Boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar

Zoek je leuke boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar? Ik verzamel hier de leukste boeken voor onderbouw kinderen die net kunnen lezen.

Lang niet al deze boeken voor jonge kinderen kunnen ze ook zelf lezen. Op deze leeftijd snappen kinderen vaak al moeilijkere boeken dan ze kunnen lezen. Daarom vind je hier zowel boeken om voor te lezen als boeken om zelf te lezen. En het wisselt gewoon ook enorm per kind. Sommige kinderen kunnen al heel jong zelf boeken lezen, anderen gaan het nooit leuk vinden.

Vind je kind het moeilijk om boeken te lezen, maar is het wel geïnteresseerd in de informatie? Dan kun je ook luisterboeken overwegen. Luisterboeken kunnen kinderen ook meelezen met het boek, een goede oefening.

Boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar. Zoek je leuke boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar? Ik verzamel hier de leukste boeken voor onderbouw kinderen die net kunnen lezen.

Dog Man – 2023

Veel kinderen die niet graag lezen, lezen wel graag Dog Man. Dit zijn strips in boekvorm, met spannende avonturen. De boeken zijn lekker snel uit en dan begin je gewoon weer opnieuw. In ieder deel zitten omsla-no-scopen, door de bladzijde snel te bewegen krijg je een soort tekenfilm. Daarnaast zit in ieder boek uitleg voor hoe je een aantal van de karakters tekent.

Zoonlief is zo’n fan, hij maakte zelfs een Dog Man van strijkkralen. De boeken zijn te koop bij Libris en bij Bol.

Boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar. Veel kinderen die niet graag lezen, lezen wel graag Dog Man. Dit zijn strips in boekvorm, met spannende avonturen. De boeken zijn lekker snel uit en dan begin je gewoon weer opnieuw. In ieder deel zitten omsla-no-scopen, door de bladzijde snel te bewegen krijg je een soort tekenfilm. Daarnaast zit in ieder boek uitleg voor hoe je een aantal van de karakters tekent.

De Waanzinnige Boomhut – 2023

Deze serie De Waanzinnige Boomhut gaat over een hele bijzondere boomhut, compleet met zwembad, labaratorium en snoepjesmachine. Deel 1 is de De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen, deel 2 heeft 26 verdiepingen en zo gaat het door. Regelmatig verschijnt er een nieuw deel. Te koop bij Bol.

Deze boeken zijn leuk voor kinderen van 6, 7 en 8 jaar. Alhoewel er best wat moeilijke woorden in zitten, zijn de verhalen toch al snel te lezen, ook door de vele plaatjes. Ik hoor om me heen dat veel kinderen die niet van lezen houden, deze boeken wel leuk vinden. De kids vinden alle grapjes zo leuk, bijvoorbeeld over katnaries en onderbroek etende haaien. Ook zit er veel fantasie in de boeken, de absurde verhalen doen het hier heel goed.

Boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar.  Zoals de waanzinnige boomhut met 13 verdiepingen.

Perronpapegaaien en krekelcriminelen – 2022

Bioloog Auke-Florian Hiemstra neemt kinderen in Perronpapegaaien en krekelkriminelen mee op safari in de stad. Langs dieren en planten die je normaal misschien over het hoofd ziet. Wat ons betreft mag dit niet ontbreken op een lijstje met boeken voor jonge kinderen. Ze kunnen het meestal nog niet zelf lezen, maar je kunt het wel voorlezen.

Ieder hoofdstuk heeft een grappige titel en een ondertitel die duidelijk maakt waar het hoofdstuk je precies mee naartoe neemt. Naar het station, hoog in de lucht, midden op straat, in de winkelstraat, rond de vuilnisbak, tussen de tegels, in het park, onder de grond, op de markt, op het water, in de gracht, rondom het huis en onder een lantaarnpaal. Op al die plekken vind je stadsnatuur.

Het boek bevat heel veel grappige verhalen, weetjes en tips. Alles geïllustreerd met mooie foto’s en tekeningen. Daarnaast vind je in kaders tips om zelf in actie te komen. Echt wat voor nieuwsgierige en ondernemende kids dus. En reken maar dat ze vanaf nu heel anders naar de stad om zich heen kijken! Te koop bij Bol en bij Libris. Op beide sites vind je ook een inkijkexemplaar van het boek.

Boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar. In Perronpapegaaien en krekelcriminelen neemt bioloog Auke-Florian Hiemstra kinderen mee op safari in de stad. Langs dieren en planten die je normaal misschien over het hoofd ziet.

De Gorgels – 2022

Bijna alle kinderen vinden de boeken van de Gorgels leuk. Waarschijnlijk zijn dit de meest populaire boeken voor jonge kinderen. Veel kinderen van 6, 7 of 8 jaar zullen deze boeken nog niet zelf kunnen lezen. Voor wie ze al heeft zijn er ook allerlei andere dingen van de Gorgels, zoals kleurboeken en knuffels. Ze zijn te koop bij Libris en bij Bol.

We schreven trouwens ook een overzicht van alles wat je wil weten over de Gorgels.

De Gorgels boeken en Bobba en Belia knuffels.

Superjuffie – 2022

De boeken Superjuffie gaan altijd over dieren. Superjuffie is namelijk gek op dieren. In het dagelijks leven is ze juf Josje, maar als er een dier in nood is, verandert ze in Superjuffie. Natuurlijk helpt haar klas daarbij.

Dit boek is leuk om voor te lezen vanaf ongeveer 6 jaar, zelf lezen als je goed kunt lezen. Te koop bij Bol.

Boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar. De boeken Superjuffie gaan altijd over dieren. Superjuffie is namelijk gek op dieren. In het dagelijks leven is ze juf Josje, maar als er een dier in nood is, verandert ze in Superjuffie. Natuurlijk helpt haar klas daarbij.

Dummie de Mummie – 2022

De reeks Dummie de Mummie gaat over Goos, die een mummie in zijn bed vindt. Deze mummie is per ongeluk in het nu terecht gekomen. Goos en zijn vader proberen hem te beschermen, dat leidt natuurlijk tot allerlei grappige avonturen, inmiddels een hele serie. Te koop bij Bol.

Duurzaam tuinieren voor kinderen – 2021

Voor kinderen zijn er niet zo veel tuinboeken. Auteur Anne Wieggers ken je misschien wel van BinnensteBuiten. We hadden haar boek voor volwassenen al, dus we waren ook heel benieuwd naar haar versie voor kids. Het is geschreven in voor kinderen begrijpelijke taal, maar bevat toch ontzettend veel informatie. Om het zelf te kunnen lezen moet een kind wel goed kunnen lezen.

Het boek begint met uitleg over hoe de grond in elkaar zit en wat je daar zelf voor invloed op hebt. Daarna lees je over de beestjes waarmee je de tuin deelt, wat hun functie is en hoe je ze kunt helpen. Vervolgens leer je allemaal handige trucjes voor in je tuin. Ook over moestuinieren is er een speciaal hoofdstuk, leuk nu kids zo met moestuintjes bezig zijn. Hierna leer je heel veel planten, bollen, struiken en bomen kennen. Ook is er een hoofdstuk over tuinieren zonder tuin en wat tips tegen ongediertje. Wil je zelf aan de slag, dan kun je het logboek achterin gebruiken, per maand.

Kleine meis en ik zijn het boek samen aan het lezen. Ook voor mij als volwassene staat hier super veel in wat ik nog niet wist. Het is heel leuk om het samen te lezen en aan de slag te gaan in je eigen tuin of buurt. Duurzaam tuinieren voor kinderen is te koop bij Bol.

Boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar. Voor kinderen zijn er niet zo veel tuinboeken. Daarom vond ik het extra leuk dat er nu een tuinboek is voor kinderen, dat over duurzaam tuinieren gaat. Auteur Anne Wieggers ken je misschien wel van BinnensteBuiten. We hadden haar boek voor volwassenen al, dus we waren ook heel benieuwd naar haar versie voor kids.

Echt serieus geweldige gids voor alles – 2021

Veel kids zijn gek op de boekenserie de Waanzinninge Boomhut én op weetjes. Dat komt goed uit, want de illustrator van deze boekenserie heeft nu een Echt serieus geweldige gids voor alles. Over het helal, de aarde, het leven op aarde, je eigen lichaam, geschiedenis, economie, uitvindingen en nog veel meer.

Maar dan wel op de grappige manier van Terry Denton, met overal zijn bekende tekeningen. Daarnaast staan tussen de echte weetjes door natuurlijk ook weer wat grappen, zoals de planeet Cupcake. Want het moet wel leuk blijven! Dit boek is leuk vanaf ongeveer 7 jaar. Voor zelf lezen moet je natuurlijk wel goed kunnen lezen, de vele plaatjes zijn daarbij stimulerend. Te koop bij Bol en Libris.

Boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar. Veel kids zijn gek op de boekenserie de Waanzinnige Boomhut én op weetjes. Dat komt goed uit, want de schrijver van deze boekenserie heeft nu een Echt serieus geweldige gids voor alles. Over het helal, de aarde, het leven op aarde, je eigen lichaam, geschiedenis, economie, uitvindingen en de tijd. Maar dan wel op de grappige manier van Terry Denton, met overal zijn bekende tekeningen.

Kalm aan, rust in een drukke wereld – 2021

Wat een prachtig boek is dit: Kalm aan, rust in een drukke wereld, 50 natuurwonderverhalen. Op iedere dubbele bladzijde wordt iets uit de natuur beschreven en getekend. Een rups die in een cocon tot vlinder transformeert. Onweer op een zomerdag. Hoe kikkerdril via een kikkervisje een kikker wordt. Kersenbloesems die groeien en vervolgens op de grond dwarrelen. En nog veel meer prachtige verhaaltjes, die je even rustig naar de natuur om je heen laten kijken. Dit boek is te koop bij Bol.

Boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar. Zoals Kalm aan, rust in een drukke wereld, 50 natuurwonderverhalen

Mama is minister-president – 2021

In dit boek wordt de moeder van Adam minister-president. Samen met zijn klasgenoten mag hij daarom op bezoek in het Torentje en de Tweede Kamer. Dan legt een hacker het hele land plat, alles loopt meteen vast. Grote paniek bij de grote mensen, maar Adam en zijn beste vriendin Kaat weten de hacker te vinden. Gelukkig had die hacker het helemaal niet zo slecht voor met het land.

Het boek is natuurlijk een spannend verhaal. Daarnaast laat het een paar hele mooie rolmodellen voor meisjes zien en leert het je ook van alles over politiek. Ook zijn de verbasterde namen hilarisch, zoals minister Gert Flappermuis, verslaggever Mary Fingelen en parlementariër mevrouw van Jetje. De prachtige tekeningen in het boek doen denken aan de stijl van Fiep Westendorp. Mama is minister-president is te koop bij Bol. Het boek is leuk vanaf ongeveer 7 jaar. 

Boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar. Mama is minister-president. In dit boek wordt de moeder van Adam minister-president. Samen met zijn klasgenoten mag hij daarom op bezoek in het Torentje en de Tweede Kamer. Dan legt een hacker het hele land plat, alles loopt meteen vast. Grote paniek bij de grote mensen, maar Adam en zijn beste vriendin Kaat weten de hacker te vinden.

Het Grote Rif – 2021

It’s electrifying! Corrien vindt dit echt zo’n boek dat zich naar je toetrekt. Want je waant je meteen in het Grote Rif, door de kleuren en de prachtige betekenisvolle illustraties van Lisk Feng.

Auteur Helen Scales is zeebioloog en heeft heel wat uren rond gedoken op het rif. Haar kennis weet ze op een duidelijke en begrijpelijke manier over te brengen, waarbij de belangrijke onderwerpen aan bod komen. Zo leer je hoe het rif ontstond, wie er wonen, hoe het gaat en wat de uitdagingen zijn door klimaatverandering. Te koop bij Libris en bij Bol.

Het grote rif. It’s electrifying! Corrien vindt dit echt zo'n boek dat je naar je toetrekt. Je waant je meteen in het Grote Rif, door de kleuren en de prachtige betekenisvolle illustraties van Lisk Feng. Auteur Helen Scales is zeebioloog en heeft heel wat uren rondgedoken op het rif. Haar kennis weet ze op een duidelijke en begrijpelijke manier over te brengen, waarbij de belangrijke onderwerpen aan bod komen.

Outdoor Kids boeken – 2020

Er zijn verschillende Outdoor Kids boekjes: Huttenbouwen, Strand en Zee, Spoorzoeken en Weer Voorspellen, Vogelspotten en Sterrenkijken. Leuk om samen mee aan de slag te gaan.

Zo leer je in Strand en Zee van alles over zeewater, eb en vloed, zeedieren, zand, duinen, schelpen en strandjutten. In Huttenbouwen leer je welke gereedschappen je nodig hebt en hoe je goed kunt timmeren en zagen. Maar ook hoe je sjorringen en knopen maakt en wat voor hutten je kunt bouwen. Om de boekjes zelfstandig te kunnen lezen, moet je echt goed kunnen lezen. Ze zijn te koop bij Bol en bij Libris.

Outdoor Kids boekjes. Er zijn verschillende soorten: Huttenbouwen, Strand en Zee, Spoorzoeken en Weer Voorspellen, Vogelspotten en Sterrenkijken. Zo leer je in Strand en Zee van alles over zeewater, eb en vloed, zeedieren, zand, duinen, schelpen en strandjutten. In Huttenbouwen leer je welke gereedschappen je nodig hebt en hoe je goed kunt timmeren en zagen. Maar ook hoe je sjorringen en knopen maakt en wat voor hutten je kunt bouwen.

Het dikke vaderlandse dierenboek – 2020

Wilde dieren heb je niet alleen in verre landen, maar ook in Nederland. Dit dikke vaderlandse dierenboek gaat dan ook over al die interessante Nederlandse dieren.

Van ieder dier lezen kinderen eerst een informatief verhaal op rijm. Daarna volgt er een dubbele bladzijde vol weetjes. Die vier bladzijden per dier zijn lekker overzichtelijk, die kan je kind even tussendoor lezen. Want al die weetjes zijn fantastisch. Het is te koop bij Bol en bij Libris.

Boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar. Zoals Het dikke vaderlandse dierenboek. Wilde dieren heb je niet alleen in verre landen, maar ook in Nederland. Dit boek gaat over al die interessante Nederlandse dieren.

Grote AVI-boeken – 2019

De meeste AVI start leesboeken zijn best wel saai en voor veel  kinderen niet motiverend. Deze serie boeken is nou eens wel leuk voor kinderen die leren lezen. Ze zijn te koop bij Bol. Het AVI systeem is een methode om aan te geven voor welke leeftijd leesboeken bedoeld zijn.

Zo las ons meisje Het Grote AVI Start boek – Kom in de hut. Het bevat raadseltjes, strips en korte verhaaltjes. Allerlei verschillende schrijvers en tekenaars werkten mee, waaronder Paul van Loon en Jozua Douglas.

Omdat een bladzijde lezen best intensief is voor een startende lezer, zijn die korte stukjes ideaal. Sommige verhaaltjes zijn wat langer, dan kan je bijvoorbeeld om de beurt een zin lezen.

het grote AVI start boek

Het wonderlijke winterboek – 2019

Het wonderlijke winterboek is een verzameling voorleesverhalen in winterthema. Sinterklaas, kerst, ijs en andere winterige dingen. Dit boek is een combinatie van nieuwe verhalen en een aantal verhalen die al eerder in boeken verschenen. Van bekende en minder bekende schrijvers. Handig, je hebt voor Sinterklaas en kerst meteen een aantal verhalen die je erbij kan pakken als het weer zover is. En na kerst ga je gewoon verder met de verhalen over sneeuw en ijs.

Corrien vertelt er hier meer over, het is te koop bij Bol. Er is overigens ook een zomer versie, Het zonnige zomerboek.

Boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar. Het wonderlijke winterboek van Marianne Busser, Lisa Manuels en Philip Hopman

Coco of het kleine zwarte jurkje – 2019

Toen we in de Hermitage / H’ART waren kochten we dit sprookje over Coco Chanel. Ze klom op van weesmeisje tot de meest bekende modeontwerpster ooit. Als kind had ik ook een fascinatie voor deze ontwerpster, ik hield zelfs een keer een spreekbeurt over haar. Mijn kleine fashionista is helemaal verliefd op het kunstprentenboekje en wil het telkens lezen. Coco of het kleine zwarte jurkje is te koop bij Bol.com.

kinderboek Coco of het kleine zwarte jurkje

Alles is kunst – 2019

Dit kunst-doeboek laat zien hoe beroemde kunstenaars werden geïnspireerd en hoe kids met die voorbeelden zelf kunst kunnen maken. Van alle bekende kunstwerken lees je wie het maakte en wat zijn of haar inspiratie was. Klap je vervolgens de flap open, dan zie je hoe je zelf kunst kunt maken.

Dit boek kun je vanaf heel jong al samen gebruiken. In deze review vertellen we meer over Alles is kunst, het is te koop bij Bol.com.

Boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar. Alles is kunst. Dit kunst-doeboek laat zien hoe beroemde kunstenaars werden geïnspireerd en hoe kids met die voorbeelden zelf kunst kunnen maken. Van alle bekende kunstwerken lees je wie het maakte en wat zijn of haar inspiratie was. Klap je vervolgens de flap open, dan zie je hoe je zelf kunst kunt maken. Dit boek kun je vanaf heel jong al samen gebruiken.

Het Gouden Blad – 2019

Corrien las met haar kids Het Gouden Blad. Het is een boek met een verhaal én een lust om naar te kijken. Voor jong en oud. Het verhaal begint in de ontluikende lente.

We leren wat over bladgoud, maar ook wat er kan gebeuren als je alleen maar aan jezelf denkt. En dat daardoor toch niet alles verloren hoeft te zijn. Soms krijg je een tweede kans – ook een fijne boodschap. De simplistische maar gelaagde illustraties nodigen steeds uit om goed te kijken. Zij vertellen het verhaal. Een mooi en bijzonder atypisch prentenboek dat zowel kind als voorlezer boeit! Het Gouden Blad is te koop bij Bol.

Corrien las met haar kids Het Gouden Blad. Het is een boek met een verhaal én een lust om naar te kijken. Voor jong en oud. Het verhaal begint in de ontluikende lente.

Lotte en Roos – 2019

De serie Lotte en Roos van Marieke Smithuis gaat over twee zusjes en de kinderavonturen die ze beleven. Het is heel vrolijk geschreven heeft leuke illustraties. Onze beide kinderen waren er gek op toen ze 6, 7 en 8 jaar waren. Ze zijn te koop bij Bol.com.

Feestboek van Vos en Haas – 2018

Wij zijn fan van Vos en Haas, omdat kinderen deze boeken al heel snel zelf kunnen lezen. Maar ze zijn ook heel leuk om voor te lezen. In het Feestboek van Vos en Haas komen heel veel dieren naar het bos. Te koop bij Bol.

Boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar. Wij zijn fan van Vos en Haas, omdat kinderen deze boeken al heel snel zelf kunnen lezen. Maar ze zijn ook heel leuk om voor te lezen. In het Feestboek van Vos en Haas komen heel veel dieren naar het bos.

LEGO – echt alles wat je zou moeten weten – 2018

Dit is een heel tof boek voor grote en kleine LEGO fans, met alles wat je wil weten over de kleine gekleurde bouwsteentjes. In LEGO – echt alles wat je zou moeten weten wordt de eerst de ontstaansgeschiedenis van LEGO beschreven. Daarnaast wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van zowel de basissteentjes als de bomen, huisdieren en accessoires. Ook allerlei innovaties worden beschreven, zoals de power functie.

Voor een kind van nu is het soms moeilijk voor te stellen dat er vroeger minder kon met LEGO. Dit boek is leuk om zelf te lezen voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Dennis schreef een review over dit LEGO boek, het is te koop bij Bol.

LEGO – echt alles wat je zou moeten weten – stapels LEGO weetjes. Dit is een heel tof boek voor grote en kleine LEGO fans, met alles wat je wil weten over de kleine gekleurde bouwsteentjes. In het boek wordt de eerst de ontstaansgeschiedenis van LEGO beschreven. Daarnaast wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van zowel de basissteentjes als de bomen, huisdieren en accessoires. Ook allerlei innovaties worden beschreven, zoals de power functie. Voor een kind van nu is het soms moeilijk voor te stellen dat er vroeger minder kon met LEGO.

Geronimo Stilton – 2018

De muis Geronimo Stilton is een schrijver die het liefst een beetje rust wil, maar telkens weer in avonturen terecht komt. Te koop bij Bol.com. Er zijn boeken voor verschillende leeftijden, bij Bol kun je selecteren op leeftijd. Voor startende lezers zijn er AVI boeken, voor wat oudere kinderen juist de Fantasia reeks.

Hoe werkt een stad? – 2017

Hoe werkt een stad? is een uitgave van Lonely Planet. Een tof boek vol weetjes over steden, verstopt achter flapjes en uitklapbare bladzijden. Het is officieel voor kinderen tussen 7 en 9, maar onze kleine man van bijna 6 vindt het ook al fantastisch. En ik stiekem ook, want het boek staat vol aansprekende tekeningen en interessante teksten. Het is te koop bij Bol.com.

Hoe werkt een stad? is een uitgave van Lonely Planet. Een tof boek vol weetjes over steden, verstopt achter flapjes en uitklapbare bladzijden.

Wereldsteden – 2017

Grote steden spreken tot de verbeelding. En dat is precies waarom deze getekende atlas Wereldsteden zo leuk is, zowel voor kinderen als voor ouders.

Van 30 wereldsteden is een prachtige plattegrond getekend, met de belangrijkste highlights én grappige weetjes erbij. Ook is er een kort tekstje per stad, met het aantal inwoners en de vlag. Te koop bij Bol, in mijn review vertel ik meer over Wereldsteden.

Grote steden spreken tot de verbeelding. En dat is precies waarom deze getekende atlas Wereldsteden zo leuk is, zowel voor kinderen als voor ouders. Van 30 wereldsteden is een prachtige plattegrond getekend, met de belangrijkste highlights én grappige weetjes erbij. Ook is er een kort tekstje per stad, met het aantal inwoners en de vlag.

Julius Zebra – 2017

De serie Julius Zebra is een favoriet van zoonlief (Bol). In grappige spannende verhalen met veel tekeningen leer je over de geschiedenis. Ieder deel heeft een ander onderwerp: de Romeinen, de Britten, de Egyptenaren en de Grieken. Dit boek is leuk om voor te lezen vanaf ongeveer 6 jaar, zelf lezen als je goed kunt lezen.

Geluk voor kinderen – 2016

Geluk voor kinderen is een serie filosofieboeken voor kinderen. Naast een algemeen deel zijn verschillende delen, over geluk en vriendschap.

Zo gaat Geluk voor kinderen 2 specifiek over wat vriendschap betekent. In ieder verhaal speelt een andere vogel de hoofdrol en wordt een ander aspect van vriendschap belicht. Het verhaal is ook echt gerelateerd aan hoe die vogels leven. Aan het einde wordt wat over de vogelsoort verteld en zijn er begrijpend lezen vragen over wat er gebeurde in het verhaal. Daarnaast zijn er vragen over wat het verhaal je leert over vriendschap en hoe je kind zelf met situaties om zou gaan. Het is te koop bij Bol.

Geluk voor kinderen is een serie filosofieboeken voor kinderen. Naast een algemeen deel zijn verschillende delen, over geluk en vriendschap. Daarnaast zijn er boekjes voor peuters. Geluk voor kinderen 2: vriendschap gaat specifiek over wat vriendschap betekent. In ieder verhaal speelt een andere vogel de hoofdrol en wordt een ander aspect van vriendschap belicht. Het verhaal is ook echt gerelateerd aan hoe die vogels leven. Aan het einde wordt wat over de vogelsoort verteld en zijn er begrijpend lezen vragen over wat er gebeurde in het verhaal. Daarnaast zijn er vragen over wat het verhaal je leert over vriendschap en hoe je kind zelf met situaties om zou gaan. 

Relaxklets! – 2014

Yoga en meditatie zijn ook goed voor kinderen, maar waar vind je iets leuks? Het boekje Relaxklets! van Gezinnig staat vol met speelse yoga en meditatie oefeningen, massages, creatieve ideeën en actieve spelletjes om samen te doen.

Alles is per seizoen ingedeeld en er staat bij vanaf welke leeftijd het geschikt is, beginnend vanaf twee jaar. Bij alle oefeningen staan onderwerpen om te bespreken met je kind. Een hele mooie manier om met elkaar bezig te zijn dus!

Yoga en meditatie zijn ook goed voor kinderen, maar waar vind je iets leuks? Het boekje Relaxklets! van Gezinnig staat vol met speelse yoga en meditatie oefeningen, massages, creatieve ideeën en actieve spelletjes om samen te doen. Alles is per seizoen ingedeeld en er staat bij vanaf welke leeftijd het geschikt is, beginnend vanaf twee jaar. Bij alle oefeningen staan onderwerpen om te bespreken met je kind. Een hele mooie manier om met elkaar bezig te zijn dus!

Het Muizenhuis – 2013

Het Muizenhuis bestaat echt, het is een gigantisch poppenhuis voor muizen, in het centrum van Amsterdam. De foto’s in het boek zijn van dit echte muizenhuis. En de verhalen over de brutale Julia en de verlegen Sam vinden onze kinderen fantastisch. We hebben inmiddels verschillende delen. Te koop bij Libris en bij Bol.com.

Boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar. Het Muizenhuis bestaat echt, het is een gigantisch poppenhuis voor muizen, in het centrum van Amsterdam. De foto's in het boek zijn van dit echte muizenhuis. En de verhalen over de brutale Julia en de verlegen Sam vinden onze kinderen fantastisch. We hebben inmiddels verschillende delen.

De sprookjesverteller – 2010

Veel kinderen kennen de oude sprookjes niet, zonde! De dertige mooiste verhalen van de sprookjesverteller van Thé Tjong-Khing vertelt bekende sprookjes, met prachtige tekeningen. Te koop bij Bol.com.

Lang geleden – 2007

Dit boek van Arend van Dam en Alex de Wolf vertelt de geschiedenis van lang geleden tot nu. In korte historische verhalen, op een manier die voor kinderen begrijpelijk is. Voor het overzicht zit er een tijdbalkposter bij.

Onze kinderen hebben het papieren boek van Lang Geleden, maar vinden het luisterboek ook leuk om te horen. Dit boek is te koop bij Bol.

Dit boek van Arend van Dam en Alex de Wolf vertelt de geschiedenis van lang geleden tot nu. In korte historische verhalen, op een manier die voor kinderen begrijpelijk is. Voor het overzicht zit er een tijdbalkposter bij. Onze kinderen hebben het papieren boek, maar vinden het luisterboek ook leuk om te horen. Ze luisterden het boek vanaf 6 jaar, maar om het zelf te lezen moet je goed kunnen lezen.

Voor jonge lezers is er ook een bijbehorende serie leesboeken: Zelf lezen over lang geleden. Het is vaak best wel gedoe om kinderen aan het lezen te krijgen. Zeker als kinderen wat oefening nodig hebben, dan hebben ze er vaak juist geen zin in. Er zijn in de serie Lang Geleden ook speciale boekjes om zelf te lezen. De verschillende boekjes hebben een oplopend AVI-niveau: AVI Start, M3, E3, M4 of E4. Ze zijn te koop bij Bol.

AVI systeem en leren lezen: zo werkt dat

Boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar. Het is vaak best wel gedoe om kinderen aan het lezen te krijgen. Zeker als kinderen wat oefening nodig hebben, dan hebben ze er vaak juist geen zin in. Er zijn in de serie Lang Geleden ook speciale boekjes om zelf te lezen. De verschillende boekjes hebben een oplopend AVI-niveau, van AVI Start, M3, E3, M4 en E4.

Pluk van de Petteflet – 1971

Annie M.G. Schmidt blijft fantastisch. Pluk van de Petteflet en Otje kun je voorlezen vanaf ongeveer 5 jaar, zelf lezen kan vanaf ongeveer 9 jaar. Ze zijn te koop bij Bol.

Boeken tips voor jonge kinderen van 6, 7 of 8 jaar. Annie M.G. Schmidt blijft fantastisch. Pluk van de Petteflet en Otje kun je voorlezen vanaf ongeveer 5 jaar, zelf lezen kan vanaf ongeveer 9 jaar.

Tijdschrift of stripboek

Vanaf een jaar of 6, 7, 8 kunnen kinderen zelf een tijdschrift lezen, dat is soms net wat toegankelijker dan een boek. Er zijn allerlei leuke tijdschriften voor kinderen te koop.

Denk bijvoorbeeld aan Donald Duck (Junior), de Okki, de Wild van Freek, de National Geographic Ju­ni­or en de Quest Junior, afhankelijk van de precieze leeftijd van het kind. Losse tijdschriften kun je bijvoorbeeld bij Bol of bij Albert Heijn kopen.

Veel kinderen zijn gek op strips. Bij Bol kun je selecteren op leeftijd, erg handig.

Lees ook mijn lijstje met leuke vakantieboeken voor kinderen.

Vanaf een jaar of 6, 7, 8 kunnen kinderen zelf een tijdschrift lezen, dat is soms net wat toegankelijker dan een boek. Er zijn allerlei leuke tijdschriften voor kinderen te koop.

Verder lezen

Naast boeken voor jonge kinderen, vind je hier ook leuke cadeau ideeën voor kinderen van 6, 7 of 8 jaar. Daarnaast delen we op Instagram regelmatig tips.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids