Moederdag en Vaderdag: 40 ideeën om te knutselen

Het is alweer bijna Moederdag en Vaderdag, dus wij gingen aan de slag met toffe ideeën om te knutselen. Want een leuk knutselwerkje is natuurlijk het allerleukste cadeau voor papa en mama. 

Misschien vraag je je af wanneer Vaderdag en Moederdag precies zijn. Dat ligt er aan of je in Nederland of België woont. Moederdag wordt in beide landen op de tweede zondag van mei op gevierd. Vaderdag wordt in België op de tweede zondag van juni gevierd, in het Nederland op de derde zondag van juni.

Kun je dit jaar niet langs bij je eigen moeder of vader? Een knutselwerkje kan natuurlijk ook prima met de post worden opgestuurd!

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen. Het is alweer bijna Moederdag en Vaderdag, dus wij gingen aan de slag met toffe ideeën om te knutselen. Want een leuk knutselwerkje is natuurlijk het allerleukste cadeau voor papa en mama.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

Knutselen met papier voor Vaderdag en Moederdag

Dit hartjes konijn doet een beetje aan Alice in Wonderland denken 🙂 De verschillende lichaamsdelen van papier zijn met lijm aan elkaar gemaakt.

Alice in Wonderland konijn voor Moederdag en Vaderdag

Dit lieve kaartje maakte kleine meis jaren geleden op de crèche. Het hangt nog steeds in mijn werkkamer. Soms hangt het in een plant, soms op het prikbord.

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen

Alle mama’s krijgen graag bloemen, zoals deze prachtige bloemen van papier en karton.

ideeën om te knutselen voor Moederdag en Vaderdag - Bloemen knutselen van papier en karton

Ook leuk: ieder kind een eigen bloem laten maken. Als alle kinderen dat voor oma of opa maken, dan heb je een vaasje vol. We gebruikten daarvoor gekleurd karton en tuinstokjes.

ideeën om te knutselen voor Moederdag en Vaderdag - Bloemen knutselen van papier en karton

Leuk als de kids al iets groter zijn: bloemen van vilt en chenilledraad knutselen. Tulpen om precies te zijn.

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen. Bloemen knutselen: een tulp van vilt en chenilledraad

Deze bloem knutselden we van gekleurd papier en vliegerpapier. Eerst rolden we een stukje groen papier op en lijmden het vast, dat is de steel. Daarna knipten we voor de bloembladen stukjes vliegerpapier. Dit drapeerden we voorzichtig rond de steel en plakten we het vast. Je moet het een beetje dubbelvouwen om een blad effect te krijgen. Tot slot plakten we nog een lintje onderaan de bloem.

Bloem van gekleurd papier en vliegerpapier. Eerst rolden we een stukje groen papier op en lijmden het vast, dat is de steel. Daarna knipten we voor de bloembladen stukjes vliegerpapier. Dit drapeerden we voorzichtig rond de steel en plakten we het vast. Je moet het een beetje dubbelvouwen om een blad effect te krijgen.

Voor wat oudere knutselaars: zelfgemaakte kristallen. Ze zijn leuk om op te hangen in het raam, of aan een muur, of in een plant.

DIY: kristallen knutselen

Een hartje met wat crêpepapier (en op de achterkant een handje van onze kleine). Het is een idee van onze crèche.

hartje knutselen voor vaderdag of moederdag

Raamhangers van papier knutselen

Mijn nichtjes knutselden deze hyacint met vliegerpapier., dat is van dat doorzichtige papier. Prachtig als raamhanger!

Lente en zomer knutselen: Hyacint bloem raamhanger

Ook deze mooie kleurrijke raamhanger maakten ze. Het is een regenwolk met zon, die samen een regenboog veroorzaken. Naast wit en geel papier gebruikten ze gekleurd crêpepapier.

Lente en zomer knutselen: wolk met regenboog raamhanger

Kaartjes knutselen voor Vaderdag en Moederdag

Met wat papier, wol, een prikblok en borduurnaalden knutselden we deze hartjeskaarten. Hier lees je hoe je deze hartjes van wol kunt maken.

Kaartjes knutselen voor Vaderdag en Moederdag

Deze kaart maakten we door een aantal hartjes in dezelfde maat te kippen. Vervolgens vouwden we ze doormidden. Daarna plakten we het eerste hartje midden in de kaart. De andere hartjes plakten we op de vouwrand voorzichtig vast.

kaart knutselen voor Vaderdag of Moederdag

Deze leuke kaart met een draaiend hartje er in vonden we Easy Peasy and Fun op YouTube. Het filmpje laat heel goed zien hoe je het maakt. Onze kinderen konden er geen genoeg van krijgen en maakten er heel veel.

ansichtkaart met draaiend hartje knutselen

Knutselen met strijkkralen

Met strijkkralen kun je een mooi hartje knutselen. Hiervoor heb je een strijkkralenplankje in de vorm van een hartje nodig. Strijkkralen zijn bij ons een hit én goed voor de fijne motoriek. Inmiddels hebben we zo veel ideeën verzameld dat ik een aparte blog met strijkkralen voorbeelden maakte. Je kunt natuurlijk het lievelingsdier van je vader of moeder maken, of iets in de lievelingskleur.

Strijkkralen hartje knutselen voor vaderdag of moederdag / Hama beads crafting for fathers day or mothers day

Deze fijne tip kreeg ik van de buuf: het lintje kun je gewoon mee strijken. Zo’n hanger is ook leuk voor aan een cadeautje.

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen, zoals een strijkkralen hanger hartje.

Met strijkkralen kun je ook kunstwerken knutselen. Het Meisje met de parel van Vermeer, de Zonnebloemen van Vincent van Gogh of de composities van Mondriaan. Leuk cadeau voor papa, mama, opa of oma.

kunstwerken namaken met strijkkralen - ideeën om te knutselen voor Moederdag en Vaderdag

Knutselen met klei

Ook leuk als cadeautje: een zelfgemaakte hanger van FIMO klei. Je kunt er sieraden van maken, zoals een ketting, sleutelhanger en broche. Maar je kunt ze ook gebruiken om een ander cadeautje mee te versieren. Zo maak je deze LEGO poppetjes.

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen. Zoals een een zelfgemaakte hanger van FIMO klei. Je kunt er sieraden van maken, zoals een ketting, sleutelhanger en broche. Maar je kunt ze ook gebruiken om een ander cadeautje mee te versieren.

Deze hangers die op snoephartjes lijken zijn ook leuk. Ook die maakten we van fimo klei, de uitleg vind je hier. Daar leg ik ook uit hoe je met FIMO klei werkt.

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen. Deze hartjes ketting maakten we van FIMO klei, daar kun je mooie sieraden mee maken.

Dit mens erger je niet spel besloten we te knutselen als Sinterklaas surprise. Maar je kunt het natuurlijk ook als cadeau voor papa of mama maken. Zo maakten we het spel en de pionnen van FIMO klei.

Spel zelf maken: mens erger je niet knutselen. Op zoek naar iets leuks om te knutselen met oudere kinderen of tieners? Dan is dit mens erger je niet spel leuk om te zelf te maken. Wij maakten het voor Sinterklaas als surprise. Maar is ook een leuk project voor de vakantie. Of om te maken als cadeau.

Knutselen met pijpenragers

Met pijpenragers kun je van alles maken. Dit hartje vouw je van twee pijpenragers.

hartje van pijpenrager knutselen

Van pijpenragers maak je ook heel makkelijk een kroon. Doordat er ijzerdraad in zit kun je het namelijk goed modelleren.

Kroontje knutselen voor vaderdag of moederdag

Corrien knutselde deze leuke poppetjes met houten kralen, pijpenragers, oogjes, verf, cocktailprikkers, papier en lijm. In de beker stopte chocolade, servetjes en een rietje. Het flesje vulde ze met vlierbloesemsiroop. Het idee voor de poppetjes vond Corrien bij Pipoos, daar komen de knutselspullen ook vandaan.

poppetjes van pijpenragers knutselen met wat lekkers
poppetjes van pijpenragers knutselen met wat lekkers

Knutselen met stof

Met een paar kleine stukjes reststof kun je mooie knutselwerkjes maken. Voor dit borduurwerkje is eerst een hartje uit stof geknipt, daarna is het vast gezet met wol. Het ene vlindertje is gemaakt van een plaatje. Het andere is helemaal geborduurd. De achtergrond van kleine steekjes van blauw en groen vind ik ook super mooi. Je kunt het resultaat bijvoorbeeld op een kaartje plakken of in een lijstje spannen. Ook kun je er met latjes zelf een lijstje omheen maken. Deze foto maakte ik op de KinderKunstBiënnale in de OBA.

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen. Voor dit borduurwerkje is eerst een hartje uit stof geknipt, daarna is het vast gezet met wol. Het ene vlindertje is gemaakt van een plaatje. Het andere is helemaal geborduurd. De achtergrond van kleine steekjes van blauw en groen vind ik ook super mooi.

Knutselen met schelpen 

Een schelpen ketting is ook leuk om te knutselen voor papa of mama. In sommige schelpjes zit een gaatje. Dat gaatje is ideaal als je een ketting wil maken! Met stevig nylon koord en kraaltjes maakten we deze ketting.

Knutselen met schelpen: ketting zelfmaken

Dit patroon lijkt geschilderd, maar is er opgeplakt met Mod Podge. Eerst hebben we de schelp ingesmeerd met Mod Podge. Daarna hebben we voorzichtig een stukje servet er opgedrukt. Nadat we de randen hebben afgeknipt, hebben we de bovenkant met Mod Podge ingesmeerd. Na het drogen kun je eventueel nog een keer insmeren.

Knutselen met oesters: plaatje op maken met modpodge

Zoek je nog meer leuke leuke ideeën om te knutselen met schelpen? Kijk dan naar ons artikelen over knutselen met schelpen.

Knutselen met wc rollen

Leuk voor Valentijnsdag, vaderdag, moederdag, juffendag of meestersdag: deze vlinder van wc rollen.

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen. Deze hartjes vlinders maakten we van wc rollen en gekleurd papier. Het zijn net poppetjes, leuk om een verhaaltje mee te verzinnen. Voor Valentijnsdag, vaderdag, moederdag, juffendag of meestersdag.

Van deze vlinder van een toiletrol krijg je toch meteen een vrolijk gevoel? Je kunt er eventueel ook nog hartjes op tekenen.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze vlinder knutselen

Zoonlief maakte voor zijn vader een keer raket van een wc rol. Want kleine jongens willen niet altijd hartjes maken 😉

raket knutselen voor Vaderdag

Papa en mama zijn natuurlijk ook koningen. Van een wc rol kun je een heel leuk kroontje maken.

DIY: kroontje knutselen voor Koningsdag of verjaardag

Knutselen met bloemen

Je kunt ook een bloemenhanger maken. Leuk voor aan de muur of in het raam, want hij is doorzichtig. Lees hier hoe je de bloemenhanger maakt.

een bloemen hanger knutselen

Met droogbloemen kun je een prachtig kunstwerk maken. Na het plukken leg je de bloemen zo plat mogelijk tussen twee keukenpapiertjes, met iets zwaars erop. Dit laat je vervolgens een nachtje liggen, of langer als het nodig is, tot het mooi plat is. Daarna haal je de bloemen voorzichtig tussen het papier uit. Tot slot plak je ze met lijm op een vel papier of karton. Er overheen plak je een vaas van karton.

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen. Met droogbloemen kun je een prachtig kunstwerk maken. Eerst droog je bloemen plat zoals hierboven beschreven. Daarna plak je ze met lijm op een vel papier of karton. Er overheen plak je een vaas van karton.

Deze zoutdeeg bloemenhangers zijn ook heel leuk om te knutselen voor vaderdag of moederdag. Heel makkelijk, maar het kost wel tijd om ze te laten drogen. Hier lees je hoe we de zoutdeeghangers maakten.

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen. Zoals een hanger maken van bloemen en zoutdeeg.

Ook leuk: een standaard met droogbloemen knutselen. Hiervoor gebruik je simpele boetseerklei om een balkje van te maken. Daar steek je vervolgens gedroogde bloemen in.

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen. Zoals een standaard met droogbloemen knutselen

Lees hier al onze ideeën om bloemen te knutselen én te knutselen met bloemen 

Knutselen met planten

Je kent ze wel, die saaie plastic potjes waar kruiden in zitten. We maakten met speciale markers stippels op de pot, dat ziet er toch veel leuker uit?

met stiften een plantenpot versieren

Een mooi symbolisch cadeau: een aardbeienplantje met “Thank you for helping me grow”. Oftewel: “Bedankt dat je me liet groeien.”

Plant voor vaderdag of moederdag

Kliederen met eten is altijd leuk. Roos maakte dit plantje is gemaakt van eetbare aarde.

eetbaar plantje knutselen

Tekenen voor Vaderdag en Moederdag

Stoepkrijttekeningen zijn prachtig. Een tekening waar je even van kunt genieten, tot de regen ze wegspoelt. Dan is het tijd voor een nieuwe stoepkrijt tekening! Ik verzamelde heel veel mooie ideeën voor stoepkrijt tekeningen en wat handige tips. Voor papa of mama kun je een hart maken, een mooie tekst of iets anders waar hij of zij gek op is.

Stoepkrijt tekening voor vaderdag of moederdag - hartje met tekst

Met handletteren maak je mooie tekeningen, kaarten en andere kunstwerkjes.

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen. Met handletteren maak je mooie tekeningen, kaarten en andere kunstwerkjes.

Van een foto van de kinderen kun je een kleurplaat maken, die ze zelf inkleuren.  Of een kleurplaat van iets anders dat papa of mama heel mooi vindt of graag doet. Een prachtig persoonlijk cadeau!

Nog meer ideeën om te knutselen voor Vaderdag en Moederdag

Corrien beschilderde met haar dochters deze Matroesjka poppen. Een heel leuk cadeau voor opa, oma, papa of mama. Ze laat ons zien hoe je deze Matroesjka poppen kunt schilderen, kijk je mee?

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Matroesjka poppen zelf beschilderen: leuk cadeau om te knutselen. Matroesjka poppen zijn leuk om zelf te beschilderen. Tof voor als je een cadeau wil knutselen voor de juf, de meester, opa, oma, papa of mama. Dit super leuke idee is van Corrien. Ze maakte samen met haar dochters deze Matroesjka's voor de juffen. 

Dit handje van zoutdeeg of brooddeeg kreeg ik ooit van dochterlief, super schattig toch?

Handje brooddeeg voor vaderdag of moederdag

Makkelijk, maar wel heel leuk: een hartje maken van Lego. Zoonlief had deze zelf bedacht, schattig toch?

Hartje van Lego voor Moederdag en Vaderdag

Cadeaus voor Vaderdag en Moederdag

Zoek je nog meer leuke cadeau ideeën voor Vaderdag of Moederdag? Kijk dan even naar onze artikelen met cadeautips voor moeders en cadeautips voor vaders. Hierin vind je tips voor allerlei leuke cadeaus.

De leukste cadeautips voor vrouwen: wat voor cadeau koop je voor mama?
De leukste cadeautips voor mannen: wat voor cadeau koop je voor papa?

Verder lezen over knutselen

Naast dit artikel voor Vaderdag en Moederdag, vind je ook ideeën om te knutselen voor de lente en zomer, de herfst en de winter. Daarnaast is er ook een overzicht met 101 knutselideeën. Ook fijn: een lijstje met leuke knutselspullen voor kinderen. Daarnaast delen we op Instagram ook vaak knutseltips.

Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten

Wil je deze blog graag onthouden? Bewaar deze afbeelding dan op Pinterest!

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen. Het is alweer bijna Moederdag en Vaderdag, dus wij gingen aan de slag met toffe ideeën om te knutselen. Want een leuk knutselwerkje is natuurlijk het allerleukste cadeau voor papa en mama.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids