101 organizing tips voor een opgeruimd huis met kids

101 organizing tips voor een opgeruimd huis met kids

Een huis met kinderen wordt al snel een grote chaos. Het helpt als je de boel goed organiseert. De beste organizing tips voor een opgeruimd huis met kids vind je hier.

Algemeen: een opgeruimd huis met kids

*Ruim een paar keer per jaar uitgebreid op, je moet je er even toe zetten, maar uiteindelijk is het heel fijn om allerlei rommel kwijt te zijn. Bekijk wat je echt wil bewaren en wat niet, zowel voor jezelf als voor de kinderen. Dat wat je niet wil bewaren geef je weg aan vrienden, verkoop je via Marktplaats of breng je naar de plaatselijke kringloop.

*Als je kinderen hebt verandert de manier waarop je je huis gebruikt telkens. Door je huis daar op aan te passen blijft het opgeruimd. Extra of andere kastruimte kost misschien geld, maar is vaak onmisbaar om je huis opgeruimd en gezellig te houden.

*Koop multifunctionele meubels die je makkelijk kunt aanpassen of een andere plek geven. Deze trolley van Ikea vind ik bijvoorbeeld ideaal (en heel mooi).

ideeën met de Ikea raskog trolley rolkar*Zorg dat alles een plek heeft en zeker speelgoed. Dan weten de kinderen waar ze het moeten opruimen. Van een oude legerkist kun je bijvoorbeeld een speelgoedkist maken. Als je spullen in dozen stopt, vergeet dan ook niet om er een label op te zetten, zodat je weet wat waar in zit.

Van een oude legerkist een speelgoedkist maken voor kinderkamer of babykamer*Opruimen moeten kinderen leren. Leer de kinderen om aan het einde van de dag op te ruimen. Ook als ze aan iets nieuws beginnen kun je ze vragen eerst wat anders op te ruimen. Als je ze leert dat het leuk is, of het er in ieder geval bijhoort, dan zijn ze best bereid op te ruimen. En als ze weten dat papa of mama zo thuiskomt, dan willen ze hem of haar graag verrassen met een opgeruimd huis. Kinderen willen pleasen, daar kun je gebruik van maken.

*Neem een NEE-NEE sticker op de brievenbus, dat scheelt enorm veel rommel. Je kunt je digitaal abonneren op de folders die je echt interessant vindt. Wil je weten of een product ergens in de aanbieding is? Bij Voordeelmuis vind je alle actuele aanbiedingen.

De hal

*Maak een vaste plek voor sleutels in de hal, ergens hoog, zodat de kinderen er niet bij kunnen. Er is niks zo irritant als verstopte sleutels… Leuke sleutelkastjes vind je bijvoorbeeld bij Bol.com.

*Als de kinderen een kapstok hebben waar ze bij kunnen, dan kunnen ze zelf hun eigen jas op hangen. Hetzelfde geldt voor sjaals, mutsen en schoenen: die kunnen ze zelf in een bak of lade stoppen. Een kapstokje met een bak voor sjaals en mutsen is ook ideaal, zoals deze kapstokjes.

*In de meterkast kun je ook van alles kwijt, bijvoorbeeld aan haakjes aan de deuren en zijkanten. Let wel op dat de spullen niet tegen de apparaten in de  meterkast hangen.

de leukste kinderkapstokken voor de gang of kinderkamer

De woonkamer en keuken

*Organizing is met kids is misschien wel het belangrijkste in de woonkamer, is je woonkamer opgeruimd, dan voelt je huis ook al snel netter.

*Investeer in voldoende opbergruimte in dichte kasten. Eens in de zoveel tijd moet je misschien investeren in extra of andere kasten. Met flexibel in te richten kasten kun je eens in de zoveel tijd herinrichten. Deze Ikea kast is bijvoorbeeld met allerlei elementen aan te passen. Ieder gezinslid heeft zijn eigen opbergruimte in de woonkamer en kan daar zijn spulletjes opruimen.

*Zorg dat je ook opbergruimte in hoge kasten hebt, waar de kinderen niet bij kunnen.

*Maak een bakje voor de post, zodat er geen onbetaalde rekeningen en andere belangrijke dingen per ongeluk tussen het oud papier belanden. Niet belangrijke post kan direct bij het oud papier. Eens in de zoveel tijd kun je de post in het bakje verwerken. Zijn je kinderen al wat ouder, dan kun je ook voor hun een apart bakje maken.

*In de keuken zet je de kinderspullen op hun eigen hoogte, zodat ze die zelf kunnen pakken. Het zal je verbazen hoe snel ze zelf hun bord of slab uit de kast kunnen pakken, of die voor hun broertje of zusje. Gevaarlijke dingen staan natuurlijk hoog of in kasten met kinderslot.

*Het kinderkeukentje zet je ook in de keuken, als jij kookt doen de kinderen gezellig mee, zij koken in hun eigen keukentje. Ook handig: achter de deurtjes van het keukentje kun je mooi wat speelgoed opruimen. Leuke kinderkeukentjes vind je bijvoorbeeld op Bol.com.

De kinderkamer

*Zorg dat alle spullen van je kind een eigen plek hebben, zodat ze niet rondslingeren. Zoek de kinderkamer regelmatig uit, speelgoed, kleding, beddengoed en andere spullen waar de kinderen te oud voor zijn geworden kunnen weg.

*Vinden de kinderen het moeilijk om spullen weg te doen? Vlak voor hun verjaardag of voor Sinterklaas is een goed moment, pas als er opgeruimd is, is er ruimte voor nieuwe spullen. Ook willen ze het misschien wel weggeven aan een neefje of buurkindje. De jaarlijkse Koningsdagmarkt is ook ideaal: oud speelgoed wordt verkocht en van de opbrengst mogen kinderen iets leuks kopen in de speelgoedwinkel.

*Onder het bed kun je van alles opruimen. Denk aan speelgoed, beddengoed of een logeerbed, zoals onder dit bed.

Vintage look peuterbed voor stoere kinderkamer

*Voor wat oudere kinderen is een (half)hoogslaper handig, eronder is plek voor speelruimte, een bureau, een logeerbed en/of kastruimte.

*De kinderkast wordt een stuk overzichtelijker als je alles op hangertjes hangt. Bijkomend voordeel: als de kleding uit de wasmachine komt hang je het op hangertjes en als het droog is kan het zo de kast in. Als je bij grote ketens als H&M en Hema kinderkleding koopt kun je de hangers meenemen en vaak kun je er nog wat extra vragen. Bij Wibra kun je ook vaak voor weinig geld hangers kopen, of online bij specialistische webshops.

*Aan de binnenkant van de kledingkast kun je haakjes ophangen of een opberger met insteekvakken. De Hema heeft bijvoorbeeld muurorganisers.

*Hang boven de commode een rekje waar je gedragen kleding kunt ophangen die nog niet in de was hoeft. Ook kun je er de kleding voor de volgende dag alvast klaar hangen.

*Om de ochtendspits te versnellen kun je deze DIY kleding organizers gebruiken. Je hangt een paar kledingstukken bij elkaar, organizer er omheen en klaar!

DIY kleding organizers
*Zoek de kinderkasten regelmatig uit, kijk wat te klein is en wat eerst te groot was en nu past. Te kleine dingen haal je uit de kast, dat neemt alleen maar ruimte in. Bewaar je spullen van grote broer of zus voor jongere kinderen, krijg je vaak spullen van anderen of koop je vooruit? Sorteer het dan zodra je het uit de kast haalt of zodra je het krijgt. Doorzichtige boxen zijn ideaal om zulke kleding te bewaren, voorzien van een label voor welke maat het is. Deze hebben we zelf, van de Hema.

101 organizing tips voor een opgeruimd huis met kids

*Leer de kinderen om iedere avond hun kamer ‘s avonds op te ruimen. Vanaf het moment dat een kind kan praten kun je samen opruimen. Veel kleine kinderen vinden het leuk om op te ruimen, laat ze zien dat ze jou er blij mee maken, daar wordt ieder kind vrolijk van.

De badkamer

*Maak voor iedere soort was een aparte mand, bijvoorbeeld 60 graden wit, 60 graden bont, 30 graden wit en 30 graden bont, misschien heb jij nog andere kleuren.

*Markeer je wasmanden met een kleur masking tape. De meeste kinderen willen heel graag hun eigen kleding in de wasmand gooien, maar de juiste wasmand kiezen is best ingewikkeld. Maar als je ze zegt “de wasmand met de roze streep”, dan is het opeens wel duidelijk!
Organizing met kinderen: was sorteren in gemarkeerde wasmanden*Met de komst van kinderen verdubbelt de hoeveelheid was en altijd hangt er wat te drogen. Met een wasrek boven het bad hangt de was nooit meer in de weg. En door de steigerbuis blijft het stijlvol!
Ruimtebesparend droogrek van steigerbuis voor de eindeloze berg was*Hang de handdoeken voor de kinderen op hun hoogte, eventueel met haakjes aan zuignappen, zodat ze zelf hun handdoek kunnen ophangen.

Ten slotte

*Denk ook eens aan Marktplaats om spullen te kopen, dat scheelt een boel geld. Eerder verscheen op Leuk Met Kids een artikel met allerlei tips en trucs voor zoeken op Marktplaats. Want dat is misschien wel een van de beste organizing tips voor een opgeruimd huis met kids: ruim regelmatig op. Spullen die je niet eens meer kunt vinden heb je niks aan 🙂

Op Leuk met kids vind je nog veel meer leuke tips. Bijvoorbeeld om de kids te vermaken in en om huis. thuis tips