Kerst corona proof vieren: sfeer, kerstdiner, knutselen en meer ideeën

Kerst corona proof vieren: sfeer, kerstdiner, knutselen en meer ideeën

Deze kerst wordt anders dan anders, want hoe kun je kerst corona proof vieren? In dit artikel delen we tips voor de sfeer in huis, het kerstdiner, knutselen en nog veel meer ideeën om het gezellig te maken.

Op dit moment is het nog niet duidelijk wat er wel en niet mag met kerst. Maar dat het anders dan anders wordt is wel duidelijk. Daarom bedachten we alvast verschillende leuke ideeën om kerst dit jaar corona proof te vieren.

Wanneer zijn al die feestdagen nou precies? Dit jaar vragen de kids er misschien wel meer dan ooit naar. Daarom heb ik weer een feestdagenkalender voor kinderen gemaakt. Dat geeft in deze gekke tijd een beetje overzicht voor de kinderen. Zelf hebben we de kalender geprint op gekleurd papier en versierd, zodat hij er extra gezellig uitziet.

Kerstkaarten

Het is dit jaar leuker dan ooit om kerstkaarten te versturen of ontvangen. Al die mensen die je minder ziet dan je zou willen, kun je verrassen met een kaartje. Zelf geknutselde kaartjes zijn natuurlijk hartstikke leuk, zeker voor familie.

We hebben allemaal een enorm archief met leuke foto’s. Kiekjes van onze kinderen natuurlijk, van hun knutselwerkjes en van de sfeer tijdens de kerst. Zonde om daar niks mee te doen, dus we gingen alvast aan de slag om kerstkaarten te maken. We bedachten 8 creatieve ideeën om foto kerstkaarten te maken.

Nog leuker dan een bestaande foto, is een nieuwe foto maken. Met deze 15 tips is je kerst fotoshoot gegarandeerd een succes. Het leukste is om op de kerstfoto meteen je kerstoutfit aan te doen. Dan heb je gelijk gecheckt of alles nog past. Dat scheelt een boel stress vlak voor het kerstdiner!

Kerst corona proof vieren: sfeer, kerstdiner, knutselen en meer ideeën

Gezelligheid in huis

Het lijkt wel of iedereen dit jaar eerder dan ooit begint met het huis versieren voor kerst. Als je minder de deur uit kunt, is gezelligheid binnenshuis extra belangrijk.

Als je het raam versiert, dan kan de hele buurt daarvan meegenieten. Wel zo fijn als je allemaal zo veel thuis bent. Kerstlichtjes passen niet alleen in de boom, maar ook voor het raam. Ook kersthangers en kerstballen kun je voor het raam hangen. Met een krijtstift maak je een tekening op het raam, wij hebben raamstiften van Edding bij Bol.com..

krijtstift op raam tekenen

Heb je kleintjes, dan is kindvriendelijke kerstversiering wel zo handig. Inmiddels hangen er wat breekbare ballen in de boom, maar jarenlang gebruikten we alleen maar kindvriendelijke onbreekbare kerstballen. Want oh wat viel er vaak wat uit die boom, of de hele boom viel zelfs om. Ik maakte ook een lijstje met kindvriendelijke kerstbomen, van groot tot klein.

Knutselen met kerst

Bijna alle kinderen vinden het leuk om te knutselen. Die knutselwerkjes zijn leuk om in huis neer te zetten, maar ook om weg te geven. Breng eens een knutselwerkje bij die lieve oude buren. Je kunt knutselwerkjes ook via de post versturen naar opa en oma.

We verzamelden de afgelopen jaren heel veel ideeën om te knutselen voor kerst. Die knutselwerkjes maken het huis heel gezellig. Ieder jaar knutselen we wel een kerstboom. Zo maakten we een kerstboom van wc-rollen, compleet met lichtjes en kerstballen. Een grote hit, die mocht aan het eind van het seizoen absoluut niet weg. Ook dit kerstboompje van takken, touwtjes, lichtjes en mini ballen was een succes.

Kerststukjes horen voor mij ook echt bij kerst. Hier laat ik zien hoe je zelf een kerststukje kunt maken. Dit melkpak huisje is heel gezellig in huis, net als dit kerstkaarsje.

Kerst corona proof vieren: sfeer, kerstdiner, knutselen en meer ideeën

Het kerstdiner 

Hoeveel bezoek we met kerst mogen ontvangen weten we natuurlijk niet. Maar dat het geen groot familiefeest mag worden is duidelijk. Wellicht mag er wel wat familie langskomen. Het is ook mogelijk dat dat niet mag, of dat je dat om persoonlijke redenen niet wil. Met die mensen die je niet kunt zien, kun je natuurlijk wel digitaal contact hebben. Met een video call, een leuke video boodschap of een opgenomen kerstliedje met dansje. Het is minder leuk dan anders, maar het is tenminste iets.

Ook al kunnen we het kerstdiner maar met een kleine groep vieren, we maken er natuurlijk wel wat moois van. Gezellig samen koken. In het kerst thema kun je zo veel leuke kindvriendelijke kerstrecepten maken. In de vorm van de kerstman of de kerstboom. En heb je geen zin in al dat gedoe, dan is lekker kneuterig gourmetten of kaasfonduen natuurlijk ook altijd gezellig.

Wil je binnen geen bezoek ontvangen? Ook in de winter kun je heerlijk buiten zitten, zeker tijdens de lunch. Bij mooi weer is een lunch in de tuin heerlijk. Regent het, dan kan een veranda of party tent in de tuin een oplossing zijn. Doe als de Scandinaviërs: met warme kleding, een dekentje en warme drank bestaat slecht weer niet.

Een kerstlunch of kerstbrunch is sowieso ideaal met kinderen, dan wordt het niet zo laat. Ik deel onze recepten van onze kerstlunch.

Kerst corona proof vieren: sfeer, kerstdiner, knutselen en meer ideeën

Kerst met het gezin corona proof op de bank vieren

We zijn deze kerst waarschijnlijk veel thuis. Dat is ook geen straf: gezellig met het gezin corona proof kerst thuis vieren.

Jaarlijks zendt de NPO een kerstserie uit, vanaf 6 december op NPO ZAPP. De kerstserie van 2020 is Rudy’s grote kerstshow. Het gaat over de kindster Rudy. Vlak voor zijn grote kerstshow wordt hij ontvoerd. De ouders van de ernstig zieke Sara hopen losgeld te krijgen. Daarmee willen ze haar behandeling betalen. Natuurlijk loopt het allemaal anders dan verwacht.

Kerst is de tijd om lekker samen naar familiefilms te kijken. Dennis maakte een overzicht met de leukste kinderfilms voor kerst. Ik maakte ook een lijstje met leuke kinderprogramma’s op televisie in de kerstvakantie.

Krijgen jullie kinderen met kerst cadeaus? Leg een dik voorleesboek onder de boom, dat jullie samen kunnen lezen. De kerstboeken staan inmiddels weer vooraan in de kast, ik zette hier de leukste boeken voor kerst op een rijtje. Op YouTube verzamelde ik de leukste kerstliedjes en kerstfilmpjes.

het wonderlijke winterboek

Help een ander gezin met kerst

Niet ieder gezin heeft geld om kerst te vieren. Kerst is een mooi moment om een goed doel uit te zoeken. Zo helpt Oxfam Novib families in ontwikkelingslanden bij hun strijd tegen de corona crisis. In Nederland helpen het Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job gezinnen die het moeilijk hebben.

Kerst corona proof vieren: sfeer, kerstdiner, knutselen en meer ideeën

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer bomvol nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Maar dit keer ook heel veel tips voor Sint en Kerst! De Leuke Update