De natuur in met kinderen: uitjes, vakantie, spelen, knutselen en boeken

De meeste kinderen vinden het heerlijk: lekker ravotten in de natuur. Hoe viezer ze worden, hoe beter 😉 In dit artikel vind je daarom ideeën om te spelen, knutselen en lezen, maar ook heel veel uitjes en vakanties in de natuur met kinderen.

De natuur in met kinderen: uitjes, vakantie, knutselen en boeken

Spelen en knutselen in de natuur

Dat het slecht gaat met de bij weten bijna alle kinderen, dankzij het liedje van Kinderen voor Kinderen. Onze kinderen vonden het daarom hartstikke leuk om zelf om een insectenhotel te maken, voor de bijen.

Roos maakte een eetbaar plantje van Oreo koekjes, dat er uitziet als echt plantje, maar ook super lekker smaakt.

Stick-lets is speelgoed waarmee kinderen hun eigen hut bouwen van takken, of zelfs een heel kamp.

Tuinieren

Bijna alle kids vinden het super leuk om te tuinieren en een moestuinbak is een ideaal overzichtelijk tuintje. Het is een leuke manier om te zien hoe planten groeien en de groenten op je bord worden er ook meteen leuker van. Telkens worden de plantjes wat groter en uiteindelijk gaan we er heerlijke groente uit eten!

Door op straat zaadjes te planten maak je je buurt vrolijker. Dit heet guerrilla gardening, een fenomeen dat in Amerikaanse steden heel erg populair is. Ook in Nederland zie je het steeds meer. Erg leuk om samen met de kids te doen. Aan het einde van de zomer en het begin van de herfst kun je overal op straat zaadjes verzamelen en ze volgend voorjaar weer planten.

Al die leuke bloemetjes die kinderen vinden kun je verzamelen in een herbarium.

Knutselen

In de herfst vind je knutselmaterialen zo in de natuur, daar kun je de leukste herfst knutselwerken mee maken. Voor de winter kun je een kopje met vogelvoer knutselen. In de lente krijg je van deze vlinder van een toiletrol meteen een voorjaarsgevoel. Voor de zomer kun je deze bloemenhanger maken, leuk voor aan de muur.

Uitjes in de natuur

Het bos in! Een Kabouterpad is een mooie manier om kleintjes te laten wandelen en heel veel over de natuur te ontdekken. Daarnaast heeft Natuurmonumenten Oerrr speelnatuur op verschillende plekken in Nederland, kinderen kunnen hier eindeloos spelen in de natuur.

Bij Almere Jungle kun je een heel bijzonder jungle avontuur beleven. Het is een dierenopvangcentrum en een zorgcentrum, met een dagbesteding voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapten. De dieren worden hier met veel liefde verzorgd en het is er super leuk.

In Amsterdam kunnen kinderen mee op bootexcursie om plastic uit de grachten te vissen, van het plastic worden weer nieuwe bootjes gemaakt. Zou je graag minder plastic willen gebruiken als gezin met kinderen? Ik verzamelde tips om stapje voor stapje je huishouden eco proof te maken. Helemaal plasticvrij leven is ingewikkeld, maar gelukkig helpen alle beetjes!

Er zijn allerlei toffe natuurspeeltuinen in Nederland waar kinderen lekker vies kunnen worden. In mijn overzicht met speeltuinen vind je er heel veel.

Toffe tuinen

Fruittuinen zijn een heerlijke plek om te spelen. Bekijk mijn overzicht voor de appelpluk met kinderen. Of onze reviews van Landgoed de Olmenhorst in Lisse, de Fruittuin van West in Amsterdam en Philips Fruittuin in Eindhoven.

Wat een tof uitje met kids: De Tuinen van Appeltern. Je doet er inspiratie op voor je tuin, terwijl je kinderen spelen. Er zijn meerdere speeltuinen, maar ook in de gewone tuinen kunnen ze zich goed vermaken. Een prachtig stukje groen in de stad is de Hortus Botanicus. In de meeste universiteitssteden is er wel een. De kinderen leerden over al die bijzondere planten, maar ook over kikkers, wormen, vlinders, bijen en andere insecten. Pantropica heeft behalve tropische planten en dieren ook het Mangrovebos Speelparadijs. Dat is een waterrijke overdekte speeltuin waar je kunt spelen alsof je buiten speelt in de tropen.

Vakantie in de natuur

Roos bezocht een aantal landen waar je misschien wat minder snel aan zou denken, maar waar veel natuur is, dus ideaal voor wie van outdoor vakanties houdt. Zo ging ze naar Slovenië, naar een waar outdoor paradijs. De meeste mensen rijden heel hard door Luxemburg heen, maar er is prachtige natuur, Roos vertelt waarom ze het land zo fijn vindt.

Landal heeft al jaren een samenwerking met Natuurmonumenten en dat zie je in veel parken terug. Wij gingen bijvoorbeeld naar Landal Rabbit Hill, midden in het bos op Veluwe. Ook gingen we net over de grens in Duitsland naar Mont Royal, daar kijk je over de Moezel uit.

Campings

Er komen steeds meer leuke campings in de natuur Nederland. Roos ging naar De Lemeler Esch, een natuurcamping in Salland, een groen kinderparadijs met speeltuintjes op de velden, een buitenzwembad, speelnatuur, een vliegerveld, een hooiberg, een speelschuur en een animatieprogramma gericht op de natuur. Daarnaast ging ze naar De Wildste Tuin bij Emmeloord, daar zijn zwemstrandjes, strandtent, camping, natuurspeeltuin en bamboejungle.

Corrien en Jildert ontdekten camping Lolotte in de Achterhoek, een gezinscamping waar spelen in de natuur centraal staat, maar waar ook een zwembad is. Cindy ging kamperen in de achtertuin van een boerderij, ze heeft sinds kort een Volkswagenbus en ging naar een heel idyllisch plekje.

Zelf gingen we naar Camping Bakkum, de bekendste camping van Nederland, wat een heerlijke plek. Miriam ging naar Camping Geversduin, het rustigere zusje van Camping Bakkum, in het Noord-Hollands duin- en bosgebied en dichtbij het ‘stilste strand van Nederland’ en een fantastische natuurspeeltuin op de camping.

Zelf gingen we in Brabant naar Hartje Groen, zo’n camping waar alles klopt, een prachtig ingericht groen paradijs met een heerlijke zwemplas, genoeg ruimte om te spelen en een goede bistro. Ook gingen we naar camping De Wildhoeve, midden in het bos op de Veluwe, met hele fijne faciliteiten, waaronder veel speeltuintjes, binnen- en buitenzwembad, waterspeeltuin en bistro.

Boeken over de natuur

Er zijn heel veel leuke boeken om de natuur te ontdekken. In De Tuin van Jacob en Thomas leer je van alles over vogels. Het Bosboek bevat weetjes over het bos. Het Outdoor Handboek geeft tips om te overleven in de wildernis. Het Dikke boek van alle bijzondere dieren heeft prachtige plaatjes en informatieve teksten.

Bekijk hier nog veel meer kinderboeken over de natuur.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids