Kerst corona proof vieren: sfeer, kerstdiner, knutselen en meer ideeën

Deze kerst wordt anders dan anders, want hoe kun je kerst corona proof vieren? In dit artikel delen we tips voor de sfeer in huis, samen vieren, het kerstdiner, knutselen en nog veel meer ideeën om het gezellig te maken.

Inmiddels is aangekondigd dat we kerst maximaal drie gasten thuis mogen ontvangen, kleine kinderen tellen niet mee. En hoe minder hoe beter, aldus Mark Rutte. Kerst wordt dus anders dan anders. Daarom bedachten we verschillende leuke ideeën om kerst dit jaar corona proof te vieren.

Wanneer zijn al die feestdagen nou precies? Dit jaar vragen de kids er misschien wel meer dan ooit naar. Daarom heb ik weer een feestdagenkalender voor kinderen gemaakt. Dat geeft in deze gekke tijd een beetje overzicht voor de kinderen. Zelf hebben we de kalender geprint op gekleurd papier en versierd, zodat hij er extra gezellig uitziet.

Kerstkaarten

Het is dit jaar leuker dan ooit om kerstkaarten te versturen of ontvangen. Al die mensen die je minder ziet dan je zou willen, kun je verrassen met een kaartje. Zelf geknutselde kaartjes zijn natuurlijk hartstikke leuk, zeker voor familie. We bedachten heel veel ideeën voor zelfgemaakte kerstkaarten.

We hebben allemaal een enorm archief met leuke foto’s. Kiekjes van onze kinderen natuurlijk, van hun knutselwerkjes en van de sfeer tijdens de kerst. Zonde om daar niks mee te doen, dus we gingen alvast aan de slag om kerstkaarten te maken. We bedachten 8 creatieve ideeën om foto kerstkaarten te maken.

Nog leuker dan een bestaande foto, is een nieuwe foto maken. Met deze 15 tips is je kerst fotoshoot gegarandeerd een succes. Het leukste is om op de kerstfoto meteen je kerstoutfit aan te doen. Dan heb je gelijk gecheckt of alles nog past. Dat scheelt een boel stress vlak voor het kerstdiner!

Zijn jullie lekker aan het knutselen? Knutsel dan ook een kaartje voor een eenzame oudere. Via het het Ouderenfonds kun je dat kaartje versturen. Via Omapost kun je digitaal een kaartje sturen.

Kerst corona proof vieren: sfeer, kerstdiner, knutselen en meer ideeën

Gezelligheid in huis

Het lijkt wel of iedereen dit jaar eerder dan ooit begint met het huis versieren voor kerst. Als je minder de deur uit kunt, is gezelligheid en versiering binnenshuis extra belangrijk. Ik maakte een lijstje met leuke alternatieve kindvriendelijke kerstbomen, van groot tot klein. Wij hebben er meerdere van in huis!

In veel buurten zijn initiatieven om de buurt te verlichten met kerstlampjes. Binnen of buiten voor de ramen, aan de gevel of in de boom voor je huis. Als veel huizen mee doen, dan ziet het er super gezellig uit! Ook leuk als je met de kids door de buurt loopt, om al die lichtjes te bekijken.

De leukste kindvriendelijke kerstbomen voor baby, peuter en kleuter - kerstboom van lampjes in de heg

Knutselen met kerst

Bijna alle kinderen vinden het leuk om te knutselen. Die knutselwerkjes zijn leuk om in huis neer te zetten, maar ook om weg te geven. Breng eens een knutselwerkje bij die lieve oude buren. Je kunt knutselwerkjes ook via de post versturen naar opa en oma.

We verzamelden de afgelopen jaren heel veel ideeën om te knutselen voor kerst. Die knutselwerkjes maken het huis heel gezellig. Ieder jaar knutselen we wel een kerstboom. Zo maakten we een kerstboom van wc-rollen, compleet met lichtjes en kerstballen. Een grote hit, die mocht aan het eind van het seizoen absoluut niet weg. Ook dit kerstboompje van takken, touwtjes, lichtjes en mini ballen was een succes. Dit jaar maakte ik een stoffen kerstposter voor aan de muur.

Kerststukjes horen voor mij ook echt bij kerst. Hier laat ik zien hoe je zelf een kerststukje kunt maken. Dit melkpak huisje is heel gezellig in huis, net als deze waxinelichthouders van oude glazen potjes.

Kerst corona proof vieren: sfeer, kerstdiner, knutselen en meer ideeën

Het kerstdiner 

We mogen dit jaar maar drie personen ontvangen, kleine kinderen niet meegerekend. Dat wordt dus geen groot familiefeest. Bij veel gezinnen zullen opa en oma komen eten. Het is ook mogelijk dat je dat om persoonlijke redenen niet wil. Met die mensen die je niet kunt zien, kun je natuurlijk wel digitaal contact hebben. Met een video call, een leuke video boodschap of een opgenomen kerstliedje met dansje. Het is minder leuk dan anders, maar het is tenminste iets.

Ook al kunnen we het kerstdiner maar met een klein gezelschap vieren, we maken er natuurlijk wel wat moois van. Gezellig samen koken. In het kerst thema kun je zo veel leuke kindvriendelijke kerstrecepten maken. In de vorm van de kerstman of de kerstboom. En heb je geen zin in al dat gedoe, dan is lekker kneuterig gourmetten of kaasfondue natuurlijk ook altijd gezellig.

Een kerstlunch of kerstbrunch is ook ideaal met kinderen, dan wordt het niet zo laat. Ik deel onze recepten van onze kerstlunch.

We zijn ook van plan om een van de kerstdagen een diner te bestellen, bij een van de restaurants in de buurt. Zo steunen we een lokale ondernemer en hebben we een makkelijke avond.

Kerst corona proof vieren: sfeer, kerstdiner, knutselen en meer ideeën

Samen naar buiten  

Met alle familie en vrienden aan de kerstdis is dus niet mogelijk. Wij spreken de laatste tijd veel buiten met vrienden af. In het weekend zoeken we met vrienden en kids een wandelgebied halverwege onze woonplaatsen op, bij voorkeur met een speeltuin. Dikke jas aan, wat warms te drinken mee en lekker naar buiten. Dat gaan we rond kerst ook zeker doen. Dan eten we dat kerstbrood gewoon onderweg, samen met die warme thee en koffie!

Wil je binnen geen bezoek ontvangen? Op een droge winterdag kun je heerlijk in de tuin of op het balkon buiten zitten. Bij mooi weer is een lunch in de tuin heerlijk. En die barbecue kan natuurlijk ook in de winter gewoon aan. Regent het, dan kan een veranda of partytent in de tuin een oplossing zijn. Doe als de Scandinaviërs: met warme kleding, een dekentje en warme drank bestaat slecht weer niet.

wandelen

Kerst met het gezin corona proof op de bank vieren

We zijn deze kerst waarschijnlijk veel thuis. Dat is ook geen straf: gezellig met het gezin corona proof kerst thuis vieren.

Jaarlijks zendt de NPO een kerstserie uit, vanaf 6 december op NPO ZAPP. De kerstserie van 2020 is Rudy’s grote kerstshow. Het gaat over de kindster Rudy. Vlak voor zijn grote kerstshow wordt hij ontvoerd. De ouders van de ernstig zieke Sara hopen losgeld te krijgen. Daarmee willen ze haar behandeling betalen. Natuurlijk loopt het allemaal anders dan verwacht.

Kerst is de tijd om lekker samen naar familiefilms te kijken. Dennis maakte een overzicht met de leukste kinderfilms voor kerst.

Krijgen jullie kinderen met kerst cadeaus? Leg een dik voorleesboek onder de boom, dat jullie samen kunnen lezen. De kerstboeken staan inmiddels weer vooraan in de kast, ik zette hier de leukste boeken voor kerst op een rijtje. Op YouTube verzamelde ik de leukste kerstliedjes en kerstfilmpjes.

Kerst corona proof vieren: sfeer, kerstdiner, knutselen en meer ideeën

Help een ander gezin met kerst

Niet ieder gezin heeft geld om kerst te vieren. Kerst is een mooi moment om een goed doel uit te zoeken. Zo helpt Oxfam Novib families in ontwikkelingslanden bij hun strijd tegen de corona crisis. In Nederland steunt het Nationaal Fonds Kinderhulp arme gezinnen.

Ook Stichting Jarige Job helpt gezinnen die het moeilijk hebben. Hebben jouw kinderen iets gekregen waar ze helemaal niet mee spelen? Dan kun je dat in januari meegeven aan de pakketbezorger of inleveren bij een PostNL-punt, met dit gratis verzendlabel van PostNL. Stichting Jarige Job zorg er dan voor dat al deze cadeautjes terecht komen bij kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren omdat zij het thuis minder breed hebben.

Kerst corona proof vieren: sfeer, kerstdiner, knutselen en meer ideeën

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids