Sinterklaas corona proof vieren: ideeën voor intocht, pakjesavond en meer

Sinterklaas wordt dit jaar anders dan anders. Want hoe kun je Sinterklaas corona proof vieren? In dit artikel delen we heel veel ideeën voor de intocht, pakjesavond en meer. 

Wat er de komende tijd gaat gebeuren weten we natuurlijk niet. Maar dat het anders dan anders wordt is wel duidelijk. Daarom bedachten we alvast verschillende leuke ideeën om Sinterklaas dit jaar corona proof te vieren.

Sinterklaas corona proof vieren: ideeën voor intocht, pakjesavond en meer. Sinterklaas wordt dit jaar anders dan anders. Want hoe kun je Sinterklaas corona proof vieren? In dit artikel delen we heel veel ideeën voor de intocht, pakjesavond en meer.

De weken voor Sinterklaas corona proof vieren 

Onze feestdagenkalender

Wanneer zijn al die feestdagen nou precies? Dit jaar vragen de kids er misschien wel meer dan ooit naar. Is het al bijna Sint Maarten, komt Sinterklaas al, wanneer zijn pakjesavond, de kerstvakantie en de kerstdagen? Dit jaar vieren we waarschijnlijk alle feestdagen anders dan andere jaren, maar de data staan vast. Daarom heb ik weer een feestdagenkalender voor kinderen gemaakt. Dat geeft in deze gekke tijd een beetje overzicht voor de kinderen. Zelf hebben we de kalender geprint op gekleurd papier en versierd, zodat hij er extra gezellig uitziet.

Feestdagenkalender voor Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst

Het Sinterklaasjournaal en andere programma’s

Nu er geen Sinterklaas intochten en andere activiteiten zijn, is het extra leuk om programma’s over Sinterklaas te volgen.

Op maandag 9 november begint het Sinterklaasjournaal weer, op NPO3/Zapp. Onze kinderen kijken ieder jaar uit naar de avonturen van Diewertje Blok en al die gekke BN’ers, waarvan ze er steeds meer herkennen. In allerlei plaatsen is er ook een lokaal Sinterklaasjournaal. Zo zendt onze lokale Amsterdamse zender AT5 een eigen Sinterklaasjournaal uit, misschien doet jullie lokale zender dat ook wel.

Ook op YouTube start op 6 november de Staff van Sinterklaas. Dagelijks zijn hier de avonturen van Sinterklaas en zijn ‘staff’ te volgen. Rond 17u verschijnt de nieuwe uitzending. De liedjes kun je ook op Spotify luisteren.

YouTube is ook een fantastische inspiratiebron voor moderne Sinterklaasliedjes en voor oude afleveringen van Sinterklaas in Sesamstraat.

Er zijn heel veel leuke boeken over Sinterklaas, ik maakte een overzicht met Sinterklaas boeken en voeg regelmatig nieuwe boeken toe. Onze jongste is gek op lezen, dus ik ging op zoek naar AVI boeken over Sinterklaas. Is jouw kind toe aan het grote geheim, dan is Sinterklaas Voor Grote Kinderen een leuk boek, te koop bij Bol.com.

Sinterklaas corona proof vieren: ideeën voor intocht, pakjesavond en meer

De intocht van Sinterklaas

Je kunt dit jaar niet naar de intocht, maar je kunt natuurlijk wel voor de televisie een van de intochten kijken. Wij zetten de pepernoten en warme chocolademelk klaar, super gezellig.

De landelijke intocht is dit jaar op zaterdag 14 november. Het wordt rond 12u uitgezonden op televisie op NPO3.

Daarnaast wordt ook bij de Staff van Sinterklaas op 14 november om 10u een intocht georganiseerd.

Ook zijn er lokaal Sinterklaas uitzendingen van intochten en journaals gepland. Maar bij veel van deze lokale initiatieven is nog niet duidelijk of ze doorgaan.

Sinterklaas corona proof vieren: ideeën voor intocht, pakjesavond en meer

Schoen zetten

Sommige dingen zijn gelukkig hetzelfde als altijd. Zo kunnen de kinderen gewoon hun schoen zetten. Heeft Sint nog een beetje hulp nodig voor jullie kids? Kijk dan naar mijn lijstje met leuke schoencadeaus.

Wil je je kind eens op een andere manier verrassen met Sinterklaas? Doe dan net alsof de pieten op zijn of haar kamer hebben gespeeld, een leuk idee van Corrien.

Sinterklaas corona proof vieren: ideeën voor intocht, pakjesavond en meer

Knutselen en bakken voor Sinterklaas

Ieder jaar knutselen we van alles voor Sinterklaas, op Leuk met kids vind je dus heel veel leuke Sinterklaas knutselideeën. En dit jaar knutselen we misschien wel meer dan ooit.

Daarnaast maken we het huis natuurlijk extra gezellig. Wil je een mooi lampje maken dat je tot eind december kunt laten staan, dan is dit melkpak huisje leuk. Marijke laat zien hoe ze haar ramen Sinterproof maakt.

En in de weken voor Sinterklaas is het natuurlijk ook heel gezellig om wat lekkers te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar ons artikel met leuke Sinterklaas recepten om te knutselen met de kinderen.

Sinterklaas knutselen met eten: leuke recepten en ideeën - pepernoten taart of cake knutselen

Pietenspeurtocht achter de ramen

Dit voorjaar hadden we al de berenjacht en het paasei-kleurplaten zoeken achter de ramen. Nu is er de pietenspeurtocht. Als je een een knutselwerk of een kleurplaat van een pietje voor het raam hangt, dan kunnen kinderen uit de buurt op zoek naar pietjes. Het is natuurlijk het leukste als je met wat buurtgenoten afspreekt om het allemaal te doen.

Sinterklaas corona proof vieren op pakjesavond 

Of we op pakjesavond nog bezoek mogen ontvangen weten we natuurlijk niet. Maar dat het geen groot familiefeest mag worden is duidelijk. Wellicht mag er wel wat familie langskomen. Het is ook mogelijk dat dat niet mag, of dat je dat om persoonlijke redenen niet wil.

(Digitaal) pakjesavond vieren 

Niet alle familie kan fysiek aanwezig zijn, of misschien ben je wel alleen met je gezin. Maar hé, wat we met collega’s kunnen, dat kunnen we toch ook met pakjesavond? Dus opa, oma, oom en tante doen gewoon mee via een video call. Het is minder leuk dan anders, maar het is tenminste iets.

Cadeautjes kunnen natuurlijk vooraf via de post verstuurd worden. Dat kost Sinterklaas wat meer voorbereiding, maar dat komt goed. Zijn jullie nog op zoek naar een leuk cadeau?

Vieren jullie Sinterklaas met surprises? Dan is er nog wat meer voorbereiding nodig. Op tijd digitaal lootjes trekken, zodat Sinterklaas de surprises ruim op tijd kan bezorgen. Want ook gedichten voorlezen en surprises uitpakken kan heel goed via een video call!

Kun je nog wat inspiratie gebruiken? Kijk dan bij deze lijstjes met cadeaus voor pakjesavond, inspiratie voor Sinterklaas surprises en kleine cadeautjes voor in de surprises.

Eenhoorn surprise knutselen

Een spelletje spelen

Zijn de kinderen groot, maar heb je geen zin in surprises? Bijvoorbeeld omdat je met te weinig personen bent? Dan is een Sinterklaas spel leuk! Warme chocolademelk of thee op tafel en spelen maar.

Je kunt online allerlei spelletjes vinden en kopen. Denk aan Sinterklaas bingo, waarbij je pepernoten legt op de nummers die je hebt. Of een Sinterklaas dobbelspel. Zoonlief heeft weer wat anders bedacht: hij is zelf een spel aan het knutselen. Het lijkt een beetje op ganzenbord. Hij bedenkt het helemaal zelf en is er al dagen mee zoet.

Je kunt natuurlijk ook de spelregels van een bestaand spel een beetje aanpassen. Bij Ticket to Ride mag je bij iedere bestemming die je binnenhaalt een cadeau uitpakken. Ganzenbord, mens-erger-je-niet of monopolie speel je met snoepjes of pepernoten in plaats van huisjes en pionnen. Bij 30 seconds mag je bij ieder goed antwoord een snoepje of cadeau pakken. De Toren van Pisa kun je spelen met snoepjes in plaats van torentjes. Bij Dokter Bibber mag je snoepjes uit zijn lichaam vissen. Valse motten is ook leuk, dan mag je vals spelen door snoepjes te pikken. Zoek je nog meer inspiratie, kijk dan even naar ons overzicht met leuke bordspelletjes voor alle leeftijden.

Sinterklaas corona proof vieren: ideeën voor intocht, pakjesavond en meer: pepernoten spel voor Sinterklaasavond

Lekker eten

Op pakjesavond beginnen we natuurlijk met comfort food. Ik maak vaak erwtensoep, een fijne bodem voor al die zoetigheid en bovendien een gezellige traditie. Maar misschien gaan we dit jaar wel gezellig gourmetten of kaasfonduen.

Bij kaasfondue hollen we een brood uit. Daar kun je dan de kaasfondue in doen. Het ziet er heel gezellig uit en het brood is natuurlijk heel erg lekker om helemaal op te eten. En wie zijn groente het minst vaak in in de kaasfondue laat vallen, mag als eerste een cadeau uitpakken.

Ga je gourmetten, dan kun je ook tussen het eten door cadeautjes uitpakken. Je moet vaak toch even wachten voordat er weer iets klaar is, dat is een mooi moment voor een Sinterklaasliedje en een cadeautje. Of voor een surprise.

gezellig kaasfondue tijdens de feestdagen

Wie zoet is krijgt lekkers

Natuurlijk komt er ook zoetigheid op tafel. We hebben heel veel leuke Sinterklaas recepten. Heb je geen zin om zelf wat te maken, dan vind je ook heel veel mooie Sinterklaas zoetigheid bij de Hema en Albert Heijn.

Sinterklaas recepten: leuke ideeën om te knutselen met eten

Andere mensen verrassen

Het is goed mogelijk dat pa en oma er niet bij kunnen zijn, of misschien willen jullie dat zelf niet. Des te meer reden om ze te verrassen. Met een mooie tekening, iets lekkers via de post, een leuke video via whatsapp of een kaartje! En vergeet ook die lieve oude buren niet.

Niet ieder gezin heeft geld om Sinterklaas te vieren. Het Nationaal Fonds Kinderhulp zamelt geld in om kinderen in arme gezinnen toch een cadeau te kunnen geven.

Ook Stichting Jarige Job helpt gezinnen die het moeilijk hebben. Hebben jouw kinderen iets gekregen waar ze helemaal niet mee spelen? Dan kun je dat in januari meegeven aan de pakketbezorger of inleveren bij een PostNL-punt, met dit gratis verzendlabel van PostNL. Stichting Jarige Job zorg er dan voor dat al deze cadeautjes terecht komen bij kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren omdat zij het thuis minder breed hebben.

Sinterklaas corona proof vieren: ideeën voor intocht, pakjesavond en meer

Verder lezen

Naast ideeen om corona proof Sinterklaas te vieren, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor Sinterklaas. Natuurlijk deel ik de leukste ideeën voor pakjesavond. Maar ook heel boeken over Sinterklaas en YouTube tips. Ook vind je hier de favoriete cadeaus van Sinterklaas. Verder deel ik ook allerlei knutselideeën en lekkere recepten om te maken… en nog heel veel meer. Snel verder lezen dus!

Sinterklaas corona proof vieren: ideeën voor intocht, pakjesavond en meer

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids