Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen

Eindelijk kerstvakantie! Deze kerstvakantie wordt anders dan anders, maar we hebben natuurlijk toch leuke activiteiten bedacht om deze kerst met de kinderen te doen. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook!

Eigenlijk is het veel te veel om allemaal deze kerstvakantie te doen, ook omdat we lekker rustig willen doen. Maar ach deze winter duurt nog heel lang! Wil je weten wat voor kerst activiteiten we uiteindelijk echt gaan doen met de kinderen in deze kerstvakantie? Volg ons dan op Instagram.

Lees ook de Leuke Update, vol met nieuwtjes en musthaves voor kids

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je regelmatig nieuwe tips

Knutselen enzo

☆In de kerstvakantie hoort knutselen tot de vaste kerst activiteiten van onze kinderen. Je vindt hier dan ook heel veel kerst knutsel tips en winter knutsel tips.

☆Juist dit jaar is het extra leuk om kerstkaarten te versturen. En zelfgemaakte kaarten vinden onze kids het leukste, dus we zijn op tijd begonnen! Gaan jullie ook kerstkaarten knutselen? Hier vind je heel veel ideeën voor zelfgemaakte kerstkaarten.

☆We pakken het boek Zo teken je leuke dieren er weer eens bij. Het is een “na-teken-boek”. Stap voor stap teken je een dier. De kinderen vinden dat super leuk. Zoonlief van negen jaar kan alle dieren natekenen, dochterlief van zes jaar kiest de makkelijkere dieren uit. Het boek is te koop bij Bol.com.

☆Bij kerst hoort een foute kerstfoto, tijd voor een fotoshoot met kerstmuts op dus. Een leuk cadeau voor opa en oma! Maar bij kerst hoort ook een mooie foto van je gezin en met deze 15 tips is je kerst fotoshoot gegarandeerd een succes.

☆Iedere vakantie plakken we de mooiste tekeningen van de afgelopen tijd in het plakboek. Daarnaast hebben we een mooie knutselwerkjesmuur en een pronkkastje gemaakt.

☆Zoonlief wil graag met de naaimachine aan de slag. Dus we gaan weer eens goed kijken naar deze handwerk ideeën voor kinderen.

☆Met textielstiften kun je een kledingstuk of tas versieren. Ook handig: een vlek of andere beschadiging verbergen. In dit artikel delen we leuke ideeën om kleding te versieren met textielstiften.

☆Als het koud wordt gaan we wat vogelvoer zelf maken. Ik heb alvast rijgpinda’s in huis, dus we kunnen aan de slag!

Lees ook: onze favoriete knutselspullen 

Winter knutselen: een sneeuwpop maken van wc rollen

Lekker eten

☆Zodra het buiten koud wordt vraagt kleine meis waar de mini mallows zijn. Die doen we namelijk altijd in de chocolademelk! En met een snoep horloge erbij is het helemaal lekker (Albert Heijn).

☆Bij de kerstvakantie hoort gourmetten, de winter variant van barbecueën. Ik moest er even aan wennen, maar eigenlijk vind ik het zeker gezellig. Zeker nu we een aantal favoriete recepten hebben, waaronder veel met groente.

☆Iedere vakantie eten we een keer pannenkoeken. Met fruitsalade, om het een beetje gezond te houden.

Kinderkookcafé thuis: de kinderen maken het avondeten, met een beetje hulp.

☆Iets lekkers bakken is altijd gezellig. Op Leuk met kids vind je heel veel recepten om te bakken met kids. Kerst is natuurlijk ook de tijd dat je mag knutselen met eten.

Lees ook: 101 kindvriendelijke recepten 

kerst koekjes bakken

Naar buiten zoals de Scandinaviers 

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding, aldus de Scandinaviërs. En daar hebben ze natuurlijk gelijk in. Dikke jas aan, wat warms te drinken mee en lekker naar buiten. Dan eten we dat kerstbrood gewoon onderweg, samen met die warme thee en koffie!

☆De kinderen gaan lekker veel buitenspelen met de buurkinderen. Dikke jas aan en gaan. Steppen, rolschaatsen, voetballen en stoepranden, als je er maar warm door blijft.

☆Met alle familie en vrienden aan de kerstdis is dit jaar niet mogelijk. Wij spreken de laatste tijd veel buiten met vrienden af om te wandelen. In het weekend zoeken we met vrienden en kids een wandelgebied halverwege onze woonplaatsen op, bij voorkeur met een speeltuin. Helaas mag dat deze vakantie maar met twee personen boven de twaalf, dat wordt dus wandelen met een vriendin en kids!

☆Met de kinderen proberen we ook iedere dag te wandelen. Sinds dit voorjaar heb ik een Fitbit stappenteller (Bol.com), dat motiveert enorm om iedere dag even naar buiten te gaan. Zoonlief wilde ook graag een stappenteller, net als mama. We hebben kortgeleden voor hem de Connect Go van One2Track besteld, daarmee kun je ook zien waar je kind is en met hem communiceren.

☆Georganiseerde uitjes kunnen niet, maar de speeltuin en buitenfitnessplek natuurlijk wel. Dus gaan we alle speeltuinen en buitenfitnessplekken op loopafstand een keertje bezoeken.

☆Ben je bang dat de kids vies en nat worden? Kijk dan even naar deze hippe regenjassen, regenbroeken en regenlaarzen. Als het erg koud is kan een skibroek ook fijn zijn.

Lees ook: buiten afspreken met vrienden, zo blijf je warm bij wandelen en in de tuin 

wandelen

Buiten wat eten en drinken

De tuin, het balkon of het bankje voor je huis zijn ook prima om te vertoeven op een droge winterdag. Als je maar uit de wind zit, bij voorkeur in de zon. De hele middag buiten zitten is te koud, maar een uurtje gaat prima. Gezellig samen met vrienden, de buren of met je eigen gezin.

☆De barbecue kan ook in de winter aan! Deze winter gaan we lekker marshmallows roosteren. Of een tosti of pizza op de barbecue maken.

☆Ook super lekker: s’mores maken. Voor s’mores smelt je tussen twee koekjes een marshmallow en een stukje chocolade. Of je gebruikt koekjes met een laagje chocolade natuurlijk. Als je er een bakpapiertje onder legt voorkom je knoeien. Heb je geen barbecue, dan werkt de oven natuurlijk ook, maar dan wel buiten opeten!

☆Nog zo’n fijn Scandinavisch recept: warme vlierbloesemsiroop, weer eens wat anders dan thee of chocolademelk. Wij maken het met gekookt water, een takje rozemarijn en een scheutje vlierbloesemsiroop. De vlierbloesemsiroop is te koop bij de supermarkt, zomers ook heerlijk met koude spa rood.

Lees ook: zo stimuleer je de kids om buiten te spelen in je eigen tuin 

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen

Binnenspelen

☆We gaan deze vakantie lekker veel spelletjes samen doen. Ik maakte een overzicht van bordspelletjes voor alle verschillende leeftijden.

☆Ken je dat liedje van Kinderen voor Kinderen over verkleden? “Motregen. Rotregen. Wat gaan we spelen? Rotregen. Motregen. Wat gaan we doen? Niets is vervelender dan je vervelen. Boven op zolder… Ja… Tussen de rommel… Ja… Staat toch die kist. Ja… Ja, dát gaan we doen!” Want er is niets zo leuk als je verkleden… De kinderen kunnen zich eindeloos verkleden. Misschien maak ik deze vakantie wel een verkleedoutfit voor ze.

☆Dit is een mooi moment om het oude speelgoed samen uit te zoeken. Hartstikke gezellig en waarschijnlijk vind je van alles terug dat de kinderen vergeten waren. Wat niet meer gebruikt wordt kun je klaar zetten om weg te doen. Naar een jonger neefje of nichtje, een goed doel, een kinderdagverblijf, een koffiehuis met speelhoek, de kringloopwinkel of wat dan ook.

☆Kleine meis was al gek op haar kinderkeukentje, sinds Heel Holland Bakt Kids misschien nog wel meer. Maar dit keukentje wordt inmiddels wel erg klein, dus we hebben plannen voor een hoger speelkeukentje. Een klusproject, dat komt vast goed in de kerstvakantie.

Lees ook: corona proof tips om de kids thuis te vermaken 

De Leuke Update #36 | nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids

Heel veel bouwen

☆Als de kinderen een groot bouwwerk maken zijn ze een hele tijd bezig. Alle toffe bouwwerken van zoonlief verzamel ik in een artikel vol KAPLA inspiratie en een vol LEGO inspiratie.

☆De kinderen maken graag hutten. Onder de tafel, achter de gordijnen of in de kast. Zoonlief speelt graag met het huttenbouw systeem van PL-UG. Dochterlief speelt graag met de tipi tent.

Lees ook: al onze tips voor kinderen die van bouwen houden 

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen - KAPLA of LEGO bouwen

Kijken, doen en lezen

☆Super gezellig: een dik boek om de kinderen verhalen voor te lezen. Zo’n fijne klassieker waar je vroeger zelf ook zo van genoot. Dit zijn onze favoriete kinderboeken. We hebben ook een lijstje van fijne kinderboeken voor kerst.

☆Een middagje lekker een luisterboek luisteren vinden we allemaal ook fijn. Ondertussen knutselen we wat of spelen de kinderen met speelgoed.

☆De kids lezen graag tijdschriften, bijvoorbeeld Donald Duck (Junior), de Tina en Quest Junior. Losse tijdschriften kun je bijvoorbeeld bij Bol.com of Albert Heijn kopen. Op Tijdschrift.nl kun je allerlei tijdschriften digitaal lezen, dat scheelt papierverspilling én rommel in huis.

☆Lekker vroeg die pyama’s aan en een filmpje kijken, of de marathon uitzending van de NPO kerstseries. Er zijn er ontzettend veel leuke kinderfilms over kerst en de winter. Dennis maakte een lijstje met leukste kinderfilms voor de kervakantie. Daarnaast zijn er ook heel veel leuke kinderprogramma’s op televisie.

Dansen op de favoriete muziek van de kids. We maakten een lijstje met de leukste dansnummers en danspasjes voor kinderen op YouTube.

☆We hebben sinds kort een elektrische piano. Deze vakantie gaan we veel piano oefenen met de app Simply Piano. Ik heb van andere moeders begrepen dat dat een hele leuke start is.

☆Bij ons is de Switch spelcomputer populair. Manlief speelt regelmatig spelletjes samen met de kinderen en schreef reviews van hun favorieten.

Lees ook: de leukste online workshops en activiteiten.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen

Gezelligheid in huis en in de buurt

☆Het lijkt wel of iedereen dit jaar eerder dan ooit begint met het huis te versieren voor kerst. Als je minder de deur uit kunt, is gezelligheid en versiering binnenshuis extra belangrijk. Ik maakte een lijstje met leuke alternatieve kindvriendelijke kerstbomen, van groot tot klein.

☆Ik vind het altijd zo ongezellig als de kerstboom weer weg gaat. Aan het einde van de vorige kerstvakantie heb ik daarom de lampjes voor het raam gehangen. En daar hangen ze nog steeds. We hebben een doorzichtig snoer, dus in de zomer zie je ze niet. Maar de rest van de winter blijven die lichtjes gezellig branden tot het voorjaar.

☆In veel buurten zijn initiatieven om de buurt te verlichten met kerstlampjes. Binnen of buiten voor de ramen, aan de gevel of in de boom voor je huis. Als veel huizen mee doen, dan ziet het er super gezellig uit! Ook leuk als je met de kids door de buurt loopt, om al die lichtjes te bekijken.

☆Het is een guilty pleasure rond kerst: lekker veel kerstliedjes luisteren. Zoek je leuke kerstliedjes voor de kinderen? Of ben je zelf aan iets anders toe dan de standaard kerstnummers? Kijk dan even naar ons overzicht van fijne kerstnummers en playlists.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen

Corona proof kerst en oud en nieuw

☆Met kerst mogen er gelukkig wel wat mensen komen, maar het wordt natuurlijk heel anders dan andere jaren. Daarom maakte ik een lijst met corona proof kerst tips.

Oud en nieuw is dit jaar natuurlijk ook anders dan anders. Wie weet kunnen we de buren nog een gelukkig nieuwjaar wensen over de heg, op veilige afstand. Des te belangrijker dus om gezellig met elkaar te maken. Dat wordt dus waarschijnlijk heel veel spelletjes spelen en mooie winterfilms kijken. En natuurlijk lekker eten, bijvoorbeeld kaasfondue of gourmetten.

☆We willen dit jaar een mooie digitale nieuwjaarswens maken voor de familie. De kinderen vinden het heel leuk om filmpjes te maken en monteren, dus dat wordt vast een leuke video boodschap.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen

Fijne kerstvakantie!! Zoek je nog meer kerst activiteiten voor kinderen in de kerstvakantie! Kijk dan naar ons overzicht met tips voor thuis, met heel veel tips om de kids te vermaken in (de buurt van) je huis.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen

Heb je onze zomervakantie tips al gezien? Heel veel leuke tips, voor thuis en op vakantie. zomervakantie tips