De Leuke Update #9 | Kerstvakantie tips


Hoera, het is kerstvakantie! Wat zijn we er allemaal aan toe, gezelligheid samen, lekker eten en heel rustig aan doen. In deze Leuke Update vind je inspiratie voor de kerstvakantie: recepten voor het kerstdiner, knutselideeën, leuke films en heel veel uitjes voor gezinnen.

Wij maakten weer een kerstvakantie bucketlist, met heel veel leuke dingen om te doen, zowel binnenshuis als buitenshuis. Eigenlijk is het veel te veel om allemaal deze kerstvakantie te doen, ook omdat we lekker rustig willen doen, maar ach de winter duurt nog lang 🙂

Zo leuk, Mariëlle organiseerde een spontane profi fotoshoot, met prachtige kerstfoto’s van de kids als resultaat. Nu wil ik ook zo’n gave muur thuis… oh ja en ook studiolampen en een spiegelreflexcamera 😉 Nee hoor, gekkigheid, met een paar leuke attributen kun je ook al een hele leuke kerstfoto maken, dat gaan we zeker doen met de nichtjes en neefjes.

De Leuke Update #9 | Kerstvakantie: kerstdiner, knutselen, films en heel veel uitjes

De Leuke Update #9 | Kerstvakantie: kerstdiner, knutselen, films en heel veel uitjes

Iedere winter proberen we wel een keer naar het Amsterdam Light Festival te gaan. Verspreid over de Amsterdamse grachten vind je dan allerlei lichtkunstwerken. Dit jaar deden Cindy en ik met onze oudste kids een boottocht speciaal voor kinderen, vanaf het water zie je de kunstwerken op een heel andere manier, erg leuk.

Roos kampeerde deze zomer bij natuurcamping de Lemeler Esch, een kinderparadijs met speeltuintjes op de velden, een buitenzwembad, speelnatuur, een vliegerveld, een hooiberg, een speelschuur en een animatieprogramma gericht op de natuur. Kijk je mee met Roos en Taik, voor een instant zomergevoel?

Amsterdam Light Festival: boottocht voor kids

Het kerstdiner

Voor het kerstdiner maak ik meestal makkelijke dingen, maar wel dingen die er leuk uitzien en die de kids lekker vinden. Voor het kerstdiner op school maakten we deze cocktailprikkers, maar thuis bij het kerstdiner zijn ze ook gezellig voor kleintjes. De uitleg van deze prikkers vind je in mijn overzicht met kindvriendelijke kerstrecepten. WIl je een compleet diner, kijk dan even naar dit kindvriendelijke kerstdiner.

De kinderen vinden het heel leuk om cupcakes te versieren en vroegen of ze kerst cupcakes mochten maken. Ik vind dat gepriegel met eten ook wel leuk, dus we gingen aan de slag en maakten sneeuwpoppen, kerstmannetjes, kerstbomen, kerststerren en andere knutselwerkjes! Als dessert zijn deze Santa Heads ook erg leuk.

kindvriendelijke recept: cocktailprikkers voor kerstdiner en kerstontbijt op school en thuis

Knutselen met met kerst

Wij gaan de komende dagen gewoon door met kerstknutselen en we maakten de afgelopen weken ook nog leuke dingen. Zo maakten we nog een kerstboom van wc-rollen, compleet met lichtjes en kerstballen. Bij de buuf zag ik op Instagram de kerststukjes van haar dochters langskomen, toen ik haar vroeg waar ze de versiersels kocht kwam ze de overgebleven spulletjes langs brengen, zo lief! Wij konden dus meteen aan de slag, hier leg ik uit hoe je zelf een kerststukje kunt maken. Met onze nieuwe printer maakten we van foto’s kerstversieringen: kerstballen voor in de boom, kerstkaarten, naamkaartjes voor aan de kersttafel, een kerst-letterbord en meer. Wil je nog meer inspiratie, kijk dan naar deze ideeën om te knutselen voor kerst. Na kerst gaan gewoon meteen door met winter knutselen.

Kerst knutselen: zelf een kerststukje maken

Naar de bioscoop met kerst

Deze kerstvakantie zijn er heel veel leuke kinderfilms in de bios. De afgelopen weken bekeken we veel van deze films al, onderstaande bioscoopfilms zijn echt aanraders! Daarnaast maakte Dennis een overzicht met de leukste kinderfilms voor deze kerst, in de bios en voor thuis. Ik maakte ook een lijstje met leuke kinderprogramma’s op televisie in de kerstvakantie.

Met kleine meis ging ik op een koude ochtend naar de bios, terwijl grote broer op school zat, dat is het voordeel als je nog niet leerplichtig bent. In Buurman & Buurman Winterpret (alle leeftijden) beleven de buurmannen dit keer hun avonturen in de sneeuw, met kerst en oud en nieuw. De film bestaat uit de bekende korte losse filmpjes en is totaal niet eng, waardoor het een ideale film is om met een kleuter heen te gaan, of met het hele gezin.

Samen met Roos ging ik met onze jongens naar de nieuwe Asterix film, wat is hij weer leuk, ik las als kind ook al de strips. In Asterix – Het geheim van de toverdrank (6 jaar en ouder) blijkt dat druïde Panoramix wat ouder wordt. Hij beseft dat hij het geheim van de toverdrank toch eens aan iemand anders moet gaan uitleggen. Asterix, Obelix en Panoramix gaan op zoek naar een talentvolle druïde aan wie hij het geheim van zijn toverdrank kan doorgeven.

Met dochterlief keek ik Rita & Krokodil deel 3 (alle leeftijden), een schattige tekenfilm voor peuters en kleuters, over de vierjarige Rita en haar (denkbeeldige) vriend Krokodil. De enthousiaste kleuter Rita is onafscheidelijk van Krokodil, die altijd honger heeft en niet praat maar wel altijd een oplossing heeft voor Rita. Dit keer gaat het duo skiën, op kasteelbezoek, eendjes voeren, in de tuin van oma een high tea organiseren, zich verkleden met Halloween, het croquetspel proberen onder de knie te krijgen, prinses en koning spelen, kerstkoekjes bakken en samen oud & nieuw vieren.

Met Corrien en onze meiden ging ik naar de nieuwe Fabeltjeskrant film, pure nostalgie voor ons! In De Fabeltjeskrant & De Grote Dierenbos-spelen (alle leeftijden). Het Grote Dierenbos is weer eens in rep en roer, want de jaarlijkse Grote Dierenbos-spelen zijn er. Het is een animatiefilm, maar de poppen lijken wel echt vilt, heerlijk nostalgisch. Alle bekende figuren zijn natuurlijk terug.

Filmtip: De Fabeltjeskrant & De Grote Dierenbos-spelen

Voor in de agenda

Hier is hij dan, de super lange kerstvakantie agenda!

☆Tot en met 23 december is de Royal Christmas Fair op het Lange Voorhout in Den Haag, waar je kerst in koninklijke sferen kunt doorbrengen.

☆Tot en met 30 december is het Amsterdamse Winterparadijs rondom de RAI, waar je kunt schaatsen langlaufen, in het reuzenrad, naar de kerstfilm en lekker eten.

☆Tot en met 31 december is de Kerstmarkt Maastricht, met ijsbaan en reuzenrad en heel veel lichtjes.

☆Tot en met 4 januari is Winter Wonderland in Zeist, met schaatsbaan, kerstmarkt en springkussen, er is een aantal speciale familiedagen.

☆Tot en met 6 januari tijdens de kerstvakantie is Sprookjeswinterland in Sprookjeswonderland in Enkhuizen.

☆Tot en met 6 januari is Winter Village in het stadshart van Amstelveen, een winters dorp met ijsbaan.

☆Tot en met 6 januari is Winterpaleis Het Loo in Apeldoorn. Er is een Kinderatelier in de stallen, waar kinderen kunnen knutselen. Daarnaast kunnen ze leren over beroepen als de koetsier, de chauffeur, de tuinvrouw en de architect. Buiten kun je lekker op schaatsen, voor kleintjes zijn er pinguïns en schaatsen kun je lenen.

☆Tot en met 6 januari is in Museumpark Orientalis van de Heilig Landstichting in Nijmegen het Feest van Licht, met prachtig verlichte huisjes, marshmallows roosteren, activiteiten in het ambachtendorp en een levensgrote kerstgroep van zandsculpturen.

☆Tot en met 6 januari is Winterparadijs Amersfoort, met een schaatsbaan op het Eemplein.

☆In Leiden worden rond kerst allerlei leuke activiteiten georganiseerd, waaronder een drijvende ijsbaan tot en met 6 januari en een drijvende kerstmarkt tot en met 25 december.

☆Tot en met 13 januari is Fabeltjesland, de (verlengde) tentoonstelling over de Fabeltjeskrant, in Rotterdam.

☆Tot en met 20 januari is het Cool Event Scheveningen, met de overdekte schaatsbaan Kurhausplein on Ice.

☆Tot en met 20 januari vind je verspreid over de Amsterdamse grachten allerlei lichtkunstwerken, op Leuk met kids lees je meer over het Amsterdam Light Festival.

☆Tot en met 27 januari kun je schaatsen, spelletjes doen en lekker eten aan zee bij Winter Wonderland in Noordwijk, op Leuk met kids vind je ook een verslag van Winter Wonderland.

☆Tot en met 31 januari is Winter Efteling, dan wordt het attractiepark in Kaatsheuvel omgetoverd tot winterland, je kunt er ook schaatsen en langlaufen.

☆Tot en met 3 maart is het IJsbeelden Festival in Zwolle. Update: ik heb inmiddels van een paar mensen gehoord dat het er in de kerstvakantie erg druk is.

☆22 december tot en met 6 januari is de kerstvakantie. Let op: veel van de activiteiten vinden niet plaats op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

☆Bij het Aviodrome kun je de nieuwe 4D-film Skymania bekijken, je gaat op avontuur met Thomas en Elsa, terug naar de pioniersjaren van de Nederlandse luchtvaart. Ook kun je piloot worden voor een dag.

Natuurmonumenten organiseert in heel Nederland natuuractiviteiten voor kinderen in de kerstvakantie.

Geofort Herwijnen bij Leerdam en Culemborg is een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar alles in het teken staat van kaarten en navigatie. Het werd in 2016 gekozen tot beste kindermuseum ter wereld, omdat het droge onderwerpen op een hele leuke manier presenteert, waardoor kinderen er in geïnteresseerd raken. In de kerstvakantie worden er op verschillende dagen dingen georganiseerd.

☆22 december tot en met 6 januari zijn in Wildlands Aventure Zoo in Emmen de Wildnights, met lichtshows, waterorgelshow, sprookjesachtige jungle, kampvuren, muziek en winterse hapjes en drankjes.

☆22 december tot en met 6 januari is het Kerstival in Museum Catharijne Convent in Utrecht, met binnen en buiten alles in kerstsfeer. Met kersttentoonstelling, kerstactiviteiten, voorstellingen, kerstknutselen, knikkerbanen bouwen, poppenkast en de kinderkaravaan van Circus Snor.

☆22 december tot en met 6 januari is in Veiligheidsmuseum PIT in Almere een Brandweer LEGO Expo, meer dan 100.000 LEGO bouwsteentjes. Over PIT Veiligheid schreven we eerder deze review.

☆22 december tot en met 6 januari organiseert het Archeon in Alphen aan de Rijn van alles in de setting van de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Met ijsbaan, haardvuren en een fakkeltocht.

☆22 december tot en met 6 januari zijn er in Oyfo Kunst & Techniek in Hengelo doemiddagen, met muziek maken met machines, emailleren, soundscaping, zang, stempelen en meer.

☆22 december tot en met 6 januari kun je bij het Winter Station in het Spoorwegmuseum in Utrecht schaatsen tussen de oude treinen door.

☆22 december tot en met 6 januari is in The Amsterdam Dungeon kunnen oudere stoere kids (vanaf 10 jaar) op een wel heel bijzondere manier kennis maken met het verleden. Tijdens de kerstvakantie kun je contact maken met de geestenwereld, tijdens een tijdelijke spannende show.

☆Op 23 december is het Winter Vuurwerk Scheveningen, als het weer tenminste goed is.

☆24 tot en met 30 december heet de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik tijdelijk de Kerst Express. Je vertrekt op een sprookjesachtig tramstation in Hoorn en maakt een reis van twee uur door een winters landschap naar het oude stationnetje van Wognum, de kerstman is er natuurlijk ook.

☆25 december 2018 tot en met 6 januari 2019 is Sprookjes van De Haar in Kasteel de Haar. Het sprookje Hans en Grietje is bewerkt tot een eigentijds verhaal voor families. Je kunt deelnemen aan een ‘knibbel, knabbel, knuisje, kasteel’ speurtocht, het snoephuisje in het bos bezoeken en er is een live show vol avontuur.

☆Met oud en nieuw kun je bij Landal vuurwerkvrij verblijven op een aantal parken, heel fijn met kleintjes of huisdieren.

☆Op 1 januari is op heel veel plekken in Nederland een Nieuwjaarsduik, op de site van Unox kun je opzoeken waar die bij jou in de buurt is. Om zelf mee te doen… of om aan te moedigen 😉

De Leuke Update #9 | Kerstvakantie: kerstdiner, knutselen, films en heel veel uitjes

Fijne kerstvakantie allemaal!

Ik wens jullie allemaal heel veel plezier deze kerstvakantie, een relaxte kerst en een fijn nieuw jaar!

Ontvang je de nieuwsbrief van Leuk met kids al? Dan ontvang je een keer per maand alle nieuwe artikelen en een keer per maand een special, bijvoorbeeld met tips voor een vakantie, kinderkamer inrichting, kerst of koken voor kinderen. Als je je nog niet hebt ingeschreven kun je dat hier doen.

Wil je eerdere updates teruglezen? Dat kan hier in het archief van de Leuke Update. Wil jij wat delen of wat vragen? Ik hoor het graag via info [at] leukmetkids.nl.

Kerst knutselen met foto's

Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.Meer over Leuk met kids blog
Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.

Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.