Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland

Wat zijn er ontzettend veel leuke musea voor kinderen in Nederland! Wil je naar een museum met je kinderen, dan vind je in deze lijst zeker een tof kindermuseum bij jou in de buurt, voor peuters, kleuters, kinderen en tieners!

In dit artikel vind je de allerleukste musea op een rijtje. Mis jij jullie favoriete museum voor kinderen in dit lijstje? Of is er een nieuw kindvriendelijk museum? Stuur dan een mailtje via info [at] leukmetkids.nl.

We delen regelmatig reviews van musea. Hier op mijn blog, maar ook op Instagram.


Inhoudsopgave: naar het museum met kinderen


Scroll lekker door de lijst, of klik snel door naar musea in:

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Wat zijn er ontzettend veel leuke musea voor kinderen in Nederland! Wil je naar een museum met je kinderen, dan vind je in deze lijst zeker een tof kindermuseum bij jou in de buurt, voor peuters,  kleuters, kinderen en tieners!

Kindermuseum in Groningen


Het Groninger Museum ligt vlak naast het station van Groningen en is daar echt een eye catcher. Naast een collectie over de geschiedenis en cultuur van Groningen, vind je er moderne kunst, fotografie, mode en design. Er zijn ook een ontdekkingsruimte voor allerlei activiteiten en een atelier waar je zelf creatief aan de slag kunt gaan.

Storyworld in Groningen is het museum voor strips, animatie en games. Voorheen was dit het Stripmuseum.

LEGiO-Museum in Grootegast bij Roden en Zuidhorn: LEGO museum met de slogan “kijken, bouwen, spelen”. Daarnaast is hier ook een museum met legervoertuigen, een drukkerijmuseum en museumrestaurant American diner.


Kindermuseum in Friesland


Natuurmuseum Fryslan in Leeuwarden. Hier kun je de natuur zien, horen, ruiken en voelen, zowel boven als onder water en in de lucht en op het land. Je kunt hier ook veel zelf doen, er zijn allerlei workshops.

Het Friese Museumdorp in Allingawier bij Makkum: openluchtmuseum in karakteristieke terpdorp. Je kunt er ook naar het restaurant, een speurtocht doen, kabouters zoeken en naar de speeltuin.

Modelspoor Museum in Sneek: klein museum met verschillende modelspoorbanen. Kinderen kunnen de treintjes in gang zetten door op knopjes te drukken, met landschappen waar je niet snel op uitgekeken raakt. Ook zijn er speurtochten en een speelhoek. Het zit in het monumentale stationsgebouw waar de trein nog steeds aankomt, dus je kunt er met de trein heen gaan.


Kindermuseum in Drenthe


In Roden, tussen Groningen en Assen, zit Museum Kinderwereld, een speelgoedmuseum, met antiek speelgoed, zoals poppen, auto’s, treinen, speelautomaten en Lego.

Ooit ging ik met collega’s naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen bij Assen, maar meerdere lezers vertellen enthousiast dat het is ook erg leuk is voor kinderen. Zo hebben ze speurtochten, een klauterbajes, ritje met de Boevenbus en kleuren en tekenen in de tekencel.

Museumdorp Orvelte (review) is een openluchtmuseum. Het is een dorpje met oude Drentse boerderijen. Daarnaast is er ook een kinderboerderij met speeltuin en een kindvriendelijk restaurant.

Orvelte: Museumdorp met kinderboerderij, speeltuin en kindvriendelijk restaurant

Kindermuseum in Overijssel


Oyfo Kunst & Techniek in Hengelo is leuk voor kleine uitvinders, je mag er met alles spelen en alles aanraken. Regelmatig zijn er doemiddagen, waarbij kinderen onder leiding van een docent aan de slag kunnen. Nienke vertelt er over: “Onze zoon noemt dit museum ‘het knopjesmuseum’. Erg leuk, leerzaam en interactief museum, met in de vakanties workshops voor kinderen!”

De Museumfabriek in Enschede zit in de voormalige textielfabriek Het Rozendaal. Het is een natuurhistorisch museum, kunstmuseum, oudheidkamer en techniekmuseum in één. Je leert er over geschiedenis en toekomst van Twente. Je kunt zelf aan de slag met 3D printers en lasercutters in de Makerspace. In de toren van het museum zit een Sterrenwacht.

Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp noemt zichzelf belevingsmuseum. Dit natuurhistorische museum heeft een grote collectie bijzondere dieren en fossielen in haar de wonderkamers. Ook kun je er je eigen digitale bos bouwen in Funky Forest. Daarnaast is er een landschapstuin en een tuincafé.

Speelgoedmuseum (review) in Deventer: kinderen zien hier heel veel speelgoed van vroeger. Maar er is ook veel speelgoed van nu, om lekker mee te spelen. Daarnaast is er een buitenspeelroute, door de mooie oude stad Deventer.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Zoals het Speelgoedmuseum in Deventer: uitje met speelgoed van vroeger en nu. Voor de kinderen is het heel leuk om te zien waar kinderen vroeger mee speelgoed. Maar de meeste tijd brachten we door in de delen van het Speelgoedmuseum waar je lekker zelf kunt spelen. Zoals de grote ruimte met bouwspeelgoed, waaronder KAPLA.

=> Bekijk ook: Deventer met kinderen en tieners


Kindermuseum in Gelderland


In het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem bij Zwolle kun je vroeger tijden herleven in de 150 jaar oude bakkerij van het museum. Je kunt ook een kijkje nemen in het dagelijks leven van de bakker van nu. Roos vertelt: “En dan met name de show van de bakker, zo leuk!”

In Beekbergen kun je bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij heel veel oude stoomtreinen bekijken en er een rit mee maken.

In het Kristalmuseum in Borculo bij Zutphen kun je fossielen, mineralen, kristallen en edelstenen bekijken. Voor feestjes heeft het kristalmuseum speciale doe-activiteiten voor kinderen.

Het Oude Ambachten en Speelgoedmuseum in Terschuur, tussen Barneveld en Amersfoort, neemt je mee terug in de tijd. Toen er geen elektriciteit was, de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan en de mensen afhankelijk waren van familie, vrienden en buren. Er zijn ruim 160 verschillende oude ambachten, beroepen en winkeltjes te vinden.

Het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld toont de geschiedenis van kip en ei. Bekijk een antieke broedmachine die nog in bedrijf is en volg een kuikentje als het uit het ei komt. Voor de kinderen is er een speurbrief voor een tocht door het museum. Er is ook eierveiling waar kinderen kuikentjes mogen vasthouden.

De Betuwe

Geofort Herwijnen (review) bij Leerdam en Culemborg: hier leer je over de aarde, het klimaat, waterbeheer en de energietransitie. Buiten is er een leuke speeltuin. En je kunt er Minecraft workshops doen! Daarnaast zit het in een oud fort van de Hollandse Waterlinie.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Zoals Geofort Herwijnen, hier leer je over de aarde, het klimaat, waterbeheer en de energietransitie. Buiten is er een leuke speeltuin. En je kunt er Minecraft workshops doen! Het zit in een oud fort van de Hollandse Waterlinie.

Arnhem en Nijmegen

Bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem waan je je terug in de tijd, het is een soort dorp met verhalen uit allerlei tijden. Irma vertelt: “Voor oudere kinderen is de daar aanwezige interactieve tentoonstelling De canon van Nederland zeer de moeite waard.” Daarnaast kunnen kinderen in dit museum met allerlei workshops meedoen of gewoon lekker rondrennen natuurlijk, want het is buiten. Wij gingen er vorig jaar met een grote groep kinderen heen, daar is het ook heel geschikt voor.

In Park Sonsbeek in Arnhem ligt het Watermuseum (review). Kinderen ontdekken en leren hier van alles over water. Daarnaast kunnen ze zelf proefjes doen. Erg leuk voor nieuwsgierige kids die van techniek houden. Als het regent of koud is kun je binnen van alles doen, maar in de zomer kun je er ook leuke dingen buiten doen. 

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Zoals het Watermuseum: technisch museum voor nieuwsgierige kinderen in Arnhem.

Bij Muzieum Nijmegen kun je van alles ervaren over zien en niet zien. Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? Ga mee op pad in een wereld waar horen, ruiken, voelen en proeven opeens een veel grotere rol spelen dan je gewend bent. De gids die je rondleidt is blind of slechtziend en vertelt uit eigen ervaring. Daarnaast kun je ook van alles zelf ontdekken.


Kindermuseum in Utrecht


De stad Utrecht

Met jongens en meisjes die gek zijn op treinen kun je naar het Spoorwegmuseum (review) in Utrecht. Natuurlijk kun je hier indrukwekkende historische treinen bekijken. Maar er is nog veel meer. Voor oudere kinderen en tieners zijn er spannende attracties en het Techlab. Voor peuters en kleuters is er een treintje waarin je kunt rijden en een speeltuintje. Een deel van de collectie van het Spoorwegmuseum is buiten. Daardoor kun je met mooi weer ook lekker even in de zon kan zitten.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Met jongens en meisjes die gek zijn op treinen kun je naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Natuurlijk kun je hier indrukwekkende historische treinen bekijken. Maar er is nog veel meer. Voor oudere kinderen en tieners zijn er spannende attracties en het Techlab. Voor peuters en kleuters is er een treintje waarin je kunt rijden en een speeltuintje. Een deel van de collectie van het Spoorwegmuseum is buiten. Daardoor kun je met mooi weer ook lekker even in de zon kan zitten.

Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht toont een verzameling automatisch spelende muziekinstrumenten, waarvan de meeste nog steeds muziek kunnen maken. Voor kinderen is er een speurtocht met Orgelaapje Toon en ze kunnen zelf het lievelingsliedje van aapje Toon componeren, programmeren en spelen.

Voor peuters en kleuters is het Nijntje Museum (review) in Utrecht leuk. Je moet er wel van tevoren reserveren. Mijn tip: ga op een vrije doordeweekse ochtend, wanneer het relatief rustig is in het Nijntje Museum. Ik ging met de peuter, terwijl de kleuter op school zat.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Zoals het Nijntje museum uitje met peuters en kleuters in Utrecht.

Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht: van alles leren over planten.

Universiteitsmuseum Utrecht: een kijkje onder de motorkap van wetenschap. Je leert hoe wetenschappers onderzoek doen en doet zelf onderzoek.

=> Bekijk ook: Utrecht met kinderen en tieners

Buiten de stad Utrecht

Waterliniemuseum op Fort bij Vechten in Bunnik: met vaste tentoonstellingen over water en de romeinen. Het museum is interactief, je kunt een virtuele parachutesprong maken en door inzet van de waterlinie zelf de vijand verslaan. Ook is er de Waanzinnige Boomhut Doe Expo Ruimte-Reis.

De Soesterduinen zijn zandduinen, leuk om hier te wandelen met kinderen. Soesterdal in Soesterberg is een mooi restaurant in dit gebied, met een terras én grote houten speeltuin rondom. Er vlakbij ligt het Nationaal Militair Museum en de Vliegbasis Soesterberg, dus je ziet ook regelmatig vliegtuigjes vertrekken, leuk voor kleine vliegtuig fans. Lees hier verder.

De Soesterduinen zijn zandduinen, leuk om hier te wandelen met kinderen. Soesterdal in Soesterberg is een mooi restaurant in dit gebied, met een terras én grote houten speeltuin rondom. Er vlakbij ligt het Nationaal Militair Museum en de Vliegbasis Soesterberg, dus je ziet ook regelmatig vliegtuigjes vertrekken, leuk voor kleine vliegtuig fans. 

Kindermuseum in Flevoland


Bij Batavialand in Lelystad bekijk je het VOC schip de Batavia, maar ook allerlei aspecten van de Nederlandse scheepvaarthistorie. Er worden ook allerlei kinderactiviteiten georganiseerd. Buiten is er ook van alles te doen: een speeltuin, een springkussen en een vluchtsimulator.

Aviodrome in Lelystad is een leuk museum voor kinderen en tieners. Er zijn heel veel vliegtuigen en interessante filmpjes. Maar er is ook speeltuin voor de kleintjes, een marinehelden testparcours voor grotere kids en een binnenspeeltuintje  in de vorm van een aankomsthal. Daarnaast heeft de oude uitkijktoren een prachtig uitzicht. Lees ook onze review van Aviodrome.

Museum met kinderen: 101 keer het leukste kindermuseum van Nederland. Luchtvaartmuseum Aviodrome is een leuk uitje met kinderen in Lelystad in Flevoland.

Kindermuseum in Noord Holland


Ecomare in de Koog op Texel: opvang van zeehonden en vogels, maar ook natuurmuseum en zeeaquarium.

De kop van Noord Holland

Den Helder is een plek waar je traditioneel veel marinemensen ziet. Het Marinemuseum zit dan ook in Den Helder. Behalve een indrukwekkende collectie, zijn er ook ontdekkingstochten en een kinderatelier. Marije vertelt: “Mijn jongens (9 en 6 jaar) zijn helemaal weg van het Marinemuseum in Den Helder. Een heel interactief museum, je kan er ook in een echte onderzeeër kijken! Mijn kinderen raken er niet uitgekeken. Fijn is dan dat je met de museumkaart gratis toegang hebt.”

Het Reddingsmuseum Dorus Rijkers in Den Helder ligt aan de voormalige Rijkswerf in een gebouw dat vroeger dienst deed als machinewerkplaats, een stoer museum met spannende verhalen en mooie boten.

Bij Ship in IJmuiden ervaar je een zeesluis. Marije vertelt: “Dat gaat over hoe sluizen werken, de bouw van de grootste sluis ter wereld in IJmuiden, wat leeft en groeit er allemaal in dat gebied en nog veel meer! Ook is Ship heel interactief. Er werken erg betrokken, vriendelijke mensen die je graag nog meer vertellen en uitleggen. Erg leuk!”

Museum Broekerveiling in Broek op Langedijk bij Heerhugowaard is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Je kunt deelnemen aan de veiling en voor kinderen zijn er spelletjes. Je kunt ook zelf een boot huren om door het mooie gebied te varen.

Het Kaasmuseum ligt aan het beroemde Waagplein in Alkmaar. Je leert hier over de bereiding van kaas en er is een speurtocht voor kinderen.

Het midden van Noord Holland

Teylers Museum in Haarlem toont al sinds 1784 voorwerpen van kunst en wetenschap. Voor kinderen zijn er speurtochten en games en op sommige dagen workshops Kunst en Vliegwerk.

Zuiderzeemuseum (review) in Enkhuizen: museum met veel doe-dingen. Kids leren er op een leuke interactieve manier over het voormalige Zuiderzeegebied. Zo is er de vaste familietentoonstelling Zee vol verhalen. In het zomerseizoen is ook het Buitenmuseum open. Dan wandel je over klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee. Ik ging met onze jongen van 8 jaar.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Zoals het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, leuk met kinderen.

Bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik maken kinderen een toffe reis met stoomtram en een boot, nog een tip van Charlotte.

Bij de Zaanse Schans (review) denk je waarschijnlijk eerst aan de vele molens en die zijn inderdaad indrukwekkend. Maar de schattige straatjes van dit openluchtmuseum zijn ook heel leuk, je kunt er op veel plekken binnenkijken. Daarnaast vind je bij de Zaanse Schans ook het het leuke interactieve Zaans Museum. Bij de Verkade Experience zijn de machines indrukwekkend, waarmee de Verkade fabriek vroeger koekjes, chocolade en waxinelichtjes maakte. En hoe leuk is het om de wikkel van je eigen chocoladereep te mogen maken?

Bij de Zaanse Schans denk je waarschijnlijk eerst aan de vele molens en die zijn inderdaad indrukwekkend. Maar de schattige straatjes van dit openluchtmuseum zijn ook heel leuk, je kunt er op veel plekken binnenkijken. Daarnaast vind je bij de Zaanse Schans ook het het leuke interactieve Zaans Museum. Bij de Verkade Experience zijn de machines indrukwekkend, waarmee de Verkade fabriek vroeger koekjes, chocolade en waxinelichtjes maakte. En hoe leuk is het om de wikkel van je eigen chocoladereep te mogen maken.

Amsterdam centrum

De Cultuur Ferry (review) is een hop on hop off boot langs musea. Op alle haltes kun je uitstappen, voor een museumbezoek, wandeling of restaurant. En onderweg zie je Amsterdam vanaf het water.

Cultuur Ferry Amsterdam: hop on hop off museum boot. De Cultuur Ferry is een leuke manier om Amsterdam te ontdekken met kinderen. Deze hop on hop off boot vaart van het ene naar het andere museum. Ondertussen ontdek je Amsterdam vanaf het water.

Wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds ligt op de Dam in Amsterdam. Leuk om selfies met beelden van sterren te maken. Tieners kunnen daarna meteen shoppen in de Kalverstraat.

Het Paleis op de Dam (review), officieel Koninklijk Paleis Amsterdam, is regelmatig open voor bezoekers. Dit paleis werd gebouwd als stadhuis in de tijd van het classicisme. Je leert er dus veel over de geschiedenis van Amsterdam en over Griekse en Romeinse mythen. Leuk voor nieuwsgierige kinderen en tieners.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Zoals het Paleis op de Dam: leuk uitje met kinderen en tieners in Amsterdam. Het Paleis op de Dam is een leuk uitje in Amsterdam met kinderen en tieners. Dit museum in het centrum van Amsterdam laat namelijk allerlei aspecten van de geschiedenis zien.

In Bodyworlds ga je op reis door het menselijk lichaam. De 200 anatomische exemplaren van echte menselijke lichamen laten zien hoe het lichaam werkt. Ook zie je wat het effect is van veel voorkomende ziekten en gewoontes zoals roken.

The Amsterdam Dungeon is een spannende interactieve tour, waarin je zelf een rol speelt. In verschillende shows word je meegenomen naar de duistere kant van de geschiedenis van Amsterdam. Met heksenjagers, brandstapels en meer. Een leerzaam uitje voor stoere tieners dus.

Grachtenmuseum: lopend door stijlkamers van een grachtenpand leer je over de Amsterdamse grachten. Met onder andere een groot poppenhuis en projecties. Met audiotour, maar om alle details te begrijpen moet je een jaar of tien zijn.

In het centrum van Amsterdam kun je ook het echte Muizenhuis (review) van Sam en Julia bekijken.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Weet je dat je het Muizenhuis in Amsterdam kunt bezoeken?

Bij Fotomuseum FOAM leren kinderen spelenderwijs over fotografie, met doe- en kijkopdrachten. Daarnaast zijn er voor families regelmatig inloopworkshops. Kijk wel of de tentoonstelling aansluit bij jouw kinderen.

De oostkant van het centrum

In het Rembrandthuis ontmoet je Rembrandt in zijn eigen huis. In de vakantie heeft dit museum achter het Waterlooplein ook kunstzinnige workshops voor kinderen.

Wetenschapsmuseum Nemo (review) is een fascinerend gebouw vol met toffe apparaten, constructies, weetjes en proefjes. Zo’n museum vol nieuwe dingen om te leren, maar dan wel op een manier die kinderen fantastisch vinden.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Zoals het Nemo Science Museum in Amsterdam met kinderen.

Het Schaapvaartmuseum (review) is een gigantisch gebouw dat allerlei verschillende onderdelen van de scheepvaartgeschiedenis vertelt. Je kunt hier heel lang ronddwalen en natuurlijk het VOC schip bekijken. En ze hebben leuke tentoonstellingen voor kinderen, ook voor peuters en kleuters. Vlakbij zit duurzaam restaurant Kanteen25 op het Marineterrein, met speelruimte die ook leuk is voor oudere kids.

Het Schaapvaartmuseum (review) is een gigantisch gebouw dat allerlei verschillende onderdelen van de scheepvaartgeschiedenis vertelt. Je kunt hier heel lang ronddwalen en natuurlijk het VOC schip bekijken. En ze hebben leuke tentoonstellingen voor kinderen, ook voor peuters en kleuters.

In H’ART Museum (review), voorheen Hermitage, wisselt de collectie eens in de zoveel tijd. Sommige tentoonstellingen zijn heel leuk met kinderen en tieners en vaak krijg je een speurtocht voor kinderen. Naast H’ART kun je lunchen in de Hoftuin. Het museum ligt in een leuke buurt aan de rand van het centrum.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. H'ART Museum in Amsterdam, voorheen de Hermitage, heeft soms leuke tentoonstellingen voor kinderen en tieners.

In hetzelfde gebouw zit ook Outsider Art, een kleine dependance van van Het Museum van de Geest. Met kunst gemaakt door mensen in psychiatrische instellingen en andere bijzondere achtergronden.

Het Amsterdam Museum toont van alles over Amsterdam, van de geschiedenis tot de toekomst.

Amsterdam Zuid

Het Rijksmuseum (review) is ook voor kinderen leuk. Er zijn speciale activiteiten voor families. Ook kunnen kinderen een teken- of schildercursus doen. Daarnaast zijn er in de vakanties vaak speciale workshops voor kinderen. Er zijn verschillende audiotours, ook speciaal voor peuters, kleuters, kinderen en tieners. Ook de tuin van het Rijksmuseum is leuk om met kids te bezoeken en bovendien gratis.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Ook het Rijksmuseum in Amsterdam is leuk met kinderen en tieners.

Het Stedelijk Museum heeft een lab voor kinderen. Maar dat is niet altijd open, dat moet je even van tevoren checken dus.

Van Gogh Museum (review): naast de wereldberoemde schilderijen, is er van alles voor kids en tieners. Workshops, een audiotour voor families, een speurtocht voor kids en een checklist voor tieners. Maar reserveer wel ruim op tijd.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Zoals het Van Gogh museum in Amsterdam.

Het Moco Museum heeft hedendaagse kunst die vaak niet misstaat op Instagram en spreekt dus veel oudere kids en tieners aan.

Move Amsterdam bij het Olympisch Stadion leert je van alles over mobiliteit. In de Mobility Experience ontdek je hoe het is om in een zelfrijdende auto te rijden. Ook zijn er mooie race wagens uit verschillende periodes en een tijdelijke tentoonstelling. In de kidsclub doe je een leuke workshop over iets dat te maken heeft met mobiliteit. Daarnaast is er een café, een restaurant en een winkel.

The Upside Down Amsterdam is een Instagram museum vlakbij de RAI, een populaire plek bij veel tieners.

Amsterdam heeft een Museumtramlijn (review). Wij maakten er een ritje mee en dit is erg leuk, ook als het regent kan je toch de stad door.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Zoals dit uitje voor kleine tramfans: Museumtramlijn Amsterdam.

Amsterdam Oost

Tropenmuseum Junior in Oost heeft altijd een gave tentoonstelling voor kinderen. Let op: je moet hier wel reserveren, wij stonden al een keer voor niks voor de deur 😉

Verzetsmuseum Amsterdam vertelt het verhaal van vervolging, collaboratie en verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het heeft een speciaal kindergedeelte.

Micropia (review) is een museum dat helemaal over microben gaat. Dit is leuk voor nieuwsgierige kids vanaf een jaar of 8. Het ligt naast dierentuin Artis.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Zoals Micropia museum: leuk uitje voor nieuwsgierige kinderen in Amsterdam.

Ook bij Artis zit het Groote Museum waar ze antwoord zoeken op allerlei vragen. Zoals waarom besta je en waar kom je vandaan? Wat maakt jou tot jou? En wat maakt je anders dan planten en dieren?

De Hortus Botanicus (review) zit even verderop. Hier leren kids over planten. Maar ook over kikkers, wormen, vlinders, bijen en andere insecten. Een soort openluchtmuseum over planen en dieren.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Dit is een soort openluchtmuseum: leren over planten in de Hortus.

Amsterdam Noord

This is Holland is een “5D vliegervaring”, met een film alsof je over Nederland vliegt.

Nxt museum richt zich op mediakunst, met grootschalige, digitale kunstinstallaties. Daarin wordt je perceptie van ruimte, maar ook onze plaats daarin, op de proef gesteld.

EYE film (review): bioscoop en filmmuseum op een prachtige plek. Met voor kinderen een videotour, een speurtocht en leuke activiteiten. In het weekend zijn er speciale films voor kleintjes. En in de vakantie zijn er extra activiteiten en workshops.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Filmmuseum EYE: leuk museum uitje met kinderen in Amsterdam Noord. Op een prachtige plek aan het IJ in Amsterdam Noord ligt filmmuseum EYE. Het is een absolute eye catcher op de noordelijke IJ-oever. Maar weet je dat het filmmuseum EYE ook een leuk museum uitje met kinderen is?

Wondr Experience was het eerste Instagram museum in Nederland, leuk met tieners. Je kunt er ook wat eten of drinken bij Pink Beach.

STRAAT museum (review): straatkunstmuseum, vol met graffiti en street art op groot formaat doeken. Het zit in een stoere oude loods op de NDSM-werf. Heel leuk voor oudere kinderen en tieners.

STRAAT museum: straatkunstmuseum met graffiti en street art. Het zit in een stoere oude loods op de NDSM-werf. Heel leuk voor oudere kinderen en tieners.

=> Bekijk ook: Amsterdam met kids

De zuidoost punt van Noord Holland

Forteiland Pampus bezoek je met je eigen boot, of je vertrekt vanaf de haven van IJburg in Amsterdam. Wij gingen er ooit heen voordat we kinderen hadden, het is echt een prachtige plek in het IJmeer.

In het Muiderslot (review) in Muiden kun je beleven hoe het vroeger moet zijn geweest in een oud kasteel. Voor kinderen zijn er speurtochten, in de zomer is er een valkenier en in de vakanties zijn er familievoorstellingen en meespeeltheater.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Zoals in Muiden, een uitje met ridders en jonkvrouwen op speurtocht in het Muiderslot.

Het Mediamuseum van Beeld en Geluid in Hilversum gaat over jouw leven in media: toen, nu en straks. Je kunt er je eigen nieuws maken, bent verslaggever van het journaal, kruipt in de huid van een influencer of maakt je eigen game.


Kindermuseum in Zuid Holland


Museumpark Archeon (review) in Alphen aan den Rijn is een themapark waar je de geschiedenis van de Prehistorie en de Romeinen tot de Middeleeuwen beleeft. Een tof openluchtmuseum annex themapark voor kinderen die van geschiedenis houden. Met veel workshops en demonstraties. Voor onze kinderen was het gladiatoren gevecht het hoogtepunt van de dag, maar ook het ridderpak passen.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Zoals Museumpark Archeon in Zuid Holland. Leuk voor kinderen en tieners die van geschiedenis houden. Een tof openluchtmuseum annex themapark voor kinderen die van geschiedenis houden. Met veel workshops en demonstraties. Voor onze kinderen was het gladiatoren gevecht het hoogtepunt van de dag, maar ook het ridderpak passen.

Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam noemt zichzelf de glazen schatkamer van Nederland, met bijzonderste glaswerken. In de glasblazerij kun je zien hoe glasblazers op ambachtelijke wijze van heet vloeibaar glas prachtige glazen kunstobjecten maken.

Space Expo (review) in Noordwijk is een museum voor ruimtevaartgeschiedenis. Je ziet hier verschillende ruimtevaartuigen en satellieten, deels nagemaakt. Zo staat midden in de ruimte International Space Station Zvezda, je kunt dus een kijkje nemen in een echt ruimtevaartuig.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Zoals Space Expo in Noordwijk: museum over ruimtevaart met kinderen.

Leiden en omgeving

Bij Museum Volkenkunde in Leiden ontdek en ervaar je de bijzondere culturen van de wereld. Kinderen gaan op ontdekkingstocht en verzamelen alle Superkrachten in het museum, doen de kleur- en speurroutes, doen het MuseumDobbelspel, nemen deel aan de MuseumJeugdUniversiteit en reizen in fantasievoertuig De Wilde Bus de hele wereld over, van Afrika tot Azië en van Indonesië tot Noord-Amerika.

Naturalis Biodiversity Center (review) in Leiden: onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum. Vinden de kinderen dat saai klinken? Vertel ze dan maar dat Freek Vonk hier werkt. Zoonlief ging er met school heen en was erg onder de indruk van de dinosaurus skeletten. Miriam geeft 5 redenen om Naturalis te bezoeken.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Zoals Museum Naturalis in Leiden met kinderen.

Corpus in Oegstgeest bij Leiden maak je een reis door het lichaam van de mens, in 55 minuten met een audiotour. Hester waarschuwt: “Veel testjes in corpus zijn pas leuk vanaf een jaar of 8!” Als je jongere kids hebt kun je dit dus het beste nog even uitstellen.

Bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is regelmatig een kinder expositie, er is een speciale audiotour voor kinderen en een speurtocht.

Rijksmuseum Boerhaave (review) in Leiden noemt zichzelf de schatkamer van wetenschap en geneeskunde. Je vindt er heel veel belangrijke uitvindingen uit de Nederlandse geschiedenis. Voor kinderen zijn er veel experimenten en spelletjes.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Rijksmuseum Boerhaave in Leiden noemt zichzelf de schatkamer van wetenschap en geneeskunde. Je vindt er heel veel belangrijke uitvindingen uit de Nederlandse geschiedenis. Voor kinderen zijn er veel experimenten en spelletjes.

Zoetermeer

Het Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer gaat over de geschiedenis en toekomst van videogames. Gamers kunnen spelen en ontdekken.

Den Haag centrum

Bij Den Haag Beeld en Geluid, voorheen COMM, ontdek je wat de impact van communicatie is op jou en je omgeving.

Het Kinderboekenmuseum in Den Haag is een echt kindermuseum, het is leuk voor kleine en grote kinderen, er zijn allerlei interactieve spelletjes. In ABC met de dieren mee ontmoeten kleintjes al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten. Iets oudere kinderen helpen Inktvraat verslaan en redden Papiria, geholpen kinderboekenhelden als Dolfje Weerwolfje, Minoes en Pippi Langkous. Over dit museum zijn heel veel lezers enthousiast, Diantha vertelt: “Het is alsof je in één groot boek leeft en loopt.”

Het Mauritshuis in Den Haag toont de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Kinderen gratis naar binnen en kunnen zelf op pad gaan met het Familie-doe-pakket of de Gouden Tour.

Voor stoere kids is Museum de Gevangenpoort in Den Haag interessant, het ligt naast de Hofvijver en het Binnenhof. Het geeft een indrukwekkend beeld van de wijze waarop gevangenen in ons land vroeger werden opgesloten, berecht en gestraft.

Den Haag buiten het centrum

Het Kunstmuseum in Den Haag (voorheen Gemeentemuseum). Je vindt hier natuurlijk de toffe Wonderkamers. Met een tablet van het museum ontdek je daar op een speelse manier moderne kunst, fotografie, architectuur en mode. Deze museumgame is een mix van digitale en niet digitale opdrachten, in kunstkamers rondom het gele labyrint. Maar er is ook een indrukwekkende vaste collectie moderne kunst, zoals van Mondriaan. Daarnaast is het Kunstmuseum een prachtig gebouw, ontworpen door Berlage. Met een mooie overdekte binnenplaats, waar je even wat kunt eten of drinken.

Het Kunstmuseum in Den Haag heeft natuurlijk de toffe Wonderkamers. Met een tablet van het museum ontdek je daar op een speelse manier moderne kunst, fotografie, architectuur en mode. Deze museumgame is een mix van digitale en niet digitale opdrachten, in kunstkamers rondom het gele labyrint. Maar er is ook een indrukwekkende vaste collectie moderne kunst, zoals van Mondriaan. Daarnaast is het Kunstmuseum een prachtig gebouw, ontworpen door Berlage. Met een mooie overdekte binnenplaats, waar je even wat kunt eten of drinken.

Museon-Omniversum is een populair-wetenschappelijk museum en grootbeeldfilmtheater. Museon gaat over volkenkunde, geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde en techniek. Met leuke exposities en activiteiten voor kinderen. Omniversum toont films op een koepelscherm zo groot als een half voetbalveld. Denk aan films over het heelal, dinosaurussen, de zee of de noordpool.

Madurodam (review) heeft tegenwoordig behalve de miniatuurstad ook indoor attracties, doe dingen en speeltuinen. Nieuwsgierige kinderen kunnen er al spelend van alles leren over Nederlandse geschiedenis, typisch Nederlandse technologie en zelfs over voetbal. Je museumkaart is niet geldig.

Madurodam in Den Haag: miniatuurstad, speeltuinen en indoor attracties.

Bij Louwman Museum in Den Haag kunnen autofans heel veel oude auto’s bekijken. Voor kinderen is er de interactieve game Louwman Museum Mysterie.

Den Haag heeft een Tourist Tram (review), een museumtram. De tram is een mooie oude tram, eigendom van het Haags Openbaar Vervoermuseum. De tram rijdt een rondje en stopt op 14 haltes, je kunt zo vaak je wil in- en uitstappen, de tram gaat ieder half uur.

Toeristentram Den Haag: dagje stad en strand met de kinderen.

=> Bekijk ook: Den Haag met kids

Wassenaar

Museum Voorlinden is een museum voor moderne en hedendaagse kunst op het Landgoed Voorlinden in Wassenaar. Dit relatief nieuwe museum werd door veel lezers getipt. Binnen zie je allerlei moderne kunst, buiten loop je over een prachtig landgoed. Er is ook een leuk zoek- en vraagspel voor kinderen.

Delft 

In Delft kun je een aardewerkfabriek uit de 17de eeuw bezoeken: Koninklijke Porceleyne Fles / Royal Delft. De Royal Delft Experience vertelt de geschiedenis en het productieproces van het Delfts aardewerk. Je bezoekt de fabriek waar ambachtslieden nog volop aan het produceren zijn. Eva vertelt: “Het is ook leuk en leerzaam voor kinderen. Mooi oud gebouw met tuintje.” Ik wacht nog heel even tot mijn kids wat rustiger zijn geworden 😉

De Prinsenhof in Delft is leuk voor kinderen die van geschiedenis houden, want hier werd Willem van Oranje neergeschoten. Deborah vertelde op Instagram: “In het kader van Ruben zijn toets aankomende week over Willem van Oranje gingen we vandaag naar Delft en bezochten daar de Prinsenhof. Echte aanrader, ook voor jongere kinderen! De jongste heeft een speurtocht gedaan, op die manier bekijk je het museum weer anders.”

Rotterdam centrum

Het Maritiem Museum (review) in Rotterdam heeft een grote collectie schepen en kranen, een museumhaven en leuke activiteiten voor kinderen. Er is ook een speeltuin binnen en buiten.

Het Maritiem Museum is zowel leuk met kleine kinderen als met tieners. Voor kleintjes is er de Kinder-doe-expositie Professor Plons. De Offshore Experience is leuk voor grotere kinderen en tieners. En dan is er ook nog de Zeemonsters expositie, leuk voor alle leeftijden. Net als de museumhaven buiten.

Het Mariniersmuseum ligt vlakbij de Markthal. Hier meet je je krachten op de indoor hindernisbaan, schiet je vanaf een marineschip en ga je op de foto als marinier. Om de hoek kun je overnachten in de Marinierskamer van Stayokay Rotterdam.

De Kunsthal in Rotterdam organiseert Kijk&Doe-tochten, waarmee kids van 6 tot 12 jaar door de hoofdtentoonstelling gaan. Voor oudere kinderen zijn er Kijkwijzers. In het KunsthalLAB kunnen kinderen aan de slag. Daarnaast zijn er soms activiteiten als workshops, rondleidingen, verhalenvertellers, kookles, knutselen en muziek- en dansoptredens.

Bij Remastered worden de oude Hollandse Meesters bewerkt door de nieuwe Hollandse Meesters. Oude kunst in een tijd van 3d belevingen en social media.

Het Belasting en Douane Museum in Rotterdam heeft als slogan “Leuker kunnen we het wel maken! Van urinebelasting tot slikkerstoilet, van fietsplaatje tot smokkelfiets.” Dat klinkt al goed! Kinderen kunnen een speurtocht doen of zelf op ontdekkingstocht gaan en met speurhond Doerak spelen op het DouaneDek, voor avonturen te land, ter zee en in de lucht.

Rotterdam buiten het centrum

Kindermuseum en kunstlabaratorium Villa Zebra (review) in Rotterdam is een van de weinige musea speciaal voor kinderen. Er zijn vaste en wisselende tentoonstellingen voor kinderen van 3 t/m 12 jaar en kids kunnen workshops doen.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Zoals Villa Zebra, kindermuseum en kunstlabaratorium in Rotterdam.

=> Bekijk ook: Rotterdam met kinderen en tieners: uitjes, restaurants en hotels

Ten zuiden van Rotterdam

Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht: over het onderwijs van vroeger en nu. Met regelmatig leuke activiteiten voor kinderen.

Het Dordrechts Museum (review) in Dordrecht: een leuk uitje als je kinderen van tekenen en van geschiedenis houden! Met een vaste collectie met zes eeuwen schilderkunst, maar ook tijdelijke tentoonstellingen met vernieuwende kunst en leuke workshops. Het gratis Museumdobbelspel stimuleert kinderen, tieners en ouders om het gesprek aan te gaan over een werk in een museum. Met de Museumtekengids leer je de basis van het tekenen en leer je kijken, net als volleerd kunstenaars dat doen.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Ben je al wel eens bij het Dordrechts Museum geweest met je kinderen en tieners? Een leuk kindvriendelijk uitje als gezin, zeker als je kinderen van tekenen en van geschiedenis houden! Met een vaste collectie met zes eeuwen schilderkunst, maar ook tijdelijke tentoonstellingen met vernieuwende kunst en leuke workshops. Ook hebben ze een museumdobbelspel en een tekengids.

Historyland in Hellevoetsluis is een dinopark over de geschiedenis, leuk voor dinosaurus fans.


Kindermuseum in Zeeland


Terra Maris in Oostkapelle: natuurhistorisch museum over het Zeeuwse landschap en de natuur. Met maquettes, zee-aquarium, skeletten, schelpen en opgezette dieren. In de landschapstuin Hortus Zelandiae kun je de landschapstypen van Zeeland bekijken. En met een schepnetje waterdiertjes vangen en klauteren over klimtoestellen.

Bij Stoomtrein Goes-Borsele kunnen fans van oude treinen hun hart ophalen, je waant je hier in een Thomas de Trein aflevering 🙂 Je kunt op een aantal stations in- en uitstappen.

In Muzeeum in Vlissingen vertelt het verhaal over het maritieme heden en verleden van Zeeland. Voor kinderen zijn er een speurtocht en spelletjes.


Kindermuseum in Noord Brabant


De westkant van Brabant

Biesbosch Museumeiland in Werckendam is een natuurmuseum Nationaal Park De Biesbosch. Zowel binnen als buiten leer je over de geschiedenis en de natuur. Er zijn speurtochten en je kunt ook een rondvaart boeken.

Speelgoed- en Carnavalsmuseum ‘op Stelten’ in Oosterhout heeft behalve een voor kinderen heel aansprekende collectie, ook een theaterzaal. Compleet met kijkdozen, maskers en poppenkast.

Natuurmuseum Brabant in Tilburg is een familiemuseum over het leven van plant en dier. Voor kinderen is er van alles te doen.

Bij het Textielmuseum in Tilburg leer je van alles over textiel design, kunst en erfgoed. Behalve dat het een museum is, kun je er bijvoorbeeld ook een cursus weven doen. Voor kinderen is er een keer in de maand een speciale rondleiding met telkens een wisselend thema.

De oostkant van Brabant

In het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch vind je twee musea. Het Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch toont hedendaagse kunst en design, voor scholen zijn er ook kunstlessen. Het Noordbrabants Museum gaat over kunst, geschiedenis en cultuur van Noord-Brabant en heeft een Museumrondje langs de collectie, dit leidt kinderen langs hoogtepunten van de collectie. Tijdens de familiezondag zijn er in Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en Het Noordbrabants Museum gratis workshops voor kinderen.

Nationaal Monument Kamp Vught is een herdenkingsplek met museum op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog concentratiekamp Kamp Vught was. Een indrukwekkend museum om met wat oudere kinderen te doen. Voor kinderen van 10 tot 12 jaar is er een junior audiotour met verhalen van het voormalig SS-concentratiekamp, vanuit het perspectief van leeftijdsgenoten. Bij de tour hoort ook een fotoalbum met vragen en opdrachten, die kids tijdens de rondleiding kunnen beantwoorden en uitvoeren.

Oertijdmuseum Groene Poort in Boxtel is een Dinosaurusmuseum. Voor kinderen zijn er speurtochten en oertijdspelletjes en in de bioscoop draaien diverse films. Buiten zijn er onder meer de oertijdtuin, oertijdbos en speeltuin.

Het Philips Museum (review) in Eindhoven: over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Philips. Maar ook over techniek en technologische ontwikkeling. Kleuters en jonge kinderen kunnen op pad met UV-zaklamp, opdrachtvel en tekenvel. Oudere kinderen en tieners lossen met de Mission Eureka tablet challenges op.

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Het Philips Museum in Eindhoven gaat over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Philips. Maar ook over techniek en technologische ontwikkeling. Kleuters en jonge kinderen kunnen op pad met UV-zaklamp, opdrachtvel en tekenvel. Oudere kinderen en tieners lossen met de Mission Eureka tablet challenges op.

Motion Experience in Eindhoven noemt zichzelf een belevingsspektakel. Je stapt in een fantasiewereld met meeslepende muziek en enorme vloerprojecties.

Toen we in Eindhoven waren hoorde zoonlief over het DAF Museum (review), waar hij absoluut heen wilde. Die grote trucks en kleine DAF autootjes bleken een groot succes.

Toen we in Eindhoven waren hoorde zoonlief over het DAF Museum, waar hij absoluut heen wilde. Die grote trucks en kleine DAF autootjes bleken een groot succes.

Kindermuseum in Limburg


Limburgs Museum in Venlo: vertelt van alles de provincie, zowel over de geschiedenis als over nu. Bij de opening en sluiting van de wisselende tentoonstelling is er altijd iets extra georganiseerd.

Discovery Center in Kerkrade: hier staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Met een expeditie doe je de ene ontdekking na de andere, reizend door themawerelden. In de science labs kun je experimenteren, knoeien, uitvinden, bouwen en testen. Bij de stad in de steigers ga je bedenken, ontwerpen en bouwen.

Icecarving.nl in Schimmert bij Heerlen: bij dit ijsmuseum bekijk je ijssculpturen. En natuurlijk plaats je daarna een toffe foto op social media.

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht is een museum voor beeldende kunst. Voor kinderen is er een kunst doe boekje of een audiotour en voor het hele gezin een museumdobbelsteen.

Het Natuur Historisch Museum in Maastricht leert nieuwsgierige kids over de natuur en organiseert van alles voor kinderen, waaronder leuke knutselactiviteiten. Frederique vertelt: “Het is heel erg leuk museum voor kinderen, met mosasaurus skelet!”

Museum met kinderen: 101x leukste kindermuseum van Nederland. Wat zijn er ontzettend veel leuke musea voor kinderen in Nederland! Wil je naar een museum met je kinderen, dan vind je in deze lijst zeker een tof kindermuseum bij jou in de buurt, voor peuters,  kleuters, kinderen en tieners!

Tot slot: naar het museum met kinderen


Wat zijn er veel leuke musea voor kids! Mis jij nog een museum waar jullie heel graag heen gaan met de kinderen? Ik hoor het graag via de mail op info [at] leukmetkids.nl.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids