Lente en zomer knutselen: 45 leuke ideeën voor kinderen

De lente en zomer bieden volop inspiratie om te knutselen met kinderen. Vlinders, lieveheersbeestjes en vogels spreken tot de verbeelding om na te maken. Bloemen kun je namaken, maar je kunt er ook mee knutselen. En het wordt ook weer tijd voor stoepkrijt! Kijk mee voor leuke ideeën om te knutselen, zowel met peuters en kleuters als met oudere kinderen.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. De lente en zomer bieden volop inspiratie om te knutselen met kinderen. Vlinders, lieveheersbeestjes en vogels spreken tot de fantasie om na te maken. Bloemen kun je namaken, maar je kunt er ook mee knutselen. En het wordt ook weer tijd voor stoepkrijt! Kijk mee voor leuke ideeën om te knutselen, zowel met peuters en kleuters als met oudere kinderen.

Inhoudsopgave: lente en zomer knutselen


Scroll lekker door de lijst of klik meteen door naar:

Een boot knutselen

Soms bedenken kinderen en tieners hele leuke dingen samen. Zo moesten de dochters van Cathelijne en Maud zich samen vermaken en knutselden deze mooie boot samen. Ze besloten deze boot samen te knutselen van verpakkingsmateriaal.

Daarnaast gebruikten ze met gekleurd papier, met ijsstokjes, met pijpenragers en met pompons. Om te plakken gebruikten ze een lijmpistool.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Zoals een boot knutselen van verpakkingsmateriaal, pompons en chenilledraad.

We maken regelmatig een kleurplaat van iets wat we doen. Zo had ik mijn dochter en nichtje kleuren op de steiger met de bootjes beloofd. Maar helaas ging het regenen. Dus maakten we een kleurplaat van de steiger. Zo maak je je eigen kleurplaat.

De steiger met bootjes inkleuren.

Vogels knutselen

Kleine meis en ik knutselden deze vogeltjes van papieren bordjes. Eerst vouwden we een bordje dubbel en plakten het dicht. Daarna verfden we het. De snavel maakten we van een chenille draad. Het oogje maakten we van een pompon. Vervolgens maakten we pootjes van een dubbelgevouwen papieren rietje. Tot slot drukten we hartjes uit met een pons.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Kleine meis en ik knutselden deze vogeltjes van papieren bordjes.

De dochter van Mariëlle kreeg deze mooie geknutselde camera. Hij is gemaakt van een kartonnen doos, wc rol en duct tape. Compleet met vogeltje er in!

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Zoals deze camera met vogel.

Dit vogelhuisje met paaskuikentje is door de kids gemaakt van een schoenendoos. Zo knutselden ze dit vogelhuisje..

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Zoals dit vogelhuisje van een een schoenendoos.

Van vogels kun je ook leuke tekeningen maken. In eerste instantie riep zoonlief dat hij helemaal niet kon tekenen. Hij tekende deze vogels na uit een boekje. En toen er eenmaal een vogel op papier stond, volgden er nog meer. En daarna maakte hij er een hele tekening omheen.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Zoals het boek Teken je eigen unicorn en andere lieve knuffelbeesten. Hiermee teken je dieren na, om er vervolgens je eigen draai aan te geven.

Vlinders en rupsen knutselen

Zodra het buiten warmer wordt zie je opeens weer vlinders. Dit vlinder kunstwerk van stoepkrijt kwamen we tegen op straat, zo mooi. Zoek je meer inspiratie voor dit soort kunstwerkjes? Bekijk dan al onze stoepkrijt ideeën.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen - vlinders en andere tekeningen maken van stoepkrijt

Deze vlinders zijn leuk om te lente knutselen met wat oudere kinderen en tieners. Zo maakten we deze vlinders.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Deze vlinders zijn leuk om te lente knutselen met wat oudere kinderen en tieners.

Van deze vlinder van een toiletrol krijg je toch meteen een lente-gevoel? Ook leuk om te zomer knutselen met je peuter of kleuter, wel onder begeleiding.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze vlinder knutselen

Leuk voor Valentijnsdag, vaderdag, moederdag, juffendag of meestersdag: deze hartjes vlinder van wc rollen.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Deze hartjes vlinders maakten we van wc rollen en gekleurd papier. Het zijn net poppetjes, leuk om een verhaaltje mee te verzinnen. Voor Valentijnsdag, vaderdag, moederdag, juffendag of meestersdag.

Voor dit borduurwerkje is eerst een hartje uit stof geknipt, daarna is het vast gezet met wol. Het ene vlindertje is gemaakt van een plaatje. Het andere is helemaal geborduurd. De achtergrond van kleine steekjes van blauw en groen vind ik ook super mooi. Deze foto maakte ik op de KinderKunstBiënnale in de OBA.

Vlindertjes borduren. Voor dit borduurwerkje is eerst een hartje uit stof geknipt, daarna is het vast gezet met wol. Het ene vlindertje is gemaakt van een plaatje. Het andere is helemaal geborduurd. De achtergrond van kleine steekjes van blauw en groen vind ik ook super mooi.

=> meer ideeën voor vlinders knutselen

Een rups knutselen

Een vlinder is eerst een rups, kinderen zijn daarom gek op rupsen. Met ronde vouwblaadjes knutsel je een rups.

Een rups knutselen met je peuter of kleuter

Rupsje Nooitgenoeg kun je heel leuk knutselen met een eierdoos.

Rupsje Nooitgenoeg knutselen

Lammetje of schaap knutselen

De dochter van Emke maakte dit mooie wollige schaap, of is het een lammetje? Via PNG Egg printte ze het hoofd van het schaap. Het lijf van het schaap maakte ze van papier maché. De pootjes zijn wc rolletjes. Het wollige maakte ze door fiberfill op het lijf te plakken. Als alternatief kun je ook watten gebruiken.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Zoals dit schaap of lammetje van wol en wc rollen, leuk voor de lente.

Lente en zomer bloemen knutselen 

Bij de lente en zomer horen bloemen. De uitleg om deze bloemen te knutselen van papier en karton vind je elders op Leuk met kids. We gebruikten daarvoor gekleurd karton en tuinstokjes.

Bloemen knutselen van papier en karton

Mijn nichtjes knutselden deze hyacint met vliegerpapier, dat is van dat doorzichtige papier. Prachtig als raamhanger!

Lente en zomer knutselen: Hyacint bloem raamhanger

Leuk als de kids al iets groter zijn: bloemen van vilt en chenilledraad knutselen. Tulpen om precies te zijn.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Bloemen knutselen: een tulp van vilt en chenilledraad

Deze tulp is een van de makkelijkste origami ideeën die je kunt vouwen. Leuk om te knutselen met oudere kinderen en tieners.

Deze tulp is een van de makkelijkste origami ideeën die je kunt vouwen.

Op zoek naar een moeilijker tulp om te vouwen? Met dit YouTube filmpje kun je deze tulp maken. Ons meisje knutselde deze tulpen met 10 jaar in groep 6 op school.

Op zoek naar een moeilijker tulp om te vouwen? Ons meisje knutselde deze tulpen met 10 jaar in groep 6 op school.

Deze bloem knutselden we van gekleurd papier en vliegerpapier. Eerst rolden we een stukje groen papier op en lijmden het vast, dat is de steel. Daarna knipten we voor de bloembladen stukjes vliegerpapier. Dit drapeerden we voorzichtig rond de steel en plakten we het vast. Je moet het een beetje dubbelvouwen om een blad effect te krijgen. Tot slot plakten we nog een lintje onderaan de bloem.

Bloem van gekleurd papier en vliegerpapier. Eerst rolden we een stukje groen papier op en lijmden het vast, dat is de steel. Daarna knipten we voor de bloembladen stukjes vliegerpapier. Dit drapeerden we voorzichtig rond de steel en plakten we het vast. Je moet het een beetje dubbelvouwen om een blad effect te krijgen.

Knutselen met bloemen

Met bloemen kun je een prachtig kunstwerk maken. Na het plukken leg je de bloemen zo plat mogelijk tussen twee keukenpapiertjes, met iets zwaars erop. Dit laat je een nachtje liggen, of langer als het nodig is, tot het mooi plat is. Daarna haal je de bloemen voorzichtig tussen het papier uit. Vervolgens plak je ze met lijm op een vel papier of karton. Er overheen plak je een vaas van karton.

Bloemen knutselen en knutselen met bloemen. Met droogbloemen kun je een prachtig kunstwerk maken. Eerst droog je bloemen plat zoals hierboven beschreven. Daarna plak je ze met lijm op een vel papier of karton. Er overheen plak je een vaas van karton.

Deze zoutdeeg bloemenhangers maakten we voor de juffen en meesters aan het einde van het schooljaar. Heel makkelijk, maar het kost wel tijd om ze te laten drogen. Hier lees je hoe we de zoutdeeghangers maakten.

Bloemen knutselen en knutselen met bloemen - hanger maken van bloemen en zoutdeeg

Je kunt er ook een bloemenhanger van maken, leuk voor aan de muur. Lees hier hoe je de bloemenhanger maakt.

een bloemen hanger knutselen

Ook leuk: een kunstwerkje knutselen van droogbloemen. Hiervoor gebruik je simpele boetseerklei om een balkje van te maken. Daar steek je vervolgens gedroogde bloemen in.

Bloemen knutselen en knutselen met bloemen: droogbloemen kunstwerk knutselen
Je eigen herbarium maken

Al die leuke bloemetjes die kinderen vinden kun je verzamelen in een herbarium. Hiervoor droog je bloemen plat. Als ze goed gedroogd is, plak je ze met doorzichtige knutsellijm in een boekje. Omdat het mooi was voor de foto heb ik het op twee bladzijdes geplakt, maar je kunt beter één zijde leeglaten, dan gaan de bloemen niet aan elkaar plakken.

DIY: een herbarium van droogbloemen maken met de kinderen

Lees hier al onze ideeën om bloemen te knutselen én te knutselen met bloemen 

Plantjes en bomen knutselen

In de lente krijgen de bomen langzaam blaadjes. Dat kun je nadoen op papier. Door de boom eerst kaal te schilderen en daarna langzaam de blaadjes te schilderen.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen - boom schilderen

Kliederen met eten is altijd leuk. Roos maakte dit plantje is gemaakt van eetbare aarde.

eetbaar plantje knutselen

Je kent ze wel, die saaie plastic potjes waar kruiden in zitten. We maakten met speciale markers stippels op de pot, dat ziet er toch veel leuker uit?

met stiften stiften een plantenpot versieren

De zon, wolken en regenboog knutselen

Deze kleurrijke zon knutsel maakten we van een papieren bord. Eerst verfden we dat beige. Vervolgens plakten we er rondjes in verschillende kleuren op. Tot slot maakten we van geel papier streepjes als zonnestralen.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Deze kleurrijke zon knutsel maakten we van een papieren bord.

Voor deze zon maakte ik eerst een achtergrond van verf. Nadat die goed gedroogd was, tekende ik de zon er op met permanent stift.

Bekijk hier meer ideeën om de zon te knutselen en tekenen

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen - de zon schilderen

Mijn nichtjes knutselden deze raamhanger. Het is een regenwolk met zon, die samen een regenboog veroorzaken. Naast wit en geel papier gebruikten ze gekleurd crêpepapier.

Lente en zomer knutselen: wolk met regenboog raamhanger

Deze regenboog maakten we van lintjes en gekleurd papier. We begonnen met het binnenste lintje en werkten naar buiten toe. Eerst maakten we met knutsellijm een boogje op het papier. Daarna plakten we het lintje er op.

Lente en zomer knutselen met kinderen. Deze regenboog maakten we van lintjes en gekleurd papier. We begonnen met het binnenste lintje en werkten naar buiten toe. Eerst maakten we met knutsellijm een boogje op het papier. Daarna plakten we het lintje er op.

Deze regenboog tekenden we stiften en stempelden we met schuimmarkers. Zijn het stiften of is het verf? Met deze schuimmarkers kun je heel leuk stempelen en tekenen, ook met kleine handjes. Zo maakten we deze regenboog met schuimmarkers en stiften.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Zoals tekenen en stempelen met schuimmarkers

Zomers fruit

Bij de zomer denk ik aan tropisch fruit. Zoonlief en zijn vriendje maakten deze ananas en watermeloen van strijkkralen.

Ananas strijkkralen

Voor de watermeloen gebruikten ze het ronde strijkkralenplankje.

Watermeloen strijkkralen

Lees ook: 101 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen

Knutselen met schelpen

Onze kinderen verzamelen van alles, van steentjes tot schelpen. Na een weekje aan het strand hadden ze dus een enorme verzameling schelpen. Daarom bedachten de kinderen leuke ideeën om te knutselen met schelpen.

Knutselen met schelpen: ideeën als je met kinderen naar het strand gaat

Buiten knutselen in de lente en zomer

Het voordeel van de lente en zomer is dat je lekker naar buiten kunt, ook om te knutselen. Met takken, blaadjes, dennenappels, stenen en andere natuurlijke materialen kun je leuke dingen maken. Voor school moest kleine meis de B maken, want dit was de letter van de week. Je kunt ook allerlei andere figuren maken. Ook een spelletje kun je maken met natuurlijke materialen. Maak bijvoorbeeld boter-kaas-en-eieren: de strepen maak je van takken, de rondjes zijn dennenappels en de kruisjes zijn stenen. Of je beschildert stenen met rondjes en kruisen.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen - spelen met takken en blaadjes

Ook leuk: een woord maken. Dit woord maakten de meiden van paardenbloemen in het gras.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen - woorden maken van bloemetjes

Met een kwast en water kunnen kleintjes schilderen in de tuin. Als je schilderij opgedroogd en verdwenen is begin je gewoon weer opnieuw.

Met een kwast en water kunnen kleintjes "schilderen in de tuin". Als je schilderij opgedroogd en verdwenen is begin je gewoon weer opnieuw.

“Mama, ik verveel me, wat kan ik doen?” Je kent het wel, de kids vervelen zich. Daarom bedacht ik deze spel-inspiratie happertjes, die je gratis kunt downloaden. Met ideeën voor buitenspelen, binnenspelen en voor in de natuur. En natuurlijk uitleg om een happertje te vouwen.

Happertje vouwen met ideeën voor binnenspelen en buitenspelen
Knutselen voor in de tuin

Dit ijswinkeltje en koffiebarretje maakten we van oude plantenbakken. Gezellig voor in de tuin tuin of op het balkon.

DIY voor tuin of balkon: ijs- en koffiebarretje voor de kinderen

Dat het slecht gaat met de bij weten bijna alle kinderen, dankzij het liedje van Kinderen voor Kinderen. Onze kinderen vonden het daarom hartstikke leuk om zelf om een insectenhotel te maken, voor de bijen. Inmiddels heeft het een mooi plekje in de tuin gekregen.

vogelhuisje of insectenhotel zelf knutselen voor in de tuin

Als je kinderen wat ouder zijn kun je in de lente of zomer klusprojecten buiten doen. Een mooie gelegenheid om de kinderen te leren met gereedschap om te gaan. Vaak kunnen ze meer dan je denkt. Maar het is natuurlijk wel heel belangrijk dat je ze goed begeleidt. Bijna iedereen heeft wel een verfproject dat nog gedaan moet worden. Heb je nog oud hout en andere materialen liggen? Daar kunnen de kinderen wat moois van timmeren. Een hut, een katapult, pijl en boog en nog veel meer.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen - leren klussen met oud hout

Bij Jeugdland hebben de kids al heel vaak met pallets geknutseld. Onderstaande hut maakten ze tijdens een weekendje Hof van Saksen. Dat smaakte naar meer.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen - leren klussen met oud hout

Kleine meis maakte daarom deze pallet plantenbak voor alle moestuintjes die we gekweekt hebben. Samen met papa timmeren en samen met mama verven, ze vond het fantastisch.

Plantenbakken voor moestuintjes: ideeën om te knutselen en uit de winkel. Deze bak maakten we van pallets.

Verder lezen over knutselen

Naast dit artikel met ideeën voor de lente en zomer, vind je hier ook knutselen voor de herfst en de winter. Daarnaast is er ook een overzicht met 101 knutselideeën. En ook op Instagram delen we vaak knutseltips.

101 ideeën om te knutselen met kinderen

We zijn benieuwd wat voor ideeën om te lente en zomer knutselen jullie gaan maken!

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. De lente en zomer bieden volop inspiratie om te knutselen met kinderen. Vlinders, lieveheersbeestjes en vogels spreken tot de fantasie om na te maken. Bloemen kun je namaken, maar je kunt er ook mee knutselen. En het wordt ook weer tijd voor stoepkrijt! Kijk je mee voor leuke ideeën om te knutselen met kinderen? 

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids