Amsterdam met kinderen: kindvriendelijke tips van een local


In Amsterdam is zo veel te doen, maar het is niet allemaal makkelijk te vinden. Daarom vind je hier alle kindvriendelijke tips op een rijtje, want er is zo veel te doen in Amsterdam met kinderen. Denk aan uitjes zoals musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, kinderboerderijen, actieve uitjes, winkels, restaurants, weetjes, enzovoorts.

Wil je nog veel meer weten over Amsterdam, kijk dan ook even op mijn website Amsterdam met kids.

Ik woon al meer dan 20 jaar en ben gek op de stad. De kinderen neem ik graag mee de stad in. Dan laat ik ze zien wat er zo bijzonder is aan de stad, maar we bezoeken ook heel veel speeltuinen. Ook in dit artikel combineer ik dat!

Je vindt op Leuk met kids ook nog een artikel met kindvriendelijke café’s en restaurants in Amsterdam en een artikel met kindvriendelijke hotels, restaurants en koffiebarren in heel Nederland.

Klik snel door naar:
Amsterdam per fiets, boot of bus: voor als je de stad snel wil leren kennen
Hotels in Amsterdam: kindvriendelijke plekken om te slapen
Amsterdam Centrum West: Haarlemmersstraat en -dijk, Westelijke Eilanden, Jordaan
Amsterdam Centrum Midden: Centraal Station, de Dam, Utrechtsestraat
Amsterdam Centrum Oost: Oosterdokseiland, Waterlooplein, Plantagebuurt
Amsterdam Zuid: de Pijp, Rivierenbuurt, Buitenveldert, Amstelpark, Vondelpark, Oud Zuid, Beethovenstraat
Amsterdam West: Westerpark, Spaarndammerbuurt, Houthavens, Overtoom, Baarsjes
Amsterdam Oost: Oostelijk Havengebied, Czaar Peterbuurt, Indische Buurt, Oost/Watergraafsmeer, Flevopark
Amsterdam Noord: Overhoeks, Van der Pekbuurt, NDSM-terrein

Amsterdam met kids: musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants en nog veel meer


AMSTERDAM PER FIETS, BOOT OF BUS


Je kunt natuurlijk alleen met je gezin op ontdekking, maar als je de stad snel wil leren kennen kun je ook met een gids per fiets, boot of bus de stad ontdekken.

Je kunt ook voor één of meer dagen de I Amsterdam City Card kopen, waarmee je onbeperkt gebruik van openbaar vervoer krijgt, gratis entree tot musea en attracties, een gratis rondvaart en allerlei kortingen.

fiets

Een hele leuke manier om Amsterdam te leren kennen is op de fiets. Er zijn allerlei bedrijven die fietstochten aanbieden in Amsterdam. Het is tof voor kinderen en je ziet in korte tijd grote delen van de stad, of juist het platteland rondom Amsterdam. Je kunt zo’n fietstocht bijvoorbeeld boeken via Bajabikes, een kinderzitje of kinderfiets kun je bijboeken en je kunt er ook fietsen huren zonder gids. Daarnaast kun je een fietstocht boeken bij Tickets en Tours, waar je de leeftijd van de kinderen opgeeft, daarmee kunnen ter plekke kinderfietsen of zitjes worden geregeld.

In plaats van de tram of bus kun je in Amsterdam ook allerlei fietstaxi’s nemen, zo’n Tuk Tuk fiets, vaak bestuurd door studenten.

bus

Met een een rode dubbeldekker door de stad, waarin je bij mooi weer zelfs boven in het open deel kunt gaan zitten, hoe tof is dat? Deze Hop on Hop of Bus is een fijne manier om de stad te leren kennen met kinderen. Je koopt een ticket voor 24 of 48 uur (eventueel in combinatie met een boot ticket) en de bus brengt je van de ene naar de andere attractie, je kunt zo vaak je wil in en uitstappen. Je kunt de Hop on Hop of Bus boeken via Tours & Tickets.

boot

Ook met een rondvaartboot leer je de stad op een snelle manier kennen, zonder dat de kinderen grote afstanden hoeven te lopen. Bij I Amsterdam kun je verschillende rondvaarten boeken: je boekt online een Canal Cruise Ticket en kunt het digitale ticket bij alle grote rondvaartbedrijven gebruiken, waar je niet van tevoren hoeft te reserveren. Hartstikke handig, je kunt gewoon op de dag zelf kijken hoe en laat en op welke plek je het liefst de rondvaart doet.

Ga je naar Amsterdam Noord, dan kun je de pont nemen, voor kinderen is dit vaak al een beleving op zich.


HOTELS, APPARTEMENTEN EN CAMPINGScentrum

Op het oude Marineterrein ligt Pension Homeland (Kattenburgerstraat 7), een stoer vintage hotel, het is er omheen lekker groen, als het mooi weer is kun je heerlijk buiten zitten, maar het water is niet afgeschermd.

Vlakbij Amsterdam Centraal, in het nautische Oostelijk Havengebied, zit het Mövenpick hotel (Piet Heinkade 11), met een prachtig uitzicht over de stad én kinderopvang.

Hotel Jakarta Amsterdam (Javakade 766) is ingericht in hippe Indonesische stijl, heeft een zwembad en ligt op het mooie Java-eiland. Onderin zit een bakkerij, waar je ook koffie kunt drinken. Vanuit de sky lounge heb je een prachtig uitzicht.

zuid

Conscious Hotel the Tire Station (Amstelveenseweg 5) is hip en milieuvriendelijk én ligt naast het Vondelpark.

Bilderberg Jan Luyken (Jan Luijkenstraat 58) zit om de hoek van het Vondelpark en je kunt er zelfs een oppas regelen.

Bij Htel Serviced Apartments (Teilingen 9) in Buitenveldert kun je een appartement huren, ideaal met kinderen.

Stayokay Vondelpark (Zandpad 5) ligt letterlijk in het Vondelpark, het heeft privé kamers voor twee, vier of zes personen, kinderstoelen en kinderbedjes.

Oost

Stayokay Zeeburg (Timorplein 21) heeft privé kamers voor twee, vier, vijf of zes personen en kinderbedjes.

Het Volkshotel (Wibautstraat 150) is een superhip hotel in het oude Volkskrantgebouw in Amsterdam Oost naast metrostation Wibautstraat, met vierpersoonskamer en een sauna met hottub met uitzicht over de stad.

Bij Marina Parcs (in de nieuwe wijk Amstelkwartier) slaap je in een havenlodge op het water.

Camping Zeeburg (Zuider IJdijk 20) ligt aan de rand van de Indische Buurt, een prima uitvalsbasis om de stad te bezoeken. De tentenvelden staan vol jongeren, letterlijk met de scheerlijnen door elkaar. De caravanvelden en pipowagens zijn veel rustiger. Aan de rand van de stad, met supermarkt en leuk restaurant met terras en kinderspeelgoed.

west

In het Westerpark ligt Conscious Hotel Westerpark (Haarlemmerweg 10), een milieuvriendelijk en hip hotel.

buiten amsterdam

Vlakbij Amsterdam vind je Resort Poort van Amsterdam, een luxe bungalowpark. Dit park in Uitdam is gebouwd in de Zaanse stijl en ligt aan het IJsselmeer, met een strandje, restaurant en meerdere speeltuinen.


AMSTERDAM CENTRUM WESTWestelijke Eilanden

Ten Noorden van de Haarlemmerstraat vind je de Westelijke Eilanden, in de zeventiende eeuw aangelegd als pakhuizen voor de scheepvaart en nu dus een prachtig oud gebied, erg leuk om doorheen te wandelen. Kijk eens naar de pakhuizen op de Bickersgracht, Prinseneiland en de Zandhoek. Vergeet daarbij niet de mooie gevelstenen te bekijken. Let eens op de pakhuizen, die een beetje voorover hellen, niet omdat ze verzakt zijn, maar omdat je dan makkelijker de vracht naar boven kon takelen, via de takelhaak. Aan het noordelijkste stukje van de Bickersgracht light een heuse gele onderzeeboot, vlakbij Kinderboerderij de Dierencapel (Bickersgracht 207), die ligt aan een gracht, midden tussen de pakhuizen. De Zuiderspeeltuin (Barentszplein 14) is een mooie speeltuin een klein stukje verderop.

De Westerdoksdijk is juist een heel nieuw stukje Amsterdam, met een moderne interpretatie van de oude pakhuisbouw. Op het Westerdok zit een heuse speeltuin op een boot, de Speelboot, ongeveer ter hoogte van de Coffee Company. Op de Silodam was vroeger een graansilo, maar nadat het in de jaren ’80 een kraakpand was, zitten er nu appartementen en bedrijfjes in, van buiten is het een kleurrijk gebouw.

Haarlemmersstraat en Haarlemmerdijk

De Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk zijn leuke hippe winkelstraten met veel restaurantjes. The Movies (Haarlemmerdijk 161) is een mooie oude bioscoop, waar vaak films voor kinderen draaien. Op het Haarlemmerplein vind je de Haarlemmerpoort, vroeger de Willemspoort. Op het Haarlemmerplein is ook een fontein, leuk voor kinderen als het warm is. Ten noorden van de Haarlemmerstraat vind je speeltuin de Piramide (Haarlemmer Houttuinen 8), een grote speeltuinvereniging. Ten zuiden van de Haarlemmerdijk ligt de Brouwersgracht, een van de mooiste en oudste Amsterdamse grachten, met prachtige pakhuizen en woonboten.

Eten en drinken

De Pizzabakkers (Haarlemmerdijk 128) is heel kindvriendelijk, iets oudere kids kunnen er zelfs speeldeeg krijgen om lekker in te kneden en er zijn kinderstoelen.

Winkels

Je kunt hier ontzettend leuk winkelen en het is niet ver van Centraal Station. &Klevering Centraal (Haarlemmerstraat 8 ) is een kadowinkel met spulletjes voor volwassenen en kids, veelal van hippe designmerken. Er schuin tegenover zit het Grote Avontuur (Haarlemmerstraat 25), met woonaccessoires die heel leuk zijn voor de kinderkamer. Hebbes in Speelgoed (Haarlemmerdijk 18) heeft behalve speelgoed ook verkleedkleren en spulletjes voor de kinderkamer, bijvoorbeeld van die leuke kartonnen koffertjes. Teuntje (Haarlemmerdijk 132) is een kinderwinkel met kleding, speelgoed, Bugaboo kinderwagens, etc. Je vindt hier merken als Aden & Anais, Barbapapa en Snoozebaby, maar ook praktische spullen zoals een Aerosleep of Avent flessen. De Kinderkastenwinkel (Buiten Oranjestraat 12) knapt oude kasten op in leuke kleuren voor kinderen.

De Jordaan en de oude grachten

De grachten in Amsterdam zijn natuurlijk een bezienswaardigheid op zichzelf, daar kun je gewoon rondlopen en genieten. Let ook hier eens op de pakhuizen, die een beetje voorover hellen, niet omdat ze verzakt zijn, maar omdat je dan makkelijker de vracht naar boven kon takelen, via de takelhaak. Overal op de grachten zie je mooie oude grachtenpanden, overal zijn ze anders. Let ook op de oude bruggen, soms zelfs nog van hout. Een bekend stukje is de Gouden Bocht, dat is de Herengracht tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat, waar de rijkste kooplieden hun prachtige grachtenpanden lieten bouwen.

Vergeet niet om op te letten als je over de grachten wandelt, want er rijden wel auto’s, al is de gemeenteraad van plan die uit het centrum te gaan weren. Een brede kinderwagen of buggy is niet ideaal op de grachten, een draagzak is vaak handiger. Er zijn heel veel leuke bijzondere winkeltjes in de Jordaan, daarover hieronder meer.

Aan de Singel ligt een heuze poezenboot (Singel 38), een soort asiel voor zwerfkatten. Er vlakbij ligt het smalste huis van Amsterdam, op Singel 7. Veel huizen in Amsterdam zijn heel smal, dat komt omdat de belasting vroeger werd bepaald op basis van de breedte van het huis.

geschiedenis in de jordaan

In Amsterdam zijn heel veel hofjes, waar vroeger alleenstaande vrouwen en zieken woonden. Een mooi hofje waar je even kunt kijken is het Karthuizerhofje (Karthuizersstraat 89), vroeger een verpleeghuis voor weduwen, nu woonhuizen. Op plekken waar vroeger een begraafplaats was mogen nog steeds geen huizen gebouwd worden, maar bijvoorbeeld wel een speeltuin, zoals de Noorderspeeltuin (Tweede Lindendwarsstraat 10).

Naast de Noorderkerk uit 1620 ligt de Noordermarkt, met op maandagochtend rommelmarkt en op zaterdag biologische boerenmarkt. Bij Winkel43 (Noordermarkt 43) eet je heerlijke appeltaart en de kinderen spelen op het plein. Niet ver ervandaan liggen twee bijzondere grachtenpanden. Het Huis met de Hoofden (Keizersgracht 123) heeft zes versieringen van hoofden aan de gevel. Het Huis met de Neuzen (Singel 116) heeft drie mannenhoofden met grote neuzen aan de gevel. Hier kun je ook op een rondvaartboot stappen met je Canal Cruise Ticket, dat boek je bij I Amsterdam online.

Aan de zuidkant van de Jordaan ligt het Anne Frankhuis (Westermarkt 20), de tickets kun je online kopen. Ernaast ligt de Westerkerk (Prinsengracht 281) uit 1631, die Anne vanuit haar raam kon zien en waarvan ze de kerkklokken kon horen. De 85 meter hoge Westertoren van de Westerkerk kun je beklimmen, voor een prachtig uitzicht over de stad. Bij het Woonbootmuseum (Prinsengracht 296) kun je zien hoe het is om op een woonboot te wonen, leuk voor wat grotere kinderen.

Eten en drinken

In een oud grachtenpand zit The Pancake Bakery (Prinsengracht 191). De Mazzo (Rozengracht 114), was ooit een hippe club, nu een restaurant, met helemaal achterin een speelhoek, verstopt achter kastluiken.

Winkels

Kleintjes (Eerste Boomdwarsstraat 2) heeft nieuwe en tweedehands kinderkleding en accessoires. Tangram (Herenstraat 9) is een kadowinkel, met spulletjes voor kids, maar ook voor jezelf. Kleine Eland (Elandsgracht 58) is een speelgoedwinkel vlakbij het Johnny Jordaanplein met heel mooi speelgoed, waaronder loopfietsen, poppenkasten, muziekinstrumenten, schommels en treinen. Exota (Hartenstraat 10 en 13) heeft hippe kleurige kleding voor mannen, vrouwen en kids, onder meer van King Louie. Beadies (Huidenstraat 6) heeft heel veel mooie kralen.


AMSTERDAM CENTRUM MIDDENCentraal Station, de Dam, de Munt, Kalverstraat en Nieuwendijk 

Vanaf het plein voor Centraal Station vertrekken rondvaartboten en ook trams richting het centrum. Bij I Amsterdam kun je verschillende rondvaarten boeken: je boekt online een Canal Cruise Ticket en kunt het digitale ticket bij alle grote rondvaartbedrijven gebruiken, waar je niet van tevoren hoeft te reserveren.

Amsterdam dankt haar naam aan een dam in de rivier de Amstel, op de plek van de huidige dam. Op de Dam staan altijd toneelspelers, verkleed als ridder of clown of wat dan ook. Kinderen die gek zijn op prinsen en prinsessen mogen het Paleis op de Dam niet missen, het officiële ontvangstpaleis van de koning kun je namelijk ook bezoeken, voor kinderen zijn er speciale tours. Het paleis is niet altijd open, soms gebruikt de koning het paleis 😉

In Madam Tussauds (Dam 20), het bekende wassen beelden museum, hebben internationale bekendheden een plekje, maar ook Nederlandse helden, zoals Enzo Knol en Sven Kramer.

Het Amsterdam Museum (Kalverstraat 92) toont alles over Amsterdam, van de geschiedenis tot de toekomst. Het heeft een leuke kinderroute en in vakanties veel kinderactiviteiten. Achter het museum vind je een oase van rust: het Begijnhof, een van de mooiste hofjes van Amsterdam.

De Nieuwendijk en de Kalverstraat zijn de bekende winkelstraten, ertussenin ligt de Dam. Deze winkelstraten zijn in het weekend en vakantie heel druk.

Ten zuiden van de Kalverstraat ligt de Munt, waar vroeger munten werden geslagen. Ernaast ligt de bekende Bloemenmarkt, op drijvende stalletjes vol bloemen en souvenirs.

Eten en drinken

In het oude centrum zitten de twee vestigingen van Humpreys (Spuistraat 267 en Nieuwezijds Kolk 23) met kindermenu. Bij De Bakkerswinkel (Warmoesstraat 69) eet je allerlei zoete lekkernijen, je kunt er ook een high tea doen.

Winkels

Winkelcentrum Magna Plaza zit achter de Dam, er zit een grote vestiging van Sissy Boy (Nieuwezijds Voorburgwal 182) met veel kinderkleding en cadeautjes en een koffiehoek. De Posthumuswinkel (Sint Luciënsteeg 25) verkoopt mooie stempels, je kunt er bijvoorbeeld een laten maken met de namen van het hele gezin er op. De Kinderboekwinkel 2 (Nieuwezijds Voorburgwal 344) zit vlakbij het Spui.

Rembrandtplein, Vijzelstraat en Utrechtsestraat

In de Hermitage (Amstel 51) hebben tentoonstellingen een kinderroute genaamd Open Blik met citaten van kinderen over de kunstwerken in de tentoonstelling, er wordt bij elke tentoonstelling een speurtocht uitgezet en er zijn familieateliers en workshops. Naast de Hermitage is de bekende Magere Brug en een stukje verderop liggen de Amstelsluizen, naast Carré. Onduidelijk is waarom de Magere Brug zo heet, of dat is omdat hij smal is of omdat de bouwer mager was 🙂

Voor wat grotere fashionista’s is het Tassenmuseum Hendrikje (Herengracht 573) leuk. Bij Fotomuseum FOAM (Keizersgracht 609) leren kinderen met het spelboek FotoBaas spelenderwijs over begrippen in de fotografie, door een combinatie van doe- en kijkopdrachten (ook voor thuis), daarnaast zijn er voor families regelmatig inloopworkshops aan een lange tafel met limonade en workshopmaterialen. Bij Theater de Toverkol (Kerkstraat 174) kun je een paar keer per week met kinderen naar een voorstelling. Bij De Vlieger (Amstel 34) kun je terecht voor heel veel mooie papierwaren, spullen voor schilders en heel veel masking tape.

Naast mooie witte houten Amstelkerk kunnen kinderen op het Amstelveld voetballen, het ziet er uit als een dorpsplein. Op maandagochtend is er een bloemenmarkt op het Amstelveld. Op het Weteringcircuit zit speeltuin UJ Klaren (2de Weteringsplantsoen 10), naast De Carrousel (waar je pannenkoeken kunt eten. Aan het einde van de Utrechtsestraat zit op het Frederiksplein een leuke speeltuin naast een school.

Eten en drinken

Bij Dignita Hoftuin (Nieuwe Herengracht 18) kun ontbijten, brunchen of lunchen met seizoensproducten op een idyllisch plekje in het groen, met een grasveld er omheen. Starbucks The Bank (Utrechtsestraat 9) is een grote Starbucks gevestigd in een oud bankpand en de Koffiesalon (Utrechtsestraat 130) heeft naar eigen zeggen de beste koffie in Amsterdam en daar zouden ze best wel eens gelijk in kunnen hebben. Brasserie Nel (Amstelveld 12) zit in de oude witte Amstelkerk, het terras zit aan het Amstelveld, waar een voetbalgoal en een speeltuintje is.

Winkels

Tinkerbell (Spiegelgracht 10) is een bijzondere speelgoedwinkel voor baboes en kinderen, bijvoorbeeld met ontdek-speelgoed. Gone with the Wind (Vijzelstraat 22) heeft houten speelgoed en mobiles. Flying Tiger (Rembrandtplein 2) is een winkelketen met allemaal kleurrijke spullen, waaronder veel cadeautjes voor kinderen. JAN (Utrechtsestraat 74) is een ontzettend leuke winkel voor originele kinderkado’s en kado’s voor jezelf ook trouwens.


AMSTERDAM CENTRUM OOSTOosterdokseiland

Oosterdokseiland is een heel nieuw gebied ten oosten van Centraal Station, met een heel modern uiterlijk, een soort compact eiland waarop van alles gebeurt en waar je tegelijkertijd veel resten van de oude scheepvaart ziet. Openbare Bibliotheek Amsterdam (Oosterdokskade 143) zit in een ontzettend mooi pand en heeft een grote kindercollectie, in een ruimte waar de kinderen ook leuk kunnen spelen en het Muizenhuis kunnen bekijken. Op de bovenste verdieping zit een La Place, met een fantastisch uitzicht over Amsterdam. Onderin het gebouw zit Vapiano, een self-service restaurant met Italiaans eten.

Wetenschapsmuseum Nemo (Oosterdok 2) is een fascinerend gebouw vol met toffe apparaten, constructies, weetjes, proefjes… en heel veel gillende kinderen 😉 Zo’n museum vol nieuwe dingen om te leren, maar dan wel op een manier die kinderen fantastisch vinden. In de zomer is er een gigantisch terras op het dak met waterspeeltuin. Aan de oostkant van Nemo ligt de Museumhaven Amsterdam, met mooie oude schepen, maar ook allerlei bloemen en waterkoeten. Vanaf daar zie je Het Scheepvaartmuseum (Kattenburgerstraat 1) al liggen, een gigantisch gebouw dat allerlei verschillende onderdelen van de scheepvaartgeschiedenis vertelt, je kunt hier heel lang ronddwalen. Ook erg leuk: het VOC schip ligt er. Het oude Marineterrein naast het Scheepvaartmuseum is ook leuk om overheen te lopen.

Slapen

Op het oude Marineterrein ligt Pension Homeland (Kattenburgerstraat 7), een stoer vintage hotel, het is er omheen lekker groen, als het mooi weer is kun je heerlijk buiten zitten, maar het water is niet afgeschermd.

Nieuwmarkt en Waterlooplein

De Nieuwmarkt is een leuk plein vol café’s en restaurants, maar niet per sé kindvriendelijk. Iedere zaterdag is er op de Nieuwmarkt een boerenmarkt. Naast de Nieuwmarkt ligt de Zeedijk, het China town van Amstedam, met de grote kleurrijke Chinese Boedhistische tempel, de He Hua Tempel (Zeedijk 106).

Met wat oudere kinderen is het ontzettend leuk om te struinen op de markt op het Waterlooplein, je vindt er allerlei bijzondere spulletjes. Op het Waterlooplein zit ook de Stopera, het stadhuis en de opera, waar je de Nationale Opera & Ballet kunt bekijken.

Tunfun (Mr. Visserplein 7) is een indoor speelpark in een oude parkeergarage.

Eten en drinken

Café De Sluyswacht (Jodenbreestraat 1) was vroeger een sluiswachtershuisje, op een mooi hoekje van de Oudeschans, in de verte zie je de Montelbaanstoren liggen (niet geschikt voor kleintjes). Mook Pancakes (Jodenbreestraat 144) is een hippe lichte zaak met pannenkoeken van spelt en haver en lekkere sapjes.

Winkels

Bij Joe’s Vliegerwinkel (Nieuwe Hoogstraat 19) koop je naast vliegers ook spullen om te jongleren, frisbees en jojo’s. Shop de Ville (Staalstraat 11) is een stijlvolle kadowinkel voor kids en volwassenen, met bijvoorbeeld Sophie de Giraffe en de koffertjes van Bakker with love. Dat het Waterlooplein leuk is om te bekijken hoef ik je niet te vertellen.

Plantagebuurt

Artis (Plantage Kerklaan 38) is een typische stadsdierentuin, compact en gezellig, met in de zomer ook in de avonden soms leuke activiteiten. Naast dierentuin Artis in Amsterdam is Micropia, een museum dat helemaal over microben gaat, dit is leuk voor nieuwsgierige kids vanaf een jaar of 8. De Hortus Botanicus (Plantage Middenlaan 2a) is oorspronkelijk de plantentuin van de universiteit, je kunt er binnen en buiten de mooiste planten bekijken. Verzetsmuseum Amsterdam (Plantage Kerklaan 61) vertelt het verhaal van vervolging, collaboratie en verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het heeft een speciaal kindergedeelte: Verzetsmuseum Junior. Kriterion (Roetersstraat 170) is van oudsher een studentenbioscoop, maar draait ook kinderfilms.

Eten en drinken

De Pizzabakkers (Plantage Kerklaan 2) is heel kindvriendelijk, iets oudere kids kunnen er zelfs speeldeeg krijgen om lekker in te kneden en er zijn kinderstoelen. Lekker lunchen doe je bij Beter & Leuk (1e Oosterparkstraat 73), waar je ook nog wat cadeautjes kunt kopen. Tegenover Artis zit De Burgermeester (Plantage Kerklaan 37), waar je echt goede hamburgers kunt eten.


AMSTERDAM ZUIDDe Pijp

In het Sarphatipark vind je een speeltuin en een fontein, het stikt er van de hippe jonge moeders. Kinderboerderij de Pijp (Lizzy Ansinghstraat 82, naast Okurahotel) is een schattige kinderboerderij midden in de wijk. Bioscoop Rialto (Ceintuurbaan 338) is een oud filmtheater met veel films voor kinderen en in de vakantie vaak een speciaal activiteitenprogramma. Houd je van markten, dan is de Albert Cuypmarkt (Albert Cuypstraat) ook heel leuk. Op de Albert Cuyp staat ook een standbeeld van André Hazes.

Eten en drinken

Mediterraan restaurant De Bazar (Albert Cuypstraat 182) is een gigantische ruimte met vrolijke kleuren, kinderstoelen en speelhoek, je kunt er ook leuk ontbijten. Bij de Taart van mijn Tante (Ferdinand Bolstraat 10) eet je heerlijke taartjes. De Kleine Valk (Marie Heinekenplein 5) heeft een aparte speelkamer met speelgoed.

Winkels

Het veelzijdige Blender (Ruysdaalstraat 11), Kids Conceptstore & Café, een plek om met vrienden en kids te lunchen en gelijk even cadeaus en kleding te kopen. De Kinderfeestwinkel (Gerard Doustraat 65) heeft echt alles wat je kunt bedenken voor een kinderfeestje (uitnodigingen, spelletjes, themafeestje, schmink), maar ook verkleedkleren en spullen voor de kinderkamer. Bloem Vintage (Gerard Doustraat 75) is een kinderkapper en vintage winkel. De Kleine Parade (Gerard Doustraat 142) is een winkeltje met kinderkleding en cadeaus, met café. Bij Kidzz (Nicolaas Berchemstraat 1) vind je schoenen (Kidzz Shoezz) en brillen (Kidzz Eyezz) voor kinderen.

Broer & Zus (van Woustraat 42), heeft kinderkleding van merken als Bakker made with Love, Bellerose, Claesens, Havaianas, Stella McCartney en hun eigen mooie merk. Kik Kid (Van Woustraat 62) heeft een eigen winkel in Amsterdam. Big en Belg (Ferdinand Bolstraat 168) verkoopt hippe kleding en schoenen.

Beadazzled (Sarphatipark 6) heeft heel veel kralen en andere materialen om een ketting mee te maken. Casperle (Sarphatiepark 99) is een mooi vormgegeven kinderboekenwinkel met café.

Vondelpark, Museumkwartier en Beethovenstraat

Op het Museumplein zijn grote vijvers met fontein, in de zomer kunnen kinderen hierin pootjebaden, in de winter schaatsen. Op het Museumplein staan ook de levensgrote I Amsterdam letters, een tweede serie letters reist door de stad en vind je telkens op een andere plek.

Het Rijksmuseum (Museumstraat 1) is leuk voor kinderen. Er zijn speciale familierondleidingen, speurtochten en kinderen kunnen een schildercursus doen. Daarnaast is de tuin van het Rijksmuseum mooi en gratis toegankelijk, het is anderhalve hectare met een koffiebar, een ijscokar, bijzondere planten en een speelfontein. Het Concertgebouw (Concertgebouwplein 10) organiseert speciale concerten voor kinderen en ook voor scholen wordt er veel georganiseerd. Hier op het plein zitten ook het Stedelijk Museum, Van Goghmuseum en MOCO Museum. Rond het Museumplein kun je op verschillende plekken op een rondvaartboot stappen met je Canal Cruise Ticket, dat boek je bij I Amsterdam online.

parken

Het Vondelpark is een heel leuk park om met de kinderen heen te gaan, om gewoon op het gras te gaan liggen of om op een van de terrassen te zitten. Midden in het park een grote speeltuin, die hoort bij het terras van het Groot Melkhuis. Terwijl je kids in de speeltuin met een hekje er om heen spelen zit jij lekker op het terras. Daar vlakbij, midden in het Vondelpark, vind je ook een peuterbadje. Aan de zuidzijde van het Vondelpark kun je bij de Vondeltuin skates huren, ook hier is weer een terras.

Naast het Vondelpark zijn in de Roemer Visscherstraat De Zevenlandenhuizen uit 1894, een rijtje van zeven woonhuizen elk in de stijl van een ander Europees land. Op nummer 20 zit de romantische bouwstijl van Duitsland, op nummer 22 zit de kasteelstijl van de Franse Loire, op nummer 24 zit een Spaanse Moorse villa, op nummer 26 zit een Italiaans Palazzo, op nummer 28 zit een Russische kathedraal, op nummer 20 zit een Nederlands renaissance woonhuis en op nummer 30A zit een huis in Engelse cottage-stijl.

Aan het einde van de Beethovenstraat vind je het Beatrixpark, met kinderbadje voor in de zomer. In het Beatrixpark, bij de Rai, zit stadsstrand Strand Zuid, lekker om op een warme dag verkoeling te zoeken.

Slapen

De Stayokay Vondelpark (Zandpad 5) ligt letterlijk in het Vondelpark, het heeft privé kamers voor twee, vier of zes personen, kinderstoelen en kinderbedjes. Bilderberg Jan Luyken (Jan Luijkenstraat 58) zit om de hoek van het Vondelpark en je kunt er zelfs een oppas regelen.

Eten en drinken

Bij De Bakkerswinkel (Roelof Hartstraat 68) eet je allerlei zoete lekkernijen, je kunt er ook een high tea doen.

Winkels

Naast het Vondelpark zit de keurige Cornelis Schuytstraat, de buurt waar veel BN’ers shoppen, hier zit onder andere & Klevering Zuid (Jacob Obrechtstraat 19a), een kadowinkel met hippe spulletjes voor volwassenen en kids. Kids to Kids (Willemparkweg 160) heeft mooie tweedehands kinderkleertjes, accessoires en meubels en daarnaast een eigen lijn voor moeder en baby. Rond de PC Hooftstraat in Oud Zuid zitten Sissy Boy (Van Baerlestraat 15) en Petit Bateau (Van Baerlestraat 19) vlak tegenover elkaar. Op de Beethovenstraat zit de MiniMarkt (Beethovenstraat 5a), een soort warenhuisje voor ouders.

Rivierenbuurt

In het Martin Luther Kingpark vind je een speeltuin en iedere zomer is hier rondreizend festival de Parade. Op het plein op de hoek van de Vechtstraat en de Trompenburgerstraat vind je een grote speeltuin.

Eten en drinken

Vlakbij de RAI zit Happy Italy (Zuidelijke Wandelweg 78), met recht een Fast Italian genoemd, de pizza’s staan snel vers op tafel, helaas is de speelhoek is buiten het zicht en daarom niet geschikt voor kleinere kinderen. Restaurant Vandaag (Europaboulevard 1) heeft een all you can eat buffet met verlaagd Kidsbuffet en een Kidskitchen, waar kinderen koekjes kunnen bakken. Bij At Seven (Scheldestraat 92) kun je lunchen en ontbijten en er is een speelhoek. Het Amstel Boathouse (Amsteldijk 223), voorheen het Mirandapaviljoen, heeft een aparte speelkamer en buiten een groot terras.

Winkels

Koter en Ko (Scheldestraat 55), een ontzettend grote winkel met vooral heel veel kinderkleding, maar ook allerlei babyspullen. Ernaast zit de Winkel van Nijntje (Scheldestraat 61). Meys & Co (Scheldestraat 44) er tegenover heeft kinderschoenen. De Ruilhoek (Maasstraat 146 en 174) heeft tweedehands (kinder)kleding en cadeaus. Even ontbijten, lunchen en koffie drinken kan bij @7 (Scheldestraat 92) met achterin een speelhoek voor kids en er is ook een leuke menukaart voor kinderen.

Buitenveldert, het Amstelpark en het Amsterdamse Bos

Aan de oostkant van Buitenveldert vind je het Amstelpark, met daarin een gigantische speeltuin en een paar attracties, waaronder een treintje en wat autootjes om in te rijden. Het park zelf is ook de moeite waard, het was begin jaren ’70 het Floriadepark en je vindt er dus allerlei bijzondere planten. Daarnaast zit er een leuk pannenkoekenrestaurant: De Hop 2.0, met een mooi terras aan het water, waar je ook lekker koffie kunt drinken. Eens per maand is er op zondag de Pure Markt. Ook kun je midgetgolven in het park. Aan de zuidkant van het park staat de Riekermolen (De Borcht 10), een poldermolen uit 1636.

Aan de westkant van Buitenveldert ligt het Amsterdamse Bos, met verschillende speeltuinen, zwemvijvers, Geitenboerderij Ridammerhoeve, het Openluchttheater, de Museumtram die op zon- en feestdagen rijdt, het doolhof, minibootjes om zelf in te varen en de speeleilanden voor wat grotere kinderen. Er zit ook FunForest (Bosbaanweg 3), een klimbos. Niet ver hiervandaan is ook de Botanische Tuin Zuidas (Van der Boechorststraat 8), voorheen de hortus van de Vrije Universiteit, die is helemaal opgeknapt en er is ook een winkeltje bij.

Slapen

Bij Htel Serviced Apartments (Teilingen 9) in Buitenveldert kun je een appartement huren, ideaal met kinderen.

Eten en drinken

Bij Boerderij Meerzicht (Koenenkade 56) in het Amsterdamse Bos kun je pannenkoeken eten, er is een speeltuin en er zijn dieren.


AMSTERDAM WESTDe Spaarndammerbuurt en de Houthavens

De Spaarndammerbuurt is een mooie oude buurt in Amsterdamse Schoolstijl. Museum het Schip (Oostzaanstraat 45) gaat over kunst, architectuur en huisvesting in de stijl van de Amsterdamse School, de stijl van veel Amsterdamse buurten, voor kinderen worden er regelmatig workshops georganiseerd. Bij de miniChiChi Club (Spaarndammerstraat 43) wordt van alles voor ouders met jonge kinderen georganiseerd, zoals dans, muziek, knutselen en meer, daarnaast is er een winkel, een café, speelhoek en kinderkapper. Je kunt er ook een kinderfeestje geven. De Bagels en Beans (Spaarndammerstraat 149) heeft een tuin. De Pizzabakkers (Spaarndammerstraat 51) is een kindvriendelijke pizzeria, kinderen krijgen er hun eigen speeldeeg.

De oude Houthavens worden momenteel getransformeerd tot een moderne hippe stadswijk, erg leuk om eens doorheen te wandelen. DOK Amsterdam (Moermankskade 71) is een soort stadsstrand in de Houthavens, met picknickstafels en strandstoelen.

Westerpark

Het Westerpark is fantastisch met kids, je kunt er picknicken of op een van de vele terrassen zitten. Natuurspeeltuin het Woeste Westen zit in de noordwesthoek van het park, vlakbij het Westergasterras. Aan de noordkant vind je de Spartelvijver, een kinderbadje. Op Cultuurpark Westergasfabriek vind je onder meer bioscoop het Ketelhuis. Overal in het park is gratis wifi. Naast het Westerpark staat Molen de Bloem (Haarlemmerweg 465).

De eerste zondag van de maand is de Sunday Market in het Westerpark, waar ontwerpers, kunstenaars en andere creatievelingen hun producten aanbieden, waaronder veel kinderspullen. In de herfstvakantie is Cinekid in het Westerpark, dan kun je allerlei kinderfilms kijken en er zijn heel veel activiteiten. In het Westerpark ligt Conscious Hotel Westerpark (Haarlemmerweg 10), een milieuvriendelijk en hip hotel. Ga je picknicken, dan kun je wat lekkers halen bij de Espressofabriek en de Bakkerswinkel. Iets verderop ligt Café Restaurant Amsterdam (Watertorenplein 6), in een hoge oude machinekamer, met een mooi terras aan een plein, met uitgebreid kindermenu en tekentafel, buiten is een voetbalkooi.

de Baarsjes

Het Erasmuspark is een mooi stadspark in de Baarsjes, aangelegd in de stijl van Mondriaan. In het park vind je ook Terrasmus, een erg leuk terras voor kinderen, naast de speeltuin aan de kant van de Mercatorstraat (in de winter gesloten). De oude tramremise van De Hallen is een fascinerende plek. In de Hallen zitten allerlei bijzondere winkels, een hotel en een bibliotheek en bioscoop. Overal zie je de tramrails nog lopen, zoonlief kon zich zo inbeelden hoe de trams vroeger door die grote deuren naar binnen reden.

Je kunt erg leuk eten in de Foodhallen, een grote hal met allemaal kraampjes met lekker eten, uit heelveel verschillende keukens (lees hier over ons bezoek aan de Hallen). Leescafe Belcampo (Hannie Dankbaarpassage 10) is het leescafé van de bibliotheek in de Hallen, met een speelhoek voor kinderen en een grote collectie kranten en magazines uit de bibliotheek voor ouders. In het hippe Chassé Hotel (Chasséstraat 62) zit in een oude kerk en ze hebben familiekamers. Bij Wijs West (Bilderdijkstraat 62 en 71) op nummer 62 kun je lekker lunchen of koffie drinken, terwijl kleine kinderen spelen in een ruime speelhoek met een hekje.

Wil je nog veel meer weten over Amsterdam West, kijk dan op Amsterdam met kids


AMSTERDAM OOSTOostelijke havengebie

Overal in het Oostelijk Havengebied zie je de scheepvaarthistorie terug, alleen al daarom is het leuk om er doorheen te wandelen, langs de oude pakhuizen en woonboten. Eens in de vijf jaar vindt hier ook Sail plaats. Er zitten verschillende kleine speeltuintjes, bijvoorbeeld in de Tosarituin en op de hoek KNSM-laan/Levantkade. Op de kop van Java-eiland bij de Tosaristraat zit ook een skateparkje. Vanaf het Azartplein gaat het pontje naar Amsterdam Noord, een heerlijk vaartochtje voor kleine kinderen.

Het Muziekgebouw aan het IJ (Piet Heinkade 1) programmeert heel veel concerten voor kinderen, in verschillende leeftijden, zelfs vanaf 2 jaar. In het SoundLAB worden workshops georganiseerd met bijzondere muziekinstrumenten.

Vlakbij Amsterdam Centraal zit het Mövenpick hotel (Piet Heinkade 11), met een prachtig uitzicht over de stad én kinderopvang. Hotel Jakarta Amsterdam (Javakade 766) is ingericht in hippe Indonesische stijl, heeft een zwembad en ligt op het mooie Java-eiland.

Kids en Koters (C. van Eesterenlaan 46) heeft tweedehands en nieuwe kinderkleding, speelgoed en positiemode voor zwangeren, maar vooral heel veel tweedehands. Sissy Boy (KNSM-Laan 19) heeft kinderkleding en speelgoed en een leuke koffiehoek.

oostelijke eilanden

De Czaar Peterbuurt is de buurt waar Ciske de Rat is opgenomen, de buurt is de afgelopen jaren flink opgeknapt en in 2015 zelfs verkozen tot de leukste winkelstraat van Nederland. Achter de Czaar Peterstraat ligt de nieuwe wijk Het Funenpark. Naast de Openbare Basisschool Oostelijke Eilanden ligt de Oosterspeeltuin (Cruqiuskade 45), met een zandbak met waterpomp, sportveld en houten speelkasteel.

Bij Helena Primakoff (Czaar Peterstraat 171) kun je lekker lunchen en koffie drinken. Stadsoase Roest (aan het einde van de Czaar Peterstraat linksaf) is een hippe horecagelegenheid in het Koud Gas Gebouw op het Oostenburgereiland, met strandsfeer op warme dagen. Zippy’s (Czaar Peterstraat 141) heeft bijzondere kinderschoenen.

indische buurt

Het Flevopark is een mooi groot park met een speeltuin. Je kunt hier ook zwemmen in het Nieuwe Diep, of in het buitenzwembad van het Flevoparkbad. Naast dit park ligt Jeugdland (Valentijnkade 131), een natuurspeeltuin met kinderboerderij en moestuinen, met heel veel activiteiten, ik schreef er hier meer over.

In de de Javastraat komen steeds meer leuke winkels. Studio/K (Timorplein 62) is een leuke kleine bioscoop met eetcafé, waar vaak kinderfilms draaien. Op de Borneostraat zitten meerdere speeltuintjes, op de hoek van de Eerste Atjehstraat en de Sumatrastraat zit er ook een.

Een prima plek om te slapen met kids is Stayokay Zeeburg (Timorplein 21), met privé kamers voor twee, vier, vijf of zes personen en kinderbedjes.

Het Badhuis (Javaplein 21) zit in een oud badhuis uit de tijd dat mensen nog geen douche hadden, nu kun je er lekker eten en er is voor kinderen een kindermenu en speelgoed. Blitskikker (Javastraat 117) is winkel met speelgoed en wat kleding voor kinderen van 0 tot 12 jaar, gezinscafé en kinderkapper in een, kids kunnen spelen bij de treintafel of keukentje, tekenen, pac-mannen of een spelletje doen. Voor ouders liggen er tijdschriften.

Oost en watergraafsmeer

Het Oosterpark is een wat kleiner stadspark met speeltuin en zwemvijver. In het Oosterpark zit een hele leuke kleurrijke speeltuin, aan de kant van Hotel Arena (‘s-Gravesandestraat 55). Even verderop zit bij het Generator Hostel ook een houten speeltuin. Naast het Oosterpark ligt het Tropenmuseum, waar je onder de noemer Tropenmuseum Junior (Linnaeusstraat 2) de kinderactiviteiten en een speciale tentoonstelling voor kinderen vindt (je moet hier wel reserveren).

In Oost/Watergraafsmeer zitten wat hele leuke plekjes. Het Melksnor familiecafé (Wibaatstraat 105) heeft enorm veel speelgoed, broodjes, pannenkoeken, koffie en biertjes, kleine kinderen kunnen zich hier helemaal uitleven. Ginger and Ale (Helmholtzstraat 61 B-1) is een mooi ruim restaurant met speelhoek in de Watergraafsmeer, achter de Middenweg, bij het winkelcentrum vlakbij de Jaap Edenbaan. & Klevering Oost (Middenweg 38) is een hippe kadowinkel met spulletjes voor volwassenen en kids. Lemonade (Middenweg 46) heeft kinderkleding en cadeaus. In winkelcentrum Oostpoort zit Neverland Toys (Waldenlaan 8), een mooie speelgoedwinkel, met bijzonder speelgoed, waaronder veel hout.

Wil je nog meer weten over Amsterdam Oost, kijk dan op Amsterdam met kids


AMSTERDAM NOORDOverhoeks en de Buiksloterham

Als je vanaf CS met de grote pont oversteekt kom je bij Overhoeks en de Buiksloterham. Overhoeks is een nieuw wijkje aan het IJ met een aantal leuke attracties. De Tolhuistuin is het voormalige bedrijfsrestaurant van Shell met een park en is tegenwoordig een culturele vrijplaats, met een heuse Schommeltuin. In de oude Shell-toren zit Amsterdam Lookout (Overhoeksplein 5) de toren met uitzicht over Amsterdam, waar durfals ook kunnen schommelen.

This is Holland (Overhoeksplein 51) is een “5D vliegervaring”, een film alsof het een vlucht over Nederland is, de Flight experience is letterlijk Nederland in vogelvlucht (kinderen moeten daarvoor minimaal 102 centimeter zijn). Vlakbij zit ook het EYE Filmmuseum (IJpromenade 1), met voor kinderen een videotour, een speurtocht, een filmische speeltuin, in de vakantie workshops en iedere zondag een film voor de kleintjes met aansluitend een spel met licht en schaduw in kleine tenthuisjes.

Van der Pekbuurt

Als je iets verder Noord in gaat kom je bij de Van der Pekbuurt, een oude arbeidersbuurt die de afgelopen jaren hip is geworden. Er zitten heel veel leuke cafeetjes en winkels.  Achter de Van der Pekstraat zit speeltuin Volewijck (Heimansweg 33). Bij Fashion & Tea (Van der Pekstraat 40) kun je lunchen en leuke spulletjes kopen, voor kinderen is er een tuin en speelgoed. Café de Ceuvel (Korte Papaverweg 2) is een vrolijk hippie café waar sociaal en eco hoog in het vaandel staat, ze hebben er speelgoed. RecycleKid (Van der Pekstraat 101) heeft tweedehands kinderkleding en speelgoed en nieuwe producten gemaakt van gerecycled materiaal, van merken als Greentoys, Londji, Maison Indigo, Studio Roof en Plan Toys.

NDSM-terrein

Het NDSM-terrein was vroeger een industriegebied, dat zie je nog heel goed terug. Het is ook een prachtig gebied om foto’s van je kinderen te maken, overal zie prachtige achtergronden. Je kunt er vanaf Centraal Station met een pontje heen, alleen dat is al een hele belevenis, al kun je er natuurlijk ook gewoon met de auto komen.

De IJ-kantine (Mt. Ondinaweg 15) is een gigantisch restaurant aan het water in Amsterdam Noord, met een grote kinderspeelhoek. Bij Strand Noord vind je ook De Pllek (TT Neveritaweg 59), een stadsstrand. Ook heel leuk: de varende Pannenkoekenboot, die vertrekt vanaf de NDSM werf. Op het NDSM-terrein vind je iedere maand ook de grote vlooienmarkt in de IJ-hallen (T.T. Neveritaweg 15), waar je onder meer kinderspulletjes kan kopen.

Wil je nog meer weten over Amsterdam Noord, kijk dan op Amsterdam met kids


LEES VERDER OP AMSTERDAM MET KIDS


Zoek je meer tips in Amsterdam? Op Amsterdam met kids vind je nog veel meer informatie, allemaal overzichtelijk op een rijtje. Denk aan musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants, kinderfeestjes en nog veel meer in Amsterdam voor gezinnen met kids. Je vindt hier van alles over Amsterdam Centrum, maar ook over buurten verder van het centrum. De informatie is zowel voor bezoekers als voor locals.

Nieuwe website: Amsterdam met kids, musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants en nog veel meer in Amsterdam voor gezinnen met kids

Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.Meer over Leuk met kids blog
Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.

Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.