De Leuke Update #3 | Herfstvakantie, knutselen & heel veel uitjes


Genieten jullie ook zo van de herfst? Na een lange zomer vind ik de afwisseling van het najaar heerlijk. De ene dag genieten we in de speeltuin van prachtig nazomerweer. De andere dag slaan wind en regen tegen de ramen, terwijl het binnen zo gezellig warm is.

We zijn alweer aan het nadenken over een verjaardagsfeestje voor zoonlief en zijn vriendjes gaven ook hele toffe feestjes. Zo ging hij naar een graffiti feestje, daar maakte onze kleine man een heus kunstwerk, hij is helemaal trots. Het feestje werd georganiseerd door Graffitifun in o.a. Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Op Instagram deelde ik ook zijn kunstwerk. Over verjaardagen gesproken: ik maakte ook een lijstje met leuke verjaardagscadeaus voor kids van 9, 10, 11 en 12 jaar.

En nu is het alweer bijna herfstvakantie… Tijd om samen dingen doen! Daarom vind je in deze update heel veel leuke herfstvakantie-uitjes. Ook deel ik een paar leuke knutselideeën, om lekker met zijn allen om de tafel te knutselen met een kop thee. Daarnaast maakte ik een bucket list voor de herfst (vakantie), met allemaal leuke dingen om deze herfst te doen. Oh ja en mocht je het je afvragen: in de regio Zuid begint de herfstvakantie op 13 oktober, in de regio Noord en Midden op 20 oktober.

De zomer is al lang voorbij, maar de afgelopen tijd zijn er nog wat leuke blogs over vakantiebestemmingen verschenen en de komende tijd kun je er nog meer lezen, fijne inspiratie voor de herfstvakantie, of voor de volgende zomer. Zo ging Cindy naar een vakantiepark waar alles in het teken van dieren staat: Vakantiepark Dierenbos. Zelf schreef ik over Legoland Billund, op ongeveer acht uur rijden van het midden van Nederland, ik zette alles wat je wil weten op een rijtje, wat er allemaal te doen is voor jouw kids, maar bijvoorbeeld ook waar je de beste kortingsbonnen vindt en de leukste hotels. Komende maandag schrijft Marijke over LEGO House, vlakbij Legoland en een absolute must voor LEGO fans.

Er zijn op dit moment twee leuke winacties op Leuk met kids! Je kunt kaartjes winnen voor Doe’s Gek, een gigantische overdekte speelplek in de herfstvakantie, met onder andere een LEGO bouwplaats, kinderboerderij, podium, gamehal, minikermis, hindernissenbaan en pannavoetbalkooien, een leuk uitje voor een druilerige herfstdag dus. Daarnaast kun je ook nog een powerbank winnen. Meedoen aan beide prijsvragen mag natuurlijk ook!

De Leuke Update #3 | Herfstvakantie, knutselen en heel veel uitjes

De Leuke Update #3 | Herfstvakantie, knutselen en heel veel uitjes

Knutselen in de herfst

In de zomer knutselen we wat minder, maar nu het herfst is pakken de kinderen bijna dagelijks knutselspullen. Het liefst willen ze dat natuurlijk samen doen, gezellig met een kop thee. De komende tijd zullen we zeker wat van die knutselwerkjes delen!

*Iedere herfst gaan we het bos in om kastanjes, eikels en blaadjes te verzamelen. Met kastanjes kun je leuke dingen maken, bijvoorbeeld dieren zoals op de foto, met luciferhoutjes of satéprikkers. Of maak ouderwets een spinnenweb van een kastanje, satéprikkers en wol. Wil je nog meer inspiratie voor knutselen met herfstmaterialen? Lees dan verder in dit artikel met herfst-knutsel-ideeën.

*Op 11 november is het weer Sint Maarten, dan knutselen kinderen een lampion. Ik verzamel ieder jaar knutselideeën voor Sint Maarten, het is inmiddels een flinke verzameling. Ik maakte ook een artikel met Sint Maarten tips met heel veel liedjes en andere ideeën om het extra leuk te maken.

*Een wereldbol knutselpakket is erg leuk voor nieuwsgierige kids: je zet je eigen wereldbol in elkaar en kunt vervolgens allemaal leuke feitjes lezen en op de wereldbol opzoeken, hier kun je onze review lezen.

*Doe een fotoshoot met de kids en zet elkaar op de foto, in gewone kleding of maak alvast een kerstfoto met kerstmutsen.

*Voor Halloween kun je een lampion maken. De werkbeschrijving, inclusief recept voor pompoensoep, vind je hier. Halloween is 31 oktober.

*Met de nieuwe Pintor stiften kun je overal mooie tekeningen op maken, op papier, hout, glas, aardewerk, plastic, metaal en stof. Wil je meer weten lees dan even onze review van de Pintor stiften.

*Maak een plakboek van de mooiste tekeningen van dit jaar, dat doen we iedere vakantie, zodat de mooiste tekeningen bewaard blijven en ze niet meer door het huis slingeren 🙂

*Knutsel alvast kristallen voor in de kerstboom of voor in het raam, met een houten mal, ik laat je zien hoe je de kristallen maakt.

*Op Leuk met kids vind je nog veel meer leuke ideeën om te knutselen, bijvoorbeeld rupsje nooitgenoeg van een eierdoos, een vlinder, een vliegtuigje of een raket van een wc-rol, kleertjes voor de knuffels, een herbarium, een kleurplaat van een foto maken, een autoweg van masking tape of een garage van een schoenendoos.

*Een leuk boek met knutselinspiratie is Mijn kind knutselt graag.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen

Voor in de agenda: leuke uitjes in de herfstvakantie

De komende weken zijn er allerlei leuke uitjes, waarvan veel in de herstvakantie. Kom binnenkort nog eens terug, want ik blijf dit lijstje aanvullen:

☆Van 3 tot en met 14 oktober is de Kinderboekenweek, in De Leuke Update #2 vind je heel veel boekentips en activiteiten.

☆De nieuwe cd van Kinderen voor Kinderen is uit (nummer 39, te koop bij Bol.com) en er wordt weer van alles georganiseerd. Op zaterdag 6 oktober is ‘Op weg naar de Grote Show’ rond 10.05 uur op tv op Zapp, hierin kun je de voorbereidingen van het koor zien. Op 27 en 28 oktober en 10 november zijn de live shows van Kinderen voor Kinderen.

☆Op 6 en 7 oktober is het Boerenfeestweekend bij Geertjes Hoeve in Haarzuilens bij Utrecht.

☆Op 6 en 7 oktober is het Weekend van de Wetenschap op verschillende plekken in Nederland.

☆Tot en met 28 oktober staan er in Burgers’ Zoo 50 gigantische dinosaurussen.

☆Tot het einde van de herfstvakantie kun je op veel plekken zelf appels plukken, lekker idyllisch door de boomgaard lopen. Corrien ging naar de Olmenhorst en deelde haar prachtige foto’s en handige tips.

☆Van 13 tot en met 21 oktober is de herfstvakantie in de regio Zuid.

☆In de herfstvakantie hebben veel musea extra activiteiten voor kinderen, ik maakte een lijst met de leukste musea voor kinderen.

☆Van 13 tot en met 28 oktober is kindermediafestival Cinekid in heel Nederland, op bijna 40 locaties kunnen kinderen nieuwe, bijzondere en opvallende films en televisieproducties bekijken en op ontdekkingstocht gaan in het MediaLab.

Natuurmonumenten organiseert in heel Nederland natuuractiviteiten voor kinderen in de herfstvakantie.

☆13 oktober is Wereldvoedseldag in Den Bosch, met naast een programma voor volwassen ook workshops, spoorzoeken en excursies voor kinderen.

☆13 tot en met 21 oktober is het Sprookjesfestival in Arnhem, met workshops, films, lezingen, voorlezen, dans, theater en meer.

☆13 tot en met 22 oktober is Kunst4Kids in in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam: een verkooptentoonstelling die kinderen de kans geeft om zonder hulp van volwassenen voor 35 euro een heus kunstwerk te kopen.

☆16, 23, 24, 25 en 26 oktober is Spangas viert herfstvakantie in Beeld en Geluid in Hilversum, voor fans van de serie.

☆17 tot en met 21 oktober is het Generation Discover Festival in Den Haag, jongeren tussen 8 en 14 jaar kunnen in acht domes zelf ervaren hoe je met wetenschap en technologie tot innovatieve oplossingen kunt komen die bijdragen aan een duurzamere samenleving.

☆Van 18 tot en met 24 oktober is Legoworld in de Jaarbeurs in Utrecht.

☆Van 19 tot en met 23 oktober zijn de Chuggington doe-dagen in het Spoorwegmuseum, ik schreef hier over ons uitje naar Chuggington in het Spoorwegmuseum.

☆Van 19 tot en met 27 oktober is De Betovering op verschillende locaties in Den Haag, internationaal jeugdkunstfestival, met voorstellingen en workshops van kunstenaars en theatermakers, voor kinderen van 2 t/m 12 jaar.

☆Van 20 tot en met 28 oktober is de herfstvakantie in de regio Noord en Midden.

☆20 oktober is de Piratendag in Batavialand in Lelystad, het wordt één groot pirateneiland en kinderen kunnen meehelpen het schip de Batavia te bevrijden van de piraten.

☆Van 20 tot en met 26 oktober is kindermediafestival Cinekid op het Westergasterrein in Amsterdam, met films, workshops, games en interactieve installaties. Ik schreef hier ons Dagje Amsterdam West met Cinekid festival

☆Van 20 tot en met 28 oktober tijdens de herfstvakantie kun je bij Veiligheidsmuseum PIT in Almere een politieagent ontmoeten (22 en 26 oktober), een politiespeurtocht doen en je skelterrijbewijs halen. Eerder schreef ik een review over Veiligheidsmuseum PIT.

☆Van 25 tot en met 28 oktober is Doe’s Gek in Zwolle, het is en gigantische overdekte speelplek, met LEGO bouwplaats, kinderboerderij, podium, gamehal, minikermis, hindernissenbaan en pannavoetbalkooien. Een ideaal uitje voor voor een druilerige herfstdag dus en op Leuk met kids blog kun je nu kaartjes winnen voor Doe’s Gek!

Halloween is dit jaar op woensdag 31 oktober er er wordt van alles georganiseerd. Zo kun je naar Hotel Arena in Amsterdam, naast het Oosterpark, waar je de spannende kinderfilm Coraline op een groot scherm kunt kijken in de klassieke Kapel, in een zitzak met een bakje popcorn en glaasje limonade. Bij Conscious Hotel Vondelpark is er een halloweenfeest voor kids: het Monsters en Pompoenen Feest, met schminken, spookworkshops, griezelruimtes, spinnenlimo en een vampierenmaaltijd. De Julianatoren in Apeldoorn staat in het teken van Halloween op 5, 6, 7 en van 12 oktober tot en met 28 oktober. Van 24 tot en met 26 oktober is Halloween op de Boerderij bij de Boerinn in Kamerik bij Woerden, met een begeleide speurtocht (4-7 jaar) en levend kwartet en spook mastermind (8-12 jaar), er zijn knutseltafels en de speeltuin is open. Toverland viert Halloween met Halloween Days van 13 tot en met 28 oktober en Halloween Nights op 13, 17, 18, 19, 20 en 27 oktober.

☆Tip: kijk ook even op de website van jouw bibliotheek en bioscoop, die organiseren in de vakantie vaak leuke dingen voor kinderen.

Wil je nog een weekend of een week weg, kijk dan hier voor onze favoriete bestemmingen. Ga een dagje naar Amsterdam, in dit artikel vind je de leukste musea, speeltuinen, parken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants en nog veel meer in Amsterdam met kids. Mochten jullie je toch nog vervelen, kijk dan even naar onze bucket list voor de herfst (vakantie).

In de theaters zijn allerlei leuke voorstellingen, zoals Woezel en Pip (vanaf 2 jaar!), De Kleine Zeemeermin, Paw Patrol, Sinterklaas, Peppa Big, Sesamstraat, Brandweerman Sam en nog veel meer. Kijk even op de site van Van Hoorne voor meer info.

De Leuke Update #3 | Herfstvakantie, knutselen en heel veel uitjes

Er zijn in de herfstvakantie ook leuke nieuwe films. Superjuffie draait al in de bioscopen, het is de verfilming van de gelijknamige boeken van Janneke Schotveld. Juf Josje is een heel gewone juf, die plotseling in Superjuffie verandert. Ze schiet als een groene tornado door de lucht, kan met dieren praten en beschermt ze als ze in gevaar zijn. Dat is niet zo handig als je les moet geven aan een nieuwe groep. Een aantal leerlingen ontdekt haar geheim en helpt haar smoesjes verzinnen voor de strenge meester Snor, zodat zij dieren kan redden. Maar als er een tijgertje verdwijnt uit de dierentuin, moeten Superjuffie en de kinderen samenwerken om het dier te redden en grotere problemen te voorkomen.

https://youtu.be/qUIF8wNLoaI

Vanaf 11 oktober draait Gordon & Paddy, een mooie Zweedse tekenfilm met dieren. Gordon is al heel lang politie inspecteur in het grote Dierenbos en gaat bijna met pensioen. Er gaan allerlei verhalen over een gevaarlijke vos en op een winteravond vertelt de eekhoorn dat er iets verschrikkelijks is gebeurd: iemand heeft zijn voorraad noten gestolen. Als Gordon heel rustig zijn onderzoek opstart, ontmoet hij een slimme muis. Ze heeft geen naam, geen huis en geen werk. Gordon noemt haar Paddy, geeft haar een bed op het politiebureau en stelt haar aan als zijn assistent. Samen zijn ze een geweldig team. Het was dit keer bij de zaak van de gestolen nootjes niet de vos en het lijkt duidelijk: Gordon kan met pensioen en Paddy wordt zijn opvolger. Ze is echter nog maar net begonnen of er is al weer een nieuwe zaak: een ei uit het nest van de eksters is verdwenen. Paddy wil graag bewijzen dat ze het helemaal alleen kan, maar dan worden er ook nog eens twee jonge dieren vermist. Ze vraagt de ervaren inspecteur Gordon om hulp en samen lossen ze de zaak op. Had de vos er dit keer iets mee te maken?

De film heeft een classificatie voor alle leeftijden gekeken, wij hebben hem gekeken met dochter (groep 1) en zoon en zijn vriendje (groep 4). Alle kids vonden de film heel tof, dochterlief vond het een beetje spannend, maar niet te spannend. Wij vonden de film een aanrader, ik schreef hier een review van Gordon & Paddy.

Vanaf 11 oktober draait Los Bando, een Noorse film voor kinderen vanaf 6 jaar. Axel en Grim zijn al jaren beste vrienden en samen hebben ze één grote droom: muzikale geschiedenis schrijven met hun rockband Los Bando Immortale. Op de dag dat ze een uitnodiging krijgen om mee te doen aan de belangrijkste talentenjacht voor rockmuziek lijkt deze droom ineens werkelijkheid te worden! Een klein probleempje, Axel kan eigenlijk helemaal niet zingen… Grim heeft dit nooit durven zeggen en komt ook nu niet verder dan te zeggen dat er ‘iets ontbreekt’ in de band. Axel stelt voor op zoek te gaan naar een bassist. De enige die komt opdagen voor de auditie is Thilda, ze is negen jaar en kan prachtig cello spelen. Met Thilda in de band kan de muzikale roadtrip naar het verre Noorden beginnen. Ze “lenen” een camper en met het lokale rally talent Martin als chauffeur gaan ze op pad. Wat ze niet weten is dat Martin geen rijbewijs heeft en dit is niet de enige verrassing waar ze onderweg tegenaan lopen. De trip wordt al gauw een turbulente race, met ongeruste ouders en de politie op hun hielen. Martin moet alle zeilen bijzetten om de grote finale in Tromsø te halen.

Tot en met 5 december draait de film Party Piet Pablo de Film en de Gestolen Cadeaus in de bioscopen. Op een drukke avond waarbij ze alle schoentjes voor de kinderen vullen, gaat het helemaal mis. Alle pakjes worden gestolen! De dader heeft een slim plan bedacht om alle cadeautjes te stelen, en iedereen verdenkt Party Piet Pablo ervan dat hij ze gestolen heeft. Love Piet en hij doen er alles aan om het tegendeel te bewijzen en het Sinterklaasfeest te redden.

https://youtu.be/RFRkQpFa31o

Fijn weekend allemaal!

Wil jij wat delen of wat vragen? Laat het onder dit artikel weten bij de reacties of stuur me een mailtje via info [at] leukmetkids.nl.

Ontvang je de nieuwsbrief van Leuk met kids al? Dan ontvang je een keer per maand alle nieuwe artikelen en een keer per maand een special, bijvoorbeeld met tips voor een vakantie, kinderkamer inrichting, Sinterklaas of koken voor kinderen. Als je je nog niet hebt ingeschreven kun je dat hier doen.

Wil je eerdere updates teruglezen? Dat kan hier in het archief van de Leuke Update.

Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.Meer over Leuk met kids blog
Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.

Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.

2 reacties
Marieke

Wat een lange lijst, heel handig! Wij zijn vorig jaar bij Generation Discover geweest, dat was heel leuk en leerzaam, echt een aanrader

Maud

Wat leuk om te horen Marieke! Als de kinderen wat groter zijn wil ik er zeker ook een keer heen gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.