Sinterklaas knutselen: leuke ideeën voor Sint en Piet

Feestdagen stimuleren altijd enorm om leuke dingen zelf te maken: van knutselwerkjes voor de kids en lekkere dingen, tot poppetjes, huisjes, schilderijtjes van Sint en Piet en een zelfgemaakte zak van Sinterklaas. Zelfgemaakte knutselwerkjes van je kind zijn misschien wel het leukst. In dit artikel vind je heel veel leuke ideeën om samen te knutselen voor Sinterklaas. 

Sinterklaas knutselen: leuke ideeën voor Sint en Piet. Feestdagen stimuleren altijd enorm om leuke dingen zelf te maken: van knutselwerkjes voor de kids en lekkere dingen, tot poppetjes, huisjes, schilderijtjes van Sint en Piet en een zelfgemaakte zak van Sinterklaas. Zelfgemaakte knutselwerkjes van je kind zijn misschien wel het leukst. In dit artikel vind je heel veel leuke ideeën om samen te knutselen voor Sinterklaas.

Sinterklaas en Piet knutselen

Sinterklaas, Piet en het paard van wc rollen knutselen

WC rollen zijn bij ons thuis favoriet om mee te knutselen, ook voor Sinterklaas en Piet dus. Als basis gebruikten we gekleurd papier (Hema), dat plakten we als gezicht en kleding op het wc rolletje. Daarnaast gebruikten we pijpenragers, ook wel chenilledraad genoemd (Pipoos, Hema en Bol.com). Het leuke van pijpenragers is dat je ze in allerlei vormen kunt vouwen. Voor de armpjes maakten we eerst met een dikke naald een gaatje, daarna stopten we er een stukje pijpenrager in. Ook de staf van Sinterklaas is van pijpenrager.

Voor de mijter gebruikten we een stukje rood papier en pijpenragers. De pietenmuts maakten we van dik vilt (Bol.com en Pippoos) en maakten het vast met een paar steekjes, maar je kunt het ook met karton of papier maken. De pijpenrager “veer” zetten we vast met een glitterrondje (een knoop kan ook) en met naald en draad. Het grote boek van Sinterklaas is van dun vilt. Voor het jasje van Piet gebruikten we een glitter lintje en een knoopje. De mond maakten we van overgebleven kerstglitters, maar het kan ook met een stift of een stukje pijpenrager. Tot slot plakten we oogjes op (Hema).

Sinterklaas en Piet van wc rollen knutselen

Ook het paard van Sinterklaas, vroeger Amerigo en nu Ozosnel, knutselden we van een wc rolletje. We vonden bij Handmade Charlotte een mooie printable voor het hoofd. Naast een wc rolletje, gebruikten we plakkaatverf, stift voor het oog, crêpepapier (Pipoos, Hema en Bol.com), een rood wit lintje en knutselhoutjes (Bol.com en Pipoos). Het paard staat op inpakpapier van de Hema.

Sinterklaas knutselen leuke ideeën voor Sint en Piet - het paard van Sinterklaas, Amerigo of Ozosnel, van wc rollen en papier

Pietjes van chenille draad

Van pijpenragers oftewel chenille draad (Pipoos, Hema en Bol.com) en pompons (Hema) kun je deze leuke Pietjes maken. Daarvoor wikkel je twee stukjes pijpenrager gedeeltelijk om elkaar. De uiteinden zijn de armen en benen. Op het lijfje lijm je een pompon. Met permanent stiften (Staedler bij Bol.com) teken je het gezichtje er op. Tot slot maak je de muts: een rondje van een pijpenrager, met een stukje pijpenrager als veer.

Sinterklaas knutselen: 25 leuke ideeën voor Sint en Piet. Van chenille draad oftewel pijpenragers en pompons kun je deze pietjes maken.

Het schattige chocolade huisje op de foto is het Hartenhuis van Stichting Het Vergeten Kind. Deze stichting ondersteunt kinderen met een ingewikkelde thuissituatie. Zo organiseert ze samen met Verkade de Heppie Weekenden, waarin een kind even onbezorgd kan spelen. Als je bij de supermarkt Verkade chocoladeletters of het Hartenhuis koopt, dan steun je de Heppie Weekenden. Daarnaast kun je via de site doneren.

Sinterklaas knutselen: 25 leuke ideeën voor Sint en Piet. Van chenille draad oftewel pijpenragers en pompons kun je deze pietjes maken.

Sinterklaas en Piet van papier knutselen

Met gekleurd papier, oogjes, watten en stempels maak je deze Sinterklaas. Alle knutselmaterialen komen van de Hema.

Sinterklaas met mijter en baard van watten: 101 ideeën om te knutselen

Zoonlief bedacht deze Piet helemaal zelf. De basis is een gouden papieren cirkel, ronde vouwblaadjes vind je bij Pipoos. Naast papier gebruikte hij ook masking tape en een veertje van de Hema.

Sinterklaasknutselen: leuke ideeën voor Sint en Piet

Sinterklaas en Piet van strijkkralen

Strijkkralen zijn bij onze kids ook heel populair, je vindt er veel bij Bol.com, Blokker en Wehkamp. Een Sinterklaas en Piet van strijkkralen zijn natuurlijk al heel leuk, maar een 3D exemplaar dat rechtop kan staan is nog veel leuker. Hier lees je hoe we Sinterklaas en een Piet met strijkkralen hebben gemaakt.

Sint en Piet van strijkkralen

Pepernoten Pietjes

Deze pepernoten pietjes zijn heel leuk om samen met de kinderen te maken, van gekleurde pepernoten. Hier zie je hoe we deze pepernoten pietjes en andere Sinterklaas recepten maakten.

Sinterklaas recepten leuke ideeën om te knutselen met eten - pepernoten pietjes

De stoomboot van Sinterklaas knutselen

Een stoomboot knutselen van een eierdoos of andere kartonnen doos

Een stoomboot van een eierdoos is natuurlijk een Sinterklaas-knutsel-klassieker. We gebruikten voor deze stoomboot anderhalve eierdoos, die we rood verfden met plakkaatverf (Hema). De stoompijp maakten we van twee wc rollen waar we blauw papier omheen wikkelden, de stoom is van watten. Voor de vlaggetjes gebruikten we gekleurd touw, waar we met masking tape (Bol.com) vlaggetjes aan hebben gemaakt en in vorm geknipt. Daarnaast maakten we met masking tape strepen op de stoompijp en op de boot. Met een pons drukten we rondjes uit blauw papier (een pons vind je bij Bol.com en Pipoos) voor op de boot. De uitleg van Sinterklaas, Piet en het paard vind je hierboven.

Sinterklaas knutselen leuke ideeën voor Sint en Piet - stoomboot van eierdoos met Sinterklaas, Piet en paard Amerigo of Ozosnel van wc rollen

De mannen in huis gingen met een paar dozen en wc rollen aan slag om een stoomboot te maken. Hij is ingepakt met crêpepapier (Pipoos, Hema en Bol.com), de stoom is gemaakt van watten en de vlaggetjes zijn gemaakt van masking tape (I love speelgoed, psikhouvanjou en Bol.com).

Sinterklaas stoomboot knutselen - 101 ideeën om te knutselen voor Sint en Piet

Een stoomboot knutselen met papier

Met wat gekleurde vellen papier maak je een stoomboot. De vlaggetjes maak je met touw en masking tape (I love speelgoed, psikhouvanjou en Bol.com). Je plakt stukjes masking tape op het touw en knipt het in driehoek vorm.

Sinterklaas knutselen: leuke ideeën voor Sint en Piet. Stoomboot knutselen van papier en making tape.

Dit “glas in lood” gemaakt van doorzichtig papier kwam ik tegen op het raam van een school. Het is een super mooi alternatief voor een raamschildering. Het is gemaakt met zwart papier en gekleurd vliegerpapier (Pipoos).

Sinterklaas stoomboot knutselen glas in lood

Een eetbare stoomboot knutselen

Een stoomboot knutselen kan ook met van een cake, compleet met vlaggetjes en Sint en Pietjes, leuk als je net even wat anders wil. De uitleg van de stoomboot-speculaas-cake vind je hier.

Sinterklaas knutselen: leuke ideeën voor Sint en Piet. Feestdagen stimuleren altijd enorm om leuke dingen zelf te maken: van knutselwerkjes voor de kids en lekkere dingen, tot poppetjes, huisjes, schilderijtjes van Sint en Piet en een zelfgemaakte zak van Sinterklaas. Zelfgemaakte knutselwerkjes van je kind zijn misschien wel het leukst. In dit artikel vind je heel veel leuke ideeën om samen te knutselen voor Sinterklaas.

Ook maakten we een stoomboot van speculaas, versierd met gekleurd strooigoed en ander snoep. Hier zie je hoe we deze speculaas stoomboot en andere Sinterklaas recepten maakten.

stoomboot van speculaas

Een pietenmuts of mijter knutselen

Met crêpepapier (Pipoos, Hema en Bol.com) en gekleurd papier maak je een pietenmuts. De blauwe band maakten we van een a4 vel, dat knipten we in de lengte doormidden, maakten het aan elkaar en vouwden het in de lengte dubbel.

Sinterklaas: 101 ideeën om te knutselen

Het crêpepapier zetten we vast met nietjes, over de nietjes maakten we masking tape. Met een pijpenrager (Pipoos, Hema en Bol.com) en gekleurde veren (Hema) maakten we een versiering op de muts.

Sinterklaas: 101 ideeën om te knutselen

Een platte pietenmuts of mijter knutselen

Deze platte pietenmuts (of een mijter) maak je van gekleurd papier, pijpenragers en veertjes. Alles van de Hema.

Sinterklaas: 101 ideeën om te knutselen

Deze mijter maakte zoonlief van gekleurd papier. Dit zo’n knutselwerkje dat kinderen al heel jong zelf kunnen maken.

Sinterklaas knutselen: mijter van papier

Een pietenmuts of mijter op een haarknipje maken

Dit Sinterklaas mijter haarknipje hebben we gemaakt op een simpel knipje. Van dunne gele en rode vilt (Bol.com en Pippoos) knipten we de mijter en zetten het vast met naaigaren. Er op zetten we het kruis van twee stukjes gouden pijpenrager (Pipoos, Hema en Bol.com). Ook dat zetten we voorzichtig vast met naaigaren.

Mijter haarknipje voor Sinterklaas knutselen

Ook dit pietenmuts haarknipje hebben we gemaakt op een bestaand knipje. De pietenmuts knipten we uit dik vilt. Dat maakten we met naald en draad op het knipje vast. Op de muts maakten we een veer van pijpenrager. Met een decoratierondje er tussen zetten we het vast met naaigaren.

Pietenmuts haarknipje voor Sinterklaas knutselen

Een eetbare mijter

Lekker: eetbare mijters voor Sinterklaas! Een versierde appel, of een bladerdeeg hapje met appel of kaas. Hier zie je hoe we deze mijters en andere Sinterklaas recepten maakten.

gezonde Sinterklaasmijter appels

Sinterklaas letters knutselen als alternatief voor vlaggetjes

Je ziet overal Sinterklaas vlaggetjes. Deze letters van wc rolletjes zijn een leuk alternatief. Voor dit knutselwerkje moet je wel een goede motoriek hebben, dus het is voor wat oudere knutselaars.

Het idee voor letters van wc rolletjes kwam ik tegen bij Super Make It. Zij maakte de letters eerst op papier en plakte ze daarna op de wc rollen. Ik heb zelf meteen letters op de wc rollen getekend en uitgeknipt. Vervolgens hebben we ze een aantal keer geverfd met plakkaatverf (Hema). Vrolijk toch?

Sinterklaas letters van wc rollen

December huisjes knutselen 

Met een melkpak kun je een gezellig verlicht huisje maken, gezellig in de donkere tijd rond kerst en Sinterklaas. De uitleg van het melkpak huisje vind je op Leuk met kids.

winterse huisjes knutselen van een melkpak

Leuk voor op het raam: schattige huisjes. Marijke maakte deze huisjes van krijtstift. Krijtstiften vind je bij Bol.com, die leuke Sinterklaas raamstickers zijn van de Hema. Vindt je het lastig om iets na te tekenen? Print een leuke kleurplaat, plak die aan de buitenkant van het raam en trek hem aan de binnenkant over.

Sinterklaasraamtekening maken

Sinterklaascadeaus

De zak van Sinterklaas kun je heel makkelijk zelf maken. Een leuk project om zelf te knutselen, waar je nog jaren van kunt genieten. Onze zak van Sinterklaas maakte ik jaren geleden, maar hij doet nog steeds dienst.
DIY: de zak van Sinterklaas zelfmaken

Als kinderen wat ouder worden en weten hoe het zit, dan kun je de Sinterklaascadeaus van broer of zus samen versieren. Knutselen met cadeaus dus. Voor veel kinderen (en volwassenen) is de verpakking net zo leuk als het cadeau zelf. Goede reden om cadeaus dus extra leuk in te pakken! In dit artikel vind je inspiratie bij het inpakken van Sinterklaascadeaus.

Sinterklaascadeaus inpakken: pakjes leuk versieren

Nog meer leuke ideeën

Op zoek naar lekkere recepten voor Sinterklaas? Kijk dan even naar ons artikel met leuke Sinterklaas recepten om te knutselen met de kinderen. Gezellig voor tijdens de intocht, het Sinterklaasjournaal of pakjesavond!

Sinterklaasrecepten: leuke ideeën om te maken met eten 

Maken jullie thuis surprises? Ik verzamelde heel veel leuke ideeën om een Sinterklaas surprise te knutselen.

De leukste Sinterklaassurprises

Wil je je kind eens op een andere manier verrassen met Sinterklaas? Doe dan net alsof de pieten op zijn of haar kamer hebben gespeeld, een leuk idee van Corrien.

Sinterklaas corona proof vieren: ideeën voor intocht, pakjesavond en meer

Naast deze leuke ideeën om te knutselen voor Sinterklaas, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor Sinterklaas. Natuurlijk deel ik de leukste leukste intochten en ideeën voor pakjesavond. Maar ook heel boeken over Sinterklaas en YouTube tips. Ook vind je hier de favoriete cadeaus van Sinterklaas. Verder deel ik ook allerlei knutselideeën en lekkere recepten om te maken… en nog heel veel meer.

Sinterklaas knutselen: leuke ideeën voor Sint en Piet

Wat heb je nodig?

Met knutselen kun je het natuurlijk zo gek maken als je wil. We hebben een paar dozen met dit knutselmaterialen staan, zodat we altijd meteen aan de slag kunnen. Daarnaast verzamel ik altijd wat oude materialen, zoals eierdozen en wc rolletjes. Ook kralen, cadeaupapier, stofjes en gekleurde touwtjes zijn leuk om te bewaren. Dit zijn de dingen die wij voor dit artikel gebruikt hebben.

Gekleurd papier gebruiken we vaak in twee diktes. Gewoon dun papier en wat dikker om vormen mee te knippen (Bol.com en Hema). Ook heb ik gekleurd papier met een printje (Hema). Daarnaast gebruiken we regelmatig crêpepapier (Pipoos, Hema en Bol.com).

Met plakaatverf kun je oude materialen mooie kleuren geven. Ik koop vaak de grote flessen plakkaatverf van de Hema. Ook de plakkaatverf van Djeco vind ik fijn, bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Pipoos heeft ook veel keuze.

Oogjes zijn leuk om een poppetje mee te maken (Hema), maar je kunt het ook er natuurlijk ook op tekenen. Pijpenragers, ook wel chenille draad genoemd (Pipoos, Hema en Bol.com), zijn leuk om vormen mee te maken. Voor een pietenmuts zijn veertjes leuk (Hema).

Masking tape of washi tape wordt bij ons veel gebruikt om mee te knutselen. Ik koop geen goedkoop masking tape meer, dat laat vaak slecht los. Mooi tape vind je bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Bij Bol.com vind je merken als MT, Studio Stationary en Scotch.

Knoopjes en pailletten zijn altijd leuk om mee te knutselen. Ik koop ze vaak bij de kringloopwinkel (of Bol.com). Oude stofjes zijn leuk om te gebruiken. Vilt is voor kinderen heel makkelijk om te bewerken (Bol.com en Pippoos). Onze kids knutselen ook heel graag met strijkkralen (Bol.com, Blokker en Wehkamp).

Zomervakantie tips

De zomervakantie komt er aan! Daarom maakten we weer een bucketlist vol leuke zomervakantie activiteiten voor kinderen en tieners.

Nog meer leuke blogs: tips voor vakantie locaties, heel veel uitjes voor kinderen en tieners, leuke vakantieboeken en andere vakantiecadeautjes.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids