uitkijken over Amsterdam.

Het Scheepvaartmuseum is een gigantisch gebouw dat allerlei verschillende onderdelen van de scheepvaartgeschiedenis vertelt. Je kunt hier heel lang ronddwalen, er zijn kinderroutes en het bekende VOC schip.

Koninklijk Paleis Amsterdam: eens in de zoveel tijd open voor bezoekers. Wat is er nou leuker dan in een echt paleis rondkijken? Monique vertelt: “Er is een hele leuke (gratis) interactieve kinder audiotour waarbij ze een leuk cadeautje kunnen ‘verdienen’.”

De grachten

Het Amsterdam Museum zit in de Kalverstraat en toont alles over Amsterdam, van de geschiedenis tot de toekomst. Het heeft een leuke kinderroute en in de vakanties veel kinderactiviteiten.

Voor het Anne Frankhuis kun je het beste tickets kun je online kopen. Ernaast ligt de Westerkerk uit 1631, die Anne vanuit haar raam kon zien en waarvan ze de kerkklokken kon horen. De 85 meter hoge Westertoren van de Westerkerk kun je beklimmen, voor een prachtig uitzicht over de stad.

Bij het Woonbootmuseum kun je zien hoe het is om op een woonboot te wonen, leuk voor wat grotere kinderen.

In Amsterdam kunnen kinderen mee op bootexcursie om plastic uit de grachten te vissen, van het plastic worden weer nieuwe bootjes gemaakt.

Amsterdam Zuid

Oud Zuid

Op het Museumplein zijn grote vijvers met fontein, in de zomer kunnen kinderen hierin pootjebaden, in de winter schaatsen. Hier vind je een aantal van de meest bekende uitjes van Amsterdam, die ook leuk zijn met kinderen. In het Rijksmuseum zijn speciale familie rondleidingen en kinderen kunnen een schildercursus doen. Ook de tuin van het Rijksmuseum is leuk om met kids te bezoeken en bovendien gratis. Het Stedelijk Museum heeft een lab voor kinderen, maar dat is niet altijd open, dat moet je even van tevoren checken dus. Het Concertgebouw organiseert speciale concerten voor kinderen. Het Moco Museum heeft hedendaagse kunst die vaak niet misstaat op Instagram en spreekt dus veel oudere kids en tieners aan.

De Albert Cuypmarkt is een van de bekendste markten van Nederland. Met wat grotere kinderen is het leuk om er rond te struinen. Als je er toch bent, ga dan ook even naar De Kinderfeestwinkel, een kleurrijke winkel met alles voor een kinderfeestje. Op de kruising met de Eerste Van der Helststraat zitten wat leuke terrasjes. De bubblegum-roze winkel van Blond Amsterdam zit op de Ferdinand Bolstraat. Even verderop zit op het Weteringcircuit zit speeltuin UJ Klaren.

Het Vondelpark en Olympisch kwartier

Het Vondelpark is een heel leuk park om met de kinderen heen te gaan, om gewoon op het gras te gaan liggen of om op een van de terrassen te zitten. Midden in het park een grote speeltuin, die hoort bij het terras van het Groot Melkhuis. Terwijl je kids in de speeltuin met een hekje er om heen spelen zit jij lekker op het terras. Daar vlakbij, midden in het Vondelpark, vind je ook een peuterbadje. Aan de zuidzijde van het Vondelpark kun je bij de Vondeltuin skates huren, ook hier is weer een terras. Ook kun je er even binnenkijken bij de Hollandsche Manege, verscholen achter de Overtoom.

Move Amsterdam bij het Olympisch Stadion leert je van alles over mobiliteit. In de Mobility Experience ontdek je hoe het is om in een zelfrijdende auto te rijden. Ook zijn er mooie race wagens uit verschillende periodes en een tijdelijke tentoonstelling. In de kidsclub doe je een leuke workshop over iets dat te maken heeft met mobiliteit. Daarnaast is er een café, een restaurant en een winkel.

Buitenveldert

Aan de oostkant van Buitenveldert vind je het Amstelpark. Met daarin een gigantische speeltuin en een paar attracties, waaronder een treintje en wat autootjes om in te rijden. Het park zelf is ook de moeite waard. Het was begin jaren ’70 het Floriadepark en je vindt er dus allerlei bijzondere planten. Er zit ook een pannenkoekenrestaurant.

Aan de westkant van Buitenveldert ligt het Amsterdamse Bos, met verschillende speeltuinen, zwemvijvers, Geitenboerderij Ridammerhoeve, het Openluchttheater, de Museumtram die op zon- en feestdagen rijdt, het doolhof, minibootjes om zelf in te varen en de speeleilanden voor wat grotere kinderen. Er zit ook klimbos Fun Forest, zoonlief vindt dat heel erg leuk. Bij Boerderij Meerzicht in het Amsterdamse Bos kun je pannenkoeken eten, er is een speeltuin en er zijn dieren. Daarnaast is er de Museumtramlijn, wij maakten er een ritje mee en dit is erg leuk, ook als het regent kan je toch de stad door.

Amsterdam Oost

Het Oosterpark is een wat kleiner stadspark met speeltuin en zwemvijver. In het Oosterpark zit een hele leuke kleurrijke speeltuin, aan de kant van Hotel Arena. Even verderop zit bij het Generator Hostel ook een houten speeltuin. Naast het Oosterpark ligt het Tropenmuseum, waar je onder de noemer Tropenmuseum Junior ligt naast het Oosterpark, het heeft altijd een gave tentoonstelling voor kinderen. Let op: je moet hier wel reserveren, wij stonden al een keer voor niks voor de deur 😉

Even verderop zit een aantal leuke attracties. Bij de Hortus Botanicus leren kids over planten, maar ook over kikkers, wormen, vlinders, bijen en andere insecten. Artis is een typische stadsdierentuin, compact en gezellig, met in de zomer ook in de avonden soms leuke activiteiten. Naast dierentuin Artis is Micropia, een museum dat helemaal over microben gaat, dit is leuk voor nieuwsgierige kids vanaf een jaar of 8.

Het Flevopark is een mooi groot park en in het park zit een speeltuin. Je kunt hier ook zwemmen in het Nieuwe Diep, of in het buitenzwembad van het Flevoparkbad. Naast dit park ligt Jeugdland, een natuurspeeltuin met kinderboerderij en moestuinen, met heel veel activiteiten, ik schreef er hier meer over. Als je in Amsterdam woont kun je er aan een van de picknicktafels een kinderfeestje vieren, dat is ‘s zomers heel gezellig.

Zeeburgereiland en IJburg

De Urban Sport Zone op Zeeburgereiland heeft de grootste skatebaan van Nederland met prachtige Delfts Blauwe patronen, maar ook een speeltuin en kabelbaan. Haddock is een heerlijke plek om met de kinderen te gaan eten. ‘s Zomers zit je met je wijntje aan de picknicktafels naast de zandbak met speeltuintje. ‘s Winters kunnen de kinderen binnen spelen in een grote speelkamer. Kaap Oost is een soort strandtent bij funsportpark Wind ’n Wheels, waar kinderen lekker kunnen spelen. Er is een speeltuin, kinderhoek, kinderstoelen, kleurplaten, kindermenu en leuke activiteiten voor kids.

Forteiland Pampus bezoek je met je eigen boot, of je vertrekt vanaf de haven van IJburg in Amsterdam. Wij gingen er ooit heen voordat we kinderen hadden. Het is echt een prachtige plek in het IJmeer.

Amsterdam West 

Het Westerpark is fantastisch met kids, je kunt er picknicken of op een van de vele terrassen zitten. Natuurspeeltuin het Woeste Westen zit in de noordwesthoek van het park, vlakbij het Westergasterras. Aan de noordkant vind je de Spartelvijver, een kinderbadje. Op Cultuurpark Westergasfabriek vind je onder meer bioscoop het Ketelhuis. De eerste zondag van de maand is de Sunday Market in het Westerpark. Ga je picknicken, dan kun je wat lekkers halen bij de Espressofabriek en de Bakkerswinkel. Iets verderop ligt Café Restaurant Amsterdam, in een hoge oude machinekamer. Het heeft een mooi terras aan een plein, met uitgebreid kindermenu en tekentafel en buiten is een voetbalkooi.

De oude tramremise van De Hallen is een fascinerende plek. Overal zie je de tramrails nog lopen. Zoonlief kon zich zo inbeelden hoe de trams vroeger door die grote deuren naar binnen reden. Je kunt erg leuk eten in de Foodhallen, een grote hal met allemaal kraampjes met lekker eten, uit heel veel verschillende keukens (lees hier over ons bezoek aan de Hallen). In de Hallen zitten daarnaast allerlei bijzondere winkels en een hotel. Ook is er een bibliotheek met Leescafe Belcampo. Het heeft een speelhoek voor kinderen en een grote collectie kranten en magazines uit de bibliotheek voor ouders. Daarnaast is er bioscoop de Filmhallen.

Fruittuin van West: hier vind je behalve fruit ook plek om te spelen, kippen, een restaurant en een winkeltje.

Amsterdam Noord 

 

Als je vanaf CS met de grote pont van het GVB oversteekt kom je bij de Buiksloterham. De Tolhuistuin is het voormalige bedrijfsrestaurant van Shell met een park en is tegenwoordig een culturele vrijplaats, met een heuse Schommeltuin. In de oude Shell-toren zit Amsterdam Lookout, de toren met uitzicht over Amsterdam, waar durfals ook kunnen schommelen. Filmmuseum EYE heeft voor kinderen een videotour, een speurtocht en een filmische speeltuin. In de vakantie zijn er workshops. Iedere zondag is er een film voor de kleintjes met aansluitend een spel met licht en schaduw in kleine tenthuisjes. This is Holland is een “5D vliegervaring”, met een film alsof je over Nederland vliegt. De Flight experience is letterlijk Nederland in vogelvlucht. Kinderen moeten daarvoor minimaal 102 centimeter zijn.

Aan de westkant van Noord ligt Natuurspeeltuin Amsterdam Noord, waar kinderen lekker vies kunnen worden. Vlakbij zit Proost en Stroop, met gewone en bijzondere pannenkoeken, maar ook andere gerechten. Het is een soort strandtent in het groen, met hangmatten, speelkarretjes en soms een zwembadje. Binnen is er een speelhoek.

Clip ‘n Climb is een klimhal bij een binnenspeeltuin. Kinderen kunnen goed worden gezekerd en kunnen tegen allerlei wanden klimmen. Wij gingen er heen met een kinderfeestje, alle aanwezige jongetjes vonden het fantastisch.


Zuid Holland


Landgoed de Olmenhorst in Lisse: altijd leuk om te bezoeken, maar helemaal tijdens de fruitpluk in de vroege herfst.

Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers bij Gouda: idyllisch binnen en buiten spelen met Fien en Teun. Er zijn bootjes, theater, blote voetenpad, speelplein, een kas, moestuin, ponyrijden, boerderijdieren, doolhof, vlindertuin en meer.

Jurassic Golf in Gouda: golfen tussen de dino’s.

Space Expo in Noordwijk: een reis langs sterren en planeten en ruimtevaart. Dit is echt wat voor alle kleine fans van André Kuipers.

Archeon in Alphen aan den Rijn: themapark waar je de geschiedenis van de prehistorie en de Romeinen tot de Middeleeuwen beleeft. Ze hebben voorstellingen over de geschiedenis en allerlei workshops om oude technieken te leren.

Avifauna in Alphen aan den Rijn: vogelpark met verschillende gebieden buiten en binnen. Er is ook een speeltuin met woestijngebied, jungle-eiland en jungle-rivier. Binnen is er een speelhal.

Leiden

Naturalis Biodiversity Center in Leiden: onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum. Vinden de kinderen dat saai klinken? Vertel ze dan maar dat Freek Vonk hier werkt. Zoonlief ging er met school heen en was erg onder de indruk van de dinosaurus skeletten. Miriam ging er na de verbouwing heen en geeft 5 redenen om Naturalis te bezoeken.

Corpus in Oegstgeest bij Leiden: je maakt een reis door het lichaam van de mens, in 55 minuten met een audiotour. Dit is leuk voor kinderen vanaf een jaar of acht.

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden: noemt zichzelf de schatkamer van wetenschap en geneeskunde. Je vindt er heel veel belangrijke uitvindingen uit de Nederlandse geschiedenis. Voor kinderen zijn er veel experimenten en spelletjes.

Den Haag

Wil je een dagje naar Den Haag, kijk dan ook even naar mijn artikel over Den Haag met kids.

Madurodam: dit is het bekende miniatuurland, maar weet je dat je er ook allerlei attracties en twee leuke zandspeeltuinen vindt? Voor kleintjes is er een Nijntje speeltuin. Daarnaast is er voor wat grotere kinderen speeltuin De Waddenzee, met vuurtorenglijbaan, vissersboot, kabelbaan, schommels en graafmachines.

Kinderboekenmuseum: is een echt kindermuseum, het is leuk voor kleine en grote kinderen, er zijn allerlei interactieve spelletjes. In het deel voor kleintjes ontmoeten ze al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten. Iets oudere kinderen helpen Inktvraat verslaan en redden Papiria, geholpen kinderboekenhelden als Dolfje Weerwolfje, Minoes en Pippi Langkous.

Boomhuttenclub: hier kun je ontbijten, lunchen of borrelen terwijl de kinderen heerlijk spelen en klimmen in de “boomhutten” binnen.

Museon: populair-wetenschappelijk museum over volkenkunde, geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde en techniek, met leuke exposities en activiteiten voor kinderen.

Omniversum: filmtheater dat films toont op een koepelscherm zo groot als een half voetbalveld. Denk aan films over het heelal, dinosaurussen, de zee, de noordpool, heel spectaculair op zo’n gigantisch scherm.

Sea Life in Scheveningen: aquarium aan de boulevard. Er is een speurtocht en je kunt de anemoon aaien en zien hoe piranha’s en roggen worden gevoerd.

Den Haag heeft een Tourist Tram, een museumtram. De tram is een mooie oude tram, eigendom van het Haags Openbaar Vervoermuseum. De tram rijdt een rondje en stopt op 14 haltes. Je kunt zo vaak je wil in- en uitstappen, want de tram gaat ieder half uur.

Omgeving Den Haag 

Stadskinderboerderij Essesteijn in Voorburg: mooie kinderboerderij midden in de stad. Ernaast staat de Vliegermolen, een ouderwetse molen, daar worden veel kleintjes heel enthousiast van.

Monkeybos in Wassenaar. speelbos in natuurgebied Meijendel. Er zijn houten apen, waterspeelplaats, kabelbaan, uitkijktoren en meer. Daarnaast ligt even verderop de Pannenkoekenboerderij Meyendel, met ernaast de waterspeeltuin van het bezoekerscentrum.

Duinrell in Wassenaar: dit attractiepark heeft ook nog het Tikibad met binnenzwembad en buitenzwembad. Wij deelden onze tips voor Duinrell met jonge kinderen.

Museum Voorlinden is een museum voor moderne en hedendaagse kunst op het een landgoed in Wassenaar. Binnen zie je allerlei moderne kunst, buiten loop je over een prachtig landgoed. Er is ook een leuk zoek- en vraagspel voor kinderen.

Boerderij ‘t Geertje in Zoeterwoude, tussen Zoetermeer en Leiden: boerderij winkel, restaurant en veel kinderactiviteiten.

Aquapretpark Vlietlanden is een waterspeelpark in Leidschendam. Er vlakbij ligt ook klimpark Het Klimeiland.

Stadsboerderij BuytenDelft in Delft: kinderboerderij met waterspeeltuin. Daarnaast is er een restaurantje.

=> Bekijk ook: Den Haag met kids

Rotterdam 

Belevenisboerderij Schieveen: dit is een plek van Natuurmonumenten. Met speelnatuur van OERRR, boerderijdieren, terras en tuin.

Maritiem Museum: heeft een grote collectie schepen en kranen, een museumhaven en leuke activiteiten voor kinderen. Er is ook een speeltuin binnen en buiten. Ben je nog niet uitgekeken? Future Land op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam laat de nieuwste ontwikkelingen in de Haven zien.

Miniworld Rotterdam: grote overdekte miniatuurwereld, met zowel stad als platteland. Een dag duurt 24 minuten, als het nacht wordt fonkelen lampjes in het donker.

Kunsthal: organiseert Kijk&Doe-tochten, waarmee kids van zes tot twaalf jaar door de hoofdtentoonstelling gaan. Voor oudere kinderen zijn er Kijkwijzers. In het KunsthalLAB kunnen kinderen aan de slag. Daarnaast zijn er soms activiteiten als workshops, rondleidingen, verhalenvertellers, kookles, knutselen en muziek- en dansoptredens.

Villa Zebra: kindermuseum en kunstlabaratorium. Er zijn vaste en wisselende tentoonstellingen voor kinderen van drie tot twaalf jaar en kids kunnen workshops doen.

Plaswijckpark in Rotterdam: park met allerlei faciliteiten. In Speelwijk vind je buiten een grote speeltuin, met springkussen en draaimolen, boemeltrein, verkeerstuin met skelters, Havenspeeltuin voor waterratten, waterfietsen en rondvaartboot over de Bergse Achterplas. Binnen is er binnenspeelhuis Huis in de Heuvel, hier kun je springen op trampolines, spuiten met badschuim, hollen, klauteren en kruipen tunnels en gangen. Ook is er een theater, Dierenwijck met heel veel dieren en Wandelwijck om even lekker te lopen.

Rotterdam heeft meerdere klimbossen. Adventure City Rotterdam is een zip- en klimpark waar je zowel binnen als buiten kunt klimmen. Fun Forest is een klimbos bij de Kralingse Plas, lees ook onze review over Fun Forest.

Omgeving Rotterdam 

Natuurspeelplaats Tuin van Floddertje in Berkel en Rodenrijs tussen Delft en Zoetermeer: natuurspeeltuin waar kinderen lekker vies kunnen worden.

Speelnatuur Tiengemeten in Zuid-Beijerland onder Rotterdam: dit is een natuureiland, een gigantisch natuurlijk speelterrein. Voor Tiengemeten moet je een warme dag uitzoeken en ook lekker oude kleren aandoen voor de modderglijbaan.

Fort Drakensteijn in Schiedam: een grote houten speeltuin, met heel veel verschillende speeltoestellen. Je kunt ook ijsjes en frietjes halen bij de kiosk. Ernaast ligt kinderboerderij ‘t Hoefblad en naast de speeltuin zijn openbare toiletten.

Recreatieoord Binnenmaas ☀ in Mijnsheerenland bij Dordrecht: recreatiegebied in de Hoeksche Waard. Je vindt er een grote speeltuin, met ouderwets leuke speeltoestellen. Daarnaast zijn er elektrische bootjes, politiemotoren, een formule-1 wagen, skelters en disco bootjes. Ook is er een kinderboerderij, een openluchtzwembad en een restaurant aan het water.

Aquapark Splash in Hellevoetsluis is een waterpark met reusachtig opblaaskussen.

Historyland in Hellevoetsluis is een dinopark over de geschiedenis, leuk voor dinosaurus fans.


Zeeland


Schouwen-Duiveland en Tholen

Zeeland Buitenland: natuurspeelpark aan het Grevelingenmeer op de Brouwersdam. Vijf eilanden met kreken, hangbruggen, klimtoren, duinen en meer.

Aquapark Splash op Schouwen Duiveland: reusachtig opblaaskussen in het Grevelingenmeer bij de Brouwersdam.

Pannekoekenmolen de Graanhalm in Burgh-Haamstede op Schouwen Duiveland: eten bij een oude molen. Je kunt binnen of buiten eten, in de tuin. De kinderen spelen ondertussen in de leuke ouderwetse speeltuin. Er is ook een leuk winkeltje met souvenirs en lekkere dingen.

Klimbos Zeeuwse Helden in Westenschouwen: parcoursen voor verschillende leeftijden. De makkelijkste route is is voor kinderen vanaf 5 jaar en minimaal 1,15 meter.

Deltapark Neeltje Jansligt ten zuidwesten van Schouwen-Duiveland. Je kunt hier van alles leren over de deltawerken en de stormvloedkering van binnen bekijken. Maar er is ook waterspeelpark Aquasplash en een strandje. Daarnaast is hier het Bluereef Aquarium Zeeland en kun je met de boot de Oosterschelde Safari doen.

Lees ook: Schouwen-Duiveland met kids 

Walcheren, Noord-Beveland en Zuid-Beveland

Klok’uus in ‘s-Heer Arendskerke bij Goes: speelweide, binnenspeeltuin, half overdekt touwenparcours en restaurant met terras.

Stoomtrein Goes-Borsele: leuk voor fans van oude treinen. Je kunt op een aantal stations in- en uitstappen.

Mini Mundi in Middelburg: buiten zijn er het miniatuurland Miniatuur Walcheren, wat attracties en een speeltuin. Binnen zijn er een indoor speeltuin, bioscoop, kleur- en tekenatelier en 0-4 land.

Berkenhof Tropical Zoo in Kwadendamme onder Goes: behalve tropische dieren is er hier ook een dino expo. Je vindt daar vanzelfsprekend allerlei dinosaurussen, maar ook een fossielenmijn en een kids jungle waar kinderen op houten speeltoestellen en met water spelen. Daarnaast is er een groene natuurspeeltuin in het buitenspeelbos.

Zeeuws Vlaanderen 

Groede Podium in Groede bij Cadzand: speel- en infopark met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, direct achter de kust. Behalve dat het leerzaam is zijn er ook speelkubussen, klimtorens, labyrint, waterspeeltuin en allerlei dieren. Ook is er een restaurant, maar je kunt er ook wandelen en picknicken.

Speelboerderij Pierewiet in Nieuwvliet: met binnenspeeltuin, techniekzolder, kindertheater, buitenspeeltuin met skelters en kinderboerderij.


Noord Brabant


Klimbos Brabantse Wal in Bergen op Zoom: lekker buiten klimmen voor klauteraars.

Beekse Bergen in Hilvarenbeek: wilde dieren kijken in het safaripark. Wij sliepen daarnaast in het Safari Resort van de Beekse Bergen, heel bijzonder.

Gerrithoeve in Oisterwijk: is een speelboerderij met een restaurant. Kinderen kunnen behalve buiten spelen ook binnen in een heuse zandspeeltuin spelen.

Kabonk in Breda: kleurrijk speelpark met zeven verdiepingen met speeltoestellen voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Je kunt er ook pannenkoeken eten bij Pannenkoekwaus.

Efteling in Kaatsheuvel: wat moeten we er over zeggen, hier moet toch ieder kind geweest zijn?

Den Bosch en omgeving

Docus de Das Avonturenpad in Schaik bij Oss: speelbos, waarbij kinderen tijdens een wandeling opdrachten doen in de natuur. Je volgt de bordjes en onderweg kom je  meerdere speelplekken tegen. Aan het einde kun je ook nog wat eten en drinken op het terras bij De Boshut bij Hartje Groen.

Melk-Drive in Genderen: bij deze excursieboerderij kun je een rondleiding op de boerderij volgen.

Alpacafarm Vorstenbosch bij Uden: alpaca’s aaien en met ze wandelen.

Eindhoven en omgeving

=> Bekijk ook: de landelijke en industriële Strijp in Eindhoven

Gouden Woud in Liempde bij Boxtel: natuurlijke binnenspeeltuin en buitenspeeltuin. Je kunt hier zowel binnen als buiten met water spelen op houten speeltoestellen in het zand. Daarnaast is er een restaurant en terras.

Oertijdmuseum Groene Poort in Boxtel is een Dinosaurusmuseum. Voor kinderen zijn er speurtochten en oertijdspelletjes. Verder draaien er in de bioscoop diverse films.

Speelpark De Splinter in Eindhoven: speeltuin in het Henri Dunantpark. Er zijn heel veel verschillende speelkastelen en toestellen. Daarnaast is er een kleine kinderboerderij en een pierenbadje.

Philips Fruittuin in Eindhoven: aangelegd door Anton Philips. Ooit was het een werkverschaffingsproject en plek waar zijn zijn medewerkers zich konden ontspannen. Nu is er een pannenkoekenhuis, midden in een boomgaard met appel-, peren- en pruimenbomen. Het pannenkoekenhuis heeft ook een speeltuin buiten en een speelhoek binnen. Kinderen vanaf zes jaar kunnen een speurtocht doen in de boomgaard en in september zijn er daarnaast appelplukdagen. Wij dronken een drankje op het terras terwijl de kinderen speelden en liepen daarna lekker door de boomgaard, waar ook wat dieren zijn.

DAF Museum in Eindhoven: museum met grote trucks en kleine DAF autotjes, bij ons een groot succes.

SterrenStrand TerSpegelt in Eersel bij Eindhoven: overdekt strand. Dat is weer eens wat anders dan een subtropisch zwemparadijs. Bij mooi weer is er overigens ook een recreatieplas buiten.


Limburg


KlimKong in Sevenum: eco klimbos en klimpark.

Mattel Play! in Sevenum: soort binnenspeeltuin waar kinderen met groot speelgoed kunnen spelen. Denk aan Sam de Brandweerman, Bob de Bouwer, Thomas de Stoomlocomotief, Angelina Ballerina en Megablocks.

Fun Forest in Tegelen bij Venlo: klimbos ten zuiden van Venlo. Lees ook onze review over Fun Forest.

Speelpark Klein Zwitserland in Tegelen bij Venlo: natuurlijk speelpark in het bos. Er zijn terrassen, speeltuin, kleuterland, piratenland, avonturenbos en ook een zwembad.

Kitskensberg in Roermond: speeltuin in het bos met veel hout. Er is ook een pierenbadje en een kiosk.

Kerkrade en omgeving 

BloteVoetenPark in Brunssum: lekker met je blote voeten door de klei. Op het pad vind je allerlei obstakels en speelplekken. Er is ook een Natuurterras. Ernaast ligt klimbos Park het Plateau.

Discovery Center in Kerkrade: hier staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Met een expeditie doe je de ene ontdekking na de andere, reizend door themawerelden. In de science labs kun je experimenteren, knoeien, uitvinden, bouwen en testen. Bij de stad in de steigers ga je bedenken, ontwerpen en bouwen.

Maastricht en omgeving

Sprookjesbos in Valkenburg: naast heel veel sprookjes, ook kleine attracties, speeltuinen en een escape room.

Mergelrijk in Valkenburg: hier wandel je door een verlichte grot. Met dino’s, miniaturen, mergel- en zandsculpturen.

Natuurspeeltuin de Merregelhoof in Maastricht: ruime speeltuin op de Sint Pietersberg. Voor kleintjes is er ook een omheind gedeelte en een pierenbad.

Natuur Historisch Museum in Maastricht: leert nieuwsgierige kids over de natuur en organiseert van alles voor kinderen, waaronder leuke knutselactiviteiten.


België: Vlaanderen


In Antwerpen, Gent, Brugge, Mechelen en Leuven kun je bij Baja Bikes een fietstocht met een gids doen. Heb je kinderfietsen of kinderzitjes nodig? Op de informatiepagina van iedere tour zie je onder “handige info” wat er beschikbaar is.

Spoorfietsen in Kapellen bij Brasschaat: met een gezinsfiets over een oud spoortraject fietsen.

Kijkboerderij Pierlapont in Zedelgem bij Brugge: kinderen kunnen hier spelen in het stro, dieren bekijken en bootje varen. Daarnaast zijn er een speeltuin met zandbak, petanquebaan en kubbspel. Het Hoevecafeetje heeft een terras.

ZOO Planckendael in Mechelen: mooie dierentuin, georganiseerd per werelddeel. Ieder continent heeft zijn eigen speeltuin. Naast het gewone pad zijn er ook nog avonturenpaadjes. De dieren hebben prachtige verblijven. Er is ook een boomkronen-avonturenpad en een roofvogel-show.

Plopsaland de Panne bij Kortrijk en Ieper: pretpark met bekende karakters. Denk aan Maya de Bij, K3, Kabouter Plop, Mega Mindy, Anubis, Wickie de Viking en allerlei anderen. Vlakbij ligt ook waterpark Plopsaqua.

Suske en Wiske Museum in Kalmthout boven Antwerpen: een museum over de twee striphelden.

Chocolate Nation in Antwerpen: een heus museum voor fans van chocolade.

Aquapark JUMP in Sint-Niklaas: waterspeelpark.

Hidrodoe in Herentals bij Turnhout en Antwerpen: hier ontdek je alles over water. Met doe-opdrachten, speurtocht en mysteries.

Plopsa Indoor in Hasselt: grote binnenspeeltuin met bekende karakters. Denk aan Maya de Bij, K3, Wickie de Viking en allerlei anderen.

Openluchtmuseum Bokrijk in Genk bij Hasselt en Maastricht: dit openluchtmuseum laat de negentiende eeuw zien, maar ook de sixties. Er is daarnaast een grote speeltuin en een park. Je kunt er tussen het water door fietsen en wandelen.


België: Wallonië


Pairi Daiza in Brugelette bij Brussel: bijzondere dierentuin, die bestaat uit verschillende werelden. Alle dieren wonen in een wereld die lijkt op de plek waar hun soortgenoten wonen, het is dus een soort reis om de wereld. Je kunt hier ook blijven slapen.

In Brussel kun je bij Baja Bikes een fietstocht met een gids doen. Heb je kinderfietsen of kinderzitjes nodig? Op de informatiepagina van iedere tour zie je onder “handige info” wat er beschikbaar is.

PlopsaCoo in Stavelot bij Luik: attractiepark bij de Watervallen van Coo. Met onder andere een apeneiland, bobslee, autorijschool, uitkijktoren, karten, wildwaterbaan, minigolf en speeltuin.

Les Draisines de la Molignee in Onhaye bij Charleroi en Namen: railfietsen over een oude spoorlijn.

Houtopia in Houffalize: hier staan de vijf zintuigen centraal. De binnenruimte bevat activiteiten, ervaringen en zintuiglijke proeven. Buiten is er een grote speeltuin, met parcours dat je naar de andere kant van de rivier brengt. Daar is een glijbaan van meer dan 30 meter.

Grotten van Han in Han-sur-Lesse in de Ardennen: een van de grootste grottenstelsels in Europa. Er is ook een speleo-parcours en een wildpark.

Heb je onze zomervakantie tips al gezien? Heel veel leuke tips, voor thuis en op vakantie. zomervakantie tips