Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen

Onze kids bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten

Hoera het is bijna kerstvakantie, dus we hebben weer allemaal leuke activiteiten bedacht om deze kerst met de kinderen te doen! Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook!

Eigenlijk is het veel te veel om allemaal deze kerstvakantie te doen, ook omdat we lekker rustig willen doen, maar ach de winter duurt nog lang 🙂 Wil je weten wat voor kerst activiteiten we uiteindelijk echt gaan doen met de kinderen in deze kerstvakantie? Volg ons dan op Instagram.

Lees ook de Leuk met kids agenda, voor festivals en andere uitjes!

Onze kids bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten

Onze kids bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten

Lekker eten

☆Op Instagram zie ik van die heerlijke chocolademelk kunstwerkjes langskomen. Zodra het buiten koud wordt vraagt kleine meis waar de mini mallows zijn, dus we gaan gaan zeker een keer chocolademelk maken.

☆Bij de kerstvakantie hoort gourmetten, de winter variant van barbecueën. Ik moest er even aan wennen, maar het is best gezellig. Waarschijnlijk gaan we net als de rest van Nederland gourmetten op tweede kerstdag 😉 Bij My Happy Kitchen kwam ik fijne vegetarische recepten tegen, want zo’n overdaad aan vlees hoeft van mij niet.

☆Iedere vakantie eten we een keer pannenkoeken. Met fruitsalade, om het een beetje gezond te houden.

☆Kinderkookcafé thuis: de kinderen maken het avondeten, met een beetje hulp.

☆Iets lekkers bakken is altijd gezellig, zoals deze koekjes of cupcakes of pizza. Kerst is natuurlijk ook de tijd dat je mag knutselen met eten.

Knutselen enzo

☆In de kerstvakantie hoort knutselen tot de vaste kerst activiteiten van onze kinderen. Ze knutselen nog wat voor kerst of een winter knutselwerk.

☆Bij kerst hoort een foute kerstfoto, tijd voor een fotoshoot met kerstmuts op dus. Een leuk cadeau voor opa en oma! Maar bij kerst hoort ook een mooie foto van je gezin en met deze 15 tips is je kerst fotoshoot gegarandeerd een succes.

☆Iedere vakantie plakken we de mooiste tekeningen van de afgelopen tijd in het plakboek, de rest gaat weg. Van knutselwerkjes die te groot zijn om in te plakken maken we een foto om in te plakken..

☆Zoonlief wil graag met de naaimachine aan de slag. Dus we gaan weer eens goed kijken naar deze handwerk ideeën voor kinderen.

☆Met een textielstift gaan we samen een stoffen tas versieren die we laatst kregen.

☆Als het koud wordt gaan we wat vogelvoer zelf maken.

☆Tijdens het knutselen gaat Sky Radio aan. Het is mijn guilty pleasure rond kerst, de kids vinden het ook fantastisch. Na kerst gaat de top 2000 aan.

☆Ik vind het altijd zo ongezellig als de kerstboom weer weg gaat. Aan het einde van de kerstvakantie wil ik iets leuks doen met de lampjes, dan kunnen die lichtjes blijven tot het voorjaar.

Buitenspelen

☆In de kerstvakantie zijn er heel veel kleine schaatsbanen. Kinderen kunnen daar schaatsen lenen en achter een pinguïn zwieren. Dat willen we absoluut dit jaar weer doen, bijvoorbeeld bij Winter Wonderland in Noordwijk.

☆In sommige wijken nemen mensen de kerstversiering heel serieus. Met kerst is het heel leuk om je in die wijken tijdens een wandeling te vergapen aan al die lichtjes.

☆Mijn goede voornemen is om deze vakantie regelmatig het bos in te gaan. Als er dan ook nog sneeuw ligt is het helemaal leuk…

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer organiseren in heel Nederland natuuractiviteiten voor kinderen in de kerstvakantie. Misschien gaan we wel weer een kabouterpad wandelen.

☆Ben je bang dat de kids vies en nat worden? Kijk dan even naar deze hippe regenjassen, regenbroeken en regenlaarzen.

Binnenspelen

☆Er zijn met kerst heel veel leuke kinderprogramma’s op televisie. Lekker vroeg die pyama’s aan en een filmpje kijken, of de marathon uitzending van de NPO kerstseries.

☆We gaan veel spelletjes samen doen.

☆Dit vinden we allemaal fijn: een middagje lekker een luisterboek luisteren. Ondertussen kleuren de kids bijvoorbeeld kleurplaten of ze bouwen iets.

☆Ken je dat liedje van Kinderen voor Kinderen over verkleden? “Motregen. Rotregen. Wat gaan we spelen? Rotregen. Motregen. Wat gaan we doen? Niets is vervelender dan je vervelen. Boven op zolder… Ja… Tussen de rommel… Ja… Staat toch die kist. Ja… Ja, dát gaan we doen!” Want er is niets zo leuk als je verkleden… De kinderen kunnen zich eindeloos verkleden. Misschien maak ik deze vakantie wel een verkleedoutfit voor ze.

☆De kinderen maken graag hutten. Onder de tafel, achter de gordijnen of in de kast. Wij hebben dit huttenbouw systeem van PL-UG.

☆Een groot KAPLA bouwwerk maken. Alle toffe bouwwerken van zoonlief verzamel ik in een artikel vol KAPLA inspiratie.

☆Dansen op de favoriete muziek van de kids. We maakten een lijstje met de leukste dansnummers en danspasjes voor kinderen op YouTube.

? Lees ook: 101 dingen om binnen te doen met kinderen als het regent of koud is

Lekker laat opblijven

☆Leuk: lekker laat opblijven en dan in het donker met een zaklamp een “nachtwandeling” maken, een tip van Roos. Er zijn trouwens ook vaak lichtjeswandelingen in de kerstvakantie.

☆Iedere vakantie komt er minimaal één vriendje logeren, een traditie van Miriam

Oud en nieuw

☆Met Oud en Nieuw halen we altijd de lekkerste oliebollen in ons winkelcentrum… Geen wonder dat ze die al vanaf Sinterklaas verkopen 🙂

☆Een paar jaar geleden gingen we met oudejaarsdag naar een binnenspeeltuin, waar het heerlijk rustig is. Wellicht doen we dat wel weer!

☆Waarschijnlijk blijven de kids niet wakker tot middernacht. Als ze toch even een paar uurtjes slapen kunnen wij lekker de oudejaarsconference kijken. Daarna willen ze natuurlijk wel wakker worden.

☆Soms overweeg ik ook wel om lekker een huisje op een vuurwerkvrij park te boeken, heerlijk cocoonen. Dat kan bijvoorbeeld bij Landal.

Uitjes

☆Iedere kerstvakantie zijn er leuke uitjes. In de Leuk met kids agenda deel ik er veel.

☆Een must voor iedere vakantie: een één op één uitje met je kind. Zonder broer of zus zijn ze opeens zo relaxed. Dit is een tip van Corrien waar we het allemaal hartgrondig mee eens zijn.

☆We gaan deze vakantie zeker een keer zwemmen. Voor kids is het belangrijk om af en toe weer even te oefenen en ze vinden het heel leuk.

☆In de kerstvakantie zijn heel veel uitjes prachtig verlicht. Bijvoorbeeld Sprookjeswonderland in Enkhuizen of Madurodam in Den Haag.

☆De Winter Efteling lijkt me heel leuk. Het attractiepark wordt dan omgetoverd tot winterland, je kunt er ook schaatsen en langlaufen.

☆Als het echt lang slecht weer is ga ik een binnenspeeltuin overwegen. Of een klimhal waar kinderen zich makkelijk zelf kunnen zekeren.

De stad in 

☆Er zijn deze kerst heel veel leuke kinderfilms in de bios. Dennis maakte een lijstje van de leukste films in de bios en thuis

☆In veel kindvriendelijke restaurants worden in de kerstvakantie activiteiten voor kinderen georganiseerd. Ik ga dat zeker met moeders van klasgenootjes doen.

☆Struinen bij een kringloop, op zoek naar schatten.

CULTUUR EN MUSEA

☆Het Amsterdam Light Festival, met verspreid over de Amsterdamse grachten allerlei lichtkunstwerken, staat ieder jaar op mijn lijstje. Wij gingen dit jaar al mee op de Fabeltjeskrant boottocht voor kinderen, waarbij het verhaal verteld wordt door de stem van Meneer de Uil. Wellicht doen we in de kerstvakantie de wandeling ook nog een keer.

☆We gaan zeker een keer naar een kindvriendelijk museum. Met een vriendin, haar dochter en mijn zoon ben ik van plan om naar het Rijksmuseum te gaan. Lekker vroeg, voor de drukte. En daarna misschien wel schaatsen op het Museumplein.

☆Zoek je nog een ander leuk museum? Denk eens aan Naturalis of Museum Boerhaave in Leiden, het Maritiem Museum of Villa Zebra in Rotterdam, het Muiderslot in Muiden, NEMO of de Museumtramlijn in Amsterdam, het Nijntje Museum of het Spoorwegmuseum in Utrecht, het DAF Museum in Eindhoven, of het Veiligheidsmuseum in Almere.

☆Zoek je nog meer uitjes, kijk dan op de pagina met alle uitjes op Leuk met kids.

Fijne kerstvakantie!! Kom regelmatig even terug naar Leuk Met Kids voor meer kerst activiteiten voor kinderen in de kerstvakantie!

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer bomvol nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Maar dit keer ook heel veel tips voor het nieuwe schooljaar! De Leuke Update